فهرست مطالب

آینه پژوهش - سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 140، خرداد و تیر 1392)

نشریه آینه پژوهش
سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 140، خرداد و تیر 1392)

  • 130 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/09/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مقاله
  • استفان لاکرو ترجمه: محمدحسین رفیعی صفحه 5
    ماجرای تصرف بیت الله الحرام توسط جهیمان العتیبی و همراهانش در نوامبر 1979/اول محرم 1400، یکی از رویدادهای عجیب تاریخ اسلام در عربستان سعودی بوده که تاکنون علت دقیق آن درک نشده است. نویسنده در نوشتار حاضر با جمع آوری اطلاعات جدید در این خصوص و بر مبنای ادعاهای ناصر الحزیمی، سعی در ارائه تحلیلی علمی از این رویداد دارد. از این رو نویسنده، مقاله را به سه بخش مجزا از یکدیگر تقسیم نموده است. در بخش اول و اصلی آن به مخالفان اسلام گرای دولت سهودی و تاریخ حیات جهیمان پیش از سال 1979 و ماجرای مکه پرداخته است که در این خصوص، زمینه های شکل گیری جامعه السلفیه المحتسبه و اخوان جهیمان و برخی عقاید آنها را مطرح می کند. در بخش دوم، عوامل حرکت جهیمان را تفسیر و تحلیل کرده و در پی ارزش سنجی و محک نظریاتی که در این باب ارائه شده اند، برآمده است. در نهایت در گام سوم، مسئله مشروعیت و اهمیت عقیدتی اندیشه جهیمان العتیبی و تاثیر او بر حرکت های بنیادگرایانه دیگر پس از او در عربستان سعودی را مورد مداقه قرار داده است.
    کلیدواژگان: جهیمان العتیبی، تصرف بیت الله الحرام، جامعه السلفیه المحتسبه، اخوان جهیمان، عوامل حرکت جهیمان، اندیشه و عقاید جهیمان العتیبی
  • مجید دانشگر صفحه 16
    در دو قرن نوزده و بیست، از میان اروپاییان، فرانسویان از طریق مجلات علمی همچون «جهان مسلمان» و «آسیا» برای اشاعه تفکر مسلمانان در جهان تلاشی درخور نموده اند. به طوری که فرانسویان برای انتقال اخبار جهان اسلام و عرب، بیشتر به سراغ آرای انسانی و عقیدتی مسلمانان می رفتند تا چشم انداز علمی جهان اسلام را برای اروپاییان به تصویر کشند. نویسنده در نوشتار حاضر با طرح مسئله تعامل بین متفکران مسلمان و اروپایی از طریق انتشار این مجلات علمی، به اختصار از تلاش های علمی مسلمانان در قرون نوزده و بیست و فعالیت های غربیان در تحلیل آثار مسلمانان، یاد می کند. وی سپس به مجله جهان اسلام و محتوای آن که در هر شماره به معرفی کتاب ها و آثار متفکران جهان اسلام در دو حوزه الهیات و حقوق و جامعه شناسی می پرداخت، اشاره می نماید و نام برخی از این کتب را ذکر می کند. در نهایت، لیست مجلات علمی اروپا در سال های 1800 1900 و نمونه ای از تصویر صفحه اول مجله جهان مسلمان را ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: مجلات علمی اروپاییان در قرن نوزده و بیست، تعامل متفکران مسلمان و اروپایی، مجله جهان مسلمان، رویکردهای علمی اسلام و غرب، مجلات علمی فرانسوی
  • سید محمد ثقفی صفحه 19
    ابوحامد محمد غزالی یکی از چهره های تاثیرگذار در فرهنگ اسلامی است. او در یکی از مسائل عمده عرصه جامعه شناسی دینی، یعنی تیپ شناسی دینی، مسئله مهمی را مطرح کرده است. نویسنده در نوشتار حاضر سعی دارد انواع دینداری و تیپ شناسی معرفتی غزالی را به بحث بگذارد و با واکاوی آنها به داوری نشیند. وی قبل از پرداختن به این مسئله، مطالب مختصری درباره زندگی و تحصیل غزالی بیان می دارد. در ادامه به اختصار، تمایز غزالی و دکارت را در فلسفه و عقاید مربوط به دستیابی به حقیقت مطرح ساخته و انواع دینداری از نظر غزالی را واکاوی و در بوته نقد و بررسی قرار می دهد. در انتها با بیان نقد غزالی از فقهای زمان خود نوشتار را به پایان می رساند.
