فهرست مطالب

پژوهش های اجتماعی اسلامی - سال بیست و یکم شماره 2 (تابستان 1394)

فصلنامه پژوهش های اجتماعی اسلامی
سال بیست و یکم شماره 2 (تابستان 1394)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/06/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید رضا عاملی، سیده مریم موسویان* صفحه 3
    برای رساندن پیام الهی اولین و اصلی ترین هدف پیامبران به ویژه پیامبر اسلام(ص)، تبلیغ بوده است. مقاله حاضر می کوشد تا با استفاده از روش اسنادی به این سوال پاسخ دهد که چگونه پیامبر توانست در فرصتی محدود و با امکانات ارتباطی ناچیز چنان تحولی در مردم به وجود آورد که پس از مدتی جامعه ای کاملا متفاوت با آنچه پیش از آن بوده به وجود آید. فرضیه پژوهش این است که پیامبر با استفاده از راه کارهای خاص تبلیغی و استفاده از تکنیک های ارتباط اثربخش توانست به این مهم نایل گردد. در واقع فرضیه پژوهش به این امر می پردازد که استفاده از شیوه های تبلیغی کارامد و موثر در امر تبلیغ، مهم-ترین رمز پیروزی یک جریان تبلیغی است؛ به طوری کهمی توان میزان و درجه موفقیت یک مبلغ را از روی شیوه های تبلیغی استفاده شده از طرف او تعیین کرد. پیامبر(ص) نیز در سیره تبلیغی شان از روش های متنوعی بهره برده اند که می توان گفت تاثیر ژرف و گسترده حضرت در امر هدایت بشر، رابطه مستقیم با این گونه شیوه ها دارد. ضرورت پرداختن به این پژوهش نیز مطالعه نظام ارتباطی و تبلیغی پیامبر(ص)، جهت تبلیغ صحیح دین اسلام است، به این معنا که حضرت رسول(ص) به لحاظ مقتضیات زمان و مکان، چه روش های تبلیغی و شیوههای ارتباطی موثری برای پیشبرد اهداف اسلام در پیش می گرفتند.
    کلیدواژگان: ارتباطات، تبلیغات، ارتباطات اسلامی، پیامبر
  • علی اکبر نوایی* صفحه 39
    فلسفه سیاسی اسلام در چهره عام خود به تبیین عقلانی و فلسفی پرسش های بنیادی درباره حکومت، حکمرانی، نقش مردم، مقوله قدرت و فلسفه آن، اداره جامعه و مسائل متعلق به آن می پردازد. فیلسوفان و حکیمان نام آور اسلامی در قالب ارائه تئوری ها و نظریه های فلسفی ملهم از دین، درباره حکومت و قدرت و اداره جامعه پرداخته و به پرسش های بنیادین و اساسی این مقوله در قالب نظام شهرهای اسلامی نظیر مدینه فاضله اسلامی فارابی و شهر حکمت و حکیمان سهروردی و حکومت اسلامی امام خمینی(س) و نظایر آن پرداخته اند.
    روح نوشتار این است که اسلام دارای فلسفه برجسته و روشنی است و بدون آن، اسلام در حد یک نام فروکاسته خواهد شد و دیگر اثری عملی از آن نمایان نخواهد شد. بدین روی حوزه های علمیه که رسالت تبیین اسلام را برعهده دارند، باید به عمق این فلسفه دست یازند، زیرا در غیر این صورت، حوزه ها قادر نخواهند بود که رسالت عظیم و جامعه ساز خود را به انجام رسانند. حوزه های علمیه باید پشتوانه فکری و تئوریک نظام اسلامی باشد. لذا تبیین این فلسفه سیاسی ضرورتی انکارناپذیر است. این ضرورت را چند اصل مهم توضیح می دهد. اصل نیاز انقلاب اسلامی به پشتوانه نظری و نرم افزاری، ضرورت تمدن سازی دینی و اسلامی که با فقاهت تمدن ساز باید شکل یابد. اصل ابهام زدایی از چهره اسلام، تقابل با سلطه های استعماری، اصل عزت و شوکت مسلمین و... که مصادیقی از این ضرورتند.
