فهرست مطالب

انسان پژوهی دینی - پیاپی 35 (بهار و تابستان 1395)

نشریه انسان پژوهی دینی
پیاپی 35 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا برنجکار، مصطفی جمالی صفحات 5-27
    از مباحث مهم در معرفت شناسی، تاثیر عوامل غیرمعرفتی بر شکل گیری معرفت، به ویژه تاثیر اراده بر معرفت است. صدرا، به دلیل اتخاذ مبنای اصالت وجود و تشکیک و...، برخلاف نگاه پیشینیان، تحلیلی دقیق از نسبت اراده و معرفت داده است. بر اساس نگاه او، در حوزه ادراکات حضوری، بنا بر حرکت اشتدادی نفس انسانی متناسب با سعه وجودی و تکامل انسانی که فرآیندی ارادی است، درک حضوری انسان وضوح و اشتدادی متناسب پیدا می کند. در حوزه ادراکات حصولی انسان، اعم از ادراکات جزئی و کلی، در نگاه صدرا دو تحلیل مطرح می شود که در هر دو، اراده انسان در شکل گیری معرفت نقش آفرین است. در تحلیل نخست، نفس با تکامل ارادی و اختیاری خود مستعد پذیرش صور ادراکی از مبادی عالیه وجود یا عقل فعال می شود؛ و در تحلیل دوم این نفس انسانی است که با تکامل جوهری خود و در سایه اتحاد با عقل فعال، این ادراکات را انشا می کند و مواجهه با واقعیت صرفا زمینه ساز این انشای ارادی انسان است.
    کلیدواژگان: اراده، معرفت، علم حصولی، علم حضوری
  • هاجر شارجبیان گرگابی، علی ارشد ریاحی صفحات 29-49
    زندگی انسان زمانی معنا و ارزش می یابد که هدف و غایت آفرینش او تحقق یابد. بررسی نقش فطرت، به معنای آفرینش ویژه ای که به انسان اختصاص یافته است، با معناداری زندگی او مرتبط است. در این پژوهش، ابتدا با روش توصیفی- تحلیلی، فطرت اولیه و ثانویه از دیدگاه صدرا تبیین شده است. سپس دیدگاه های او درباره فطرت و بررسی نقش آن در معناداری زندگی انسان بیان گردیده و روشن شده است که دیدگاه وی درباره فطرت و تقسیم آن به اولیه و ثانویه، سبب شناخت موضوع معناداری زندگی می شود. علاوه بر این، معلوم می شود که تمرکز صدرا بر تحقق ولادت ثانویه در دو حوزه فکر و عمل، دربردارنده تصویر جامع و جدیدی از معناداری زندگی است.
    کلیدواژگان: صدرالدین شیرازی، فطرت اولیه، فطرت ثانویه، معناداری زندگی
  • مجتبی افشارپور، یارعلی کرد فیروزجایی صفحات 51-75
    مسئله معرفت نفس و ملازمه آن با معرفت خداوند، از ابتدای شکل گیری اسلام و اندیشه اسلامی، به تاثر از روایات صحیحه معصومان در میان مسلمانان مطرح شد. در این میان، فیلسوفان مسلمان تحت تاثیر آموزه های اسلام، در تبیین این مسئله بسیار کوشیدند و آن را به عنوان یکی از مسائل حکمت اسلامی مطرح کردند. حکمای مسلمان، این مسئله را از دو منظر معرفت حضوری نفس و شناخت حصولی آن محل بحث و کنکاش قرار دادند. در حوزه علم حصولی، آنها کوشیدند برهانی بر ملازمه بین معرفت نفس و معرفت رب عرضه کنند. در این مقاله روند شکل گیری این برهان، که ما آن را «برهان معرفت نفس» می نامیم، از زمان فارابی تا صدرا بررسی می شود. هرچند مشائیان از این برهان نهایتا اثبات عالم مفارقات یا محرک غیرمتحرک را نتیجه گرفتند، اما سهروردی نخستین کسی است که صراحتا توان اثباتی این برهان را اثبات واجب الوجود دانست و بعدها صدرا چهار تقریر از این برهان عرضه کرد.
