فهرست مطالب

سیاست - پیاپی 4 (زمستان 1386)

فصلنامه سیاست
پیاپی 4 (زمستان 1386)

  • 294 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/02/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقالات
  • سیدرحیم ابوالحسنی صفحه 1
    نویسنده در این مقاله این فرضیه را مورد بررسی قرار می دهد که از نظر برخی از متفکران مسلمان هر نظام سیاسی توسط عده ای از صالحان ارزش گرا، ساده زیست، با صداقت، با شجاعت دارای همبستگی در زمان پیری و فرتوتی نظام سیاسی پیشین شکل می گیرد، اما این مصلحان خود پس از پیروزی به فساد قدرت آلوده می گردند و به واسطه زمینه های روانشناختی و جامعه شناختی به سیاست های استبدادی و تجمل گرایی و تن آسایی روی می آورند و به همین علت دولت آنان نیز به پیری و فرتوتی می رسد و توسط صالحان دیگری سرنگون می شوند.
    کلیدواژگان: فساد سیاسی، فساد اقتصادی، فساد روحی وروانشناختی، فساد در باورها و اعتقادات سیاسی، ساختار تمرکز گرا، علل ایدئولوژیک، قدرت
  • حمید احمدی، حبیب الله فاضلی صفحه 21
    استدلال کلی این مقاله دو موضوع اساسی در باب ناسیونالیسم به عنوان داعیه ای هویتی را دربرمی گیرد، نخست آن که می کوشد با متمایز کردن دو نوع ناسیونالیسم کلاسیک و مدرن، پندار ناسیونالیسم به عنوان مولود مدرنیسم و روشنگری را رد کرده و حس ناسیونالیستی یا میهن دوستی را به طول تاریخ بشر تسری دهد و از طرفی دیگر ادعای ایدئولوژی بودن ناسیونالیسم را نپذیرفته و آن را به عنوان نظریه ی «اندیشه و عمل» تنها بخشی از نظام ارزشی جوامع می داند که تجلی نهایی آن بسته به نوع چینش گزاره های هر نظام ارزشی می باشد. این نوع چینش ناسیونالیسم در کنار سایر ارزش ها باعث شده تا این نظریه دستمایه جهانگشایی و جنگهای جهانی گردد و رهبرانی مانند موسولینی و هیتلر نمایندگان آن به حساب آیند، در حالی که رهبرانی مانند ماندلا، سوکارنو و مصدق با این اندیشه پیام آور رهایی و استقلال گردیده اند. این مقاله درصدد آن است تا بیان کند علی رغم فرآیند جهانی شدن نه تنها اعتبار ناسیونالیسم و دولت - ملت ها از دست نرفته بلکه شواهد و قراین فراوانی بر اعتبار دایمی آنها حکایت می کند. با این اوصاف کوشیده ایم تا نوع نگاه به ناسیونالیسم و دولت -ملت را در بخشی از نظریه اجتماعی و فلسفی قرن 19 و 20 پی گیری نماییم.
    کلیدواژگان: ناسیونالیسم، ایدئولوژی، هویت، ایران، گلنر، فردریک لیست
  • رسول افضلی، علی اسماعیلی صفحه 41
    این مفروض که جهان اسلام در مقابل مدرنیسم پویای اروپا اغلب به صورت واحدی ایستا به نظر می آید، پایه و مبنای فرضیه سازی های متعددی در باب رابطه اسلام و مدرنیته شده است. این مطلب بارها تکرار می شود که جهان اسلام باید از تاریخ دوران مدرن کنار گذاشته شود، زیرا مذاهب آن فرایند سیاسی-ایدئولوژیکی اروپا را طی نکرده و در نتیجه فرهنگی ماقبل مدرن است. در سال های اخیر نیز این فرضیه تکرار شده بدون اینکه کسی س
    کلیدواژگان: مدرنیته، جهان اسلام، اندیشمندان اسلامی، دولت، ملت، جنبش اسلام گرا
  • محمد توحیدفام صفحه 55
    داوری درباره نیچه به عنوان منتقد فرهنگ مدرن و آغازگری نو در فرهنگ و اندیشه روزگار جدید، کاری است بس مشکل. ولیکن پرداختن به اسباب نقد اخلاق، فلسفه و فرهنگ دوران گذشته تلاشی است که فریدریش ویلهلم نیچه در قالب فلسفه اراده خویش بدان همت گمارده و بدین سان استلزامات تباهی اراده انسانی و زندگی او را گوشزد کرده است. نیچه در این آغازگری نو، در واکنش به فرهنگ و گفتمان حاکم بر قرون هجده و نوزده میلادی درصدد بازآفرینی نیروهای زندگی (اندیشه و اراده یا عقل و زندگی) در قالب خواست قدرت است تا با تاکید بر خصلت آفرینندگی انسان و آفرینش ارزش های جدید، انسان مدرن را در جایگاهی قرار دهد که لازمه شناسایی و شناخت اوست. در این مقاله سعی شده تا نشان دهیم کار مهم نیچه در بازنمایی فلسفه اراده اش، نقد حقیقت و عقلانیت فرهنگ مدرن غربی از زمان سقراط بدین سو از طریق تغییر گفتمان حاکم، و نقد هر نوع اصول فکری عام و بازگشت به عامل اراده و توانایی فرد انسان است.
