فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی و توسعه - پیاپی 86 (تابستان 1393)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه
پیاپی 86 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمید محمدی، زکریا فرج زاده، وحید دهباشی، ایمان شهرکی صفحات 1-30
    در این مطالعه، با استفاده از اطلاعات به دست آمده از طریق تکمیل پرسش نامه و مصاحبه حضوری با گروهی از تولیدکنندگان مرکبات (پرتقال، نارنگی و لیموشیرین) درشهرستان های جهرم و داراب (استان فارس) و همچنین گروهی از خرده فروشان، عمده فروشان و میدان داران، مفاهیم و کلیات بازاریابی بررسی شد. مهم ترین خدمات بازاریابی شامل بسته بندی اولیه و حمل و نقل است. در دو مسیر بازاریابی برای پرتقال، سهم تولیدکننده از قیمت پرداختی مصرف کننده کمتر از یک سوم به دست آمد. این رقم برای نارنگی 20-30 درصد و برای لیموشیرین نیز 43 درصد برآورد شد. همچنین مشخص گردید قیمت خرده فروشی در مقایسه با سایر عوامل در ایجاد حاشیه بازاریابی نقش بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: بازاریابی، مرکبات، پرتقال، نارنگی، لیموشیرین، استان فارس
  • ابوالفضل محمودی، امیرحسین پیرمرادی صفحات 31-48
    بیمه محصولات کشاورزی، به عنوان ابزاری نوین، برای حداقل کردن بی ثباتی ناشی از زیان منابع ریسکی در بخش کشاورزی اهمیت فراوانی دارد. از طرفی، موفقیت سیاست های بیمه ای در بخش کشاورزی متکی به پذیرش و تقاضای بیمه توسط کشاورزان در این بخش است. مطالعه حاضر عوامل موثر بر پذیرش بیمه توسط شالیکاران شهرستان بابل را درسال زراعی89-1390 بررسی می کند. به این منظور از الگوهای لاجیت و پروبیت استفاده شده است. داده ها و اطلاعات مورد نیاز مطالعه از طریق تکمیل پرسش نامه در بین 73 شالیکار شهرستان بابل جمع آوری شد. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که مدل لاجیت به طور نسبی بهتر از مدل پروبیت قادر به برازش مدل بوده و میزان پیش بینی صحیح آن 75 درصد بوده است. همچنین متغیر های توضیحی درآمد حاصل از زراعت برنج، دارا بودن شغل دیگر و همکاری با کارشناسان جهاد کشاورزی و شرکت در کلاس های ترویجی اثر مثبت بر پذیرش بیمه داشته است و از سوی دیگر، متغیرهای مقدار خودمصرفی و سن زارع اثر منفی بر پذیرش بیمه دارند. بر اساس یافته ها، از عمده علل عدم استقبال کشاورزان از بیمه کردن زراعت برنج می توان به موارد پوشش ناقص خسارت، عدم دسترسی به کارگزاران بیمه، عدم رواج بیمه، کوچک بودن زمین، بالا بودن حق بیمه و عدم اطلاع رسانی کافی از شرایط می باشد.
