فهرست مطالب

پژوهش های اجتماعی اسلامی - سال هفدهم شماره 6 (بهمن و اسفند 1390)

فصلنامه پژوهش های اجتماعی اسلامی
سال هفدهم شماره 6 (بهمن و اسفند 1390)

  • جریان شناسی نفاق
  • 196 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/11/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود اصغری* صفحه 3
    نفاق پدیده ای اجتماعی است که به صورت یک جریان معارض پنهان شده در زیر چتر دین در زمانی که حکومت اسلامی و حکومت قرآنی و حق به وجود می آید شکل گرفته و میکروب آن رشد می کند و جامعه ی نوپا و انقلابی را از درون مورد تهدید قرار می دهد.
    در برابر پدیده ی نفاق و پیش گیری از آسیب های آن بهترین روشی را که قرآن کریم برگزیده است شناسایی و افشای چهره ی منافقین است. از این رو، قرآن کریم با صراحت راجع به منافقین سخن گفته است؛ اگر چه افرادی را معین نکرده، اما هر کدام از آیات که درباره ی ماجرایی وارد شده است، وقتی در مورد آن ماجرا ذکر می شود و این ها کنار هم قرار می گیرند، مشخص می شود که قرآن آن را معین و معرفی می کند، کما این که آیات سوره ی منافقون تماما درباره ی عبدالله ابن ابی است.
    از منظر قرآن کریم خطر نفاق به مراتب از خطر کفار بیشتر است، لذا در اول سوره ی بقره، هنگامی که قرآن انسان ها را در سه دسته و گروه قرار می دهد، درباره ی کفار، دو آیه و درباره ی منافقین، بیش از ده آیه مطلب ذکر می کند. این به جهت آن است که پرداختن به جریان نفاق و ترسیم چهره ی آن برای مومنین در صدر اسلام، و در تمامی دوران ها از اهمیت بیشتری برخوردار بوده است. زیرا هنگامی که دشمن در پرده ی نفاق خود را پوشانید و انسان نمی داند که او دشمن است، رفتاری براساس یک دشمن با او تنظیم نمی کند، لذا منافق می تواند از فرصت استفاده کرده و به اهداف خود، که ضربه زدن به نظام اسلامی است، دست پیدا کند. این مساله سبب شده است که در قرآن به مساله ی نفاق به تفصیل و با حساسیت خاصی پرداخته شود.
    کلیدواژگان: شالکه شناسی، منافقون، قرآن، شبکه ی نفاق، انقلاب اسلامیم
  • محمد جواد لاریجانی صفحه 51
    نویسنده در این نوشتار از زاویه ی جدیدی به مساله ی فتنه ی اجتماعی و بیشتر در تبلور نفاق نگریسته است. شکل کار در مایه ی بنیادی و توصیفی و به روش اسنادی آرشیوی و کتاب خانه ای، با هدف راهبردی در شناخت جریان انحرافی می باشد.
    نویسنده از زاویه ی پدیدارشناختی به جریان ها و در این موضع به فهم پدیده-ی اجتماعی نظام اسلامی پرداخته، از پنج خصوصیت آن پرده بر می دارد تا کنه و ماهیت آن به عیان بازنمایی گردد؛ و این بدان خاطر است که در بخش دوم نوشتار عوامل و عناصر تهدید و آسیب به روشنی مورد شناسایی واقع شوند.
    وی در بخش دوم با خاطرنشان ساختن این که چالش های اصلی نظام اسلامی و مساله ی انحراف و نفاق بزرگ ترین چالشی است که نظام ما در مقابل خود دارد، به طرح عمده ی آنها به عنوان مانع در ارائه ی یک حکومت کارامد پرداخته است.
