آرشیو پنجشنبه ۲۵ آبان ۱۳۹۱، شماره ۳۵۵۹
سلامت
۱۶
دکتر سلام

چاق ها در معرض ابتلابه کبد چرب

خوانندگان می توانند با ارسال پیامک به سامانه 30000706 پرسش های خود را در موارد مختلف مطرح و در برنامه زنده «دکتر سلام» که هر روز ساعت 13 و 30 دقیقه از شبکه آموزش پخش می شود، پاسخ خود را دریافت کنند. امروز دکتر مظهری، رئیس انجمن غذا و تغذیه به پرسش ما پاسخ می دهد.

متخصصان تغذیه تاکید دارند به طور کلی افرادی که اندازه دور شکم آنها افزایش پیدا می کند، بیشتر در معرض خطر ابتلابه کبد چرب هستند.

آمارها نشان می دهد بیماران مبتلابه کبد چرب، چاق هستند و از آنجا که چاقی در جوامع و گروه های سنی مختلف رو به گسترش است، شیوع این بیماری هم در حال افزایش است. افرادی که گرایش عجیبی به فست فودها و سرخ کردنی ها دارند، در معرض ابتلابه کبد چرب هستند و به طرف چاقی خزنده حرکت می کنند. چربی یا میزان ترانس موجود در این غذاها چربی بد (LDL) را افزایش و چربی خوب خون (HDL) را کاهش می دهد و خطر ابتلابه بیماری های عروقی و کبدی را افزایش می دهد.

مصرف بیش از حد غذاهای پرکالری یکی از عوامل موثر در شیوع بی رویه چاقی است. وقتی افراد این انرژی مازاد را با فعالیت بدنی مصرف نمی کنند، چربی ها در اطراف شکم و سلول های کبدی ذخیره می شود و عملکرد این عضو حیاتی را با مشکل مواجه می کند.

همچنین افرادی که آبمیوه های مصنوعی زیاد مصرف می کنند، به علت افزایش فروکتوز که تبدیل به تری گلیسیرید بالامی شود، کبد خود را در معرض خطر قرار می دهند.

بهترین راه برای تشخیص این بیماری، نمونه برداری از کبد است. پزشکان می گویند افراد چاق و دارای شکم بزرگ، مبتلایان به دیابت نوع 2، مبتلایان به برخی اختلالات چربی خون بخصوص چربی تری گلیسیرید یا نارسایی های قلبی، افراد الکلی، مبتلایان به سوء تغذیه، افرادی که بسرعت و غیراصولی لاغر شده اند و کسانی که برخی داروها مانند داروهای کورتون و ضدتشنج مصرف می کنند، در معرض خطر ابتلابه کبد چرب هستند.

معمولابا انجام آزمایش، افزایش آنزیم های کبدی و درجه چربی آن را مشخص می کنند. افرادی که دهانشان بدطعم است و نفخ دارند و احساس خستگی می کنند و همچنین انباشتگی ناحیه شکم دارند، باید این بیماری را جدی بگیرند و با آزمایش و سونوگرافی کبد را از رفتن به طرف چرب بودن بازدارند.

باید همه چیز تعادل داشته باشد، کم خوری و پرخوری، هر دو آثار زیادی خواهد داشت.