فهرست مطالب

پژوهش های اجتماعی اسلامی - سال بیست و یکم شماره 1 (بهار 1394)

فصلنامه پژوهش های اجتماعی اسلامی
سال بیست و یکم شماره 1 (بهار 1394)

  • 192 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/03/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر احمدنژاد، محمدرضا حاجی اسماعیلی، عاطفه محمدزاده* صفحه 3
    واکاوی سبک زندگی سیاسی امام رضا(ع) و بررسی مسائل حکومتی عصر ایشان، نقشه راهی برای شناخت و به کارگیری شیوه رفتاری معصومین(ع) با حاکمان نامشروع است. از دیدگاه روایات ائمه(ع) و گزارشات تاریخی، روند تحولات سیاسی و فرهنگی جامعه در دوران امامت آن حضرت، زمینه بیداری افکار عمومی و توجه به حقانیت اهل بیت(ع) را فراهم می کند. امام رضا(ع) با تاسی به قرآن و عترت، در تحقق کامل این روشن گری می کوشد و برای رسیدن به مقصود، در موقعیت های گوناگون، تعامل و مدارای سیاسی را جزء ضروری سیره رفتاری خود در برخورد با حاکمان قرار می دهد. بیم خلفای وقت از آگاهی جامعه، آنها را به گونه ای متفاوت از حکومت های پیشین به مقابله با امام(ع) وامی دارد. سبک هوشمندانه حضرت در حیات سیاسی خود و نحوه تعامل ایشان با نظام حاکم، امکان استفاده از فرصت طلایی به وجود آمده را مهیا کرده، تاثیر امام(ع) در بیداری اذهان را آشکار می سازد. ظهور این مساله را می توان در ابعاد مختلف با بررسی رفتار عمومی ایشان با حاکمان زمان خود به خصوص مامون دریافت. ادبیات خاص آن حضرت در گفت و گو با خلیفه و اتباع او، استراتژی های ایشان در آگاهی بخشی به مردم، سبک استدلال های علمی و نحوه معاشرت امام(ع) با سران نظام، روش خاص حضرت در این زمینه را به وضوح نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، امام رضا (ع)، سیاست، حاکمیت، مامون
  • مهدی مولایی یساولی*، مسعود گرامی پور، هادی مولایی یساولی، داوود کشاورز صفحه 35
    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی دینداری براساس عوامل بهزیستی روانشناختی ریف است.
    تحقیق حاضر توصیفی و از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی(ره) در سال تحصیلی 931394 می باشد. بدین منظور، تعداد 400 نفر از دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی(ره) به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. آزمودنی های پژوهش پرسشنامه های دینداری و بهزیستی روانشناختی ریف (MSW) را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه گام به گام استفاده شد.
    نتایج همبستگی پیرسون نشان داد، عوامل بهزیستی ریف با دینداری رابطه مستقیم و معنی داری دارند. علاوه بر آن نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که در مدل اول، متغیر رشد شخصی وارد تحلیل شده و 49 درصد از واریانس دینداری را تبیین نموده است و در گام دوم با اضافه شدن ارتباط مثبت با دیگران، میزان واریانس تبیین شده از 49 درصد به 50 درصد افزایش یافته است. بنابراین در مجموع 50 درصد از واریانس دینداری توسط متغیرهای رشد شخصی و ارتباط مثبت با دیگران تبیین شده است.
    بر این اساس و با توجه به این که بهزیستی روانشناختی پیش بینی کننده دینداری می باشد، پیشنهاد می شود اقدامات لازم در خصوص افزایش بهزیستی روانشناختی و سلامت روان در دانشجویان و افراد جامعه صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، دینداری
  • محمد نورمحمدی نجف آبادی*، فریبرز صدیقی ارفعی صفحه 51
    مساله هویت دینی جوانان، با توجه به نقش سازنده آنان در سرنوشت آینده کشور، اهمیتی دو چندان دارد. با توسعه ارتباطات و رسانه ها و دریافت جهانی اطلاعات، نسل جدید به مراجع جدیدتری دست می یابد. در عصر حاضر، که شتاب و تغییر و تحولات گسترده از ویژگی های آن است و فن آوری های ارتباطی از ابزارهای مهم در انتقال و تبادل اطلاعات و فرهنگ است،شکل گیری هویت را با تحولات و پیچیدگی های بسیاری روبرو ساخته است. ظهور رسانه های جدید و پیامدهای آن، همچون شکل گیری جهان مجازی، تغییر در فرهنگ، آزادی از زمان و مکان و دخالت منابع متعدد در هویت یابی، هویت دینی جوانان را در جنبه های گوناگون رفتاری، اخلاقی و اعتقادی، با آسیب و چالش هایی مواجه ساخته است.
