فهرست مطالب

نشریه انسان پژوهی دینی
پیاپی 39 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رمضان علی تبار صفحات 5-23
    انسان موجودی است که می تواند در طبیعت و خلقت تصرفاتی داشته باشد. تصرفات وی، انواع و انحاء گوناگون دارد که از جمله آن، دخل و تصرف در ژن موجود زنده است. این کار ذیل دانش مهندسی ژنتیک صورت می پذیرد. مهندسی ژنتیک به مجموعه روش هایی گفته می شود که با انتقال ژن از ماده وراثتی (مولکول دی. ان. ای) که حامل ژن های جدید یا ترکیبی نو از ژن هاست، به سلول میزبان، تغییراتی در ژن میزبان می دهد، به گونه ای که میزبان هم واجد ویژگی های وراثتی مورد نظر می شود و هم می تواند این ویژگی ها را به نسل بعد منتقل کند. کار این دانش در حقیقت نوعی دخل و تصرف در طبیعت و خلقت یا دست کاری حیات می باشد. مهندسی ژنتیک از این زاویه، با انواع ابهامات و چالش ها (فلسفی، کلامی، فقهی، حقوقی، اخلاقی و…) مواجه است که پرداختن به آنها نیازمند مبانی و زیرساخت های مختلفی است که ازجمله مهم ترین آن، مبانی انسان شناختی می باشد. مسئله انسان و انسان شناسی از سه منظر با مهندسی ژنتیک و مسئله تراریخته (محصول مهندسی ژنتیک) در ارتباط است: یکی انسان به عنوان فاعل و عامل تصرف؛ دوم انسان به مثابه بخشی از موضوع مهندسی ژنتیک (موضوع تصرف) و جنبه سوم، انسان به عنوان مصرف کننده محصولات تراریخته. با توجه به نسبت و مناسبات انسان شناسی و مهندسی ژنتیک، دراین باره سوالات مختلفی مطرح است؛ ازجمله اینکه دخالت ها و تصرفات بشر در طبیعت و خلقت از چه سنخی است؟ قلمرو تصرفات بشر تا کجاست و چه پیامدهایی (تکوینی و غیر تکوینی) دارد؟ آیا تغییرات یا اصلاح ژن انسانی، در ابعاد دیگر انسانی نظیر ذهن، شناخت، صفات نفسانی، فطرت و رفتارها نیز اثرگذار است؟ در مقاله حاضر سعی شده با توجه به مبانی انسان شناختی دینی، به مسائل یادشده پاسخ داده شود.
    کلیدواژگان: انسان، مبانی انسان شناختی، مهندسی ژنتیک، فاعلیت انسان، مسئولیت
  • محمدعلی مشایخی پور ، احد فرامرز قراملکی، هادی صادقی صفحات 25-47
    شناخت خود ازجمله مطالب و موضوعات مهم و مورد توجه در مکاتب مختلف الهی و غیرالهی است. امام علی (ع) برای اشاره به این موضوع از عبارت «معرفت نفس» استفاده کرده اند که مقایسه و تطبیق با دیگر کلمات و عبارات متعدد مترادف در این باره، دقت و نکته سنجی حضرت را به تصویر می کشد. خودشناسی بر دیگر انواع متصور شناخت مقدم است؛ در اهمیت آن، همین بس که غایت علم و معرفت، برترین عقل و حکمت ها، فوز اکبر و… نام گرفته است. تاکیدات و توصیفات فراوان درباره خودشناسی، وقوع آن ممکن ساخته، لکن واقعیت جاری زندگی انسان، نمایان گر چیز دیگری است. سهل بینی، خودمحوری و خویشتن پسندی، نیکوپنداری، تحویل و تحصیر، راحت طلبی، خدافراموشی و جهل و نادانی، ازجمله موانع خودشناسی به شمار می رود که در کلام امام علی (ع) به آنها اشاره شده است.
