فهرست مطالب

تعاون و کشاورزی - سال بیستم شماره 212 (بهمن و اسفند 1388)

نشریه تعاون و کشاورزی
سال بیستم شماره 212 (بهمن و اسفند 1388)

  • 218 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/12/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیدشمس الدین حسینی، امیررضا سوری * صفحه 1

    نوشتار حاضر حاصل یک پژوهش میدانی است که در سال 1387 با هدف بررسیزمینه های به کارگیری مدلهای سازمانی و راهبردهای نوین تامین مالی در تعاونی های ایران انجام شده است. بدین منظور دیدگاه های 31 نفر از خبرگان بخش تعاون ارزیابی شد. نتایج این مطالعه نشان داد با ابلاغ سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی، تغییرات بنیادی در مدل سازمانی تعاونی و راهبرد تامین مالی تعاونی ها صورت گرفته و بسیاری از محدودیتهای قانونی در تامین مالی تعاونی ها برداشته شده و تعاونی ها مجاز به حضور در تمامی عرصه ها از جمله بانکداری بیمه شده اند. در این راستا سعی شده است چارچوب مدلهای سنتی در حوزه تامین مالی داخلی و خارجی تعاونی ها شکسته و ابزارهای نوین جایگزین آن شود به طوری که چارچوب مدل سازمانی تعاونی ها در ایران از مدل سنتی به سمت مدل تعاونی های سهامی- سرمایه گذار- که هم اکنون در کشورهایی با بنیانهای نظری و عملی قوی در حوزه تعاون به کار برده می شود- تبدیل شده و راهبرد تامین مالی تعاونی ها نیز از تامین مالی سنتی به سمت تامین مالی حمایتی و به خصوص تامین مالی مستقیم گرایش پیدا کرده است. ارزیابی دیدگاه های خبرگان همچنین نشان داد که مدل سازمانی تعاونی سنتی در تامین مالی تعاونی ها در ایران موثر نبوده و سایر مدلهای سازمانی و به خصوص مدل سازمانی تبدیل شدن به شرکت سرمایه محور بسیار موثر بوده اند. در خصوص راهبرد های تامین مالی نیز به جز روش های بدهی فرعی در راهبرد تامین مالی سنتی، ذخیره سرمایه در واحد در راهبرد تامین مالی حمایتی و دریافت وثیقه از اعضا در راهبرد تامین مالی مستقیم، سایر روش های این راهبردها موثر بوده اند

    کلیدواژگان: سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی، تعاون، ابزارهای نوین تامین مالی، مدلهای سازمانی تعاونیها، راهبردهای تامین مالی تعاونیها
  • حسین صفری، خسرو آریان فر، عباس ابراهیمی صفحه 33
    امروزه نقش سازنده تعاونی ها در عرصه های اقتصادی اجتماعی، به خصوص در جوامعی که در این زمینه دارای تشکیلات منسجم تری هستند، کاملا احساس می شود. از آنجاکه عملکرد اقتصادی تعاونی با میزان موفقیت و شکست شرکتهای تعاونی رابطه مستقیم دارد، تحقیق حاضر به منظور شناسایی عوامل موثر بر موفقیت شرکتهای تعاونی مصرف برتر در ایران انجام شده است. اگر چه سنجش اثربخشی و موفقیت سازمانها و عوامل موثر بر این موفقیت امری است پیچیده و هیچ دسته ای از عوامل را نمی توان به تنهایی در این زمینه موثر دانست، ولی در تحقیق حاضر سعی شده است بر مبنای روش توصیفی - پیمایشی و با استفاده از مدل سه شاخه، به مطالعه متغیرهای سه گانه عوامل ساختاری، محتوایی و محیطی (زمینه ای) پرداخته شود. به این منظور دیدگاه ها و نگرشهای نمونه آماری، متشکل از 185 نفر از مدیران شرکتهای تعاونی مصرف برتر سال 1386در ایران بررسی شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که از سه دسته عوامل فوق، عوامل محتوایی بیشترین تاثیر و عوامل ساختاری کمترین تاثیر را در موفقیت شرکتهای تعاونی ایران دارند.
