فهرست مطالب

تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی - پیاپی 76 (بهار 1393)

نشریه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی
پیاپی 76 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • غلامرضا فدایی* صفحه 1
  • غلامرضا فدایی* صفحات 11-30
    هدف
    هدف این مقاله، ارائه طرحی پیشنهادی به عنوان جایگذینی برای اف. آر. بی. آر. است.
    روش
    مقاله حاضر به روش مطالعه سندی انجام گرفته است.
    یافته ها
    در این طرح، هر پدیده از جمله پدیده های کتابشناختی از طریق چند رویکرد مورد بررسی و تحقیق قرار می گیرد. ابتدا موجودیت هر پدیده مطرح می شود و طبیعی است که موجودیت هر پدیده نیازی به استدلال ندارد بلکه واقعیتی است که با سه عنصر عنوان، مولف (تنالگان) و موضوع در عالم معرفت شناسی قوام و موضوعیت می یابد. آنگاه با رویکرد پنداری به توصیف و بیان بیشتر درباره هر سه عنصر فوق پرداخته می شود و چنانچه شناسه های اضافی در مسیر سه عنصر وجود داشته باشد ذکر می گردد. در ادامه با توجه به رویکرد مکانی و زمانی، زمینه حضور و ظهور پدیده مورد بررسی قرار می گیرد و شناسه ها و مطالبی که روشنگر این دو ویژگی پدیده است ذکر می شود. آنگاه به اصلی ترین رویکرد درباره پدیده که همانا ویژگی ها و چگونگی حضور و ظهور آن است پرداخته می گردد و اینکه با توجه به مخاطبان نوع جلوه اثر (متن اثر، ترجمه، چکیده، گزیده، ویرایش، شرح و حاشیه) و مسیر تحول آن مورد بررسی قرار می گیرد. همچنین نحوه برخورد مخاطبان با آن از قبیل اقبال و یا ادبار، نمایه شدن، ضریب تاثیر و هر آنچه که ویژگی این موجودیت را بهتر می نمایاند مطرح می شود. در ادامه در تاثیر و تاثری که پدیده کتابشناختی در فرد و جمع داشته است، ذکر می گردد. در آخرین بخش، دو رویکرد ساختاری و مقداری که حاوی دقیق ترین اطلاعات ساختاری و مقداری به لحاظ نوع، سبک، کم و کیف و مانند آن است، مطالعه می شود.
    اصالت/ارزش: انواع قالب های سازماندهی و رده بندی چون دابلین کور، مارک، تی. آی. ای. و مودس، تاکسونومی ها، فولکسونومی ها به بازار آمده اند که هر یک گوشه ای از مشکلات را حل نموده اند و مشکلات و محدودیت هایی هم به همراه دارند. اف. آر. بی. آر نیز نمونه ای از آن است که آن هم به دلیل مشکلات اجرایی کمتر عملیاتی شده و مجریان رغبتی اندک برای استفاده از آن از خود نشان داده اند. نویسنده در این مقاله رویکردی جدید به مسئله هستی شناسی ها و یا بهتر است گفته شود هستی نگاشت ها دارد که می تواند جایگزینی برای اف آربی آر باشد.
    کلیدواژگان: هستی شناسی، اف، آر، بی، آر، نگاه رویکردی، سازماندهی اطلاعات
  • وحید خاشعی* صفحات 31-51
    هدف
    هدف این پژوهش، دستیابی به مدلی از کنترل استراتژیک با ابزارهای کاربردی و قابل استفاده در سطح نهاد کتابخانه عمومی کشور است.
    روش
    پژوهش حاضر به لحاظ هدف، اکتشافی و با راهبرد مطالعه موردی و جهت گیری بنیادی است و گردآوری اطلاعات در آن با استفاده از پیمایش میدانی انجام گرفته است و با روش های تحلیل آماری به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شده است.
