فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی و توسعه - پیاپی 89 (بهار 1394)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه
پیاپی 89 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نسرین اوحدی *، احمد اکبری، جواد شهرکی صفحه 1
    از آنجا که پسته عمده ترین محصول صادراتی بخش کشاورزی ایران به شمار می آید، تولید آن به لحاظ اقتصادی مهم است. بر همین اساس، بررسی کارایی فنی این محصول عاملی بسیار مهم و تاثیر گذار در افزایش تولید و عملکرد است. هدف از انجام این تحقیق نیز تعیین انواع کارایی و عوامل موثر بر کارایی فنی پسته کاران شهرستان سیرجان به عنوان یکی از نقاط مهم تولید پسته کشور است. به این منظور، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایدومرحله ای، 197 پسته کار در شهرستان سیرجان انتخاب شدند. اطلاعات لازم از طریق پرسش نامه برای سال های 1388 و 1389 جمع آوری شد. سپس با استفاده از روش تحلیل مرزی تصادفی، میانگین انواع کارایی و عوامل موثر بر کارایی فنی این محصول محاسبه شد. نتایج نشان داد میانگین کارایی فنی، تخصیصی و اقتصادی پسته کاران به ترتیب 88/71 درصد، 62/53 درصد و 11/38 درصد است و بین متغیرهای آب، کود دامی، سم، نیروی کار، ماشین آلات و سطح زیرکشت با میزان تولید رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. در برآورد عدم کارایی فنی نیز بین سن و میزان تحصیلات کشاورزان با عدم کارایی فنی رابطه معکوس و معناداری مشاهده شد؛ لذا افزایش کارایی با برگزاری دوره های آموزشی و ترویجی در زمینه کاربرد درست و بهینه نهاده-های تولیدی و نیز اعمال مدیریت مناسب و استفاده موثرتر از تکنولوژی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تحلیل مرزی تصادفی، پسته، سیرجان، کارایی فنی
  • زینب معین الدینی *، ماشاءالله سالارپور، حمید محمدی صفحه 21
    در دهه های اخیر، به دلیل بحران آب، اتخاذ سیاست های نو در زمینه مدیریت تقاضای آب از اهمیت زیادی برخوردار شده است. آب مهم ترین عامل در توسعه اقتصادی کشورها و مهم ترین عامل محدود کننده کشور به شمار می رود. هدف پژوهش حاضر ارزیابی آثار سیاست های کاهش میزان آب آبیاری دردسترس و افزایش قیمت آب بر الگوی کشت منطقه است. داده های مورد بررسی با استفاده از تکمیل 250 پرسش نامه و جمع آوری اطلاعات از سازمان جهاد کشاورزی و سازمان مطالعات آب استان در سال 1389 به دست آمد. روش مورد استفاده، برنامه ریزی ریاضی مثبت تصحیح شده است. با استفاده از این روش سیاست های مورد بررسی در سه حالت بدون کم آبیاری، با کم آبیاری 5% و 10% اعمال شد و تغییرات الگوی کشت مزارع نمونه در استان کرمان بررسی شد. سیاست های کاهش آب دردسترس به میزان 5، 10، 15 و 25 درصد و افزایش قیمت به میزان 5، 10، 15، 20 و 30 درصد اعمال شد. نتایج نشان داد که در سناریوهای افزایش قیمت، در هر سه گروه مزارع بزرگ، متوسط و کوچک، روند افزایشی سطح زیر کشت در حالات کم آبیاری قابل مشاهده است. سناریو های