فهرست مطالب

پژوهش های اجتماعی اسلامی - سال بیستم شماره 2 (تابستان 1393)

فصلنامه پژوهش های اجتماعی اسلامی
سال بیستم شماره 2 (تابستان 1393)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/07/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن بوژمهرانی*، علی جلاییان اکبرنیا صفحه 3
    آرامش، تعادل روحی و نبود تشویش و اضطراب است که برآیند آن برخورد درست با مسائل و گرفتاری هاست. آرامش در اقسام مختلف آن (طبیعی، روانی و اعتقادی) از مولفه های سعادت است که به دو شکل آرامش روحی و امنیت اجتماعی ظهور می یابد.
    از آن رو که عموم فعالیت های افراد به امید دست یابی به آرامش می باشد، این نوشته در پی ارائه عوامل آرامش به بررسی آموزه های اسلامی پرداخته و برخی از آنها را گزارش نموده است. این عوامل عبارتند از: ایمان، عامل اصلی آرامش که دیگر عوامل را نیز در سایه خویش دارد؛ ذکر، دعا، نماز، روزه و حج، که از مصادیق عبادی دینداری و زمینه ساز آرامش فردی و اجتماعی اند؛ توبه، توکل، امید، صبر و انس با قرآن از مصادیق اخلاقی و روانی ایمان؛ عفت و پاکدامنی، دوستی با نیکان و دلداری دادن که از مصادیق اجتماعی ایمان و بسترساز آرامش روح و روان فرد و جامعه می باشند.
    کلیدواژگان: آرامش، آسایش روح، تعادل روحی، زندگی، ایمان
  • مجید بابالیان*، علیرضا رادبین صفحه 21
    در این مقاله یکی از ابعاد امنیت ملی، با عنوان امنیت فرهنگی از منظر نهج البلاغه، مورد کنکاش علمی قرار گرفته است. امنیت فرهنگی در حقیقت حفظ سنت ها و ارزش ها و آداب و رسوم و هویت ملی می باشد. هدف از این نگارش بررسی زمینه های ایجاد امنیت فرهنگی در جامعه وآسیب شناسی آن از دیدگاه فرمایشات امام علی در نهج البلاغه می باشد. با بررسی موضوعی نهج البلاغه و نیز کتاب ها و مقالاتی که در زمینه ابعاد مختلف امنیت، خصوصا امنیت فرهنگی تدوین شده، مهم ترین عوامل برقراری امنیت فرهنگی به شرح ذیل است:افزایش آگاهی و بصیرت، ایمان و دین باوری، گسترش امر به معروف و نهی از منکر، تولی و تبری، الگوسازی صحیح و فرهنگ علوی، پاسداشت سنت های صحیح گذشتگان، مصون سازی از طریق تقویت نهاد خانواده و گسترش ازدواج و خود باوری و برقراری عدالت و جلوگیری از فقر و بی کاری در جامعه.
    مهم ترین موانع امنیت فرهنگی به شرح ذیل است:ایجاد تردید و شبهه در نظام فرهنگی، تهاجم فرهنگی، التقاط، عدم شایستگی سران حکومت ها و رفاه طلبی و دنیازدگی. عمل به این فرامین امیر مومنان بی تردید جامعه را در مقابل شبیخون فرهنگی، که از دیدگاه مقام معظم رهبری امروزه یکی از حربه های دشمنان اسلام برای ساقط نمودن نظام است، محافظت می نماید.
    کلیدواژگان: امنیت، فرهنگ، تهاجم فرهنگی، مقاومت فرهنگی
  • علی احمد پناهی* صفحه 51
    هدف پژوهش حاضر، تبیین اصول و راهبردهای ارتباط اجتماعی سازنده ای است که برگرفته از آموزه های دینی و روان شناسی است. پرسش اساسی عبارت است از «اصول و راهبردهای ارتباطات موثر اجتماعی از منظر دین و روان شناسی چیست؟». روش پژوهش، توصیفی تحلیلی است. به این منظور پس از شناسایی و استخراج مفاهیم و مستندات از متون دینی و روان شناسی به تحلیل محتوای آنها پرداخته و به اصول و راهبردهایی که مستند به متون دینی و روان شناسی است، اشاره می گردد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که شاخص ترین اصول و راهبردهای تعامل اجتماعی، که مستند به آموزه های دینی و روان شناختی است، عبارتند از: آشنایی با نیازها، شناخت جامعه هدف، آشنایی با هنجارها، شناخت پیام و روش پیام رسانی، برقراری رابطه کلامی و غیر کلامی سنجیده، بهره گیری از یادگیری الگویی، توجه به تفاوت های فردی و ظرفیت های شناختی، ملاحظه ویژگی های جنسیتی، تسلط اجمالی به محتوای آموزه های دینی، بصیرت و آشنایی با تکنیک ها و قوانین ایجاد ارتباط و انتقال پیام، بهره گیری از جاذبه های میان فردی و...
