فهرست مطالب

پژوهش های اجتماعی اسلامی - سال بیستم شماره 4 (زمستان 1393)

فصلنامه پژوهش های اجتماعی اسلامی
سال بیستم شماره 4 (زمستان 1393)

  • 198 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/01/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهره صمدیان*، علی شفیعی فینی صفحه 3
    مهندسی فرهنگی ضرورتی است اجتناب ناپذیر که مقام معظم رهبری بارها به آن اشاره فرموده و آن را از وظایف اصلی شورای عالی انقلاب فرهنگی شمرده اند. این امر مهم، مستلزم بررسی همه جانبه ابعاد و مسائل مطرح در مهندسی فرهنگی است. بر این اساس مقاله حاضر به واکاوی مفهوم مهندسی فرهنگی می پردازد. در این مقاله ابتدا ضرورت و اهمیت موضوع بیان می شود، سپس مفاهیم اساسی از جمله فرهنگ، مهندسی و مهندسی فرهنگی تعریف می شود، هم چنین به بررسی سطوح فرهنگ و مهندسی فرهنگی پرداخته می شود. علاوه بر این، تلاش شده است با بهره گیری از کلام رهبر معظم انقلاب اصول حاکم بر مهندسی فرهنگی مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، مهندسی، مهندسی فرهنگی، مقام معظم رهبری
  • عباسعلی محمدی* صفحه 23
    در مسیر رشد و شکوفایی یک ملت، تغییر نگاه مردم به چگونگی توانمندی های خود و استفاده از ظرفیت های فرهنگی و اعتقادی، زمینه دست یابی به اقتصادی کارامد و مترقی را فراهم خواهد ساخت. لذا «فرهنگ» به عنوان یک اصل بسیار مهم و ضروری، نقش خود را در کنار «اقتصاد»، بیش از بیش آشکار خواهد ساخت.
    رهبر معظم انقلاب، به عنوان بهترین دیدبان نظام اسلامی، با درک صحیح از شرایط و نیاز کنونی کشور، سال جاری را نیز به نام سال «اقتصاد و فرهنگ همراه با عزم ملی و مدیریت جهادی» نام گذاری نمودند و بهانه شد تا با توجه به اهمیت موضوع، مقاله ای تحت عنوان «رابطه فرهنگ و اقتصاد از منظر اسلام» نگارش نموده و رابطه و تاثیر آن را بر «اقتصاد و فرهنگ» مورد تحلیل و بازنگری قرار دهیم، زیرا به نظر می رسد این امر بتواند کمک شایانی را به عنوان بازوان فرهنگی در بخش مدیریت جهادی و اقتصاد سالم و متعالی، ایفا نماید.
    در این نوشتار سعی شده است تا با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسنادی، به روش تحلیلی توصیفی به سوال اصلی تحقیق مبنی بر این که «آیا اساسا از دیدگاه اسلام میان فرهنگ دینی، کار و اقتصاد، رابطه ای برقرار می باشد؟»، با ارائه مطالبی همچون فرهنگ کار و تلاش از دیدگاه آیات و روایات، آثار و برکات کار، نگاه اسلام به مقوله عافیت طلبی، جایگاه تعطیلی در اسلام و... پاسخ داده و آن را مورد نقد و بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، کار، اسلام، کارگر، تعطیلی
  • مرضیه محصص* صفحه 55
    جهان بینی اسلامی، تامین سعادت فردی و اجتماعی انسان را مقصد قرار داده و در مسیر نیل بدین مقصود الگوهای رفتاری متعددی در حوزه های مرتبط با حیات وی ارائه نموده است. اقتصادیکی از رموز بقای خانواده و بالتبع جامعه اسلامی می باشد. تاکید قرآن کریم بر اخلاق محوری، آخرت گرایی، زمینه سازی جهت تولید و توزیع، لزوم اتخاذ الگوی صحیح مصرف و عدالت مداری، لزوم اهتمام والدین به تعلیم و تربیت اقتصادی را مبرهن می سازد.