    یافته ها
    طراحی یک سیستم کنترلی استراتژیک، شرایط سازمان را به منظور حرکت منسجم در بستر محیط فراهم می سازد و کوشش های پراکنده مدیران را انسجام بخشیده و از تصمیمات پراکنده جلوگیری می کند. نهاد کتابخانه عمومی کشور با تدوین سند چشم انداز خود که همانا جایگاه اول در منطقه و برتری از جهت سرانه فضا، عضو، منابع و امانت کتابخانه است، به شدت نیاز دارد تا ابزارها و روش های استراتژی خود را کنترل کند. مقاله حاضر با طراحی مدل کنترل استراتژیک به دنبال تسهیل و حل مساله کنترل استراتژی در چشم انداز راهبردی نهاد کتابخانه های عمومی کشور است و نتایج به کارگیری این مدل می تواند در سازمان های عمومی غیردولتی مورد استفاده قرار گیرد.
    اصالت/ارزش: پژوهش حاضر می تواند دستمایه مناسبی در خصوص کنترل راهبردی چشم انداز راهبردی نهاد کتابخانه های عمومی کشور باشد.
    کلیدواژگان: کنترل استراتژیک، کنترل اجرای استراتژی، کنترل محتوای استراتژی، فرایند کنترل
  • محمدحسین بیگلو*، سعید غفاری، شهناز مصیب زاده صفحات 53-67
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان فرسودگی شغلی و عوامل موثر بر آن در میان کتابداران کتابخانه های عمومی شهرستان اردبیل است.
    روش
    روش پژوهش پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش و جکسون است که برای به دست آوردن میزان فرسودگی شغلی و عوامل موثر بر آن در میان 51 کارمند کتابخانه عمومی (کتابدار و مدیر) از 5 واحد کتابخانه عمومی شهرستان اردبیل توزیع شد. داده ها از طریق آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفته است.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که میزان فرسودگی شغلی در میان کتابداران کتابخانه های عمومی شهرستان اردبیل در دو مقیاس فراوانی و شدت در سطح پایینی می باشد. همچنین میزان فرسودگی شغلی در بعد خستگی عاطفی، مسخ شخصیت و عملکرد فردی نیز در دو مقیاس فراوانی و شدت در سطح پایینی می باشد؛ اما میزان فرسودگی شغلی در بعد درگیری در مقیاس فراوانی، متوسط و در مقیاس شدت، بالا گزارش شده است.
    ارزش/اصالت: این مقاله را می توان در زمره نخستین پژوهش هایی قلمداد کرد که به بررسی عوامل موثر بر فرسودگی شغلی در میان کتابداران پرداخته است.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، خستگی عاطفی، مسخ شخصیت، کتابخانه های عمومی شهرستان اردبیل
  • حسن صیامیان، معصومه لطیفی * صفحات 69-92
    هدف
    این پژوهش با هدف آگاهی از دیدگاه کتابداران کتابخانه های عمومی استان مازندران نسبت به میزان برخورداری آنها از مولفه های جو توانمندسازی در محیط کار انجام شده است.
    روش
    روش پژوهش پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. در این پژوهش از پرسشنامه تعدیل شده جو توانمندسازی اسکات و ژاف شامل 38 گویه و 9 مولفه (روشنی هدف ها، روحیه، رفتار عادلانه، شناخت و قدردانی، کار تیمی، مشارکت، ارتباطات، محیط کار سالم، آموزش) در مقیاس لیکرت استفاده شده است. جامعه آماری شامل تمامی کتابداران شاغل در کتابخانه های عمومی وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی کشور در استان مازندران می باشد. داده ها با استفاده از آزمون t، تحلیل واریانس و لوین مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد، بین دیدگاه کتابداران کتابخانه های عمومی استان مازندران نسبت به میزان برخورداری آنها از مولفه های جو توانمندسازی در محیط کار با توجه به جنسیت و رشته تحصیلی تفاوت معنی داری وجود ندارد؛ ولی بین سابقه کاری، سمت سازمانی و سطح تحصیلات تفاوت معنی دار وجود دارد. نتایج بیانگر آن است مولفه «شناخت و قدردانی» و «مشارکت» با توجه به سابقه کاری از تفاوت معنی داری برخوردار است؛ به طوری که کمترین میانگین