فهرست مطالب

پژوهش های اجتماعی اسلامی - سال بیست و دوم شماره 3 (پاییز 1395)

فصلنامه پژوهش های اجتماعی اسلامی
سال بیست و دوم شماره 3 (پاییز 1395)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شقایق حمیدی*، لاله افتخاری، ابوالفضل ذوالفقاری، حسن اصغرپور صفحه 3
    سه خرده گفتمان درعرصه اجتماعی جامعه مرتبط با صدر اسلام شکل گرفت: گفتمان «ولایت»، «خلافت» و «سلطنت»، که هر سه لباس اسلام را به تن داشته و در تلاش بودند تا با نزدیک کردن دال های شناور اسلامی (ارزش های اسلامی) به دال مرکزی گفتمان خویش، ذهنیت جمعی اجتماع را به دست آورند. طبعا هر یک از این سه گفتمان برای وصول به این مهم، ناچار به تعریف دال های شناور منطبق با دال مرکزی گفتمان خویش بودند. همچنان که جابه جایی معروف و منکر در جامعه، ناشی از تعریفی است از این دو که معروف را منکر جلوه داده و منکر را معروف. از آنجا که گفتمان پیامبر اسلام9، «ولایت» بوده است: إنما ولیکم الله و رسوله (مائده/55)، نوشتار پیش رو به دنبال پاسخ به این سوال اصلی است که: «گفتمان ولایت چه تعریفی از دال های شناور ارائه داده است که توسط عده ای پذیرفته نشد و منجر به تولید دو گفتمان خلافت و سلطنت گردید؟». برای پاسخ به این سوال تخاصم گفتمان ولایی حسین بن علی7 و گفتمان سلطنتی یزید، به عنوان مطالعه موردی، تحت بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، دال، ولایت، گفتمان حسینی، گفتمان یزیدی
  • محمدحسین پژوهنده* صفحه 31
    نویسنده با نگاهی به موضوع جهانی شدن و سهم دیانت اسلام در آن، سخن خود را از اهم تمهیدات دینی در این جهت آغاز می کند.
    ولایت دینی به خصوص در نوع نگاه شیعه، که آن را در زمان غیبت به وسیله ولی فقیه ساری و جاری دانسته، مهم ترین تمهیدی است که از آن سخن به میان می آید؛ چه آن که موضوع مدیریت دینی جامعه براساس اعتقاد شیعه اثناعشری، تحت عنوان «ولایت فقیه»، آن گاه که با نقش دولت و مردم سنجیده شود، زمینه ساز و عهده دار تشکیل جامعه مهدوی می باشد.
    توجیه مدعا آن که فقها، چنان که در بیان پیامبر9 به عنوان «امناء الرسل» نامیده شده اند، باید امر ولایت جامعه را عهده دار بوده، سرانجام این امانت را به صاحب اصلی آن، یعنی حضرت صاحب الزمان تسلیم نمایند، و دولت اسلامی به عنوان نماد قدرت الهی در جامعه انسانی، و مردم به عنوان یاور دین خدا به محوریت فقهای عظام، مهدی باورانی هستند که با عمل به وظایف خود زمینه ظهور را فراهم می نمایند. در پایان این بخش به عنوان ماکت رفتاری منتظران مقدمش به یک الگو اشاره می شود.