    خانواده به عنوان کانون تعالی انسان، از طریق آموزش فرزندان نسبت به التزام به اصول ارزش مند اخلاقی در حوزه اقتصاد سبب خواهد شد، افراد از عنفوان جوانی با برخورداری از حسن رفتار و تدبیر در عرصه های اقتصادی خانواده، توان مندی لازم نسبت به عهده داری مسوولیت های کلان در تحولات اقتصادی جوامع را کسب نمایند. بدین سان نظارت مستمر والدین، رفتارهای مدبرانه اقتصادی را نهادینه خواهد ساخت. بر این مبنا، پای بند نمودن فرزندان به اصل میانه روی، تقریب مفهوم «مدارا» با «اقتصاد» در اندیشه فرزندان، بیان انگیزه های انجام فعالیت های اقتصادی برای فرزندان، تلقین مطلوبیت کار و نکوهش راحت طلبی و سوق دهی فرزندان به ارتقاء تعهد، تخصص و نوآوری از جمله مصادیق تعلیم و تربیت اقتصادی فرزندان محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، اقتصاد اسلامی، فرزندان، خانواده
  • فاطمه رمضانی*، حسنعلی بختیار نصرآبادی، رضا علی نوروزی صفحه 83
    خداوند متعال در قرآن کریم تعلیم و تربیت را از وظایف پیامبرگرامی اسلام (ص) برمی شمرد و ایشان را در جایگاه معلمی و مربی گری امت قرار می دهد و در این جایگاه بر برخورداری پیامبر(ص) از برخی ویژگی ها برای توفیق در کار، به شکل خطاب مستقیم، تاکید می ورزد. استخراج و تبیین این ویژگی-ها جهت بهره برداری دست اندرکاران تعلیم و تربیت، خصوصا مربیان دینی، هدفی است که پژوهش حاضر با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی دنبال می کند.
    کلیدواژگان: پیامبر (ص)، خطابات مستقیم، قرآن، ویژگی های مربی
  • اسماعیل خارستانی، فاطمه سیفی صفحه 107
    یکی از نیازهای انسان در زندگی داشتن شادی است. انسانی که شادی نداشته باشد در انجام کارهای خود دچار مشکل می شود. شادی یک نیروی مضاعف درونی است که انسان را در انجام دادن فعالیت هایش کمک می کند و سبب می شود که با نشاط بیشتر به موفقیت برسد. انسان هایی که شادترند از نظر روحی و جسمی هم سالم تر هستند، یعنی شادی در سیستم بدنی افراد تاثیر دارد و سبب می شود که اعضای بدن بهتر به فعالیت خود برسند. اسلام که دینی فطری و تامین کننده نیازها و صلاح دنیا و آخرت انسان است، نه تنها مخالف شادی و فرح نیست، بلکه حامی و پشتیبان آن نیز می باشد. آیات متعدد در قرآن کریم، سخنان پیامبر (ص) و احادیث و روایات منقول ازاهل بیت (ع) حاکی از اهمیت این موضوع در اسلام است.
    در این تحقیق اهمیت و ضرورت شادی و نشاط در اسلام، راه های دینی و اعتقادی، اجتماعی، عاطفی و روانی، علمی و فرهنگی و بهداشتی به دست آوردن شادی و نشاط در اسلام و آثار دنیوی و اخروی که شادی و نشاط برای یک انسان مومن به همراه دارد، بر مبنای سیره و آموزه های اهل بیت (ع) مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.
    نتیجه تحقیق نشان می دهد که دین اسلام کامل ترین دینی است که به تمامی امور زندگی بشر توجه کرده است. بسیاری از آموزه های اسلامی با موارد مطرح شده روانشناسان و پژوهشگران در زمینه شادی همسو و هماهنگ است. در آموزه های دینی به جایگاه و اهمیت شادی در زندگی و علل و آثار آن توجه ویژه ای شده است؛ تا آنجا که مکرر در دستورات اسلامی و احادیث و روایات اهل بیت (ع) شادی های مثبت و هدف مند بسیار توصیه و سفارش شده است.