    کلیدواژگان: بیمه، برنج، شالیکاران، بابل، مدل های لوجیت، پروبیت
  • سحر جلالی، ابوالفضل محمودی، محمدرضا پاکروان صفحات 49-74
    در پژوهش حاضر، مزیت نسبی و ارتباط بلندمدت صادرات کشمش ایران و کشورهای رقیب، براساس مرجع قرار دادن محصولات کشاورزی و صادرات غیرنفتی، به طور جداگانه بررسی و مقایسه شدند. به این منظور، از شاخص های مزیت نسبی آشکارشده RCA))، مزیت نسبی آشکار شده متقارن ((RSCA، هیلمن (HI) و روش تصحیح خطای برداری (VECM) استفاده شد. نتایج نشان داد که ایران طی دوره 1975- 2008 در صادرات کشمش، بر اساس هر دو سبد کالای صادراتی (کشاورزی و غیرنفتی)، مزیت نسبی داشته و متوسط شاخص های HI، RCA و RSCA بر اساس سبد کالای اول به ترتیب 66/17، 7/33 و 93/0 و براساس سبد کالای دوم به ترتیب 58/603، 07/11 و 75/0 بوده است. در رتبه بندی مزیت نسبی صادراتی کشمش بر اساس صادرات غیرنفتی، ایران در رتبه چهارم و کشورهای افغانستان، یونان و ترکیه در رتبه های اول تا سوم قرار دارند. همچنین بر اساس صادرات بخش کشاورزی، افغانستان، ایران، یونان و ترکیه در رتبه های اول تا چهارم جای دارند. بررسی وجود رابطه بلندمدت صادرات کشمش ایران با کشورهای اصلی صادرکننده این محصول با استفاده از شاخص RCA نشان داد که تنها رابطه بلندمدت صادرات کشمش ایران با کشور شیلی بوده و صادرات ایران از کشور شیلی تاثیرپذیر است. لذا به منظور کسب سهم بیشتر از بازار کشمش جهان توجه ویژه به سیاست های تجاری کشورهای یونان، ترکیه و توجه خاص به بازار کشور شیلی ضروری است.
    کلیدواژگان: مزیت نسبی صادراتی، کشمش، ایران
  • زهرا لطفعلیان، علی یوسفی*، امیرمظفر امینی صفحات 75-97

    با گذار از کشاورزی سنتی و افزایش تولید محصولات کشاورزی موضوع بازاریابی اهمیت فزاینده ای یافته است. هزینه های بازاریابی در قیمت پرداختی مصرف کننده و قیمت دریافتی تولیدکننده تاثیر می گذارد و کاهش آن موجب بالارفتن رفاه کل جامعه می شود. هدف این مطالعه ارزیابی شبکه بازاریابی محصول انگوردر دو حالت تازه خوری و خشکبار در سال زراعی 1389 -90 در شهرستان ملایر استان همدان است. نمونه مورد بررسی متشکل از 379 نفر کشاورز انگورکار، 14 عمده فروش و 60 خرده فروش است. در این راستا، مقادیر حاشیه بازاریابی، سهم عوامل بازاریابی درحاشیه بازاریابی، ضریب هزینه بازاریابی و کارایی بازاریابی محاسبه شد. یافته ها نشان داد که مسیر عمده بازاررسانی انگور تازه خوری و خشکبار آن به-ترتیب متشکل از «تولیدکننده- خریدارمحلی- خرده فروش» و «تولیدکننده- عمده فروش- خرده فروش» است. همچنین سود خالص کشاورز به ازای هر کیلوگرم خشکبار بیشتر از هر کیلوگرم انگور است. از طرفی، حاشیه بازاریابی در منطقه مورد بررسی بالاست و حاشیه خرده فروشی بیش از حاشیه عمده فروشی می باشد. نتایج محاسبه کارایی نیز نشان داد که مسیرهای عمده بازاررسانی کارایی مناسبی ندارند.