    کلیدواژگان: نظام اسلامی، جریان انحرافی، نفاق، نهضت بیداری اسلامی
  • سیدمجید ظهیری* صفحه 71
    نفاق همیشه به عنوان وصف برای افراد به کار رفته است. اینک اما در دنیای پیچیده ی امروز می توان از ساختار های اجتماعی منافق، فرهنگ منافق، اقتصاد منافق و سیاست منافق سخن گفت. برخی مفاهیم ذاتا منافق اند. مفهوم منافق در منطق، مفهومی است که امر سلبی در درون آن تعبیه شده باشد، مانند جاهل، قاصر، ظالم، فاسق، معیب. اما گاه وضع امور بسیار پیچیده تر است. گاه مفهوم، ظاهری دارد که باطن آن نافی آن معنای ظاهری است و به عبارت دیگر خود ستیز است. امروزه در تعریف ساختارهای اجتماعی کارامد، فرهنگ پیشرو و اقتصاد موفق از مفاهیمی همچون توسعه، پیشرفت، رشد، کمال و عدالت استفاده شده است، لکن مبانی هستی شناسی، انسان شناسی و وظیفه شناسی شکل دهنده ی باورهای پایه درباره ی جامعه، فرهنگ، اقتصاد، اخلاق و سیاست، چنان که اکنون به تقلید از غرب در دنیا رایج گشته است، به گونه ای است که امر سلبی مندرج در مفاهیم مذکور را به غایت مخفی نموده است. به عنوان مثال توسعه ای که با محصور نمودن نیاز-های انسان به تمتع مادی شکل بگیرد و مراتب عالی وجودی او را ندیده بگیرد، مفهومی منافق است، چون محدودیت در مبادی تصوری آن اخذ شده است. انقلاب اسلامی در پیوند دوباره ی انسان با وجه قدسی عالم و توجه دیگر بار به ارتباط ماده و معنا، کمیت و کیفیت، زمین و آسمان و عقل و وحی دفتری را گشود که مبادی و غایات آن با آنچه تمدن غرب آغاز و انجام بشر می دید متفاوت است. همین انقلاب بیشترین آسیب ها را از جریان نفاق دید. نفاقی که آسیب رسان به انقلاب اسلامی است ساحات گوناگونی را در بر می گیرد؛ اما یکی از صورت های بسیار مخفی و مخرب آن نفاق علمی است. امروزه علوم انسانی که در دانشگاه های ما آموزش داده می شوند و نظریه های علمی و روش شناختی که مبنای پژوهش های جامعه شناختی، روان شناختی، اقتصادی و حتی در حوزه ی سیاست و روابط بین الملل در عالی ترین سطوح تحصیلات تکمیلی و پایان نامه ها قرار می گیرند، ظاهرا در خدمت توسعه، پیشرفت، رشد و عدالت در جامعه ی دینی خودمان هستند، اما در باطن،آن نظریه های بنیادین علمی و روش شناختی به گونه ای طراحی شده اند و مبادی و غایات آنها به گونه ای است که در نهایت منجر به بسط و توسعه تمدن اومانیستی و سکولاریستی غرب می شوند؛ همان تمدنی که مبانی انقلاب اسلامی را نفی و انقلاب اسلامی را رقیب و بدیل ارزشی و فرهنگی برای خود می بیند. لذا آموزش و پژوهش در این علوم ظاهرش توسعه، رشد و کمال است، ولی باطن اش در تقابل ذاتی با مبانی و اهداف انقلاب اسلامی. این مفهوم نفاق مندرج در این علوم است و شاید یکی از اسرار چالش های فرهنگی و اجتماعی انقلابی که اصالتا فرهنگی و انسانی بود، بعد از نزدیک به چهار دهه برنامه ریزی، همین باشد که در علوم انسانی، جامعه علمی ما هنوز تا حد زیادی مقلد غرب است. غرب یک واحد یکپارچه نیست و در درون آن تنوع فراوان است و آنچه به غرب نسبت داده می شود، اگر جامع مشترکی نداشته باشد، متهم به نا آگاهی و عدم شناخت غرب است. یکی از آن محورهای اشتراک که می تواند تا حدودی از امور واقع نظری متنوع، هویت های یکپارچه تصویر نماید، روش نظریه پردازی است. روش شناسی از مهم ترین معابر ایجاد تصادم و راه های ورود نفاق در علم و التقاط میان تفکرات و نظریه پردازی های غربی و اندیشه ی ناب اسلامی است. باید توجه داشت که نا خود آگاه متدولوژی غربی را بر نظریه پردازی های دینی تحمیل نکنیم و در این زمینه با تامل و بصیرت به تعامل و تدبر علمی بپردازیم.