    کلیدواژگان: انسان، انسان محوری، خودشناسی، شناخت خود، خودکاوی، خودپنداشت، معرفت نفس، امام علی(ع)
  • آرزو محمودزاده تیلمی ، عبدالله معتمدی، آمنه افزا صفحات 49-64
    گفتار و رفتار ابوسعید ابوالخیر (357440ق) چکیده آموزه های تصوف و عرفان ایرانی و اسلامی در دوران زرین این پدیده روحانی و فرهنگی بوده است. این مقاله به ساختار و عامل پویایی شخصیت انسان در دیدگاه شیخ ابوسعید ابوالخیر می پردازد. آنچه شیخ ابو سعید ساختار شخصیت انسانی می داند «شدن» و به عبارتی «جریان داشتن» است. طبق تفکرات ابوسعید، حرکت و پیش روی به خودی خود عین ذات بشر است و نیازی به هیچ نوع محرک یا انگیزه ای ندارد؛ این ماهیت حرکت و جهت آن است که باید تبیین گردد و آنچه که تعیین کننده این عناصر است، اهداف و الگوهای کوچک یا بزرگی می باشد که انسان جذبش می شود و دامنه رشدش به تناسب همان الگو محدود یا گسترده می گردد.
    کلیدواژگان: عرفان و تصوف، نظریه شخصیت، ساختار شخصیت، پویایی شخصیت
  • وحید بهرامی عین القاضی ، سید محمد علی تقوی صفحات 65-82
    عدالت مفهومی آرمانی است که یکی از غایات علم سیاست به شمار می رود. خارج ساختن این مفهوم از حالت ذهنی و تحقق آن در واقعیت عینی، اجتماعی و سیاسی، نیازمند روش است. امام علی (ع) در نامه هایش به یاران و کارگزاران خود، شیوه های اجرایی و عملی رسیدن به عدالت را ترسیم می کند. در این پژوهش با مطالعه موردی نهج البلاغه، با استفاده از تحلیل محتوای آثار با روش پدیدارشناسی به نقد و ارزیابی اندیشه آن بزرگوار در مورد عدالت می پردازیم. چارچوب نظری به کار گرفته شده در این پژوهش، تکنیک های قدرت برگرفته از آثار مارتین هایدگر، میشل فوکو و جورجو آگامبن می باشد، که در مورد اخلاق جایگاهی اندرزنامه نویسی اسلامی به کار گرفته شده است. بر این اساس، چهار اصل راهبردی مستخرج از متن نهج البلاغه بررسی می شوند که عبارتند از: 1- اصل شایسته سالاری؛ 2- اصل انصاف؛ 3- اصل استحقاق و نفی تبعیض؛ 4- اصل اعتدال و میانه روی.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، امام علی(ع)، نهج البلاغه، عدالت
  • عباسعلی منصوری صفحات 83-102
    ناصرخسرو مفهوم سعادت را ذیل تعابیر و مفاهیم متعدد دینی و فلسفی طرح و پیگیری می کند؛ مفاهیمی همچون ثواب و عقاب، بهشت و جهنم، تشبه به صانع، فرشته شدن و رسیدن به لذات عقلانی. اما مفهومی که وی بیشتر بر آن تاکید و تصریح دارد و مفاهیم دیگر را به آن تاویل می کند و می توان آن را وجه جمع تمام تعابیر ناظر به سعادت دانست، مفهوم علم است. در زبان ناصرخسرو شواهد صریح و فراوانی دال بر یکسانی سعادت و علم، و در مقابل یکسانی شقاوت و رنج با جهل وجود دارد. در این مقاله به تفصیل چگونگی ارجاع و تاویل مفاهیم ثواب و عقاب، بهشت و دوزخ، لذت و رنج، کمال، تشبه به باری و فرشتگی و فرشته شدن، به علم و جهل نشان داده شده است. با این حال به نظر می رسد مناسب ترین مفهومی که می تواند بیانگر دیدگاه ناصرخسرو در باب ماهیت سعادت باشد، مفهوم «بازگشت» است؛ زیرا هم چرایی یکسان انگاری علم و سعادت در نظام فکری ناصرخسرو را روشن می کند و هم مهم تر از آن اینکه، مفهوم «بازگشت» با سایر مفاهیم کلیدی فلسفی دینی در اندیشه ناصرخسرو همچون امام، شریعت، نسبت عالم ماده با عالم شریعت و تعلیم سازگاری و همخوانی بیشتری دارد. ازاین رو در نظام فکری ناصرخسرو و در ادبیات فلسفی کلامی او سعادت را باید در مفهوم و تعبیر بازگشت به موطن اصلی خویش، و شقاوت را در غربت ماندن از وطن خویش پیگیری نمود.
