فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی و توسعه - پیاپی 99 (پاییز 1396)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه
پیاپی 99 (پاییز 1396)

  • 268 صفحه، بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/08/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بهنام صادقی، محمود احمدپور برازجانی، مجتبی دیانتی صفحات 1-16
    کشاورزی یکی از راهبردی‏ترین بخش های اقتصاد ایران و از جنبه های مختلف دارای اهمیت است. رشد این بخش از اهداف اولیه و اساسی سیاست‏گذاران به‏شمار می‏رود. در مقاله حاضر، آثار مالیات تورمی بر رشد بخش کشاورزی ایران بررسی شد. برای این منظور ارزش افزوده بخش کشاورزی در قالب مدل رشد سولو تابعی از نیروی کار، موجودی سرمایه و مالیات تورمی در نظر گرفته شد. برای برآورد روابط کوتاه‏مدت و بلندمدت، مدل خودتوضیح با وقفه های توزیع شده (ARDL) به کارگرفته شد. نتایج نشان داد که در کوتاه مدت و بلندمدت رابطه مستقیم میان موجودی سرمایه و رشد بخش کشاورزی وجود دارد، ولی کشش ارزش افزوده بخش کشاورزی نسبت به نیروی کار در بلندمدت و اثر مالیات تورمی بر رشد بخش کشاورزی در کوتاه مدت و بلندمدت منفی به دست آمد.
    کلیدواژگان: بخش کشاورزی، مالیات تورمی، ایران
  • عمران طاهری ریکنده، حامد رفیعی، فرشاد محمدیان، حسین نوروزی صفحات 17-40
    استفاده بهینه و کارا از منابع در راستای افزایش تولید و بهبود بهره وری نه یک هدف، بلکه یک ضرورت اجتناب ناپذیر است. با توجه به اینکه متنوع سازی فعالیت های کشاورزی می تواند از طریق صرفه های ناشی از تنوع و مساعدت های آن موجب بهبود بهره وری کل عوامل تولید شود، از این رو هدف مطالعه حاضر بررسی عوامل موثر بر بهره وری کل عوامل تولید در بخش کشاورزی با تاکید ویژه بر میزان و جهت اثرگذاری تنوع فعالیت های تولیدی است. به این منظور با به کارگیری الگوی خودتوضیحی با وقفه های گسترده (ARDL)، عوامل موثر بر بهره وری کل عوامل تولید بررسی شد. نتایج به دست آمده از برآورد الگوی بلندمدت نشان داد که رابطه مثبت و معنی داری بین سطح تنوع فعالیت های کشاورزی و بهره وری کل عوامل تولید وجود دارد به طوری که با افزایش یک درصدی شاخص تنوع فعالیت های کشاورزی، بهره وری کل عوامل تولید 67/15 درصد افزایش می یابد. ضریب جمله تصحیح خطا در این الگو 61/0- به دست آمد که نشان می دهد در هر دوره 61 درصد از عدم تعادل در بهره وری کل عوامل تولید تعدیل شده و به سمت روند بلندمدت خود نزدیک می شود. بنابراین دولت می تواند با یک برنامه جامع به شناسایی پتانسیل های مناطق مختلف کشور بپردازد. سپس با اعمال سیاست های مختلفی مانند توصیه های ترویجی، ایجاد امکانات کشت محصولات دارای پتانسیل و حمایت های همه جانبه حرکت به سمت یک کشاورزی متنوع را تشویق نماید.