    کلیدواژگان: مهدویت، جهانی شدن، ولایت کبرای الهیه، ولایت فقیه، عصر ظهور
  • فتحیه فتاحی زاده، مرضیه محصص، فرشته معتمد لنگرودی* صفحه 57
    خطبه فدک یکی از مهم ترین سخنان حضرت زهرا3در هدایت جامعه نوپای اسلامی محسوب می شود. حضرت(س) در این خطبه ضمن دادخواهی از حق خویش به قصور اهل سقیفه نسبت به غصب خلافت مسلمانان پرده برمی دارد. از آنجا که این خطبه با قرآن تعامل تنگاتنگ دارد و مولفه های اجتماعی در آن نمود خاصی دارد، این پژوهش به دنبال بررسی قرآنی مولفه های اجتماعی در خطبه فدک با رویگرد «تحلیل محتوای مضمونی» است. بدین منظور موضوعات این خطبه استخراج شده و سپس با تحلیل این موضوعات مولفه های قرآنی اجتماعی آن تبیین شده است. در مرحله بعد بسامد این مولفه ها و فراوانی هر یک در نمودار درج شده است. در تحلیل محتوای مضمونی خطبه، عناصر ادبی، اسلوب کلام، مخاطبان و فضای صدور کلام حضرت زهرا(س) نیز مورد واکاوی قرار گرفته است. با توجه به این که در میان مولفه ها، مولفه اعتقادی از بسامد بیشتری برخوردار است، به نظر می آید اهتمام حضرت زهرا(س) بر اصلاح اعتقادات مخاطبانش بوده و اولویت اساسی جامعه آن روز، مهندسی اعتقادیشان بوده است. همچنین با توجه به شرایط ایراد این خطبه، مخاطبان حضرت3 افرادی آشنا به اسلام بودند؛ لیکن به لحاظ اعتقادی اندیشه درستی نداشتند. به همین دلیل حجم بیشتر خطبه را مولفه اعتقادی دربرگرفته است. لذا اولین اصل اساسی که باید در جامعه اسلامی حاکم شود، تبیین درست اعتقادات است.
    کلیدواژگان: حضرت زهرا(س)، قرآن، خطبه فدک، مولفه های اجتماعی، تحلیل محتوای مضمونی
  • فاطمه علایی رحمانی، سیده سپیده عباس قلی زاده* صفحه 95
    اسلام برای سعادت و بهروزی انسان ها آرمان هایی در نظر دارد. برای رسیدن به این سعادت هر فردی باید با آگاهی از هدف جامعه آرمانی، وظایف خود را بشناسد و با تلاش در راستای اجرای کامل و بی عیب و نقص آنها، ظرفیت های خود را برای پذیرش و نصرت آن جامعه افزایش دهد.
    زنان به عنوان نیمی از جمعیت جامعه همواره با این پرسش رو به رو بوده اند که از منظر اسلام، از چه جایگاه اجتماعی برخوردار هستند؟ آیا آنها می توانند در فعالیت های اجتماعی حضور داشته باشند یا تنها وظیفه ای که به عهده دارند مادری و همسری می باشد؟ جوامع امروزی در پاسخ به این پرسش دچار کج اندیشی ها و عدم تعادل هایی شده اند و جایگاه زن، به گونه ای شایسته تبیین نشده است. در این پژوهش نقش زنان در راه کمال جامعه با الهام از جایگاه حقیقی و ارزش های شخصیتی زنان مورد بررسی قرار گرفته است.
    برای نیل به نگاه اصیل اسلام به بعد اجتماعی زن، از سه شاخص روایات حضور زنان در عصر ظهور و در دوران صدر اسلام و رهنمودهای مقام معظم رهبری استفاده شده است تا وظایف فردی و اجتماعی زنان و شرایط حضور اجتماعی ایشان استخراج گردد. باشد که گامی موثر برای آماده سازی جامعه برای پذیرش آرمان هایی که در زمان ظهور حضرت محقق خواهند شد، برداشته شود.
    کلیدواژگان: زمینه سازی، زن، انتظار فرج، رسالت اجتماعی زنان، جامعه مهدوی
  • حمید مکارم* صفحه 137
    با کپی برداری برنامه ریزی شهری، در جهان اسلام، بسیاری از ساختارهای فیزیکی و پیرو آن، روابط اجتماعی و فرهنگی در جامعه اسلامی دچار دگرگونی گردید، در حالی که احکام اسلامی به مرور زمان و به سادگی و به تدریج با دیدگاه های انسان تناسب و همگونی پیدا کرد، به طوری که توانست نفوس بشری را تهذیب کند، و آن را به تکامل و ترقی برساند. این تکامل در ایجاد شهرهای اسلامی به اعتبار این که «شهر همان تمدن» است، نمود پیدا کرد. در این مقاله سعی شده تا ویژگی شهر اسلامی از منظر قرآن کریم بیان شود و از ابعاد اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، کالبدی و معماری مورد بررسی قرار گیرد. روش تحقیق توصیفی تحلیلی است و با روش اسنادی و مطالعات کتابخانه ای اطلاعات مورد نیاز جمع آوری شده است.