    کلیدواژگان: حاشیه و کارایی بازاریابی، انگور، خشکبار، شهرستان ملایر
  • میلاد اتقایی اتقایی کردکلایی، محمدرضا پاکروان، فرناز اسماعیلی، محمد کاوسی کلاشمی صفحات 95-113
    در مطالعه حاضر، استراتژی توسعه کشت محصولات دوره زراعی پاییزه در استان گیلان بررسی شد. در این راستا با استفاده از شاخص های مختلف اقتصادی و اجتماعی منتج از بررسی مزرعه ای بیش از 350 پرسش نامه از واحدهای زراعی کشت دوم استان گیلان، که در سال زراعی 1387-1388 جمع آوری شده است، مناسب ترین محصولات زراعی جهت توسعه کشت به زارعان و برنامه ریزان این بخش معرفی شد. به منظور اتخاذ تصمیم بر مبنای تمامی شاخص ها، روش تاکسونومی عددی به کار رفت. نتایج رهیافت تاکسونومی عددی مبین بهینه بودن رشته فعالیت زراعی کشت سبزیجات غده ای در بین 6 محصول زراعی شبدر برسیم، لوبیا، باقلا، راتون، سبزیجات برگی و سبزیجات غده ای، با توجه به 10 شاخص مد نظر برای تصمیم گیری است. این در حالی است که بعد از سبزیجات غده ای به ترتیب سبزیجات برگی، راتون و لوبیا رشته فعالیت های زراعی بهینه برای توسعه در الگوی کشت دوم استان گیلان تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: کشت دوم، تاکسونومی عددی، برنج، گیلان
  • داوود چراغی، پیروز الهام صفحات 115-135
    کشاورزان همواره به لحاظ دسترسی به اعتبارات با محدودیت مواجهند. شناسایی عوامل موثر بر این محدودیت ها اهمیت ویژه ای دارد. بر این اساس، مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر محدودیت اعتباری کشاورزان و همچنین شناسایی عوامل تاثیر گذار بر سهم اعتبارات تخصیص یافته به فعالیت های کشاورزی از کل اعتبارات دریافتی کشاورزان با استفاده از اطلاعات 94 کشاورز استان آذربایجان شرقی در سال 1391 صورت گرفت. در این راستا، محدودیت اعتباری کشاورزان در قالب الگوی پروبیت بررسی شد. همچنین شناسایی عوامل موثر بر سهم اعتبارات تخصیص داده شده به فعالیت های کشاورزی با استفاده از الگوی توبیت صورت پذیرفت. بر اساس نتایج، افزایش سن کشاورزان موجب افزایش محدودیت اعتباری کشاورزان می شود. کشاورزان با تحصیلات بیشتر، جمعیت و درآمد کشاورزی بیشتر و همچنین درآمد غیر کشاورزی بالاتر با محدودیت کمتری در دسترسی به اعتبارات مواجهند. متغیرهای میزان کل اعتبار دریافتی، تحصیلات کشاورز، تجربه کشاورزی و درآمد کشاورزی نیز تاثیر مثبت در تخصیص اعتبار به بخش کشاورزی دارند. اما متغیرهای افزایش فاصله بین درخواست وام و زمان دریافت آن و رجوع به بانک قبل از دریافت وام تاثیر منفی در میزان تخصیص وام به فعالیت های کشاورزی دارند. بر اساس نتایج، پیشنهادهایی جهت رفع محدودیت اعتباری کشاورزان و افزایش ضریب تخصیص اعتبار به فعالیت های کشاورزی ارائه شده است.
  • محمد عبدالهی عزت آبادی صفحات 137-157
    دراین مطالعه با استفاده از تحلیل انتقال حق توسعه (TDR)، تمایل پسته کاران استان کرمان جهت شرکت در طرح توسعه موزون کشت پسته در کشور اندازه گیری شد. در این خصوص موضوع اصلی، گرفتن حق توسعه و تولید پسته در استان کرمان و دادن این حق در سایر مناطق کشور است. آمار و اطلاعات مورد استفاده به صورت میدانی (پیمایشی) و به کمک پرسش نامه حضوری و مصاحبه با باغداران پسته کار شهرستان های انار و رفسنجان جمع آوری شد. روش انتخاب نمونه، تصادفی دو مرحله ای بوده و در مجموع 206 پرسش نامه تهیه شد. نتایج نشان داد طرح توسعه موزون کشت پسته را نمی توان به عنوان راه حل اساسی و فراگیر برای مقابله با کم آبی در مناطق پسته کاری استان کرمان در نظر گرفت و از راه حل های دیگر غافل شد. بررسی دیدگاه کشاورزان نشان داد که مهم ترین موانع مشارکت پسته کاران در طرح توسعه موزون کشت پسته ایاب و ذهاب و نبود امنیت در مناطق جدید ند. مقایسه طرح توسعه موزون کشت پسته با سایر گزینه های مقابله با بحران آب نشان داد که 92 درصد از کشاورزان انتقال آب را بر توسعه موزون کشت پسته ترجیح می دهند. نتایج همچنین نشان داد که 57/71 درصد از کشاورزان با خاموش کردن موتورهای آب کشاورزی در پاییز موافق اند. در نهایت، از بین مناطق مختلف، منطقه ساقی به عنوان پیلوت ثبت نام از متقاضیان شرکت در طرح توسعه موزون کشت پسته پیشنهاد شد. همچنین توصیه اکید شد که طرح توسعه موزون کشت پسته در چارچوب برنامه های زراعی و باغی اجرا و تنها از کشاورزانی حمایت شود که اصول توسعه پایدار مورد نظر دولت را به کار بسته اند.
