فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی و توسعه - پیاپی 88 (زمستان 1393)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه
پیاپی 88 (زمستان 1393)

  • 246 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/01/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرضا کهنسال، حکیمه هاتف صفحه 1
    در این مقاله با توجه به نقش و تاثیر مهم سرمایه گذاری داخلی و خارجی و همچنین سطح توسعه مالی یا میزان اعتبارات بر رشد اقتصادی بخش کشاورزی، با استفاده از مدل سیستم معادلات هم زمان، به مطالعه رابطه متقابل بین رشد اقتصادی، سرمایه گذاری خارجی و سرمایه داخلی در بخش کشاورزی ایران با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) و 3sls پرداخته شد. نتایج مطالعه نشان داد که سطح توسعه مالی در بخش کشاورزی آثار مثبت و معناداری بر سرمایه گذاری داخلی دارد که به نوبه خود در رشد اقتصادی تاثیر می گذارد، اگرچه اثر مستقیم سطح توسعه مالی بر رشد اقتصادی بخش کشاورزی به طور آماری معنی دار نیست. در بخش کشاورزی ایران، سرمایه گذاری خارجی مکمل سرمایه گذاری داخلی است و سرمایه گذاری داخلی در پاسخ به افزایش در سرمایه گذاری خارجی، افزایش می یابد و سرمایه گذاری خارجی به طور معناداری از سرمایه گذاری داخلی در بخش کشاورزی و میزان تولید این بخش تاثیر می پذیرد. به علاوه، رشد مخارج دولتی در این بخش، رشد اقتصادی را تسریع می کند و اثرش بر سرمایه گذاری داخلی نیز مثبت است. همچنین سیاست هایی که سرمایه انسانی در بخش کشاورزی را افزایش می دهند کاملا نامطلوب بوده و نتوانسته اند کمکی به تولید این بخش کنند و لذا پیشنهاد می شود که مورد بازبینی قرار گیرند. همچنین پیشنهاد می گردد که مخارج دولتی در بخش کشاورزی در جهت افزایش کارایی نیروی کار برنامه ریزی شود.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری داخلی و خارجی، رشد اقتصادی، روش گشتاورهای تعمیم یافته، بخش کشاورزی
  • حسین کاوسی کلاشمی، محمد کاوسی کلاشمی، محمدرضا پاکروان صفحه 23
    روغن نباتی خوراکی در جیره غذایی خانوار ایرانی جایگاه ویژه ای دارد و منبع مهمی از انرژی برای تامین 45 تا 50 درصد کالری مورد نیاز هر فرد است. ارزیابی پایداری ترجیحات مصرف کنندگان ایرانی برای سبد کالایی روغن نباتی، که متشکل از روغن نباتی، مایع و جامد است، نقش شایان توجهی در تعیین چارچوب برنامه ریزی های تجاری و تولیدی دارد. بر همین اساس، پژوهش حاضر با استفاده از رهیافت ناپارامتریک ماتریس WARP و ترکیب آن با آزمون آماری K-W در پی تعیین پایداری یا شکست ساختاری ترجیحات مصرف کننده شهری ایرانی برای سبد کالایی روغن نباتی است. نتایج تشکیل ماتریس WARPبیانگر رخداد نقض ترجیحات مصرف کنندگان شهری ایرانی برای سبد کالایی روغن نباتی در سال های 1375، 1377 و 1380 می باشد. همچنین کاربرد آزمون K-W نشان داد که نقض WARP در سال های یادشده، به سبب اثر تکانه های غیرخطی، موقت است و ناشی از شکست ساختاری واقعی در ترجیحات مصرف کنندگان شهری ایرانی برای سبد کالایی روغن نباتی نیست.