در مولفه «شناخت و قدردانی» مربوط به کتابداران با سابقه کاری زیر 5 سال و در مولفه «مشارکت» بیشترین میانگین مربوط به کتابداران با سابقه کاری 15- 5 سال می باشد. همچنین مولفه «کار تیمی» و «آموزش» با توجه به سمت سازمانی دارای تفاوت معنی دار می باشند؛کمترین میانگین در مولفه «کار تیمی» و بیشترین میانگین در مولفه «آموزش» به روسای اداره شهرستان مربوط می باشد. مولفه «رفتار عادلانه» و «شناخت و قدردانی» با توجه به مقطع تحصیلی دارای تفاوت معنی داری می باشد؛ در مولفه «رفتار عادلانه» کتابداران با سطح تحصیلی فوق دیپلم از کمترین میانگین و در مولفه «شناخت و قدردانی» کتابداران با سطح تحصیلی لیسانس از بیشترین میانگین برخوردار می باشند. در نهایت، جو توانمندسازی در کتابخانه های عمومی استان در حد متوسط ارزیابی شده است و نیاز است به مواردی چون عدالت در پرداخت، بهبود نظام ارزشیابی و پاداش، برآوردن نیازها و انتظارات کارکنان و سایر اقدامات توانمندساز توجه شود.
    اصالت و ارزش: پژوهش حاضر می تواند به عنوان یک جنبه پژوهشی نوین تلقی شود که به صورت مشخص جو توانمندسازی در محیط کار را از دیدگاه کتابداران کتابخانه عمومی مورد توجه قرار داده است. نتایج حاصل از نظرسنجی می تواند مدیران و کتابداران کتابخانه های عمومی را در اجرای موفقیت آمیز جو توانمندسازی و ادراک درست از آن در محیط کار یاری رساند.
    کلیدواژگان: جو توانمندسازی، کتابداران، محیط کار، کتابخانه های عمومی، استان مازندران
  • وحیده زارع گاوگانی، الهام قیصری *، محمد اصغری جعفرآبادی صفحات 93-112
    هدف
    هدف اصلی این مطالعه، بررسی راه ها، منابع و اهداف اطلاع جوئی سلامت اعضای کتابخانه های عمومی شهر قزوین، وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی کشور است.
    روش
    این مطالعه به روش توصیفی مقطعی و در بین 200 نفر از اعضای 4 کتابخانه عمومی شهر قزوین (وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی کل کشور) در آذرماه سال 1390 انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی نظیر فراوانی و درصد فراوانی استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد، تقریبا تمامی اعضای کتابخانه های عمومی شهر قزوین نیاز به اطلاعات سلامت را در زندگی روزمره خود احساس کرده اند. پاسخ بیشتر آنها به این احساس، رفتاری منفعلانه بوده است. رایج ترین مجرای کسب اطلاعات سلامت، تماشای تلویزیون می باشد. همچنین در بین منابع مورد استفاده، تلویزیون در رتبه اول قرار دارد. در میان منابع اینترنتی، از موتورهای جست وجوگر بیشتر استفاده شده است. پیشگیری از بیماری ها مهم ترین هدف افراد از جست وجوی اطلاعات سلامت می باشد.
    اصالت/ارزش: این مطالعه به خاطر جدید بودن خدمات اطلاعاتی سلامت در کتابخانه های عمومی کشور و همچنین تاکیدی که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و برنامه حاکمیت بالینی بر مشارکت جامعه و بیماران در تصمیم گیری سلامت خود دارند، دارای جایگاه خاصی است. این مطالعه برای نهاد کتابخانه های عمومی به منظور سیاست گزاری در زمینه ارائه خدمات اطلاعاتی سلامت از طریق کتابخانه ها بسیار ارزشمند و منحصربه فرد است؛ زیرا علاوه بر نشان دادن گرایش، نیاز و علاقه اعضای کتابخانه ها؛ مجراها و نوع منابعی که مورد علاقه مندی آنها می باشد را نیز نشان می دهد.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاع جوئی، اطلاعات سلامت، کتابخانه های عمومی، شهر قزوین
  • سپیده فهیمی فر *، محبوبه فرزین یزدی صفحات 113-126
    هدف
    هدف پژوهش حاضر ارزیابی کتابخانه های عمومی از دیدگاه کاربران و برآورد میزان رضایت آنها نسبت به چهار معیار منابع، ساختمان و تجهیزات، کتابداران و نیز خدمات کتابخانه های عمومی است.