    کلیدواژگان: ایران، کشاورزی، بهره وری کل عوامل تولید، تنوع، الگوی ARDL، آزمون کرانه ها، شاخص سیمپسون
  • هادی رفیعی دارانی، محمدرضا کهنسال، محمد قربانی، محمود صبوحی صفحات 41-77
    مدیریت پیچیده منابع آب نیازمند به کارگیری دیدگاه های مختلف فنی، اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی است که در آن نیاز تمامی بهره برداران آب مدنظر قرار گیرد. هدف اصلی این مطالعه معرفی مدل هیدرو- اقتصادی و مدلسازی آن در یکی از دشت های کشور در راستای تحلیل سیاست های مدیریت منابع آب است. به این منظور، از آمار و اطلاعات اقلیمی و هواشناسی دشت نیشابور و همچنین مصاحبه حضوری و تکمیل پرسش نامه از کشاورزان استفاده شد. مدلسازی هیدرو- اقتصادی از دو بخش اصلی هیدرولوژیکی و اقتصادی تشکیل شده است. در بخش هیدرولوژیکی از مدل ویپ WEAP و در بخش اقتصادی از برنامه ریزی مثبت منطقه ای (فضایی) استفاده شد. استراتژی های به کاررفته در این مطالعه شامل سه سناریوی اصلی کاهش دسترسی به منابع آب در بخش کشاورزی (کاهش 20، 30 و 40 درصدی) بود که تاثیر آن ابتدا بر الگوی کشت و در ادامه تغییرات الگوی کشت بر منابع و مصرف آب بررسی شد. نتایج در بخش اقتصادی مدل هیدرو- اقتصادی نشان داد که بیشترین تاثیرپذیری از اجرای سناریوهای مختلف سیاستی مربوط به منطقه اول است به گونه ای که سطح کشت آن در سناریوی اول 4/13 درصد، دوم 59/20 درصد و سوم 11/29 درصد کاهش یافته است. در بخش هیدرولوژیکی مدل هیدرو- اقتصادی، تغییر الگوی کشت بر مصرف منابع آب بر اساس سناریوهای مختلف و با استفاده از مدل ویپ شبیه سازی شد. نتایج نشان داد که بیشترین تاثیر بر کاهش مصرف آب مربوط به سناریوی سوم بوده که علت اصلی آن نیز مربوط به تغییر و کاهش سطح زیر کشت محصولات مختلف است. همچنین اجرای سناریوهای مختلف بر تخصیص آب بین بخش های اصلی متقاضی آب تاثیرگذار بوده و باعث شده که میزان عدم تامین در بین سال های 2013-2035 در سه بخش کشاورزی، صنعت و شرب کاهش یابد.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع آب، مدل هیدرو، اقتصادی، الگوی کشت، برنامه ریزی مثبت فضایی (منطقه ای)، ویپ (WEAP)
  • عبدالله عابدی پریجایی، محمد کریم معتمد، محمد کاوسی کلاشمی، حسین شعبانعلی فمی صفحات 79-101
    نوغانداری یک فعالیت جنبی روستایی است که دوره پرورش کوتاه، درآمدزایی بالا و نیاز به سرمایه گذاری اندک دارد. این فعالیت به دلیل شرایط اقلیمی مناسب در استان مازندران، پتانسیل های فراوانی برای توسعه دارد. با توجه به محدودیت های زمین و فناوری موجود جهت افزایش تولید، یکی از مناسب ترین فرصت‏ها برای توسعه این صنعت، ارتقای سطح کارایی واحدهای نوغانداری است. پژوهش حاضر در پی شناخت وضعیت کارایی نوغانداران بود تا راهکارهایی مناسب برای توسعه این حرفه ارائه شود. جامعه آماری تحقیق را 1150 نوغاندار استان مازندن تشکیل دادند که با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه 240 نوغاندار تعیین شد. نمونه گیری به صورت خوشه ایچندمرحله ای بود و نمونه ها به صورت تصادفی ساده از هر خوشه انتخاب شدند. ابزار اصلی جمع آوری داده ها در این تحقیق پرسش نامه بود و با استفاده مدل تحلیل پوششی داده ها، تجزیه و تحلیل صورت گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که میانگین کارایی فنی، تخصیصی و اقتصادی با فرض ثابت نسبت به مقیاس به ترتیب 727/0، 514/0 و 351/0 است.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، نوغانداران، کارایی، استان مازندران
  • رحیم ساعی صفحات 103-124
    پژوهش حاضر به بررسی عوامل موثر بر توسعه کشاورزی (زیربخش زراعت) در شهرستان ملکان پرداخت. به این منظور، از 350 سرپرست خانوار بر اساس روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، پرسش نامه تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق رگرسیون گام به گام و تحلیل مسیر انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که متغیرهای «نزدیکی روستا تا جاده اصلی»، «تعداد محصولات زراعی کشت شده»، «مساحت اراضی دیم»، «مساحت اراضی آبی»، «مساحت باغ و قلمستان»، «مساحت اراضی بیمه شده»، «سطح پایداری اکولوژیکی» و «سطح مشارکت اجتماعی» علاوه بر تاثیر مستقیم، به طور غیرمستقیم هم بر سطح توسعه کشاورزی اثر گذارند. با توجه به نتایج مطالعه، یکپارچه سازی اراضی دیم و آبی، ترویج پایداری اکولوژیکی از طریق برنامه ریزی علمی، تشویق زارعان به بیمه اراضی و افزایش مشارکت کشاورزان در فعالیت های اجتماعی پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: توسعه، شهرستان ملکان، کشاورزی، زراعت، تحلیل مسیر
