فهرست مطالب

تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی - پیاپی 93 (تابستان 1397)

نشریه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی
پیاپی 93 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نسترن پورصالحی*، فاطمه فهیم نیا، عباس بازرگان، مریم ناخدا صفحات 1-19
    استخراج اهداف آموزشی جهت پیاده سازی آموزش سواد اطلاعاتی به کودکان ایرانی (7-11 سال) ، مبتنی بر استانداردهای سواد اطلاعاتی ارائه شده از سوی انجمن کتابخانه های مدارس آمریکا (AASL) مورد نظر این پژوهش است.
    از روش های مرور متون (جهت تهیه اهداف آموزشی اولیه سواد اطلاعاتی بر اساس استاندارد AASL) ، پیمایشی (از طریق پرسشنامه محقق ساخته جهت تهیه اهداف مناسب برای آموزش سواد اطلاعاتی به کودکان از دیدگاه کادر آموزشی یک دبستان) ، گروه متمرکز (از طریق مصاحبه گروهی جهت مشخص نمودن سنین مناسب آموزش هر هدف و ترتیب بندی آن ها بر اساس دیدگاه کادر آموزشی یک دبستان) استفاده شد.
    اهداف آموزشی مناسب برای آموزش سواد اطلاعاتی به کودکان ایرانی (7-11 سال) را به سه دسته کلی دسته بندی می شوند: دسترسی موثر و کارامد به اطلاعات (شناخت منابع اطلاعاتی، توانایی طرح سوال، ترسیم شبکه مفهومی و…) ، ارزیابی اطلاعات (فهم متن، تشخیص ربط با نیاز اطلاعاتی، تشخیص منابع اطلاعاتی مناسب) ، استفاده از اطلاعات (توانایی سخنرانی در مقابل گروه، یادداشت برداری، اسلاید، تهیه متن علمی با درج منابع). استخراج اهداف آموزشی از استانداردهای سواد اطلاعاتی به کودکان 7 تا 11 سال نشان می دهد اولویت اصلی در این مقطع سنی بر آموزش دسترسی به منابع اطلاعاتی است. استاندارد مربوط به ارزیابی و استفاده از اطلاعات در این سن کمتر امکان آموزش دارد. تاکید در این سنین بر درک متن و ربط متن با نیاز اطلاعاتی و گزینش اطلاعات مناسب با نیاز اطلاعاتی است. برخی از استفاده های اطلاعاتی نیز به خاطر سپاری، تصمیم گیری و تعاملات بین فردی است و سایر مواردی که می توان در این موضوع آموزش داد تقویت مهارت های نوشتاری و گفتاری (ایجاد نوشته های علمی و ایراد سخنرانی مبتنی بر آن) ، ساخت روزنامه دیواری یا دست سازه و کاردستی دانست.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، آموزش، دانش آموزان، کودکان 7تا 11 سال، مدارس، استانداردها، مقطع ابتدایی
  • مهدی رحمانی*، امیررضا اصنافی صفحات 20-39
    هدف از پژوهش حاضر بررسی مقایسه ای درک مدیریتی مدیران کتابخانه های دانشگاهی و عمومی شهر تهران بر اساس رشته تحصیلی بود.
    پژوهش حاضر ازلحاظ هدف کاربردی و ازلحاظ نحوه گردآوری داده ها از نوع پژوهش های تحلیلی-پیمایشی بود. جامعه پژوهش شامل کلیه کارکنان شاغل در کتابخانه های عمومی شهر تهران (وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی کشور و سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران) و کتابخانه های دانشگاه های دولتی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری شهر تهران به تعداد 780 نفر بود. داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته که بر اساس پرسشنامه امیری (1385) تهیه شده بود گردآوری شد.
    نتایج نشان داد که به طورکلی بین مهارت های عمومی مدیریت مدیران کتابدار و غیر کتابدار تفاوت معناداری وجود دارد و مدیران دارای تخصص کتابداری و اطلاع رسانی عملکرد بهتری نسبت به مدیران فاقد تخصص کتابداری و اطلاع رسانی داشتند. هم چنین مشخص شد که بین درک مدیریتی مدیران کتابخانه ها بر اساس جنسیت و نوع کتابخانه نیز تفاوت معناداری وجود دارد و مدیران زن نسبت به مدیران مرد و مدیران کتابخانه های عمومی نسبت به مدیران کتابخانه های دانشگاهی، عملکرد بهتری داشته اند.