    کلیدواژگان: ناصرخسرو، سعادت، شقاوت، علم، بازگشت
  • عبدالله محمدی صفحات 103-124
    تحلیل رابطه ایمان و معرفت از مهم ترین مسائل انسان شناسی دینی است. سید بن طاووس از سویی بر نفی روش های کلامی و استدلالی تصریح می کند و از سوی دیگر در مواردی پرشمار، بر عقل فطری تاکید کرده و از استدلال های عقلی بهره جسته است. دیدگاه او بر جریان های عقل ستیز بعدی اثر جدی داشت. ازاین رو جمع بندی دیدگاه وی در نسبت سنجی استدلال عقلی و ایمان در حیات انسان دینی اهمیت می یابد. با کنار هم گذاردن عبارات سید بن طاووس، کفه انتقاد از معرفت استدلالی عقلی سنگینی می کند. به این ترتیب می توان وی را از سردمداران کلام نقلی یا فطری گرایی در علم کلام به شمار آورد. مخالفت با روش تفکر معتزلی در برابر مطلق روش های عقلی و نیز نفی استدلال های پیچیده عقلی در برابر قواعد بسیط عقلی، ازجمله توجی هاتی است که در جمع بین دو رویکرد وی قابل عرضه است. در این مقاله ضمن معرفی دو رویکرد مذکور و جمع بندی نهایی دیدگاه سید، برخی آسیب ها و اشکالات نظریه وی نیز گوشزد شده است.
    کلیدواژگان: سید بن طاووس، معرفت فطری، معرفت عقلی، ایمان و معرفت، کلام نقلی، کلام استدلالی
  • هوشنگ خوش سیما ، سجاد فرخی پور، مهدی جلالوند صفحات 125-143
    دو مکتب عقل گرا و تجربه گرا درباره منشا زبان نظر متفاوتی دارند. عقل گرایان، زبان به معنای قوه و استعداد ذهنی آن را فطری انسان می دانند و برای اثبات آن، ادله محکمی اقامه کرده اند؛ در مقابل، تجربه گرایان بر اکتسابی بودن زبان به کمک فرایندها و مکانیسم های غیرمستقیم تاکید دارند و زبان را حاصل تجربه و تعامل ذهن با محیط می دانند. اندیشمندان اسلامی معتقدند امور فطری از ابتدای خلقت به صورت بالقوه در درون انسان نهاده شده و رشد و تقویت آن وابسته به عوامل درونی و بیرونی متعددی است. با این معنا از فطرت، استدلال های نوخاسته گرایی نقد شده و بیان شده زبان قوه ای درونی در نوع انسان است که در یک حرکت به فعلیت می رسد و تحت تاثیر عوامل محیطی متفاوت، رشد می کند و دستورات زبانی را می سازد.