  • محمد قربانی، ساسان ترابی صفحات 125-149
    در این مطالعه با استفاده از مدل لاجیت ترتیبی به شناسایی مولفه های کیفی موثر بر قیمت قارچ های خوراکی پرداخته شد. به این منظور، از طریق تکمیل پرسش نامه و مصاحبه حضوری، اطلاعات 148 خانوار منطقه شش شهرداری تهران جمع آوری شد. نتایج نشان داد متغیرهای سفیدی قارچ، دارا بودن بسته بندی، اندازه ساقه و نوع قارچ با تاثیر مثبت و معنی دار و متغیرهای گوشتی بودن قارچ و پوسیدگی با تاثیر منفی و معنی دار بر قیمت قارچ موثرند. با توجه به نتایج، زمینه سازی برای ایجاد واحدهای تولیدی در نزدیکی بازار مصرف، استفاده از ابزارهای بازاریابی مناسب نظیر بسته بندی و گرایش به تولید قارچ دکمه ای به فعالان این عرصه پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: الگوی لاجیت ترتیبی، تهران، قارچ، قیمت گذاری کیفی
  • حامد دهقانپور، محمد بخشوده صفحات 151-167
    باتوجه به اینکه بیشتر سیاست های دولت از طریق ساز و کار تغییر قیمت های نسبی انجام می پذیرد، لذا لازم است آثار این تغییرات قیمت بر رفاه اقتصادی مورد سنجش قرار گیرد. این مقاله نیز به بررسی آثار رفاهی ناشی از تغییر قیمت مواد پروتئینی مصرفی خانوارهای شهری پرداخته است. برای این منظور با استفاده از اطلاعات درآمد - هزینه خانوار شهری، برآوردهای سیستم تقاضای تقریبا ایده آل درجه دو انجام شد. یافته های محاسبه کشش مخارج خانوارهای شهری نشان داد که گوشت دام، گوشت پرندگان، ماهی و میگو و فراورده های آن و شیر و فراورده های آن کشش نا پذیرند. همچنین نتایج کشش خودقیمتی جبرانی نشان داد که خانوار های شهری نسبت به تغییر قیمت گوشت دام و ماهی و میگو و فراورده های آن در مقایسه با سایر مواد پروتئینی، با ثابت بودن سایر شرایط، واکنش بیشتری از خود نشان می دهند و در صورتی که قیمت مواد پروتئینی دو برابر گردد رفاه تغذیه ای خانوارهای شهری حدودا 48 درصد کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: مواد پروتئینی، مدل دومرحله ای QUAIDS، آثار رفاهی، ایران
  • سمانه قلی پور، ابوالفضل معصوم زاده زواره صفحات 169-201
    در پژوهش حاضر عوامل موثر بر انتخاب استراتژی های قیمت گذاری ( پرمایه و نفوذی) محصولات در شرکت های بزرگ تولیدکننده مواد غذایی در سطح کشور شناسایی و میزان تاثیر هر یک از این عوامل در انتخاب استراتژی های قیمت گذاری این شرکت ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری بررسی شد. داده ها و اطلاعات مورد نیاز با استفاده از مصاحبه و تکمیل 127 پرسشنامه از میان خبرگان عرصه مواد غذایی کشور جمع آوری شد. اعتبار سازه ای و کشف و شناسایی متغیرهای پنهان با بهره گیری از تحلیل عاملی اکتشافی صورت گرفت. اولویت بندی عوامل موثر بر انتخاب استراتژی قیمت گذاری براساس دیدگاه پاسخ گویان نشان داد که نوع صنعت به لحاظ غذایی و یا غیر غذایی بودن، نوع کالا، درجه رقابت بین بنگاه ها و ارزش برند محصول به ترتیب پنج عامل مهم تاثیرگذار در انتخاب استراتژی هستند. به علاوه ، بر اساس نتایج تحلیل عامل اکتشافی، چهار عامل شناسایی شده مشتری، رقبا، ویژگی های بازار و سیاست های دولت بیش از 67 درصد واریانس تجمعی انتخاب استراتژی قیمت گذاری را تبیین می کنند. نتیجه تحلیل عاملی اکتشافی تایید کننده چارچوب نظری عوامل موثر بر انتخاب استراتژی قیمت گذاری بود. در نهایت، نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد، متغیرهای پنهان مشتری و ویژگی های بازار به عنوان مهم ترین عوامل موثر در انتخاب نوع استراتژی قیمت گذاری( نفوذی / پرمایه) محصولات تولیدی در صنعت مواد غذایی می باشند.