کاهش آب دردسترس تا میزان 15% باعث افزایش سطح زیرکشت محصولات کم آبیاری شده است. با کاهش بیشتر آب دردسترس به میزان 25 درصد، سطح زیر کشت کاهش چشمگیری می یابد و این سطح زیرکشت اندک به شرایط آبیاری کامل اختصاص داده می شود به جز مزارع کوچک که در شرایط کاهش آب دردسترس 25 درصدی آب آبیاری هنوز مقداری از سطح زیر کشت خود را به کشت کم آبیاری اختصاص داده اند. افزایش سطح زیرکشت کم آبیاری به صورت نسبی بوده و به صورت مطلق کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: کم آبیاری، سیاست قیمت آب، آب های سطحی، برنامه ریزی ریاضی مثبت، کرمان
  • سیده سمانه عباس میری *، سید ابوالقاسم مرتضوی، امیر حسین چیذری صفحه 47
    واردات میوه در سال های اخیر افزایش چشمگیری داشته و در این میان پرتقال یکی از مهم ترین میوه های وارداتی ایران بوده است. در این تحقیق، با استفاده از داده های فصلی (سه ماهه) طی تابستان 1384 تا زمستان 1389 و الگوسازی اقتصادسنجی تقاضای وارداتی پرتقال با استفاده از معکوس سیستم تقاضای تقریبا ایده آل بررسی و با استفاده از مدل تقاضای باقی مانده، ساختار بازار واردات ایران با هریک از کشورهای عمده صادرکننده پرتقال به طور جداگانه مطالعه شده است. بر اساس نتایج حاصل از کشش های خودمقداری، کشورهای امارات و مصر و آفریقای جنوبی نسبت به افزایش مقدار واردات پرتقال حساسیت کمی را دارند در حالی که کشور ترکیه نسبت به افزایش مقدار واردات واکنش بیشتری را نشان می دهد. بر پایه نتایج کشش های تقاطعی مقداری مشخص شد که کشورهای صادرکننده پرتقال به ایران جانشین های ضعیفی برای یکدیگرند و طبق نتایج حاصل از مدل تقاضای باقی مانده، در بازار واردات پرتقال ایران از مصر درجاتی از انحصار وجود دارد و با افزایش سهم بازار برای دیگر کشورها می توان انحصار موجود در بازار واردات پرتقال ایران از مصر را از بین برد.
    کلیدواژگان: پرتقال، معکوس سیستم تقاضای تقریبا ایده آل ((IAIDS، تابع تقاضای باقی مانده، ایران
  • علی صیامی *، بهزاد فکاری سردهایی، محمدحسن نژاد، هاشم محمودی صفحه 73
    در این مطالعه ارتباط بین قیمت گندم و نوسان های آن در قالب یک الگوی سری زمانی برای ایران با استفاده از داده های روزانه طی دوره زمانی 1388 تا 1390 بررسی شد. به این منظور با استفاده از الگوی شوک های وارد بر قیمت گندم و آثار آن روی قیمت گندم در طول زمان مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج، نوسان های قیمتی گندم یکی از عوامل موثر برتغییرات قیمت گندم شناسایی شد. نتایج مقایسه ای بین نوسان های قیمت گندم در داخل با نوسان های قیمت جهانی گندم نشان می دهد که نوسان های داخلی از نوسان های خارجی بیشتر است. همچنین نوسان های قیمت گندم در دوره گذشته عامل تشدید نوسان های قیمت گندم در زمان حال است. در شرایط وجود نااطمینانی و نوسان های قیمت گندم، دولت می تواند با اتخاذ سیاست های حمایتی و ترویج بسترهای مناسب بازاررسانی و بازاریابی مانند بورس کالای ایران و حذف واسطه ها در کشف قیمت قدمی اساسی برداشته و میزان نوسانات قیمتی را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: گندم، نوسانات قیمت گندم، GARCH، الگو نوسانات تصادفی SVM، ARIMA