    روش
    این پژوهش به روش پیمایشی با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته انجام شده است. جامعه آماری پژوهش کاربران فعال کتابخانه های عمومی شهر یزد بود که شامل 1000 نفر گردید. تعداد نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران 226 نفر محاسبه شد و به همان تعداد پرسشنامه توزیع گردید.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهش، از مجموع کلیه مولفه ها، میزان رضایت کاربران از «دانش کتابداران و رفتار آنها» از معیار ارزیابی «کتابداران»، و میزان رضایت از «ساعات کاری کتابخانه» از معیار «خدمات کتابخانه» بالاترین رضایت را به خود اختصاص دادند. همچنین یافته های پژوهش نشان داد که کاربران در مقایسه با چهار معیار منابع، ساختمان و تجهیزات، کتابداران، و خدمات کتابخانه، بیشترین میزان رضایت خود را از کتابداران اعلام داشته اند.
    اصالت/ارزش: ارزیابی میزان رضایت کاربران فعال کتابخانه های عمومی استان ها برای ارزیابی ارزش منابع داخلی نهاد بسیار مهم است. سنجش میزان رضایت و عملکرد عموما از طریق ابزار لیب کوال انجام شده است که مقایسه نتایج آن ارزیابی ها با ارزیابی حاضر می تواند به سیاستگذاری در حوزه منابع کمک کند.
    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی یزد، رضایت، کاربران، مجموعه، ساختمان، تجهیزات، کتابداران، خدمات
  • محمدحسن زاده *، رقیه قربانی بوساری صفحات 127-149
    هدف
    پژوهش حاضر بر آن است تا وضعیت اشتراک دانش در میان کتابداران عضو گروه بحث الکترونیکی علوم کتابداری و اطلاع رسانی ایران، آمریکا و استرالیا را مورد مقایسه قرار دهد.
    روش
    روش پژوهش حاضر پیمایشی و از نوع کاربردی است. بر اساس روش نمونه گیری هدفمند، 460 نفر که بیشترین آمادگی خود را برای پاسخگویی به پرسشنامه طی دوره 7 ماهه 1/8/1389 (23/7/2010) تا 1/3/1390 (22/3/2011) در گروه بحث اعلام نمودند، بهعنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. از 460 پرسشنامه توزیع شده، 400 پرسشنامه (87 درصد) به طور کامل بازگردانده شد.
    یافته ها
    پس از تجزیه و تحلیل نتایج مشخص شد که رفتار کتابداران عضو هر سه گروه بحث نسبت به اشتراک دانش، فعال و نگرش آنها نسبت به این فعالیت خوشبینانه است. طبق یافته ها، دانش کتابداران عضو گروه بحث ایران در سطح پایین تری نسبت به دانش کتابداران عضو دو گروه دیگر است. بین دانش، نگرش و رفتار کتابداران عضو هر سه گروه بحث نسبت به اشتراک دانش، به تفکیک، تفاوت معنی داری مشاهده شد. همچنین مشخص شد که تفاوت هایی میان دیدگاه کتابداران عضو هر سه گروه بحث نسبت به عوامل فردی، سازمانی و فن آوری موثر بر اشتراک دانش وجود دارد. بین شدت تاثیر عوامل مشوق و بازدارنده بر اشتراک دانش در میان کتابداران عضو هر سه گروه بحث تفاوت معنی داری مشاهده شد. افزون بر این، کتابداران عضو هر سه گروه بحث، بیشتر از ابزارهای الکترونیکی برای اشتراک دانش بهره می بردند؛ اما میزان استفاده آنها از ابزارها متفاوت بود. به طور کلی، اشتراک دانش در میان کتابداران عضو گروه بحث استرالیا و آمریکا، به ترتیب، مناسب تر از وضعیت اشتراک دانش در میان کتابداران عضو گروه بحث ایران ارزیابی شد.
