فهرست مطالب

آینه پژوهش - سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 139، فروردین و اردیبهشت 1392)

نشریه آینه پژوهش
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 139، فروردین و اردیبهشت 1392)

  • 136 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/06/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مقاله
  • سید حسن اسلامی صفحه 5
    یکی از شاخصه های نوشته های علمی بهره گیری از منابع معتبر و داشتن ارجاعات مناسب به آن ها است، تا جایی که عملا هر نوشته علمی، بر اساس اعتبار، میزان، و حجم ارجاعات داوری و سنجیده می شود. به همین سبب امروزه شیوه درست استناد و ارجاع، بخشی از آیین پژوهش به شمار می رود. با توجه به اهمیت این موضوع، نویسنده در نوشتار حاضر سعی دارد به پرسش هایی از قبیل دلایل ارجاع، موارد ارجاع، منابع شایسته ارجاع، میزان ارجاع، و نهایتا چگونگی ارجاع، پاسخ دهد. وی با بیان این مساله که شیوه ارجاع از بحث انگیزترین مسائل در نگارش نوشته های علمی پژوهشی به شمار می رود، اکثر حجم نوشتار را به واکاوی این قضیه اختصاص داده است. در راستای این هدف، ابتدا شیوه های جهانی ارجاع را معرفی و با بیان ویژگی هر یک، کارآمدی آن ها را مورد مداقه قرار می دهد. سپس، شیوه های ارجاع نامناسب را در بوته نقد و بررسی قرار داده، از شیوه ارجاع مناسب با جامعه علمی کشور و مقبول خود، سخن به میان می آورد و می کوشد دلایلی به سود آن ارائه نماید.
    کلیدواژگان: شیوه ارجاع، شیوه نامه شیکاگو، اخلاق پژوهش، ارجاع علمی، آیین استناد، استناد، شیوه های جهانی ارجاع
  • عبدالنبی قیم صفحه 15
    علی رغم مطرح بودن نام آبادان در عرصه ی تعاملات اقتصادی،اجتماعی و حتی سیاسی، با این حال، پژوهشی علمی در خصوص تاریخ بنای این شهر، وجه تسمیه و سیر تحول تاریخی آن انجام نگرفته است. نویسنده نوشتار حاضر را با هدف ارایه تصویری واقعی و گویا از تاریخ بنای شهر آبادان، وجه تسمیه آن، موقعیت جغرافیایی و سیر تحول عبادان، به رشته تحریر درآورده و برای وصول به این هدف از روش های کتابخانه ای و میدانی استفاده نموده است. وی با مطالعه کتب معتبر و منابع دست اول بجا مانده از جغرافی نویسان و سیاحان و همچنین استماع نظرات اهالی بومی و آگاه شهر، دانستنی ها و اطلاعات جدیدی را بدست آورده است. تامل در دانستنی ها و اطلاعات جدید و تجزیه و تحلیل یافته های مزبور بیانگر این است که این شهر از جمله شهرهای قدیمی است که قدمت آن به سال های اولیه ظهور دین مسیح باز می گردد.
    کلیدواژگان: تاریخچه بنای آبادان، وجه تسمیه آبادان، قدمت شهر عبادان، موقعیت جغرافیایی عبادان، سیر تحول عبادان
  • تفسیر آمنه ودود از قرآن / بازخوانی متن مقدس از منظر زنان
    اسما بارلاس صفحه 21
    یکی از مهم ترین زمینه های پیدایش اندیشه برابری زن و مرد از نگاه اسلام، بازنگری در متون دینی بویژه قرآن بوده است. آمنه ودود یکی از پیشگامان این اندیشه است. ودود در حیات فکری و اجتماعی خود کوشیده تا اثبات کند از نگاه قرآن، مرد ذاتا هیچ ترجیحی بر زن ندارد و جنسیت معیار رتبه بندی انسان ها نیست؛ اما به تصور او از آنجا که در طول تاریخ، تفاسیر قرآن یکسره به دست مردان و متاثر از ذهنیت مردسالارانه حاکم بر جوامع اسلامی نوشته شده اند، همواره دارای سوگیری های مردانه بوده اند. او حاصل بازخوانی اش از قرآن که حاوی مبانی و نتایج دیدگاه او درباره نگاه قرآن به زن و نقش و جایگاه اجتماعی اوست، در کتابی با نام قرآن و زن به زبان انگلیسی منتشر کرده است. نویسنده در مقاله حاضر به بیان زندگی نامه، شخصیت، اندیشه و آثار آمنه ودود پرداخته و کوشیده است تا آرای وی را در این کتاب و برخی مقالات دیگر تبیین نماید. این مقاله ترجمه ای، از کتاب نواندیشان مسلمان معاصر و قرآن انتخاب شده است.
