آرشیو پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳، شماره ۲۳۵۵۷
صفحه آخر (جهان)
۱۲

خبر

تنش در روابط باکو و پاریس فرانسه سفیرش را از این کشور فراخواند

در ادامه تشدید تنش ها بین فرانسه و جمهوری آذربایجان ، پاریس سفیرش را از باکو فراخواند.

روابط بین فرانسه و جمهوری آذربایجان از مدتی پیش بر سر تنش ها بر سر منطقه مورد مناقشه قره باغ متشنج شده است. فرانسه از متحدان دیرینه ارمنستان و میزبان جمع کثیری از مهاجران ارمنستانی است و به حمایت نظامی از ایروان ادامه می دهد. در ادامه تنش ها بین دو کشور نیز روز سه شنبه، فرانسه جمهوری آذربایجان را به آسیب زدن به روابط دوجانبه متهم کرد و سفیر خود در باکو را فراخواند. به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، وزارت خارجه این کشور اعلام کرد که امانوئل ماکرون با «آن بولون» سفیر پاریس در باکو دیدار و گفت وگو کرد. ماکرون در این دیدار جمهوری آذربایجان را به ادامه «اقدامات یکجانبه ماه های اخیر که به روابط میان 2 کشور آسیب زده است» متهم کرد. در واکنش به این مسئله سخنگوی وزارت خارجه جمهوری آذربایجان دیروز با اشاره به تصمیم پاریس درباره فراخواندن سفیر فرانسه از باکو گفت، تهدید و فشار نتیجه ای برای فرانسه در پی نخواهد داشت.

تقابل هوائی چین و آمریکا بر فراز تایوان

چین هواپیماهای جنگنده را برای تحت الشعاع قرار دادن حضور هواپیمای نیروی دریایی آمریکا بر فراز تنگه تایوان به پرواز درآورد.

ارتش چین روز چهارشنبه (29 فروردین) اعلام کرد: «جت های جنگنده ای را برای نظارت و هشدار به یک هواپیمای گشتی نیروی دریایی آمریکا که بر فراز تنگه حساس تایوان پرواز کرده است، فرستاده است، ماموریتی که تنها چند ساعت پس از تماس تلفنی روسای دفاع چین و آمریکا انجام شد.» به گزارش شفقنا از رویترز، چین مدعی حاکمیت بر تایوان است که به طور دموکراتیک اداره می شود و می گوید که صلاحیت قضایی برای بستن این تنگه را دارد. تایوان و آمریکا در این مورد اختلاف نظر دارند و می گویند که تنگه تایوان یک آبراه بین المللی است. ناوگان هفتم نیروی دریایی آمریکا اعلام کرد که هواپیمای گشت دریایی و شناسایی این نیرو که برای ماموریت های ضد زیردریایی نیز استفاده می شود، بر فراز این تنگه در حریم هوایی بین المللی پرواز کرده است.

پرتکرارترین جمله این روزها در تحلیل جنگ اوکراین «اوکراین شانسی برای پیروزی ندارد»

کارشناسان، رسانه ها و مقامات غربی این روزها به اتفاق می گویند اوکراین شانسی برای پیروزی در جنگ ندارد و این مسئله به پرتکرارترین جمله این روزها در تحلیل جنگ اوکراین تبدیل شده است.

شکست اوکراین در جنگ این روزها به پرتکرارترین جمله در تحلیل تحولات جنگ اوکراین تبدیل شده است. طی ماه های گذشته با برهم خوردن موازنه به نفع روسیه و به ضرر اوکراین، کارشناسان و رسانه ها و مقامات غربی بارها درباره شکست اوکراین در جنگ با روسیه هشدار داده اند. زلنسکی برای جلب توجه غربی ها برای دریافت کمک های بیشتر از ضد حمله جدید در تابستان سخن گفته است اما کارشناسان باور کمی به موفقیت این ضد حمله دارند. فرماندهان میدانی ارتش اوکراین هم از وخامت اوضاع خبر می دهند. رسانه های غربی نیز این روزها همچنان نسبت به شکست و فروپاشی ارتش اوکراین هشدار می دهند. روز یکشنبه خبرگزاری آمریکایی بلومبرگ در گزارشی از قول یک مقام آمریکایی نوشته بود ارتش اوکراین در آستانه فروپاشی قرار دارد.