    کلیدواژگان: جهان بینی، شهر اسلامی، ابعاد اجتماعی، ابعاد اقتصادی، کالبد، فضا
  • رضا علی نوروزی، فاطمه رمضانی*، احسان یاوری صفحه 159
    صبر از فضایل مورد تاکید در اسلام می باشد؛ که بیش تر از زاویه فردی اخلاقی، مورد توجه قرار گرفته است؛ در حالی که صبر از سهم و جایگاه بالایی در تربیت افراد برای زندگی اجتماعی برخوردار است. بهره مندی از این جایگاه، در ابتدا نیازمند پاسخ به این سوال است که «صبر اجتماعی به چه معناست، غرض از آن، و مصادیق آن چیست؟»، پاسخی که پژوهش حاضر با استناد به آیات قرآن و تفاسیر معتبر شیعی، با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی در پی آن بوده است.
    نتایج حاصل از این پژوهش بیان گر آن است که این نوع از صبر با حضور فرد در اجتماع و در ارتباط با افراد دیگر معنی می یابد، و در حفظ ثبات و ارتقاء اجتماع موثر می افتد و به شکل مستقیم و غیرمستقیم زندگی فرد را متاثر می سازد. این نوع از صبر را می توان به دو نوع کلی تقسیم کرد: صبر در برابر افراد اجتماع، و صبر در برابر مسائل اجتماع؛ که صبر در برابر افراد نیز بر دو نوع است: صبر مشفقانه و صبر مصلحانه. صبر در برابر مسائل اجتماع نیز به صبر بر دشواری کار و فعالیت اجتماعی، صبر بر دوری اهداف اجتماعی، صبر در برابر کمبودها و مشکلات در اجتماع، و صبر در برابر دسیسه ها و فشارهای روانی دشمن قابل تقسیم است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، صبر، صبر اجتماعی
  • سعید امیر کاوه، شعیب اسلامی* صفحه 175
    در دنیای امروز ارتباطات اقناعی بخش مهمی از ارتباطات را تشکیل می دهد و نظریه های متنوعی در خصوص آن به وجود آمده و روش های مختلفی جهت رسیدن به اقناع مخاطب مطرح شده است. پیدایش این روش ها به طور عمده در جهان غرب سکولار اتفاق افتاده، لذا در نظریه پردازی و بهره گیری از این روش ها، توجه درستی به اصول اخلاقی و ارزش های دینی صورت نگرفته است. از طرفی ادیان الهی، به عنوان یکی از موفق ترین نمونه ها و مصادیق استفاده از اقناع جهت دعوت و تبلیغ به اصول و آموزه های خود می باشند. با توجه به اینکه جوامع دینی، به ویژه کشورهای اسلامی و رسانه های دین مدار جهت بهره گیری و استفاده از روش ها و نظریه های اقناع، نیازمند نوع دینی آن می باشند؛ لازم می آید تا محققان و پژوهش گران این عرصه با مراجعه به منابع و متون دینی، اقدام به کشف و بررسی آنها نمایند. نهج البلاغه به عنوان ارزشمندترین اثر تبلیغی و مهم ترین کتاب بعد از قرآن کریم، جایگاه ویژه ای را در این خصوص دارا می باشد. به همین منظور در این پژوهش تلاش شده است تا با روش تحقیق توصیفی تحلیلی، روش های کلامی و غیرکلامی اقناع مخاطب در نهج البلاغه، کشف و بررسی گردد. در این پژوهش مشخص گردید که حضرت علی7 جهت اقناع مخاطب از طریق کانال اقناع کلامی از موارد حکمت، جدال احسن، تجربه، استناد به منبع معتبر، موعظه و اخبار غیبی و همچنین از کانال اقناع غیر کلامی از زبان بدن، سیره عملی، زبان صدا و معجزه به طور هنرمندانه ای بهره برده اند.