    کلیدواژگان: عقاید آمنه ودود، برابری زن و مرد در قرآن، تفسیر قرآن از دیدگاه زنان، تفسیر آمنه ودود از قرآن
  • نقد و بررسی کتاب
  • سیدصادق حقیقت، بابک ولدی صفحه 35
    «کتاب لائیسیته چیست؟» اثرشیدان وثیق را شاید بتوان مختصرترین، و در عین حال عمیق ترین اثر فارسی دانست که در خصوص معنای «لائیسیته» و «سکولاریسم» چشم اندازی تاریخی و مفهومی جامعی پیش روی خواننده قرار می دهد. وثیق به خوبی این واژگان را از منظر بومی بررسی کرده، آراءاندیشمندان ایرانی را نیز در نهایت دقت به چالش کشیده است. با این حال، کتاب مذکور با همه ی جامعیت در بررسی معنای لائیسیته و سکولاریسم، دچار آشفتگی و عدم انسجام روش شناسی است. نویسنده در نوشتار حاضر سعی در بررسی و نقد کتاب مذکور دارد. در راستای این هدف، وی نوشتار را در دو بخش ارائه نموده است. بخش اول اختصاص به مفهوم شناسی دارد که نویسنده، کتاب را به لحاظ تعریف واژگان از چند دیدگاه در بوته نقد و بررسی قرار می دهد: بررسی معنای لغوی در برابر معنای اصطلاحی واژگان، تفاوت معنای تاریخی با معنای امروزین، خلط معنای حقیقی و معنای مطلوب، تامل در فهم معنای «جدایی دین از سیاست» و «جدایی نهاد دین از نهاد سیاست». وی در بخش دوم با اشاره به این مساله که شیدان وثیق در آخر کتابش، نظریه ی تنی چند از اندیشمندان ایرانی را در باب سکولاریسم و لائیسیته نقل و نقد کرده است، به نقل کلام اندیشمندان، نقد وثیق بر آن ها و نقدهای خویش بر نقدهای وثیق می پردازد.
    کلیدواژگان: کتاب لائیسیته چیست؟ شیدان وثیق، سکولاریسم، لائیسیته، معرفی و نقد کتاب
  • رضا استادی صفحه 51
    یکی از تالیفات علامه حلی، کتاب الالفین الفارق بین الصدق و المین است که به طور مستقل درباره امامت به رشته تحریر درآمده است. نویسنده در نوشتار حاضر پس از بیان اطلاعاتی در خصوص محتوا و تاریخ های مختلف کتابت و نیز چاپ نسخه های این کتاب، از کتاب نورالعین فی ترجمه الالفین یاد کرده و بخش هایی از این ترجمه را بیان می دارد. سپس در ادامه دو ترجمه جدید از کتاب، تهیه شده توسط آقای وجدانی و آقای رحمتی شهرضا را مورد مداقه قرار داده و با ارائه استدلال ها و شاهد مثال هایی از متن ترجمه شده آقای رحمتی، ترجمه وی را در بوته نقد و بررسی قرار می دهد. نویسنده پس از بیان نمونه هایی از غلط های ترجمه ای مندرج در کتاب، صورت صحیح ترجمه را نیز بیان می کند.
    کلیدواژگان: کتاب الالفین الفارق بین الصدق و المین، علامه حلی، کتاب نورالعین فی ترجمه الالفین، ترجمه کتاب الفین، نقد ترجمه های کتاب الفین، محمد رحمتی شهرضا، نقد کتاب
  • عبدالحسین طالعی صفحه 59
    کتاب المدنیات به زبان عربی و در دو جلد اثر حسین واثقی در زمینه ی مدینه پژوهی است که هدف نویسنده از نگارش آن، شناخت شهر مدینه و تاریخ فرهنگی آن از زاویه دید شیعی است. یعنی شناخت هر آنچه به این شهر در ارتباط با تشیع قابل بررسی است بویژه تلاش های علمی شیعیان در این شهر. نویسنده نوشتار حاضر سعی در معرفی کتاب مذکور دارد. در راستای این هدف، بعد از ذکر مختصر ارزش این اثر، محتوای آن را مورد مداقه قرار می دهد.