اوکراین در مسیر شکست

نشریه آمریکایی «پالتیکو» هم در گزارش جدیدی اوضاع ارتش اوکراین را به لحاظ تسلیحات و تعداد سربازانش ناگوار دانسته و معتقد است که کیف در آستانه شکست از روسیه قرار دارد. به گزارش ایسنا، پالتیکو در مطلبی با عنوان «اوکراین به سمت شکست به پیش می رود» به قلم «جیمی دتمر»، تحلیگر بخش اروپای این نشریه نوشته است: «کافی است از یک سرباز اوکراینی بپرسید آیا همچنان باور دارد غرب روی گفته خودش که تا هر زمان که طول بکشد در کنار کیف خواهد ایستاد، می ماند؟ چنین قولی حالا برای یک سرباز اوکراینی مستقر در خط مقدم، با گذشت چهار هفته از آخرین باری که واحد توپخانه او گلوله ای برای شلیک داشته، پوچ است.» تحلیلگر پالتیکو نوشت مسئله ارتش اوکراین هم اکنون دیگر تنها اتمام مهمات نیست و تاخیر غرب در فرستادن کمک برای این ارتش باعث تحلیل رفتن یک چیز خطرناک تر که جبرانش حتی از تامین مهمات سخت تر است، شده و آن روحیه جنگندگی سربازان اوکراینی است. پالتیکو خاطر نشان کرده است: «روحیه سربازان اوکراینی همچنان که به دلیل بمباران های بی امان، نداشتن سلاح های پیشرفته و تلفات دادن در میدان نبرد زمین گیر شده اند، تیره و تار است. دیگر از انبوه مردان جوانی که در ماه های اولیه جنگ برای پیوستن به ارتش مقابل مراکز سربازگیری در شهرهایی صدها مایل دورتر از جبهه جنگ صف می کشیدند، خبری نیست. امروزه اوکراینی های عمدتا واجد شرایط سربازی در ارتش از خدمت فرار می کنند و به جای آن، عصرهای خود را در باشگاه های شبانه می گذرانند. تعداد خیلی زیادی از آنها نیز به کلی کشور را ترک کرده اند.» این تحلیلگر نوشته است: «حتی به رغم اینکه ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین می گوید اوکراین در تلاش برای یافتن یک راه جایگزین برای عقب نشینی است افسران ارتش اوکراین در گفت وگوهای خصوصی پذیرفته اند افزایش تلفاتشان در تابستان امسال اجتناب ناپذیر بوده و مسئله تنها بر سر این است که میزان این تلفات چقدر وخیم خواهد بود. می توان استدلال کرد پوتین، هرگز تا این حد به هدف خود (شکست اوکراین) نزدیک نبوده است.»

اوکراین به تاریخ می پیوندد

«آندری یرماک»، رئیس دفتر زلنسکی به پالتیکو گفت: «ما می دانیم که مردم در حال خسته شدن هستند و این را از فرمانداران مناطق و از خود مردم می شنویم.» او گفت که به همراه رئیسش به «برخی از خطرناک ترین نقاط» سفر می کنند تا شهروندان و سربازان را برای جنگ متحد کنند و تاکید کرد: «ما به مردم می گوییم، نام شما در کتاب های تاریخ ثبت خواهد شد». تحلیلگر پالتیکو نوشته است: «اما اگر جریان جنگ در سومین سالش به نفع اوکراین برنگردد، این خود کشور اوکراین خواهد بود که روانه صفحات کتاب های تاریخ خواهد شد. به نوشته پالتیکو ، فوری ترین نیاز اوکراین هم اکنون گلوله های توپ است و به میلیون ها عدد از آنها نیاز دارد و مقام های اوکراینی می گویند برای محافظت از سربازانشان در خطوط مقدم و دفاع از شهر خارکیف، شهری که بعد از کیف دومین شهر بزرگ اوکراین بوده و در هفته های اخیر زیر آتش شدید حملات موشکی و توپخانه ای روسیه قرار گرفته، نیازمند دست کم 24 سامانه پدافند هوائی پاتریوت دیگر هستند. اوکراین نگران است روسیه به زودی حمله زمینی بزرگی را برای تصویب دومین شهر بزرگش به اجرا بگذارد.