    این پژوهش با هدف آسیب شناسی رسانه های نوین در هویت دینی جوانان و همچنین ارائه راه کارهای رسانه ای انجام گرفته است. روش این پژوهش توصیفی تحلیلی می باشد. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که از مهم ترین آسیب های رسانه های نوین، می توان به حاشیه رفتن منابع سنتی، سلطه فرهنگ و ایدئولوژی غرب، فردگرایی و سکولاریسم اشاره کرد که سبب بروز دگرگونی در میزان التزام جوانان به جنبه های دینی و تغییر در ساحت شناخت و آگاهی آنان می شود.
    کلیدواژگان: هویت دینی، رسانه های نوین، آسیب شناسی رسانه، جوانان
  • محمود اصغری* صفحه 83
    اقتصاد مقاومتی با هدف تامین رشد پویا و بهبود شاخص های مقاومت اقتصادی و دست یابی به اهداف سند چشم انداز بیست ساله، در طول سال های اخیر، همواره از سوی مقام معظم رهبری مطرح و مورد توجه قرار گرفته است. در منطق رهبری از یک سو رشد و توسعه اقتصادی و سیاسی بدون توجه به ارزش های والای فرهنگ اسلامی قابل تصور نخواهد بود، از سوی دیگر تقویت و تحقق فرهنگ اسلامی بدون در نظر گرفتن شاخصه های رشد و توسعه اقتصادی نتیجه مطلوب را به همراه نخواهد داشت. و این دو در گرو مقاومت علیه آماج حملات اقتصادی، سیاسی و فرهنگی است که علاوه بر کارامدی نظام اسلامی، در اداره و تامین معیشت جامعه، بتواند ایران را در جهان به عنوان کشوری الگو و الهام بخش در جهان مطرح سازد.
    این پژوهش تلاشی برای به تصویر کشیدن نقشه مهندسی اقتصاد مقاومتی براساس رهنمودهای مقام معظم رهبری است.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، چیستی، چرایی، مبانی، راهبردها، اهداف
  • قدرت الله خسروشاهی، فهیمه مومنی راد* صفحه 117
    پدیده اشتغال و کار از ابتدای زندگی اجتماعی انسان مورد توجه بوده است. امروزه تفاوت موجود در مفاهیم سنتی و جدید نقش جنسیتی، عامل اصطکاک در خانواده هاست.
    اشتغال زنان هم پای عصر صنعتی مهم تر شد؛ زیرا زنان در نیل به استقلال مالی، هویت شخصی، مشارکت اقتصادی و مانند آن به کار در خارج از خانه اهمیت بیشتری داده اند. علاوه بر این، نیاز جوامع صنعتی و حتی کشورهای رو به رشد به کار زنان، آنان را به کار تشویق کرده است. از این رو طرح، وضع و اجرای قوانینی که نحوه استخدام، شرایط کار، میزان دستمزد و کیفیت مرخصی زنان را معین می کند به پدیده ای اجتناب ناپذیر تبدیل شده است.
    مقاله حاضر می کوشد نگاه اسلام و فمنیسم به مساله «اشتغال زنان» را ترسیم کند.
    کلیدواژگان: اشتغال زنان، زنان، حقوق، ایران، فمنیسم
  • اسماعیل خارستانی*، فاطمه سیفی صفحه 135
    مفهوم کار بدون انضباط و وجدان کاری کامل نیست. در صورتی که افراد جامعه کارها را بدون در نظر گرفتن این مولفه ها انجام دهند، در طول زمان از اهداف مور نظر باز می مانند. بنابر این لازم است در کنار مفهوم کار، انضباط و وجدان کاری نیز تعریف شود تا با اتصال به آن بتوان جامعه را به سر منزل مقصود رساند. پیشوایان دین، مردم را به داشتن انضباط و وجدان در کار دعوت کرده اند و در سخنانش مردم را به داشتن آنها رهنمون ساخته و آثار شایسته آن را بیان نموده اند.
    هدف اصلی این تحقیق بررسی نقش و جایگاه انضباط و وجدان کاری در پیشرفت و توسعه جامعه بر مبنای فرهنگ و آموزه های اسلامی است. روش مورد استفاده در این تحقیق برای جمع آوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل آنها به صورت کتابخانه ای است. روش مورد استفاده در سازمان دهی و انجام تحقیق، توصیفی و تحلیلی است.