    کلیدواژگان: برهان معرفت نفس، تجرد نفس، حدوث نفس، واجب الوجود، براهین اثبات خدا
  • احمد آکوچکیان، رضوانه دستجانی فراهانی، زهرا صفری صفحات 77-107
    انسان، پدیداری خودآگاه و خواهان تغییر است که نیاز به تغییر از سر انتخاب، اصل ماهیت انسانی او را توضیح می دهد. اندیشه تغییر، خاستگاه مبنای انسان شناخت اندیشه پیشرفت است و قابلیت پیشرفت انسانی، نشان دهنده ماهیت، وجوه، ابعاد، سطوح و ژرفای وجودی او است. بر اساس عقل و وحی و در برآیند آنها، سنت اهل بیت(ع)، گستره و ژرفای امکانی و وقوعی انسان تفسیر و تدبیر می شود. بدین سان ماهیت وجودی آدمی، همان ساحت و ژرفای امکانی و وقوعی پیشرفت آدمی است و ابعاد رشد انسان، ابعاد وجودی او است. به مدد کاربرد منظومه ای از روش شناسی های استنتاجی، روش شناسی استنباطی و نیز روش شناسی علوم رفتاری، ساحات انسان نگر آموزه های دین در این چشم انداز دانسته تر می شود و بر همین اساس دریافته می شود که تفقه در دین، منظومه دانشی مدیریت انسان نگر رشد و ولایت مند تغییر است. لذا سامانه علوم انسانی رشدنگر، مستند به همین مبانی انسان شناخت پیشرفت شکل می گیرد و عرصه ها و وجوه دکترین انسان نگر نظام مدنیت اسلامی، در این راستا منقح می شود و در نهایت نظام انسان شناخت ولایت فقیه، این گونه به روشنی می گراید.
    کلیدواژگان: انسان، حیات، ساحت وجودی، رشد، اهل بیت(ع)، نیایش، هرم نیازها، فرانیازهای رشد، مبانی انسان شناسی
  • مهدی نجفی افرا، مریم سادات زیارتی صفحات 109-132
    حرکت نشان از اشتداد هستی موجود متحرک دارد. لذا در تفکر صدرایی، حرکت امری وجودی است، نه ماهوی، ولی به دلیل اتحاد ماهیت با وجود، حرکت به جوهر نسبت داده می شود. معنای حرکت جوهری این است که هر صورت حادث، مشتمل بر آثار و کمالات صور قبلی نیز هست و جریان حرکت به نحو «لبس بعد از لبس» است. اثبات حدوث جسمانی نفس، وحدت نفس با قوای آن و جامع اکوان ثلاثه بودن انسان، از دست آوردهای حرکت جوهری است. صدرا بر مبنای «حدوث جسمانی نفس» و «حرکت اشتدادی جوهری»، نفس انسانی را در آغاز، جسمانی می داند که با حرکت تکاملی، مادی- مثالی و سپس مثالی محض خواهد شد و سرانجام به مرتبه تجرد عقلی می رسد. نفس حقیقتی ذومراتب است که بدن، مرتبه نازله آن است و هر فعل و انفعالی که در یک مرتبه رخ دهد، با فعل و انفعال در مراتب دیگر مرتبط است.