  • حبیب الله سلامی *، مرتضی تهامی پور صفحه 95
    آگاهی از ریشه نوسان های قیمت محصولات کشاورزی به تولیدکنندگان در دستیابی به سطح درآمد مطمئن و پایدار کمک می کند. در این مطالعه تلاش شده است تا عوامل موثر بر ایجاد نوسان های قیمت ذرت دانه ای با به کارگیری الگوهای اقتصادسنجی و با بهره گیری از آمار و اطلاعات سالانه مربوط به دوره زمانی 1371 -88 شناسایی شود. نتایج نشان داد که نوسان ها در واردات ذرت، در قیمت های جهانی ذرت، در قیمت گوشت مرغ و در نرخ ارز اثر معنی داری بر ریسک قیمت ذرت در بازار داخلی دارند. نوسان های نرخ ارز به صورت غیرهم جهت و نوسان ها در کمیت سایر عوامل به صورت هم جهت با نوسان های قیمت ذرت است. بزرگ ترین و کوچک ترین اثر به ترتیب مربوط به نوسان های قیمت های جهانی و نوسان های مقدار واردات است. برهمین اساس، یک ریال افزایش (کاهش) قیمت جهانی ذرت نسبت به میانگین بلندمدت آن، منجر به افزایش (کاهش) 81/0 ریال قیمت ذرت در بازار داخلی می شود. علاوه بر این، نتایج حاکی از آن است که سیاست قیمت تضمینی ذرت در کاهش ریسک قیمتی این محصول در بازار داخلی کارآمد نیست. لذا تجدید نظر در نظام تعیین قیمت تضمینی و تقویت بورس کالایی در این زمینه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ذرت دانه ای، ریسک قیمت، الگوهای اقتصادسنجی، ایران
  • محمد مهدی فارسی علی آبادی *، رضا مقدسی، امید گیلان پور صفحه 115
    هدف اصلی این مطالعه بررسی رابطه بلندمدت و کوتاه مدت تراز تجاری بخش کشاورزی و متغیرهای کلان اقتصادی در ایران است. به این منظور، از آزمون همگرایی جوهانسون برای بررسی رابطه بلندمدت بین متغیرها و از مدل تصحیح خطای برداری برای بررسی پویایی کوتاه مدت متغیر ها استفاده شد. نتایج حاصل از تخمین مدل نشان داد که متغیرهای ارزش افزوده بخش کشاورزی، نرخ ارز، شاخص باز بودن اقتصاد و تعرفه واردات محصولات کشاورزی تاثیر مثبت و معنی دار در تراز تجاری بخش کشاورزی دارند، در حالی که متغیرهای درآمد قابل تصرف سرانه و شاخص قیمت عمده فروشی مواد خوراکی تاثیر منفی و معنی داری در تراز تجاری این بخش دارند. همچنین توابع تکانه واکنش ارائه شده نشان دهنده واکنش مثبت متغیر تراز تجاری در صورت بروز شوک در هر یک از متغیر های ارزش افزوده، شاخص باز بودن اقتصاد، تعرفه صادارت کالاهای کشاورزی و شاخص قیمت عمده فروشی کالاهای خوراکی است. نتایج تجزیه واریانس نیز نشان داد که متغیر های تراز تجاری بخش کشاورزی، تعرفه واردات محصولات کشاورزی، شاخص باز بودن اقتصاد و نرخ ارز حقیقی بیشترین سهم را در توضیح تغییرات متغیر تراز تجاری بخش کشاورزی داشته اند. با توجه به نتایج حاصل می توان گفت که افزایش نرخ ارز و ایجاد شرایط باز اقتصادی موجب بهبود تراز تجاری بخش کشاورزی می شود.
