فهرست مطالب

آینه پژوهش - سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 154، مهر و آبان 1394)

نشریه آینه پژوهش
سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 154، مهر و آبان 1394)

  • 136 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/10/15
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مقاله
  • رضا استادی صفحه 5
    نویسنده در نوشتار حاضر به معرفی آیت الله هاشم نجف آبادی میردامادی صاحب تفسیر خلاصه البیان همت گمارده است. وی در راستای این هدف، نسب، اساتید، و تالیفات این آیت الله را بیان می نماید.
    کلیدواژگان: هاشم نجف آبادی میردامادی، نویسنده تفسیر خلاصه البیان
  • حسن بزاینیه ترجمه: حبیب الله عباسی صفحه 12
    بدون تردید، سیره نبوی از مهم ترین عرصه های پژوهشی است که مسلمانان قدیم و جدید و بویژه مستشرقان و برخی محققان عرب و ایرانی به تاسی از غربی ها با تکیه بر منابع و شیوه های متفاوت و متکثر بومی و شرق شناسی، به آن پرداخته اند. پژوهش های سیره نبوی در هر دوره رنگ و بوی خود دارد؛ چه با اهداف و اغراض خاصی انجام پذیرفته است. از قضا سه نویسنده یعنی الرصافی، علی دشتی و هشام جعیط، با اغراض و اهداف خاصی به این مهم پرداخته اند. حسن بزاینیه در نوشتار حاضر به نقد سه اثر از نویسندگان مذکور همت گماشته است. نویسندگانی که مدعی هستند سیره نبوی را در پرتو دانش جدید و با اسلوب های علمی نوین بررسی کرده اند. وی تلاش می کند آنچه را که این سه نویسنده در نوشته هایشان، تازه و با آنچه عرب خصوصا و مسلمانان عموما درباره پیامبر (ص) نوشته اند متفاوت است، برجسته سازد. روش نویسنده در این بررسی آن است که آرای آنان را بر اساس سیر تاریخی دنبال کند که با زندگی پیامبر (ص) پیش از بعثت آغاز می شود و با دوره بعثت و دوره فترت مکه و مهاجرت به یثرب و جنگ ها تداوم می یابد و نیز با آنچه به زندگی پیامبر (ص) در مدینه تا زمان وفات ایشان مربوط می شود.
    کلیدواژگان: سیره نبوی، الرصافی، علی دشتی، هشام جعیط، کتاب شخصیت محمدیه، کتاب حل اللغز المقدس، حسن بزاینیه، زندگی پیامبر (ص)، کتاب بیست و سه سال، کتاب دعوت محمدیه، کتاب در سیره نبوی، وحی، قرآن و نبوت
  • سعیده سلطانی مقدم صفحه 25
    دولت امان الله خان در تمام عرصه ها به نوسازی افغانستان علاقه داشت. در نشریه های دوران امان الله خان امر استقلال، گسترش معارف، روشنگری، مبارزه با خرافات و تشویق اقشار گوناگون اجتماعی مردم به خصوص زنان در جهت ایجاد یک افغانستان متمدن و پیشرفته تمرکز داشت. نویسنده در نوشتار حاضر، سیر تاریخی مطبوعات و رسانه ها در افغانستان را مورد مداقه قرار می دهد. وی در راستای این هدف، به اختصار از انتشار نشریات سراج الاخبار و ارشاد النسوان سخن به میان می آورد. سپس در ادامه، نظام نامه مطبوعات در دوره امان الله خان و دوره نادرخان را بررسی می نماید. در انتها، مواد نظام نامه مطبوعات افغانستان را ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: مطبوعات افغانستان، دوران امان الله خان، آزادی مطبوعات، روزنامه نگاری افغانستان، تاریخ افغانستان، دوران نادرخان، نظام نامه مطبوعات افغانستان
  • الهه باقری صفحه 31
    نشریه هفتگی ندای زنان، از نشریات ویژه زنان در زمینه های مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، ادبی، هنری، علمی، بهداشتی و پزشکی بود؛ که به سردبیری و مدیریت مریم میرهادی منتشر می شد. نویسنده در نوشتار حاضر، سعی در معرفی نشریه مذکور دارد. وی در راستای این هدف، مطالب را با نگاهی به نشریات زنان در دوره پهلوی دوم آغاز می کند. در ادامه، به اختصار شرایط زندگی مریم میرهادی را بیان و از مباحث مطرح شده در نشریه ندای زنان از قبیل: آگاهی رسانی پزشکی، فرهنگی، سیاسی و... به زنان، سخن به میان می آورد.