    کلیدواژگان: حرکت جوهری، حدوث جسمانی نفس، عقل نظری، عقل عملی
  • محمدحسین طالبی، محمد سالم محسنی صفحات 131-157
    در این مقاله چگونگی و چرایی ارتباط بین حقوق بشر و دانش های انسان شناسی بررسی و ارزیابی می شود. انسان شناسی با توجه به رویکردها و روش های گوناگونی که در آن وجود دارد، به دینی، فلسفی، عرفانی و تجربی تقسیم می شود. هدف این پژوهش بررسی رابطه حقوق بشر با این دانش ها و ارزیابی نقش آنها در تعریف و تدوین این حقوق است. حقوق بشر اگرچه به طور کلی با همه دانش های انسان شناسی مرتبط می شود، اما بنیادی ترین رابطه آن با انسان شناسی های دینی و فلسفی برقرار است. قواعد این حقوق بر اساس آموزه های آنها توجیه و از مبانی مستحکم برخوردار می شود. اما انسان شناسی تجربی صرفا در فرآیند اجرای حقوق بشر قابل ملاحظه است و در تعریف و شناسایی حقوق بشر، به دلیل هویت فرافرهنگی آن، چندان نقشی ندارد. انسان شناسی عرفانی نیز کاربرد همگانی ندارد.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، انسان شناسی فلسفی، انسان شناسی عرفانی، انسان شناسی دینی، انسان شناسی تجربی
  • هادی موسوی، سیدحمیدرضا حسنی صفحات 159-181
    «انسان شناسی» واژه ای است که، به رغم فراگیر شدن استفاده از آن در مجامع علمی، هنوز نگاه روشنی در خصوص نحوه های دخالت آن در علوم انسانی وجود ندارد. در این نوشتار، به منظور نشان دادن مناسبات بین مباحث فلسفی و علوم انسانی و نشان دادن چگونگی دگرگونی علوم انسانی با ایجاد تغییر در مبانی فلسفی آن، به سراغ بخشی از انسان شناسی محمدحسین طباطبایی رفته ایم که در صدد بیان مقولات عقل عملی یا همان نظریه اعتبارات است. اینکه مفهوم اعتباری، مفهومی است که در لحظه عمل یا فعل پدید می آید، موجب شده این دست مفاهیم به کلی با عقل نظری بیگانه انگاشته شود و روش شناسی کشف آنها بر عهده روش های کیفی قرار گیرد که عموما در انسان شناسی از آنها استفاده می شود. همین نکته مهم در نظریه اعتبارات موجب شده است تصویری که فلسفه اسلامی از علم «انسان شناسی شناختی» دارد، ساختار تازه ای به خود بگیرد، به نحوی که محدوده موضوع علم انسان شناسی شناختی به شناخت گونه های مختلف اعتبارات محدود شود.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، طباطبایی، اعتباریات، مقولات عقل عملی، انسان شناسی شناختی
  • علیرضا فاضلی، سید محمدحسن حاجی ناجی صفحات 183-204
    قرآن جوامع الکلم است و مخاطب آن انسان ها هستند؛ انسان هایی که گستره وجودی یکسانی ندارند. در برخورداری از معارف قرآن و بطون آن، شرح صدر، طهارت ظاهری و باطنی فرد نقش تعیین کننده ای ایفا می کند. سید جلال الدین آشتیانی کوشیده است رابطه مستقیمی بین مراتب وجودی انسانی و بطون قرآنی برقرار کند و نقش طهارت را در ایجاد این سنخیت نشان دهد. در این نوشتار می کوشیم با بررسی آثار مختلف او، این رابطه بین انسان و قرآن را، که مبتنی بر اصل صدرایی کثرت نوعی انسان ها است، روشن کنیم. در این راه از دیدگاه های حکمای معاصر نیز کمک گرفته ایم. سپس رابطه هر مقام از انسان (اطوار قلب) با بطن متناظر آن واکاوی می شود. آشتیانی قائل به اطوار هفت گانه قلبی است. وی شرط ورود به هر مرتبه را پاکی از مرتبه قبلی و اشتداد وجودی و تعالی مقام می داند. بنابراین، هر چه طهارت فرد بیشتر باشد دسترسی او به معارف و حقایق قرآنی بیشتر است، تا جایی که فقط انسان های کامل، که از طور هفتم انسانی بهره مند هستند و به اراده الهی به قله طهارت بار یافته اند، به تمامی حقایق و بطون قرآن احاطه دارند.
    کلیدواژگان: بطون قرآنی، طهارت، مراتب وجودی انسان، سید جلال الدین آشتیانی
  • مهدی شوشتری، حسین ناصری مقدم، حسین صابری صفحات 205-222
    مقصدهای شریعت از موضوعات مهمی است که مبانی آن در قرآن و دیگر منابع فقه مطرح شده است؛ نظریه ای که با نفوذ در اجتهاد یکی از عوامل پویایی و اثبات کارآمدی آن به شمار می رود. مقاصد شریعت تقسیم بندی های فراوانی دارد، از جمله: تقسیم به ضروریات، تحسینیات، احتیاجات و نیز تقسیم به حوزه های چهارگانه که شامل مقاصد مربوط به فرد، خانواده، امت و انسان می شود. آنچه در این نوشتار مطرح می شود، مقاصد انسانی شریعت است. اسلام در کنار نگاه ویژه ای که به مومنان و مسلمانان دارد، مقاصد انسانی را نیز جدای از دین و مسلک مردم مد نظر قرار داده است. حفظ نفس، حفظ عقل، حفظ آبرو، حفظ نسب، حفظ امنیت، اقامه عدل، نوع دوستی، تحقق جانشینی عام انسان در زمین، محقق کردن صلح جهانی و احترام به شرافت ذاتی انسان، اهداف انسانی هستند که شارع از وضع قوانین مد نظر داشته است.