    کلیدواژگان: ابوحامد محمد غزالی، تیپ شناسی دینی غزالی، سیستم معرفتی غزالی، جامعه شناسی دینی غزالی، انواع دینداری از نظر غزالی، تیپ شناسی معرفتی غزالی
  • نقد و بررسی کتاب
  • بهاءالدین خرمشاهی صفحه 33
    کتاب شناسی مطالعات قرآنی در زبان های اروپایی، تالیف مرتضی کریمی نیا، فهرست تفصیلی کتب و مقالات قرآنی انتشاریافته به یکی از زبان های اروپایی (انگلیسی، فرانسوی، آلمانی، اسپانیولی، ایتالیایی، هلندی و لاتینی) را طی پنج قرن گذشته و در فاصله سال های 1500 تا 2012 میلادی ارائه می دهد. نویسنده در نوشتار حاضر سعی در معرفی این اثر دارد. وی در راستای این هدف، ابتدا به طور مختصر تعریفی از منابع مرجع و نوع خاصی از آنها یعنی کتابشناسی ها بیان و سپس درباره مولف کتاب و آثار وی، به ایراد سخن می پردازد. در ادامه با اشاره ای به محتوای کتاب و ذکر چند ویژگی ساختاری و نقطه قوت آن، پیشنهادی درخصوص نمایه کتاب ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: کتاب شناسی مطالعات قرآنی در زبان های اروپایی، مرتضی کریمی نیا، فهرست کتب و مقالات قرآنی به زبان های اروپایی، معرفی کتاب
  • سعید بهمنی صفحه 37
    روش شناسی تفسیر قرآن کریم در چند دهه اخیر، رشد قابل توجهی داشته و مورد توجه بسیاری از قرآن پژوهان قرار گرفته است. از سوی دیگر، از رهگذر بررسی و نقد آثار روش شناسی تفسیر و فهم قرآن، می توان امید داشت زمینه های لازم برای دستیابی به اصول و چارچوب تبیین این دانش و الگوسازی برای گسترش آن فراهم شود. نویسنده در نوشتار حاضر نخستین بررسی خود در این زمینه را به جلد دوم کتاب التفسیر والمفسرون آیت الله محمدهادی معرفت اختصاص داده است. با این هدف، پس از ذکر زندگی نامه مولف کتاب، به معرفی کتاب التفسیر والمفسرون فی ثوبه القشیب و ویرایش های مختلف آن اقدام نموده است. نویسنده در ادامه، ساختار و محتوای کتاب را تبیین و تحلیل کرده و مطالب مربوط به روش شناسی تفسیر را در بوته نقد و بررسی قرار می دهد. وی با بیان چهار مولفه قابل نقد که عبارتند از: 1. همسان نبودن ساختار معرفی تفسیرها؛ 2. محدودشدن تبیین روش هر تفسیر به ساختار تدوین و ویژگی هایی در محتوا؛ 3. ناهماهنگی در بیان انواع تفسیر اجتهادی؛ 4. کاستی در معرفی آیات الاحکام در دو قرن اخیر و در هر زمینه، پیشنهادات خویش را برای جبران کاستی ها ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: نقد روش شناسی تفسیر، کتاب التفسیر والمفسرون فی ثوبه القشیب، روش شناسی تفسیر قرآن، روش تفسیری
  • محمدباقر ملکیان صفحه 50
    کتاب رجال همراه تالیف محمود تقی زاده، کتابی مختصر در علم رجال برای شناخت راویان حدیث است که بر اساس هشت کتاب رجالی از قبیل رجال طوسی، فهرست طوسی، رجال نجاشی، رجال کشی، رجال برقی، رجال ابن داود، رجال ابن غضائیری و رجال علامه حلی تنظیم شده است. نویسنده در نوشتار حاضر، کتاب مذکور را در بوته نقد و بررسی قرار داده تا از این رهگذر اشکالاتی که در مقدمه و متن کتاب به چشم می خورد را بیان کند.
