فهرست مطالب

مجله علمی پزشکی جندی شاپور - سال بیست و دوم شماره 6 (پیاپی 147، بهمن و اسفند 1402)

مجله علمی پزشکی جندی شاپور
سال بیست و دوم شماره 6 (پیاپی 147، بهمن و اسفند 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • معصومه حسینی، رعنا عزالدینی، امیر سالک فرخی* صفحات 650-677

    گیرنده های فعال شده با تکثیرکننده پراکسی زوم (PPARs: Peroxisome proliferator-activated receptors)، به ابرخانواده گیرنده هسته ای هورمون تعلق دارند و پس از اتصال لیگاند طبیعی یا مصنوعی و تشکیل هترودایمر با گیرنده های رتینوئیک X (RXR: Retinoic X receptors)، به عنوان فاکتورهای رونویسی عمل می کنند. آنها رونویسی از ژن ها را آغاز می کنند تا متابولیسم لیپید و کربوهیدرات را با وضعیت تکثیر و تمایز سلول هماهنگ کنند. اسیدهای چرب و مشتقات آنها، لیگاندهای طبیعی هستند. تاکنون سه نوع PPAR شناسایی شده است: PPARα، PPARγ و PPARβ/δ. برای هریک از این سه زیرگروه، آگونیست و آنتاگونیست های دارویی تولید شده است. علاوه براین، آگونیست های همگانی(Panagonists) نیز برای هدف قراردادن ترکیبی این زیرگروه ها طراحی شده اند تا عوارض جانبی داروها کاهش یابد. PPARs، هومئوستاز انرژی در سلول ها کنترل می کنند. به علاوه، در سلول های ایمنی نیز بیان می شوند و نقش مهمی در تمایز و سرنوشت آنها دارند. با توجه به تاثیر فعالیت PPARs بر عملکرد سلول های ایمنی ذاتی و تطبیقی و همچنین، نقش آنها در بیماری های مرتبط با سیستم ایمنی، می توان با هدف قراردادن این فاکتورهای رونویسی، برخی از بیماری ها را نظیر سندرم آنتی فسفولیپید، التهاب کبد، میوکاردیت، بیماری های تخریب کننده سیستم عصبی، پسوریازیس، آسم، بیماری التهابی روده، التهاب کلیه، اترواسکلروز درمان کرد. علاوه براین، به دلیل اهمیت نقش PPARها در تنظیم متابولیسم بافت ها، چند مورد از آن ها مورد بررسی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: PPARs، پاسخ ایمنی، درمان هدفمند مولکولی
  • نسیم شمس، علی حبیبی کیا*، مهشید رضوی، وحیدمحمد ابراهیمی جهرمی، سیده الهام موسوی، مهدی صباغیان صفحات 678-691
    مقدمه

    از جمله کاربردهای تصاویر CBCT، تشخیص تحلیل ریشه ی دندان لترال ماگزیلا می باشد که اکثرا با نهفتگی کانین مرتبط است.

    مواد و روش

    برای این مطالعه،10 دندان تک ریشه سالم که به علت مشکل پریودنتال یا ارتودنسی کشیده شده بودند، جمع آوری شدند. برای شبیه سازی ضایعات تحلیل خارجی با استفاده از فرز کارباید به عمق های مختلف در سطح جانبی ناحیه یک سوم آپیکالی ریشه دندان ها تراش ایجاد شده و دندان ها مانت شدند. هم قبل از ایجاد تراش ها و هم بعد از ایجاد آن، CBCT از ناحیه با ضخامت 125/0 میلیمتر و فاصله 125/0 میلیمتر تهیه شد؛ سپس نمونه ها با و بدون فیلتر کنتراست معکوس، پردازش شده و توسط دو مشاهده گر مورد بررسی قرار گرفتند.

    نتایج

    اختصاصیت و حساسیت برای هر دو حالت با و بدون فیلتر کنتراست معکوس بسیار بالا بود. صحت کلی در هر دو حالت بالا بوده و اختلاف معنی دار بین دو صحت کلی مشاهده نشد. همچنین در هر دو حالت با و بدون فیلترکنتراست معکوس ، حساسیت و صحت کلی در گروه های تحلیل متوسط و زیاد از گروه تحلیل کم بسیار بیشتر بوده ولی اختصاصیت در همه گروه ها برابر با 100% بود.

    نتیجه گیری

    تصاویر با فیلترکنتراست معکوس ، قدرت تشخیص را نسبت به تصاویر بدون فیلتر افزایش نداده ولی از آنجایی که افت دقت با این فیلتر مشاهده نشد، می تواند به عنوان یک فیلتر پردازش مورد پذیرش قرار گیرد.کلمات کلیدی: تحلیل خارجی، ناحیه میانی ریشه، توموگرافی کامپیوتری اشعه مخروطی، فیلتر کنتراست معکوس

    کلیدواژگان: تحلیل خارجی، ناحیه میانی ریشه، توموگرافی کامپیوتری اشعه مخروطی، فیلتر کنتراست معکوس
  • محمدمهدی علی نژاد*، باقر پهلوان زاده، جمشید بهمئی، ابراهیم خرازی نژاد صفحات 692-702
    مقدمه

    به دلیل آنکه در حوزه ی علوم پزشکی ارایه دهندگان با مسائل پیچیده ای مواجه هستند، دارا بودن تفکر انتقادی یکی از مهارت های مهم در تصمیم گیری های درست بالینی محسوب می شود. لذا یکی از استانداردهای آموزش پزشکی تفکر انتقادی در دانشجویان است.