    کلیدواژگان: کتابخانه های دانشگاهی، کتابخانه های عمومی، مدیریت کتابخانه، مهارت های عمومی مدیریت
  • علی اصغر رضوی*، لیلی طاهرخانی، بهناز جلالی، هستی سهرابی صفحات 40-61
    هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت پیاده سازی مدیریت ارتباط با مشتری در کتابخانه های عمومی شهر تهران است.
    این پژوهش به روش توصیفی پیمایشی انجام شد و نظرات 158 کتابدار و کارمند شاغل در کتابخانه های عمومی شهر تهران با استفاده از پرسشنامه ی محقق ساخته CRM براساس ابعاد مدل اوکر و موامبی که شامل سه مولفه (اجتماعی، فناوری و فکری) و 15 سوال بود پیمایش شده و برای تحلیلی داده ها و انجام آزمونهای آماری از نرم افزار اس پی اس اس 24 و لیزرل 8. 8 استفاده شده است.
    با توجه به نتایج جداول نشان داده اند که میانگین نمرات افراد در مورد CRM برابر با 3. 5532 با انحراف معیار 0. 6618 می باشد و مقدار آماره تی برابر با 10. 505 و در سطح 0. 05 معنادار می باشد و با توجه به این موضوع که حد پایین و بالای اختلاف میانگین محاسبه شده هر دو مثبت می باشد به این نتیجه می رسیم که میانگین CRM بیشتر از عدد 3 (حد وسط طیف لیکرت 5 گزینه ای) بوده و در سطح مطلوبی قرار داد.
    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، مدل هم راستایی سه بعدی اوکر و مودامبی، کتابداران، کتابخانه های عمومی
  • لیلی سیفی، راضیه کاظمی، علی عسگری* صفحات 62-88
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی شاخص های فرهنگ سازمانی کارآفرینانه و ساخت و اعتباریابی ابزار اندازه گیری آن در نهاد کتابخانه های عمومی کشور صورت گرفته است.
    این پژوهش، از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع پژوهش توصیفی – همبستگی به روش ساخت ابزار است. جامعه آماری، شامل کلیه ی کتابداران نهاد کتابخانه های عمومی مراکز استان های تهران، شیراز، اصفهان، بیرجند و کرمانشاه که شامل 385 نفر بودند و از این تعداد طبق جدول نمونه گیری کرجسی و مورگان 191 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری به شیوه خوشه ایچند مرحله ای انجام شد. روایی ابزار به شیوه روایی محتوا و تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی محاسبه شد. پایایی ابزار نیز با استفاده از آلفای کرونباخ برای هر شاخص و کل ابزار (89/0) و روش دونیم کردن صورت گرفت، که برای گویه های فرد 82/0 و برای گویه های زوج 78/0 به دست آمد، که این نتایج نشان از پایایی مناسب این ابزار است.
    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، شاخص های فرهنگ سازمانی کارآفرینانه نهاد کتابخانه های عمومی عبارتند از: شور و شوق سازمانی، همکاری و ارتباطات برون سازمانی، آموزش مستمر و حمایت از توسعه، انسجام و نگرش سیستمی، سیاست گزاری و برنامه ریزی برای فرصت تغییر و خدمات و بازاریابی کتابخانه. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی روایی و پایایی مناسب ابزار را تائید کرد. در نهایت با توجه به ویژگی های روان سنجی مطلوب ابزار فرهنگ سازمانی کارآفرینانه نهاد کتابخانه های عمومی، می توان از این ابزار به عنوان ابزاری معتبر در پژوهش های مرتبط استفاده کرد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی کارآفرینانه، نهاد کتابخانه های عمومی، اعتباریابی، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، ایران
  • انیس میری*، ثریا ضیایی صفحات 89-110
    این پژوهش با هدف شناسایی و سنجش عوامل موثر بر مدیریت ارتباط با مشتری در سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی انجام شد.
    پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی بود. ابزار اصلی پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بودکه روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش تعداد380نفراز کارکنان کتابخانه های آستان قدس رضوی بودند که تعداد 153نفراز آنها به روش تصادفی انتخاب شدند. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش و انجام تحلیل های آماری از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی (با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) )و نرم افزارهای spssو Amos استفاده شد.