    کلیدواژگان: ترجیحات آشکار شده، ماتریس WARP، آزمون K، W، مصرف کننده شهری، سبد کالایی روغن نباتی
  • اسماعیل پیش بهار، محمد قهرمان زاده، ابراهیم جاودان صفحه 41
    اختلالات رابطه مبادله از دیدگاه بسیاری از اقتصاددانان یک عامل مهم بی ثباتی اقتصادی تلقی می شود. از این رو، مطالعه حاضر با استفاده از داده های سری زمانی، اثر نوسان های رابطه مبادله را بر ارزش افزوده بخش کشاورزی ایران بررسی کرده است. بدین منظور، برای اندازه گیری نوسان های رابطه مبادله از الگوی واریانس ناهمسانی شرطی اتورگرسیو (ARCH) استفاده شد. برای برآورد روابط هم جمعی و پویایی کوتاه مدت بین متغیرها نیز رهیافت هم جمعی خودتوضیح با وقفه های گسترده (ARDL) به کار گرفته شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در کوتاه مدت و بلندمدت، نوسان های رابطه مبادله اثر منفی و معنی داری بر ارزش افزوده بخش کشاورزی ایران دارد. ضریب تصحیح خطا (39/0-) نیز گویای سرعت مناسب فرایند تعدیل است. بر اساس یافته های پژوهش، پیشنهاد می شود که وابستگی اقتصاد به درآمدهای نفتی کاهش یابد. علاوه بر این، ضروری است که صادرات بر مبنای مزیت های نسبی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: ارزش افزوده، بخش کشاورزی، بی ثباتی رابطه مبادله، ایران
  • آمنه انوشه پور، علی کیانی راد، ولی بریم نژاد، امید گیلانپور صفحه 61
    انگیزه اصلی سیاست های حمایتی در بخش کشاورزی را می توان کمک به رشد و توسعه اقتصادی، حمایت از اشتغال و سرمایه گذاری، حفظ تولید داخلی و کاهش وابستگی به خارج برای دستیابی به شرایط مناسب زندگی نام برد. مطالعه حاضر به محاسبه شاخص برآورد حمایت از تولیدکننده بخش کشاورزی برمبنای سه نرخ ارز موجود در کشور (نرخ ارز رسمی مبادله ای، بازار آزاد و واقعی) و بر پایه قیمت های ثابت سال1376 و قیمت های جاری پرداخته است. با توجه به محدودیت های آماری در مورد برخی از سری های زمانی(از جمله آمار هزینه حمل و نقل جاده ای)، دوره89-1374 در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که شاخص برآورد حمایت از تولیدکننده (PSE) در طی سال های مورد بررسی دارای نوسان های متعددی است و به صورت منظم، روند صعودی یا نزولی را طی نمی کند به طوری که درصد برآورد حمایت از تولیدکننده براساس نرخ ارز رسمی در قیمت جاری در دوره 1374-1380 روند افزایشی داشته اما در دوره 1380-1385 با کاهش همراه بوده است. البته در این میان، حمایت ها در سال 1383 افزایش چشمگیری داشته است که دلیل آن اختصاص حداکثر حمایت بودجه ای دولت بوده است. پس از آن، حمایت ها روند صعودی یافته به طوری که بیشترین میزان حمایت در طول دوره، متعلق به سال 1387 می باشد. این نتیجه تقریبا برای هر سه نرخ ارز صادق است.