    کلیدواژگان: نشریه ندای زنان، نشریات زنان، مطبوعات زنان، دوره پهلوی، مریم میرهادی
  • نقد و بررسی کتاب
  • جویا جهانبخش صفحه 41
    نویسنده یادداشت حاضر را به بهانه انتشار نسخه برگردان کتاب صحیفه سجادیه به دستخط شیخ کفعمی که از سوی بنیاد محقق طباطبایی و سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران چاپ شده، به رشته تحریر درآورده است. نویسنده در این نوشتار، در راستای معرفی این اثر، پیرامون ویژگی های نسخه مذکور که محمدحسین حکیم مقدمه ای بر آن نگاشته، سخن به میان می آورد.
    کلیدواژگان: شیخ کفعمی، کتاب الصحیفه السجادیه الکامله، صحیفه سجادیه، محمدحسین حکیم، معرفی کتاب
  • عبدالحسین طالعی صفحه 49
    کتاب تلالو نور کتابی است که با هدف شناساندن چهره و آثار محدث نوری که در نیمه دوم سده سیزدهم و نیمه نخست سده چهاردهم می زیست، توسط مجید معارف به نگارش درآمده است. نویسنده در نوشتار حاضر تلاش دارد این اثر را معرفی نماید. از این رو، مطالب را با معرفی مختصر بخش های اصلی کتاب آغاز و در ادامه، نکاتی برای تکمیل و روزآمد کردن آن بیان می دارد. در نهایت، برخی خطاهای چاپی راه یافته به متن اثر را متذکر می شود.
    کلیدواژگان: کتاب تلالو نور، معرفی کتاب، محدث نوری، مجید معارف، حسین بن محمدتقی نوری
  • جعفر ربانی صفحه 56
    کتاب «تاریخ مکتوم» اثر مقداد نبوی رضوی، حاصل یک کار پژوهشی در حوزه مشروطیت است که تاریخ بروز انقلاب مشروطه ایران را بر محور و مدار مسلک بابی گری یا ازلی تفسیر و تبیین کرده است. نویسنده در مقاله حاضر، رویکرد حاکم بر کتاب مذکور را در بوته نقد و بررسی قرار می دهد. وی پیش از پرداختن به نقد کتاب، نخست مقدمه تفصیلی کتاب با عنوان «مقدمه ای تاریخی» و فصل های آن را معرفی می نماید.
    کلیدواژگان: کتاب تاریخ مکتوم مقداد نبوی رضوی، تاریخ مشروطه، عقاید ازلی، تاریخ مشروطیت، نهضت مشروطه، عقاید بابی، معرفی کتاب
  • مهدی فیروزیان صفحه 65
    کتاب «از رنج تا شکنج: یادنامه حسین منزوی» کتابی است که به گردآوری نازخند صبحی توسط انتشارات ترفند در سال 1394 به زیور طبع آراسته شده است. نویسنده در نوشتار حاضر، کتاب مذکور را مورد نقد قرار داده و با ارائه شاهد مثال هایی از متن کتاب، اظهار می دارد که خانم صبحی به سرقت علمی از کتاب خودش تحت عنوان «از ترانه و تندر: زندگی، نقد و تحلیل اشعار حسین منزوی» اقدام نموده است.
    کلیدواژگان: سرقت علمی، مهدی فیروزیان، نازخند صبحی، کتاب از رنج تا شکنج: یادنامه حسین منزوی، کتاب از ترانه و تندر: زندگی، نقد و تحلیل اشعار حسین منزوی، نقد کتاب، حسین منزوی
  • دیگر نگاشته ها
  • محمدحسین رفیعی صفحه 69
    مطلب نخست، ترجمه مقاله هارون ییلماز است که در مقاله خود به نزاعی تاریخ نگارانه بر سر هویت مستقل آذربایجان در ایام تسلط حکومت کمونیستی شوروی بر این کشور پرداخته است. ییلماز همچنین سیاست های هویتی و محدودیت های حزب کمونیست در نگارش تاریخ را مورد بررسی قرار داده و گذری به تبیین هویت چند ملیتی و گاه متعارض سیاست های تاریخ نگاری حکومت شوروی زده است. مترجم محتوای بخش های مختلف مقاله را مورد کنکاش قرار می دهد.
    مطلب دوم به ترجمه مقاله والری هافمن اختصاص دارد که وی در آن به شرح وقایع و تحولات فکری و سیاسی عبادیان عمان و تبیین کلامی عقاید ایشان پرداخته است.
