فهرست مطالب

پژوهش های اجتماعی اسلامی - سال بیست و سوم شماره 2 (تابستان 1396)

فصلنامه پژوهش های اجتماعی اسلامی
سال بیست و سوم شماره 2 (تابستان 1396)

  • 198 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی ترویجی
  • سید محمد سجادی پور، مهدی ابراهیمی صفحه 3
    در این مقاله پس از بیان معنای اصطلاحات (تربیت، تربیت دینی وآموزش) مجموعه ای از مهم ترین اصول و مبانی تربیت و آموزش مسائل دینی بررسی شده است.
    اصول استخراج شده و معرفی شده عبارت اند از: فطری بودن مسائل دینی، اختیاری بودن مسائل دینی، آموزش تدریجی مسائل دینی، نظارت و مراقبت، راستی و صداقت، پرهیز از امر و نهی، پرهیز از عیب جویی و سرزنش.
    سپس به بیان روش ها و شیوه های انتقال مفاهیم دینی به کودکان پرداخته شده است. از مهمترین این شیوه ها عبارت اند از:روش الگوپذیری، روش تشویق، شیوه احترام و تکریم شخصیت فرزند، داستان و قصه گویی، روش محبت، روش تذکر، روش موعظه، ذکر امثال و تشبیه، روش عبرت، روش یادآوری نعمت های الهی، تکرار و تلقین، مشاهده، تجربه و تعقل، برقراری ثواب و عقاب برای اعمال.
    از سوی دیگر به بررسی آسیب شناسی در تربیت دینی پرداخته شده است که مهم ترین آنها عبارت اند از:اکراه، اجبار، تحمیل، تحکم، تحقیر و اهانت، جدال و مراء، ناهماهنگی در گفتار و رفتار، تنبیه و...
    کلیدواژگان: کودک، تربیت دینی، شیوه و روش، روایات
  • جابر میرزاپوری صفحه 33
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر دینداری اسلامی بر شکل گیری فرهنگ نوع دوستی در جامعه ایران تدوین شده است. سوال اصلی پژوهش این است که چرا و چگونه دینداری اسلامی بر بر شکل-گیری فرهنگ نوع دوستی تاثیر می گذارد؟ از روش اسنادی و پیمایش ، با ابزار فیش برداری و پرسشنامه برای جمع آوری داده ها و تحلیل موضوع استفاده شده است. تحلیل و بررسی یافته ها نشان می دهد که اسلام با قابلیت تولید فرهنگ مبتنی بر ارزش ها و هنجارهای انسان دوستانه، موجب افزایش هنجارمندی، اعتماد اجتماعی، اثربخشی، مسئولیت پذیری و نهایتا رفتار انسان دوستانه نسبت به هم نوعان می گردد. یافته-ها بیانگر آن است که میان میزان دینداری و نوع دوستی، رابطه معنادار و مستقیمی وجود دارد، به این معناکه با افزایش(یا کاهش) دینداری، میزان نوع دوستی در افراد افزایش(یا کاهش) می یابد. همچنین میان دینداری با دو بعد نگرشی و رفتاری نوعد دوستانه نیز رابطه معنادار و مستقیمی وجود دارد. براین اساس، همراه با افزایش و گسترش دینداری اسلامی، فرهنگ نوع دوستانه در جامعه اسلامی گسترش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: دینداری، اسلام، نوع دوستی، ارزش، هنجار
  • علی احمد پناهی صفحه 57
    بهره مندی از نگرش ایمانی و دینی از مهم ترین اهداف تربیت دینی است. سوال اساسی این است که مهم ترین مولفه های تاثیرگذار در تحول نگرش دینی و ایمانی چیست؟ پژوهش حاضر با هدف تبیین اساسی ترین مولفه ها در شکل گیری نگرش دینی با تاکید بر جایگاه آموزه های اخلاقی انجام شده است. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی و استنباطی است. از تتبع و دقت در آموزه های دینی به دست می آید که مولفه های شناختی، گرایشی و رفتاری از ارکان اصلی تشکیل دهنده نگرش دینی است و مولفه های شناختی و گرایشی و رفتاری، تاثیر و تاثر متقابلی دارند. همچنین در آموزه های دینی به اهمیت و جایگاه مولفه های شناختی و معرفتی و رفتاری در تحقق تربیت دینی، تاکید فراوان شده است.