    روش کار

    مطالعه حاضر توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی بود. داده های مطالعه شامل مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه استاندارد کالیفرنیای B بود. برای انجام مقایسه ها و ضریب همبستگی اسپیرمن برای بررسی همبستگی بین داده ها استفاده شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که میانگین نمره تفکر انتقادی دانشجویان پزشکی شرکت کننده (6/2 ±) 05/8 بوده است. هم چنین مولفه های تحلیل و استنتاج به ترتیب بیشترین (58/1 ±) 5/2 و کمترین (04/1 ±) 51/2 سطح از نمره قابل اکتساب را داشتند. تفکر انتقادی با همه ی مولفه های خود همبستگی مثبت معناداری دارد (001/0>P). تفاوت سطح تفکر انتقادی بر اساس جنسیت و منطقه های کنکور به لحاظ آماری معنادار نبود (05/0P>). تحلیل ها نشان داد که تفکر انتقادی با سن (159/0=r ، 018/0=P) همبستگی مثبت معناداری دارد اما با سنوات تحصیلی (216/0-=r ، 001/0=P) و معدل ترم گذشته (492/0-=r ، 012/0=P) همبستگی منفی معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آبادان از سطح مطلوبی از تفکر انتقادی که برای اتخاذ تصمیمات مناسب و اثربخش ضروری است، برخوردار نیستند و با معدل درسی و سنوات تحصیلی رابطه معکوس دارد. لذا نظام آموزشی فعلی در دانشگاه نتوانسته به نحو مطلوبی این مهارت حیاتی را در دانشجویان پزشکی افزایش دهد.

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، دانشگاه، دانشجو، پزشکی
  • مهدی مجدم*، علیرضا حجی، افسانه رعنائی صفحات 703-712
    زمینه و هدف

    فشارخون بالا یکی از مهمترین مشکلات بهداشتی در همه کشورهای دنیا است، که با بالا بردن سطح سواد سلامت وخودکارآمدی افراد میتوان در کنترل این بیماری موثر واقع شد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط سوادسلامت با خودکارآمدی دربیماران مبتلا به پرفشاری خون در شهرستان فردوس انجام گرفت.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی از نوع تحلیلی است که روی 240 بیمار مبتلا به پرفشاری خون در سطح مراکز جامعسلامت روستایی شهرستان فردوس به روش نمونهگیری سیستماتیک انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه سوادسلامت منتظری و پرسشنامه استاندارد خودکارآمدی در بیماریهای مزمن بود. داده ها توسط نرم افزار Spss نسخه 22 با کمک آمارتوصیفی، آزمونهای همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس یکطرفه و تی تست مستقل در سطح معناداری 05 / 0 مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین سن شرکت کنندگان 38 / 7 ± 26 / 53 سال بود. سوادسلامت و خودکارآمدی در دو جنس زن و مرد اختلاف نشان داد(05 / 0 < p (. بین متغیرهای تحصیلات و سطح درآمد با سوادسلامت و خودکارآمدی ارتباط معنی داری مشاهده گردید) p<0.001 (، بطوریکه سوادسلامت و خودکارآمدی در افراد متاهل با تحصیلات و درآمد بالا بیشتر بود. همچنین بین متغیرهای خودکارآمدی با سواد سلامتهمبستگی معنی دار و مثبت وجود دارد) p<0.001 .)

    نتیجه گیری

    سواد سلامت به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای ضروری در ارتقای خودکارآمدی بیماران مبتلا به پرفشاریخون میباشد.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، خودکارآمدی، پرفشاری خون
  • مطهره شبیهی، حبیب اصغرپور*، اسرا عسکری صفحات 713-723
    زمینه و هدف

    ULK1 و LC3-II از عوامل مرتبط با لیپوفاژی کبدی هستند. هدف این تحقیق بررسی تاثیر چهار هفته تمرین هوازی در حالت فستینگ بر عوامل مرتبط با لیپوفاژی کبدی (ULK1 و LC3-II)در رت های ویستار نر بود.

    روش بررسی

    در تحقیق تجربی حاضر تعداد 30 سر رت ویستار نر به صورت تصادفی به گروه های کنترل، ناشتا، 3-روز تمرین، 5-روز تمرین، فستینگ +3-روز تمرین و فستینگ +5-روز تمرین تقسیم شدند. بر خلاف سایر رت ها که دسترسی 24 ساعته به غذا داشتند، در گروه های فستینگ، همان مقدار تغذیه را در طی 10 ساعت دریافت کردند. دویدن هوازی تداومی روی تریدمیل به مدت 4 هفته با تواتر 3 و 5 جلسه در هفته و در دو شرایط تغذیه و فستینگ انجام شد. تجزیه وتحلیل آماری با نرم افزار SPSS و آزمون تحلیل وایانس یک طرفه و LSD و سطح معنی داری (05/0 ≥ p) انجام شد.

    یافته ها

    افزایش LC3-II در گروه های فستینگ +3-روز تمرین و فستینگ + 5-روز تمرین نسبت به گروه های فستینگ و 3-روز تمرین معنی دار بود (05/0>P). همچنین افزایش ULK1 در گروه های 3روز تمرین و فستینگ +3-روز تمرین نسبت به گروه فستینگ معنی دار بود و تغییرات ULK1به صورت معنی داری در گروه فستینگ +3-روز تمرین نسبت به گروه فستینگ + 5-روز تمرین بشتر بود (05/0 >P).

    نتیجه گیری

    می توان گفت که تمرینات هوازی در حالت فستینگ موجب افزایش لیپوفاژی کبدی می شود و بیان ژن های ULK1 و LC3-II نسبت به حجم فعالیت هفتگی متفاوت می باشد.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، کبد، لیپوفاژی، فستینگ
  • فاطمه جواهر فروش زاده*، نادیا فرضعلیوند، محمد علی شیخی صفحات 724-730
    زمینه و هدف

    تب پس از عمل در کودکان تحت عمل جراحی بیماری مادرزادی قلب، نسبتا شایع است و باعث اضطراب درجراح و والدین میشود. تشخیص صحیح و مدیریت تب نیازمند ارزیابی صحیح بیمار، معاینه فیزیکی هدفمند و آگاهی از شیوعو علل تب میباشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان شیوع تب بعد از عمل جراحی مادرزادی قلب در کودکان صورت گرفت.

