آرشیو سه‌شنبه ۹ آبان ۱۳۹۶، شماره ۴۹۶۰
اقتصاد
۴
یادداشت

مالیات و رکود

دکتر بیژن عبدی (اقتصاددان)

چند روزی است خبر سرکشی به تراکنش های بانکی فعالان اقتصادی، در رسانه های مختلف مشاهده می شود که با واکنش هایی از سوی تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی همراه شده است. در ابتدای امر باید تاکید کرد که سرکشی به حساب های بانکی حق دولت است و این اختیار را دارد که در هر بخشی بتواند برای دریافت مالیات به حساب همه افراد سرکشی کرده و حق بیت المال را بگیرد.

اما موضوعی که اخیرا با واکنش فعالان اقتصادی مواجه شده این است که دولت اکنون مالیات متمم دریافت می کند و همین امر موجب می شود فعالان به سمت حساب سازی حرکت کنند و از حساب دیگر افراد برای سندسازی بهره ببرند تا دولت به حق خود نرسد و مالیاتی از آنها دریافت نکند.

به نظر می رسد شیوه نظارت دولت برای دریافت مالیات، کمی نامناسب است و باید به جای حساب فعالان اقتصادی، حساب همه افراد بررسی شود. این در حالی است که برخی سودجویان که اصلا فعالیت تولیدی ندارند و تنها به دلالی مشغول هستند، درآمدهای گزافی دارند که هیچ مالیاتی نمی پردازند. دولت در این بخش باید نظارت خود را عمیق تر کند و از کسانی که فرار مالیاتی دارند، مالیات دریافت کند نه این که از بنگاه های اقتصادی که یک بار مالیات پرداخت کردند، دوباره مالیات دریافت کند.

دولت خود واقف به شرایط رکودی در طی سال های گذشته است. از این رو نرخ سود بانکی و ارائه تسهیلات به بنگاه های تولیدی را کاهش داد که هزینه دریافت تسهیلات و همچنین نرخ آن کاهش بیابد اما با تشدید فشار برای دریافت مالیات از سوی دیگر، باعث بی اثر شدن این کاهش نرخ سود تسهیلات شد. از اواخر سال 90 تاکنون کشور در شرایط رکودی قرار گرفت و اقدامات دولت های اخیر در این زمینه هنوز نتوانسته به طور واقعی اقتصاد را از این وضعیت خلاص کند.

برخی فعالان اقتصادی عنوان می کنند مالیات از کل درآمد آنها دریافت شده در حالی که درآمد به منزله سود نیست و باید این رقم از هزینه های بنگاه اقتصادی کاسته شده و بعد از مبلغ باقیمانده مالیات دریافت می شد. یکی از اقداماتی که منجر به فرار مالیاتی می شود، این گونه برخوردها با بنگاه های اقتصادی است که اظهارنامه مالیاتی خود را تکمیل و ارسال کردند اما دولت مالیات آنها را علی الراس دریافت کرده و هر فصل مالیات متمم می گیرد که این روش باعث خواهد شد فرار مالیاتی در کشور بیشتر شود.