    کلیدواژگان: فلسفه سیاسی، حکومت، قدرت، جامعه، تمدن، فقاهت، روحانیت
  • محمدحسین پژوهنده* صفحه 69
    امر به معروف و نهی از منکر دو باب مهم از فروع دین هستند که نسبت به سایر فروع از التفات کم تری برخوردارند و علت آن به نظر نگارنده این متن مسائل کلیدی فراموش شده ای است همچون ابهام در موقعیت و ماهیت آن دو؛ همچنین شرایط خاص و متفاوت بسیاری که این دو را از جمله عناوین تخصصی پرگستره قرار داده است، به گونه ای که هر کس با اندک بضاعت علمی نمی تواند اقدام به انجام این دو فریضه نماید.
    نگارنده در بخش اول بر این مدعاست که این دو فریضه از ماهیت های مختلف و متعددی برخوردارند. مواردی ماهیت جهادی دارند، شماری داخل در باب نقد و انتقاد هستند، پاره ای هم از جنس دعوت به خیر و نصیحت محسوب می شوند، و همه این ها سوای نوع فرهنگی معروف و منکر هستند. همچنین ارائه راهبردهایی برای خروج از آنچه که موجب مهجوریت این دو گردیده، عنوان «فریضه فراموش شده» را به آنها بخشیده است.
    وی سپس در بخش دوم به گونه ای دیگر از معروف و منکر در فضای مجازی می پردازد و پرده از رازهای نهفته آن برمی دارد.
    نوع پژوهش در بحث حاضر بنیادی راهبردی است، و سبک آن توصیفی، با شیوه اسنادی کتابخانه ای/آرشیوی می باشد.
    کلیدواژگان: فریضه، امر به معروف، نهی از منکر، نقد سازنده، هنجار و ناهنجار فرهنگی، ارزش های دینی
  • میکائیل زارعی*، وحید حاجیلو صفحه 95
    از جمله موضوعاتی که امروزه به طور وسیعی، در پاسخ به محیط های متلاطم و پیچیده در سازمان ها به آن توجه می شود معنویت و اخلاق است. هوش معنوی خاص انسان بوده و از طریق آگاهی از یک بعد متعالی می آید، هوشی تحول پذیر است که به انسان قدرت می بخشد تا خلاق باشد و قوانین و نقش ها را دست خوش تغییرات خود نماید، قادر به انجام اصلاحات بی شمار گردد و بتواند شرایط را به بهترین شکل متحول کند. بروز خود تمام عیار کارکنان و رفتارهای برتر در کار با ورود معنویت به سازمان میسر خواهد بود.
    در این مقاله پس از ارائه تعریف هوش و معنویت، به نظرات مختلفی که در مورد هوش معنوی وجود دارند، پرداخته شده است. ابعاد و ویژگی های هر یک از آنها از نگاه اسلام و غرب مورد بررسی قرار گرفته و سعی شده است تا مدلی با توجه به این دو دیدگاه ارائه شود.
    همچنین در این تحقیق مولفه های موجود در هوش معنوی از نگاه اسلام و غرب با هم مقایسه شده اند که در نهایت به این نتیجه رسیده شد که مولفه های موجود در هوش معنوی اندیشمندان غربی همگی به نوعی در مولفه های اسلامی موجود هستند و چه بسا از دیدگاه اسلام هوش معنوی کامل تر و عمیق تر بیان شده که می تواند راحت تر به حل مسائل موجود بپردازد.
    کلیدواژگان: هوش، معنویت، هوش معنوی، مولفه های هوش معنوی غرب، مولفه های هوش معنوی اسلام
  • فهیمه یزدانی، علی جلاییان اکبرنیا*، قاسم جعفری، علیرضا پور بافرانی صفحه 129
    مفهوم تولید ملی، در حقیقت یکی از ابعاد مهم انقلاب اسلامی در موضوع استقلال است. استقلال به مفهوم واقعی اش، ترجمان قاعده «نفی سبیل» است. این قاعده فقهی برگرفته از آیه شریفه قرآن لن یجعل الله للکافرین علی المومنین سبیلااست و معنی آن این است که خداوند اجازه هیچ گونه وابستگی در جامعه اسلامی نمی دهد.