    روش بررسی

    در مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر کودکان کمتر از 10 سال تحت عمل جراحی مادرزادی قلب در اتاق عمل قلببیمارستان گلستان اهواز سال 1399 وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری اطلاعات چک لیست دوبخشی بود که بخش اولمربوط به مشخصات دموگرافیک و بخش دوم مربوط به وضعیت بالینی بیماران و علل تب بود. داده ها توسط نرمافزار SPSSتجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    پس از عمل جراحی از 66 بیمار مورد مطالعه، تعداد 21 بیمار) 8 / 31 ٪(دچار تب شدند. شیوع تب با میانگین سنی،جنسیت، وجود سندرم ژنتیکی، نوع بیماری، نوع عمل، انجام یا عدم انجام بایپس قبلی ریوی، مدت زمان کلامپ آئورت،مدت بایپس قبلی ریوی و مدت عمل ارتباط معنیداری نداشت ولی با میانگین مدت اقامت در ICU ارتباط معنیداری داشت(05 / 0 > p .)

    نتیجه گیری

    شیوع تب در کودکان تحت عمل جراحی بیماری مادرزادی قلب نسبتا بالا بوده و با مدت اقامت در بخش ICUارتباط معنیداری داشت

    کلیدواژگان: تب، ناهنجاری مادرزادی قلب، عمل جراحی قلب
  • مریم آذرین فر، فریبا جوکار، بیژن شفیعی* صفحات 731-742
    زمینه و هدف

    از جمله کاربردهای تصاویر CBCT ، تشخیص تحلیل ریشهی دندان لترال ماگزیلا می باشد که اکثرا با نهفتگیکانین مرتبط است.

    روش بررسی

    برای این مطالعه، 10 دندان تک ریشه سالم که به علت مشکل پریودنتال یا ارتودنسی کشیده شده بودند، جمعآوری شدند. برای شبیه سازی ضایعات تحلیل خارجی با استفاده از فرز کارباید به عمق های مختلف در سطح جانبی ناحیه یکسوم آپیکالی ریشه دندان ها تراش ایجاد شده و دندان ها مانت شدند. هم قبل از ایجاد تراش ها و هم بعد از ایجاد آن، CBCTاز ناحیه با ضخامت 125 / 0 میلیمتر و فاصله 125 / 0 میلیمتر تهیه شد؛ سپس نمونه ها با و بدون فیلتر کنتراست معکوس،پردازش شده و توسط دو مشاهده گر مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    اختصاصیت و حساسیت برای هر دو حالت با و بدون فیلتر کنتراست معکوس بسیار بالا بود. صحت کلی در هر دوحالت بالا بوده و اختلاف معنی دار بین دو صحت کلی مشاهده نشد. همچنین در هر دو حالت با و بدون فیلترکنتراست معکوس،حساسیت و صحت کلی در گروه های تحلیل متوسط و زیاد از گروه تحلیل کم بسیار بیشتر بوده ولی اختصاصیت در همه گروه هابرابر با 100 % بود.

    نتیجه گیری

    تصاویر با فیلترکنتراست معکوس ، قدرت تشخیص را نسبت به تصاویر بدون فیلتر افزایش نداده ولی از آنجاییکه افت دقت با این فیلتر مشاهده نشد، می تواند به عنوان یک فیلتر پردازش مورد پذیرش قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تحلیل خارجی، ناحیه میانی ریشه، توموگرافی کامپیوتری اشعه مخروطی، فیلتر کنتراست معکوس
  • اکرم همتی پور*، هوشنگ علیجانی، کوروش زارع، شهناز رستمی، اعظم جهانگیری مهر صفحات 743-756
    زمینه و هدف

    قرار دادن کاتتر وریدی یکی از رایج ترین اقدام مراقبتی تهاجمی است که توسط پرستاران انجام می شود وجود درد در کودک به هنگام انجام این اقدام می تواند، تاثیرات مخربی بر جسم، روح و روان وی داشته باشد،. روش های متعددی برای کاهش درد پیشنهاد شده است. با توجه به نتایج متفاوت در تاثیر روش های ضد درد موضعی، این مطالعه ای با هدف تعیین تاثیر کرم املا و ژل لیدوکائین 2 درصد و کیسه یخ بر دردناشی از رگ گیری کودکان 12 - 6 ساله انجام شد.

    روش بررسی

    در این کارآزمایی بالینی 160 کودک، تحت عمل جراحی الکتیو، با داشتن معیارهای ورود وخروج انتخاب و با روش تصادفیسازی بلوکی به 4 گروه 40 نفرتقسیم شدند. دراین مطالعه شدت درد توسط خود گزارش دهی بیمار و پرستاران منتخب حین تعبیه راه وریدیو ضمن کاربرد کرم املا، ژل لیدوکائین 2 درصدو کیسه یخ با استفاده از مقیاس عددی درد(NAS) و مقیاس رفتاری که شامل 5 معیار برای رفتارکودک بود اندازه گیری شد. دامنه نمرات درهر دو مقیاس بین صفر تا 10 ثبت شده است که صفر عدم وجود درد را بیان میکند. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از شاخص های پراکندگی، آزمون کروسکال والیس، کای دو برای مقایسه مقیاس عددی درد و رفتاری بین گروه ها بااستفاده از نرم افزار آماری SPSS-16 استفاده شده است.

