آرشیو یکشنبه ۱۶ آبان ۱۳۹۵، شماره ۶۳۵۲
محیط زیست
۱۱
خبر

خوتکاهای مهاجر در تالاب زریبار مریوان

با کاهش تدریجی دمای هوا، نخستین دسته از خوتکاهای مهاجر وارد تالاب بین المللی زریبار مریوان شدند.

رئیس اداره نظارت بر حیات وحش حفاظت محیط زیست کردستان گفت: این پرندگان مهاجر در ادامه مسیر کوچ خود از شمال به جنوب، مدتی را در این تالاب به استراحت و تغذیه پرداخته و با کاهش دما در این منطقه، کوچ خود را به مناطق گرمتر ادامه می دهند. حیدر ویسی به ایرنا گفت: این تالاب به دلیل تنوع غذایی و وضعیت و امنیت مناسب، به یکی از استراحتگاه ها و زیستگاه های مهم پرندگان در شمال غرب کشور تبدیل شده که همه ساله پذیرای شمار زیادی از انواع پرندگان مهاجری است که در مسیر پرواز خود وارد این تالاب می شوند.

مدت حضور پرندگان مهاجر در این تالاب متفاوت بوده و برخی از گونه ها زودتر و برخی دیگر دیرتر این تالاب ها را ترک کرده و بعضی از گونه ها نیز زمستان خود را در تالاب های منطقه سپری می کنند. علاوه بر خوتکا هر ساله انواع پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی از جمله غاز خاکستری و پیشانی سفید، کشیم کوچک، گیلار، فیلوش و انواع مرغابی و اردک از جمله اردک سرسبز، ارده ای، سرحنایی و بلوطی وارد این تالاب می شوند.

به گفته این مقام مسئول پرندگان مهاجر علاوه بر تالاب دریاچه زریبار مریوان هر ساله در این فصل با فرود در دریاچه پشت سدهای این استان از جمله سد شهید کاظمی سقز، وحدت، آزاد و گاوشان سنندج، سورال و سنگ سیاه دهگلان، سیازاخ دیوانده و گاران مریوان و حتی رودخانه های دائمی این استان نیز استراحت و تغذیه می کنند.پناهگاه حیات وحش زریبار و تالاب بین المللی آن که بیست وسومین عضو تالاب کنوانسیون رامسر است دارای حجم تقریبی آب بیش از 30 میلیون مترمکعب بوده و سرریز آب دریاچه از قسمت جنوبی با نام رودخانه مریوان خارج می شود.

طول دریاچه زریبار نیز حدود پنج کیلومتر و عرض آن حدود 1.6 کیلومتر بوده و وسعت تالاب به دلیل تغییرات حجم آبی در فصول مختلف متغیر و حداقل و حداکثر عمق آن به ترتیب 2 و 6 متر است. تاکنون 97 نوع پرنده، 31 گونه پستاندار، 13 گونه خزنده، 11 نوع ماهی، یک گونه مارماهی، پنج گونه فیتوپلانکتون و 17 گونه زئوپلانکتون در تالاب بین المللی زریبار شناسایی شده است.