    کلیدواژگان: فطری گرایی، چامسکی، نوخاسته گرایی، فطرت
  • محسن محمدی الموتی ، سعید وثوقی، سیدجواد امام جمعه زاده صفحات 145-166
    مسئله تکفیر از دیرباز یکی از محورهای اساسی تعارض و خشونت در ادیان و ملل مختلف بوده است. این موضوع در دوره حساس کنونی به یکی از مسائل مبتلابه جهان اسلام تبدیل شده و توجه به آن بیش از گذشته اهمیت پیدا کرده است. مقاله حاضر درصدد پاسخ گویی به این پرسش اساسی است که جریان تکفیری در ایجاد واگرایی اعتقادی و اندیشه ای در جهان اسلام چه نقشی می تواند داشته باشد؟فرضیه عبارت است از اینکه جریان تکفیری با نگاه منفی به مذاهب اسلامی و به وجود آوردن مرزبندی های افراطی فرقه ای، به ایجاد و گسترش واگرایی در سطوح فکری و اعتقادی در جهان اسلام دامن می زند. آگاهی از این موضوع، امکان تبدیل این تهدید را به فرصتی برای شکل دهی به هم گرایی در جهان اسلام فراهم می آورد. بدین منظور، مقاله حاضر ضمن معرفی و تبیین جریان تکفیری (متغیر مستقل) و مسئله هم گرایی و واگرایی در جهان اسلام (متغیر وابسته) در سطح باورها و افکار، به تعارض مولفه ها و شاخص های جریان تکفیری با مولفه های هم گرایی در جهان اسلام که منجر به تاثیرگذاری و نقش آفرینی منفی این جریان در ایجاد هم گرایی جهان اسلام می شود، اشاره می نماید. یافته ها نشان داد در سطح باورها و افکار، مولفه های جریان تکفیری نظیر اجتهاد بی ضابطه، دوری از اندیشه ورزی نوآورانه و پویا، تکفیر مذاهب و دگراندیشان مذهبی، سطحی اندیشی و اصالت ظواهر، تعصبات کور و دگماتیسم، پیروی محض از گذشتگان و برداشت و تلقی افتراق انگیز از مفاهیم و اعتقادات دینی در تعارض با مولفه های فکری و اعتقادی هم گرایی در جهان اسلام نظیر اجتهاد ضابطه مند، خردگرایی، باور به تقریب مذاهب و تشکیل امت اسلامی، عمیق اندیشی و نگاه جامع به دین، انعطاف پذیری و مدارا، آینده نگری و تاکید بر اشتراکات اعتقادی و مذهبی قرار گرفته است و منجر به ایجاد واگرایی می شود.
    کلیدواژگان: جریان تکفیری، سلفی گری، وهابیت، هم گرایی، واگرایی، جهان اسلام
  • محمد عابدی صفحات 167-186
    مدیریت حیات سیاسی متاثر از مجموعه مبناهاست. در این میان قرآن معتقداتی را به مخاطبانش در ابعاد معرفت شناختی، انسان شناختی و… ارائه می کند که در بعد انسان شناختی، «فطرتمندی» از مهم ترین آنهاست. مسائل متعددی مانند امکان ارائه نظام حقوق سیاسی مشترک مبتنی بر فطرت برای همه انسان ها و تکلیف حکومت به ایجاد جامعه هماهنگ با فطرت وجود دارند که اتخاذ موضع در موردشان در سیاست مهم، و عنایت به فطرتمندی انسان در پاسخ به آنها موثر است. فرضیه تحقیق این است که «انسان برخوردار از فطرت است و خدا حیات چنین مخلوقی را تدبیر می کند و اعتقاد به این مبنا، برون دادهایی در مدیریت حیات سیاسی دارد». مقاله با روش استناد به قرآن و تفاسیری چون المیزان و آثار شهید مرتضی مطهری، به ابعادی از فطرت که در برون دادهای سیاسی مورد استفاده اند، اشاره دارد و برخی برون دادهای اعتقاد به فطرت را در مدیریت حیات سیاسی معرفی می کند.