    کلیدواژگان: راهبرد، اصول، تحول اخلاقی، تعاملات اجتماع، تفاوت های فردی، جاذبه های میان فردی، محتوای پیام و آموزه ها
  • محمد امین خسروی، محمدرضا شریفاتی، روح الله رحیمی صفحه 79
    جهت مطالعه رشد علمی کشورها، معیارهای مختلفی وجود دارد که هر ساله سازمان های داخلی و خارجی متخصص در این رابطه با تکیه بر آمار و ارقام، رشد علمی کشورها را مورد مطالعه و ارزیابی قرار می دهند.
    در این مقاله ابتدا با توجه به شاخص های استاندارد بین المللی که در پایگاه های معتبر منتشر شده است. رشد علمی ایران را در دو دهه اخیر بررسی می کنیم و پس از آن به تحلیل ارتباط متقابل رشد حقوقی و اقتصادی و میزان تاثیرگذاری رشد علمی در این حوزه می پردازیم. با توجه به نتایج حاصله از این تحقیق مشخص می شود که ایران در دو دهه اخیر رشد علمی چشم گیری داشته که از این حیث باعث رشد و ترقی ایران در دنیا شده است. ولی به عکس تمام کشورهای دنیا این رشد علمی تاثیر کمی روی رشد اقتصادی کشور داشته است. عدم توجه به مباحث علوم انسانی یکی از دلایل با اهمیت در این زمینه است و نیز عدم ارتباط بخش اقتصادی و علمی کشور به طور مستمر و صحیح از دلایل مهم این نقصان می باشد که می توان با دیدگاه حقوقی و قانونی به عنوان رابط بین سرمایه گذار و نوآور، عدم اعتماد بین این دو حوزه را کاهش داد.
    کلیدواژگان: رشد علمی، اقتصاد، رشد حقوقی
  • علی محمد میرجلیلی، سمیه یوسفی صفحه 103
    اسلام، خواهان عزت و اقتدار مسلمین در تمامی عرصه ها، از جمله عرصه اقتصادی است و تولید، مقدمه رسیدن به این هدف بزرگ است. از این رو اسلام برای تولید اهمیت ویژه ای قائل شده است و مسلمانان و پیروان خود را به فعالیت های مختلف تولیدی همچون تولیدات کشاورزی، دامداری، صنعتی و نیز تجارت تولیدات این بخش ها در راستای توزیع و ترویج این سه بخش دعوت می کند.
    با توجه به این که رسیدن به رشد تولید و خودکفایی مسلمین و بی نیازی جستن از کشور های کفر، روش ها و راه کارهای بی عیب و نقصی را می طلبد که از جمله آنها رعایت اولویت ها در تولید است، در این تحقیق سعی بر آن است تا با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از آیات قرآنی و سخنان گهربار پیامبر اکرم و ائمه معصومین به معرفی اولویت های تولید از دیدگاه اسلام در راستای رسیدن به رشد و اقتدار اقتصادی مسلمین بپردازیم. هدف از این پژوهش تشویق تولیدکنندگان به رعایت اولویت های تولیدی است.