    کلیدواژگان: بخش کشاورزی، تراز تجاری، ارزش افزوده، نرخ واقعی ارز، مدل تصحیح خطای برداری (VECM)
  • عباس عبدشاهی *، کبری شبانی، مرضیه موسوی، منصور غنیان صفحه 137
    سالانه مقدار زیادی از محصولات کشاورزی و مواد غذایی - که با صرف هزینه، زمان، امکانات و زحمات فراوان تولید می شود - به صورت ضایعات از بین می رود. یکی از سیاست های جدی دولت ها در امر امنیت غذایی کاهش ضایعات است. هدف از انجام این پژوهش شناسایی مولفه های اثرگذار بر کاهش ضایعات در تولید سبزی و صیفی با تاکید بر امنیت غذایی از دیدگاه تولیدکنندگان شهرستان حمیدیه است. روش تحقیق پیمایشی -همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش سبزی کاران و صیفی کاران منطقه حمیدیه به تعداد 230 نفر بوده است که از میان آن ها 132 نفر با استفاده از جدول مورگان و تاکمن به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. نتایج مربوط به تحلیل عاملی، مولفه های تاثیرگذار بر کاهش ضایعات را در 8 عامل استخراج کرد. طبق یافته های حاصل، از دیدگاه تولیدکنندگان سبزی و صیفی منطقه، عامل های پشتیبانی و آموزشی مهم ترین عوامل در زمینه کاهش ضایعات محصولات سبزی و صیفی اند و این مسئله، بیش از هر چیز، نقش موثر حمایت های دولت و آموزش های ترویجی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت ضایعات، سبزیجات، امنیت غذایی، تحلیل عاملی، شهرستان حمیدیه
  • راضیه محمدی پور *، ناصر شاهنوشی فروشانی، آرش دوراندیش، لیلی ابوالحسنی صفحه 155
    افزایش هزینه های بازاریابی منجر به افزایش حاشیه بازاریابی و افزایش حاشیه بازاریابی منجر به کاهش کارایی بازاریابی خواهد شد. در این مطالعه، به منظور بررسی ساختار بازاریابی بازارهای میوه و تره بار شهرداری و میوه فروشی های اطراف بازارهای شهرداری، تابع حاشیه بازاریابی و کارایی بازاریابی برآورد شد. داده های مطالعه از طریق پرسش نامه در تابستان 1391 از کل بازارهای فعال میوه و تره بار شهرداری مشهد و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده از مغازه های میوه فروشی اطراف این بازارها جمع آوری شد. نتایج به دست آمده نشان داد که در بازارهای میوه و تره بار شهرداری و میوه فروشی های اطراف این بازارها برای تمام محصولات، حاشیه بازاریابی با قیمت خرده فروشی و هزینه های بازاریابی رابطه مثبت دارد. بنابراین باید سعی کرد هزینه های بازاریابی را کاست که در خصوص سبزیجات بسط و گسترش مجتمع های تولیدی متمرکز، پایدار و نزدیک به مراکز مصرف شهری (حلقه شعاعی اطراف شهرها) و در خصوص میوه ها بهبود وسایل حمل و نقل، تنظیم بازار و کاهش واسطه گری کلید کاهش هزینه های بازاررسانی و بازاریابی و بهبود کارایی است. نتایج پژوهش همچنین نشان داد که میانگین ناکارایی قیمتی، فنی و کل بازاریابی در بازارهای میوه و تره بار شهرداری و میوه فروشی ها به ترتیب بیشتر از 66 و 36 درصد است که با اتخاذ تدابیری جهت رقابتی کردن بازار می توان هزینه های بازاریابی را کاهش داد که نتیجه آن افزایش کارایی قیمتی و کارایی بازار خواهد بود. بالابودن ناکارایی فنی نیز نشان دهنده بالا بودن هزینه ضایعات نسبت به حاشیه بازاریابی است. بنابراین باید علاوه بر کاهش هزینه های بازاریابی، میزان ضایعات را با بهره گیری از بسته بندی مناسب، سیستم های مجهز به سردخانه و سیستم حمل و نقل مناسب در طول مسیر بازاریابی کاهش داد.