    کلیدواژگان: شرکت تعاونی، موفقیت، عوامل ساختاری، عوامل محتوایی، عوامل محیطی
  • ناصر میرسپاسی، غلامرضا معمارزاده طهران، رضا شفیع زاده صفحه 53
    هدف اصلی این تحقیق، طراحی و ارائه مدل مدیریت منابع انسانی در بخش تعاونی است. این مدل روش های مناسب مدیریت منابع انسانی در تعاونی ها را از طریق تبیین روابط بین ابعاد سازمان تعاونی (جذابیت، ارتباطات انسانی، احساس وحدت، تجربه خاص، تعهد سازمانی) و ابعاد مدیریت منابع انسانی (جذب، به کارگیری، بهسازی و نگهداری) نشان می دهد. در این تحقیق از سه پرسشنامه در سه مرحله تعیین مولفه های سازمان تعاونی، تعیین مولفه های مدیریت منابع انسانی و تعیین ارزش عاملی مولفه های سازمان تعاونی بر مولفه های مدیریت منابع انسانی استفاده شده است. این پژوهش از نوع پیمایشی بوده که در سال 1388 انجام شده است. ابزار تحلیل داده ها، آماره های تحلیلی (آزمون T با نمونه مستقل، تحلیل واریانس) وآماره های توصیفی و تحلیل عاملی شاخصها (از طریق نرم افزار لیزرل[1]) می باشد. همچنین آزمون مدل و روابط بین مسیرها توسط آزمون t سویل انجام شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد وضعیت موجود سازمان های تعاونی در ابعاد مدیریت منابع انسانی نسبتا مناسب است، لیکن تفاوت معنی دار با توجه به تقسیم بندی جنسیتی، تحصیلات و سابقه کار وجود دارد. در بین مولفه های موثر بر مدیریت منابع انسانی در سازمان تعاونی، مولفه های سرمایه معنوی- انسانی، اخلاقی و دیدگاه لئو و در بین مولفه های مدیریت منابع انسانی، مولفه های سامانه اطلاعات و انگیزه گروه محوری بیشترین ارزش را دارند. پیشنهاد این تحقیق شامل شبکه سازی اجتماع سازمانی تعاونی و برنامه ریزی حضور بیشتر زنان در پستهای کلیدی، تقویت ابزارهای ارتباط آزادانه سازمانی، برنامه ریزی جذب افراد مستعد با شخصیت برونگرا و سازگار و صلح جو، ایجاد انگیزه کارگروهی، ایجاد ساختار منعطف با دوایر کیفیت، تفویض اختیار بیشتر، نهادینه سازی ارزشهای اخلاقی، توسعه شغلی، ارزیابی مبتنی بر عملکرد و کاهش محدودیتهای سازمانی است.
    کلیدواژگان: سازمان تعاونی، مدیریت منابع انسانی، سرمایه اجتماعی، فرهنگ تعاون
  • راضیه گندم زاده، داود ثمری صفحه 91
    با توجه به جایگاه خطیر شرکتهای تعاونی تولید کشور (که در یک کلام، پیشرفته ترین مرحله تعاونند) در توسعه و پایداری روستاها، تحقیق حاضر به شناخت و سنجش عوامل موثر بر گرایش کشاورزان به عضویت در تعاونی های تولید شهرستان طبس واقع در استان یزد در سال 87-88 پرداخته است. جامعه آماری تحقیق 1418 نفر شامل 32 زن و 1386 مرد بوده که بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه 120 نفر تعیین شده و به روش تصادفی ساده پرسشنامه های تنظیم شده بین آنها توزیع گردیده است. سپس داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار 5/ 11 spss در دو بخش توصیفی(تعیین فراوانی، درصد فراوانی، میانگین،انحراف معیارو...) و تحلیلی یا استنباطی و استفاده از آزمونهای همبستگی اسپیرمن و آزمون من ویتنی تجزیه و تحلیل شده اند.
    از مهمترین نتایج به دست آمده توصیفی می توان به این موارد اشاره کرد: 1. شرکتهای تعاونی زمینه ای مناسب در جلب مشارکت افراد دارند؛ 2. نهاده های کشاورزی که از طرف تعاونی به اعضا ارائه می شود، در گرایش کشاورزان نقش مثبت دارد؛ 3. از بین منابع اطلاعاتی اعضا در زمینه شغلی، شرکت تعاونی تولید روستایی مهمترین تاثیر را داشته است. از مهمترین نتایج بخش استنباطی و تحلیلی داده ها نیز موارد زیر را می توان بر شمرد: 1. نزدیکی فاصله محل سکونت به شرکت تعاونی تولید در گرایش افراد به عضویت رابطه معنی دار دارد؛ 2. بین میزان ارتباط اعضا با مدیر عامل و گرایش افراد به عضویت رابطه معنی دار وجود دارد؛3. بین میزان رضایت، سطح نیاز، ایجاد انگیزه، شناخت از شرکت و افزایش سرمایه(هر کدام به صورت جداگانه) با گرایش افراد به عضویت از طریق آزمون من ویتنی اختلاف معنی داری به دست آمد.