    کلیدواژگان: پسته، استان کرمان، طرح توسعه موزون، انتقال حق توسعه
  • محمد کاوسی کلاشمی، غلامرضا پیکانی، سید صفدر حسینی، حبیب الله سلامی صفحات 159-181
    حوضه آبریز سفیدرود بزرگ، آبیاری جلگه حاصلخیز گیلان را بر عهده داشته و آب مورد نیاز برای زراعت محصول راهبردی برنج را در این استان فراهم آورده است. طرح های توسعه منابع آب در بالادست این حوضه، تامین آب آبیاری مطمئن برای جلگه گیلان را با مخاطره مواجه ساخته است. پژوهش حاضر با استفاده از الگوی برنامه ریزی ریاضی منطقه ای مبتنی بر رهیافت برنامه ریزی ریاضی مثبت و در نظر گرفتن شرایط هیدرولوژیکی ناحیه آبیاری دشت مرکزی استان گیلان، آثار 10 سناریوی مختلف کاهش آورد شبکه سفیدرود را تحت 8 وضعیت مختلف شبکه ارزیابی کرده است. داده های مورد نیاز از منابع مختلف شامل شرکت مدیریت منابع آب ایران، شرکت سهامی آب منطقه ای استان گیلان و مطالعات شرکت های مشاور جمع آوری شد. اراضی زراعی خارج شده از مدل آبیاری، مقدار خسارات اجتناب شده به واسطه اجرای طرح های بهبود راندمان آبیاری و کاهش سود ناخالص زراعت در ناحیه آبیاری دشت مرکزی تحت سناریوهای مختلف کاهش آورد و وضعیت های متفاوت شبکه از جمله مهم ترین یافته های این پژوهش است. نتایج نشان داد که کاهش 9 درصدی آورد شبکه آبیاری و زهکشی سفیدرود در ناحیه دشت مرکزی در وضعیت پایه منجر به خارج شدن 6/7 درصد سطح زیر کشت برنج و 9/7 درصد کل سطح زیر کشت محصولات زراعی این ناحیه از مدول آبیاری می شود. شبیه سازی های صورت گرفته بر مبنای سناریوهای تغییر وضعیت شبکه بیانگر اثر شایان توجه سیاست بهبود راندمان آبیاری بر جلوگیری از ایجاد خسارت ناشی از کاهش آورد است. مقادیر حاصل مبنای تحلیل هزینه- فایده در خصوص اجرای طرح های بهبود راندمان آبیاری در این ناحیه آبیاری است.