    یافته ها

    میانگین سن افراد شرکت کننده 79 / 1 ± 79 / 7 سال، جنس 80 نفر(50 درصد) کودکان مذکر بوده است. نتایج نشان داد که میانگینشدت دردبر اساس مقیاس عددی درگروه کنترل 78 ±/ 0 4 ، کرم املا 75 / 0 ± 9 / 0 ، ژل لیدوکائین 18 / 1 ± 8 / 2 و کیسه یخ 67 ±/ 60 / 2به ترتیبدر مقیاس رفتاری نیز در گروه کنترل 58 / 2 ± 1 / 5، کرم املا 01 / 1 ± 3 / 1، ژل لیدوکائین 37 / 1 ± 03 / 4 و کیسه یخ 57 / 1 03 /± 4 بود. همچنینبین گروه ها از نظر مقیاس عددی درد و رفتاری تفاوت آماری معناداری وجود دارد (P<0.001) به طوری که از نظر هر دو مقیاس گروه مداخلهبا کرم املا کمترین میزان درد را بیان کردند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد استفاده از هر سه روش، کرم املا، ژل لیدوکائین، سرمای موضعی باعث کاهش درد درانجام رگگیری شده است و کرم املا با کاهش درد بیشتری نسبت به دو روش دیگر همراه بوده است. بنابراین می توان توصیه می شود که به طور روتینیک ساعت قبل از رگ گیری کرم Emla در محل مورد نظر استعمال شود

    کلیدواژگان: کودکان، درد، کرم بی حسی املا، کیسه یخ، ژل لیدوکائین دو درصد، رگ گیری
  • سوده هوشمندی*، پریسا تاج دینی، یلدا تقی پور، حمید احمدی، سجاد رحیمی پردنجانی صفحات 757-767
    مقدمه

    با توجه به گسترش کووید19 ، شناخت عوارض آن اهمیت دارد. درمطالعه حاضر به بررسی فراوانی بیماران مبتلا به میوکاردیت و کاوازاکی و یافته های دموگرافیک و آزمایشگاهی مرتبط با آن در کودکان در قبل و حین کووید19 پرداختیم.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر به صورت توصیفی-تحلیلی و بر روی بیماران مبتلا به میوکاردیت و یا کاوازاکی طی سال های 1396 الی 1401 انجام شد. طی این مطالعه اطلاعات دموگرافیک، متغیرهای آزمایشگاهی کودک از پرونده بیماران جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS ورژن 24 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    طی این مطالعه 65 بیمار (31 دختر و 34 پسر) با میانگین سنی 3.9 ± 41.28 ماه بررسی شدند. از این تعداد 46 نفر مبتلا به کاوازاکی (69.7 درصد) و 19 نفر (28.8 درصد) نیز مبتلا به میوکاردیت بوده اند. وضعیت ابتلاء به کووید19 نیز در 22 نفر از بیماران مشاهده شد (33.3 درصد).میزان بستری با تشخیص کاوازاکی پس از کووید 19 به طور معناداری نسبت به قبل از وقوع آن بالاتر بوده است [27 مورد (58.7 درصد) در برابر 19 مورد (41.3 درصد)]، در حالی که میزان بستری با تشخیص میوکاردیت به طور چشمگیری بعد از شروع کرونا کاهش یافت[1 مورد (5.3 درصد) در برابر 1 مورد (5.3 درصد)، (0.001>P)].

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج میزان بستری با تشخیص کاوازاکی پس از وقوع کووید 19 به طور معناداری نسبت به قبل از آن بالاتر بوده است و همچنین فراوانی بیماران مبتلا به کاوازاکی مبتلا و غیر مبتلا به کووید 19 تفاوت چشمگیری نداشت.

    کلیدواژگان: کاوازاکی، میوکاردیت، کووید19، کودکان
  • طوبی مومن*، نیروانا تواهن، شادی اسعدسامانی صفحات 767-777
    زمینه و هدف

    این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آنتی هیستامینها بر علایم و شدت بیماری کوید -19 انجام گردید .

    روش بررسی

    دو محقق پایگاه های داده الکترونیکی آنلاین PubMed ، MEDLINE و Google Scholar را از ابتدای پاندمی تا 30 دسامبر 2022 با استفاده از کلمات کلیدی Mesh مانند : "SARS-CoV-2" یا "COVID-19" و "Antihistamine" جستجو کردند .

    یافته ها

    نتایج نشان دادکه لووستیریزین، دیفن هیدرامین، هیدروکسی زین و آزلاستین، دکس کلرفنیرامین، ستیریزین،لوراتادین، دسلوراتادین، فکسوفنادین، تریپرولیدین، دیمتیدن، ترفنادین و فاموتیدین در درمان و کاهش علایم کوید -19 موثرهستند . در این میان فاموتیدین نتایج متناقضی داشته است . گرچه فاموتیدین ممکن است مکمل مفیدی در درمان کوید -19 باشد، مطالعات آزمایشگاهی تا به امروز نتوانستهاند تاثیر مستقیم فاموتیدین را در مهار این بیماری نشان دهد .

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های فوق آنتی هیستامینهای خاص باید به عنوان یک رویکرد درمانی ضروری برای مدیریتکووید -19 در کنار سایر رویکردها شناسایی و گنجانده شوند . به نظر می رسد استفاده از این داروها در مدیریت کووید -19 درزمان کوتاهی برای تسکین علائم و در عین حال دادن فرصت کافی به بدن برای تنظیم مجدد مکانیسم دفاعی خود و درنتیجه بهبودی سریع، امیدوارکننده هستند . آنها با تعدیل مسیرهای هیستامین و سرکوب رشد ویروس کار می کنند . علیرغماین واقعیت که هنوز باید آزمایشات و مطالعات بالینی بیشتری در مورد شناسایی و استفاده از آنتی هیستامین های بالقوه درمدیریت کووید -19 انجام شود، زمان کافی برای مبارزه با این بحران بهداشت جهانی وجود نداشت . آنتی هیستامین هایانتخابی، به ویژه در میان آنتاگونیست های گیرنده هیستامین H1 ، برای استفاده اضطراری برای مدیریت کووید -19 تاییدمیشوند .