    کلیدواژگان: گرایش، شرکت تعاونی تولید، عضویت، شهرستان طبس
  • محمد محمدی صفحه 115
    با توجه به این باور عمومی که دولت طی سالهای گذشته بیش از اندازه بزرگ شده و این امر روند رشد اقتصادی را با مشکل مواجه ساخته است، تحقیق حاضر در سال 1386 به بررسی نگرش مدیران در زمینه سطح توان و تمایل بخش تعاون استان خراسان جنوبی در به عهده گرفتن تصدی های دولت در عرصه های مختلف اقتصادی استان پرداخته است. جامعه آماری تحقیق شامل اعضای هیئت مدیره تعاونی های فعال استان یعنی540 نفر می باشدکه با استفاده از روش نمونه گیری گروهی و فرمول کوکران 117 نفر از میان آنها به عنوان نمونه در نظر گرفته شدند. در تحقیق حاضر به منظور جمع آوری داده های آماری از پرسشنامه و برای تجزیه و تحلیل آنها از آزمون Z استفاده شده است. متغیرهای تحقیق عبارتند از: الف) متغیر وابسته شامل توان بخش تعاون در به عهده گرفتن تصدی های دولتی در بخشهای مختلف اقتصادی و ب) متغیرهای مستقل شامل درک بخش تعاون از توان و تمایل خود برای به عهده گرفتن تصدی های دولتی.
    نتایج تحقیق نشان می دهد با اینکه بخش تعاون استان تمایل لازم برای ورود به عرصه فعالیتهای مختلف دولتی به ویژه در بخشهای کشاورزی، دامپروری و خدمات را دارد ولی فاقد توانمندی های لازم در این زمینه است. همچنین در قالب یک الگوی پیشنهادی، سبک مدیریت دولت در طی فرایند واگذاری تصدی ها نشان داده شده است. براساس این الگو، سپردن فعالیتهای قابل واگذاری به بخش تعاون به سطح توان و تمایل آن بستگی دارد. نتایج، رابطه معنادار بین توان و تمایل و همچنین رابطه معنادار بین توان مدیریتی و سایر توانمندی های لازم برای بخش تعاون را تاییدکرده است، در حالی که مهمترین ضعف توانمندی تعاون، دربعد مدیریتی آن می باشد.
    کلیدواژگان: فعالیتهای قابل واگذاری، بخش تعاون، خراسان جنوبی
  • حسینعلی سرگزی، اصغر باقری، غلامرضا خوش فر صفحه 133
    این تحقیق با هدف شناسایی راهکارها و موانع تامین نقدینگی مورد نیاز بخش تعاون استان گلستان در سال 1387به اجرا در آمده است. از آنجا که کاهش هزینه های جاری بخش تعاون به نوعی به افزایش نقدینگی این بخش کمک می کند، راه های کاهش این هزینه نیز در مقاله حاضر بررسی شده است. جامعه آماری این تحقیق313 نفر شامل تمامی کارشناسان و رهبران محلی در تعاونی های فعال و نیمه فعال می باشد. روش تحقیق، پیمایشی و روش جمع آوری داده ها ترکیبی از دو شیوه میدانی و اسنادی است. داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه (محقق ساخته) جمع آوری شده و با استفاده از فنون موجود در آمار توصیفی (ترسیم جداول توزیع فراوانی یک بعدی و دو بعدی) مورد توصیف و تحلیل قرار گرفته اند. از مهمترین نتایج تحقیق می توان به کم توجهی به فرهنگ کار جمعی، عدم استفاده از تجربیات افرد خلاق و کارآفرین، ناهماهنگی قوانین بخش تعاون با قوانین سایر دستگاه ها اشاره نمود. با توجه به نتایج تحقیق پیشنهاد می شود اداره کل تعاون استان در جهت ایجاد تعاونی های بزرگ، تشکیل اتحادیه و اتاق تعاون و برگزاری دوره های آموزشی به منظور آشنایی با روش های حسابداری نوین اقدامات بایسته را به مورد اجرا گذارد.