  • صمد رحیمی سوره، lمیررحیم میرکاظمی صفحات 183-200
    یکی از مهم ترین چالش های مرتبط با محصول برنج وجود ضایعات در فرایند تولید و تبدیل است. لذا هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر نوسازی شالیکوبی های سنتی و ایجاد شالیکوبی های صنعتی بر کاهش ضایعات برنج در شهرستان تالش است. اطلاعات مورد نیاز تحقیق از طریق تکمیل 80 پرسش نامه در بین مدیران کارگاه های شالیکوبی در سال 1390 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی، آزمون همبستگی، الگوی رگرسیونی و آزمون های علیت گرنجر و کای دو استفاده شد. نتایج آزمون علیت گرنجر نشان داد میزان شلتوک تحویلی کارگاه ها علت میزان ضایعات است. همچنین بر اساس نتایج، به ازای افزایش یک تن در میزان شلتوک تحویلی شالیکوبی صنعتی، به طور متوسط، میزان ضایعات 6 0/0 تن (60 کیلوگرم) یا 6 درصد و در کارگاه های سنتی، در حدود 15/0 تن (150 گیلوگرم) یا 15درصد برآورد می شود. از این رو، میزان ضایعات در کارگاه های سنتی بیش از 2 برابر کارگاه های صنعتی است. مطابق نتایج، اقدامات موثر در راستای نوسازی کارگاه ها و کاهش ضایعات را می توان به صورت زیر برشمرد: انتخاب نوع مناسب پوست کن، استفاده از خشک کن های صنعتی گردشی که در آن حرارت و تنظیم زمان سنج کنترل می شود، عدم استفاده از کمباین غلات برای محصول برنج، برنامه ریزی برای آموزش مستمر برای کارکنان و عوامل فنی، اتخاذ تمهیدات لازم در تعادل بخشی بین صدور مجوز ایجاد کارگاه های صنعتی و تولید شلتوک در هر منطقه و حفظ اراضی شالیزار در مناطق برنج خیز (عدم کاربری های غیر لازم)، دقت در انتخاب رقم مناسب بذر، ارائه آموزش های لازم برای جلوگیری از برداشت زودهنگام و یا برداشت دیرهنگام شلتوک.
    کلیدواژگان: ضایعات، برنج، شالیکوبی سنتی، شالیکوبی صنعتی، شهرستان تالش
  • ناصر شاهنوشی، افشین امجدی، سمانه شاه حسین دستجردی، رویا محمدزاده صفحات 201-241
    تحقیق حاضر به مطالعه تطبیقی سیاست های حمایت تجاری محصولات باغی در ایران و کشورهای منتخب چین، هند، آمریکا، اتحادیه اروپا و ترکیه طی دهه اخیر می پردازد. به منظور بررسی بیشتر تاثیر سیاست های مرزی بر روند تجارت محصولات باغی در ایران، توابع صادرات و واردات محصولات باغی با استفاده از روش ARDL براورد شد. نتایج مطالعه نشان داد که ایران در مقایسه با سایر کشورهای مورد مطالعه از ابزارهای کمتری برای گسترش صادرات محصولات باغی استفاده می کند. همچنین در نظام تعرفه ای ایران، از ابزارهای متنوع برای کنترل واردات محصولات باغی استفاده نمی شود. این در حالی است که سایر کشورهای مورد بررسی از ابزارهای بیشتری برای کنترل واردات استفاده می کنند. بر اساس نتایج براورد تابع واردات محصولات باغی، متغیرهای نرخ ارز واقعی، تولید داخلی محصولات باغی و تعرفه تاثیر معنیدار بر واردات محصولات باغی به ایران در بلندمدت و کوتاه مدت دارند. در کوتاه مدت، علاوه بر متغیرهای مذکور، متغیر نسبت قیمت وارداتی محصولات باغی جهان به ایران دارای تاثیر آماری معنیدار بر واردات محصولات باغی است. تخمین تابع صادرات محصولات باغی نشان داد که متغیرهای نرخ ارز واقعی، نسبت قیمت صادرات جهانی به داخلی محصولات باغی و شاخص آزادسازی تجاری تاثیر معنیدار بر صادرات محصولات باغی در بلند مدت و کوتاه مدت دارند. در بلند مدت، متغیر تولید داخلی محصولات باغی نیز دارای تاثیر معنیدار بر میزان صادرات محصولات باغی است.
