فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های اجتماعی اسلامی
سال بیست و چهارم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی خیاط، سید مصطفی رمضان زاده خیرآبادی صفحه 3
    جلوه های اخلاق اجتماعی، درتعامل با همسایگان با ایجاد روابط صمیمانه از یک سو موجب آسانی و وسعت ارتباطات اجتماعی می گردد و از سویی دیگر ناهنجاری های اخلاقی و اجتماعی را کاهش می دهد. نرم خویی و یاری به ضعیفان، رفع نیازها، دعا کردن، هدایت آنان به راه درست، مشورت و خیرخواهی، راز پوشی، گمان نیکو بردن، حسد نداشتن و... از جمله مصادیق مهم اخلاق اجتماعی در روابط همسایگی است. که در ادعیه صحیفه سجادیه بدان اهتمام شده است. نوشته حاضر بر آن است با بررسی کتابخانه ای متون اسلامی مصادیق و جلوه های اخلاق اجتماعی را در تعاملات با همسایگان و دوستان در ادعیه صحیفه سجادیه تبیین نماید. ذکر این نکته لازم است که رعایت جلوه ها و مصادیق اخلاقی در روابط همسایگی می تواند تحقق بخش سبک زندگی اسلامی باشد.
    کلیدواژگان: همسایه، اخلاق اجتماعی، دعا
  • وحید مقدم، محمد عترت دوست، علی خلیلی صفحه 15
    قرض و بدهی شخصی بخش ناگزیر یک نظام مالی است. اسلام به عنوان یک دین جامع دارای آیات، روایات و مباحث فقهی گسترده ای در زمینه معاملات و مسائل مالی است لذا در زمینه مدیریت قرض و بدهی باید دارای یک نظام منسجم باشد که در قالب آن نیازهای بدهکار و طلبکار به خوبی پاسخ داده شده و حقوق آنها نیز کاملا استیفا شود. گیرنده وام نیازمند صدقه نیست و تنها تا زمان کسب درآمد در آینده به دنبال پوشش دادن کسری درآمد خود است. دهنده وام نیز به دنبال انفاق بخشی از ثروت خود در قالب دادن قرض الحسنه به نیازمندان است. مقاله حاضر با تحلیل محتوای مضمونی 197 روایت مرتبط با مدیریت بدهی از کتاب جامع احادیث شیعه به این نتیجه می رسد که اسلام چارچوب لازم برای مدیریت مطلوب بازار قرض و بدهی را با جزئیات زیاد پیش بینی کرده است و کلید آن را تسویه به موقع و کامل بدهی می داند.
    کلیدواژگان: مدیریت بدهی، روایات، قرض الحسنه، تحلیل محتوای مضمونی
  • علی جلاییان اکبرنیا * صفحه 43
    نوشته حاضر در پی واکاوی مفهوم اصول و مبانی سبک زندگی در فرهنگ اسلامی است و با روش توصیفی – تحلیلی و پیگیری واژه شناسانه به شناخت مفهوم اصول، مبانی و سبک زندگی می پردازد. چه، بسیاری از ناتوانی ها در ارایه سبک زندگی را در ناتوانی شناخت اصول و مبانی آن و مفهوم آن ها می داند.
    اصول، ریشه و اساس هر چیز است و مبانی از آن انتزاع و بر آن استوار می گردد. در علوم رفتاری و اجتماعی اصول در حوزه اعتقادات می گنجد که بر اساس این اصول و با توجه به اهداف، مبانی استخراج می گردد. سبک زندگی نیز شیوه ی زیستن و رفتار فراگیر اجتماعی و بخش حقیقی و اصلی یک تمدن است. سبک زندگی جریانی را به راه می اندازد که افراد با هر عقیده و ایده ای به صورت خواسته یا ناخواسته در آن قرار می گیرند و پیش می روند. سبک زندگی اسلامی همان برنامه عملی اسلام است که آموزهای اسلامی جهت زندگی بشر، در تمام ابعاد، تبیین نموده اند. از آنجا که سبک زندگی، نوع جهان بینی و فرهنگ جوامع را نشان می دهد و مهمترین عامل حفظ و ترویج فرهنگ و استمرار سنت ها است و می تواند نشان از باور افراد در مسائل مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی باشد، سخن از ابعاد مختلف آن ضروری است.