    اصالت/ارزش: این پژوهش برای نخستین بار موضوع اشتراک دانش را بر اساس مولفه های رفتار، دانش، و نگرش کتابداران در میان کتابداران عضو گروه بحث الکترونیکی علوم کتابداری و اطلاع رسانی ایران، آمریکا و استرالیا مورد بررسی قرار داده است.
  • مریم ناخدا*، آرزو جوادی صفحات 151-171
    هدف
    این پژوهش به بررسی الزامات و ویژگی های لازم برای قصه گویی دیجیتالی در وب سایت های کودکان و نوجوانان ایران می پردازد.
    روش
    در این پژوهش از روش پیمایشی و ابزار سیاهه وارسی شامل 5 مولفه و 67 مورد از الزامات برگرفته از مطالعه ادبیات پژوهش و مشاهده استفاده شد. همچنین در این پژوهش، 21 وب سایت ایرانی کودکان و نوجوانان که دربرگیرنده بخش قصه گویی بودند انتخاب شدند.
    یافته ها
    وب سایت های کودکان و نوجوانان ایران، از نظر رعایت الزامات قصه گویی دیجیتالی، پایین تر از سطح متوسط قرار دارند. الزاماتی چون استفاده از یک بازی برای ساخت قصه، امکان هدایت شخصیت قصه ها، امکان انتخاب و افزودن افکت های صوتی، امکان انتخاب و افزودن افکت های تصویری، امکان رنگ آمیزی، و امکان انتخاب شخصیت ها، که حدود 26.86 درصد الزامات را به خود اختصاص می دهند، در هیچکدام از وب سایت ها وجود نداشتند. استفاده از عکس و تصاویر گرافیکی، امکان جستجوی قصه ها بر اساس اطلاعات کتابشناختی، و امکان جستجو از طریق انتخاب تصاویر، جزء سه رتبه ی اول الزامات موجود در وب سایت های کودکان و نوجوانان ایران بودند.
    اصالت / ارزش: به دلیل عدم پرداختن به مفهوم قصه گویی دیجیتالی در ایران تاکنون، آگاهی دست اندرکاران کتابخانه های کودکان و نوجوانان از شرایط پیاده سازی قصه گویی دیجیتالی در محیط اینترنت، موضوعی قابل پرداخت است. این پژوهش ضمن فراهم ساختن آشنایی با این مفهوم، قصه گویی دیجیتالی را به عنوان ابزاری در جهت افزایش مطالعه و کتابخوانی مطرح می سازد.
    کلیدواژگان: قصه گویی دیجیتالی، اینترنت، کودکان و نوجوانان، کتابخانه ها
  • روح الله مهدیون، علی شعبانی*، ملیحه صادقی صفحات 173-197
    هدف
    هدف پژوهش حاضر توصیف و تبیین فرآیند بهبود و تضمین کیفیت در مراکز یادگیری الکترونیکی است.
    روش
    روش این پژوهش زمینه یابی از نوع همبستگی (معادلات ساختاری) است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است که بر روی و 153 نفر از مدرسان، کارکنان تخصصی و متخصصان یادگیری الکترونیکی به عنوان نمونه آماری اجرا شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که متغیر فرآیند یاددهی – یادگیری با شدت قوی و بصورت مثبت معنادار برکیفیت یادگیری موثر است؛ اما در این میان متغیرهای ویژگی های کنشگران انسانی، و عوامل مدیریت به صورت مستقیم بر کیفیت یادگیری موثر نبودند؛ اما پیامدها را به صورت مثبت و معناداری تحت تاثیر قرار می دادند. از میان عوامل زمینه ای بافتار عمومی به صورت مثبت و معناداری بر کیفیت یادگیری تاثیر داشت. در این میان رابطه معناداری در خصوص بافتار تخصصی و کیفیت یادگیری یافت نشد همچنین هیچ یک از راهبردهای خرد، میانی و کلان بر کیفیت یادگیری تاثیرگذار نبودند اما شکل گیری راهبردها با عوامل محیطی مورد تاثیر قرار می گیرد و از سوی دیگر راهبردها بدون واسطه بر پیامدها تاثیر گذارند. از سویی دیگر کیفیت یادگیری به صورت مثبت، معنادار و قوی بر ایجاد پیامدها موثر است.