    کلیدواژگان: برآورد حمایت از تولیدکننده، بخش کشاورزی، نرخ ارز، ایران
  • آتنا افتخاری، ولی بریم نژاد، مهدی کاظم نژاد صفحه 91
    مطالعه مستمر تغییر و تحولات محیطی و انعکاس آن به مدیران از جمله رسالت های مهم بازاریابی به شمار می رود. در این راستا، بررسی بازار صنایع تبدیلی و پیداکردن راهکارهای مناسب برای بهبود وضعیت بازار این بخش اهمیت قابل توجهی دارد. هدف این مطالعه نیز بررسی تاثیر محیط های بیرونی بازار از قبیل محیط رقابتی، محیط اقتصادی، محیط سیاسی، محیط اجتماعی- فرهنگی و محیط تکنولوژیکی بر بازاریابی صنایع تبدیلی لبنی در استان همدان است. روش های آماری مورد استفاده در این مطالعه روشآمار ناپارامتریک و مدل معادلات ساختاری می باشد. داده های مورد نیاز در این تحقیق به صورت میدانی و با ابزار پرسش نامه در سال 1391 جمعآوری شد. نتایج نشان داد که عامل های محیطی اقتصادی، سیاسی و تکنولوژیکی عوامل موثری بر بازاریابی صنایع تبدیلی لبنی همدان به شمار می آیند. بر اساس نتایج به دست آمده پیشنهاد شد به منظور ارتقای سطح بازاریابی صنایع تبدیلی لبنی دراستان همدان، تولیدکنندگان و مسئولان بیشتر بر روی متغیرهایی همچون سطوح اشتغال جمعیت های محلی در بازار هدف، تنوع تولید کالا در بازار هدف، خرده فروشان بازار هدف، قوانین مربوط به حقوق مالکیت معنوی، بیشتر شدن بودجه تخصیص یافته توسط بخش های دولتی و خصوصی به امر-تحقیق و توسعه محصولات تبدیلی لبنی و در نهایت، اقدامات تکنولوژیکی در تولید و تجارت محصولات تبدیلی لبنی تمرکز کنند.
    کلیدواژگان: بازاریابی، محیطهای بیرونی، صنایع تبدیلی لبنی، همدان
  • اسما کوچک زاده، حسین مهرابی بشرآبادی صفحه 109
    نوسان های نرخ ارز یکی از عوامل تاثیرگذار و ابهام آمیز بر تجارت محصولات کشاورزی است. با توجه به اهمیت تجارت محصولات کشاورزی برای رهایی از اقتصاد تک محصولی، در این مطالعه به بررسی تاثیر نااطمینانی نرخارز در تجارت خارجی محصولات کشاورزی با انتخاب و مطالعه چهار محصول کشاورزی (پسته، خرما، کشمش و گردو)، طی دوره زمانی 1369 -1389، پرداخته شد. به این منظور، ابتدا برای محاسبه شاخص نااطمینانی نرخارز از الگوی واریانس ناهمسانی شرطی اتورگرسیو تعمیمیافته (GARCH) استفاده شد و سپس برای برآورد رابطه بین نااطمینانی نرخ ارز واقعی با تجارت محصولات کشاورزی، مدل جاذبه و روش داده های تابلویی به کارگرفته شد. بر اساس نتایج این پژوهش، نااطمینانی نرخارز اثر منفی بر صادرات این محصولات کشاورزی دارد و پسته بیشتر از سایر محصولات مورد مطالعه تحت تاثیر این نااطمینانی قرار می گیرد. بنابراین، ایجاد اطمینان در بازارهای ارز می تواند باعث توسعه صادرات این محصولات شود. همچنین سایر نتایج نشان داد که درآمد کشورهای واردکننده تاثیر مثبت و چشمگیری در حجم صادرات این محصول دارد که باید در این مورد به انتخاب بازارهای هدف توجه شود.