    کلیدواژگان: مقاصد شریعت، مقاصد انسانی، مقاصد انسانی شریعت، مقاصد شریعت در فقه
  • مهدی فرمانیان، علیرضا میرزایی صفحات 223-246
    ابن حنبل در کتب خود همانند المسند و فضائل الصحابه و مطالب منقول در کتب تاریخ و سیر، نگاه اجلالی و تثبیتی و احترام آمیز به اهل بیت(ع) دارد. هرچند وی از سلسله جنبانان اهل حدیث و سلفی گری است در شکستن فضای عثمانیه و مروانی ضد علی(ع) نقش ممتازی ایفا کرد. نقش و اهتمام او در تربیع و تثبیت خلفای راشدین در چهار نفر، که منتهی به علی(ع) می شود، بسیار برجسته است. دیدگاه های ابن تیمیه، خلف ابن حنبل نیز، با وجود اشتراکات فراوان، گاه متفاوت با ابن حنبل است و گاه نیز با وی اختلاف دارد و بعضا نسبت به اکثریت علمای اهل سنت در موضوع منزلت اهل بیت(ع) متفرد می شود. موضع ابن تیمیه راجع به اهل بیت(ع) اجلالی و تثبیتی است اما در اثر عواملی گاه گرفتار جدل های بی حاصل و تفریط در حق اهل بیت(ع) شده است. شیعیان، ائمه اهل بیت(ع) را به عنوان انسان کامل قبول دارند که مظهر تجلی اسما و صفات الهی است. این نگاه در اهل سنت طرفدار ندارد و دو اندیشمند حنبلی مذکور با وجود اعتقاد به منزلت والای آن ذوات مقدسه آنها را از نمونه انسان های برتر جامعه بشری و اسلامی می شناسند. در این مقاله، دیدگاه این دو عالم حنبلی را درباره منزلت اهل بیت(ع) بررسی تطبیقی می کنیم.
    کلیدواژگان: اهل بیت، منزلت، ابن حنبل، ابن تیمیه، تنقیص، اجلال
|
  • Reza Berenjkar, Mostafa Jamali Pages 5-27
    The most important issues in epistemology, is non-cognitive factors influence the formation of knowledge which the impact of knowledge on the willingness would be very important. Sadra for taking a look at the principality of existence and skepticism … unlike the predecessors has provided a detailed analysis of the proportion of willingness and knowledge. According to his Viewpoint Presence of perception according to intensification moving human soul compatible with existing development and human evolution-which is Intentional- Understanding of the human person will be clear and intensification. Within the field of human knowledge by correspondence including both partial and general perceptions both, in Sadra’s viewpoint two analyses occur, in both the willingness of man's play a role in the formation of knowledge. In the first analysis, self-determination and their disposal susceptible to the development of higher forms of perception’s origins, in the second analysis the human soul is in the evolution of the essence and in the unity in light of the active intellect deals the composition of these perceptions and confront the reality underlying the acting and the intentional created humans.
    Keywords: Willingness, Wisdom, Knowledge by Correspondence, Knowledge by Presence
  • Hajar Sharajabian, Ali Arshad Riahi Pages 29-49
    Human’s life becomes meaningful and valuable when the purpose of his creation becomes true. The investigation of nature’s role in the case of special human’s creation is related to the meaningfulness of human’s life. In this study, first we will explain first nature and second nature with descriptive-analysis method and from Mullah Sadra’s point of view and then, we explain his view about nature and its role in human’s life. In this study, as a result, you can see that Mulla Sadra’s view about nature and his category, first nature and second nature, causes to recognize the meaningfulness of life’s subject. Moreover, Mullah Sadra’s concentration on second birth from two aspects, mind and act, results in a general and new image of the meaningfulness of life.