    کلیدواژگان: قرآن، روایات، مسلمین، کار، تولید، اولویت ها
  • جواد ایروانی* صفحه 127
    تجربه اقتصادی موفق برخی کشورها در چند دهه اخیر، که تحت تاثیر مستقیم عناصر فرهنگی به وقوع پیوسته است، به روشنی نشان گر اهمیت و جایگاه فرهنگ در پیشرفت اقتصادی می باشد. این در حالی است که آموزه های فرهنگ اسلامی سرشار از عناصری است که در صورت نهادینه شدن در جامعه، نویدبخش آینده اقتصادی روشنی خواهد بود. تاثیر مثبت دینداری بر رشد و پیشرفت اقتصادی، به طور عمده به نقش انگیزشی آموزه های دینی و تاکید آنها بر عناصری همچون ارزش کار، ارزش علم، وجدان کاری، نظم و انضباط، پاداش الهی در برابر رفتارهای مثبت اقتصادی، و نیز نقش آنها در سالم سازی فعالیت های اقتصادی در کنار وضع قوانین هم سو بازمی گردد که زمینه ساز رشد و پیشرفت است.
    با این حال، برخی از مطالب تحریف شده که در طول تاریخ به نام دین عرضه گردیده است، از عوامل عقب ماندگی جوامع و نیز سلب اعتماد از دین و بی اعتبار نمودن آن به شمار آمده است. از سوی دیگر، اسلام تمامی امکانات و شرایط لازم برای تحقق رشد تولید و بهره برداری کامل از طبیعت را در نظر گرفته است. این امکانات و وسائل را می توان به دو دسته تقسیم کرد: ابزارهای قانونی، و عناصر فکری و فرهنگی. عناصر اخلاقی در فرهنگ اسلامی نیز به خلاف دیدگاه کج اندیشان و ناآگاهان تاثیرات مثبت و مستقیمی در مسیر پیشرفت اقتصادی ایفا می کنند، مشروط به آن که تحلیل و تبیین درستی از آنها صورت گیرد و از سوی عموم مردم نیز جامه عمل بپوشد. این نوشتار ضمن تشریح موارد تاثیر فرهنگ بر پیشرفت اقتصادی، به تحلیل پاره ای از عناصر اخلاقی یاد شده می پردازد.
    کلیدواژگان: پیشرفت اقتصادی، فرهنگ، ارزش های اخلاقی
|
  • Hasanbuzhmehrani*, Ali Jalaeianakbarnia Page 3
    Peace is the spiritual (mental) balance and the absence of anxiety and anxiousness which are resulted from confronting problems and difficultiestactfully. Peace in its different types (naturally, mentally and religious belief) is from well-being components, which emerges in two forms: spiritual (mental) peace and social security. Because all human common activities are to achieve peace this paper aims to present peace factors from the perspective of Islamic teachings and has reported some of them which are: religious belief which is the main peace factor that the other factors are beyond this shadow; zikr(the remembrance of Allah), supplication, prayer, fasting,haj which are the instances of worshiping God and cause the individual and social peace; repentance, relying on Allah, hope in Allah, patience and familiarity with the Quran are the moral and spiritual instances of beliefs; purity, innocent, friendship with the fair and comforting which are social instances of belief and creating spiritual and mental peace of individual and society.
    Keywords: peace, comfort of soul, spiritual (mental) balance, life, belief
  • Majid Baba Lian*, Ali Reza Radbin Page 21
    This note scientifically tries to investigate one of the national security dimensions with the subject of the cultural security from the Nahj al- Balagha view. Thecultural security is really preserving the traditions, values, conventions and national identity. The aim of this paper is to study the backgrounds of creating the cultural security in thesociety and its pathology from the point of Imam Ali (peace be upon him) with respect to his sayings in Nahj Al-Balagha. With the thematic studying (examination) of Nahj Al-Balagha and withstudying books and articles which are codified about the different dimensions of security specially the cultural security, the most important factors creating the cultural security are: theenhancement of intelligence and knowledge, beliefs, extending encouraging good and discouraging bad, tawalla(love of, obedience to, alliance with or loyalty to Imams and their cause) and tabarra(dissociation from, disobedience to, renunciation and abandon ofthe imams 'adversaries), creating a right model and Alavi's culture, preserving the past true virtues, immunizing through strengthening the family institute and expanding marriage and self-esteem and establishing justice and preventing poverty and unemployment in the society. The most important obstacles to the cultural securityare:constituting theuncertainty and doubt in the cultural system,cultural invasion, and eclecticism, the lack of qualification of the heads of governments and their excessive luxurious life and ambitions in the worldly life. Undoubtedly, acting according to the Imam Ali's orders protects the society against the cultural aggression which is one of the enemy's weapons in order to overthrow the government from the view of the supreme leader of Iran.