    کلیدواژگان: نااطمینانی نرخ ارز، تجارت کشاورزی، مدل جاذبه، داده های تابلویی
  • مجید قربانی، حامد رفیعی، افشین امجدی صفحه 127
    بخش کشاورزی در ایران پتانسیل های مناسبی جهت کسب درآمدهای ارزی دارد، اما جهت ورود به عرصه تجارت بین المللی نیازمند شرایط لازم جهت پیوستن به سازمان تجارت جهانی(WTO) و رقابت پذیری محصولات زراعی است. بر همین اساس، این مطالعه به بررسی مزیت نسبی محصولات عمده زراعی استان فارس با استفاده از انواع شاخص های هزینه ای می پردازد. در این پژوهش به برآورد شاخص های هزینه منابع داخلی(DRC)، هزینه به منفعت اجتماعی(SCB) و سود خالص اجتماعی(NSP) از طریق بهره گیری از ماتریس تحلیل سیاستی(PAM) برای محصولات زراعی، که در سال زراعی 1387 -88 دارای بیشترین سطح زیر کشت در استان فارس بوده اند، پرداخته شد. در این مطالعه، علاوه بر نرخ ارز دلار، نتایج بر اساس نرخ های ارز یورو و تعادلی نیز تعیین شد و تحلیل حساسیت انجام گرفت. همچنین در مورد نهاده ماشین آلات نیز با توجه به اهمیت درصد وارداتی یا داخلی بودن آن، تحلیل حساسیت انجام گرفت. نتایج مطالعه نشان داد که به ترتیب خیار آبی، گوجه فرنگی آبی و ذرت دانه ای آبی بالاترین مزیت نسبی را در بین محصولات مورد مطالعه دارند. همچنین گندم آبی، گندم دیم، جو آبی، جو دیم، لوبیا قرمز آبی، عدس دیم و پنبه آبی در هر سه نرخ ارز فاقد مزیت نسبی هستند. نتایج تحلیل حساسیت نهاده ماشین آلات نیز نشان داد که این تغییر اثر چشمگیری در رتبه بندی و همچنین وجود یا عدم وجود مزیت نسبی محصولات ندارد.
    کلیدواژگان: مزیت نسبی، نرخ ارز، تحلیل حساسیت، استان فارس
  • علیرضا سرگزی، فتانه نیک بخش نوسر، l69حمدحسین کریم صفحه 149
    برنج، به عنوان کالایی اساسی در ایران پس از نان، دومین نیاز راهبردی سبد مصرفی خانوارهاست. در این مطالعه به برآورد تابع عرضه و تقاضای برنج ایران و تعیین قیمت و مقدار تعادلی آن در دو بازار مجزای خرده فروشی و عمده فروشی برنج در قالب سیستم معادلات هم زمان پرداخته شد. همچنین تغییرات مازاد مصرف کننده، مازاد تولیدکننده و رفاه کل جامعه بر اثر اعمال دو سیاست از جانب دولت شامل (پرداخت یارانه و سیاست واردات برنج) بررسی شد. نتایج نشان داد که کشش قیمتی و درآمدی تقاضای خرده فروشی برنج به ترتیب منفی و مثبت است که مقدار هر دو کوچک تر از یک و نشان دهنده این است که کالای موردنظر برای مصرف کننده به عنوان یک کالای نرمال و ضروری محسوب می شود. نتایج به دست آمده در مورد رفاه نیز نشان داد که با اعمال پرداخت یارانه، مقادیر رفاه جامعه و مازاد مصرف کننده بعد از اعمال سیاست افزایش یافته است. افزون بر این، بر اثر اعمال سیاست واردات برنج در بازار عمده فروشی نیز تغییرات رفاه کل جامعه و مازاد مصرف کننده افزایش و مقدار مازاد تولیدکننده کاهش یافته است. بنابراین، پیشنهاد می شود که دولت و کشاورزان با به کارگیری فناوری پیشرفته و استفاده از یافته های علمی، همچون اصلاح بذر، میزان تولید برنج کشور را در سطح افزایش دهند تا با تولید برنج انبوه و در عین حال کیفی در راستای خودکفایی این محصول گامی برداشته باشند.