    Keywords: Mullah Sadra, First Nature, Second Nature, Meaningfulness of Life
  • Mojtaba Afshar Poor, Yar Ali Kordfiroozjaei Pages 51-75
    The problem of the knowledge of human soul and its correlation to God's knowledge have been introduced between Muslims of the beginning of Islamic age and thought, using at correct traditions for ahl ul-bayt. Muslim philosopher's affected by Islamic teachings have studied in this respect and raised its problem as an Islamic philosophical problem. They discussed this problem from two angles: presence knowledge of soul and acquired knowledge of soul. In area of latter, they have tried to give an argument on the correlation between soul's knowledge and God's knowledge. In this paper, we have examined process of formation for this argument since Farabi to Mulla Sadra; in the paper, it has been regarded as an argument of soul's knowledge. However Prepatetics have concluded a proof on incorporeal world and the unmoved moving from this argument, but Sohravardi is the first who frankly proved the existence of God by the proof. And Later Mulla adra presented the proof by four explanations.
    Keywords: Proof of Soul's Knowledge, Immateriality of Soul, Creation of Soul, Self, Existent, God's existence
  • Ahmad Akoochekian, Rezvaneh Dastjani Farahani, Zahra Safari Pages 77-107
    Man is known as a consciousness creature with natural desire of optional change that such a desire describe his essence. The Idea of such a change is regarded as humanistic origin of progress and ability and refers to his essence, dimensions, levels and depth of existence. As is understood, human capacities are studied and managed in the shadow of human reason, revelation and Prophet`s family`s manner of life and teachings. In this way, human nature consists in his existential dimensions and capacities for growth and deep change. As is shown, using different methods of study, Islamic teaching of human nature would be understood deeply and, thus, it is well known that management knowledge system of Islam is based on Divine leadership of transformation. Therefore, the ground for growth-based humanities happens, the fields and faces of humanistic doctrine of Islamic social system are established on such humanistic principles and, finally, humanistic system of vilayati faqih poses itself clearly.
    Keywords: Human Life, Realms of Existence, Growth, Quran, Ahl al Bayt (AS), Prayer, Hierarchy of Needs, Meta Needs of growth, Principles of Anthropology
  • Mehdi Najafiafra, Maryam Sadat Ziaraty Pages 109-132
    According to Mulla Sadra, motion is passing from potentiality to actuality gradually. He has not meant of substantial movement, the substance is moving, but the movement has been devoted to the being, not to the quiddity, because the essence unified with the being externally. According to Mulla Sadra’s philosophy all originated things are moving in a manner such as covering after covering. Approving the corporeal origination of soul, unity of the soul with its faculties and regarding human beings as the comprehensive being, is the results of substantial motion. He, on the basis of corporeal generation of the soul and substantial gradational motion, regards the human as a corporeal substance at the beginning which then can elevate from matter to quantitative ideas and then to intellectual truths. Accordingly, human souls have many gradations which the lowest is the body, so the souls are changing from one stage to the other.
    Keywords: Substantial Motion, Corporeal Generation of the Soul, Theoretical Reason, Practical Reason
  • Mohammad Hussain Talebi, Mohammad Salem Mohseni Pages 131-157
    The quality of and the course of relation between human rights and anthropological sciences will be analyzed in this article. According to the different approaches and methods of anthropology, this knowledge is divided into four branches: religious, philosophical, mystical and experimental. The aims of this research are: 1. the analysis of the relation between human rights and those branches, 2. the evaluation of their role in defining and codifying those rights. Though human rights are related to all branches of anthropology, the most principal their relation is the relation between human rights and religious and philosophical anthropologies. The rules of human rights are justified according to the teachings of those sciences and these rules have the firm foundations. The experimental anthropology is only considerable in the process of performing human rights, but because of its meta-cultural identity, this branch of anthropology has no so important role on defining and realizing human rights. The mystical anthropology has no public usage.