    کلیدواژگان: فلسفه اراده، عقل گرایی، عقلانیت، فرهنگ، اخلاق، نیهیلیسم، قدرت، قدرت دانش، اراده معطوف به قدرت، خواست قدرت، بازگشت جاودانه، ابرانسان، زرتشت
  • کیامرث جهانگیر صفحه 75
    این مقاله در صدد است با بررسی زمینه تاریخی، مفروضات، چهارچوبه ها و ویژگی های نظریه جهانی شدنی و نظریه های مقابل آن و نیز تحلیل نظریه های قدرت و فرهنگ در سطح ملی و جهانی، از یک سو به ارائه تصویر روشن تری از جهانی شدن و قدرت بپردازد و از سویی دیگر نوع تعاملات و تاثیرات این دو را در سطح ملی جهانی مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، قدرت، فرهنگ و جهانی شدن، آرمان گرایی، واقع گرایی و جهانی شدن، نخبگان سیاسی، نخبگان اقتصادی، تعامل جامعه جهانی، سیستم های تدبیر، سازمان های مدنی
  • محمدعلی حیدری صفحه 97
    جدایی قفقاز از ایران در سال های اول قرن نوزده میلادی و همچنین فروپاشی شوروی و استقلال سه جمهوری آذربایجان، گرجستان و ارمنستان تحولات عمده ای در تاریخ ایران و منطقه و جهان در دو قرن اخیر بوده است. با توجه به موقعیت ژئوپولتیک قفقاز در منطقه و جهان و معضلات داخلی منطقه قفقاز، ما با حضور نیروها و منافع مختلف و بعضا متعارضی در این منطقه روبه رو هستیم و سیر تحولات سیاسی، اقتصادی، امنیتی، فرهنگی و... نتیجه تعامل بین این نیروها و منافع مختلف و بعضا متضاد می باشد.
    کلیدواژگان: قفقاز، منابع ملی، قدرت های منطقه ای، هژمون نظام بین المللی، رژیم های بین المللی
  • علی غلامپور صفحه 125
    با اوج گیری فرآیندهای رشد و توسعه و شکل گیری برنامه های توسعه صنعتی در کشورهای در حال توسعه وضعیت محیط زیست این کشورها در وضعیت نگران کننده ای قرار گرفته است. بازار و بخش خصوصی در حفاظت از محیط زیست و مقابله با پیامدهای منفی زیست محیطی ناشی از فعالیت های اقتصادی ناتوان بوده است. دولت نیز که اساسا مسئولیت اصلی حفاظت از محیط زیست به عنوان یک کالای عمومی را دارد یا در انجام این وظیفه ذاتی ناتوان بوده است و یا با مداخله گسترده و روز افزون خود در فعالیت های اقتصادی بر عمق و دامنه بحران زیست محیطی افزوده است. نوشتار حاضر در پی پاسخ یابی برای این پرسش مهم است که آیا ادغام در بازار جهانی و فرآیندهای جهانی شدن اقتصاد می تواند نقش مخرب دولت در اقتصاد محیط زیست کشورهای در حال توسعه از جمله ایران را متاثر ساخته و تغییر دهد. به عبارت دیگر آیا جهانی شدن اقتصاد قادر به برقراری آشتی و تعادل در نقش های دوگانه توسعه ای و حفاظتی دولت در اقتصادهای در حال توسعه و از جمله ایران خواهد بود؟ بر این اساس نوشتار حاضر بهبود نقش دولت در حفاظت از محیط زیست در فرآیند ادغام در اقتصاد جهانی را بررسی می نماید.