    کلیدواژگان: برنج، چند بازاری، مازاد تولیدکننده، مازاد مصرف کننده، رفاه اجتماعی
  • سیدنعمت الله موسوی، زکریا فرج زاده، فرزانه طاهری صفحه 171
    از جمله سیاست های مورد توجه در بخش کشاورزی کاهش یارانه کودهای شیمیایی و آفت کش هاست. این مطالعه نیز با هدف تحلیل آثار اقتصادی و زیست محیطی این سیاست با استفاده از الگوی تعادل عمومی صورت گرفت. پارامترهای مدل با استفاده از کالیبراسیون و بر اساس داده های ماتریس حسابداری اجتماعی 1378 ایران به دست آمد. اقتصاد ایران نیز به 22 بخش شامل بخش های کشاورزی، صنایع وابسته به کشاورزی، صنعت و معدن، انرژی و خدمات تفکیک شد. یافته های مطالعه نشان داد حذف یارانه کودهای شیمیایی و آفت کش ها موجب کاهش تولید ناخالص داخلی به میزان 5/1 درصد می شود که در میان بخش ها به صورت کاهش چشمگیر تولید بخش های کشاورزی و صنایع وابسته به کشاورزی و افزایش جزئی تولید بخش-های غیرکشاورزی قابل مشاهده است. همچنین مشخص شد اجرای این سناریو موجب کاهش انتشار آلاینده ها می شود.
    کلیدواژگان: یارانه، کودشیمیایی، آفت کش ها، تعادل عمومی
  • یزدان سیف*، علی محمد میرزاده میرزاده فیروزآباد صفحه 207

    تحقیق حاضر به بررسی نحوه تاثیر انتقال نامتقارن قیمت بر حاشیه بازار گوشت گوسفند در ایران پرداخته است. به این منظور، الگوی حاشیه بازاریابی به صورت ترکیب الگوی هزینه بازاریابی و آزمون هاک برآورد شد. بر اساس نتایج مطالعه، متغیرهای افزایش در قیمت گوسفند زنده، کاهش در قیمت گوسفند زنده، روند زمانی، هزینه حفاظت از گوشت و متغیر موهومی فصل بهار تاثیر معنادار بر حاشیه بازار گوشت گوسفند دارند. علامت ضریب تمام متغیرهای مذکور به استثنای متغیر موهومی فصل بهار مثبت است. همچنین نتایج نشان داد که تغییرات قیمت گوسفند زنده به طور کامل به خرده فروشی منتقل نمی شود و انتقال قیمت در کوتاه مدت و بلند مدت نامتقارن است.

    کلیدواژگان: حاشیه بازار، گوشت گوسفند، قیمت، انتقال نامتقارن
|
  • M. Kohansal, H. Hatef Page 1
    This paper according to important role of domestic and foreign investment and also financial development on agricultural economic growth that considered Part of the economic infrastructure in each economy، use a simultaneous equations model that allows one to examine the interrelationship among economic growth، the foreign investment and domestic capital in agricultural sector in Iran by using 3sls and Generalized Method of moments. The empirical analysis is based on annual data for the period of 1357–1387. Results showed that the level of financial development has contributed to the growth of the domestic capital in Agriculture sector but its impact on economic growth is statistically insignificant. Foreign investment and domestic investment are complement In Iran agricultural sector and domestic investment increase to response of increasing in foreign investment and foreign investment is affected significantly by the level of domestic investment and production in this sector. Besides increasing in human capital don’t contribute with economic growth، but increasing government expenditure in this sector precipitation economic growth and affect domestic investment positively. Also policies that increase human capital in agriculture sector was quite unsatisfactory and may not contribute to the production of this sector، so recommended be reviewed، it also recommended that government spending on the agricultural sector should be planning to increase workforce efficiency.
    Keywords: Foreign, domestic investment, Economic growth, Generalized Method of moments, Agriculture sector
  • H. Kavoosi Kalashami, M. Kavoosi Kalashami, M.R. Pakravan Page 23
    Edible vegetable oil has a special place in Iranian's family diet and considers as an important source of energy for supplying 45 to 50 percent of individuals required calories. Evaluating Iranian's consumers preference stability for edible vegetable oil commodity basket which is include liquid and solid vegetable oils, play an important role in determining production and trade programming framework. Present study determined stability or structural change in Iranian municipal consumer's preference for edible vegetable oil commodity basket using nonparametric approach of WARP and combining it with statistical test of K-W. WARP matrix results revealed that Iranian municipal consumer's preference violation occurs in 1996, 1998 and 2001. Also, applying K-W test showed that WARP violations in mentioned years caused by temporary nonlinear shocks and not due to structural change in Iranian municipal consumer's preference for edible vegetable oil commodity basket.