    توجه به تولید ملی و افزایش آن، به معنای خودکفایی در آن زمینه و دست یافتن به استقلال اقتصادی است. البته توجه به این نکته ضروری است که پذیرش اندیشه نفی سبیل به معنای قطع ارتباط با دیگر کشورها نیست. در نگارش حاضر، نگارنده با بررسی قاعده نفی سبیل و حمایت از تولیدات ملی، به ارتباطی بدیع بین این دو موضوع رسیده است که عبارت است از حمایت از تولیدات ملی یکی از مقدمات واجب قاعده نفی سبیل است.
    کلیدواژگان: قاعده نفی سبیل، استقلال اقتصادی، حمایت از تولیدات ملی، خود کفایی
  • محمدرضا نیلی، حسین نظری، ستاره موسوی* صفحه 149
    هدف از پژوهش حاضر ماهیت شناسی عزت نفس و آثار تربیتی آن از دیدگاه قرآن و احادیث بوده، که در این رابطه به بیان مفهوم عزت نفس و جایگاه آن، آثار فردی و اجتماعی عزت نفس از دیدگاه قرآن و احادیث پرداخته است. این پژوهش از نوع کاربردی می باشد که با توجه به ماهیت موضوع، روش مروری تحلیلی بوده که از طریق بررسی اسناد و مدارک به گردآوری اطلاعات از کتابخانه ها، مراکز اسناد و مدارک علمی، مقاله ها و سایر پژوهش های انجام گرفته در این زمینه پرداخته است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی است. پس از تحلیل یافته های پژوهش، نتایج نشان می دهد که عزت نفس به معنای احساس ارزش مند بودن است که منجر به نفوذ ناپذیری انسان شده و مانع از مغلوب شدن وی می گردد.
    احساس ارزش مندی، تن ندادن به ذلت و خواری، پرورش شخصیت مستحکم و موفق، تقویت اراده و خودباوری، آراستگی به کمالات اخلاقی و استقلال و خود اعتمادی، از آثار فردی عزت نفس و طاغوت ستیزی و ستم گریزی، هنجاریابی اخلاقی وتقویت هنجارهای اخلاقی از آثار اجتماعی عزت نفس از دیدگاه قرآن و احادیث می باشد.
    کلیدواژگان: عزت نفس، کرامت، انسان، قرآن، حدیث، آثار تربیتی
  • علی عطافر*، احسان نامدار جویمی صفحه 177
    در این تحقیق به دنبال این هستیم که سیاستمداران و مدیران غربی با توجه به کدام نیازها و کدام سرمایه های انسانی، میل به تنوع گرایی مبتنی بر الگوی غربی را نهادینه کرده اند تا بتوان به کمک این مهم و مهندسی معکوس این فرایند الگوهای مبتنی بر فرهنگ، اجتماع و اقتصاد غربی را در هم شکست و بتوان برای آن جایگزین و یا الگوهایی متناسب با الگوی ایرانی اسلامی پرورید و در جامعه اشاعه داد و حتی به کشورهای دیگر صادر کرد.
    تحقیق از جهت هدف،کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی و از نظر روش به صورت مروری و تحلیلی صورت گرفته است، تحقیق حاضر یک پژوهش کیفی از نوع تحلیل انتزاعی و محتواست.
    تنوع گرایی و تنوع طلبی در جواب نمادهای اقتصادی اجتماعی فرهنگی به وجودآمده است و برای ارضای نیازهای ثانویه، تبیین شده که ابتدا در نیازهای اولیه و در نهایت در نیازهای ثانویه تجلی می یابد. به طور کلی تنوع طلبی در راستای الگوی مبتنی بر مادی گرایی غربی و لذت طلبی صرف به وجود آمده است و از این رو می توانست به جای این تنوع طلبی، الگوهای دیگری طراحی و تبیین شود، اما با الگوی مادی گرایانه و غربی تناقض دارد وگرنه می توانست سادگی به جای تنوع صرف و یا تنوع نسبی به جای تنوع صرف معرفی و نمادسازی شود.