    کلیدواژگان: اسلام، تمدن اسلامی، سبک زندگی، اصول، مبانی
  • فرزانه دهقانی ، محمد سیفی، فائزه ناطقی، علیرضا فقیهی صفحه 67
    هدف پژوهش بررسی اثربخشی آموزش شادکامی به روش فوردایس بر ارتقاء شادکامی بانوان کارکنان منطقه ویژه اقتصادی پارس با توجه به نگرش مذهبی آنان است. روش تحقیق: نیمه تجربی پیشرفته آزمایش دو گروهی با استفاده از پیش آزمون وپس آزمون می باشد. جامعه آماری: بانوان خانه دار کارکنان منطقه ویژه اقتصادی پارس بودند که از آن بین بلوک ویژه کارکنان بندر پتروشیمی که تعداد انها 180 نفربود از طریق فرمول کوکران به روش نمونه گیری ساده تصادفی انتخاب کردیم. ابزار اندازه گیری پژوهش پرسشنامه های شادکامی و نگرش سنجی مذهبی می باشد. روائی محتوائی پرسشنامه شادکامی توسط 8 متخصص روانشناسی به تائید رسید و برای سنجش پایائی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که این میزان برابر 0. 93 می باشد. در پرسشنامه نگرش سنجی مذهبی نیز روائی محتوای آن توسط متخصصصین امر تائید شد و برای سنجش پایائی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که این میزان برابر 936/0 می باشد. نتایج: بین گروه نگرش مذهبی قوی و ضعیف تفاوت معناداری وجود دارد و آموزش شادکامی درافراد با نگرش مذهبی قوی دارای تاثیر بیشتری با مولفه های رضایت زندگی – سرذوق بودن- آمادگی روانی – امیدواری نسبت به افراد با نگرش مذهبی ضعیف دارند.
    کلیدواژگان: شادکامی، فوردایس، بانوان، نگرش مذهبی، منطقه ویژه اقتصادی
  • سیدعلی هاشمی خان عباسی * صفحه 91
    نهادینه سازی امر به معروف و نهی از منکر و تبدیل آن به یک فرهنگ غالب و مستمر در جامعه، معلول علل و عوامل متعدد و دارای راه های مخصوص بهخود است که در این مقاله نقش محوری دارد. بر اساس آموزه های دینی، امر به معروف و نهی از منکر یک فرهنگ آموختنی و موضوع تعلیمات منابع اصیل اسلامی از عقل و نقل است. مطابق این دو منبع، برنامه ریزی جامع و متناسب با زمان و سطوح فراگیران، انتخاب افراد جامع الشرایط به عنوان دست اندرکاران امر تبلیغ و آموزشهای دینی، توجه به حالات و ویژگی های فردی و اجتماعی و ذوق فراگیران معارف الهی، از جمله مولفه های عامل آموزش صحیح این دو اصل اسلام است. تبلیغات یکی دیگر از این عوامل است و دارای راه ها و روش های متعدد است و شناخت آن و اجرایی کردنش برای نهادینه سازی امر به معروف و نهی از منکر ضرورت دارد؛ مثل فضاسازی معنوی و تقویت مراکز فرهنگی و دینی، ایجاد زمینه جذب حداکثری با روش معرفی شخصیتهای علمی و دینی، تشکیل کانونهای دینی و مذهبی و جلسات دینی از جمله نمونه های این عامل است. توجه به بعد روحی و عنصر روانی مخاطبین از دیگر عوامل تحقق و نهادینه سازی ارزشهای دینی است؛ چراکه با بحران روانی هیچ حرکت مثبتی آغاز نشده و سرانجام نمی رسد و فرهنگ سازی، مقدم بر کار فرهنگی و ارزشمحوری است عدم شغل، نبود امنیت شغلی، عدم تناسب شغل با تخصص و مسئولیت کاری، بیتوجهی به عدالت