    کلیدواژگان: قیمت گذاری، استراتژی، شرکت های تولید مواد غذایی، معادلات ساختاری
  • زینب شکوهی، حامد رفیعی، بهادر کریمی صفحات 203-219
    با افزایش مساعدت های آبزی پروی در تامین غذاهای دریایی مورد نیاز، انتظار می رود که آثار متقابل میان بازارهای تولید آبزی پروری و صید پررنگ تر شود. بنابراین، هدف از این مطالعه بررسی همگرایی بازار میان ماهیان دریایی پرفروش در استان شامل شیر، قباد و سنگسر با ماهی پرورشی قزل آلاست. به این منظور از قیمت ماهانه چهار نوع ماهی مذکور در سال های 1386:1 تا 1391:12 در استان فارس استفاده و آزمون ایستایی و همگرایی فصلی با در نظر گرفتن ماهیت ماهانه بودن داده ها به کار گرفته شد. نتایج این مطالعه نشان داد که در بسیاری از ریشه های فصلی اکثرا علیت دو طرفه میان ماهی های شیر، قباد و سنگسر و قزل آلا برقرار است. سه نوع ماهی دریایی شامل شیر، سنگسر و قباد با بازار ماهی پرورشی قزل آلا در استان یکپارچه بوده و همگرایی قیمت ها در آنها قابل مشاهده است. لذا سیاست گذاری در هر بازار بر رفتار قیمتی در سایر بازارها اثرگذار خواهد بود.
    کلیدواژگان: همگرایی فصلی بازار، ریشه های فصلی، ماهی دریایی و پرورشی، استان فارس
  • سید حبیب الله موسوی، نگار شهوری، ایمان فیضی صفحات 221-247
    یکی از مهم ترین مشکلات روش های اقتصاد سنجی موجود جهت تخمین پارامترهای مورد نظر به ویژه در تحقیقات اقتصاد کشاورزی، عدم وجود داده های لازم و لذا کاهش شدید و یا در برخی موارد منفی شدن درجه آزادی است که به آن مسئله بد فرم نیز اطلاق می شود. مسائل بدفرم تحقیقات اقتصادی را در بخش کشاورزی به ویژه در کشورهای درحال توسعه همانند ایران با محدودیت جدی همراه کرده است. این پدیده در مطالعات منطقه ای و استانی با شدت بیشتری نمایان است. با این رویکرد و برای ایجاد بستر مناسب در تحقیقات اقتصادی بخش کشاورزی، در مطالعه حاضر روش ماکزیمم آنتروپی تعمیم یافته (GME) مورد بحث قرار گرفت و با استفاده از آن، کشش های استانی عرضه و تقاضای گندم در شرایط عدم وجود داده های کافی محاسبه شد. یافته های مطالعه نشان داد که تحت شرایط ضعیف تخمین های ماکزیمم آنتروپی تعمیم یافته کاراتر از تخمین های حداقل مربعات معمولی است ولی در صورت وجود داده های کافی اولویت با روش های تخمین کلاسیک خواهد بود.
    کلیدواژگان: مسئله بدفرم، بیشترین بی نظمی، کشش تقاضا و عرضه
|
  • B. Sadeghi, M. Ahmadpour Borazjani, M. Di Anati Pages 1-16
    The agriculture is one of the most strategic sectors of Iran economy and it is important for several aspects. The growth of this sector is counted as the primary and basic aims of politicians. The current study, investigates inflationary tax impacts on growth of Iran agriculture sector. The Solo growth model was used, in which growth is a function of labor, capital stock and inflationary taxes. In order to estimate the short run and long run relations ARDL model was used. The results showed that there is a direct relation between capital stock with growth of agriculture sector in the short run and long run. In addition, the effect of labor force and inflationary tax on the growth of agriculture sector is negative in short and long run.