    کلیدواژگان: بازار میوه و تره بار، حاشیه بازاریابی، مدل اضافه بها، ناکارایی فنی، ناکارایی قیمتی
  • قادر دشتی *، خدیجه الفی، محمد قهرمان زاده، باب الله حیاتی صفحه 185
    محصول پنبه یکی از محصولات مهم کشاورزی است که سطح زیر کشت و تولید آن طی سال های اخیر در حال کاهش است. آگاهی از روند تغییرات بهره وری و اجزای آن (تغییرات تکنولوژیکی، مقیاس، کارایی) می تواند در افزایش تولید و بهبود بهره وری عوامل تولید پنبه موثر واقع شود. لذا مطالعه حاضر جهت بررسی روند تغییرات بهره وری عوامل با به کارگیری هر دو رهیافت پارامتریک و غیرپارامتریک و با استفاده از داده های سری زمانی مربوط به تولید و هزینه محصول پنبه طی سال های 1366 – 87 انجام شد. با به کارگیری شاخص ترنکوئیست- تیل، رشد سالانه بهره وری کل برای دوره زمانی مورد نظر 7/1 درصد محاسبه شد. همچنین نتایج برآورد الگوی هزینه نشان داد که بهره وری کل عوامل طی سال های اخیر به طور متوسط سالانه 53/1 درصد رشد داشته که این رشد عمدتا ناشی از تغییرات تکنولوژیکی بوده است. به این ترتیب، به منظور افزایش بهره وری، توسعه فناوری های نوین در فرایند تولید پنبه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پنبه، تغییر بهره وری، تغییر تکنولوژیکی، تغییر مقیاس
  • داود چراغی * صفحه 203
    افزایش بهره وری یکی از موضوعات مهم در توسعه اقتصادی است که به منظور افزایش آن باید عوامل اقتصادی موثر بر افزایش سطح بهره وری شناسایی و ارزیابی شود. بنابراین، هدف کلی مطالعه حاضر بررسی رابطه بلند مدت و کوتاه مدت بین بهره وری بخش کشاورزی ایران و برخی متغیرهای کلیدی اقتصاد کلان طی دوره 1357 تا 1389 است که با توجه به سطح مانایی متغیرها از رهیافت ARDL استفاده شد. بر اساس نتایج، در بلند مدت متغیرهای ارزش واقعی کل صادرات ایران، میزان تغییر در ذخایر بین المللی، سهم درآمدهای نفتی از تولید ناخالص داخلی و نرخ ارز واقعی تاثیر مثبت و متغیرهای نرخ تورم و بدهی های خارجی اثر منفی در رشد بهره وری کشاورزی دارند. در کوتاه مدت نیز فقط متغیرهای نرخ تورم، سهم درآمدهای نفتی از تولید ناخالص داخلی و نرخ ارز واقعی در رشد بهره وری کشاورزی تاثیر معنی دار دارند. علامت متغیرها نیز مشابه علامت ضرایب آن ها در بلند مدت است. نتایج آزمون CUSUM نیز مبین پایداری ضرایب الگوست.
    کلیدواژگان: بهره وری، کشاورزی، ایران، رهیافت ARDL، متغیرهای کلان
|
  • N. Ohadi *, A. Akbari, J. Shahraki Page 1
    Pistachio is important economically because it is one of the main export products of Iran agricultural sector. So studding the technical efficiency of pistachio producers is very important factor and affecting the increase production and yield. The main objective of this paper is determination of different efficiencies and factors affecting upon technical efficiency for Sirjan pistachio producers as one of the important parts of the country''s pistachio production. For this purpose by two-stage cluster sampling method 197 pistachio producers were selected in Sirjan. Data were collected by questionnaire for the years 2009-2010. Then using stochastic frontier analysis method، the average different efficiencies was calculated and factors affecting upon technical efficiency was surveyed. The results showed that the average technical، allocative and economic efficiency of pistachio producers was 71. 88، 53. 62 and 11. 38 percent and there was a direct and significant relation among levels of production and variables of water، fertilizer، pesticide، machinery، labor and area of land under pistachio. The estimation of technical inefficiency showed that there is a negative and significant relation between age and educational levels of farmers with technical inefficiency. So it is suggested that for increasing the efficiency، periods of educational and propagation about optimal use of inputs، application suitable management and more efficient use of technology were executed.
    Keywords: Stochastic Frontier Analysis, Sirjan, Pistachio, Technical Efficiency
  • Z. Moenoddini *, M. Salarpour, H. Mohammadi Page 21
    In recent decades due to the water crisis، adopting new policies on water demand management is important. Water is the most important factor in economic development of countries and major limiting factor one of the country، and surface water resources is one of these. This study aimed is evaluation the effect of various policies to reduce consumption and increase water price per cubic meter of water the pattern of cultivation. Data is achieved using 250 questionnaires and Agricultural Organization and the State Water Survey in 2010. Methods used in the study is one of positive mathematical programming corrected using this policy in three techniques: full irrigation، deficit irrigation 5% and deficit irrigation 10 applied to cultivated fields and changes the pattern of using water surface is investigated in the Kerman Province. Applied policies include increased 5، 10، 15، 20 and 30 percent in water irrigation prices and reduced 5، 10، 15 and 25 percent in the amount of available irrigation water policies. Results indicate that in irrigation techniques increased and farmer’s response in reduction available water is more than the increase irrigation water price policy.