    کلیدواژگان: تعاونیها، نقدینگی، روش اسنادی، روش پیمایشی، استان گلستان
  • حسین استادی، سیدمجید قائم مقامی صفحه 167
    یکی از راه های تاثیرگذاری دولت بر تعاونی ها، محرکهای مالیاتی است. مالیات یکی از مهمترین ابزارها در جهت تخصیص منابع اقتصادی، توزیع مجدد درآمد و تامین هزینه های مترتب بر آن است. اخذ مالیات از یک فعالیت خاص یا اعطای معافیت مالیاتی به برخی فعالیتها و برخی مناطق خاص، عموما در جهت تخصیص بهینه منابع صورت می گیرد. این تحقیق نیز در سال 1386 با هدف بررسی تاثیر برخی الگوهای معافیت مالیاتی در راستای حمایت بخش دولتی از تشکیل و توسعه تعاونی ها در قالب چهار فرضیه در شهرستان اصفهان انجام شده و روش تحقیق از نوع پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده و ضریب آلفای کرونباخ در مطالعه مقدماتی برابر 933/ 0 به دست آمده است که اعتبار بالای ابزار اندازه گیری را در این تحقیق نشان داده است. جامعه آماری مدیران تعاونی های شهرستان اصفهان بوده و حجم نمونه از روش کوکران محاسبه شده و روش نمونه گیری از نوع تصادفی طبقه بندی شده می باشد. داده های گردآوری شده در محیط نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شده و از روش های آمار استنباطی شامل فراوانی، درصد و درصد تراکمی، میانگین، انحراف معیار، آزمون t تک متغیره، آزمون t مستقل، تحلیل واریانس استفاده شده است. یافته های پژوهش فرضیه های تحقیق را تایید کرده و نشان داده است از نظر جامعه آماری، نظام معافیت مالیاتی برحسب تمایز بین بخشها، لحاظ کردن تفاوتهای منطقه ای در تعیین نرخهای تخفیف مالیاتی، حمایتهای مالیاتی از فعالیتهای تحقیق و توسعه و اطلاع رسانی در مورد تخفیفهای مالیاتی بر فرایند تشکیل و توسعه تعاونی ها موثرند. در پایان مقاله نیز دیدگاه مدیران شرکتهای تعاونی دارای وضعیتهای مختلف مالیاتی در مورد فرضیات تحقیق بررسی شده است.
    کلیدواژگان: تعاونی و بخش تعاون، مالیات و حمایت های مالیاتی
  • بهزاد خفایی صفحه 183
    علی رغم گذشت بیش از نیم قرن از پیدایش شرکتهای تعاونی کشاورزی، این شرکتها نتوانسته اند نقش متناسب با گستردگی و اهمیت بخش کشاورزی در اقتصاد ملی ایفا کنند و جایگاه واقعی خود را در توسعه و ترویج کشاورزی پایدار پیدا کنند. این تحقیق نیز در سال 1386 با هدف بررسی وضعیت شرکتهای تعاونی بخش کشاورزی شهرستانهای بوشهر و دشتستان و عوامل موثر بر عدم موفقیت این شرکتها صورت گرفته است. جامعه آماری مورد مطالعه کلیه کارشناسان مرتبط و متخصصان اداره کل تعاون استان بوشهر و سایر ادارات ذیربط و مدیران عامل شرکتهای تعاونی کشاورزی استان را در بر می گیرد. روش نمونه گیری، تصادفی ساده بوده و حجم نمونه با استفاده از روش نیمن- پیرسن برابر 56 نفر محاسبه و برآورد شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای پنج گزینه (با استفاده از طیف لیکرت) بوده و جهت تحلیل داده های جمع آوری شده، بنا بر نیاز موضوع، از روش های آماری توصیفی و استنباطی (آزمون فرض و t تست) استفاده شده است.
    نتایج بررسی ها نشان می دهد که عواملی از جمله: عدم همکاری دستگاه های اجرایی استان و پاسخگویی مناسب آنها، هزینه های تامین مواد اولیه و بالا بودن قیمت آنها، بالا بودن کارمزد تسهیلات بانکی و فرایند طولانی و روش های اخذ آن از بانکها و موسسات مالی و اعتباری، ناچیز بودن سرمایه شرکت، عدم همکاری مساعد صندوق تعاونی استان، ارائه نامطلوب خدمات بازاریابی و نبود اطلاع رسانی مناسب در زمینه های مختلف نقش مهمی در عدم موفقیت شرکتهای تعاونی بخش کشاورزی استان داشته اند.