    کلیدواژگان: فطرت، مدیریت، حیات سیاسی، برون دادهای سیاسی
  • عبدالرضا زاهدی ، صمد اسمی، غلامرضا خوش نیت صفحات 187-206
    قرآن کریم از «نطفه» با تعابیر وتوصیفاتی ازجمله «ماء دافق» ، «سلاله من ماء مهین‏» و «نطفه امشاج» سخن گفته است. با پیشرفت علم، برخی درصدد بررسی و تطبیق این آیات با علم جنین شناسی برآمده اند. ارائه نظرات نادرست در برخی موارد سبب شده است که شبهاتی ازجمله «پست انگاری آب منی و عدم توجه به اهمیت و ویژگی آن» و «عدم توجه به نقش نطفه زن در آفرینش جنین» در این باره مطرح شود. پس از بررسی روشن گردیدواژه های «دافق» و «مهین» که به عنوان صفت برای «ماء» آمده است، به ترتیب به معنای «مایع متحرک و آمیخته» و «مایع ضعیف» می باشد و همچنین واژه «نطفه امشاج» به قدر متیقن به نطفه مرد و زن هردو اشاره دارد. بنابراین اگر روش معناشناسی به درستی انجام گیرد، نه تنها با دستاوردهای علم جنین شناسی تعارض ندارد، بلکه کاملا با آن هماهنگ است.
    کلیدواژگان: مراحل خلقت انسان، نطفه امشاج، ماء مهین، ماء دافق
  • رضا بنی اسدی صفحات 207-220
    به دلالت صریح برخی آیات الهی، فرعون در آخرین لحظات عمرش توبه کرد. ابن عربی توبه او را مقبول دانسته و معتقد است باایمان از دنیا رفته است. امام خمینی معتقد است توبه فرعون مردود بوده و با حالت کفر دنیا را ترک کرده است. ابن عربی معتقد است فرعون قبل از غرق شدن توبه کرد و چون قبل از اینکه گناهی کند، قبض روح شد، پس نه تنها مومن، بلکه مومن پاکیزه از دنیا رفته است. به عقیده او کلام نرم حضرت موسی و هارون (ع) در فرعون اثر کرد و متذکر و خاشع شد و این دلالت بر قبولی ایمان او دارد؛ زیرا تذکر و خشیت در زمان دعوت صورت گرفته که در دنیا بوده است. اما امام خمینی معتقد است فرعون‏ بعد از اینکه متوجه شد به زودی غرق می‏شود، توبه کرد و توبه هنگام مرگ پذیرفته نمی شود. ایشان همچنین دستور الهی مبنی بر کلام نرم حضرت موسی و هارون (ع) با فرعون را نه به خاطر متذکر و خاشع شدن فرعون، که برای مصالحی همچون تاثیر بر اطرافیان فرعون دانسته اند.
    کلیدواژگان: توبه، ایمان، فرعون، کلام اسلامی، امام خمینی، ابن عربی
  • حسن معلمی صفحات 221-240
    در باب رابطه دین و اخلاق صورت های مختلفی تصویر شده است؛ ازجمله رابطه عینیت، تعامل، ابتنا یا تعاند و ضدیت که هرکدام نیز اقسامی دارد. مقصود اصلی مقاله، تاکید بر ابتنای اخلاق و دین بر عقل است. از این ناحیه دین حق و معقول، پایه و اساس اخلاق و ضمانت اجرای آن و اخلاق صحیح و معقول، روح دین و جزء دین و یکی از اهداف دین حق است. پس اگر عقل معیار حق و باطل باشد، نه احساس و عاطفه صرف و نه تعبد محض، آنگاه دین حق و اخلاق معقول به نحوی بر یکدیگر مبتنی هستند.
    کلیدواژگان: دین، اخلاق، رابطه دین و اخلاق، ابتنای اخلاق بر دین
|
  • Ramazan Alitabar Pages 5-23
    Man is a being who can manipulate nature and creation. His manipulations are various in kind and type amongst which is manipulating the genes of living organisms. This manipulation is subsumed under genetic engineering which is a set of methods that are used to change the genetic makeup of the target cell through transfer of new or synthetic genes from DNA in a way that the target cell not only inherits newly received characteristics but also transfers them to the next generation. In this way, genetic engineering is aimed at manipulating and interfering the life and nature. Therefore, from this angle, this science is faced with a variety of (philosophical, theological, juridical, legal, ethical, etc.) ambiguities and challenges delving into which requires sophisticated theoretical underpinnings on top of which is anthropological foundations. Man and anthropology are associated with genetic engineering and genetically engineered products: First, Man is the agent and doer of the manipulation. Second, Man is, in part, the patient of genetic engineering and third is that Man is the consumer of transgenic products. Considering the aforesaid issues, a variety of questions are framed such as what is the type of human’s interference and manipulation in nature and creation, what is the boundary of this manipulation and interference and what consequences are associated with it and finally does these genetic changes and modifications influence other dimensions of human beings such as mind, cognition, nature and behavior? The current research is an attempt to answer these questions using anthropological and religious underpinnings.