    Keywords: Deficit Irrigation, Water Price Policy, Surface Water, Positive Mathematical Programming, Kerman
  • S.S. Abbasmiri *, S.A. Mortazavi, A.H. Chizari Page 47
    Import of fruits has increased dramatically in recent years and orange is one of the main imported fruits. This study has evaluated import demand of orange and the structure of import market of Iran with each of the major partner countries، applying Inverse Almost Ideal demand system (IAIDS) and residual demand model respectively، using the seasonal data during the summer of 2005 until winter 2010 and seasonal econometrics modeling. The results indicate that، base on the own elasticity، United Arab Emirates، Egypt and South Africa have low sensitivity to any change in import quantity of orange، whereas Turkey show more sensitivity rather than other countries. The results of cross elasticity show that exporter countries of orange to Iran are weak substitutes for each other and according to the results of residual demand model there is some degrees of monopoly in Iran´s orange import market with Egypt، In order to eliminate the monopoly of Egypt exporters at Iran´s orange import market، it is possible to increase the market share of other countries.
    Keywords: Orange, Almost Ideal Demand System (IAIDS), Residual Demand Model, Iran
  • A. Siami *, B. Fakari Sardehae, M. Hasannejad, H. Mahmodi Page 73
    In this research the relationship between wheat prices and its volatility in a dynamic model for Iran has been studied using daily data during 2009-2011. Therefore، shocks on wheat prices and its effects on prices using GARCH، ARIMA and SVM models were studied. According to the results، price volatility recognized as a reason of wheat price changes. Comparative results show that domestic wheat price volatility is greater than the global price fluctuations. Also، the wheat price volatility in the last period is a factor volatility of the price of wheat at the present. Therefore the appropriate policies to have a dynamic market for agricultural commodities and using derivative instruments like future and option contract can control fluctuations.
    Keywords: Wheat, Wheat Price Volatility, GARCH, SVM, ARIMA
  • H. Salami *, M. Tahami Pour Page 95
    Knowledge of the origin of price fluctuations of agricultural products helps producers to achieve a reliable and stable level of income. In this study، we attempted to specify factors affecting corn price fluctuation using classical econometric models and annual data over 1992-2009 period. Results revealed that changes in import volume and world price of corn، price of broiler، and exchange rate fluctuations have significant impacts on the price risk of domestic corn. Fluctuations in exchange rates have negative while fluctuations in the other variables have positive effect on corn price volatility. The largest impact comes from the world price and smallest effect from import volume fluctuations. Accordingly، a one Rial increase (decrease) in the world price of corn relative to its long-run average، results in an increase (decrease) of 0. 81 Rial in corn price in the domestic market. In addition، results indicate that the policy of guaranteed price has not been effective in reducing risk in the market price of this commodity. Thus، revise in the setting guaranteed price، and a more developed commodity exchanges mechanism is recommended.
    Keywords: Corn, Price Risk, Econometric Models, Iran
  • M.M. Farsi Aliabadi *, R. Moghaddasi, O. Gilanpour Page 115
    In this study long run relation and short run dynamics between agricultural trade balance and macroeconomic variables in Iran have been examined. For this purpose Johanson cointegration test and vector error correction model were applied. Results showed that agricultural value added، exchange rate، economic openness index and agricultural import tariff have positive and significant impact on agricultural trade balance، whereas per capital disposable income and food whole sale price index have negative and significant impact on agricultural trade balance. Moreover، impulse response function results showed that a shocked in agricultural value added، economic openness index and food whole sale price index have positive influence on agricultural trade balance. Also، variance decomposition results showed that agricultural trade balance، agricultural import tariff، economic openness index and real exchange rate describe major part of changes in agricultural trade balance. Finally، agricultural trade balance might improve if real exchange rate increase and government proved open economic condition.