    کلیدواژگان: نفاق، علم منافق، نفاق علمی، تمدن غرب، انقلاب اسلامی
  • محمدحسین پژوهنده* صفحه 87
    آن چه نگارنده در این نوشتار در صدد روشن شدن آن است، مشخص شدن گونه های مختلف نفاق است. البته برملا ساختن آسیب های وارده، و یا ریشه کاوی پدیداری آنها مسائل دیگر و خارج از چارچوب ماموریت این بحث می باشند.
    نویسنده به روش توصیفی توانسته است نقشه ی فضایی از قلمرو مساله ی نفاق را به تصویر بکشاند و اشاره ای گذرا به برخی از نمودهای سیاسی و اعتقادی آن در جامعه ی معاصر ایرانی نیز داشته باشد.
    نفاق از دید نگارنده تنها یک بحث دینی صرف نیست؛ هر چند در جامعه ای همچون ایران که نوع حکومت آن دینی و فرهنگ ملی آن نیز دینی است، نفاق در هر چهره و ماهیتی هم که رخ بنماید وجهه ی عمومی آن دینی خواهد بود.
    کلیدواژگان: نفاق، منافقین، جریان های سیاسی ایران، امام خمینی، رهبر انقلاب اسلامی
  • علی پژوهنده*، خدیجه دروگر صفحه 115
    این پژوهش، ضمن پرداختن به تعاریف لغوی و روان شناختی نفاق، به دنبال پاسخ گویی به این سوال است که «ریشه ها و عوامل زمینه ساز، نگهدارنده و آشکار ساز نفاق در انسان چیست؟» واضح است که برای مطالعه ی نفاق لازم است از نحوه ی رشد و تکامل اخلاقی انسان آگاهی داشته باشیم. بر این اساس، نظریات رشد اخلاقی پیاژه و کلبرگ و نیز نظریات ناهماهنگی شناختی و روانکاوی، به طور اجمال، توضیح داده شده و پس از بررسی سبب شناسی نفاق، به تبیین این عوامل پرداخته شده است. در پایان این بحث، فرمول جدیدی از نفاق ارائه گردیده که قادر است تمامی انواع نفاق را به ساده ترین شکل تبیین نماید.
    پژوهش پیش رو به روش توصیفی تبیینی و به شیوه ی کتاب خانه ای آرشیوی و در مایه بنیادی فراهم آمده است. با این وجود پژوهشگران، حین بررسی روان شناختی نفاق دریافتند که در این زمینه مطالعات تجربی بسیار کمی انجام شده که تقریبا تمامی آنها در خارج کشور بوده است. بر این اساس پیشنهاد می شود در گام های بعدی پژوهش، به بررسی های کتابخانه ای و بنیادی اکتفا نشده، به حوزه های تجربی و آزمایشی نیز پرداخته شود.
    کلیدواژگان: نفاق، منافق، روان شناسی اخلاق، تربیت دینی، اعتقاد دینی، hypocrisy
  • سیدمهدی سلطانی رنانی* صفحه 141
    یکی از موضوعاتی که در متون اسلامی، به ویژه در قرآن کریم، مورد توجه قرار گرفته «روش شناسی منافقان» است. این تعبیر به معنای پرده برداشتن از چهره ی دوگانه ی آنان در شخصیت انسانی و هویت روحی و روانی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی ایشان می باشد. قرآن در صحنه های گوناگونی، منافقان را در مقایسه و مقابله با مومنان راستین ذکر کرده و با این رویکرد از چهره ی درونی و واقعی شان پرده برداشته و سیمای کریه شان را که در پشت ظاهر و الفاظ فریبنده شان پنهان کرده اند آشکار نموده است. قابل ذکر این که، منافقان به دشمنی دیرینه با اسلام و ارزش های اسلامی معروف هستند و سرچشمه ی بسیاری از آفات و رذایل می باشند. به همین دلیل لازم است جهت جلوگیری از ضربه زدن و ضرر رساندن آنان به اسلام، هویت و ویژگی-های ایشان تبیین و به مثابه بخشی از روش شناسی صحیح مورد بررسی قرار گیرد.