    کلیدواژگان: کتاب رجال همراه، علم رجال، شناخت راویان حدیث، معرفی و نقد کتاب، محمود تقی زاده
  • روح الله سلیمانی پور صفحه 54
    کتاب آیین قلم: جستارها و گفتارهایی درباره نگارش علمی، نوشته رضا بابایی اثری در زمینه نگارش و پژوهش است که نویسنده آن با قلمی ساده در هفده گفتار کوتاه و بلند، زوایایی از نگارش علمی را کاویده است. نویسنده نوشتار حاضر پس از معرفی کتاب و محتوای آن، به اختصار کاستی های آن را در بوته نقد و بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: کتاب آیین قلم: جستارها و گفتارهایی درباره نگارش علمی، شیوه های اندیشه نگاری، نگارش علمی، معرفی و نقد کتاب
  • دیگرنگاشته ها
  • رسول نوروزی فیروز، فضه خاتمی نیا صفحه 61
    کتاب اسلام تمدنی، از جمله آثاری است که در پی تفسیری مدرن از مفاهیم اسلامی بوده و طرحی در راستای دستیابی به تمدن اسلامی بدون جذب شدن در مدرنیته غربی است. این کتاب که حاصل تلاش جمعی از اندیشمندان اسلامی است، در سال 2009 از سوی مرکز بین المللی تفکر و تمدن اسلامی دانشگاه اسلامی بین المللی مالزی به چاپ رسیده و شامل یک مقدمه و 13 فصل است. نویسنده در نوشتار حاضر سعی در ارائه تلخیصی از کتاب مذکور دارد. بر این اساس، با ذکر عناوین فصول کتاب و نویسنده هر یک، خلاصه ای از محتوای آنها را به تصویر می کشد.
    کلیدواژگان: کتاب اسلامی تمدنی، تفسیر مدرن از مفاهیم اسلامی، معرفی کتاب
  • کتاب شناسی موضوعی
  • فاطمه اشراقی صفحه 79
    ابوالطیب متنبی شاعر دوره عباسی، نه تنها بر شعر و ادب عربی که بر شعر و ادب فارسی تاثیر نهاده است تا آنجا که بسیاری از شاعران فارسی گوی، معانی او را اقتباس کرده و از درون مایه ها و عبارات شاعرانه اش در دیوان خود سود جسته اند. از این رو در گذر زمان، پژوهش های انبوهی در قالب پایان نامه،کتاب و مقاله در باب احوال و آثار این شاعر عرب و میزان تاثیرگذاری وی بر شاعران و ادبای ایرانی در ایران به چاپ رسیده است. نویسندگان درنوشتار حاضر سعی در ارائه کتابشناسی ای درباره متنبی داشته اند تا از سویی پژوهش های پیش رو با سهولت بیشتری انجام و از سوی دیگر پژوهشگران از انتخاب موضوعات تکراری بازداشته شوند. نویسندگان، این کتابشناسی را به شیوه کتابخانه ای بنیادی و به صورت الفبایی و در سه بخش پایان نامه، کتاب و مقاله و براساس مقاله «آیین تدوین کتابشناسی» تالیف محمد اسفندیاری تنظیم کرده اند. از این رو، براساس آن می توان دریافت که پژوهش های انجام گرفته در این باره از نظر ساختاری، تاریخی و محتوایی به چند دسته تقسیم شده و میزان پراکندگی آنها چگونه است. نویسندگان در پایان مقاله خود، به منظور تسهیل کار پژوهشگران، فهرست موضوعی پژوهش ها را درج نموده اند.