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، جهانی شدن اقتصاد، اقتصاد سیاسی محیط زیست، دولت توسعه ای، دولت خوب، کالاهای عمومی، شکست دولت، شکست بازار، وضعیت محیط زیست، تراژدی مشترکات
  • الهه کولایی صفحه 153
    قاچاق انسان بی تردید شکل جدیدی از برده داری مدرن در جهان است. طبق آمارهای سال1383سالانه بین 800 تا 900 هزار انسان در جهان، به منظور کار اجباری، کار خانگی یا سوءاستفاده جنسی قاچاق می شوند. قاچاق انسان به عنوان یکی از جرائم سازمان یافته پس از تجارت مواد مخدر و اسلحه، سالانه 7 تا 10 میلیارد دلار سودآوری دارد. سوال اصلی این مقاله «چیستی عوامل قاچاق انسان در آسیای مرکزی است».به این منظور بر پایه بررسی نتایج مطالعات نظری و میدانی در این زمینه، روش توصیفی-تحلیلی برای نگارش این مقاله مورد استفاده قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: قاچاق انسان، مهاجرت، آسیای مرکزی، ازبکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، قزاقستان، قرقیزستان
  • سعیده لطفیان، حمید رهنورد صفحه 171
    با گذشت حدود شش سال از حملات 11 سپتامبر2001 و اجرای نقشه های از پیش تعیین شده حمله به افغانستان و عراق در راستای تغییر رژیم و ایجاد دولت های جدید طرفدار غرب، هنوز شاهد تشدید بی ثباتی و ناامنی گسترده در منطقه می باشیم. سیاست گذاری سریع قوه مجریه همراه با تصمیم کنگره مبنی بر تایید سیاستهای ضد تروریسم کاخ سفید بدون در نظر گرفتن این واقعیت که منافع حاصله از اقدامات مربوط به «جنگ علیه تروریسم» بسیار کمتر از هزینه های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی آنها خواهد بود، مشکلات بیشماری به ارمغان آورده است. این نوشتار به سه بخش به ترتیب زیر تنظیم شده است: مباحث نظری در مورد اهمیت و چگونگی کاربرد «تحلیل هزینه- منفعت» به عنوان ابزاری در سیاست گذاری عمومی؛ تحلیل پیامدهای سیاست ضدتروریسم دولت بوش از دیدگاه شهروندان آمریکایی و جامعه جهانی؛ نتیجه گیری و پیشنهادهایی برای مطالعات آینده در این زمینه سیاست گذاری.
    کلیدواژگان: امنیت، آزادی، آمریکا، تروریسم، تحلیل هزینه، منفعت، جورج بوش
  • ابراهیم متقی، حجت کاظمی صفحه 209
    عرصه تحلیل سیاست خارجی یکی از مهمترین حیطه های پژوهشی مطالعات بین المللی می باشد که بر اساس اتکا به روش شناسی های گوناگون به بحث در جهت تبیین رفتارهای خارجی دولتها می پردازد. سازه انگاری به عنوان یک روش بحث در حیطه سیاست بین الملل و سیاست خارجی، الگویی جوان محسوب می شود که بر مباحث فلسفی در حیطه علوم اجتماعی ابتنا دارد. مقاله در یک مسیر منطقی ابتدا به ارائه بینش فلسفی سازه انگاری می پردازد و تمایز آن را با بینش های رقیب نشان می دهد. آنگاه با ورود به بحث سازه انگاری روابط بین الملل، زمانه و دلایل ظهور و گسترش این روش شناسی را مورد بحث قرار می دهد و تمایزات و تعارض های آن را با الگوهای دیگر روابط بین الملل که بازتاب بینش های گوناگون فلسفی آنهاست نشان می دهد. این نکته از لابه لای بررسی ایده های نظریه پردازان برجسته آشکار می شود. بخش سوم مقاله، دنباله سیر منطقی بحث به سوی ارائه درکی از روش شناسی سازه انگاری در سیاست خارجی است که نهایت با مثال های عینی مستند خواهد شد. در یک تحلیل کلی، مقاله به این نکته تاکید می کند که بداعت الگوی سازه انگاری، فراهم آوردن چهارچوبی منطقی جهت استوار کردن تحلیل رفتار ها بر اساس هویت بازیگران می باشد. بخش چهارم و نهایی بحث، تحلیل سیاست خارجی جمهوری اسلامی بر این اساس است. گرچه در این حیطه، بحثی مفصل، در باب دوره های سیاست خارجی جمهوری اسلامی صورت نمی گیرد، ولی قصد نگارنده آن است که با اتکا به روش سازه انگارانه، اهمیت و محوریت هویت نظام را در تحلیل رفتارها و دگرگونی های آن نشان دهد که تاکنون مورد بحثی روشمند قرار نگرفته است.