    کلیدواژگان: آنتی هیستامین ها، کوید -19، استفاده جدید داروها، لووستیریزین، دیفن هیدرامین، هیدروکسی زین و آزلاستین
  • رقیه باغنده*، میلاد علی کاظمی، ارشاد همتی صفحات 778-789
    زمینه و هدف

    15 درصد از شکستگی های صورت در کودکان رخ می دهد. اگرچه ترومای فک و صورت در جمعیت کودکان بیشتراز جمعیت بزرگسال است، بروز شکستگی صورت کمتر است. اپیدمیولوژی و علت شناسی شکستگی های صورت، در هر کشور،گروه اقتصادی، فرهنگ و منطقه جغرافیایی متفاوت است.

    روش بررسی

    این مطالعه گذشته نگر مشاهده ای_توصیفی و مقطعی در بین مراجعین کودک) 1 تا 12 سال(به بخش جراحیفک، صورت و دهان بیمارستان امام خمینی اهواز)به علت تروما و شکستگی فک(با شاخص های سن، جنس، زمان، علتشکستگی، موقعیت شکستگی، نوع شکستگی:، وجود شکستگی همراه در مدت 5 سال از فروردین ماه 93 لغایت فروردینماه 98 انجام گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه 7 / 32 درصد نمونه مورد بررسی دختر و 3 / 67 درصد پسر بودند. بیشترین علت شکستگی فک و صورتMVA, (4 / 63 (، و falling (25 (درصد بودند. بیشترین فراوانی شکستگی فک در اثر تروما در سن 12 سالگی با 3 / 17 درصدو سنین 9 و 10 سالگی با 4 / 15 درصد بود. بیشترین میزان شکستگی فک در اثر تروما در فصل تابستان با 7 / 32 درصد بود.شایعترین نوع شکستگیها در فک پایین) 5 / 87 درصد(و بیشتر در مردان گزارش شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که شایعترین نوع شکستگیها در فک پایین و بیشتر در مردان می باشد. بیشترین میزانشکستگی هم در سنین بین 8 تا 12 سال گزارش گردید. بیشترین درصد از علت شکستگی فک به ترتیب MVA و falling وبیشترین روش هایدرمان مورد استفاده close reduction و ORIF بودند.

    کلیدواژگان: شکستگی های فک، شکستگی فک پایین، علت شناسی، شیوع، کودکان
  • رضا باغبانیان، محسن سوائی، فاطمه کریمی، فاطمه جهانگیری مهر، محبوبه رشیدی* صفحات 794-801
    زمینه و هدف

    عدم تعادل الکترولیت سرم در بیماران کووید- 19 بسیار شایع است. با این حال ارتباط آنها با ابتلا به کووید- 19 و شدت آنشواهد متناقضی وجود دارد و دارای ارزش پیش آگهی ناشناخته است. هدف ما از این مطالعه بررسی تغییرات الکترولیتی در بیماران کووید-19 بستری شده در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان امام خمینی اهواز است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر مقطعی و از نوع ایپدمیولوژیک توصیفی- تحلیلی بوده که در سال 1400 انجام شد. جامعه هدف بیمارانکووید- 19 بستری در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان امام خمینی اهواز بودند. از کلیه بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه آزمایشاتمورد نیاز انجام گرفت و تست های تشخیصی شامل Ca, K, Na, Cr, BUN, Mg, P جمع آوری گردید و اثر بر پیش آگهی بیماران شاملIntubation مورتالیتی و اکستوباسیون و ترخیص از بخش و بیمارستان ثبت گردید. سپس داده ها توسط نرم افزار SPSS 22 و آزمون هایآماری مناسب آنالیز شدند.

    یافته ها

    در نهایت 87 نفر وارد مطالعه شدند. هیپوناترمی، هیپوکالمی، هیپومنیزیمی و هیپوکلسمی، Cr, BUN بالا به ترتیب در 55 / 2 ، % 4 / 3 %، 27 / 6 ، % 59 / 8 ، % 82 / 8 ، % 57 / 5 % ، بیماران مبتلا به کووید- 19 مشاهده شد. میانگین پتاسیم بین دو گروه مردان و زنان تفاوت معنیداری داشت و در زنان بالاتر از مردان بود (P=0/041) . بین سایر الکترولیت ها و متغیرهای سن، جنسیت، سابقه بیماری، Intubation ترخیصو مرگ و میر هیچ ارتباط معناداری یافت نشده است) P>0.05 .)

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که عدم تعادل الکترولیتی از ناهنجاری های آزمایشگاهی شایع در بیماری کووید- 19 است.

    کلیدواژگان: کووید- 19، الکترولیت، مراقبت های ویژه. عدم تعادل الکترولیت، منیزیم
|
  • Masoumeh Hosseini, Rana Ezzeddini, Amir Salek Farrokhi * Pages 650-677

    Peroxisome proliferator-activated receptors (PPARs), belonging to the superfamily of nuclear receptors, serve as transcription factors upon ligand binding, either with endogenous or synthetic ligands, forming heterodimers with Retinoid X Receptors (RXRs). They initiate gene transcription to harmonize lipid and carbohydrate metabolism with cell proliferation and differentiation. Fatty acids and their derivatives are natural ligands. To date, three subtypes of PPARs have been identified: PPARα, PPARγ, and PPARβ/δ, each having drug agonists and antagonists developed. Furthermore, universal agonists have been designed to target combinations of these subgroups to mitigate drug side effects. PPARs control cellular energy homeostasis and are also expressed in immune cells, where they play a vital role in their differentiation and fate. Given the significant impact of PPAR activity on both innate and adaptive immune cell function and their involvement in immune-related diseases, e.g. antiphospholipid syndrome, hepatitis, myocarditis, neurodegenerative diseases, psoriasis, asthma, inflammatory bowel disease, renal inflammation and atherosclerosis, it is conceivable to treat some of these diseases by modulating these transcription factors. Furthermore, due to the significance role of PPARs in regulating tissue metabolism, several instances of them have been investigated.