    کلیدواژگان: کتاب المدنیات، مدینه پژوهی، حسین واثقی، معرفی کتاب
  • سیدعلی ملکوتی صفحه 65
    کتاب راه بی بازگشت دنباله خاطرات و یادداشت های حسین شهیدزاده است که مجلد نخست آن با عنوان «روزگاری در شورآباد» توسط نشر البرز در سال 1347 انتشار یافت. کتاب مذکور که پیرامون وضع اجتماعی ایران در دوره رضاشاه سخن به میان می آورد، در سال 1390 توسط انتشارات اطلاعات به چاپ رسیده است. نویسنده در نوشتار حاضر به معرفی این اثر همت گماشته است. وی در راستای این هدف، پس از بیان زندگی نامه مختصر شهیدزاده، وجه تسمیه نام کتاب و انگیزه نویسنده کتاب از نگارش آن را به اختصار بیان می دارد. در ادامه، گزیده ای از محتوای کتاب را مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: کتاب راه بی بازگشت، حسین شهیدزاده، وضع اجتماعی ایران در دوره رضاشاه، معرفی کتاب
  • دیگر نگاشته ها
  • نقد معنویت گرایی غربی از دیدگاه غربیان / معرفی کتاب «فروش معنویت: غلبه آرام بر دین»
    احمد شاکر نژاد صفحه 73
    کتاب راه بی بازگشت دنباله خاطرات و یادداشت های حسین شهیدزاده است که مجلد نخست آن با عنوان «روزگاری در شورآباد» توسط نشر البرز در سال 1347 انتشار یافت. کتاب مذکور که پیرامون وضع اجتماعی ایران در دوره رضاشاه سخن به میان می آورد، در سال 1390 توسط انتشارات اطلاعات به چاپ رسیده است. نویسنده در نوشتار حاضر به معرفی این اثر همت گماشته است. وی در راستای این هدف، پس از بیان زندگی نامه مختصر شهیدزاده، وجه تسمیه نام کتاب و انگیزه نویسنده کتاب از نگارش آن را به اختصار بیان می دارد. در ادامه، گزیده ای از محتوای کتاب را مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: کتاب راه بی بازگشت، حسین شهیدزاده، وضع اجتماعی ایران در دوره رضاشاه، معرفی کتاب
  • کتاب شناسی موضوعی
  • محمدرضا رهبریان صفحه 79
    سید حسین مدرسی طباطبایی پژوهشگر علوم اسلامی و دارای تالیفات زیادی در حوزه های مختلف از جمله حقوق اسلامی و تاریخ تشیع است. نویسنده در نوشتار حاضر، نخست، کتابشناسی آثار و مقاله های ایشان را معرفی می نماید. در ادامه، مقاله هایی که درباره وی به رشته تحریر درآمده اند را برمی شمارد.
    کلیدواژگان: حسین مدرسی طباطبایی، معرفی آثار، کتابشناسی آثار حسین مدرسی طباطبایی
  • تازه های نگارش و نشر: معرفی اجمالی
  • نیره خداداد شهری صفحه 89
  • اسماعیل مهدوی راد صفحه 101
  • اسماعیل مهدوی راد صفحه 105
  • اخبار
  • ناصرالدین انصاری صفحه 110
  • عبدالحسین طالعی صفحه 120
|
  • Seyyed Hasan Islāmi Page 5
    One of the features of the academic writings is using authentic sources and referring to them appropriately. In fact, every kind of writing is evaluated and arbitrated according to the authenticity and the number of its citations. Therefore, the proper procedure of citing is considered to be an important part of research regulations. In the following study, the author intends to discuss the following issues: the reasons for referral, referral cases, appropriate referral sources, the number of citations, and finally the style of referring. Having pointed out that citation is one of the most controversial matters in writing journal entries; the writer has dedicated most of the present paper to the analysis of this case. In this regard, first of all, he introduces the international procedures of referring along with their features; and examines their efficiency. Following this, he criticizes the inappropriate procedure of referring. Finally, he talks about a kind of referring procedure which is appropriate for the academic community of his country, and provides some reasons in order to prove it.
    Keywords: procedure of referring, Chicago Manual of citation, research regulations, academic references, citation regulations, citation, international procedure of referring
  • Abdonnabi Qayem Page 15
    Although Abadan is a well-known city regarding economic, social, and even political interactions, there has not been any academic research on the history of its establishment, appellation, and development yet. In the present paper, the author has tried to discuss all these issues; therefore, he has used both library and field methods. He has collected his information via studying the reliable and primary sources written by geographers and travelers, along with talking to local people. Reflecting on the new information and analyzing it has led to this point that this city is one of the ancient cities whose history dates back to the early years of Christianity.
    Keywords: The history of the building of Abadan, Abadan appellation, Abadan geography, Abadan evolution
  • Asma Barlas, Mehrdād Abbāsi, Matine Sādāt Musavi Page 21
    One of the most important reasons of establishing the basis of gender equality in Islam is rereading scriptures especially Qur’an. Amina Wadud has been one of the pioneers of this idea. Both in her academic and social life, Wadud has tried to prove that man by nature has no preference on women; and sex is not a reliable criterion for rating of human being. She believes that since Qur’an commentaries have been all written by men, they have been influenced by patriarchal mentality that has governed Islamic societies. The consequence of her rereading of Qur’an which includes her ideas about Qur’an’s view toward the role and status of women in society is published in Qur’an and Women in English. In the present article, the author is going to discuss Wadud’s biography, her personality, her thoughts, and her works. Following this, she has attempted to clarify and explain her ideas in this book and some other articles. This article is a translation of one of the chapters of Modern Muslim Intellectuals and the Quran.