    مولفه شناختی شامل شناخت خداوند، رسالت، امامت و معاد و معرفت دینی است و برخی از نمودهای مولفه گرایشی عبارتند از: احساس محبت و عشق به خداوند، خوش گمانی و امیدواری، رضایتمندی از خداوند، احساس خضوع در مقابل او، احساس فقر و بندگی در مقابل پروردگار و شرمساری از نافرمانی ها در مقابل خالق متعال، ایمان به خدا و رسالت، ایمان و اعتقاد به معاد و روز واپسین، التزام عملی به فرمایش خداوند و اولیاء الهی و تعهد اخلاقی و انجام رفتارهای اخلاقی، از مهمترین نمودهای مولفه رفتاری و کارکردی است.
    کلیدواژگان: نگرش دینی، تربیت دینی، تعهدات اخلاقی، مولفه شناختی، مولفه گرایشی، مولفه رفتاری و سعادتمندی
  • مریم سعیدیان جزی* صفحه 81

    مصلحت نگری و جامعیت دین اسلام و مطابقت آن با نظام تکوین و فطرت، سبب شده تا اوامر و نواهی الهی از پایداری و واقع-گرایی برخوردار باشد. کنکاش درباره کارکرد های اجتماعی فریضه ی نماز و پیامدهای آن از مسائل جدی این تحقیق است. سوال این است که نماز به عنوان یک فریضه الهی چه آثار وضعی در حوزه اجتماعی دارد؟ می توان گفت«نماز با ایجاد رابطه حقیقی میان ارکان و اجزاء عالم، به مثابه ی یک اهرم هدایتی، نظارتی، حمایتی عمل نموده و از یک سو با تربیت انسان اجتماعی مانع انحراف و اعوجاج جامعه شده و از سوی دیگر با ترسیم اهداف کلی و جایگاه انسان در نظام خلقت، زمینه پیوستگی و همراهی او را با خالق و اراده او فراهم می آورد». بنای تحقیق آن است تا با روشی توصیفی- تحلیلی براساس آموزه های دینی برگرفته از نصوص دینی، این موضوع را دنبال کند و مدعی است این تحقیق از جهت زاویه نگرش به موضوعات دینی و تقریر مطالب با ایجاد فرصت تامل برای صاحبنظران و مدیران و آحاد جامعه توفیق اقامه نماز و پاسداشت آن را بیش از پیش فراهم خواهد آورد.

    کلیدواژگان: نماز، اجتماع، مسجد، اعتماد، امنیت، اتحاد
  • مهدی ابراهیمی نژاد، محبوبه عسکری باقرآبادی صفحه 115
    بیان آموزه های اخلاقی از اساسی ترین ارکان شرایع آسمانی برای رساندن انسان به کمال نهایی است و این آموزه ها همواره راهنمای جهانیان در کسب وکار بوده است. پیشوایان ادیان نیز با گفتار و عمل، پیروان خود را به تلاش برای آراسته شدن به زیور اخلاق تشویق کرده اند. دین مبین اسلام به عنوان آخرین و کامل ترین دین الهی چه از طریق آیات و چه با احادیث و روایات، به رعایت اصول اخلاقی تاکید می نماید. درک درست و دقیق ارزش های بنیادی اخلاقی می تواند اولین گام در جهت رسیدن به جامعه ای سالم و مطلوب باشد. آنچه به عنوان گام بعدی و اساسی ترین گام در نظر گرفته می شود عمل به این ارزش ها در تمام ابعاد زندگی است. با توجه به وظیفه خطیر سازمان های فنی و حرفه ای در تربیت نیروهای ماهر و کارآزموده، فرصتی فراهم آمده تا ضمن آموزش مهارت، اخلاق حرفه ای نیز ارتقا یابد و عرصه خدمتگزاری با فرهنگ الهی احیا شود. در مقاله حاضر، با تاکید بر اهمیت این موضوع، در رویکردی تطبیقی گزیده ای از دستورات دین اسلام، یهود و مسیحیت پیرامون اخلاق حرفه ای مورد مطالعه قرارگرفته و در این راستا، ابتدا به چیستی مفهوم اخلاق، اخلاق حرفه ای و ارتباط اخلاق با دین و تاریخچه مختصری از پیدایش آن اشاره شده است. در ادامه، برخی آیات قرآنی پیرامون اخلاق آورده شده و در نهایت موازین ارزشی دین اسلام، یهود و مسیحیت در باب اخلاق حرفه ای مقایسه و سازگاری مفاهیم پایه ای ارزش های اخلاقی در این ادیان جمع بندی شده است. در انتها، توصیه هایی برای اجرای این مهم ارائه شده است.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، اسلام، مسیحیت، یهود