    نگارنده در این مقاله با ذکر معناشناسی واژه ی نفاق و مفهوم روش شناسی منافقان و ضرورت این موضوع به بحث درباره ی آن پرداخته و در جنبه های گوناگون به روش شناسی آنان به دو روش مقابله ای و تبیین ویژگی ها در عرصه های گوناگون مبادرت ورزیده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، نفاق، منافقین، ویژگی های منافقین، روش شناسی منافقین
  • سید حسین همایون مصباح* صفحه 163
    همان طور که روان و جان آدمی مبتلا به کژتابی و انحراف می گردد، جامعه ی انسانی نیز گرفتار نابسامانی ها و ناهنجاری های بازدارنده می شود. عوامل دو گرفتاری نامبرده گاهی جدا و اختصاصی اند، اما پاره ای مواقع مشترک و مرتبط می باشند. نفاق از شمار عوامل مشترکی است که نابسامانی و انحراف را در جان و جهان (روان و جامعه) آدمی به وجود می آورد. نوشته ی پیش روی ناظر به این پدیده و عامل مشترک مخرب است؛ اما نه از همه سوی، بلکه تنها متمرکز بر بازشناسی و ارزیابی روش های برخورد ومواجهه با نفاق می باشد. و از آن رو که رسیدن به روش برخورد مسبوق به شناسایی خود پدیده است، طبعا در این مقام نیز نخست چیستی و معنای نفاق کاویده شده و پس از آن شیوه ها وروش های برخورد با آن ارزیابی و بازاندیشی گردیده است، و چون نفاق واقعیتی درهم تنیده و برساخته از عناصر فردی و اجتماعی، ذهنی و عینی می باشد، قهرا روش های مواجهه با آن نیز برآمده و سامان یافته از عناصر و عوامل روان شناختی اخلاقی، جامعه شناختی و معرفت شناختی می باشد. در این نوشتار هریک از روش های برخورد معرفت شناختی، جامعه شناختی، روان شناختی و اخلاقی تبیین و تحلیل شده اند. جستار تطبیقی و تنظیمی در باب نفاق بر بنیاد قرآن نیز دنبال گردیده است.
    کلیدواژگان: نفاق، منافق، روش شناسی، جامعه سالم، جامعه دینی، قرآن و نفاق
  • ترجمه عربی (موجزالمقالات)
    جاسم المشهدی صفحه 183
|
  • Mahmood Asghari* Page 3
    Hypocrisy is a social phenomenon hiding itself under the umbrella of religion, posing a threat to the Islamic society. According to the Qur’an, the best way to fight hypocrites is to unveil their true face. The Qur’an has made many references to hypocrites, even though it has not mentioned a name. For example, the whole surah Munafequn is about Abdullah Ibn Abi. According to the Qur’an, the threat posed by hypocrites is much graver than that posed by infidels. For this reason, in the opening verses of the surah Baqarah, when classifying human beings into three classes, it describes believers with two verses while it describes hypocrites with more than 10 verses. In practice, hypocrites have proved to be the greatest enemies of Muslims both in the early years of Islam and in all periods. This is because hypocrites are difficult to identify as they hide themselves beneath words that appear to be true and Islamic but in reality they are false, meaning to serve other interests.
    Keywords: Munafequn, Quran, Islamic revolution, network of hypocrisy
  • Mohammad Javad Larijani Page 51
    In this paper, the writer views hypocrisy as a manifestation of fitneh, or social mutiny. The method used by the writer is descriptive, using documents, archives and the library, with the strategic aim of making known a deviant social current. The writer approaches the question from a phenomenological perspective, describing it with five characteristics to reveal its true nature. In the second part of the paper, the writer describes the factors that cause the threat. Arguing that hypocrisy and the deviation provide the greatest challenge to the Islamic government of Iran, discusses them in some detail as obstacles to the establishment of an Islamic government.