اجتماعی، تامین هزینه زندگی و تحصیل، عدم شفافیت و صداقت از جمله مهمترین بحرانهای روحی و روانی استکه نظام اجتماعی انسان را در جامعه، مختل میکند و گرایش او را در جهت اندیشیدن و پذیرش معارف و فرهنگ پذیری تضعیف مینماید. همچنین، توجه جدی به عامل سیاسی و اقتصادی. کنترل و نظارت که بدون آن، هیچ ارزش و هنجاری در جامعه استمرار نیافته و ناهنجاری برچیده نمی شود و نیز عامل بازدارنده و آسیب شناسی معقول و منطقی پیرامون هرعاملی که موجب از بین رفتن و یا کمرنگ شدن انگیزهی انسان در گرایش به ارزشهای الهی میگردد، در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: راهکار، نهادینه سازی، امربه معروف، نهی از منکر، فرهنگ، جامعه
  • سید زکریا محمودی رجا، ایوب دامیار، سالار دامیار صفحه 123
    دین اسلام به عنوان آخرین و کامل ترین دین وحیانی برای سامان گرفتن زندگی بشریت در حوزه فردی و جمعی مطرح شده است. مولفه های زیست بوم اجتماعی افراد به عنوان روی دیگر سکه در جهان بینی اسلامی، آیات و روایت فراوان را به خود اختصاص داده است. اصول و ارکان این آموزه ها در قالب دستورها و ضوابط فقهی، در احکام ضروری (واجب) ، مطلوب (مستحب) ، حرام (نهی موکد) و ناپسند (مکروه) مطرح گردیده تا فرد مسلمان انگیزه لازم را برای رعایت آن ها داشته باشد. در این میان برای نهادینه شدن این مولفه های قرآنی و الهی در زندگی اجتماعی و فردی جوامع مسلمان، رسالت شخصی پیامبر اکرم جایگاه کلیدی دارد. فردی که در قرآن کریم برای دخالت در زندگی مردم، اولی و دارای ولایت معرفی شده است (النبی اولی بالموءمنین من انفسهم). اغلب اندیشمندان، قرآن پژوهان و مفسران در پیرو همین آیه، بر مبنای توجه به اتمام و اکمال دین اسلام، شان، شخصیت و جایگاه بنیادین پیامبر اکرم (ص) را مختص به مسائل دینی فردی صرف ندانسته بلکه برای سامان گرفتن سرشت اجتماعی بشر، سعادت دنیوی و اخروی جوامع اسلامی، دست یابی به حکومت و سایر ابعاد پیشرفت و تکوین نظام اجتماعی در جوامع اسلامی بر نقش کلیدی وی تاکیددارند. پژوهش حاضر می کوشید بر روش توصیفی تحلیلی وبر مبنای مطالعات کتابخانه ای اسنادی به سوال اصلی زیر پاسخ دهد که پیامبر اکرم (ص) از چه طریقی به تکوین نظام اجتماعی در جوامع اسلامی پرداخته است؟
    یافته های پژوهش در چارچوب و رهیافت تئوریک ساختار کارگزار کالین های حاکی از آن است که تشکیل حکومت اسلامی به عنوان لازمه ی نظم اجتماعی و از ضروریات زندگی بشری، در همه مکاتب و ادیان آسمانی موردتوجه واقع شده است، در دین اسلام این امر بیشتر از پیش موردنظر است که پیامبر اکرم (ص) در ایجاد، تکوین و تداوم نظام اجتماعی در جوامع اسلامی نقش مهم و بنیادینی دارد؛ ازاین رو ساختار (دین اسلام، آیات و روایات قرانی) و کارگزار (اقدامات عملی پیامبر اکرم ص) به عنوان دوروی یک سکه و مکمل هم در این امر نقشی کلیدی دارند هرچند که در آخر این نقش مهم و کلیدی کارگزار است که آموزه های نظری ساختار را نهادینه و عملی می کند.