    معانی و مفاهیم کار، وجدان، وجدان کاری و انضباط، جایگاه و اهمیت وجدان کاری، جایگاه و اهمیت نظم و انضباط، مولفه های انضباط، مولفه های وجدان کاری، راه کارهای ایجاد و تقویت وجدان کاری و راه کارهای ایجاد نظم و انضباط در کار در این تحقیق بررسی و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: انضباط، وجدان کاری، مولفه ها، راه کارها، فرهنگ اسلامی
  • محمدحسین پژوهنده* صفحه 165
    نویسنده در این نوشتار که درصدد بیان «موانع انجام صله رحم» می باشد، بحث خود را در دو بخش فردی و اجتماعی پی گرفته، و در هر بخشی به عوامل متعددی اشاره می کند. از جمله عوامل فردی می توان از:استضعاف معرفتی؛جهل به تبعات منفی قطع رحم؛فردگرایی کاذب در اثر وجود عذرهای طبیعی؛عامل اقتصادی اجتماعی روزمره گی؛محدودیت های مادی؛قصور و سهل انگاری؛در بعد علل اجتماعی نیز می توان از عواملی یاد کرد که از اهم آنها:تحولات فکری فرهنگی؛تحول و تغییر اجتماعی؛فاصله طبقاتی در نظام اجتماعی سنتی و ماشینی؛می باشد.
    اسلام برای جلوگیری از رخداد اجتماعی قطع رحم سنت شریفی را وضع و تشویق نموده است که از آن به صله رحم تعبیر می شود و موانع تحقق آن، مساله تحقیق ما در این نوشتار است.
    روش کار تحقیق اسنادی به شیوه کتابخانه ای آرشیوی، در مایه بنیادی کاربردی، با جانمایه توصیفی است.
    کلیدواژگان: صله رحم، قطع رحم، روح جمعی، تحولات اجتماعی، سنت و مدرنیته
|
  • Amir Ahmadnejad, Muhammad Reza Esmaeili, Atefeh Muhammadzadeh* Page 3
    The analysis of the political lifestyle of Imam Reza (peace be upon him) and studying the governmental problems of his time is a road map to know and apply the conductive method of Infallibles (Ma‘sūmūn) with the illegitimate rulers. From the view of Aemeh’straditions (the sayings of infallible shii’s Imam) and historical reports, the political and cultural evolution of the community at the time of his imamat made the back ground for awaking of public opinion and paying attention to the righteousness of Ahl al-Bayt (the holy family of the Prophet) be provided. Imam Reza (peace be upon him) withfollowing the noble Quran and Etrattries to occur this enlightenmentand in order to achieve this goal, he chooses political tolerance and communication as a necessary behavioralsīra (conduct) to confront the rulers in different positions. The caliphates ' fear of people's awareness during that time causedthem to take different strategies to face Imam Reza (PBUH). Intelligent method of Imam Reza (PBUH) in his political living and his communication with the governing system provided a golden opportunity and made to reveal the effects of Imam Reza (PBUH) in awaking of people's thoughts. The emergence of this issue can be understood in different dimensions with studying Imam's public conducts to the rulers of that time specially Abbasid caliph Mamoun. Specific literature of Imam in talk with the caliph and his followers, his strategies, the way of scientific arguments and his behavior's way shows his special way in this field obviously.
    Keywords: Lifestyle, politics, governing, Abbasid caliph Mamoun
  • Mahdi Molaei Yasvooli*, Masoud Gerami, Hadi Molaei Yasvooli, Dawood Keshavarz Page 35
    The aim of the present note isto predict the religiosity according to psychological well-being of Ryff. The present research plan is descriptive and of correlation kind and statistical population of the present research include all students of AllamehTabataba’i University (ATU) (2014-15 academic year). For this, 400students were chosen by stratifiedsampling method. The research chosen ones completed the questionnaireof religiosity and psychological well-being of Ryff (MSW). To analyze the data it is usedPearson's correlation coefficient and multiple regression analysis based on step by step method. The results of Pearson's correlation coefficient showed that there is a direct and meaningful relationship between the psychological factors of Ryff and religiosity. Moreover, the results of multiple regression analysis showed that in the first model, the variable of personal growth was entered in analysis and has determined 49 percent of the variance of religiosity and in the second step, added the positive relationship with others, the amount of indicated variance has increased from 49percent to 50percent. Therefore, totally 50percent of the variance of religiosity has been determined by the variables of personal growth and positive relationship. With regarding this and with respect to psychological well-being is predictor ofreligiosity, it is suggested that necessary activities in enhancing psychological well-being and mental health in students and society people.