    Keywords: Revealed Preference, WARP Matrix, K, W Test, Municipal Consumers, Edible Vegetable Oil Commodity Basket
  • A. Pishbahar, M. Ghahremanzadeh, A. Javdan Page 41
    Terms of trade shocks have been found to be an important source of macroeconomic volatility. Therefore, this study examines the impact of terms of trade volatility on agricultural value added in Iran. For this purpose, the Auto-Regressive Conditional Heteroscedasticity (ARCH) approach is used to measure the terms of trade volatility. Autoregressive Distributed Lag (ARDL) approach is used to obtain the estimates of the co-integrating relations and the short run dynamics. Findings indicate that, the terms of trade volatility has a significant negative effect on Iran's agricultural sector value added in short and long term. The error correction term (-0.39) is suggesting an appropriate adjustment process. According to the results, it is recommended that the economy's dependence on oil income must be reducing. In addition, it is necessary that exports to be based upon the relative advantages.
    Keywords: Agricultural Sector, Terms of Trade Volatility, Value Added, Iran
  • A. Anooshehpour, A. Kianirad, V. Borimnejad, O. Gilanpour Page 61
    This main motivation for supporting policy in agricultural sector can mentioned; economic development, support employment and investment, protect domestic production, reducing dependence on overseas for achieving suitable conditions life. This research calculated Producer Support Estimate (PSE) in agricultural sector base on three exchange rates (official exchange rate, currency market, real exchange rate) that exist in Iran. Also this index, calculated base on constant prices (1997) and current prices. According to the limitation of statistical some time series (Including statistics for road transportation costs); period of data (1995-2010) is used. Results have shown that the PSE calculated during this period has several fluctuations and doesn’t have regular uptrend or downtrend. So that, PSE base on official exchange rate at current prices in 1995-2001 has rising trend, but from 2001 to 2006 has decreased. Of course the PSE has increased significantly in 2004. The reason is that allocated the maximum budget payment by government. Then PSE had uptrend, so that most PSE during the period is owned 2008. This result nearly is true for all three of the exchange rate.
    Keywords: Producer Support Estimate (PSE), Agricultural Sector, Exchange Rate, Iran
  • A. Eftekhari, V. Borimnejad, M. Kazemnejad Page 91
    Ongoing study of environmental developments and its reflection on the managers is one of the important missions of marketing. Therefore the scrutiny of convertible industries market and finding appropriate solutions to improve the market position of this part is considerable. The aim of this study is to investigate the external market environment such as the competitive environment, economic environment, political environment, social - cultural environment and technological environment of the dairy conversion industry market in Hamedan province. The usable statistical methods in this study are the nonparametric statistic and the structural equations. There quire data in this research is collected by questionnaire in 2012. The results show that the factors of environmental, economic, political and technological are effective factors in Hamedan's dairy industries marketing. According to the results, some suggestions have been offered.
    Keywords: Marketing, External Environment, Dairy Processing Industries, Hamedan
  • A. Koochakzadeh, Mehrabi Boshrabadi Page 109
    Exchange rate volatility is ambiguous and the one of the factors that effecting agricultural trade. Regarding to importance of free trade and economic monoculture crops, the purpose of this study was to investigate the effect of exchange rate uncertainty on the foreign trade of agricultural products for this purpose four crops (pistachio, dates, raisins and walnuts) were selected and required information were gathered for period 1980-2010. For this purpose, first for calculating the uncertainty of exchange rates, generalized auto regressive conditional dissonance variance model (GARCH) were used and then to estimate the relationship between exchange rate and export of agricultural products were used gravity model and panel data method. The results of study showed that the exchange rate uncertainty has a negative effect on the export of agricultural products and pistachios are affected by this uncertainty more than other products. Therefore, creating certainty in the currency markets can be developed important agricultural export products. Also, other results showed that income importing countries has a significant and positive impact on export volumes that should be noted the selection of target markets.
