فهرست مطالب

پژوهش های اجتماعی اسلامی - سال بیستم شماره 3 (پاییز 1393)

فصلنامه پژوهش های اجتماعی اسلامی
سال بیستم شماره 3 (پاییز 1393)

  • 162 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/09/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • الهام تقی نیا*، نصیر علی صوفی، فرشته رستمی صفحه 3
    واژه تمدن در علوم اجتماعی از واژه هایی است که در تحلیل های تاریخی اجتماعی مورد استفاده قرار می گیرد. تمدن ها براساس نوع تکوین، اشکال مختلفی دارند و هر یک دارای ویژگی هایی هستند که می توان به وسیله آن، تمدن ها را از یکدیگر بازشناخت و تقسیم بندی نمود. یکی از این تمدن ها، تمدن اسلامی است که مبتنی بر جهان بینی اسلامی است. در این پژوهش به دنبال آن هستیم که بارزترین ویژگی های تمدن اسلامی را که زاییده اسلام است، همچون داشتن جهان بینی پویا، مبارزه با سنت های غلط اجتماعی و فرهنگی حاکم بر جامعه، عدالت محوری، تاکید بر مدارا و بصیرت، اقتدارگرایی، مسوولیت پذیری و... از منظر آیات و روایات مورد تبیین و بررسی قرار دهیم. در این پژوهش از روش کتابخانه ای و توصیفی تحلیلی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: تمدن، تمدن اسلامی، تمدن اسلامی در قرآن
  • قدرت الله قربانی* صفحه 23
    علوم اجتماعی با واقعیت های مهمی همچون انسان، اجتماع، اندیشه انسان و رفتار اجتماعی او سروکار دارند. علوم اجتماعی و انسانی، تلاش دارند تا قوانین اجتماعی را براساس نوع نگرش به انسان، اجتماع، نسبت انسان و اجتماع و اندیشه فردی و اجتماعی او به دست آورند؛ در حالی که استخراج قوانین اجتماعی از موارد مذکور بر مبانی مابعدالطبیعی و دینی متکی است که علوم اجتماعی برآنها مبتنی هستند. قرآن به عنوان یک کتاب الهی دارای آموزه های برجسته ای درباره خدا، انسان، اجتماع، سنت ها و قوانین زندگی اجتماعی است که این امکان را فراهم می سازد تا نگرش مابعدالطبیعی و دینی، یعنی جهان بینی الهی خاصی برای انسان شکل گیرد که به عنوان مبانی و پیش فرض های علوم اجتماعی به کار گرفته شود. در واقع می توان با استفاده از آموزه های قرآن به انسان شناسی و جهان شناسی، یعنی نگرش فلسفی کلی از جهان و جوامع بشری و نسبت انسان با خدا دست یافت که جهان بینی منسجمی را به محقق علوم اجتماعی می بخشد تا در بازسازی نگرش اجتماعی خود از آنها استفاده نماید. برای مثال، قرآن با بیان معنای درست فطرت، اختیار و آزادی در انسان و جایگاه او در نظام هستی، قانونمندی های ثابت جوامع و نتایج لایتغیر رفتارها و عملکردهای اجتماعی انسان ها و نیز نقش طولی خداوند در رویدادهای اجتماعی، بصیرت جدیدی را برای شکل دادن مبانی علوم اجتماعی ایجاد می کند. در این مقاله، نحوه استفاده از آموزه های قرآن در بازسازی مبانی و پیش فرض های علوم اجتماعی همچون جامعه شناسی، به عنوان مطالعه موردی، مورد آزمون قرار می گیرد تا نشان داده شود که ماهیت مبانی جامعه شناسی متاثر از آموزه های قرآن چگونه است و چه نتایجی را دربردارد.