    کلیدواژگان: روش های اقناع، مخاطب، نهج البلاغه، نگرش
|
  • Shaghayegh Hamidi*, Laleh Eftekhari, Abul, Fadl Zolfaqari, Hasan Asgharpour Page 3
    Three sub discourses about the social area of the community relating to the early Islam were formed: the VelaI discourse, Khilafah discourse and the Sultanate (Absolutism) Discourse which all of them have put Islamic clothes on and tried to get (obtain)
    the group mentality of the society by closing the Islamic floating signifiers (Islamic virtues) to the central signifier of their discourses. Consequently, to achieve this importance, these three discourses define their floating signifiers according to their central signifiers. As the replacement encouraging good by discouraging bad in the society originates (resulted)from their definition (interpretation) of these two which turning good deeds (Al Maroof) to evil deeds (Al-Munkar ).Because the speech of the holy prophet has been Velāyat (Guardianship): Only Allah is your Vali and His Messenger (ÅöäøóãÇ æóáöíøõßõãõ Çááåõ æó ÑóÓõæáõå), This paper is going to answer this question what the VelaIat discourse has presented for the floating signifiers which were not accepted by others and made two discourses create: Khilafah discourse and the Sultanate (Absolutism) Discourse. For answering this question, it will discuss the argument (dispute) between the VelaI discourse of Imam Hussein (p.b.u.h) and Khilafah discourse of Yazid ibn AbiSufyan as a case study.
    Keywords: the analysis of the discourse, signifier, Velāyat (Guardianship), the discourse of Imam Hussein (p.b.u.h), the discourse of Yazid
  • Muhammad Hussein Pazhouhande* Page 31
    With a look to globalization and the role of the faith of Islam in, the author starts his most important religious scheme. Especially, In the period of the absence or occultation (ghayba) of Imam, the religious velāyat which it is run by Vali-e-Faqih (Guardian Jurist) in Shia look is the most important scheme (which is determined). The issue of the religious management of the community based on Twelver Shia or the Ithnā 'ashariyyah' under the title" velāyat e-Faqihis underlying and responsible to establish Mahdavi society when it asses the role of government and people. The justification for this claim is that the Islamic jurists (fuqaha) as they are called trustees of the prophets in the speech of the Islam holy prophet are entrusted the responsibility on" velāyat (guardianship) of the community and at last they should return the trust to its real owner Imam Mahdi (p.b.u.h). The Islamic government (as a symbol of God's power in human society) and people (as assistants of God's religion and the Islamic jurists -fuqaha- is the pivot of it) are those who believe in Mahdi (p.b.u.h) and they make the back ground of manifestation" (zuhur) with their deed (action) provide. At the end of this part, a model as a behavior Marquette is determined (shown) for Imam Mahdi's reappearance waiters.
    Keywords: Mahdaviat_globalization_the Supreme velāyat from God_velāyat e Faqih_the time of manifestation (zuhur)
  • Fathieh Fatahizadeh, Marzieh Mohasses, Fereshteh Moetamd Langroudi* Page 57
    The Fadak sermon is one of the most important speeches of Hazarat Zahra (a.s) in giving guidance to the new Islamic community. Meanwhile Hazrat Zahra (a.s) calling for justice for her right, she revealed the negligence of AhlSaqifeh, who seized forcibly Islamic khilāfa (caliphate). Because this sermon has a close relationship with the holy Quran and the social components has a specific appearance (aspect), this research aims to study the social components in the Fadak sermon from the holy Quran view with the analytic and content approach. For this, the issues of this sermon have been extracted and then the social Quranic components have been determined with analyzing these issues. In the second stage, the frequency of these components and frequency of each one has been shown in a diagram. In the content analysis of the sermon, it has been also investigated the literary factors, the styles of the speech, addressees and the atmosphere of issuance of hadith of Hazrat Zahra (s.a.). With considering among these components, the religious (faith) component has more frequency. It seems that Hazrat Zahra (s.a.) has attempted to improve the religious beliefs of her addressees. The priority of that time has been the engineering of their religious beliefs. With regarding the circumstances of addressing (lecturing) this sermon, her addressees had knowledge about Islam but they did not have a proper (right) religious thought, therefore; most of the sermon has contained these components. Consequently, the first main principle should be the proper determination of the religious beliefs.