    Keywords: Agricultural Sector, Trade Balance, Value Added, Real Exchange Rate, Vector Error Correction Model
  • A. Abdeshahi *, K. Shabani, M. Mousavi, M. Ghanian Page 137
    Large amounts of foods and agricultural productions that produce with consumption of cost، human labor، facilities and time were annually losses as wastage. Reduction of waste has one of the serious government’s policies. The purpose of this study was to identify the components affect on vegetable and summer crop waste reduction، in Hamidiyeh Township of Khuzestan province with emphasis on food security. Research method of this study was survey research. Total population of those who vegetable farmers and summer crop farmers in Hamidiyeh township (N=230(، and 132 persons of them were selected randomly by Morgan and Trackman’s table. Based on the results of factorial analysis، factors affecting the reduction of waste were instructed in eight items. The findings، from the perspective of vegetable farmers and summer crop farmers، operating support and training were the most important factor to vegetable and summer crop waste reduction and this more than anything; indicate the government supporting and extensional education role.
    Keywords: Waste Management, Vegetable, Food Security, Factor Analysis, Hamidiyeh
  • R. Mohammadipour *, N. Shahnoushi Forushani, A. Dourandish, L. Abdolhasani Page 155
    An increase in marketing costs raises marketing margin which causes a reduction in marketing efficiency. In this study، in order to analyze the marketing structures of municipal green grocery centers and the groceries nearby، the two functions of marketing margins and marketing efficiency were estimated. The study data was collected through questionnaires from all municipal green grocery centers and some neighboring groceries selected by simple random sampling in the summer 2012. The results showed that، for all products in both municipal green grocery centers and neighboring groceries، marketing margin has a positive relation with retail price، and thus، reduction in marketing cost should be seriously considered. Regarding the vegetable products، expansion of production facilities that are centralized، stable and close to urban consumption centers (radial rings around cities) is the key to reduce marketing cost، and as a result، to improve the efficiency. Regarding the fruit products، improving transportation، market regulation and mediated reduction are the keys for reducing marketing costs and efficiency improvement. The results showed that the averages of the price inefficiency، the technical inefficiency and the total inefficiency are more than 66 and 36 percent for the municipal green grocery centers and groceries، respectively. Applying strategies for more competitive markets reduces marketing costs، and thus، both price and market efficiencies improve. The high level of technical inefficiency reflects the high waste cost relative to the marketing margin. Therefore، in addition to reducing marketing costs، it should be considered to reduce waste materials، using appropriate packaging، refrigeration and suitable transportation systems in the marketing path.
    Keywords: Municipal Green Grocery Centers, Retail Margin, Mark up Model, Technical Inefficiency, Price Inefficiency
  • Gh. Dashti *, Kh. Alefi, M. Ghahremanzadeh, B. Hayati Page 185
    Cotton is one of the main agricultural products that its harvest area and production in Iran shows decreasing rate in recent years. So be aware of productivity change''s trend and its elements changes، can be influential in increasing the production of cotton and improving the production factors productivity. So the present study investigated the changes in factors productivity using both parametric and non-parametric approach and cotton production and cost information during 1987-2008. The annual growth of total productivity calculated 1. 7 percent for the period using Tornqvist-Theil index. Also estimating results of the cost model، showed that total factor productivity in recent years has grown average annual 1. 53 percent that this growth have been mainly due to technological change. Thus for productivity increasing، development of new technologies and techniques in cotton production is recommended.
    Keywords: Cotton, Productivity Change, Scale Change, Technological Change
  • D. Cheraghi * Page 203
    One of the main subjects in the economic development is increasing the productivity which the effective factors on the increasing of productivity level must be determined for its increasing. Therefore، the purpose of this study is survey of the long run and short run relationship between some main economic variables and productivity of agriculture sector during 1978-2010 using ARDL model. According to the results، real value of total export، change in international reserves، share of oil income in GDP and real exchange rate have a positive effect and inflation rate and external debt have a negative effect on productivity growth of agriculture sector in long run. Also، inflation rate، share of oil income in GDP and real exchange rate have a significant effect on productivity growth of agriculture sector in short run. The sign of variables in short run estimation is similar to long run. The result of CUSUM test was shown the constancy of model coefficients.
    Keywords: Productivity, Agriculture, Iran, ARDL, Macroeconomics Variables