    کلیدواژگان: تضمین کیفیت، بهبود کیفیت، یادگیری الکترونیکی، کیفیت یادگیری، معادلات ساختاری
|
  • Gholam Reza Fadaie * Pages 11-30
    Purpose
    The aim of this article is to propose an alternate for F. R. B. R.
    Methodology
    The methodology is based on library investigation and Web searching.
    Findings
    In this article every bibliographical entity is studied from eight approaches: the first is ontological one which deals with three equal - valued elements with which the entity comes into being. They are author (corporate body)، title and subject. The second approach is called epistemological by which any narration or characteristics belonged to the three above mentioned elements appears here. In the two next steps، it is obvious that any entity is covered by time and space; therefore all characteristics for these two come here. In the fifth and sixth approaches، called behavior and effect، all notions which explain these two appear here. At the end، the tow last approaches، called structural and measuring، any item which describes the structure and quality or quantity which belonged to the entity is shown here. Originality/Value: All other formats for organizing knowledge such as Dublin Core، Mark، TIA. MODES، Taxonomy، Folksonomy have solved a portion of the problems in the case. This new approach، according to the author’s view will solve many limits on the way and can be a good alternative for F. R. B. R.
    Keywords: Ontology. F.R.B.R., approach study, organizing of knowledge
  • Vahid Khashei * Pages 31-51
    Purpose
    The purpose of this research is to achieve a model of useful strategic control that can be used in the public libraries affiliated with the Iran Public Libraries Foundation.
    Methodology
    This is an exploratory research project، using a case study approach with an original orientation. Data has been collected through field surveys and descriptive statistical analysis methods have been used to analyze data.
    Findings
    Designing strategic control systems، enables the provision of the organization circumstances (conditions) for moving coherently within the context of distributed environments. It also provides a vehicle for the integration of distributed decisions by managers and helps to prevent sporadic endeavors. The Iran Public Libraries Foundation declares in its vision statement that it intends to establish itself as the lead in the region where space per members، membership، resources and lending are concerned. To achieve this goal it needs to use the tools and methods of strategy control. In designing the strategic control model، this paper seeks to facilitate and solve the problem of strategic and vision control in the Public Libraries and present the outcomes of applying this model in a non-governmental public organization. Originality/value: This paper would be useful for the purpose of vision and strategic control in the Public Libraries Foundation.
    Keywords: Strategic control, strategy implementation control, strategy content control, process control
  • Mohammad Hossein Beiglu *, Saeed Ghaffari, Shahnaz Mosayebzadeh Pages 53-67
    Purpose
    The aim of the current study is to determine the rate of job burnout and its effective factors amongst librarians of Ardabil public libraries.
    Methodology
    The Maslach and Jackson burnout inventory were used to investigate the job burnout rate and its effective factors amongst all 51 public library employees (librarians and managers) from 5 public libraries in Ardabil. Descriptive and inferential statistical methods were used to analyze the data.
    Findings
    Analysis of the data indicated that the rate of job burnout amongst the librarians of Ardabil public libraries for the two scales of frequency and intensity is at a low level. The rate of job burnout in terms of frequency and intensity in the aspects of emotional exhaustion، depersonalization and Personal Accomplishment is at a low level too، but the rate of job burnout in the area of involvement is medium on the frequency scale and high on the intensity scale. Originality/Value: This is one of the first research studies that endeavor to review effective factors of job burnout amongst Librarians.