  • جمیله حسین پور، احمد سعدی صفحه 143
    شخصیت افراد از همان دوره کودکی، تکوین می یابد و شیوه های گوناگونی جهت تربیت و پیشگیری از انحرافات آنان وجود دارد. در این میان، نقش خانواده در پیشگیری از انحرافات اجتماعی بر کسی پوشیده نیست، اما اینکه خانواده چه مولفه هایی را مد نظر داشته باشد تا بتواند نقش خود را در پیشگیری از انحرافات اجتماعی به خوبی ایفا کند، در پرتو سیره امام صادق علیه السلام مورد بررسی قرار گرفته و سعی شده است برخی از این شیوه های اصلاح رفتار به والدین عرضه شود. در این نوشتار، پس از بیان مفاهیم انحراف اجتماعی به بیان دیدگاه مکاتب مختلف در مورد علل انحرافات پرداخته شده است. سپس نظر اسلام در این مورد، مطرح و عواملی که می تواند در ایجاد انحرافات نقش داشته باشد بیان گردیده است. در ادامه، راهکارهای مناسب در پیشگیری از این انحرافات از بیانات امام صادق علیه السلام استخراج گردیده و با توجه به ادوار و ابعاد مختلف تربیتی تنظیم شده است. هدف این نوشتار، بیان مولفه هایی برای والدین در پیشگیری از انحرافات اجتماعی از زبان شخصیتی است که سیره و سنت وی آزموده شده و بری از هرگونه خطا است. پژوهش حاضر، مبتنی بر روش کتابخانه ای است که بر مبنای موضوع انتخابی از روش تحلیلی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: سیره امام صادق(ع)، انحرافات اجتماعی، شیوه پیشگیری، والدین
  • اسماعیل خارستانی، فاطمه سیفی صفحه 169
    مددکاری در تعالیم همه ادیان آسمانی آمده است و همه ی رهبران الهی مردم را بدان فرا خوانده اند. از اینرو خاستگاه مددکاری را باید در ادیان جستجو کرد، چرا که یکی از مهمترین پندهای همه ادیان کمک کردن و یاری رساندن به همدیگر و همنوع خود است. در آیات قرآن و روایات معصومین (علیهم السلام) نیز به مددکاری و یاری رساندن بویژه به یتیمان توجه ویژه ای شده و دستورات صریح و اکیدی در این خصوص دارد. بر این اساس هدف پژوهش حاضر بررسی مبانی و مهارت های مددکاری اسلامی در توانمندسازی ایتام بر مبنای سیره ائمه اطهار (علیهم السلام) به ویژه امام رضا (علیهم السلام) می باشد. روش پژوهش، توصیفی و از نوع تحلیل اسنادی است. جامعه تحقیق شامل قرآن کریم و احادیث و روایات معصومین (علیهم السلام) و دیگر بزرگان است که در کتابها، نشریات و پژوهش ها و تحقیقات مرتبط با موضوع تحقیق می باشد. نمونه گیری به شیوه هدفمند انجام شده و بر این اساس از منابع فوق الذکر استفاده گردیده است. ابزار پژوهش نیز فیش برداری بوده است. در این تحقیق ابتدا مفاهیم و اصطلاحات مرتبط با تحقیق تعریف و بیان شده است. سپس اهمیت و ضرورت مددکاری در جامعه بر مبنای سیره ائمه (علیهم السلام) ذکر گردیده و در پایان نیز عوامل و مولفه های موثر در توانمند سازی ایتام بر مبنای سیره ائمه اطهار (علیهم السلام) بویژه امام رضا (علیهم السلام) مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است و به این نتیجه رسیده است که؛ مددکاری یک اصل مهم اجتماعی و همه جانبه است که علاوه بر امور مادی، ابعاد روحی و معنوی زندگی را نیز شامل می‏شود. ائمه اطهار (علیهم السلام) بویژه امام رضا (علیهم السلام) در سیره و آموزه های خود همگان را به توجه و یاری رساندن به ایتام و توانمند ساختن آنها جهت عهده دار شدن امور زندگی خود سفارش نموده و مولفه هایی برای آن معرفی نموده اند که با بهره گیری از این مولفه ها می توان به ثمرات آن دست یافت.