    کلیدواژگان: تعاون، سرمایه گذاری، بازاریابی، شرکتهای تعاونی کشاورزی
|
  • S. Sh Hosseini, A. R. Souri Page 1

    The current article is the result of a field research conducted in 2008 aiming to examine the grounds in which organizational models and modern cash raising strategies are implemented. For this purpose, the viewpoints of 31 experts in the cooperation sector were evaluated. The findings of this study showed that by communicating the general policies of the 44th Article of the Constitution, fundamental changes will occur in the organizational model of the cooperative and cash raising strategies, lifting many of the legal restrictions for cash raising cooperatives and allows cooperatives to enter various fields, including banking. For this purpose, it's been tried to shatter the framework of traditional models in local and foreign cash raising and replacing them with modern tools so that the framework of cooperative's organizational model in Iran transforms from traditional model to joint stock cooperatives (i.e. investors) which are now implemented in countries with strong theoretical and practical structure. Cooperative's cash raising strategy also shall incline towards support cash raising, especially direct cash raising instead of traditional cash raising strategy. Evaluating the viewpoints of experts also showed that traditional cooperative organizational model has been ineffective for cash raising and other organizational models, especially the organizational model of transforming to capital based company, has been very effective. Cash raising strategies has also been effective, except subsidiary debt methods in traditional cash raising strategy, capital reserves in the unit in the support cash raising strategy and receiving securities from members in the direct cash raising strategy.

    Keywords: General Policies of the 44th Article of the Constitutional Law, cooperation, Modern Cash Raising Tools, Cooperatives Organizational Models, Cooperatives Cash Raising Strategies
  • H. Safari, Kh Arianfar, A. Ebrahimi Page 33
    Nowadays, the constructive role of cooperatives is completely evident in fields of society and economy, especially in societies with solid cooperation organization. Because the economic function of the cooperative is in direct relationship with the failure or success of the cooperative company, the current study aims to identify factors affecting the success of elite consumer cooperative companies in Iran. Although evaluating the effectiveness and success of an organization and the factors involved is a complex procedure and no group of factors can be solely singled out that contribute to the success, the current study strives to examine the trinal variables of structure, content and environment based on descriptive-survey method and utilizing the tri-branched model. For this purpose, the viewpoints and concepts of a statistical sample, consisting of 185 managers of the elite consumer cooperative companies were studied in 2008, Iran. The results shows that among the trio of the abovementioned factors, the factor contributing most to the success of cooperatives in Iran is the content factor, and the least is the structure factor.
    Keywords: Cooperative Company, Success, Structure Factors, Content Factors, Environment Factors
  • N. Mirsepasi, Gh.R. Memarzadeh Tehran, R. Shafizadeh Page 53
    The main objective of this study was to design and present a human resources management model for the cooperation sector. This model demonstrates suitable methods for human resources management in the cooperatives through explaining the relations between various aspects of cooperative organization (attractiveness, human relations, sense of unity, unique experience, organizational commitment) and aspects of human resources management (attraction, utilizing, improvement and preserving). This study utilizes three questionnaires for the three stages of determining cooperative organization factors, human resource management factors and evaluating the potential value of the cooperative organization factors in relation to human resources management. This study was conducted by survey methods in 2009. Data analysis tools were analytical statistics (T test with independent sample, Variance analysis) and descriptive statistics and potential analysis of indexes (by Lisrel software). Also model and inter pathways relation tests were performed using T soil test. The findings of this study show that the current status of cooperative organizations in human resources management aspects is almost favorable, but there is a significant difference considering gender factions, education and work experiences. Among factors affecting human resources management in the cooperative organization, intellectual-human capital, ethical and Leo viewpoints and among human resources management factors, information system and motivation orientation are the most valuable. This study proposes the networking of cooperative organization society and higher occupation of women in key positions, enhancing free organizational communication tools, planning for attracting talented individuals with extraversion, peaceful and suitable personalities, creating team working motivation, establishing structures adaptable to quality circles, entrusting more authority, implementing ethical values, occupation development, evaluation based on function and reducing organizational limitations.