  • M. Ghorbani, H. Rafiee, A. Amjadi Page 127
    The agricultural sector in Iran has good potential for foreign currency income. But to enter the arena of international trade, requires having the necessary qualifications to join the World Trade Organization (WTO). This study is surveying competitive advantage of main agricultural products of Fars province using a variety of indicators. In this study, Domestic Resources Cost (DRC), Social Cost-Benefit (SCB) and Net Social Profit (NSP) for the major crops that have the largest area under cultivation using Policy Analysis Matrix (PAM) were estimated. In this study, In addition to the dollar exchange rate, the results based on euro and equilibrium exchange rates are determined and sensitivity analysis was performed. The results show that respectively, irrigated cucumber, irrigated tomatoes and irrigated corn have the greatest comparative advantage in the production. The irrigated wheat, rainfed wheat, irrigated barley, rainfed barley, irrigated red beans, rainfed lentils and irrigated cotton have not competitive advantage in the three exchange rates. The results of the sensitivity analysis show that this changing has not any effect on ranking and comparative advantage of products dramatically.
    Keywords: Comparative Advantage, Exchange Rate, Sensitivity Analysis, Fars Province
  • A. A. Sargazi, F. Nikbakhsh Nosar, M.H. Karim Page 149
    Rice as essential goods is a second main family’s consumption after bread. The aim of this study is estimate the rice supply and demand function in Iran and determination of price and quantity equilibrium in separate two market (retail and wholesale) using simultaneous equation system. Also variation of consumer surplus, producer surplus and social welfare has been investigated for two policies of government subsidies and rice import. The Results showed that price elasticity and income elasticity of rice retail demand are negative and positive, respectively which the both value are less than one and represent that the rice is a normal and necessary goods. Results about welfare showed that social welfare and consumer surplus with subsidies payment are increased. Also, variation of social welfare and consumer surplus are increased with implementing the rice import policy in wholesale market, but producer surplus is decreased. Therefore this study suggested that the government and farmers increase the rice production using the modern technology for attainment self-sufficiency in rice production.
    Keywords: Rice, Multi Market, Consumer Surplus, Producer Surplus, Social Welfare
  • S.N. Mousavi, Z. Farajzadeh, F. Taheri Page 171
    Reducing chemical and pesticides subsidy is of the expected policy reforms in agriculture sector. So, the objective of this study is to investigate economic and environmental impacts of this policy. To get the objective a computable general equilibrium framework was used. The model parameters are obtained using calibration which is based on Social Accounting Matrix (SAM) table of Iran for 1999. Iranian economy contains 22 sectors covering agriculture, agriculture industries, manufacturing and mining, energy and services sectors. The results shows that chemical and pesticides subsidy elimination makes GDP fall relative to the initial equilibrium by 1.5%. This policy results in significant output reduction in agriculture and agricultural industries while non-agricultural sectors output tend to expand slightly. It was also found chemical and pesticides subsidy elimination decreases pollutants emission.
    Keywords: Subsidy, Pesticide, Chemical Fertilizer, General Equilibrium
  • Y. Saif, A.M. Mirzadeh Firouzabad Page 207

    This study is surveying the effect of asymmetric price transmission on mutton market margin in Iran. For this purpose, model of market margin is estimated using combination marketing cost model with Houck model. According to the results, increasing in mutton price, decreasing in mutton price, trend, mutton keeping cost, and dummy variable (spring season) have a significant effect on mutton market margin. The sign of these variables except dummy variable (spring season) are positive. Also, results revealed that changing in sheep price do not transfer to retailer absolutely and price transmission is asymmetric in long and short run.

    Keywords: Market Margin, Mutton, Price, Asymmetric Transmission