    کلیدواژگان: آموزه های الهی، سنت های الهی، مبانی علوم اجتماعی
  • محمدرضا جواهری* صفحه 51
    یکی از مسائل مهم و اساسی در راه احیاء و اجرای امر به معروف و نهی از منکر در جامعه، بررسی وکنکاش در علل عدم پذیرش امر به معروف و نهی از منکر است.آسیب شناسی کارنامه امر به معروف و نهی از منکر، نقاط ضعف و موانع مقبولیت را آشکار می سازد. در امر به معروف و نهی از منکر دو موجود مختار و آزاد با هم ارتباط و تعامل دارند. شناسایی ویژگی های احتمالی و ممکن الوجود در شخصیت و رفتار و گفتار «آمر» و «مامور» برای واکاوی و کشف مشکلات و چالش های پذیرش و مقبولیت امر به معروف و نهی از منکر در جامعه ضرورت دارد. در این تحقیق از تجارب شخصی و ارزشیابی های تشخیصی و نظرخواهی ها از دبیران و اعضای شوراهای امر به معروف و نهی از منکر در کارگاه ها و دوره های آموزشی بهره برداری شده است. این پژوهش با مطالعات فردی کتب حدیثی و فقهی در حوزه امر به معروف و نهی از منکر با روش توصیفی و تحلیلی معطوف به منابع پیرامون این دو فریضه انجام شده است. هدف شناسایی و تبیین علل عدم پذیرش امر به معروف و نهی از منکر در جامعه و فراهم ساختن زمینه برای تلاش در راه رفع آنها می باشد. عوامل عدم پذیرش امر به معروف و نهی از منکر در دو بخش علل مرتبط با آمران به معروف و ناهیان از منکر و علل مربوط به مخاطبان و شنوندگان شایسته طرح و بررسی است. در این مقاله علل کلی و علل وابسته به آمران به معروف و ناهیان از منکر بررسی می گردد.
    کلیدواژگان: امر به معروف و نهی از منکر، موانع پذیرش، آسیب شناسی، آمر، گوینده
  • محمود اصغری* صفحه 79
    نقشی اساسی ایفا می کند. در نتیجه میزان، چگونگی و شیوه مصرف و پس انداز او در عملکرد و چرخه های اقتصاد کشور تاثیر به سزایی دارد. مصرف علاوه بر آن که به عنوان هدف تولید و توزیع مورد توجه قرار می گیرد، هرگونه تغییر در آن، می تواند تاثیر به سزایی بر دیگر متغیرهای کلان اقتصادی، از جمله پس انداز و سرمایه گذاری داشته باشد.
    مولفه های اصلی مصرف که عبارتند از سطح مصرف، ترکیب کالاهای مصرفی و چگونگی مصرف، در بستر فرهنگ خانواده شکل می گیرد؛ زیرا خانواده اولین پایگاه تربیت و پرورش منابع انسانی است و از آنجا که فرهنگ مصرفی در خانوارهای کشور ما با اسراف و تبذیر همراه است، اصلاح الگوی مصرف خانوار به دلیل فاصله آن با الگوی مصرف مطلوب اقتصاد مقاومتی و ناهمگونی آن با الزام های الگوی مصرف مورد نظر جامعه اسلامی، ضرورتی گریز ناپذیر است.
    در این پژوهش در پی اثبات این فرضیه هستیم که بین الگوی مصرف و پس انداز خانواده و اقتصاد مقاومتی رابطه معناداری وجود دارد.
    یافته های مقاله بیان گر آن است که:الگوی مصرف خانوار اگر منطبق بر الگوی تولید کشور باشد با اقتصاد مقاومتی سازگار است و اگر منطبق بر الگوی تولید داخلی نباشد به عنصر ضد اقتصاد مقاومتی تبدیل خواهد شد.
    به دلیل این که وضعیت موجود الگوی مصرف خانوار، و رسیدن به وضعیت مطلوب الگوی مصرف خانواده، هر دو در بستر باورها و ارزش ها می گیرند، تقویت باورهای دینی و بهره گیری از آموزه های اسلامی در رابطه با مصرف می تواند از کارامدی بالایی برخوردار باشد.
    در کوتاه مدت نیز می توان از طریق تقویت فرصت های سرمایه گذاری جهت جذب پس اندازهای کم همراه با تبلیغ آثار مثبت آن در اقتصاد، راه را برای کاهش مصرف و افزایش پس انداز هموار نمود.
    کلیدواژگان: خانواده، اقتصاد مقاومتی، مصرف بهینه، پس انداز
  • مرتضی رحیمی* صفحه 97
    کلمه «جار» که جمع آن جیره و جیران است، بارها در قرآن و دیگر متون اسلامی مورد توجه قرار گرفته است. در خصوص معنای لغوی و اصطلاحی آن دیدگاه ها و اختلافات زیادی وجود دارد، اما در همه معانی لغوی آن، تمایل و علاقه مندرج است. در خصوص معنای اصطلاحی آن نیز عرف و شرع بهترین داور است. این اختلاف در خصوص محدوده آن نیز به چشم می-خورد.
    کلمه «جار» از جنبه های گوناگون، همچون قرب و بعد و... تقسیم می شود. هر چند کلمه مزبور هر نوع همجواری از جمله هم جواری در محیط کار، اتومبیل، هواپیما و... را شامل است، اما کاربرد آن در خصوص مسکن و محل زندگی وضوح بیشتری داشته و توجه دانشمندان اسلامی، همچون علمای اخلاق، فقه و... را به خود جلب نموده است.