    کلیدواژگان: الگوی غربی، الگوی ایرانی و اسلامی، تنوع گرایی، سرمایه اقتصادی، سرمایه فرهنگی، سرمایه اجتماعی
|
  • Saeid Reza Ameli, Seyyedeh Maryam Mousavian* Page 3
    The first and most important aim of the prophets and specially the holy prophet of Islam in order to transmit the message of God is propagation. The present note with documentary method tries to answer how the prophet could establish a great evolution in people in a limited time with few communicative vehicles which after a while it created a different society to what had been before. The hypothesis of the research is that the holy prophet of Islam with applying special propagative strategies and effective communicative techniques could achieve this importance. In reality it provides that using effective propagative methods is the most important mechanism in a propagative function as it can be determined the level of success of a messenger from his propagative methods. The prophet (P.B.U.H) of Islam in his propagative Sirah (strategy) has used the different methods which can be said that the profound and extensive impact of the prophet (P.B.U.H) of Islam in the man guidance has a direct relation to these methods. The necessity of this research is studying the communicative and propagative system of the holy prophet (P.B.U.H) of Islam to practice a correct propagation of Islam. It means that the prophet (P.B.U.H) of Islam with regarding time and place (position) has been practicing what propagative and effective communicative methods to promote the goals of Islam.
    Keywords: institutions, tools, techniques, propagation, the holy prophet (P.B.U.H) of Islam
  • Ali Akbar Navaei* Page 39
    Generally, the political philosophy of Islam intellectually and philosophically is to study the fundamental questions about government, governing, the category of power and its philosophy, the management of the society and the problems relating to it. The great Islamic philosophers by presenting philosophical theories and opinions which are originated from the religious have interpreted government, governing and power and have paid attention to the basic and fundamental questions about this category in the form of the system of Islamic cities such as al-Madina al-fadila (The Virtuous City) by al-Farabi, Abu Nasr (c.870-950), the city of Hikmat (Divine Wisdom) and Hakiman by Shihab al-Din al-Suhrawardi and Islamic Government (Hokumat-e Islami) by Imam Khomeini. The spirit of the note is Islam has a prominent and brilliant philosophy and without it, Islam has nothing except a name and there were no functional. Therefore, the Hozeh Elmieh which has responsibility to clarify Islam should achieve the profundity of this philosophy. Unless they are, they can carry out their great duty and community-building. The Hozeh Elmieh should be theoretical and intellectual backing for the Islamic Government. It is inevitable and necessary to present this political philosophy. This principle explains some other important principles. The principle of the Islamic Revolution need to the theoretical and software support, it is necessary to create the religious and Islamic civilization which should be formed by the Islamic jurisprudence establishing civilization. The principle of disambiguating Islam, facing the Colonialism authorization, the principle of honor and glory are instances of these necessaries. If the Islamic scholars (ulama) do not fulfill their duties this important duty they will commit an unforgivable sin and follow a heavy punishment.
    Keywords: political philosophy, government, authority, society, civilization, practicing Islamic jurisprudence, the Islamic scholars (ulama)
  • Muhammad Hussein Pazhouhandeh* Page 69
    Encouraging good and discouraging bad are two important chapters in Ancillaries of the Faith (Arabic: furūʿ al-dīn) which in comparison to the other ancillaries of the faith have been regarded less. It is because of forgetting the key problems such as ambiguity in the position and essence of them and the special different conditions which causes these to be wide- ranging specialty titles as not everyone with a little knowledge can carry on these two religious obligations. The author in the first chapter claims that these two religious obligations have different and several quiddities. Some have striving nature, some are counted in the chapter of criticizing and criticism and the others are of invitation to do good and advice and all these are except the kind of cultural type of encouraging good and discouraging bad and also the author clarifies strategies to get rid of what makes these be not regarded and give them the title of the forgotten religious obligations. In the second part, the author has considered encouraging good and discouraging bad in a different type in cyberspace and has disclosed the unknown secrets. The kind of research is basic –strategic and its style is descriptive with documentary- library/archival method.