    کلیدواژگان: اسلام، اجتماع، نظام، پیامبر اکرم، ساختار، کارگزار
  • یحیی بوذری نژاد، مریم توانای نامی* صفحه 147

    پویائی متفکران مسلمان در احیای اندیشه اسلامی، زمینه های رشد اجتماعی و فرهنگی جوامع اسلامی را رقم زده است. متفکران مسلمان در پیشبرد این هدف از مبانی فکری و فلسفی متفاوت، و درنتیجه معرفت شناسی و روش شناسی های گوناگونی بهره برده اند. عده ای با تاثیر از تجربه گرایی و با انکار خاص بودن پدیده های اجتماعی نسبت به پدیده های طبیعی، به تعمیم و بهره برداری از روش ها و مدل های تحقیقاتی علم طبیعی در عرصه علوم انسانی و اجتماعی پرداختند؛ و گروهی دیگر با تاثیر از فلسفه هرمنوتیک غرب بر آن شدند که علوم اجتماعی دارای موضوعاتی برای بررسی است که با موضوعات مورد بررسی علوم طبیعی متفاوت بوده و باید روش های خاص خود را برای بررسی این موضوعات به وجود آورد. در برابر این دو موضع گروهی دیگر از متفکران مسلمان با بهره گیری از معارف اسلامی به عنوان پایه و اساس معرفت شناسی خود، در این راه قدم برداشتند. همان گونه که اندیشه اجتماعی آیت‎ الله خامنه ای با محوریت شناخت و درکی عمیق تر از معارف اسلامی مورد توجه است، روش شناسی ایشان در علوم اجتماعی نیز ذیل روش تفسیر قرآن، و توجه به تاریخ قابل توضیح است. ایشان در به دست آوردن سنن الهی ازجمله قوانین و سنت های اجتماعی قرآن، از روش تطبیق پذیری استفاده می کنند. این مقاله درصدد است تا با بهره گیری از روش اسنادی و بررسی مبانی هستی شناختی معرفت شناختی و انسان شناختی در اندیشه آیت الله خامنه ای، روش شناسی ایشان در علوم اجتماعی را تبیین کند.

    کلیدواژگان: روش، روش شناسی، آیت الله خامنه ای، علوم اجتماعی
|
  • Ali Khayyat, Sayyed Mustafa Ramazanzadeh Page 3
    The manifestations of the social ethic in the interactions to neighbors by creating warm relationships, from one side, it allows to facilitate and develop the social relationships and from the other side, it reduces the ethical and social anomalies. Gentle disposition, helping oppressed people, meeting their needs, prayers for them, leading them into the right path, consulting and benevolence to them and secrecy, favor to them, not being jealous and etc. are of the important instances of the social ethic in the neighboring relationships which has been regarded by the invocations of Sahifeh Sajjadieh. The present paper attempts to determine the instances and the manifestations of the social ethic in the interaction with neighbors and friends in the invocations of Sahifeh Sajjadieh with the library studying of the Islamic texts. It is necessary to mention that the observance of the ethical manifestations and instances of the neighboring relationships can be the occurrences (happenings) of lifestyle.
    Keywords: social ethic, neighbors, supplication or du??
  • Vahid Moghadam, Muhammad Etrat Doost, Ali Khalili Page 15
    The individual debt is an inevitable part of a financial system. Islam as a comprehensive religion has verses, hadiths and extensive fiqhi discussions on the ground of Muamalat (also muʿāmalāt, Arabic: معاملات, literally "transactions") and financial issues. Therefore, in the area of the management of debt, it should include a cohesive system which in its form, the needs of debtors and credits in a good manner are fulfilled and their rights completely are satisfied. The borrower does not need aid (charity) and he only tries to recover his deficiency till he can obtain income at future. Lenders are also going to spend (infaq) some of their wealth in the form of qardh al-hasan (an interest-free loan) for needy people. With content analysis of 197 hadiths relating to the management of debt from Jami'al-ahadith al-Shi'a book, this paper has resulted that Islam has considered (paid attention) the required framework for the suitable management of the debt bazar with many details and its key is to pay off debt on time and in complete form.