    کلیدواژگان: تجارت، حمایت، کشاورزی، محصولات باغی، ایران
|
  • H. Mohammadi, Z. Farajzadeh, V. Dehbashi, I. Shahraki Pages 1-30
    This study investigates concepts and issues of marketing using data obtained from questionnaire completed among producers of citrus (Orange، Tangerine، Limon) in Jahrom and Darab regions (Fars province) as well as using information obtained from retailers، wholesalers and brokers. Primary packing and transportation are main marketing services. Orange producers'' share of price paid by consumers in two paths is less than one-third and the corresponding share for tangerine and sweet lemon producers are 20-30 and 43 percent respectively. It was also found that retailer price plays a more significant role than other factors in marketing margin.
    Keywords: Marketing, Citrus, Orange, Tangerine, Limon, Fars Province
  • A. A. Mahmoodi, A. Pirmoradi Pages 31-48
    Insurance of agricultural products as a new tool for minimizing the risk of losses arising from volatility in the agricultural sector has been identified. The success of insurance policies in the agricultural sector is depend on acceptance of insurance by the farmers in these parts. The present study is surveying factors influencing acceptance of insurance by paddy farmers in Mazandaran province using logit and probit models in 2010-2011. Data were collected via implementing 73 questionnaires in Babol county. The results of this study indicate that the logit model is relatively better than the probit model and percentage of correct predictions of the logit model was 75%. Also، the survey results indicate that income، having another job and corporation with experts of extension and contribute in the promotion class had a positive effect on the acceptance of insurance. But self consumption and age of farmer had a negative effect. According to the findings، the main reasons of insurance rejection by paddy farmers would cover the following cases: incomplete compensation of loss، Lack of access to insurance brokers، don''t promote of insurance، small ground، high premiums and lack of adequate information about condition of insurance.
    Keywords: Insurance, Paddy Farmers, Babol, Logit, Probit, Mazandaran
  • S. Jalali, A. Mahmoodi, M.R. Pakravan Pages 49-74
    Present study investigated comparative advantages and long run relationship among Iran''s raisin export and competitor countries based on agricultural and non-petroleum commodity basket. Hence، comparative advantages indices include RCA، RSCA، HI and Vector Error Correction Method had been applied. Results revealed that Iran had comparative advantages in exporting raisin considering both agricultural and non-petroleum commodity basket during 1975-2008 and the average amount of RCA، RSCA and HI indices considering agricultural commodity basket equals 17. 66، 33. 7 and 0. 93، respectively، While، considering non-petroleum commodity basket mentioned amounts were 603. 58، 11. 07 and 0. 75. Ranking comparative advantages amounts for all the main exporters of raisin considering non-petroleum commodity basket showed that Iran acquired forth rank while Afghanistan، Greece and Turkey were in first and second places. Also، considering agricultural commodity basket Afghanistan، Iran، Greece and Turkey obtained first to forth ranks، respectively. In the next step، existence of long run relationship among Iran''s raisin export and other main exporters had been examined using RCA amounts. Results revealed that the only long run relationship exist between Iran''s raisin export and Chile and Iran''s export effected by Chile. So، for acquiring market share it is necessary to investigate trade polices of Greece and Turkey more carefully and especial attention should be paid to Chile market.