    با توجه به مفهوم «جار» و محدوده آن در متون اسلامی، از جمله قرآن، صحیفه سجادیه و... آدابی بیان شده که از یک سو سبک زندگی مناسب همسایه را بیان می دارد و از سویی نقش همسایه خوب در آرامش و بهداشت روان را نشان می دهد. همچنین تحت عنوان «همسایگی» برای همسایگان، آدابی بیان شده که در جهت انس و الفت و محبت و جذب قلوب بسیار سازنده و مفید است.
    کلیدواژگان: همسایه، حسن جوار، آداب همسایه داری، امام سجاد (ع)
  • محمدرضا مشکانی صفحه 129
    در رسیدن به هدف که موفقیت تلقی می گردد، عوامل متعددی دخالت دارد که ممکن است نقش برخی از این عوامل مستقیم و نقش برخی دیگر به صورت غیرمستقیم باشد. از این میان جایگاه عوامل زیستی انکار ناپذیر است. در اسلام به اصل این نوع اثرگذاری اشاره شده است که تاثیر فوق در سه جریان تاثیر بدن بر روح، تاثیر روح و روان بر بدن و ابزاریت بدن برای روح دسته بندی می شود. اسلام دستورالعمل های قابل توجه و دقیقی را برای زندگی زیستی انسان ارائه نموده است. قسمتی ازاین دستورالعمل ها در این دسته بندی جای می گیرد که عبارتند از 1. تغذیه (شامل الف: تناسب در تغذیه، ب: تعادل در تغذیه، ج: آداب در تغذیه)، 2. تخلیه، 3. بهداشت، 4. استراحت، 5. اجتناب از گناهان، 6. عوامل زیست محیطی و 7. مدیریت غرائز.
    به طور غالب کسانی که براساس موازین عقلانی زندگی می کنند هدفی را نیز دنبال می کنند که رسیدن به آن هدف برای آنها موفقیت تلقی می گردد.
    کلیدواژگان: تغذیه، تخلیه، بهداشت، استراحت، اجتناب از گناهان، عوامل زیست محیطی، مدیریت غرائز
|
  • Elham Taghinia*, Nasirali Soufi, Fereshteh Rostami Page 3
    The term "Civilization" in social sciences is applied in historical- social analyses. Civilizations according to their genesis have different forms and each has specifications that they can be recognized from each other and divided. One of these civilizations is Islamic Civilization which is based on Islamic world view. In this research we try to study and determine the most obvious parameters and specifications of Islamic Civilization whichis originated from Islam such as having dynamic world view, struggling against wrong social and cultural customs governing the society, justice - centered, emphasizing on tolerance and insight- intelligence-, authoritarianism, taking responsibility and etc. from the point of the verses of the Quran and Islamic traditions.Library research and descriptive- analytic methods have been used in this research.
    Keywords: Civilization, Islamic Civilization, Islamic Civilization in the Quran
  • Ghodrat Allah Ghorbani* Page 23
    Social sciences concern with important realities such as man, community, human thought and social behaviors. Social sciences and humanities try to get social rules according to the type of attitude to human, community, relation between human and community and individual and social thought while extracting social rules from the mentioned cases which rely on the bases of metaphysics and religion which social sciences based on them. The Quran as a Divine Book provides glorious teachings about God, man, community, customs and the rules of social life which provides to form metaphysics and religious outlook meansthe divine weltanschauung (world view) for man which is the base and hypothesis of social sciences. In reality, with using the Quran teachings we can achieveanthropology and ontology means a general philosophical outlook to the worldand human societiesand God in relation to man. It is a coherent world view (weltanschauung) which is given to the social science researchers to apply in his reconstruction of social attitudes. For example the Quran with stating the correct meanings for human nature (fitrah), free willand freedom in man and its position in the universe, the fixed community legalities and unchangeable results of behaviors and human social activities and God's linear role in social happeningscreates a new insight to form social science bases. In this note the way of using the Quranic teachings to reconstruct bases and hypothesis of social sciences such as sociology as a case study have been explored to show how the quiddity of sociology bases which are affected by the Quran teachings is and what results consist.