    Keywords: Agency of Human, Anthropological Foundations, Genetic Engineering, Man, Responsibility
  • Mohammad Ali Mashayekhi, Ahad Faraamarz Qaramaleki, Hadi Sadeqi Pages 25-47
    Self-knowledge has been amongst important concepts and issues in divine and non-divine schools of thought. To underscore this concept, Imam Ali (a) has employed the word Ma’rifat- e Nafs (Knowledge of self) comparing which with other synonyms words and phrases uncovers the accuracy and perspicacity of choice. Self-Knowledge is prior to other kinds of knowledge in importance. For the same weight it is also called the utmost of science and understanding, the highest of wisdoms and reasons, greatest of deliverances and etc. Numerous stipulations and description of self-knowledge has made this concept realizable but the reality of current human life runs contrary to it. Nonchalance, self-centeredness, egotism, self-excellence, devolvement, complacency, God-forgetfulness, negligence and ignorance are amongst barriers in the way f self-knowledge which are pointed to by Imam Ali (a).
    Keywords: Humanism, Imam Ali (a), Knowledge of Self, Man, Self-knowledge, Self-Scrutiny, Self-Supposition
  • Arezoo Mahmodzadeh tilemi, abdolah motamedi, Ameneh Afza Pages 49-64
    Words and action of Abu Sa'id Abu al-Khair (357-440 AD) has been the essence of Iranian and Islamic Mysticism and Gnosticism in the golden era of these cultural and spiritual phenomena. The current research is an attempt to study the personality structure and aspects of human dynamism in the doctrine of Abu Sa'id Abu al-Khair. Whatever this scholar knows about human personality is “becoming” i.e. “movement”. According to him, movement is the very nature of human being which does not require any stimuli or motivation. The nature of this movement and its direction needs to be explained. Whatever that determines this movement and its direction are the goals and models to which Man is attracted. The scope of human growth, too, is relative to the limitation and expansion of these goals and models.
    Keywords: Gnosticism, Mysticism, Personality Theory, Personality Structure, Personality dynamism
  • Vahid Bahrami Ain al, Qazi, Seyyid Mohammd Ali Taqavi Pages 65-82
    Justice is an ideal concept and an end in politics. Extracting this concept out of abstraction and realizing it in objective, social and political reality requires method. In his writings to his assistants and his political authorities Imam Ali draws the practical and executive methods of fulfilling justice. In the current research, which is a case study of Nahj al-Balaghah, the content analysis of documents through phenomenology is employed to investigate and evaluate the thought of Imam Ali on Justice. Besides, the theoretical framework of this research is adopted from those of Heidegger, Foucault and Giorgio Agamben that are used for analyzing the position of ethics in written Islamic sermons. The research has resulted in four strategic principle extracted from Nahj al-Balaghah which are a) the principle of meritocracy, b) the principle of fairness (equity), c) the principle of entitlement and rejection of discrimination and d) the principle of moderation.
    Keywords: Imam Ali (a), Justice, Nahj al-Balaghah, phenomenology
  • Abbas Ali Mansoori Pages 83-102
    Nasir Khusraw sets forth the concept of prosperity under a variety of religious and philosophical concepts such as reward and punishment, hell and paradise, Imitation of creator, becoming an angle and gaining reasonable pleasures. But the concept on which he mostly insists and through which he interprets other concepts and is therefore the essence of all concepts on prosperity, is the concept of “knowledge”. In the words of Nasir Khusraw a great deal of clear document denotes the sameness of prosperity and knowledge contrary to the sameness of wretchedness and ignorance. In the present research, the quality of interpreting concepts such as reward and punishment, hell and heaven, pain and pleasure, imitation of God, angle-likeness and becoming an angle through the concept of knowledge and ignorance is explained in detail. Yet, the most comprehensive concept which takes hold of the whole Nasir Khusraw’s view on the nature of “prosperity” is the concept of “return” because it uncovers why in Nasir Khusraw’s system of thought, knowledge and prosperity are considered the same and more importantly “return” is more compatible with other philosophical and religious key concepts such as Imam, Divine law, the relation of material world to divine world and learning. In Nasir Khusraw’s system of thought and in his philosophical-theological literature, prosperity is interpreted as returning to Man’s original residence and wretchedness is interpreted as distance from residence.