    کلیدواژگان: سازه انگاری، روابط بین الملل، سیاست خارجی، هویت، جمهوری اسلامی ایران
  • مصطفی ملکوتیان صفحه 239
    فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و استقلال کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز رژیم هایی پدید آورد که با مشکلات فراوان سیاسی اقتصادی و ناکارآمدی قابل توجه مواجه بودند. در این میان، غرب به ویژه آمریکا که برای اجرای راهبردهایش به جای پا در این مناطق نیاز داشت، از طریق سازمان های ظاهرا خصوصی به زمینه سازی برای افزایش نفوذ خود با بهره گیری از مشکلات موجود پرداخت. این پژوهش به آنچه که در سال های 2003، 2004 و 2005 به ترتیب در سه کشور گرجستان، اوکراین، و قرقیزستان اتفاق افتاد و به «انقلاب رنگی» مشهور شده اند می پردازد و تمایز آنها از انقلابهای واقعی را بازگو می کند.
    کلیدواژگان: انقلاب، انقلاب رنگی (گل رز، نارنجی، لاله ای و، ، ، ) آسیای مرکزی، قفقاز، سازمان های خصوصی (NGOs)
  • بخش ضمیمه
  • امیر نیاکویی صفحه 261
    در این کتاب، الیزابت فریزر به بررسی مشروح مفهوم اجتماع می پردازد و اجتماع گرایی سیاسی و فلسفی را مورد بررسی قرار می دهد سپس مشخصا به تحلیل رابطه میان اجتماع گرایی و تفسیرگرایی، سازه گرایی اجتماعی، سرزمین، زندگی خانواده و در نهایت سیاست می پردازد.
    کلیدواژگان: اجتماع گرایی، اجتماع، هرمنوتیک، سازه گرایی، تفسیرگرایی
|
  • Saied Rahim Abolhassani Page 1
    This paper is to examine the hypothsis that in view of some Muslim's Thinkers, every political system has been formed in the last period of prev ious political system by some of the usefulness competents simple – minded, truthfulness, bravery men. But ofter victory, these competents are contaminated to power corruption by themselves. They are also inclined to sociological and psychological backgrounds of despotism policies, luxurious, offortlessness. By the way, their government due to mentioned variables is inelined to old age and it is overthrown by another competents.
  • Hamid Ahmadi, Habibollah Fazely Page 21
    The main concern of this article is with two basic/fundamental topics in nationalism as an identical claim. First it attempt to reject nationalism as an offspring of modernism and enlightment. By means of distinguishing between classic and modern nationalism, in order to incorporate patriotism the whole history of mankind. On the other hand, it denies nationalism as an ideological claim assorting it as a "theoretical-practical" thought which emerges finally dependent on varies orders of alternative in any distinctive paradigm. This type of organizing, besides other alternatives, has led to world wars, with Mussolini and Hitler as their leaders. Nevertheless Mandela, Sokarno, Mosadegh have exploited it to bring about tidings of liberty and freedom. This article, aims to prove that, despite globalization process, not only Nationalism and Nation State have not lost their Credebility, but they are regarded as valid until today. However, we have attempted to follow the particular view point toward Nationalism and Nation- State in apart of 19th c and 20th c social and philosophical theory.
  • Rasoul Afzali, Ali Esmaili Page 41
    This problem that the world of islam infront of European dynamic modernism is a static unit,has been the base of different hypothesis of the relation of islam and modernity. This issues are repeated that the Islamic world be on principle excluded from the history of modern times, because it is bound to a religion which has not traversed the European politico-ideologicalprocess,thus it is a pre-modern culture. Recently,they are repeated again and again, although no one has actually taken the trouble to find out if there is any reality in them from a historiographical point of view. In fact, there indications that Islamic history did,as early as the 16th century and on the strength of an independent tradition, participate in elaborating a modern culture, which in many aspects shows distinct parallels with European culturalhistory.
  • Mohammad Tohidfam Page 55
    Judgement about Friedrich Nietzsche as a criticizer of modern culture and a new establisher in culture and thought of the new world, is a very difficult task. But criticizing of morality, philosophy and culture during the last ages is an effort that Nietzsche has done it and in this way he notified the effects of corruption on human will and life.Nietzsche in his new establishing in reaction to dominant culture and privailing discourse during the eighteenth and nineteenth centuries, intended to re-established forces of life (thought and will or reason and life) in the form of will of power, untill with emphasising on creative character of man and creation of new values, to settle the modern man in a centre that is necessary for his recognition and his making known.Last aim of this article is showing that important efforts of nietzsche in representation of his philosophy of will to consist of: critique of truth and rationalization of western modern culture since Socrat till now, from changing the dominant discourse and critique of each general mental principles and return to factor of will and ability of human being.