    Keywords: PPARs, Immune response, Molecular Targeted Therapy
  • Nasim Shams, Ali Habibikia *, Mahshid Razavi, Vahidmohammad Ebrahimi Jahromi, Seyyedeh Elham Mousavi, Mahdi Sabbaghian Pages 678-691
    Introduction

    One of the applications of CBCT images is the diagnosis of root resorption of the lateral maxillary teeth, which is often associated with canine impaction.

    Materials and Methods

    10 healthy single root teeth that extracted were collected. To simulate external resorption lesions, by using a carbide bur at the lateral surface of the middle third of the tooth root was incised and the teeth were mounted., both before and after teeth preparations, CBCT was prepared from the area with a thickness of 0.125 mm and a distance of 0.125 mm; Then the samples were processed with and without reverse contrast image processing filter and examined by two observers.

    Results

    Specificity and sensitivity were either complete or very high for both with or without reverse contrast filter modes. The overall accuracy in both cases was high and no significant difference was observed between the two overall accuracy. Also in both with or without reverse contrast filter modes, the sensitivity and overall accuracy in the medium and high resorption groups was much higher than the low resorption group. But the specificity in all groups was equal to 100%.

    Conclusion

    The images with reverse contrast filter do not increase the detection power compared to unfiltered images, but since no loss of accuracy was observed with this filter, it can be accepted to use as a processing filter.Keywords: External resorption, Root middle portion, Computed beam computed tomography, reverse contrast filter

    Keywords: External resorption, Root middle portion, Computed beam computed tomography, reverse contrast filter
  • Mohammadmehdi Alinejad *, Bagher Pahlavanzade, Jamshid Bahmaei, Ebrahim Kharazinejad Pages 692-702
    Background and Objectives

    Since medical care providers are faced with complex issues in their profession, one of the important skills in making correct clinical decisions is critical thinking. Therefore, one of the standards of medical education is to instill critical thinking in students.

    Subjects and Methods

    The present study was a cross-sectional descriptive-analytical study. Data was collected using a demographic questionnaire and the standard California B questionnaire. Mann-Whitney test was used to make comparisons, and Spearman's correlation coefficient was used to check the correlation between the data.

    Results

    The findings showed that the average critical thinking score of the participating medical students was 8.05 (± 2.6). Also, analysis and inference had the highest 2.5 (± 1.58) and lowest 2.51 (± 1.04) levels of obtainable score, respectively. Critical thinking had a significant positive correlation with all its components (P<0.001). The critical thinking of the participants was not significantly different in terms of gender or university entrance examination regions (P>0.05). The analysis showed that critical thinking has a significant positive correlation with age (r=0.159, P=0.018) but a significant negative correlation with years of education (r=-0.216, P=0.001) and grade point average in the last semester (r=-0.492, P=0.012).

    Conclusion

    The studied medical students did not have an optimal level of critical thinking, which is necessary for making appropriate and effective decisions, and this skill was found to have an inverse relationship with the grade point average and academic years. Therefore, it can be argued that the current educational system in the university has not been able to enhance this vital skill among medical students.

    Keywords: critical thinking, university, Student, Medical
  • Mehdi Mojadam *, Alireza Hajji, Afsaneh Ranaei Pages 703-712
    Background and Objectives

    Hypertension is one of the most important health problems in all countries of the world, and enhancing the level of health literacy and self-efficacy of people can be effective in controlling this disease. The aim of this study was to investigate the relationship between health literacy and self-efficacy in patients with hypertension in Ferdows.

    Subjects and Methods

    This is a cross-sectional analytical study performed on 240 hypertensive patients in the comprehensive rural health centers of Ferdows city who were selected by systematic sampling. Data collection tools included Health Literacy Questionnaire by Montazeri et al. and the standard self-efficacy questionnaire in chronic diseases. Data were analyzed by SPSS software version 22, using descriptive statistics, Pearson correlation tests, one-way analysis of variance, and independent t-test at a significance level of 0.05.

    Results

    The mean age of the participants was 53.26±7.38 years. Health literacy and self-efficacy showed differences between men and women (P>0.05). There was a significant relationship between education and income level with health literacy and self-efficacy (p<0.001), with health literacy and self-efficacy being higher in married people with higher educational attainment and income. Also, a significant relationship was observed between health literacy, age and self-efficacy (p<0.001).

    Conclusion

    Health literacy is one of the most important tools in improving the self-efficacy of patients with hypertension.

    Keywords: Health literacy, self-efficacy, Hypertension
  • Motahareh Shabihi, Habib Asgharpour *, Asra Askari Pages 713-723
    Background and Objectives

    ULK1 and LC3-II are factors related to liver lipophagy. The purpose of this research was to investigate the effect of four weeks of aerobic training in fasting state on factors related to liver lipophagy (ULK1 and LC3-II) in male Wistar rats.

    Subjects and Methods

    In this experimental research, 30 male Wistar rats were randomly divided into the following groups: control, fasting, 3 days of training, 5 days of training, fasting + 3 days of training, and fasting + 5 days of training. Unlike other rats that had 24-hour access to food, the fasting rats received the same amount of nutrition in 10 hours. Continuous aerobic running on a treadmill was performed for 4 weeks with a frequency of 3 and 5 sessions per week in both feeding and fasting conditions. Statistical analysis was done by SPSS using one-way variance analysis test and LSD. Significance level was set at P < 0.05.

    Results

    The increase of LC3-II in the groups of fasting + 3 days of training and fasting + 5 days training was significant compared to fasting and 3 days training groups (P < 0.05). Also, the increase of ULK1 in the groups of 3 days of training and fasting + 3 days of training was significant compared to the fasting group, and the changes of ULK1 were significantly higher in fasting + 3 days of training group than in the fasting + 5 days training group (P < 0.05).

    Conclusion

    It can be said that aerobic training in fasting mode increases liver lipophagy and the expression of ULK1 and LC3-II genes is different compared to the amount of weekly activity.