    نتایج حاصل از ادبیات پژوهش؛ شش عامل فناوری، ساختار سازمانی، کارکنان و نیروی انسانی، تمرکز بر مشتریان، رویکرد اجرای فرایندو رهبری مدیریت ارتباط با مشتری را به عنوان عوامل اثر گذار بر مدیریت ارتباط با مشتری معرفی کرد. آزمون فرضیه ها نشان دادکه مهم ترین عامل در مدیریت ارتباط با مشتری، فناوری با مقدار بار عاملی87درصد است که دلیل احتمالی آن را می توان در وابستگی سازمان کتابخانه های آستان قدس به فناوری اطلاعات دانست. همچنین، نتایج نشان داد؛ سازمان کتابخانه های آستان قدس رضوی از نظر وضعیت آمادگی اجرای ارتباط با مشتری در وضعیت مطلوبی قرار دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، کتابخانه های آستان قدس، مدل مفهومی مدیریت ارتباط با مشتری، کتابخانه های عمومی
  • ارینب کرمی، فریبا نظری*، زاهد بیگدلی صفحات 111-130
    پژوهش حاضر در نظر دارد تا به بررسی اثرگذاری استفاده از فن آوری اطلاعات برچابکی کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی بپردازد
    این پژوهش از حیث روش شناسی، توصیفی پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری پژوهش شامل تمامی کارکنان و مدیران کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی بودند که بدلیل محدود بودن جامعه نمونه گیری انجام نشد. برای سنجش ضریب نفوذ فن آوری اطلاعات از مدل دیویس (1989) و برای سنجش ضریب چابکی سازمانی از مدل شریفی و ژانگ (1999) استفاده شد. ابزار گرداوری اطلاعات پرسشنامه می باشد که پایایی پرسشنامه ها از طریق آلفای کرونباخ بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها در پژوهش حاضر، پاسخ ها با استفاده از نرم افزار SPSS23 و اسمارتپلس به رایانه منتقل شده و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شد، همچنین برای تحلیل پژوهش بعد از انجام آزمون نرمال بودن داده های متغیرهای پژوهش، از روش های ضریب همبستگی اسپیرمن و مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی استفاده آزمون کلموگروف اسمیرنف به بررسی نرمال بودن داده ها پرداخته شد. همچنین در ادامه تحلیل ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری با پی ال اس به بررسی فرضیه های فرعی و اصلی این پژوهش پرداخته شد.
    نتیجه ی پژوهش نشان داد که، بین فن آوری اطلاعات با چابکی کتابخانه رابطه ی معنادار وجود دارد و همبستگی بین تک تک متغیرهای مستقل و وابسته در حد مطلوب بود، همچنین تمامی فرضیه های پژوهش با توجه به نمونه های اخذ شده مورد تایید واقع شدند.
    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات، چابکی، مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی
  • مژگان قاسمی*، عبدالحسین فرج پهلو، فریده عصاره صفحات 131-146
    پژوهش حاضر به منظور آزمون الگویی از پیشایندهای موثر بر توسعه کارآفرینی در کارکنان نهاد کتابخانه های عمومی استان خوزستان انجام شده است.
    جهت انجام پژوهش حاضر نمونه ی به حجم 410 نفر از کارکنان که به روش نمونه گیری طبقه ای ساده انتخاب شده بودند، مورد آزمون قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، شامل پرسشنامه های جو خلاقانه سازمانی، حمایت سازمانی ادراک شده، توانمندسازی روان شناختی، خلاقیت سازمانی و رفتار کارآفرینانه در سازمان بود. جهت آزمون الگوی پیشنهادی از روش الگو یابی معادلات ساختاری استفاده شد.
    کلیدواژگان: حمایت سازمانی ادراک شده، جو خلاقانه سازمانی، توسعه کارآفرینی، کتابخانه های عمومی
|
  • Nastaran Poursalehi *, Fatemeh Fahimnia, Abbas Bazargan, Maryam Nakhoda Pages 1-19
    Purpose
    In this research, information literacy standards of American Association of School Library (AASL) were determined in to instructional objectives for Iranian children(7-11 years old).
    Method
    We used literature review for listing instructional objectives of information literacy based on AASL standards, survey of a school staff for extracting suitable Objectives for Instruction, and focus group for determining suitable instructional objectives and arranging them based on a school staff view.