    Keywords: Knowledge, Nasir Khusrow, Prosperity, Return (Resurrection), Wretchedness
  • Pages 103-124
    Analyzing the relationship between faith and knowledge is amongst most important issues in religious anthropology. Seyyid Ibn Tawus, on one hand denies theological and rational methods and on the other, in many cases, emphasizes natural reason and uses the benefits of rational reasoning. The view he held deeply touched subsequent anti-rationalist currents. Therefore, summarizing his views on the relationship between rational reasoning and faith becomes important in the life of religious Man. Investigating the words of this scholar shows that he is more a critic of reasoning and rational knowledge. So he can be counted among pioneers of nativists and traditionalists in theology. His rejection of Motazele thinking method compared to absolute rational methods and his denials of sophisticated rational reasoning compared to expanded rational regulations are amongst justifications derived from both of his approaches. The current research, in addition to introducing both of the aforesaid approaches and summarizing the view of this scholar, has pointed to some of problems and deficiencies in his theory.
    Keywords: Faith, Knowledge, Natural Knowledge, Rational Knowledge, Rational Theology, Seyyid Ibn Tawus, Traditional Theology
  • Hooshang Khoshsima, sajad farokhipour, Mahdi Jalalvand Pages 125-143
    Empiricism and rationalism have contrasting views about the origin of language. Rationalist believes that language, as a faculty and a mental capacity, is innate in human being and support themselves with a variety of documents. In contrast, empiricists believe that language is acquired a posteriori through indirect processes and mechanisms. They also hold that language emerges as the result of the interaction of human mind with the environment through experience. Islamic thinkers believe that human beings are potentially endowed with natural (innate) capabilities from the very beginning of creation and their growth and their appearance depends on a variety of internal and external factors. Taking this definition of nativism into account, the proofs on which language Emergentism relies is criticized and it is concluded that language is an internal faculty of human being which surfaces as a result of a movement and grows under the effect of environmental exposure and becomes sophisticated in rules of grammar.
    Keywords: Chomsky, Emergentism, Nativism, Nature
  • mohsen mohammadi alamooti, Saeid Vothoqi, Seyyid Javad Imam Jome’zadeh Pages 145-166
    The Issue of Takfir has been in the thick of basic axes of conflict and violence among various nations and religions in the long run of the time. In the current critical period, this issue has affected the whole world of Islam and therefore grown in importance. The current research is an attempt to answer this basic question that what is the role of Takfiri movement in divergence of thought and belief in the world of Islam. Accordingly the hypothesis formulated is that Takfiri movement adopts a negative attitude toward Islamic sects and makes extremist sectarian divisions aimed at creation and expansion of divergence in the level of thought and belief in the world of Islam. Developing awareness of this issue opens up the possibility to offset the threatening role of Takfiri movement in creation of divergence and change it into an opportunity of convergence in the world of Islam. To this aim, the current research has first introduced and explained Takfiri movement (dependent variable) in the level of thoughts and beliefs and then contrasted components and indices of this movement with those of convergence in the world of Islam which counterbalances the role of the movement in creation of divergence. The research findings shows that in the level of thoughts and beliefs the movement adopts some components including unconventional discretion, failure in innovatory and dynamic thinking, Takfir of religions and religious dissidents, superficiality and externalism, blind bias and dogmatism, absolute obedience to the predecessors and schismatic understanding of religious beliefs and concepts which cause divergence and are in sharp contrast with those of convergence in the world of Islam such rule-governedness, intellectualism, firm belief in nearness of religions and creation of Islamic nation, profound thinking and comprehensive look toward religion, flexibility and moderateness, foresight and emphasis on joint religious aspects.