    Keywords: security, culture, cultural aggression, cultural resistance
  • Ali Ahmad Panahi* Page 51
    The present research is going to determine the principles and strategies of a productive social relation which are taken from the Religious and Psychological teachings. The main question is what the principles and strategies of the effective relations are from the Religious and Psychological perspective. The research method is descriptive- analytic. For this purpose, after familiarity with and getting concepts and reasons which have been derived from the religious and psychological texts, the paper analyzes them and then implies to the principles and strategies which are based on the religious and psychological texts. The results show that the most outstanding principles and social interaction strategies which are accorded with the Religious and Psychological teachings are: familiarity with needs, knowing the community which is our goal, acquaintance with norms, knowing the message and the method of transmitting message, creating deliberate verbal and non-verbal relations, using of paradigm learning, attention to the individual differences and knowing capacity, considering the gender differences, mastering the contents of the religious teachings in summary, intelligence and familiarity with the techniques and rules of creating relation and transmitting messages, using the individual attractions, ……
    Keywords: strategy, principles, the evolution of morality, social interactions, individual differences, contents of the message, religious teachings
  • Muhammad Amin Khosravi, Muhammad Reza Sharifani, Ruhullah Rahimi Page 79
    There are standards to study the scientific growth by countries. Every year, the scientific growth by countries with respect to the statistics and figures are studied and estimated by the national and foreign professional organizations. This paper is going to study the scientific growth in Iran in the last two decades with regard to the international standard parameters which are provided by the credible databases. Then, it analyzes the mutual relation of legal and economic growth and the degree of its effectiveness on scientific growth in this field. In the last two decades, Iran has an outstanding (significant) growth in science which has made progress and development in Iran from this perspective in the world. But contrary to the other countries, this scientific growth has an inconsiderable (little) effect onthe economic growth in Iran. One of the important reasons is the absence of attention to the humanities in this area and also the absence of constant and right relationship between scientific sections and economic sections. It can be lessened the incredible gap between these two areas by the
  • Ali Muhammad Mirjalili, Somaye Youssefi Page 103
    Islam seeks nobility and authority for Muslims in all fields includes economic area and production is preliminary step toward this main goal. For this, Islam has considered a special role for production and invites Muslims and his followers to take activities in different areassuch as farming products,animal husbandry products, and industrial productsand also the commerce of the products in these sectors in order to be promoted and be distributed. It is necessary to be chosen perfect and accurate methods and strategies to achieve the production growth and self-sufficiency of Muslims and beingindependent from blasphemy countries. This research with analytic- descriptive method and with precious sayings of the noble prophet ((Peace and Blessings Be upon Him and His Household) and infallible Imams and with using the Quranic verses tries to define the priorities for production from the point of Islam to attain the economic growth and authority of Muslims. The aim of this note is to encourage producers to consider the priorities for production.
    Keywords: The Quran, Islamic traditions, Muslims, work, production, priorities
  • Javad Irvani* Page 127
    The successful economic experience of some countries which directly happened under the influence of the cultural elements in the last recent decades clearly shows the importance and position of the culture in the economic development.The Islamic culture teachings are full of the elements which if they are institutionalized it will containa bright and promising future in economy. The positive effect of the religious persuasion on the economic growth and development; generally the motivating role of the religious teachings and its emphasis on the factors such as the importance of work, the importance of science, conscience at work, order and discipline, God's reward for the positive economic and also their role in economic healthy activities beside setting the accompanied rules which cause the economic growth and development.However, some of the distorted and deviationalreligious writings which have been presented as religion during the human history are: factors of society lag and deemed untrustworthy factorsin religions and unreliability. From the other side, Islam has considered all necessities and necessary circumstances for occurring production growth and effective use of nature. These instruments and means are divided in two types: legal instruments and mental and cultural factors. Moral factors in Islamic culture (contrary to thecrooked thinkers) have direct and positive effects on the economic development, if they are analyzed and determined correctly and the public act according to them. Meanwhile, this paper states the cases of cultural effects on the economic development it analyzes some of the moral factors.
    Keywords: economic development, culture, moral values