آرشیو چهارشنبه ۴ مهر ۱۳۹۷، شماره ۴۱۹۲
صفحه اول
۱
سرمقاله

گفت و گو از موضع عزت

محمدرضا بادامچی

حجت الاسلام حسن روحانی رییس جمهوری کشورمان آن چنان که انتظار می رفت در سخنرانی شب گذشته خود در اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد با ادبیاتی که از ایشان به عنوان یک سیاستمدار حقوقدان، اعتدال گرا و صلح طلب انتظار داشتیم، سخن گفت و باوجود برخی فضاسازی های سیاسی و رسانه ای در راستای تشویق به تندروی، با درایت و…

تدبیر به خوبی براساس گفتمان «عزت، حکمت و مصلحت» از حقوق ایرانیان دفاع کرد. این در حالی است که متاسفانه از ابتدای پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی تاکنون، در مقاطع مختلف همواره شاهد برخی تلاش ها در راستای تندروی و افراطی گری در کشور بودیم و واقعیت این است که مشکلات ما نیز همواره ناشی از همین رویه های تندروانه بوده که خوشبختانه چندسالی است در حاشیه قرار گرفته اند و آن چنان که انتظار می رفت رییس جمهور تحت تاثیر این فضاسازی ها قرار نگرفت.

آقای روحانی رییس جمهور است و طبیعتا می داند کسانی که به او رای دادند، خواستار استفاده از ادبیات تندروانه و اتخاذ رویکردهای افراطی در سیاست ورزی نبوده و نمی خواهند احیانا به زبان تهدید با جهان سخن بگوید. کما اینکه دیدیم رییس جمهور به این مهم توجهی ویژه داشت و ضمن آنکه پیام صلح طلبی و مظلومیت ایرانیان را به گوش جهانیان رساند، نسبت به اقدام غیرحقوقی و غیرانسانی ترامپ به عنوان یک سیاستمدار تندروی امریکایی در راستای خروج غیرقانونی از برجام و تلاش برای اعمال فشارهای بیشتر علیه ایران و ایرانیان انتقاد کرد و این اقدامات را محکوم کرد.

باید توجه داشته باشیم که اجلاس سالانه سازمان ملل متحد بهترین فرصت برای گفت وگو و برقراری ارتباطات سیاسی و اقتصادی با سران کشورهای جهان است و آقای رییس جمهور باید از تک تک لحظات و دقایق حضور هیات ایرانی در این اجلاس در راستای دیدار و گفت وگو با سران و مقامات دیگر کشورهای جهان استفاده کند: کمااینکه در همین روزها نیز شاهد برگزاری جلسات 1 و ایراد بیانیه مشترک درباره ادامه روند اجرای برجام و تلاش بین المللی برای حفظ این توافقنامه بین المللی بودیم. همچنین باید توجه داشته باشیم که نه تنها با کشورهای اروپایی، بلکه حتی می توانیم با امریکا نیز به شرط آنکه از موضع عزت و در راستای احقاق حقوق ملت ایران باشد، گفت وگو کنیم. علاوه بر این ها، باوجود آنکه در روزهای گذشته شاهد جوسازی های سیاسی و رسانه ای در داخل و خارج کشور درمورد برگزاری جلسه شورای امنیت به ریاست امریکا بودیم، معتقدم رییس جمهوری اسلامی ایران حتی می تواند در این اجلاس نیز حضور یابد و باتوجه به آنکه موضوع جلسه بحث درباره «مسائل ایران» است، اتفاقا در راستای دفاع مقتدر، باصلابت و حقوقی از کشورمان اقدام کند.

آن چنان که شاهد بودیم ساعاتی پیش از سخنرانی رییس جمهور در اجلاس سالانه سازمان ملل، دو فقره از لوایح چهارگانه مربوط به FATF در صحن علنی مجلس مورد بحث قرار گرفت و مجلس نیز نشان داد که از هر تلاشی برای برقراری ارتباط عزتمندانه با جهان و در راستای بهبود اوضاع اقتصادی و معیشتی کشور و مردم مضایقه نکرده و نخواهد کرد. ما سفر هیات ایرانی به نیویورک و سخنرانی ماندگارشان در اجلاس سالانه مجمع عمومی را به فال نیک گرفته و امیدواریم این سخنرانی و دیدارها و نشست های سیاسی و دیپلماتیک در حاشیه اجلاس امسال زمینه ساز بهبود شرایط و اوضاع سیاسی و اقتصادی کشورمان شود.

مجمع جهانی سازمان ملل متحد رویدادی در راستای نزدیکی هرچه بیشتر دولت ها و ملت هاست. بنابراین باتوجه به آنکه در دوران مدرن و عصر ارتباطات قرار داریم، نباید با انزواطلبی و دوری گزینی از حضور گردهمایی هایی بین المللی خودداری کنیم، بلکه باید با حضور موثر و از موضع «عزت، حکمت و مصلحت» در راستای احقاق حقوق ملت ایران گام برداریم. ما همواره به دنبال صلح و دوستی با همه کشورهای جهان هستیم و حتی قرار نیست با کشوری همچون امریکا نیز تا ابد دشمن باشیم. ما باید از هر فرصتی برای رساندن صدای صلح طلبانه ملت سربلند ایران به گوش جهانیان استفاده کنیم و این درحالی است که سخنرانی منطقی، حقوقی و صلح طلبانه شب گذشته رییس جمهوری می تواند الگویی برای تداوم این رویه سیاست ورزی باشد.