    Keywords: Job burnout, Emotional exhaustion, Depersonalization, Personal Accomplishment, Involvement
  • Hassan Siamian, Masoumeh Latifi * Pages 69-92
    Purpose
    Competent human resources are the most vital asset available to organizations and empowerment is possible through a set of procedures designed to develop the employees'' capacity، so that they can direct the organization and the workforce towards productivity. Promoting librarians'' empowerment is an effective means of increasing productivity، and enabling the efficient use of both individual and collective capabilities to achieve library purposes. This study aims to examine the viewpoints of Mazandaran''s public librarians regarding whether a climate of empowerment in the workplace resulted in increased workplace enjoyment.
    Methodology
    In this study data was collected through the Modified Scott & Jaffe’s climate empowerment questionnaire. This consists of 38 items within 9 dimensions (clarity of purpose، morale، fairness، recognition، team-work، participation، communication، healthy environment and education) using the Likert scale. The research population includes all librarians working in public libraries in Mazandaran province. Data analysis was conducted using the t- Test، ANOVA and Levene tests. Findings Results showed that، in terms of gender and discipline there was no significant difference between librarians'' viewpoints regarding whether a climate of empowerment resulted in increased workplace enjoyment; however there was a significant difference between their viewpoints steming from their employment experience، organization position، education level، and type of employment. Results indicate that dimensions of «recognition» and «participation are significantly different in terms of work experience (P <0/01). The lowest average for the»recognition «dimension comes from librarians with less than 5 years’ work experience and for the dimension of» participation، the highest average comes from librarians with 5-15 years’ work experience The dimensions of «teamwork» and «education» have significant differences «in terms of job position (P <0/01) with the lowest average found in the»teamwork «dimension and the highest average in the» education «dimension; these figures were related to the deans of Mazandaran''s local departments of Public Libraries Foundation. Finally، there are significant differences between the» fairness «and the» appreciation«dimensions according to educational level (P <0/01) which for the»fairness «dimension، librarians with associate degree qualifications have the lowest average; for the» understanding and «appreciation» dimensions، librarians with bachelor degree qualifications have the highest average. Results also، showed that the level of empowerment within the public libraries of Mazandaran Province are considered to be moderate and that is necessary to pay attention to empowerment producing agents such as justice in payment، improvement of evaluation and reward systems، and meeting staff needs Originality/value: This study is a preliminary one to determine librarians'' perceptions regarding the empowerment climate of the workplace. Results may help managers and librarians of public libraries to implement a climate of empowerment at their workplace and to gain a good understanding of the values of this.
    Keywords: empowerment climate, librarians, workplace, public libraries, Mazandaran
  • Vahideh Zare Gavgani, Elham Gheysari *, Mohammad Asghari Jafar Abadi Pages 93-112
    Purpose
    The main purpose of this study is to examine the ways، resources، and objectives of obtaining health related information by members of four Qazvin public libraries (affiliated with the Public Libraries Foundation) in December 2011. For the purpose of data analysis، descriptive statistics were used.
    Findings
    Almost all members of Qazvin public libraries have experienced the need for health related information in their daily lives. Most commonly، this is obtained through passive means. Watching TV was the most popular method of obtaining health information، and was ranked in first place. Where internet research was concerned، search engines were the most popular method. Prevention was found to be the key motivation for individuals seeking health information. Originality/value: This study is valuable given the emergence of new era of health information within the public libraries of Iran، and the emphasis placed by the Iran Ministry of Health and Medical Education and in particular، the clinical governance program on the collaboration of community and patients in making decisions based on their health related issues. This study is valuable for public libraries particularly in terms of developing a policy for offering health information services. It illustrates the inclinations، and needs of the libraries'' members، and shows the channels and types of resources being used.
    Keywords: information seeking behavior, health information, public library
  • Sepideh Fahimifar *, Mahboobeh Farzin Yazdi Pages 113-126
    Purpose
    This article aims to investigate library users'' satisfaction in the areas of resources، building and equipment، librarians and services within the public libraries of Yazd city.
    Methodology
    This is a Survey research project that uses a researcher- made questionnaire. Data was collected by a supervised and paper-based questionnaire. The research population includes active users of public libraries in Yazd city (more than 1000 users). The sample size is calculated using the Koukran formula and a total of 226 questionnaires were released.