    Keywords: obligation, encouraging good, discouraging bad, valuable critique, cultural norms, abnorms, religious values
  • Mikaeil Zareei*, Vahid Hajilou Page 95
    Nowadays extensively one of the issues that it is regarded in response to the complicated and stormy environment in organizations is spirituality and morality. Spiritual intelligence is specialized for man and it is originated from awareness of an almighty dimension. It is an evolutionary intelligent which gives man ability to be creative and to change rules and plans and to be able to establish reforms in order to make the situations become different in the best form. With entering spirituality in an organization, the self of staff and prominent conducts emerge. In this note after presenting the definition of intelligence and spirituality, the different opinions about Spiritual intelligence have been discussed. The dimensions and features of each of them from the view of Islam and West have been examined and it has been tried to clarify a model with consideration these two views. Also, this note has compared the available components in spiritual intelligence from the point of Islam and West. The results show that the components in spiritual intelligence of western scholars are in Islamic components in a form and even from the view of Islam it is determined more perfect and deep which it can solve the problems more easily.
    Keywords: intelligence, spirituality, spiritual intelligence, the components of the western spiritual intelligence, the Islam spiritual intelligence
  • Ghasem Jafari, Ali Akbar Jalaeiannia*, Ali Reza Pourbaferani, Fahimeh Yazdani Page 129
    The concept of the national products is one of the important dimensions of the Islamic Revolution of Iran in the subject of independence in reality. The Independence in its real concept is the interpretation of the negation path (nafi sabil) principle. This Islamic jurisprudential principle is derived from this noble Quran verse "And never will Allah grant to the unbelievers a way (to triumphs) over the believers" لن یجعل الله للکافرین علی المؤمنین سبیلاً. It means that Allah will never grant the unbelievers a way (to triumphs) over the believers. Paying attention to the national products and multiplying it means economic self-sufficiency and economic independence. It is necessary to be stated that the acceptance of the negation path thought does not mean to stop relations with other countries. In the present note, the author with studying the negation path (nafi sabil) principle and supporting the national products has achieved a new relationship between these two issues which is supporting the national product s is one of the obligatory preliminaries of the negation path (nafi sabil) principle.
    Keywords: the principle of negation path (nafi sabil), economic independence, supporting national products, Self, sufficiency
  • M.R. Nili, Hussein Nazari, Setareh Mousavi* Page 149
    The aim of the present research is the quiddity of the self- esteem and educational effects from the perspective of the noble Quran and Islamic traditions (ahadith) and for this, it is stated the concept of the self-esteem and its position, individual and social effects of the self- esteem from the view of the noble Quran and Islamic traditions (ahadith). This research is applied which with considering the nature of the issue, it is review- analytic method. Through studying the documents it is provided information from libraries and documentary centers, scientific documents, papers and other researches in this issue. The research method is analytic- descriptive. After analyzing the paper findings, the results present that self- esteem means being precious which makes man not be impressed and not be defeated. Being noble and not accepting abjectness and humiliation, training stable and successful personality, strengthening the will and self-respect, styling moral dignities, independence and self-confidence are of the personal impacts of self-esteem and deposing tyrants and cruelty, moral normalization and strengthening the moral norms are of the social impacts of self-esteem from the view of the noble Quran and Islamic traditions (ahadith).
    Keywords: the noble Quran, the self, esteem, dignity, man, Islamic tradition (hadith), educational effects
  • Ali Atafar*, Ehsan Namdar Joyami Page 177
    This note aims to explore for what necessities and human capitals the western politicians and managers have systematized the tendency to the diversity based on western paradigm. It helps us with reverse engineering to come over this model which is based on western social culture and economics and it is displaced by Persian-Islamic paradigm and should be promoted in the society and even transferring to other countries. The research from the orientation of the goal is applied and from the side of the nature is descriptive and the method is review- analytic. The research is qualitative and is the kind of the abstract – content analysis. The diversity has been established in the response of economic, social and cultural symbols and it is determined for fulfilling the second necessities which it reveals in first needs and at last in second needs. Generally, diversity is emerged in the direction of the paradigm based on western materialism and self-indulgence. Therefore it is possible to plan other paradigms instead of this diversity but it is against western and materialism paradigm. Simplicity can displace absolute diversity or relative diversity and it can be symbolized.
    Keywords: Western paradigm, Persian, Islamic paradigm, the diversity, economic capital, cultural cpital, social capital