    کلیدواژگان: مددکاری، توانمند سازی، ایتام، ائمه اطهار(علیهم السلام)، امام رضا (علیهم السلام)
|
  • Jaber Mirzapouri Page 33
    With the aim of studying the influence of the Islamic religiosity on the formation of the philanthropic (community minded) culture in the society of Iran, the present note has been arranged. The main question is why and how the Islamic religiosity affects the formation of the community minded culture. The documentary – survey method has been used to collect data and analyze the subject with the tools of taking notes and questionnaires. The analysis and examinations of findings show that Islam with capacity for creating culture based on the ethics and humanitarian norms causes the enhancement of normativity, social trust, effectiveness, responsibility and at the end humane behaviors towards the fellow men (the other people). The findings determine that there is a meaningful and direct relation between the measurement (level) of religiosity and Philanthropy. It means that with increasing or decreasing in the religiosity, the level of Philanthropy increases or decreases. Also, there is relationship between religiosity and the two dimensions of the philanthropic attitude and behavior. According to this, with increasing and developing of the Islamic religiosity, the culture of philanthropy will expand in the world.
    Keywords: religiosity, Islam, philanthropy, responsibility, humanitarian
  • Ali Ahmad Panahi Page 57
    The utilization of the religious notion is of the religious training goals. The main question is what the most important effective components in the religious notion are. With the aim of determining the most important components in forming the religious notion with emphasizing on the position of the ethical teachings, the present paper has been adopted. The method of research is descriptive- analytic. With careful look to the religious teachings, it obtains that the cognitional, orientation and behavioral components are of the principle pillars which have shaped the religious notion. The cognitional, orientation and behavioral components have the mutual effect and influence (influence each other). Beyond this, it is emphasized on the importance and position of the cognitional, gnostic and behavioral components in occurring the religious training. The cognitional components are: God's recognition, the message, Imamat (arabic : ÅöãÇãÉ [imāma], the Day of Judgment and the spiritual knowledge and some aspects of the orientation components are: the felling of love and kindness towards God, expectancy, the favorable opinion, being pleased with God, being humility to God, being servant of God or God's slave, felling ashamed of disobeying God, belief in God and prophethood(risalat), belief in the Day of Judgement, practical commitment to Allah the Almighty and the Pious worshippers of Allah, the ethical responsibility and performing the ethical behaviors is of the most important aspects of the behavioral and functional components.
    Keywords: the religious notion, the religious training, the ethical responsibilities, the cognitional component, the orientation component, the behavioral, fortunate component
  • Maryam Saeedian Jazi* Page 81

    Considering benefits (interest and utilities) of community or people (maslahat) and the comprehensiveness of Islam religion and its harmony with Takwin [creation] and Fitra (the original state in which humans are created by God) has resulted that the commands and prohibitions being set by God bring stability and realism. Investigating social functions of the religious obligation " prayer (Persian: äóãÇÒ ) " and its consequences is of the serious matter in this note. The question is what the worldly influence of the prayer as the religious obligation in the social area has. It can be said that the prayer (with creating a real relationship between the world elements (pillars) and parts) acts as guiding and supportive tools and from one side, with training social human being preventing the society deviances and from the other side, with drawing the main goals and the position of man in the Creation creates a background for coherence and being accompanied by the Creator and His will.