    در نهایت، سومین مطلب ترجمه مقاله آفتاندیل ارکینوف است که وی در این مقاله، به فعالیت ها و سیاست های فرهنگی محمد رحیم خان پس از فتح این سرزمین در سال 1973 توسط روسیه، به مثابه رنسانس فرهنگی و فکری برای مقابله با نفوذ مهاجمان پرداخته است. او در این مقاله به طور ویژه بر تولیدات و آثار کتابخانه خیوه و ساختار آن متمرکز شده و پس از تبیین ویژگی های جغرافیایی و شرایط تاریخی خیوه، به شرح چگونگی شکل گیری سیاست های حمایتی محمدرحیم خان از تولید آثار و متونی پرداخته که می توانست به عنوان دیوار محافظی در مقابل نفوذ فرهنگی روسیه قلمداد گردد.
    کلیدواژگان: مورخان آذربایجانی، ایران شناسان، نزاع تاریخ نگارانه، شرق شناسان، تاریخ نگاری، هارون ییلماز، آذربایجان، حکومت کمونیستی شوروی، خوارج عبادیه، عقاید کلامی عبادیه، فرق خوارج، محمدامین خان خیوه، کتابخانه خیوه، امپراطوری روسیه، آفتاندیل ارکینوف، والری هافمن
  • کتاب شناسی موضوعی
  • محمد امین ربانی صفحه 81
    نویسنده در ماخذشناسی حاضر، به معرفی و ارائه مشخصات کتابشناختی 256 پایان نامه می پردازد که به نوعی دربرگیرنده حیات دنیوی و اخروی، نیازهای مادی و معنوی و عناصر جسمی و معنوی انسان از منظر قرآن یا حدیث می باشند.
    کلیدواژگان: انسان در قرآن، انسان در حدیث، فهرست پایان نامه، معرفی پایان نامه
  • تازه های نگارش و نشر
  • نیره خداداد شهری، زینب خداداد شهری، زهرا مشهدی علی پور، روح الله شهیدی صفحه 101
  • اسماعیل مهدوی راد صفحه 117
  • ناصرالدین انصاری صفحه 122
  • چکیده عربی
    صفحه 129
|
  • Habibollah Abbasi Page 12
    No doubt SīraNabawiya (Prophetic biography) is one of the most important research area which has been addressed by old and modern Muslims, especially Orientalist scholars and some of the Arabic and Iranian researchers, who follow Westerns and rely on diverse sources as well as many different native and orientalist methods. In each period, researches on SīraNabawiya are significantly different as they are done for specific purposes. It happens that three authors, Ma’ruf al-Rasāfi, Ali-e Dashti, and HoshāmJa’īthave had certain goals in dealing with this issue. Hasan Bazāyenie in the present paper is going to criticize the mentioned authors’ works. These authors claim that they have studied SīraNabawiya in the light of new knowledge and by using new scientific methods. He tries to highlight parts of their writings which are novel and different from what Muslims generally and Arabs in particular have written about the prophet. Therefore, in this study he follows their ideas based on historical process which starts with the Prophet’s life before Besat, continues with Besat and interregnum periods in Mecca, migration to Yathrib, and wars.it is also connected to the Prophet’s life in Medina up to the time he passed away.
    Keywords: SīraNabawiya (Prophetic biography)_Maruf al-Rasafi_Ali-e Dashti_HoshamJaīt_Shakhsiat-e Muhammadie (Muhammadie Personality)_Hal al-Loghz al-Moqaddas_Hasan Bazayenie_the Prophets life_Bist o se Sal (Twenty Three Years)_Davat-e Muhammadie (Muhammadie Invitation)
  • Saide Soltanimoqaddam Page 25
    Amānullah Khan’s state was interested in reconstruction of Afghanistan in all the spects. In Amānullah Khan Period, the journals concentrated on the issues of independence, spread of education, enlightenment, fighting against superstition, and encouraging people of various social strata, especially women, to create a developed and civilized Afghanistan. In the present paper, the author is going to examine the history of the press and the media in Afghanistan. Regarding this, she briefly talks about the publication of the journals of Serāj al-Akhbār and Irshād al-Nesvān. Following this, she analyzes the regulations of the press in Amānullah Khan and Nāder Khan’s period. Finally, she offers the details of the regulations of Afghanistan press.