    Keywords: management of debt, hadiths, qardh al-hasan (an interest-free loan), content analysis
  • Ali Jalaeian Akbarnia * Page 43
    The present note tries to study the concept of the principles and bases of the lifestyle in Islamic culture and with descriptive-analytic method and terminological examination; it is going to know the concept of the principles and bases of the lifestyle. It mentions that a lot of inabilities to present lifestyle originated from lack of knowledge of its principles, bases and its concepts. The body of principles is the root and base of everything and bases are obtained and developed from them.in the ehavioral &social sciences, the principles are located within the area of beliefs that the bases are extracted (got) according to these principles and with considering the goals .lifestyle is a manner of living and social comprehensive behaviors and the main part of a civilization. Lifestyle creates a current that persons with different ideas and beliefs willingly or unwillingly locate in it and continue. Islamic lifestyle is the same of the Islam practical program that Islamic teachings determine the orientation of human life in all aspects. Because lifestyle shows a type of weltanschauung (world view) and culture and it is the most important factor for protecting and promoting culture and continuity of traditions and it is a sign of people's belief in the different social, cultural and economic matters, speaking about its different angles are necessary.
    Keywords: Islam, Islamic civilization, lifestyle, principles, bases
  • Farzaneh Dehghani, Muhammad Seifi, Faezeh Nateqi , AliReza Faqihi Page 67
    The aim of this paper is to study the effect of Fordyce happiness model to increase the happiness of the staff wives of the Pars Special Economic Zone with attention to their religious notion. The research method is: two groups advanced quasi- experimental by utilizing pre and post testing. The statistical population is the staff house wives of the Pars Special Economic Zone that among them, it is selected the special block for the staff of Pars Petrochemical Port that they are 180 persons through Cochran's formula with Simple Random Sampling. The measurement instrument of the research is the happiness questionnaire and religious attitude. The Content validity of the questionnaire which have been approved by 8 psychology experts and it has been used Cronbach’s alpha, (α or coefficient alpha) for the final test which it is./93 ( the Cronbach’s alpha coefficient is 0.,93). In the religious attitude questionnaire, the content validity is approved by the psychology experts and it has been used Cronbach’s alpha, (α or coefficient alpha) for the final test which it is 0,936. Outcomes are there is a meaningful difference between two groups; a group with strong religious attitude and a group with weak religious attitude. The happiness teaching in persons with the strong religious attitude is more effective in the components of life satisfaction –feeling well- and hope than in persons with the weak religious attitude.
    Keywords: happiness, Fordyce, women, religious notion, Special Economic Zone
  • Sayyed Ali Hashemi Khan Abbasi * Page 91
    The institutionalization of enjoining the good and forbidding the evil and changing it to a dominant and progressive culture in the society effected by causes and different factors has its special methods which it has a pivot role in this paper. According to the religious teachings, enjoining the good and forbidding the evil is a teachable culture and the sources of teachings are the intellect (aql) and transmitted proof (naql). Based on these two sources, a comprehensive and true planning appropriate with time and the levels of learners, selecting highly skilled as agents of the religious propagation and teachings, observing the individual and social conditions and learners' interest are of the components of true teaching factor of these two Islam principles. The propagation is another factor and has different methods and ways and knowing and practicing it for the institutionalization of enjoining the good and forbidding the evil is vital like creating spiritual spaces and strengthening the cultural and religious centers, establishing ground for attracting the majority with the method of defining the notable religious and scientific persons, forming religious centers and religious sessions are of the samples of this factor. Attention to the mental aspects and psychological factors of the addressee are of other factors for the occurrence and the institutionalization of the religious virtues because with the spiritual crisis. Any positive movement does not begin and produce result. Creating culture is prior to the cultural practices and virtue-centered. Being jobless, job security, jobs and skills mismatch (skills is inappropriate for the job) and responsibility, negligence (inattention) to the social justice , cost of living and education, obscurity and dishonesty are of the most important mental and spiritual crisis which disturbing the human social system and weakening his tendency towards thinking and accepting the Islamic doctrines and acculturation. Also, this paper has studied. Serious attention to the political and economic factors, control and observation that without them no values and no norms can be advanced and continued and anomalies have not been cleared from the society and all obstacle factors and logical and intellect pathology around each factor which causes to eliminate or fade human motivation in the tendency to the divine virtues have been studied in this research.