    Findings
    Public libraries have satisfied users to an average degree which is promising. Librarians achieved the highest level of user satisfaction as a result of their own knowledge and behavior. Moreover، the lowest level of user satisfaction of public libraries was related to the lack of space for group study، inadequate library environments، insufficient welfare facilities، etc. Originality/Value: The authors found no evidence that any research into evaluation of users’ satisfaction of public libraries in Yazd had already been conducted. Moreover، most of the research studies to date on the evaluation of public libraries have been conducted based on LibQual.
    Keywords: public library, users\ satisfaction, library evaluation
  • Mohammad Hassanzadeh *, Roghayeh Ghorbani Busari Pages 127-149
    Purpose
    The current research aims to investigate the status of knowledge sharing amongst librarians in LIS، ALA and ALIA discussion groups.
    Methodology
    Through purposive sampling، librarians from three discussion groups (ALA، ALIA & LIS-Iranian discussion list) who announced their intention to participate in the research (460 people) were asked to complete the questionnaire between 2010/10/23 – 2011/ 05/22 This is a survey research and a type of applied research. Data was collected from 400 questionnaires that were completed by respondents.
    Findings
    The results showed that participants from the three discussion groups have both active behavior and a positive attitude towards knowledge sharing. The LIS Librarians'' knowledge has been evaluated as being lower than the knowledge of librarians on the other two mailing lists. According to the findings، there are meaningful differences between the knowledge، behavior and attitude of librarians towards knowledge sharing in the three discussion groups. In regard to inhibitors and motivators of knowledge sharing، the findings showed that، there were differences in the attitudes of librarians of the three groups in relation to the effective individual، organizational and technological knowledge sharing factors. In addition، there were meaningful differences between the attitudes of the LIS، ALA &ALIA regarding the degree of influence of motivators and inhibitors on knowledge sharing. The greatest number of librarians from all the three groups used electronic methods for sharing knowledge، but the rate of their usage was different. Overall، the status of knowledge sharing amongst librarians in ALIA and ALA electronic discussion groups was considered to be better than that of librarians in LIS. Originality/Value: This article is pioneer in the study of knowledge sharing on the basis of behavior، knowledge، and attitudes of librarians among ALA، ALIA & LIS-Iranian discussion list.
    Keywords: knowledge sharing, librarians, ALA, ALIA, LIS
  • Maryam Nakhoda *, Arezoo Javadi Pages 151-171
    The present paper studies the requirements of digital storytelling in Iranian children websites. It applied survey method and a checklist including 67 requirements from the literature and observation of children websites. In this study 21 children websites were surveyed. The results showed that the websites are below the average in following requirements. Requirements like using a game for building stories، possibility of directing characters of the stories، possibility of selecting and adding sound effects and visual effects، applying colors and choosing characters were about 26. 86 percent of conditions، however not available in studied websites. The most important factors for storytelling that are seen in Iranian children websites were possibility of using pictures and graphics، possibility of searching stories through bibliographic information and choosing pictures. Stories are used as educational contents in children and school libraries. On the other hand the rate of internet usage by children is increasing. So the mentioned libraries need to adapt their tools including stories to the new environment. This study introduces the concept of digital storytelling and recommends it as a tool to grow reading.
    Keywords: digital storytelling, Internet, children, libraries
  • Rouhollah Mahdyoon, Ali Shabani *, Malihe Sadeghi Pages 173-197
    Objective
    The goal of this study was is to describe process of quality improvement in e-learning institutions.
    Methodology
    The method of this study is SEM. The questionnaire is implemented to collect data from 153 instructors، professional staffs and e-learning subject expertise as samples.
    Findings
    Results showed that teaching - learning process had significantly positive effect on learning quality. Then، the characteristics of human actors، and management issues were not directly affecting the learning quality but they had significantly positive effect on the outcomes. Among the contextual factors، the general context had positive significant impact on the learning quality. However، there was not significant relationship between professional context and learning quality. Also، none of the micro، mezzo and macro strategies did affect the learning quality; But development of strategies is affected by environmental factors.
    Keywords: Quality Improvement, Quality Assurance, e, Learning, Learning Quality, Higher Education, Structural Equation Modeling