    Keywords: aerobic training, Liver, Lipophagy, Fasting
  • Fatemeh Javaherforooshzadeh *, Nadia Farzalivand, Mohammad Ali Sheikhi Pages 724-730

    undergoing congenital heart surgery and causes anxiety in the surgeon and the patient's parents. Proper diagnosis and management of fever requires careful preoperative patient evaluation, targeted physical examination, and comprehensive knowledge about the prevalence and common causes of fever. The aim of this study was to determine the prevalence of fever after congenital heart surgery in children.

    Subjects and Methods

    This was a descriptive-analytical study on children under 10 years of age undergoing congenital heart surgery in the cardiac operating room of Golestan Hospital of Ahvaz in 2021. Data collection tools included a two-section checklist. The first section was related to demographic characteristics and the second addressed patients' clinical status and causes of fever. Data were analyzed using SPSS software.

    Results

    After surgery, 21 patients (31.8%) developed fever and the prevalence of fever was not significantly associated with age, sex, presence of genetic syndrome, type of disease, type of operation, cardio pulmonary bypass, duration of aortic cross clamp, duration of cardiopulmonary bypass, or duration of operation. However, it was significantly correlated with the mean length of ICU stay (P> 0.05).

    Conclusion

    The prevalence of fever in patients undergoing congenital heart surgery was relatively high and had a significant relationship with the length of ICU stay.

    Keywords: Fever, Congenital heart defect, Heart Surgery
  • Maryam Azarinfar, Fariba Jowkar, Bijan Shafiei * Pages 731-742
    Background and Objectives

    A higher social anxiety rate is reported in adults who stutter (AWS) as opposed to those who do not stutter. Safety behaviors are a key factor in maintaining anxiety by reinforcing evidence related to destructive thoughts and lack of facilitating evidence related to constructive beliefs. The aim of this study was to translate and adopt the Persian version of Helgadottir questionnaire on safety behaviors in AWS and to determine its validity and reliability.

    Subjects and Methods

    First, the original English questionnaire was translated into Persian language using the IQOLA method. Then, 17 speech and language pathologists and 5 AWS assessed the face validity of all items of the questionnaire using a 6-point Likert scale. Finally, 167 Persian-speaking AWS completed the questionnaire, and its construct validity was assessed, using exploratory factor analysis and internal consistency.

    Results

    After translation and confirmation of face validity, the remaining 29 questions were categorized into 4 factors including general avoidance, practice and control, rehearsal, and choosing safe and easy people. The internal consistency of the questionnaire was found acceptable by obtaining a Cronbach’s alpha of 0.89.

    Conclusion

    The results suggest that this questionnaire has suitable psychometric characteristics. Therefore, it could be used to assess safety behaviors of adults who stutter.

    Keywords: Validity, Reliability, Questionnaire, Safety Behaviors, Adults who Stutter
  • Akram Hematipour *, Houshang Alijani Renani, Kourosh Zarea, Shahnaz Rostami, Azam Jahangirimehr Pages 743-756
    Background and Objectives

    Intravenous catheter placement is one of the most common invasive care measures performed by nurses. Considering the contradictory results obtained regarding the effect of local analgesic techniques, the present study was conducted to compare the effect of EMLA cream vs. 2% lidocaine gel vs. ice bag on pain intensity caused by venipuncture in children aged 6-12 years.

    Subjects and Methods

    In this clinical trial, 160 children undergoing elective surgery were selected according to the inclusion and exclusion criteria and were divided into 4 groups of 40 using block randomization method. In this study, pain intensity was measured based on patient self-report and by nurses during venipuncture while applying EMLA cream, 2% lidocaine gel, and ice bag using the numeric analog scale (NAS) and the FLACC scale which included 5 criteria for child behavior. The range of scores in both scales is recorded from 0 to 10, where 0 indicates absence of pain. The data were collected using dispersion indices. Kruskal-Wallis test and chi-square test were used to compare the numerical scale of pain and behavior between groups using SPSS-16 statistical software.

    Results

    The mean age of the participants was 7.79±1.79 years, and 80 (50%) were male. The results showed that the mean values of pain intensity based on the numerical scale in the control, EMLA cream, lidocaine gel, and ice bag group were 4±0.78, 0.9±0.75, 2.80±0.18, and 2.60±0.67, respectively. Moreover, there was a statistically significant difference between the groups according to numerical scale and behavioral scale (P<0.001), with the EMLA cream group expressing a lower level of pain based on both scales.

    Conclusion

    The results of the present study showed that the use of all three methods of EMLA cream, lidocaine gel, and ice bag reduced pain during venipuncture. The EMLA cream was associated with a higher amount of pain reduction compared to the other two methods. Therefore, EMLA cream could be recommended to be used routinely in the target area one hour before catheter placement.

    Keywords: children, Pain, EMLA cream, ice bag, 2% lidocaine gel
  • Soodeh Hooshmandi *, Parisa Tajdini, Yalda Taghipour, Hamid Ahmadi, Sajad Rahimi Pordanjani Pages 757-767
    Introduction

    Considering the spread of Covid-19, it is important to know its complications. In the present study, we examined the frequency of patients with myocarditis and Kawasaki disease and related demographic and laboratory findings in children before and during covid-19.

    Materials and methods

    The present study was carried out in a descriptive-analytical manner on patients with myocarditis or Kawasaki disease during the years 2016 to 2016. During this study, demographic information, laboratory variables of the child were collected from the patients' files and statistically analyzed using SPSS version 24 software.

    Findings

    In this study, 65 patients (31 girls and 34 boys) with an average age of 41.28 ± 3.9 months were examined. Of these, 46 people (69.7%) had Kawasaki disease and 19 (28.8%) had myocarditis. The condition of being infected with Covid-19 was also observed in 22 of the patients (33.3%). The rate of hospitalization with the diagnosis of Kawasaki disease after Covid-19 was significantly higher than before [27 cases (58.7%) against 19 cases ( 41.3%)], while the hospitalization rate with the diagnosis of myocarditis decreased significantly after the onset of corona [1 case (5.3%) vs. 1 case (5.3%), (P<0.001)].