    Keywords: the Quran, man, community, Allah (God), divine teachings, divine law, world view (weltanschauung), sociology, social science bases
  • Muhammad Reza Javaheri* Page 51
    One of the important and fundamental issues on reviving encouraging good and discouraging bad in the community is the examination and analysis ofnon- acceptance of encouraging good and discouraging bad. The pathology of encouraging good and discouraging bad report card reveals theweaknesses and obstacles of acceptability. There are two free-willed things which correspond and have relation.it is necessary to be acquainted with possible and contingent beingcharacteristics in personality and conducts and discourses of those who implement and are ordered for analyzing and exploring the problems and challenges of acceptance and acceptability of enjoining good and forbidding bad in society. It is used personal experiences and cognitional evaluations and opinions of secretaries and members of councils of enjoining good and forbidding bad in training workshops and courses in this research. This research with individual studies of Islamic jurisprudential and hadith books in the field of encouraging good and discouraging bad with descriptive- analytic method with regarding sources about these two obligations has been conducted. The aim is to familiarity with and determining the reasons of non- acceptance of enjoininggood and forbidding bad in the community and providing background in order to remove them. It is good to explore and survey the causes of non- acceptance of encouraging good and discouraging bad in two sections, those relate to persons who implement and those relate to addressee. In this note the general reasons and reasons relate to those who implement encouraging good and discouraging bad are investigated.
    Keywords: encouraging good, discouraging bad, the obstacles of acceptability, pathology, persons who implement encouraging good, discouraging bad, speaker
  • Mahmmoud Asghari* Page 79
    Family as a small unit of a community has a pivotal role in economic growth and development of society. Therefore its quantityand consumptionpatterns and saving have significant impact on economic circle. Because consumption is considered the goal of production and contribution, every change in it can have a crucial influence on other macroeconomic variables such as saving and investment. The principle factors of consumption (which are the level of consumption, combination of consumer goods and consumption patterns) is formed in the family realm, because family is the first training site of human sources. Whereas the consumption culture accompanies with waste -profligacy -(tabdhir) and extravagant consumption (israf), therefore, improvement in family consumption patterns is inevitable because of its long distinction with reasonable consumption patterns in the resistive economy and its inharmony with obligations of consumption patterns which have been considered in Islamic society. This research is going to prove this hypothesis which there is a meaningful relation between consumption patterns and family saving and the resistive economy. The findings state that if consumption patterns are compatible with the country production patterns they will be consistent with the resistive economy and if they are not compatible with the national production patterns they will act anti- resistive economy. Because the present family consumption patterns and achieving the suitable-fair- family consumption patterns have been shaped or are shaped by beliefs and values realm, strengthening the religious beliefs and using Islamic teachings which are related to consumption can be more effective. In short times through strengthening investment opportunities in order to attract small savings with advertisement for its positive impacts on economy in order to reduce consumption and increase saving.
    Keywords: family, the resistive economy, sustainable consumption, saving
  • Murteza Rahimi* Page 97
    The word "Jar" (neighbor) which its pluralisJireh and jiran (neighbors) in Arabic language has been considered by the Quran and Islamic texts often. There are different opinions and disagreements in literal and terminological meanings the best judge is the mores and Islamic law (share). These disagreements can be seen in its realm also. The word “jar” from different aspect such as neighborhood, farness and etc. has classifications. Although the mentioned word includes all types of nearness like nearness in work place, car, and airplane and etc. but its application dealt withdwelling and residing has more clarity and has attracted(drew) the attention of different Islamic scholars like moral, jurisprudence ones. With respect to the concept of Jar (neighbor) and its realm in Islamic texts like the Quran, SahifehSajjadieh and etc., etiquette has been mentioned which states the appropriate lifestyle of Islamic neighbor from one side and shows the role of good neighbor in mental health and peace from the other side. Also under topic of neighborhood for neighbors include public and society managers has been stated manners in order to create affability and friendliness and friendship and attract hearts which can be constructive and useful.
    Keywords: neighbor, good neighborhood, neighborhood etiquette rules, Imam Sajjad (peace be upon Him)
  • Muhammad Reza Meshkani Page 129
    There are several factors in the accomplishment of an aim which is assumed success.Some of these factors have direct roles and some others have indirect roles to achieve the aim. Theposition of biological factors is inevitable among these factors. Islam has pointed to the origin of this effectiveness which the mentioned effectiveness is classified into three currents: the effect of the body on the soul, the effect of psyche and soul on the bodyand the body is a tool or instrumentof the soul. Islam has presented considerable and accurate instructions for biological living of human which some of these instructions are contained in this categorization. They are: 1. Nourishment (includes: a. appropriate in nourishment; b. balance in nourishment; c. nourishment manners); 2. Islamic toilet etiquette; 3. Hygienic; 4. Resting; 5. avoiding sin; 6. biological factors; 7. management of instincts. Almost those who live according to rational principles follow an aim to achieve it which is considered success.
    Keywords: nourishment, resting, avoiding sin, biological factors, management of instincts