    Finding: final instructional objectives classified in three group: accessing information efficiently and effectively(Identification of information sources, Formulates questions, drawing concept map, etc…) ; evaluating information(understanding of texts, relevance, select appropriate information); using information(speaking in front of a group, note taking, making slides, writing a scientific text contains citation) . Final instructional objectives for 7-11 years Iranian children show that focus is on instructing access to information sources. Indicators of evaluation and use of information are less mentioned. In this age focus is on text understanding, relevance and selecting appropriate information. Children in this age use information for decision making and personal relationship and memorizing information. Other ways of instructing information use are: develop writing and speaking skills( making scientific texts and speaking about it), making poster and handy crafts.
    Originality/value: We need a curriculum development of information literacy for primary school pupils(7-11 years) that covered international standards. Extracted instructional objectives is a part of a general curriculum of teaching information literacy. Product of this research is instructional objectives plus lesson plans and needed Practices. In this article mentioned just final instructional objectives and sample Practices.
    Keywords: Information literacy, instructing, pupils, 7, 11 year's children, AASL Standards, Primary schools
  • Mehdi Rahmani Mr *, Amirreza Asnafi Dr Pages 20-39
    Aim: The purpose of current study is to evaluation the performance of managers who expertise library and information science in achieving optimal management of academic and public libraries in Tehran city with managers who lacking a degree of Library and Information science. This study of 3rd level of technical skills, management skills and human skills is to be measured. More effort is desirable to measure public skill of management because other factors are involved in management.
    Methods
    The research method was applied to the purpose of the survey was to collect data on the type of research. The sample of the study, all the employees working in public libraries in Tehran (depending on the libraries and municipalities) and libraries of public universities affiliated to the Ministry of Science, Research and Technology in Tehran in 1394, which is equivalent to 780 people. To achieve this objective, in addition to theoretical studies and literature review, data were collected using a questionnaire about library management performance measurement reliability with Cronbach's alpha coefficient was 97.0.
    Results
    Also, it was found that the performance of gender-based library management and library and there is a successful female managers than male managers are in addition to the executive directors of public libraries and university libraries have had a better performance. The results of the data analysis reveals that managers that hare expert in Library and Information Science are more successful.
    Originality/ value: The value of this paper is to show the importance of expertise of knowledge and information science in libraries management, and this effect can be given management, plans to improve the performance director of the library offer.
    Keywords: library management, public libraries, university libraries, management skills
  • Ali Asghar Razavi Seyed *, Leyli Taherkhani, Behnaz Jalali, Hasti Sohrabi Pages 40-61
    Purpose
    The purpose of this study is to investigate the implementation status of the customer relationship management in public libraries in Tehran.
    Method
    This study has been performed by the descriptive survey and the comments of 158 librarians and employees working in public libraries of Tehran have been investigated by the researcher- based questionnaire CMR due to the dimensions of Oker and Mavambi Model with three factors (social, technological and intellectual factors) and 15 questions. There has been used SPSS Software 24 and Lisrel Software 8.8 to analyze data and to perform statistical tests.
    Findings: According to the results of tables, it has been observed that average scores of persons on CRM is equal to 35532 with standard deviation 0.6618 and the statistical value T is equal to 10505 that is meaningful at the level 0.05. Due to this fact that the lower and upper mean is calculated positive for both of them, it can be concluded that the mean of CRM is more than the number 3 (the mean of 5 option Likert) placed in an appropriate level.
    Originality/Value: by doing this study, it is expected that the role and importance of customer relationship management has been clear for the librarians and employees so that they attempt in this way with more efforts in order to reinforce this important issue and pay attention the needs of customers.
    Keywords: customer relationship management, Oker, Mavambi three, dimensional alignment model, librarians, public libraries
  • Ali Asgari * Pages 62-88
    Purpose
    The purpose of this study was identification of entrepreneurial organizational culture indicators and construction and validation of its measurement tool in foundation of public libraries in Iran.
    Methodology
    The study was practical in terms of purpose and correlation – descriptive method used based on construction of tool and statistical population consisted of 386 of Librarians from Tehran, Shiraz, Isfahan, Kermanshah and Birjand. Which according to Morgan table on the basis of a multistage cluster sampling method, 191 were selected and examined. Validity of the method was content validity, exploratory and confirmatory factor analysis. Reliability of the instrument with use of Cronbach's alpha was 0/89.