  • E. Taheri Reykande, H. Rafiee, F. Mohammadian, H. Noroozi Pages 17-40
    Sufficient use of resources in production is not only an objective but also is a vital issue. Considering diversification in agricultural activities can improve total factor productivity, therefore in this study effective factors on total factor productivity of agricultural sector with a special emphasis on weight and direction of activity diversification is investigated. For this purpose, Autoregressive Distributed Lag (ARDL) model was used to examine the factors affecting on total factor productivity. The long-term results show that there is a significant and positive relationship between the level of diversity of agricultural activities and total factor productivity. In other word, by one percent increase in agricultural diversity index, total factor productivity increase about 15.67 percent. Error correction term coefficient is – 0.61 which show that 61% of total factor productivity deviation can be adjusted in each period. So, government can apply a comprehensive plan to identify potentials of different regions. Moreover, to encourage diversification in agriculture, different policies such as extension recommendations, creation of cultivation facilities of potential products and an integrated support can be applied.
    Keywords: Iran, Agriculture, Total Factor Productivity, Diversity, ARDL Model, Bounded Test, Simpson Index
  • H. Rafee, M.R. Kohansal, M. Ghorbani, M. Sabouhi Pages 41-77
    Complex management of water resources requires the application of a different perspective technical, economic, environmental and social that it requires considering the needs of all beneficiaries. The main objective of this study is to introduce hydro-economic model and modeling it in one of the country's catchment for analyzing water resources management policies. For this purpose, climatic and meteorological data and also interviews and questionnaires completed by farmer's Neyshabur catchment were used. Hydro-economic modeling composed of two main parts: hydrologic and economic. WEAP model was used in hydrological sector and regional (spatial) positive programming was used in economical sector. Strategies used in this study consists of three main scenarios were considered reducing the availability of water resources in agriculture that their impact on cropping pattern and then change the crop pattern on water resources were examined. The results of economic sector in hydro-economic model showed that most affected by the implementation of various policy scenarios is related to the first region, so that the cultivation levels was decreased about 13.4 percent in first scenario, 20.59 percent in second scenario and 29.11 percent in third scenario. In hydrologic sector of hydro-economic model, changes in cropping pattern on consumption of water resources based on different scenarios were simulated using WEAP model. The results showed that the greatest impact on reducing water consumption was related to the third scenario that the main reason for the change is reducing the area under cultivation of various crops. Also implementation of various scenarios on water allocation between the main applicants influenced water and causing the unmet supply reduced in three sectors of agriculture, industry and drinking in the years 2013-2035.
    Keywords: Water Resources Management, Hydro-Economic Model, Crop Pattern, Spatial (Regional) Positive Programming, WEAP
  • A. Abedi Parijani, M. Karim Motamed, M. Kavoosi Kalashami, H. Shabanali Fami Pages 79-101
    Sericulture is a lateral work with rural basics which has a short growth period, high incomes and requires a small investment. This activity has frequent potentials to development because of appropriate natural conditions of Mazandaran province. Given the land and available technologies restrictions in order to production increase, one of the best ways to improve manufacturing is efficiency level promotion of sericulture units. The present study follows the sericulture grower efficiency status to suggest proper solutions in order to improve profession development. Statistical population of the study was 1150 sericulturist that sample volume was 240 sericulturist using Cochran formula. Sampling was performed as multistage cluster and samples were selected from each cluster as simple randomised. The main tool for research was questionnaire. Data analysis were conducted by DEA method. The results of study showed that technical, allocative and economic efficiency means with assuming constant to scale is 0.727, 0.514 and 0.351 respectively.