    Keywords: Hazrat Zahra (s.a.), the holy Quran, the Fadak sermon, the social components, the content analysis
  • Fatimeh Alaei Rahmani, Seyyedeh Sepideh Abbas Gholizadeh* Page 95
    One of the obstacles that stands in the way of Aemeh (12 imams Shia) to flourish the right wayis that people have refused to accept itand the absence of cooperation and support from them with Aemeh (12 imams Shia). Islam considers ideas for human fortune and prosperity. For achieving these ideas, people shoulder responsibilities. Understanding and paying attention to these two issues make the occurrence of Imam Mahdi's coming accelerate and prepare people to help Hazrat Mahdi (p.b.uh) to establish the government of God's justice. Therefore, with considering the goal and approach of that ideal society, everyone should know his position and gain the necessary skills. We confront misconceptions and imbalance about women and it is not determined the position of women as it should be considered. This note has studied the role of women in the way of social progress with inspiration from the real position and individual virtues of women to take an effective step for preparing society to accept ideals which will occur at the time of the Appearance (Zuhur) ofHazrat Mahdi (p.b.uh).
    Keywords: planning, women, awaiting the Reappearance of Imam Mahdi
  • Hamid Makarem* Page 137
    With copying urban planning in Islam world, many of physical structures and due to it, the social and cultural relationship in Islamic community was changed while over time the Islamic ordinances (ahkam) simply and gradually were fittedand
    harmonized with the human views so that it is able to purify human souls and made it evolve and advance .This evolution emerged in establishing Islamic cities since cities are equal to civilization. This paper tries to study the feature of the Islamic city from the point of the holy Quran and from the social, cultural, economic, political, and physical and architecture dimensions. The outcome is if today Muslim's cities are equal (same) to Islamic cities. The research method is analytic- descriptive and the necessary information has been gathered with documentary method and library studies.
    Keywords: Weltanschauung (world view), Islamic city, social dimension, economic dimension, body, space
  • Reza Ali Norouzi, Fatimeh Rmazani*, Ehsan Yavari Page 159
    Patience is of virtues which it is emphasized by Islam and has been considered (looked) from the individual and moral point, while patience has a great power to possess shares and position in children education for social life. Using this position at the beginning needs to answer this question what the meaning of the social patience and its motive and cases. This research by adducing the holy Quran verses and the Quran authenticexegeses is going to answer this question with analytic- descriptive method. The result shows that this type of patience with presence of persons contains in society and in relation to other persons contains meaninig and it is effective in establishing the stability and enhancement of communities and it directly and indirectly impacts life of a person. This kind of patience can be categorized in two main types: patience before the community and patience in the face of community problems. Patience before the community is also two kinds: friendly and kind-hearted patience and reforming patience and also patience in the face of community problems are divided into patience in the face of the difficulty of work and social activities, patience for the remoteness of goals, patience for shortages and difficulties in community and patience in the face of enemy conspiracy and stress.
    Keywords: the holy Quran, patience, the social patience
  • Saeid Amir Kaveh, Shuaib Islami* Page 175
    In today's world, the persuasive communications form an important part of communications and different theories have been established about and different methods have been propounded and applied to persuade addressees. The birth of these methods has mostly occurred in the secular West. Therefore, in
    the orizing and applying these methods, it has not been paid a
    careful attention to the ethical principles and religious virtues. Divine religions are of the most successful samples and examples in using persuasive methods to invite and spread their principles and teachings. With considering the religious societies, specifically Islamic countries and the religious- centered media require the religious type to apply and use the persuasive methods and theories. It is necessary for researchers and scholars in this area to consult the religious texts and sources to explore and study them. NahjulBalagha as the most precious writing for propagating and the second most important book after the holy Quran has a special position for this case. This research has attempted with analytic- descriptive method to study and explore the verbal and non-verbal methods for persuading addressees in NahjulBalagha. It is revealed that for persuading addressees, Imam Ali (p.b.u.h) has ingeniously used both the verbal persuasive channel of cases hikmat (wisdom), the best dialectic, experience, adducing the authentic sources, preaching, occult assertions and also non-verbal channel of cases body language, the practical manner, voice language and miracle.
    Keywords: the Persuasive Techniques, addressees, NahjulBalagha, outlook (view)