    Keywords: Islamic system, the deviant political current, hypocrisy, the Islamic Wakefulness Movement
  • Seyed Majid Zahiri* Page 71
    Hypocrisy has always been used as an attribute of human beings, but in the sophisticated modern world it is possible to speak of hypocrite social structures, hypocrite culture, hypocrite politics and hypocrite economics. The Islamic revolution has made an attempt to reconnect man with his divine dimension, to reconnect reason with revelation, taking a road that is diametrically different from the one taken in the west. The revolution, however, has received the greatest harm from hypocrisy, one of whose hidden and sinister manifestations is the teaching of the humanities in the Iranian universities. On the surface, the psychological, sociological and political studies carried out in the country aim to promote science, development and justice, but in fact their underlying hypotheses only seek to disseminate western secular theories. The purpose of this paper is to show that the west is not a unified whole and that it is our duty to differentiate secular from non-secular theories and to venture offering theories as the only road to avoid the pitfall of falling into the trap of western secular theories.
    Keywords: Hypocrisy, scientific hypocrisy, western civilization, Islamic revolution
  • Mohammad Hossein Pazhoohandeh* Page 87
    The purpose of this paper is to expose multiple faces of hypocrisy. The paper does not touch on the damages done or the roots of the various forms of hypocrisy. Using a descriptive approach, the writer tries to present a spatial map of the notion of hypocrisy, making brief references to the ideological and political manifestations of the question in the modern Iranian society. The writer believes that hypocrisy should not be discussed only within religious contexts. However, in the Iranian society being a religious one, hypocrisy finds a religious form no matter how it manifests itself.
    Keywords: hypocrisy, hypocrites, fractions, Imam Khomeini, Iran political currents, Leader of the Islamic revolution
  • Ali Pazhoohandeh*, Khadijeh Doroodgar Page 115
    This paper has a two-fold
    Purpose
    to present a lexical and psychological definition of hypocrisy, and to provide an answer to the question of the roots of and the factors encouraging hypocrisy. To study hypocrisy, one should clearly have a knowledge of how man’s morality grows. For this reason, the writers first introduce the views of Piaget and Cohlberg, and then explain the factors that give rise to hypocrisy. Finally, the writers present a hypothesis which is able to account for all forms of hypocrisy. The method used by the writers is descriptive-explanatory, using the library method. However, since few experimental studies have been done on the subject, most of them abroad, the writers suggest that future studies on the subject use experimental methods as well.
    Keywords: hypocrisy, ethics psychology, religious education, religious beliefs
  • Seyed Mahdi Soltani* Page 141
    Aquestion frequently referred to in Islamic texts, especially the Qur’an, is the question of the methodology of hypocrites. The purpose is to unveil the double face of hypocrites and make their true psychological, political, cultural and social characters known to the Islamic community. In various instances, the Qur’an compares hypocrites to believers with the aim of exposing their true nature. Since hypocrites have proved to be dangerous enemies of Islamic values from the very beginning, it is important that we know them so that they cannot hide themselves beneath their deceptive words and actions. In this paper, the writer first explores the meaning of hypocrisy and hypocrites’ methods, then discusses the importance of this subject and finally addresses the various issues related to the methods of hypocrites.
    Keywords: Hypocrites, The Quran, hypocrisy, methods of hypocrites
  • Seyed Hossein Homayoon Mesbah* Page 163
    Like man’s body and soul, the human society may be afflicted with maladies. Hypocrisy is among the factors that afflict both the human soul and the human society. The present paper is an attempt to describe this destructive phenomenon, limiting itself to ways to confront it. However, since one must know it in order to be able to fight it, the writer first explores the nature of hypocrisy. Since hypocrisy is a complex phenomenon, with various individual and social dimensions, the ways suggested should take into account the various psychological – ethical - sociological and epistemological dimensions. In the second part of the paper, these dimensions are described one by one, drawing on the teachings of the Qur’an.
    Keywords: hypocrisy, hypocrite, methodology, healthy society, religious society, the Quran