  • تازه های نگارش و نشر
  • اسماعیل مهدوی راد صفحه 105
  • اسماعیل مهدوی راد صفحه 110
  • اخبار
  • ناصرالدین انصاری صفحه 116
|
  • Steven Lagrou, Muhammad Husain Rafiei Page 5
    The story of the capture of the Bayt Allah al-Harām by Juhaimān al-Otibi and his companions, which took place in the November of 1979 (the first of Muharram in 1400), is one of the strangest events of the history of Islam in Saudi Arabia, and its exact reason has been lost in the mists of time. In the present article, the author has tried to provide an academic analysis of this event based on some new information and Nāser al-Hazimi’s claims. Therefore, this paper is divided into three distinct parts. In the first and main part, the author talks about the Saudi government oppositions who were inclined to Islam, the biography of Juhaiman before 1979, and the event of mecca. Regarding the mentioned issues, he points out the formation fields of the Community of al-Salafie al-Muhtasabe, Ikhvān of Juhaimān (Juhaimān’s brothers), and some of their ideas. In the second part, he is going to analyze the reasons of Juhaimān’s movement, and evaluate the opinions which have been proposed on this matter. Finally, in the third part, he examines the legitimacy and the ideological importance of Juhaimān’s thoughts, and his impact on the next fundamentalist movements happening after him in Saudi Arabia.
    Keywords: Juhaimān al Otibi, the capture of the Bayt Allah al Harām, Community of al Salafie al Muhtasabe, Ikhvān of Juhaimān (Juhaimān's brothers), the reasons of Juhaimān's movement, Juhaimān's thought, opinions
  • Majid Dāneshgar Page 16
    In both nineteenth and twentieth centuries, French people, among the Europeans, made a worthy effort to promote the idea of Muslims in the world through journals such as “Muslim World” and “Asia”. Therefore, in order to spread the news of the Islam and Arab world, the French more than often used Muslims’ ideological ideas; and intended to picture the academic view of the Islam world for the Europeans. In the present article, proposing the issue of the interaction between European and Muslim scholars through the publication of academic journals,the author briefly speaks of the academic efforts of the Muslims in the nineteenth and twentieth centuries along with the Westerns’ activities in analyzing the Muslims’ works. Following this, he points out “Islam World” journal and its issues’ content in which the books and works of the scholars of the Islam world in theology and law, and sociology are introduced. In the end, a list of the European journals in 19thand 20th centuries along with a picture of the first page of the “Muslim World” journal is presented.
    Keywords: European Journals in 19th, 20th centuries, interaction between Muslim, European scholars, “Muslim World” journal, academic approaches of Islam, West, French journals
  • Seyyed Mohammad Saqafi Page 19
    Abu Hamed Mohammad Qazzāli is one of the effective figures in Islamic culture. He has presented an important issue regarding religious typology which is a very significant field in religious sociology. In the present article, the author tries to discuss and examine different kinds of Qazzāli’s epistemic religiosity and typology. However, he, firstly, talks about Qazzāli’s life and education. Then, he briefly explains about the difference between Qazzāli and Descartes with regard to their philosophy and ideas about achieving the truth. Finally, he talks over Qazzāli’s criticism of the scholars of his time.
    Keywords: Abu Hāmed Mohammad Qazzāli, Qazzāli's religious typology, Qazzāli's epistemic system, Different kinds of religiosity in Qazzāli's view, Qazzāli's epistemic typology
  • Bahāoddin Khorramshāhi Page 33
    The Bibliography of Quranic Studies in European Languagesby MortezāKariminiāprovides adetailed list of Qur’anicbooks and articles published in one of the languages of English, French, German, Spanish, Italian, Dutch, and Latin during the last five centuries from 1500 to 2012. In the present article, the author tries to introduce this book. Therefore, first of all, he briefly explains about the sources and a special kind of them, i.e. the bibliographies. Following this he speaks of the book writer and his works. Later, having mentioned the content, structural features, and strong points of the book, he proposed a suggestion about the index of the book.