    Keywords: Export Comparative Advantages, Raisin, Iran
  • Z. Lotfaliyan, A. Yousef, A.M. Amini Pages 75-97

    In the transition of traditional agriculture and increasing the production، agricultural marketing has become increasingly important. Marketing costs influences the consumer and producers prices and total welfare. The main objective of this study is to evaluate the marketing channel of grape in both the fresh and raisin in Malayer County، Hamedan province in 2010-2011. Therefore، the marketing margin، the share of marketing agents، the marketing cost coefficient and the marketing efficiency was calculated and analyzed. The study sample consisted of 379 farmers، 14 wholesale and 60 retailers. The main marketing channels of fresh grape and raisin are «producer- local dealer- retailer» and «producer-wholasaler- retailer». The results show that the sale profit of raisin is more than fresh grape. Furthermore، in the most of the channels، marketing margin and inefficiency are high and retailer margin is more than wholesaler margin. According to the results of estimation of efficiency، the main marketing channels have no suitable efficiency.

    Keywords: Marketing Margin, Marketing Efficiency, Grape, Raisin, Malayer County
  • A. Atghaei Kordkolaei, M.R. Pakravan, F. Esmaili, M. Kavoosi Kalashami Pages 95-113
    In this study، development strategy of autumn crops in Guilan province is surveyed. Therefore، it is trying to use various economic and social indicators resulting from a field of more than 350 questionnaires that were collected from cultivated crops II units in Guilan province from 2008 to 2009 crop year، to introduce appropriate crops farmers and planners to develop this culture. In order to make decisions based on all the indicators، numerical taxonomy method was used. Results of numerical taxonomy approach showed that among the 6 crops studied according to the 10 indicators considered for the decision، the vegetables were determined after the order of glandular leaf vegetables، string beans ratvn and activities to develop improved crop cultivation in the second pattern of Guilan.
    Keywords: Second Culture, Numerical Taxonomy, Guilan, Rice, Development Strategy
  • D. Cherghi, P. Pirouz Pages 115-135
    Farmers were faced to credit constraint constantly and identifying the factors affecting on it has a specific important. Therefore، this study analyzes factors influencing agricultural credit allocation and constraint condition of farmers in East Azarbayjan Province using implementing 94 questionnaires in 2012. The Probit regression model was used to estimate the parameters of the determinants of credit constraint of the farmers. Also، the Tobit model was also used to estimate the parameters of the determinants of the rate of agricultural credit allocated to the farm activities. According to the results، the age، education، household size of farmers، farm income and non farm income have significant influence on credit constraint conditions of the farmers. The empirical results of the Tobit regression model reveal that amount of credit received، education، farming experience، and farm income have positive influence on the rate of agricultural credit allocation to the farm sector. But some variables such as loan delay and bank visit before loan acquisition have negative influence on the rate of agricultural credit allocation to the farm sector.
    Keywords: Tobit Regression, Probit Regression, Agricultural Credit Constraint, Credit Allocation, East Azarbayjan Province
  • M. Abdolahi-Ezzatabadi Pages 137-157
    In this study، using transfer of development rights analysis (TDR)، Kerman pistachio producers'' willingness to participate in balanced development of pistachio acreage project in country was measured. In this project pistachio production and development is redirected away from Kerman province، presumably not well suited for development، to some more suitable areas. A sample of 206 farmers selected، using stratified random sampling method. Results showed that balanced development of pistachio acreage project cannot be substituted to other alternatives، and be considered as a basic solution for removing water scarcity problem in Kerman province. From the farmers'' point of view، the most important factors that can be considered as obstacle to this project are transportation and lack of security in new sites. Comparing balanced development of pistachio acreage project with other alternatives showed that water transferring project is preferred by 92 percent of pistachio producers. The results also revealed that 71. 57 percent of farmers are ready to turn off water pumps in autumn season. Finally، among different districts in Anar and Rafsanjan cities، Saghi was proposed as a pilot for selecting farmers for participation in the balanced development of pistachio acreage. Also، it is strongly recommended that balanced development of pistachio acreage must be solely accomplished in farming program. In other words، the farmer who participate in this program and practice in sustainable agriculture framework should be supported.