    کلیدواژگان: شادی و نشاط، سبک زندگی اسلامی، اهل بیت (ع)، راه ها، آثار
  • محمدحسین پژوهنده* صفحه 127
    اصالت نقش مادری همراه با عهده داری مسوولیت های خاص برای زن و در پی آن، لزوم اتخاذ تدابیری برای تسهیل پرداختن به شان مادری و همسری، نتیجه ای است که نگارنده در این تحقیق به آن می رسد. همچنین در این نگاشته در صدد حل تعارض میان شان همسری/ مادری و اشتغال بانوان می باشد.
    آنچه بیشتر در این پژوهش مورد تاکید نگارنده در اثبات مدعاست، تکیه بر تفاوت ها و در راس آنها تفاوت جنسیتی است که زن را به عنوان حامل و مولد نسل بشر و مربی او مخصوص می گرداند و بر این اساس به شان مادری نسبت به مسوولیت اجتماعی وی اصالت و اولویت بالذات می دهد، به گونه ای که هر مفروض دیگری را تحت الشعاع قرار می دهد. محور با اهمیت دیگر، ضرورت اجتماعی دینی عصر حاضر بر تکثیر برای در امان ماندن از پیر نسلی در کشور ما ایران است که از چندی پیش رخ نموده است.
    از سوی دیگر ایران اسلامی در یک مسابقه جهانی تمدن ساز نمی تواند نیمی از نسل خود را عاطل و در امور اجتماعی و غیره غیرفعال بگذارد، زیرا اتخاذ چنین هدفی به واقع از نظر اسلام مصداق بارز اسراف در نیروی انسانی و نکوهیده است.
    با این توصیف برای نیل به مقصود، به تدبیر کافی برای حل تعارض موجود نیاز داریم که نگارنده در فصل آخر به موارد راهبردی در این زمینه پرداخته است.
    پژوهش حاضر در مایه بنیادی راهبردی و با روش اسنادی (کتابخانه ای/ آرشیوی) و به شیوه توصیفی در محدوده اجرایی ایران اسلامی فراهم آمده است.
    کلیدواژگان: تعارض، شان مادری، نقش اجتماعی، ازدیاد نسل، پیر نسلی
  • سعید غیرتمند*، نادر مختاری، محمدعلی عسکری صفحه 161
    لزوم پوشیدگی و به اصطلاح حجاب زن در برابر مرد بیگانه یکی از احکام بدیهی در اسلام است و در قرآن کریم مکرر روی آن تاکید شده است. از مسائل مهمی که در این باب مطرح است این که «آثار فردی و اجتماعی عفاف و حجاب چه نقشی در تامین امنیت اجتماعی زنان دارد؟». آیا احکام پوشش از مختصات اجتماعی است، یعنی ضرر و زیان آن مربوط به جامعه است یا علاوه بر آثار اجتماعی، آثار فردی نیز دارد که پیامدهای سوء ناشی از بدحجابی در وهله اول متوجه خود زن می گردد و بعد به جامعه برمی گردد. این ها مسائلی است که در این نوشتار مورد بررسی قرار می گیرد و لذا آن را در دو حیطه آثار فردی و اجتماعی آورده ایم و برای مخاطب این مطلب روشن خواهد شد که عفاف و حجاب با امنیت اجتماعی زنان رابطه مستقیمی دارد.
    کلیدواژگان: عفاف، حجاب، آثار فردی، آثار اجتماعی، امنیت، زنان
  • چکیده انگلیسی
    علی برهان زهی صفحه 198
|
  • Zohreh Samadian*, Ali Shafiei Fini Page 3
    Cultural engineering is inevitable necessary that it has been determined by the supreme leader of Islamic republic several times and it has been considered as one of the main duties of Supreme Council of the Cultural Revolution by the Supreme Leader of Islamic republic. According to this, the present note is going to study the concept of cultural engineering. This paper has stated the necessity and importance of the subject firstly and then the principle concepts including culture, engineering and cultural engineering have been defined. Also the examination of the culturelayers and cultural engineering has been considered. In addition it has been tried to investigate the governing principles of cultural engineering with applying the supreme leader discourses.