    Keywords: The Bibliography of the Quranic studies in European Languages. MortezāKariminiā the list of the Quranic books, articles in European languages, book report
  • Saied Bahmani Page 37
    Methodology of the commentary of Quran has had a significant growth in the last decades and has been noted by many scholars of Quran. On the other hand, we hope the necessary condition will be provided to achieve the principles and the framework of explaining this science, and to have a model for its development by examining and criticizing the works written upon the methodology of the commentary of Quran. In this article, the author has examined the second volume of Al-Tafsir and Al-Mofserun by Ayatollah Mohammad Hadi Ma’refat. Therefore, he, first of all, provides a brief biography, and then talks about Al-Tafsirva Al-Mofserun fi Thoube Al-Qashib and its different editions. Following this, he analyzes the framework and content of the book; and examines the issues which are about the methodology of the commentary of Quran. He points out four factors which are essential to be reviewed: 1. Inequality of the structure of the introduction of the commentaries, 2. the limitation of the illustration of every commentary to the structure of composition and some features of content, 3. inconsistency among different kinds of Ijtihadi commentaries, 4. Insufficiency in the presenting of Ayat Al-ahkam in the last two decades. Finally, he presents his suggestions to recover these defects.
    Keywords: criticizing the methodology of commentary, Al, Tafsir, Al, Mofserun fi Thoube Al Qashib, methodology of the commentary of Quran, interpretation techniques
  • Muhammad Bāqer Malekiān Page 50
    RijālHamrāh (Accompanying Men) by Mahmud Taqizāde is a short book about ilm al-rijāl in order to introduce the narrators of hadith. This book is arranged according to eight rijāl books: Rijālby Tousi, The Listby Tousi’s, Rijālby Najjāahi, Rijālby Kashi, Rijāl by Barqi, Rijālby IbnDavoud, Rijālby IbnGhazaery, and Rijāl by AllāmeHelli. In the present article, the author is going to criticize the book so that he will point out the problems which are in the book introduction and text.
    Keywords: RijālHamrāh (Accompanying Men), ilm al rijāl, introduction of the narrators of the hadith, Mahmud Taqizāde
  • Rouhollāh Soleimānipour Page 54
    “AienQalam” (The Regulations of Writing) by RezāBābāie is about academic research and writing. In this book, the author has simply explored different aspects of writing in seventeen short and long speeches. In the present article, the author first provides a brief introduction of the book and its content, and then criticizes its deficiencies.
    Keywords: “AienQalam” (The Regulations of Writing), some speeches about academic writing. The methods of recording the thoughts, academic writing, book review
  • Rasul Noruzi Firouz, Fezze Khātami Nia Page 61
    Civilized Islam is one of the works which intends to provide a modern interpretation of Islamic concepts, and thus propose a plan for achieving Islamic civilization without any assimilations of western modernity. This book which has been written by a group of Islamic scholars was published by the International Institute of Islamic Thought and Civilization of the International Islamic University in Malaysia in 2009. In the following paper, the author is trying to give a short summary of the book. Therefore, he, firstly, introduces every chapter by its name and author, and then discusses its content.
    Keywords: Civilized Islam, modern interpretation of Islamic concepts, book report
  • Fateme Ishrā, Qi Page 79
    Abu al-TaiebMotenabbi, a poet of the Abbasid period, has influenced not only Arabic Poetry but also Persian poetry; therefore, many Persian poets have adapted his meanings, and benefitted from the theme of his poetry and his poetic phrases in their books of poems. Thus, over time, a lot of researches in the form of theses, books and articles about the poet’s life, books, and his influence on Arab and Iranian poets and scholars have been published in Iran. In the present article, the authors have tried to provide a bibliography about Motenabbi so that the future researches will be done more easily, and the researchers avoid choosing the repetitive subjects. The authors have arranged this bibliography alphabetically in three parts of thesis, books and paper. They did it in the form of the library-basic styleand according to the Regulations of the Compilation of the Bibliographyby Muhammad Isfandiāry. Therefore, this bibliography clarifies the number of the groups into which the previous researches are classified based on the structure, content, or the history of the work. In the end of this article, the authors have published a list of research topics to facilitate the researchers’ work.
    Keywords: Motenabbi bibliography, Arabic literature in Iran