    Conclusion

    According to the results, the hospitalization rate with the diagnosis of Kawasaki disease after the occurrence of covid-19 was significantly higher than before, and the frequency of patients with Kawasaki disease with and without covid-19 was not significantly different.

    Keywords: Kawasaki disease, Myocarditis, COVID-19, children
  • Tooba Moomen *, Nirvana Tavahen, Shadi Asadsamani Pages 767-777
    Background and Objectives

    This study was aimed to determine the effect of antihistamines on Covid-19 disease.

    Subjects and Methods

    Two researchers searched online electronic databases PubMed, MEDLINE and Google Scholar from the beginning of the pandemic until December 30, 2022 using Mesh and keywords such as: "SARS-CoV-2" or "COVID-19" and "Antihistamine".

    Results

    The results depicted that levocetirizine, diphenhydramine, hydroxyzine, azelastine, dexchlorpheniramine, cetirizine, loratadine, desloratadine, fexofenadine, triprolidine, dimetindene, and famotidine are effective in treating and reducing the symptoms of Covid-19. Among them, famotidine had contradictory results, and although it may be a useful supplement in the treatment of covid-19, laboratory studies have failed to show the direct role of famotidine in controlling this disease.

    Conclusion

    From the above-discussed findings regarding antihistamines and Covid-19, specific antihistamines should be identified and included as an essential therapeutic approach for the management of Covid-19 alongside other approaches. In fact, antihistamines appear to be promising in the management of Covid-19 with a short time to relieve symptoms while giving the body enough time to reset its defense mechanism, thus reaching a rapid recovery. They work by both modulating histamine pathways and suppressing virus growth. Despite the fact that more trials and clinical studies still need to be done on the identification and deployment of potential antihistamines in the management of Covid-19, there is not enough time for this given the enormous threat of this global health crisis. Selective antihistamines, particularly histamine H1 receptor antagonists, should now be approved for emergency use for the management of Covid-19.

    Keywords: antihistamines, COVID-19, drug repurposing, Levocetirizine, Diphenhydramine, Hydroxyzine, azelastine
  • Roghaye Baghande *, Milad Ali Kazemi, Ershad Hemati Pages 778-789
    Background and Objectives

    Facial fractures in children are unusual injuries that make up to 15% of facial fractures. Although maxillofacial trauma is more common in children than in adults, the incidence of facial fractures is lower. Epidemiology and etiology of facial fractures vary from country to country, and depend largely on economic group, culture, and geographical area. Maxillofacial fractures are the most common type of facial fractures.

    Subjects and Methods

    This 5-year (2014-2019) retrospective observational-descriptive and cross-sectional study was performed among pediatric patients (1 to 12 years old) referring to the maxillofacial surgery department of Imam Khomeini Hospital in Ahvaz (due to trauma and jaw fracture). The indicators included age, sex, time, cause of fracture, fracture position, type of fracture, and existence of accompanying fracture.

    Results

    Based on the results obtained in this study, 32.7% of the participants were girls and 67.3% were boys. The most common causes of jaw fractures were MVA (63.4%) and falling (25%). The highest frequency of jaw fracture due to trauma (17.3%) was at the age of 12 years followed by the ages of 9 and 10 years (15.4%). The highest rate of jaw fracture due to trauma in children (1 to 12 years) was in summer (32.7%). The results of this study show that the most common type of fractures was in the mandible (87.5%) which was more reported in males. The most common treatments used were close reduction (67.3%) and ORIF (26.9%).

    Conclusion

    The results of this study show that the most common type of fractures are in the mandible and more in men. The highest rate of fractures was reported between the ages of 8 to 12 years. This study showed that the highest percentages of the cause of jaw fractures were MVA and falling, respectively. Also, the highest percentage of hydrotherapy methods used were close reduction and ORIF.

    Keywords: Jaw fractures, Mandibular Fractures, etiology, Prevalence, children
  • Reza Baghbanian, Mohsen Savaie, Fateme Karimi, Fateme Jahangiri Mehr, Mahbobeh Rashidi * Pages 794-801
    Background and Objectives

    Serum electrolyte imbalance is very common in COVID-19 patients. However, there is conflicting evidence regarding their relationship with COVID-19 and its severity, and their prognostic value is unknown. Our aim of this study is to investigate electrolyte changes in COVID-19 patients admitted to the intensive care unit of Imam Khomeini Hospital in Ahvaz.

    Subjects and Methods

    The present study is a cross-sectional and descriptive-analytical epidemiological type that was conducted in 1400. The target population was the COVID-19 patients admitted to the intensive care unit of Imam Khomeini Hospital in Ahvaz. Required tests were performed on all patients admitted to the special care department and diagnostic tests including Ca, K, Na, Cr, BUN, Mg, and P were collected and the effect on the prognosis of patients including intubation, mortality and extubating and discharge from the ward and The hospital was registered. Then the data were analyzed by SPSS 22 software and appropriate statistical tests.

    Results

    Finally, 87 people were included in the study. Hyponatremia, hypokalemia, hypomagnesemia and hypocalcemia, Cr, and high BUN respectively in 2.55%, 3.4%, 6.27%, 8.59%, 8.82%, 5.5%, patients with covid- 19 were observed. There was a significant difference between the two groups of men and women and the average potassium was higher in women than in men (P=0.041). No significant relationship was found between other electrolytes and the variables of age, gender, history of disease, intubation, discharge, and mortality (P>0.05).

    Conclusion

    The present study showed that electrolyte imbalance is one of the common laboratory abnormalities in COVID-19 disease.

    Keywords: COVID-19, Electrolyte, intensive care, Electrolyte Imbalance, Magnesium