    Keywords: culture, engineering, cultural engineering, the supreme leader of Islamic republic
  • Abbasali Muhammadi* Page 23
    If the culture of work and endeavor is determined well in the Islamic community, the position of work and working has been counted the worthy concepts like fighting for Allah, the path to material and immaterial well-being, public growth and perfection and Many of economic, political, social and cultural problems of that society will be resolved and under this act, proponents will be paid attention like diligence, innovation, act flowering and creativeness, teaching responsibility, work ethic, practicing social discipline, morality and restraining from corruption originated from unemployment. in the pathway to the growth and flourish of a population, the change of people’s view to their abilities and using cultural and religious capacities will provide the background to access progressive andefficient economic and therefore, “culture” as an important and necessary principle will reveal its role beside “economic “more than before. The Supreme leader as an observer of the Islamic republic with a correct understanding of situationsand the present need of the country, called this Year 'The Year of Economy and Culture with National Determination and Jihadi Management'. It makes me write the article “The Relation between Culture and Economic from the Perspective of Islam” and study and analyze its effect on the culture and economics. It can cause a significant help as a cultural hands in striving management and safe and precious economics. This note tries with documentary and library sources and with descriptive – analytic method to answer this question if there is a relation between religious culture, work and economics. With stating issues like work and attempt culture from the view of the verses of the noble Quran and Islamic traditions, this paper studies and critiques the effects and benefits of work and also examines the category of self-indulgent and the position of time off (inactivity) in Islam. Working in Islam causes the development and progressive of human intellect and soul and moral virtues and working with criteria which have been considered in Islamic ordinances and it guarantees the society and prevents man from many moral and religious vices and it backs the society and its people spiritually and physically.
    Keywords: culture, work, Islam, labor, time off
  • Marzieh Mohasses* Page 55
    Islamic weltanschauung (world view) has targeted personal and social well-being of man and in order to achieve this goal it has presented several manner paradigms in the fields relating to his life. Economics is one of the codes (symbols) of continuity of family and consequently continuity of the Islamic society. The noble Quran emphasis on ethic and afterlife belief it makes planning to production, distributionand the necessity of applying a right pattern of consumption and justice- centered, the necessity of parent's endeavor to economic education (teaching and training) of children. Family as a center of man's excellence (through teaching children to respect and apply the precious moral principles of economic area) makes persons from the beginning of youth with having good behavior and the deliberateness in the area of family's economics be able to accept considerable charges in economic transformations (changes) of societies. Therefore constant parent's control systemizes the deliberate economic conducts. For this, children being engaged to moderateness, approaching the concept of benevolence to economics in the thought of children, stating the motivations of economic activities for children, indoctrinating work utility and rebuking idleness and encouraging children to increase commitment, specialty and innovation are as instances of economic education (teaching and training) of children.
    Keywords: education (teaching, training), Islamic economics, children, family
  • Fatimeh Ramazani*, Hasan Ali Bakhtiar Nasrabadi, Reza Ali Norouzi Page 83
    Almighty God has stated in the noble Quran that education (training and teaching) is duty of the Holy prophet and set Him up as the teacher and educator of Ummah. Almighty God in the direct speeches emphasizes on the holy prophet possessing of some characteristics in this position for achieving the results. The present research with descriptive-analytic method aims to extract and determine these features which they should be applied by persons who engage in education especially the religious trainers. The results show that 10 features in the dignity of teachers are considered for the holy prophets that they are categorized under two principle features: profession and individual. Profession features include knowledge and recognition and knowing of educator and addressee and individual features determine features relating to self and to others. Individual features relating to self is abbreviated to God- fearing, true-heartedness, application for right and individual characteristics in relating to others include honesty, endurance, kindness, good manners, modesty and aestheticization.