    Keywords: Convergence, Divergence, Salafism, Takfiri Movemets, Wahhabism, World of Islam
  • Mohammad Abedi Pages 167-186
    Management of the political life is influenced by a set of underpinnings amongst which is those of Quran that presents some beliefs to its audiences in anthropology, epistemology and etc. The most important of them in anthropology is nature-centeredness of Man. Many issues such as the possibility of implementing a joint system of political law on the basis of human nature for all human beings and enjoining government to establish a society in line with human nature exist adopting a position toward which is critical in politics. Besides, gaining awareness on nature-centeredness of human in adopting such a position is vital. Thus, the formulated hypothesis is that” Man has a nature and its life is managed by God. So, believing in this fact has some manifestations in managing political life”. The current research relies on documents from Quran, commentaries on Quran such as al-Mizan and writings of professor Motahari to point to some dimensions of human nature which has implications in political manifestations and introduce some outputs resulted from belief in human nature in managing political life.
    Keywords: Management, Nature, Political Life, Political Output
  • Abdulreza Zahedi, Samad Esmi, Gholam Reza Khoshniyat Pages 187-206
    Holy Quran has uttered the word “sperm” in a variety of descriptions and interpretations such as “ejaculating water”, “from the generation of base water” and “mixed sperm”. With advancements in science some researchers decided to verify Quranic sayings against findings in embryology. In some cases, presenting incorrect views has aroused some doubts such as “supposing that sperm is base water while ignoring its importance and its function” or “ignoring the role of women sperm in evolution of embryo”. The research findings showed that the words “ Dafeq” and “ Mahin” respectively mean ”ejaculating water” and “ base water” while the word “ Imshaj” means “ a mixed of sperm” which undoubtedly refers to a compound sperm of man and woman. Therefore, a correct semantics of these words submits proofs on the exact verification of Quranic verses against findings in embryology.
    Keywords: Base Water, Ejaculating Water, Mixed Sperm, Stages of Man’s Creation
  • Reza Baniasadi Pages 207-220
    According to some clear Quranic verses, Pharaoh repented in his last breathes. Ibn Arabi believes that his repentance is accepted by God and therefore he departed this life while he has been faithful. However, Imam Khomeini believes that Pharaoh’s repentance is not accepted and he has met his end in disbelief. Ibn Arabi postulates that Pharaoh repented just before being drowned and after repentance he has not committed any sin until his soil was taken. For the same reason, he has not been only faithful at the edge of death but also a clean faithful. Besides, Ibn Arabi believes that the tender words of Moses and Aaron touched Pharaoh and, for the same reason, pharaoh became aware and humble and this shows that Pharaoh’s faith is accepted because his humbleness and awareness has happened in the time of his invitation to God in this world. On the contrary, Imam Khomeini believes that Pharaoh repented as soon as he found that he is drowning and repentance at the edge of death is not accepted. Imam also believes that Pharaoh’s humbleness and awareness was a pretense toward some interests such as deluding surrounding people rather than accepting divine commandments.
    Keywords: Ibn Arabi, Imam Khomeini, Islamic Theology, Faith, Repentance
  • hasan moallemi Pages 221-240
    The relationship between religion and ethics is established in a variety of ways such as sameness, interaction and contrast and each of them have a variety of types. The current research has emphasized on the mutually enhanced relationship between religion and ethic. From this point of view, on ne hand, religion is something right and rational and serves as the foundation of ethics and a guaranty for its enforcement. On the other, ethics spirit of religion, a part of it and among the objectives of religion. Thus, if religion is the distinction between right and wrong, rather than a mere feeling and emotion or absolute obedience, it can be stated that religion and ethics has a mutually enhanced relationship.
    Keywords: Ethics, Religion, The relationship between religion an ethic