آرشیو پنجشنبه ۲۹ مهر ۱۳۹۵، شماره ۴۶۶۷
دانش
۷
دانش روز

بهینه سازی تولید نانوکامپوزیت ها به وسیله محققان ایرانی

پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد و دانشگاه شیراز روشی ارائه کرده اند که می توان با آن نانوکامپوزیت ها را با خواص مناسب تر و عیوب ساختار پایین تر تولید کرد. از نتایج این طرح آزمایشگاهی می توان در صنایع تولید رنگ و ساخت کامپوزیت های تولید شونده به روش ریخته گری استفاده کرد.

به گزارش جام جم به نقل از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، کامپوزیت ترکیبی است از چند ماده متمایز به طوری که اجزای آن به آسانی قابل تشخیص از یکدیگر باشند. ترکیب کردن یا همان کامپوزیتی کردن به منظور تغییر دادن و بهینه کردن خواص فیزیکی و شیمیایی مواد انجام می شود. نانوکامپوزیت، همان کامپوزیت در مقیاس نانومتر است. نانوکامپوزیت ها از دو فاز تشکیل می شوند. در فاز اول ساختاری بلوری در ابعاد نانو ساخته می شود که زمینه یا ماتریس کامپوزیت به شمار می رود. در فاز دوم ذراتی در مقیاس نانو به عنوان تقویت کننده برای استحکام، مقاومت، هدایت الکتریکی و... به فاز اول یا ماتریس افزوده می شود. تولید نانوکامپوزیت ها با برخی عیوب در ساختار نیز همراه است که خواص کلی نانوکامپوزیت را تحت تاثیر قرار می دهد. رفع این گونه عیوب می تواند کارایی و عملکرد نانوکامپوزیت ها را به صورت چشمگیری بهبود بخشد.

مهندس سیدعلیرضا هاشمی ایجاد حباب و عدم پراکندگی مناسب را یکی از عیوب بسیار تاثیرگذار در تولید نانوکامپوزیت ها دانست و افزود: در این تحقیق یک روش جدید به منظور کاهش میزان قابل توجه حباب ها و پراکندگی نانوذرات به صورت همگن در زمینه نانوکامپوزیت معرفی شده است.

وی خاطرنشان کرد: این روش موجب کاهش هزینه های ناشی از تخریب نانوکامپوزیت در مرحله ساخت شده و همچنین هزینه های تعمیر و نگهداری را کاهش می دهد. بعلاوه سرعت ساخت نانوکامپوزیت ها نیز به صورت قابل توجهی افزایش پیدا خواهد کرد.

در این روش با اعمال شوک خلاحباب های حبس شده در ساختار ماده نانوکامپوزیتی به سطح ماده انتقال می یابند و از ساختار حذف می شوند.

با کاهش میزان حباب ها و همچنین یکنواختی و همگنی ساختار نانوکامپوزیت، سطح مقطع موثر ماده یکنواخت تر شده و این موضوع موجب بهبود خواص فیزیکی و ساختاری ازجمله افزایش هدایت الکتریکی و جذب بالای امواج الکترومغناطیس می شود.