    Keywords: the holy prophet, direct speeches, the Noble Quran, the characteristics of the trainer
  • Esmaeil Kharestani, Fatimeh Seifi Page 107
    One of the human needs for life is having happiness (jollity). Man who does not have happiness (jollity) faces problems (difficulties) in his activities. The happiness is an inner multiplied forces which it helps man to do his activities and causes him to succeed with a more happiness. People who are happier spiritually and physically are safer also. Islam which is an instinctive (fitrah) religion and provides needs and the righteousness of earthiness and the afterlife of man is not conflicting with happiness (jollity) and liveliness but also it supports and guards it. The several verses of the noble Quran and the speeches of the Islam prophet (peace be upon him) and Islamic traditions (hadith) transmitted from Ahl al-Bayt (a special title for some members of the family of the noble Prophet) determine the importance of this issue in Islam. This research has studied and analyzed the importance and necessity of happiness and liveliness in Islam and the religious, belief, social, emotional, psyche, scientific, cultural and healthy means for creating happiness and liveliness in Islam and the earthy and afterlife effects on the believers according to sira (life of the prophet and imams) and teachings of the prophet and imams. The result of the research shows that Islam is the most perfect religion which has considered all sides and directions of human being. Many of Islamic teachings are in harmony with what have mentioned by psychologists and researchers of happiness andliveliness. The position and importance of jollity in human life and reasons and its effects has been considered by the religious teachings particularly and also the purposive and positive happiness and liveliness is many times recommended by Islamic instructions and traditions of Ahl al-Bayt.
    Keywords: happiness (jollity), liveliness, Islamic life style, Ahl al Bayt (a special title for some members of the family of the noble Prophet), methods, effects
  • Muhammad Hussein Pazhouhandeh* Page 127
    In this research, the author tries to achieve the originality of motherly role with her specified responsibility as wife and consequently applying methods to facility her motherhood and material role. Also in this paper it has been attempted to solve the conflict between motherly affairs and marital ones and her occupation. What the author is going to emphasize in proving this assertion is reliance on differences and above them is gender differences which specialize woman as carrier and creator of offspring and his teacher and according to this point the motherly concernment is origin and superior in nature to her social charges as other assumptions are affected by. The other important pivot is the present religious – social necessity of giving birth in order to protect our country Iran from becoming an old generation which has happened from a time ago. From the other side, Islamic Iran ina world competence of civilization cannot put aside half of his generation idle and inactive in his social affairs because taking this aim from the perspective of Islam is extravagance of man ability and ithas been rebuked. With respect to this, for achieving this goal we need a sufficient thought to resolve this conflict which has been has determined by the author in the last chapter as a strategy in this field. The present paper with the form of foundation- strategy and with documentary (library/ Archie) method and with descriptive method has been adopted in the limitation of executive of Islamic Iran.
    Keywords: conflict, motherly role (position), social role, population growth, population ageing
  • Saeid Gheiratmand*, Nader Mukhtari, Muhammad Ali Askari Page 161
    Necessity of women clothing before strange men is one of the important Islamic issues which has been emphasized on by the noble Quran. From the point of Islam, a woman who is of integrity (abstinence) and God- fearing and has not committed vices and corruptions is important. The evidence of this speech has been brought by 35th verse of Surat Al-Ahzab (the Combined Forces) while it states that “the men who guard their private parts and the women who do so (وَ الْحافِظينَ‏ فُرُوجَهُمْ‏ وَ الْحافِظاتِ وَ الذَّاكِرينَ اللهَكَثيراً وَ الذَّاكِراتِ أعَدَّ اللهُ لَهُمْ مَغْفِرَةً وَ أجْراً عَظيماً). One of important issues which it has been stated for Hijab is what the individual and social influences of integrity and hijab are in creating social security of women. Are the clothing ordinances social features meaning that the advantages and disadvantages relate to the society or not? Besides the social effects, are there individual ones which the evil results of not having hijab direct toward women firstly and secondly the society? This note studies these subjects. Therefore it has been examined in two fields: individual effects and social effects. It has been cleared for addresses that there is adirect relation between hijab and integrity and social security of women.
    Keywords: integrity (abstinence), individual effects, social effects, security, women