    Keywords: Amina Wadud's opinions, gender equality in Quran, the commentary of Quran in women's views, Amina Wadud's commentary of Quran
  • Seyyed Sādeq Haqiqat, Bābak Valady Page 35
    What is Laicite by Sheidān Vasiq can be probably taken as the briefest and yet the most profound Persian work which provides a complete historical and conceptual view of laicite and secularism. Vasiq has examined these words from the indigenous perspectives, and also challenged the Iranian scholars’ opinions. However, despite its integrity in scrutinizing the meaning of laicite and secularism, this book is lack of methodological consistency. In this study, the author intends to write a review upon this book. In this regard, he presents the article in two parts. In the first part, he criticizes the book in terms of its definition of the vocabularies from different aspects: examining the literal meaning versus the idiomatic meaning of the words, the difference between the old and modern meaning, mixing the real and favorable meaning, and reflecting upon the meaning of “the separation of religion from politics” and “the separation of Islam institution from politics institution”. Since Vasiq has quoted and criticized some of the Iranian scholars’ theories about laicite and secularism at the end of his book, the writer, in the second part, is going to bring up these theories, and Vasiq’s review upon them followed by his own criticism of Vasiq’s.
    Keywords: What is Laicite, Sheidān Vasiq, secularism, laicite, book review
  • Riza Ostadi Page 51
    Al-alfin Al-fāreq bain Al-sedq va Al-min, by Allāme Helli, is independently about leadership. In the following article, the author, firstly, provides some information about the content, different dates of writing, and publishing of various versions of the book. Then, he introduces Nour Al-a’in fi Tarjome Al-alfin, and mentions some parts of this translation. Following this, he examines two new translations by Vejdani, and Rahmati Shahreza; and criticizes Rahmati’s work by presenting some examples and evidences from the text. Having brought about some samples of the translation errors of the book, the writer presents the correct translation.
    Keywords: Al, alfin Al fāreq bain Al sedq va Al min, Allāme Helli, Nour Al ain fi Tarjome Al alfin, translation of Al alfin, criticism of the translations of Al alfin, Muhammad Rahmati Shahreza, book review
  • Abdolhosein Tāleie Page 59
    Al-Madaniat is a book in Arabic and in two volumes by Hosein Vāseqi. It is a study of Medina in which the author has tried to introduce this city and its cultural history from Shia’s point of view. So, he has discussed whatever in this city is related to Shi’ism, especially Shiits’ academic efforts. In this article, the author intends to provide a report of this book; therefore, he talks about its value and examines its content.
    Keywords: Al, Madaniat, study of Median, Hosein Vāseqi, book report
  • Seyyed Ali Malakuti Page 65
    The Irreversible Way is a book about Hosein Shahidzade’s diaries and notes. It is in fact written in continuation of Once Upon a Time in Shourābād which was published by Alborz publication in 1347. This book, which covers the social situation in Iran during Rezā Shah period was published by Etela’āt publication in 1390. In the present article, the author is going to provide a report of this book. In this regard, he, first of all, talks briefly about Shahidzade’s biography, and then discusses the appellation of the book along with the writer’s motivation of writing this book. Following this, he reviews some excerpts from the book's content.
    Keywords: The Irreversible Way, Hosein Shahidzade, social situation in Iran during Rezā Shah period, book report
  • Ahmad Shākernejād Page 73
    Selling spirituality is in fact a critique on western spirituality. This book has stepped beyond the examples of spirituality. It shows how spirituality has turned into a powerful good in world market today, what kind of forces have played role in this process, and who would gain benefit of it. In the following article, the author presents a detailed list of the chapters of the book along with an explanation about its content. Then, he is going to discuss the book writers’ goals and approaches.
    Keywords: Selling Spirituality, a Quiet Triumph over Religion, a critique of western spirituality, book report
  • Mohammad Rezā Rahbariān Page 79
    Seyyed Hosein Modarresi Tabātabāie, a researcher of Islamic science, has written many works in different fields such as Islamic Law and the history of Shi’ism. In the present study, the author firstly provides a bibliography of his works. Following this, he is going to talk about the essays written about him.
    Keywords: Hosein Modarresi Tabātabāie, a report of works, bibliography of Tabātabāie's works