    Keywords: Human Rights, Relation between Human Rights, Anthropology, Philosophical Anthropology, Mystical Anthropology, Religious Anthropology, Experimental Anthropology
  • Hadi Mousavi, Seyyed Hamid Reza Hassani Pages 159-181
    Regardless the wide spread use of the term Anthropology in scientific field, there is no clear conception of its various interferences in humane sciences. In this article, for showing the relations between philosophical discussions and human science and also for showing how humane sciences change by changing the philosophical foundations. We talk about the part of Allama Tabatabai's Anthropology which proposing the categories of practical reason or the theory of E`tebariat. E`tebari is a kind of concept which emerges by the action and this property makes these kind of concepts alien from theoretical reason. Consequently, the methodology of discovering them is the use of qualitative methods which use in the science of Anthropology. In Islamic philosophy this important point in the theory of E`tebariat can change the structure of the science of "cognitive Anthropology" in the way that the subject matter of cognitive Anthropology bounds by knowing the various kind of E`tebariat.
    Keywords: Anthropology, Allama Tabatabai, Etebariat, Categories of Practical Reason, Cognitive Anthropology
  • Alireza Fazeli, Seyyed Mohamadhasan Haji Naji Pages 183-204
    Qur‛an is societies of words, jawame ul-kalim, and its addressees include human beings that their existential capacities have not the same. To acquire of Qur‛anic doctrines and its esoteric meanings, plain and conscience purification is needed. Seyyed Jalal Ashtiani attempt to explain relation between the existential grads of human beings and esoteric layers of Qur‛an, and to display the role of purification in congruity of them. In this paper, we consider various works of Ashtiani to manifest the relationship between human and Qur‛an that based upon Sadrian rule that is species multiplicity (kasrat al no’iya). In this path we consider view point of Islamic contemporary philosopher. Then we analyze status of human (stages of the heart) along with its esoteric meaning. Ashtiani maintain that the levels of the heart are seven and entering to higher level is provided to purification of lower level. Therefore seventh stage is peculiar to the perfect man.
    Keywords: Esoteric Layers of Qur‛an, Purification, Existential Levels of Human Being, Seyyed Jalal Ashtiani
  • Mahdi Shoshtari, Hosein Naserimoqaddam, Hosein Saberi Pages 205-222
    Shariah and the objectives behind it are among critical issues the bases of which are postulated in Quran and other sources of jurisprudence. This theory has touched Ejtihad and put efficiency and vigor in it. Multiple goals and objectives are considered for Shariah the classifications of which include necessities, requirements and motivations. In one more classification it involves those related to individuals, family, nation and Man. The current research has shed light on those aspects of Shariah that concerns Man. In spite of its care for Muslims and believers, Islam is concerned with human objectives such as self–respect, rationality, dignity, saving parentage (originality), security, justice, philanthropy, global peace, respecting Man’s esteem and fulfilling the state of Man’s Caliphate in earth that are far beyond the boundaries of religion and all outlined in religious laws.
    Keywords: Shariah's Objectives, Human Objectives, Man's Religious Objectives, Objectives of Shariah, Fiqh
  • Mahdi Farminian, Alireza Mirzaei Pages 223-246
    Ebn Al-Hanbal in his books including Al-Mosnad and Fazael Al-Sahabeh and his traditional contents in history and chronology has paid a dignifying, supporting and respectful look at the household of the prophet. Although he has been amongst prime movers of traditionalism and Salafism, he played a significant role in shattering anti-Ali atmosphere of Ottoman and that of Marvan. His role and effort in quadrature (being four) of the leader Caliphs, terminating in Imam Ali’ succession, are noticeable. The viewpoints of Ebn Al-Taymiyyah, the successor of Ebn Al-Hanbal, in spite of numerous commonalities with him, are, sometimes different and sometimes in contrast. Ebn Al-Taymiyyah viewpoints are also different from those of Sunni’s learned authorities regarding the respect and rank of the household. His position concerning the household is also supporting and dignifying, in spite of that, occasionally he has been occupied with effortless discussions and making light of the household’s right while touched by some factors. Shiites are of the opinion that the household of the prophet are perfect man and manifestation of divine attributes and qualities. In Sunnis, however, no one is in favor of this opinion. Even these two Sunni thinkers, although believe in the household of the prophet as superior and of high rank in human and Islamic societies, are against the Shiite opinion. In the current research, we light upon the viewpoints of these two Hanbali thinkers dealing with the respect of the household.
    Keywords: Household, Respect, Ebn Al Hanbal, Ebn Al Taymiyyah, Disqualifying, Honoring