    Keywords: Pistachio, Kerman Province, Balanced Development, Transfer of Development Rights
  • M. Kavoosi Kalashami, Gh.R. Peykani, S.S. Hosseini, H. Salami Pages 159-181
    The big Sefidrud basin supplies the irrigation water of the Guilan fertile plain and provides requested water for strategic crop of rice in mentioned province. Water resource development projects in upstream of mentioned basin، risks supplying guaranteed irrigation water for Guilan plain. Present study investigates the effects of ten Sefidrud network inflow reduction scenarios under eight irrigation network conditions using regional mathematical programming based on positive mathematical programming and considering hydrological situations in central valley irrigation district of Guilan province. Requested data sets were obtained from Iran''s water resource management company، Guilan Water Company and different consultants'' researches. Acreages removed from irrigation module، avoided loss because of applying irrigation efficiency improvement projects and reduced gross margins of cultivation incentral valley irrigation district under different inflow reduction scenarios and network condition are the most important results of this study. Results revealed that nine percent reduction of the Sefidrud irrigation and drainage network inflow in central valley under current network condition caused 7. 6 percent of rice acreages and 7. 9 percent of total crops acreages to remove from irrigation module. Simulations based on changes in network condition showed the considerable effect of irrigation efficiency improvement policy on avoiding loss due to inflow reduction. Mentioned results provide a base for cost-benefit analysis of irrigation efficiency improvement projects in this irrigation district.
    Keywords: Inflow Reduction, Positive Mathematical Programming, Sefidrud Irrigation, Drainage Network, Guilan Province
  • S. Rahimi Soureh, M.R. Mirkazemi Pages 183-200
    One of the most important problems after production agricultural products is extent of waste materials in production process. Therefore، the aim of this paper is studying the role of renovation traditional rice field and create industrial rice field for decrease rice waste in Talesh County. Data were collected via implementing 80 questionnaires from workshop managers of rice field in 2011. Descriptive statistics، correlation coefficient، regression، Granger causality and X2 tests were used to analysis the data. Tests of performed hypothesis shows that there is significant difference between skin leaf rice field، general status of warehousing، dampness، combine، observe safety standard principles in traditional rice field and observing suitable equipments standards، staff training and supervision on industrial rice field in decrease rice waste extent. Estimating the regression equation showed that to increase one ton in delivery rough rice of industrial workshops، on average، waste rice increase to 0. 06 ton (60 kg) and in traditional workshops extent reach to 0. 15 ton or (150 kg). Therefore، waste rice in traditional workshops extent is twice more than industrial workshops.
    Keywords: Rice, Waste, Traditional Rice Field, Industrial Rice Field, Talesh
  • N. Shahnoushi, A. Amjadi, S. Shahhosein Dastjerdi Pages 201-241
    The big Sefidrud basin supplies the irrigation water of the Guilan fertile plain and provides requested water for strategic crop of rice in mentioned province. Water resource development projects in upstream of mentioned basin، risks supplying guaranteed irrigation water for Guilan plain. Present study investigates the effects of ten Sefidrud network inflow reduction scenarios under eight irrigation network conditions using regional mathematical programming based on positive mathematical programming and considering hydrological situations in central valley irrigation district of Guilan province. Requested data sets were obtained from Iran''s water resource management company، Guilan Water Company and different consultants'' researches. Acreages removed from irrigation module، avoided loss because of applying irrigation efficiency improvement projects and reduced gross margins of cultivation incentral valley irrigation district under different inflow reduction scenarios and network condition are the most important results of this study. Results revealed that nine percent reduction of the Sefidrud irrigation and drainage network inflow in central valley under current network condition caused 7. 6 percent of rice acreages and 7. 9 percent of total crops acreages to remove from irrigation module. Simulations based on changes in network condition showed the considerable effect of irrigation efficiency improvement policy on avoiding loss due to inflow reduction. Mentioned results provide a base for cost-benefit analysis of irrigation efficiency improvement projects in this irrigation district.
    Keywords: Inflow Reduction, Positive Mathematical Programming, Sefidrud Irrigation, Drainage Network, Guilan Province