    Keywords: Afghanistan Press, Amānullah Khan's period, freedom of the press, Journalism in Afghanistan, history of Afghanistan, Nader Khans period, regulations of Afghanistan press
  • Elahe Baqery Page 31
    Voice of Women was a weekly journal, published especially for women, whose manager and editor in chief was Maryam-e Mirhādi. It aimed to publish articles in different political, social, economic, literary, artistic, scientific, and medical fields. In the following paper, the writer tries to give a report of this journal. Regarding this, she first talks about women journals published in Pahlavi period. Then, she briefly mentions the condition of Maryam-e Mirhādi’s life; and points out some of the issues discussed in Voice of Women such as giving some medical, political, cultural, and … information to women. Keywords: Journal of Voice of Women, women journals, Women press, Pahlavi Period, Maryam-e Mirhādi.
    Keywords: Journal of Voice of Women, women journals, Women press, Pahlavi Period, Maryam-e Mirhadi
  • Juia Jahanbakhsh Page 41
    The author of this paper intends to provide a report of SahīfaSajjadiya facsimile which is in Sheikh Kaf’ami’s handwriting and published by the National Archives and library of Iran and MohaqiqTabātabāei Foundation. Regarding this, he speaks of the features of this book for which Muhammad Hussain Hakim wrote a foreword.
    Keywords: Sheikh Kafami, al, Sahifa al-Sajjadiya al-Kamila, SahifaSajjadiya, Muhammad Hussain Hakim, book report
  • Abdul, Hussain Taleie Page 49
    Tala’loe Noor (Sparkle of Light), a book written by Majid-e Ma’āref, intends to introduce MuhaddithNoori, who lived in the second half of the thirteenth century and the first half of the fourteenth century, along with his works. In this article, the author tries to provide a report of this book. Therefore, first off all, he briefly explains about the first parts of this book. Then, he adds some points in order to complete and update these parts. Finally, he mentions some typos found in the text of this work.
    Keywords: Talaloe Noor (Sparkle of Light), MuhaddithNoori, Majid-e Maaref, Hussain bin Muhammad Taqi-e Noori
  • Mahdi, E. Firouzian Page 65
    AzRanjtāShekanj: Yādnāmey-e Hussain Monzavi, collected by Nāzkhand-e Sobhi, is published by Tarfand Publication in 1394. In this article, the author criticizes the book, and via giving some examples of the book text accuses Ms. Sobhi of plagiarizing his own book called AzTarānevaTondar: Zendegi, NaqdvaTahlīl-e Ash’ār-e Hussain-e Monzavi (From Poem and Thunder: Hussain-e Monzavi’s Biography and a Review of his Poems).
    Keywords: Plagiarism, Mahdi-e Firouzian, Nazkhand-e Sobhi, AzRanjtaShekanj: Yadnamey-e Hussain Monzavi, AzTaranevaTondar: Zendegi
  • Muhammad Hussein Rafie Page 69
    In this paper, the writer is going to provide a report of three articles: The first one is the translation of Harun Yilmaz’s article in which he studies historiographical conflict over the independent identity of Azerbaijan during Soviet’s communist government domination over this country. Yilmaz also looks into the identity politics and the limitations of Communist party in writing of history; and has a brief explanation about the multi-national and sometimes contradictory identity of historiography policies of Soviet government. The translator examines the content of different parts of the paper. The second one is the translation of Valerie Hoffman’s article in which she explains about Oman Ibādīs’ intellectual and political developments, and their believes regarding Ilm-e Kalām. And the third one is the translation of Aftandil- Erkinov’sarticle in which hespeaks of Muhammad Rahim Khan’s cultural policies and activities as a cultural and political renaissance to confront the attackers after this territory was conqured by Russia in 1973. He especially focused on the works available in Khiva Library and its structure. Having explained the geographical features and historical condition of Khiva, he describes how Muhammad Rahim Khan formed his policies in order to support the production of books and texts which could be considered as a protective wall against Russian cultural influence.
    Keywords: Azerbaijani historians, Iranologists, historiographical conflict, orientalists, historiography, Harun Yilmaz, Azerbaijan, Soviet Communist government, IbadiKhawarij, Ibadīs Kalam believes, Khawarij difference, Muhammad Amin Khan Khiva, Khiva Library, Russia Empire, AftandilErkinov
  • Muhammad Amin, E. Rabbani Page 81
    In the following bibliography, the writer is going to present bibliographic details of 256 theses which deals with the life in this world and hereafter, material and spiritual needs, and human’s physical and spiritual elements in the view of the Qur’an and hadith.
    Keywords: Human in the Quran, human in hadith, a list of the theses, a report of the theses
  • Nayyere Khodadade Shahri, Zeynab Khodadade Shahri, Zahra Mashhadi Ali Pur, Ruhollah Shahidi Page 101
  • Ismaeel Mahdavi Rad Page 117
  • Nasiroddin Ansari Page 122