  • Mahdi Ibrahimi Nejad, Mahbobeh Askari Baqirabadi Page 115
    Stating ethical teachings is of the most principal pillar of the divine religions to achieve human being to the perfection. These teachings have constantly been guidelines for the people of the world for business. The religious leaders with their speeches and conducts have encouraged their followers to attempt to be styled with moral ornament. The holy Islam religion as the last and most complete divine religion emphasizes on the consideration of the ethical principles through the verses of the noble Quran and Islamic traditions. The right and accurate comprehension of the ethical and fundamental values can be the first step to reach a healthy and desirable society. What regarded as the next and the most fundamental step is to practice the values in all life dimensions. With attention to the important duty of Iran Technical and Vocational Training Organization (TVTO) for training the skilled & experienced workers, it establishes an opportunity to increase the professional ethics meanwhile educating skills and revive the serving ground with the divine culture. In the present note with emphasizing on the importance of this matter, a selection of the Islam, Jewish and Christianity commands (instructions) have been examined with a comparative approach. For this, at first, the nature of the concepts of the ethics, professional ethics and the ethic relationship with the religions have been studied and also a brief history of its birth has been pointed. Beyond this, some of the Quran verses relating to the ethics have been investigated and at last, the ethical values of Islam, Jewish and Christianity about the professional ethics have been compared and the basic concepts of the ethical values in these religions have been collected. At the end, suggestions have been put forward.
    Keywords: professional ethics, Islam, Jewish, Christianity
  • Jamileh Husseinpour, Ahmad Saadi Page 143
    A person's character and personality is largely established by the time they are very young (form). There are Different methods to train them and prevent from their deviances. It has not been secret (it is obvious) for everyone the role of families in the prevention of the social deviances. It has been studied the components which should be considered by families to practice his role skillfully to prevent the social deviances under the light of the manner of Imam Sadiq (p.b.u) and has attempted to determine some methods for behavior modification to families. After mentioning the concepts of the social deviance, this note has examined the ideas of the different schools about the causes of the deviance in the society. Then, the idea of Islam has been investigated and presented the factors which can play a role in creating deviances. Subsequently, appropriate strategies have been extracted (driven) from the speeches (talks) of Imam Sadiq (p.b.u) and they are arranged according to the stages and dimensions. The goal of this paper is to declare the components for parents in preventing the social deviances obtaining from the language of one who his manner and way has been observed and they have been far from any wrongs and faults. The present research is based on the library method. It has been used the analytic method according to the selective subject.
    Keywords: the manner of Imam Sadiq (p.b.u), the social deviances, the method (technique) of the prevention of the social deviances, parents
  • Esmaeil Kharestani, Fatimeh Seifi Page 169
    Social work has been indicated by all divine religions and all divine leaders have encouraged people to participate. So, the origin of social work should be investigated in the religions, because one of the most important advices of all divine religions is to help and assist each other and the fellow men (the other people).
    There is a special attention at the holy Quran verses and the hadiths of the infallible Imams (a.s.) related to assist and help orphans and there are obvious and firm orders about this matter. According to this, the purpose of this research is to study the principles and skills of the Islamic social work to empower orphans based on the manner of Aemeh Athar(a.s) specially Imam Reza(p.b.u.h). The method of research is descriptive and of the documentary analysis. Research tools are the noble Quran, the infallible's traditions and hadiths and other great scholar's writings in the books, magazines and researches connected to the issue. Sampling has been done in a purposeful manner and for this, it has been used the above sources. The tool of the research has been taking note. At first, it has been defined and presented the terms and a concept related to the research and then it has been mentioned the importance and necessity of the social work in the society according to the manner of Aemeh Athar (a.s). At the end the effective components and factors for empowering orphans based on the manner of Aemeh Athar(a.s) specially Imam Reza(p.b.u.h) have been studied and analyzed .The results show that the social work is an important social principle and all aspects which it takes account of the spiritual dimensions of the life as well the material dimensions. Aemeh Athar(a.s) specially Imam Reza (p.b.u.h)in their manner and behaviors and their teachings have recommended all people to consider and help orphans and empower them to take on their responsibility over their life affairs and infallible Imams (a.s) have defined components for it. With using these components, it is possible to achieve to its fruits.
    Keywords: social work, empowerment, orphans, Aemeh Athar (a.s), Imam Reza (p.b.u.h)