تحلیلگر پالتیکو نوشته است: «فرماندهان اوکراینی فریاد شکایت از کمبود سرباز سرداده اند؛ برآوردی از سوی والری زالوژنی، فرمانده ارشد سابق ارتش اوکراین حاکی از نیاز این ارتش به 500 هزار سرباز دیگر است.» پالتیکو در انتهای این تحلیل نتیجه گیری می کند: «شور وطن پرستانه اولیه در اوکراین که منجر به پر شدن مراکز سربازگیری از داوطلبان اعزام به جنگ شده بود از بین رفته است. تخمین زده شده 650 هزار مرد اوکراینی که در سن جنگ قرار دارند از کشور فرار کرده اند و بیشتر آنها قاچاقی از مرزها خارج شده اند.»

جاسوسی دولت آمریکا از شبکه های اجتماعی به روایت بنیانگذار تلگرام

بنیانگذار تلگرام اعلام کرد به امنیت شبکه های اجتماعی توسعه یافته در آمریکا اعتمادی ندارد چرا که دولت آمریکا از این شبکه ها برای جاسوسی از شهروندان آمریکایی استفاده می کند و این جاسوسی همواره به دلایل امنیتی توجیه می شود.

مسئله امنیت شبکه های اجتماعی در بین دولت ها در 5 قاره جهان به یک موضوع بسیار جدی تبدیل شده است. دولتی را نمی توان یافت که بر ضرورت کنترل این شبکه ها در جهت منافع عمومی واقف نباشد. حمایت از امنیت داده ها و جلوگیری از استفاده از این شبکه ها بر ضد منافع کشور مسئله ای نیست که چندان مورد مناقشه باشد. بنیانگذار تلگرام نیز طی مصاحبه تازه ای از جاسوسی دولت آمریکا از مردم این کشور از طریق این شبکه ها خبر داده و گفته است به این شبکه ها اعتمادی ندارد.

«پاول دوروف» در مصاحبه با تاکر کارلسون مفسر و نویسنده سیاسی محافظه کار آمریکایی اعلام کرد که به پلتفرم های توسعه یافته در آمریکا اعتماد ندارد. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز، او در این مصاحبه به کارلسون گفت: شاید به نظر خنده دار بیاید اما به طور پیش فرض تصور می کنم دستگاه هایی که استفاده می کنم، در معرض خطر قرار دارند. زیرا کاربران از آیفون یا از موبایل اندروید استفاده می کنند و پس از آنچه در آمریکا تجربه کردم، از لحاظ امنیتی، اعتماد بسیار اندکی به پلتفرم هایی دارم که در آمریکا توسعه یافته اند. او در بخش دیگری از سخنانش اعلام کرد آژانس های امنیتی آمریکا از جمله اف .بی. آی توجه خاصی به او دارند. این سازمان ها سعی کرده اند یکی از مهندسان او را به استخدام خود دربیاورند تا به پلتفرم تلگرام نفوذ کنند. «پاول دوروف»، درباره آزادی بیان هم در اینترنت، گفت: «بزرگ ترین فشار بر تلگرام، از جانب دولت ها نیست و از سوی اپل و گوگل است. وقتی پای آزادی بیان مطرح می شود، این دو پلتفرم اساسا هرچه که می توانید بخوانید یا در تلفن هوشمند خود دسترسی داشته باشید، سانسور می کنند.» به گزارش ایسنا این کارآفرین روسی گفت: اگر فکر کنید، می بینید تقریبا هرکسی که در دنیا تاکنون یک اپلیکیشن تلفن هوشمند دانلود کرده است، این کار را از طریق این دو شرکت انجام داده است و این، قدرت عظیمی است؛ آن قدر عظیم است که دولت ها تلاش می کنند مقرراتی را برای رفتن بخشی از این قدرت از اپل و گوگل، تصویب کنند. وی ادامه داد: این دو شرکت، دستورالعمل های کلی دارند که مخالفت با آنها دشوار است اما تلگرام به خاطر گوگل و اپل مجبور شده است برخی محتواها را حذف کند زیرا در غیر این صورت، از فروشگاه های برنامه این دو شرکت حذف می شد و این به معنای محروم شدن دسترسی بخش عظیمی از جمعیت جهان به یک ابزار ارزشمند بود. موسس تلگرام همچنین اعلام کرد جمعیت کاربران ماهانه فعال این اپلیکیشن پیام رسان، ظرف مدت یک سال، از یک میلیارد نفر عبور خواهد کرد.