  • Kiamars Jahangir Page 75
    This article intends, by examination of historical background, hypotheses, Frameworks and the characteristics of globalization and anti globalization theories as well as analyzing the culture and power theories at national and international levels, to consider and evaluate the issue, by representing a brighter perspective of globalization and power on one hand, and different kinds of power and culture interactions and inter-impacts, on the other, at national and international levels.
  • Mohammad Ali Heydari Page 97
    In view of the geopolitical statue of Caucasus in the region and the world and domestic problems of Caucasus region, we face different and sometimes contradictory forces and interests in the region. And political, economic, security, cultural, and… developments are result of interaction between these different and sometimes contradictory forces and interests.
  • Ali Gholampour Page 125
    Alongside the increasing growth and development processes and planning industrialization programmes in the developing countries the state of the environment in this countries has been facing with concerning conditions. Markets and private sectors have been failing to counter negative environmental consequences of the activities in the national economy. The Governments of the developing economies which have the primary responsibility for environmental protection and conservation as a public goods also have been either unable to fulfill this crucial job or by increasing intervention in the economic activities add to the depth and scope of the environmental crisis. The present article seeks to answer an important question that whether the integration into the global market and processes of the economic globalization will change the deteriorating role of the Government in the environmental economy of the developing countries, including Iran's economy. In other words is the economic globalization able to qualify and make workable the developmental and protecting responsibilities of the government in the developing economies (and like Iran)? Accordingly, the present article is aimed to study the improvement of the role of government in the field of environmental protection in the process of integration into the global economy.
  • Elaheh Koolaee Page 153
    Human trafficking is one form of organized crime with 7 to 10 billion dollars profit next to drug and weapon trades. Former Soviet republics and Eastern Europe have become the newest sources of human trafficking, for Europe and North America for the purpose of sexual exploitation. This article is a result in causes of human trafficking in Central Asian republic of the former Soviet Union.
  • Saideh Lotfian, Hamid Rahnavard Page 171
    Six year after the terrorist attacks on the World Trade Center and Pentagon on September 11, 2001 and the onset of US- led war in Iraq and Afghanistan in line with the Bush's policy of regime-change aimed at establishing pro-western governments in Baghdad and Kabul, we are still witnessing widespread instability and reign of terror in the region. Hasty executive branch anti-terrorism policy was followed quickly by the decision of the US Congress to approve Bush's war on terrorism without taking note of the fact that the benefits of such policies will be much less than the costs associated with them. The main objective of the paper is to discuss the weaknesses of the U.S. anti-terrorism policy. The structure of the paper is as follow: The first section is devoted to the basic theoretical discussions of the cost- benefit analysis (CBA) as a tool in public policymaking. In the second section, the authors apply the CBA to the evaluation of the anti-terrorism policy of the Bush Administration from a societal perspective. The third section presents the concluding remarks and proposals for further research in this policy issue-area.
  • Ebrahim Motaghi, Hojjat Kazemi Page 209
    Constructivism, as a method of discussion in international politics and foreign policy, is considered a young method which is based on philosophical subjects in social sciences. First the article presents the philosophical approach of constructivism through a logical course and shows its difference with competitive approaches; then enters the constructivism of international relations and discuses the time and reasons of emergence and spread of this methodology and shows its differences and debates with other models of International Relations which reflect their own different philosophical approaches. This point shows up through a survey of prominent scholar’s ideas. The third part of the article follows the logical course of discussion to present an understanding of constructivist methodology in Foreign Policy which will fundamentally be documented by objective examples. In a general analysis, the article emphasizes on innovation of constructivist model, preparation of a logical framework for stabilizing behavior analysis based on actors’ identities. The final part of the discussion is analyzing Islamic Republic of Iran’s Foreign Policy based on this issue.
  • Mostafa Malakootian Page 239
    After falling down of the U.S.S.R and independence of central Asian and Caucasus states, we saw the regimes that had plenty of political and economic difficulties and vast unefficiency in those regions. At that time, the west especially the U.S that needed attendance in those regions to perform their world strategies, knowing the difficulties, began some serious attempts by private organizations (NGOs) to increase their influence.The Purpose of this research is to survey the "Color Revolutions" that took place at Georgia (2003), Ukrain (2004) and Kyrgyztan (2005) and define their differences from the Actual Revolutions.
  • Amir Niakouee Page 261
    In this book, Elizabeth Frazer offers a detailed study of the concept of community; and examines political and philosophical communitarianism. More specifically, she analyzes the relationships between communitarianism and interpretivism, social constructionism, Locality, Family life and finally politics.