    Finding: Based on findings of research, for entrepreneurial organizational culture of Foundation of Public Libraries six indicators were found. The indictors includedOrganizational enthusiasm, collaboration and communications extra organizational, continuous learning and support of the development, cohesiveness and systematic approach, policy making and planning for opportunity to change and service and marketing library
    Originality / value: This study was the first study at the national level to identify the indicators of entrepreneurial organizational culture of foundation of public libraries and construct and validate of that.
    Keywords: Entrepreneurial organizational culture, foundation of public libraries, validation, Explanatory, confirmatory factor
  • Anis Amiri * Pages 89-110
    Purpose
    this study aimed to Model for customer relationship management in public libraries and to identify factors influencing was done.
    Method
    The present research is a correlation study. Data were collected via questionnaire. The research population was 380 persons of Astan Quds Razavi library staff that they were randomly selected 153 individuals. was all of employees of the Libraries of Astan Quds Razavi, who were randomly selected. To test hypotheses and analysis datam was performed "structural equation modeling" and software was used SPSS and AMOS.
    Findig: The finding showed that six factors customer relationship management in libraries as follows:"The technology ", "structure", "Personnel and human resources", "customer focus", "Approach implementation process "and" customer relationship management leadership. " The first and second phases, respectively, 91/0 and 92/0 (GFI) and the first and second phases, respectively, 88/0 and 86/0 AGFI to show that the model is a good fit. The most important factor in customer relationship management, "technology" and "structure" is. And factors "approach to the implementation process", "human resources", "leading customer relationship management" and "customer focus" are the next priority.
    Originality / value: to identify and improve the factors affecting customer relationship management in public libraries in improving the libraries in the implementation of customer relationship management and thereby retain existing customers and attract new customers to be. Astan Quds Razavi Library managers can using the findings to strengthen the factors influencing the successful implementation of customer relationship management steps.
    Keywords: Customer Relationship Management, Astan Quds Razavi libraries, the conceptual model customer relationship management, public libraries
  • Fariba Nazari * Pages 111-130
    Present: The general aim of the present study is the evaluation of the effect of using IT on agility of library, museum and documents center of Islamic council parliament.
    Method
    This study is descriptive-survey and correlation in terms of method. The study population is all employees and managers of library, museum and documents center of Islamic council parliament. Sampling is not performed due to limited population. To evaluate IT penetration coefficient, Davis (1989) model is applied and to evaluate organizational agility coefficient, Sharifi and Zhang (1999) model is applied. The data collection measure is questionnaire. The reliability of questionnaires is achieved by Cronbach’s alpha. For data analysis, the responses are transferred by software SPSS 23 and smartpls to computer and data are analyzed by descriptive and inferential statistics. For study analysis, after performing normality test of study variables, Spearman correlation coefficient and structural equations modelling with partial least squares are used. Also, Kolmogorov-Smirnov is used to evaluate normality of data.
    Results
    In the continuance of analyses, structural equations modelling with PLS and main and sub-hypotheses are also analyzed. The results of study showed that there was a significant association between IT and organizational agility and the correlation between one by one of independent and dependent variables was at good level. All study hypotheses were supported based on the samples.
    Originality/ Value: The results indicate that the effect of information technology on organizational agility there and this effect can be said with regard to the use of information technology can cause speed, responsiveness, competence and be flexible. Mechanisms using information technology systems enable greater agility hive can thus be optimized services.
    Keywords: IT, agility, Documentation Center of Islamic Parliament
  • Mojgan Ghasemi * Pages 131-146
    Objective
    This study aimed to test a model of antecedents affecting the development of entrepreneurship in Khuzestan Public Libraries Foundation personnel is conducted.
    Methods
    In this study a sample of 410 employees were selected by simple stratified sampling, were tested. Data collection included questionnaires innovative organizational climate, perceived organizational support, psychological empowerment, organizational creativity and entrepreneurial behavior in the organization. In order to test the proposed model of structural equation modeling was used.
    Results
    The results showed significant direct routes perceived organizational support and organizational creative atmosphere for entrepreneurship development was the removal of non-meaningful routes, the model was modified. Algvyany fitness indexes structural equation, the modified model showed good fit. The results of the indirect relationships, these relationships were confirmed.
    Keywords: Perceived organizational support, organizational innovative climate, entrepreneurship development, public libraries