    Keywords: Data Envelopment Analysis, Sericulturist, Efficiency, Mazandaran Province
  • R. Saei Pages 103-124
    This study aimed to investigate factors affecting on agricultural developmental (sub-sector of agronomy) in Malekan County. For this purpose, a questionnaire was completed from 350 heads of household selected based on a cluster random sampling procedure. Stepwise regression and path analysis were used for analysis of data. The result showed that “the proximity of village to the main road”, “the number of cultivated crops”, “area of dry land”, “area of irrigated land”, “area of gardens”, “area of insured land”, “ecological sustainability level”, as well as “social participation level” have direct and indirect effects on agricultural developmental. According to the results, dry and irrigated land consolidation, promoting ecological sustainability through scientific planning, encouragement the farmers to insure arable lands, and increasing the farmers’ participation in social activities were suggested.
    Keywords: Agricultural Development, Optimum Use of Land, Agriculture, Environment, Malekan
  • M. Ghorbani, S. Torabi Pages 125-149
    The aim of this study is identification of effective qualitative factors on the price of edible mushrooms using Logit model. Therefore, data were gathered by interview and questionnaire completion from 148 households of district six of Tehran municipality. The results showed that some variables including whiteness of mushrooms, package, stem size, and mushroom type are positively influencing the mushroom price, while thickness and rot of mushroom are negatively and significantly influencing the price of mushroom. According to the results, making manufacturing units near consumption market, using proper marketing instruments, including packaging and tendency to produce button mushroom were recommended to the practitioners of this field.
    Keywords: Logit Model, Tehran, Mushroom, Price
  • H. Dehghanpur, M. Bakhshoodeh Pages 151-167
    Given that most government policies through mechanisms relative price change is done, it is necessary the effects of price changes on economic welfare is measured. This paper investigates the welfare effects caused by price changes of protein food stuffs in urban households. For this purpose, using urban household information, almost ideal demand system was estimated. The findings of expenditure elasticity of urban households show that meat, poultry, fish and shrimp and its products, and milk and its products are not elastic. The results of compensated own-price elasticity showed that the sensitivity of urban households to price change of meat and fish and shrimp is low compare to other protein food stuffs. If the price of protein food stuffs is doubled, the welfare of urban households is decreasing about 48 percent.
    Keywords: Protein Food Stuffs, Two-Stage QUAIDS Model, Welfare Effects, Iran
  • S. Gholipour, A. Masoumzadeh Zavareh Pages 169-201
    The purpose of this study is identification of the effective factors affecting on pricing strategie's selection in food producing companies using structural equation modeling (SEM). Data were gathered by interview and questionnaire completion from 127 food industry's experts and specialists. Exploratory Factor Analysis (EFA) is used for factor analyzing of latent variables. According to the result of EFA, four factors of customer, competitors, market characteristics and government policies explain more than 67 percent of the cumulative variance of the select of pricing strategy. As a result, exploratory factor analysis could prove theoretical framework in this study. The result of path analysis show that customer and bazaar characteristics are the main factors affecting on select of pricing strategy in food industry.
    Keywords: Pricing, Strategy, Food Producing Companies, Structural Equation Modeling
  • Z. Shokoohi, H. Rafiee, B. Karimi Pages 203-219
    With the increasing contribution of aquaculture to seafood supply, the interactions between fisheries and aquaculture are expected to become even more important. So this paper has investigated seasonality price integration for farmed and wild fishes in Fars province. The analysis draws on monthly price data from March 2007 to March 2013 for four species of fish, including Shir, Ghobad, Sangsar and Ghezelalla and applies seasonal unit root and integration approaches. The results show that almost seasonal unit roots have bilateral causality and farmed and wild fishes markets are integrated. Therefor policy making in each market will effect on price behavior in the other markets.
    Keywords: Seasonal Integration Market, Seasonal Unit Root, Farmed, Wild Fish, Fars Province
  • Pages 221-247
    One of the most important problems in econometric methods, in order to estimate the considered parameters, is called the ill-posed problem. This problem occurs due to the lack of sufficient data which causes very low or, in some cases, negative degree of freedom. The ill-posed problems restrict researchers in agricultural economics studies especially in developing countries such as Iran. This problem is more evident in regional or provincial cases. With this approach and in order to create a favorable environment for economic researches in the agriculture sector, this paper applied the General Maximum Entropy (GME) approach to calculate the supply and demand elasticities of provincial wheat markets in the case of insufficient data. Results indicated that under such circumstances, the GME estimations are more efficient than the ordinary least squares (OLS) ones; but in the case of sufficient data, the classical estimation methods would be preferable.
    Keywords: Ill-Posed Problem, Maximum Entropy, Demand, Supply Elasticites