    Keywords: strategies, Institutionalizing, enjoining the good, forbidding the evil, culture, society
  • Sayyed Zakaria Mahmoudi Raja, Ayyub Damyar, Salar Damyar Page 123
    Islam has been considered as the last and most comprehensive divine religion to settle human life in the individual and public fields. The components of the social environment of persons as the other side of coin in weltanschauung (world view) have assigned the Quran verses and many hadiths. The principles and pillars of these teachings have been presented in the shape of ordinances and fiqhi rules in obligatory, mandatory, forbidden and detestable (makruh) acts to create necessary motivation for Muslims. For the institutionalization of these Quranic and divine components in the social and individual life of Muslims, the personal duty of the holy prophet has a crucial position. The holy prophet is a person who has been defined superior and has authority over people " بالمؤمنین من نفسهم ح حلنبی ولی ح " (Surely the Prophet has more superior over the believers than they have over themselves) by the noble Quran. Most Islamic scholars and the Quran researchers and exegetes by implying to this verse based on considering Islam as the perfection and last religion believe that the position and personality and significance of the holy prophet has not merely limited to the individual religious issues but they emphasize the vital rule of the holy prophet in directing social human nature, worldly and eternal welfare of the Islamic communities and also they believe the holy prophet has a key role to access the government and other progressive and establishment aspects of the social system in the Islamic communities. with analytic- descriptive method, The present note tries to answer this question what way the holy prophet has selected to establish the Islamic communities. In the frame and the theory of structure and agency of Colin Hay, findings indicate that forming the Islamic government as a requirement for the social order and of the human life necessities that it has been observed by all divine religions and schools but Islam has paid more attention. The holy prophet has a pivotal role in the creation, establishment and continuity of the social system in the Islamic communities. Therefore, the structure (Islam religion and the Quranic verses and hadiths) and agency (the prophet's actions) as two sides of a coin which are complementary to each other have a vital role in this issue. Although at the end, the important and crucial role is the structure that theoretical teachings make the structure become institutionalized and practical.
    Keywords: Islam, the holy prophet, community, system, structure, agency
  • Yahya Bouzarinejad, Maryam Tavanai Nami Page 147

    The dynamism of Muslims' scholars in the revival of Islamic thought has caused the fields for the social and cultural growth of the Islamic communities. For developing this goal, Muslims' scholars apply the different thinking and philosophical bases and consequently the epistemology and various methodologies. Some under the effect of empiricism and with denying the particularization of the social phenomena in comparison to the natural phenomena have broadened and used the research methods and models of natural sciences in the area of human and social sciences. Some others under the effect of the West hermeneutic philosophy believed that the social sciences have subjects which differ from the subjects of the natural sciences and also they think it should be established special methods to study these subjects. In contrast to these two groups, there is another group of Muslims' thinkers who advance into this way with utilizing the Islamic doctrines as the principles and bases of epistemology. As of the social thought of the supreme leader Ayatollah Khamenei with the pivot of the knowledge and a deeper understanding of the Islamic doctrines has been paid observed, his methodology also in the social sciences under the method of the exegesis of the noble Quran and with considering history can be explained. He uses the adaption (versatile method) to obtain God's Sunnah such as rules and the social rules of the holy Quran. This paper is going to determine Ayatollah Khamenei's methodology in the social sciences with applying the documentary method and examining the bases of ontology, epistemology and anthropology in the thought of Ayatollah Khamenei.

    Keywords: method, methodology, Ayatollah Khamenei, social science