    Keywords: psychological well, being, religiosity
  • Muhammad Noormuhammadi Najafabadi*, Fariborz Sediqi Erfaei Page 51
    The issue of the religious identity of youthswith respect to their constructive role in the future formation of the country has made twofold the importance of it. With developing of communication and the media and worldly receiving of information, the new generation accesses more modernsources. In the contemporary period which its specifications are widespread acceleration, change and evolution and communication technologies are of the important tools to transmit and exchange information and culture, shaping of identity has been faced a lot of evolutions and complications. The emergence of the modern media and its effects (aftermath) such as the formation of virtual world, the change of culture, releasing from time and place and interference of several sources in identity formation, has confrontedthe religious identity of youths with damages and challenges in the different aspects of conducts, morality and religious belief.This research with aim to study the modern media damages to the religious identity of youths and also to present media policies has been conducted. The method of the research is descriptive- analytic. Findings show that the most important damages of the new media is to be mentioned running away the previous traditional sources, governing of western culture and ideology, individualism and secularism which causes the evolution of amount of the adherence of youths to the religious aspects and change in the area of their knowledge and awareness.
    Keywords: the religious identity, modern media, the pathology of media, youths
  • Mahmud Asghari* Page 83
    The resistance economy with aim of providing dynamic growth and promoting parameters of resistance economy and accessing tothe goal of Iran's 20-Year Perspective Document, it has been constantly paid attention by supreme leader Ayatollah Khamenei in the recent years. In supreme leader's logic it is inconceivable that the economic and political growth and development without considering the values of high Islamic culturefrom one side and strengthening and happening of Islamic culture without considering the parameters of economic growth and development from the other side will not follow a desirable result.These both hinge on resistance to economic, political and cultural Attacks andin addition to the efficiency of Islamic republic of Iran in directing and providing community livelihood; the Islamic government propounds Iran as a country which is a pattern or modelto inspire the other worldcountries.
    Keywords: resistance economy, whatness, whyness, bases, strategies, targets (goals)
  • Qodratollah Khosroshahi, Fahimeh Momenirad* Page 117
    The phenomenon of Profession and work has been noticed from the beginning of human social life. Todays, the existence difference in the traditional concept and new ones of gender role causes family conflict. The women's profession becomes more important along industrializationbecause it has been more important for women to work outside the home to achieve financial independence, economic participation and so on. Moreover, the need of industrial societies and even the developing countries to the women's work makes women encourage to work. It is inevitable to plan and implement statutes for employment, work circumstances, wages and vocation circumstances of women. This paper tries to show Islam view and feminism to women's profession.
    Keywords: women's profession, women, law, Iran, feminism
  • Esmaeil Kharestani*, Fatimeh Seifi Page 135
    The concept of work without the existence of discipline and work ethic is not complete. If the society people without considering these components do works, they cannot achieve the considered targets during the time. Therefore, besides the concept of work it should be defined the discipline and work ethic so that the society can access the goals with connecting to it. The Islamic religious leaders have invited people to have discipline and work ethic and in their speeches they channel people toward discipline and work ethic and its glorious effects. The aim of this research is to explore the role and position of discipline and work ethic in development and progress of society according to Islamic teachings and culture. The method of research is to collect information and analyzing them is library research. The method which has been used in organizing and adopting research is descriptive – analytic method. The meaning and concept of work, conscience, work ethic and discipline, the position and importance of work ethic, the position and importance of discipline and order, the components of discipline in work, the components of having work ethic, strategies for creating and strengthening of work ethic,, strategies for creating discipline in work has been examined and analyzed.
    Keywords: discipline, work ethic, components, strategies, Islamic culture
  • Muhammad Hussein Pajihandeh* Page 165
    The author attempts to state the obstacles of joining the Ties of Kinship (Silat al-Rahm) in this short writing. He has followed his discussion in two parts: individual part and social part and in each section, he implies several factors. Of individual factors it can be mentioned: absence of spiritual knowledge, ignorance to the negative outcomes of broking ties of kinship, false individualism because of natural excuses, economic and social factors of a routine of works,financial limitations, neglect and carelessness. Of social factors it can be mentioned: cultural and mental evolution, social evolution and changes,Social distance in traditional and machinery social system. Islam to prevent this social happening of broking ties of kinship has set and encouraged a noble way which is calledjoining the Ties of Kinship (Silat al-Rahm) and the obstacles of it is the subject of this note. The work method is documentary with library- archive method on the base of thebasic-applied methodwith a descriptive principle.
    Keywords: of joining the Ties of Kinship (Silat al Rahm), broking ties of kinship, collective conscience, social evolution, tradition, modernity