    Keywords: Cooperative Organization, Human Resources Management, Social Capital, Cooperation Culture
  • R. Gandomzadeh, D. Samari Page 91
    Considering the important position of the country's production cooperatives (i.e. the most advanced stage of cooperation) in development and stability of rural areas, the current study aims to identify and evaluate the factors affecting farmer's tendency towards joining production cooperatives in Tabas City, Yazd Province in 2007-2008. Statistical population of the study consists of 1418 individuals, 32 women and 1386 men and the sample size of 120 persons was determined using Cochrane Formula. The prepared questionnaires were distributed using simple random method. The gathered data were analyzed using SPSS 11.5 utilizing Spearman Correlation and Mann Whitney Tests in two sections, Descriptive (determining frequency and frequency percentage, mean, standard deviation and etc) and Analytic or Inferential. The most important descriptive results are: 1- Cooperative companies have suitable basis for attracting individual's participation, 2- Agricultural inputs provided by the cooperatives to the members contribute to farmer's tendency towards joining, 3- The most effective information source of the members in their profession are rural production cooperative companies. The most important analytical and inferential results are: 1- Proximity of residence and the production cooperative company has significant meaning for the tendency of individuals to become a member, 2- There is a significant relationship between the managing director and the tendency of individuals to become a member, 3- Using Mann Whitney, there are significant differences between satisfaction, need, motivation, knowing the company, capital growth (each one individually) and the individual's tendency to become a member.
    Keywords: Tendency, Production Cooperative Company, Tabas City
  • M. Mohammadi Page 115
    Considering the public belief that the government has overgrown in the course of previous years and this trend confronts economic growth with difficulties, the current study examines the concepts of managers in regard of Southern Khorasan Province cooperation sector's tendency and capability for undertaking public's affairs in various economic fields of the province in 2007. Statistical population of the study consists of the 540 Members of the Board of Directors for active cooperatives of the province among which 117 persons were selected as sample using Cochrane Formula. The current study utilizes questionnaires to gather statistical data and T-Test for analyzing them. The studies variables consists of: 1) Dependant Variables including the capability of the cooperation sector for undertaking government's incumbencies in various economic fields, 2) Independent Variables including the perception of the cooperation sector of its own tendency and capability for undertaking government incumbencies. The results of the study show that although the cooperation section of the province is inclined towards entering various government activities, especially in the agriculture, husbandry and service sections, it lacks the necessary capabilities. Also the style of government management during the procedure of transferring its duties has been demonstrated using a proposed pattern. Based on this pattern, entrusting transferable activities of the government to the cooperation sector depends upon the tendency and capabilities of that sector. The results confirm a significant relation between capability and tendency and also between management potentials and other necessary capabilities, while the most important weakness in enhancing cooperation comes from its management aspect.
    Keywords: Transferrable Affairs, Cooperation Section, Southern Khorasan
  • H. A. Sargazi, A. Bagheri, Gh. R. Khoshfar Page 133
    This study was performed to identify solutions for raising the required cash for cooperation sector of Golestan province in 2008. Statistical population of this study consisted of 313 individuals including all local experts and managers in active and semi active cooperatives. The study was carried out by surveying method and its data collection method was a combination of field and documentary methods. The required data was gathered using a questionnaire (tailor-made by the researcher) and were described and analyzed by using available descriptive statistics techniques (drawing uni-dimensional and bi-dimensional frequency distribution tables). Lack of proper consideration for team work culture, not utilizing the experience of innovator & entrepreneur individuals and lack of coordination between the laws & regulations of the cooperation sectors with that of the other sectors are among the major findings of this study. In light of the study's results, it is recommended for the Province's General Office of Cooperation to promote & establish large cooperatives, unions, chamber of cooperation and to organize training courses to introduce modern accounting methods.
    Keywords: cooperatives, Cash, Documentary Method, Survey Method, Golestan Province
  • H. Ostadi, S.M. Ghaemmaghami Page 167
    Most important factors from which the public sector affects the development of cooperatives are the tax policies and supports. Taxes are one of the most important tools for allocating economical resources, redistribution of incomes and funding relevant expenses. Taxing a special activity or exempting some activities and regions from taxes are generally performed for optimized allocation of resources. In this study, conducted in survey method, the effect of some tax exemption patterns for Supporting the Establishment and Development of Cooperatives by Public Sector has been examined in 4 hypotheses in Esfahan city, 2007. The data gathering tool is a questionnaire, and obtained Cronbach’s Alpha coefficient in Pilot Study is 0.933, which demonstrates the high reliability of measuring tools of this research. The statistical population consists of the city cooperative's managers and sample size has been calculated by Cochrane Formula and sampling method is Random Stratified type. The collected data were analyzed by SPSS software and Descriptive and Inferential Statistics were used, including Frequency, Percent, Cumulative Percent, Mean, Standard Deviation, One-Sample T Test, Independent-Samples T Test, One-Way ANOVA and LSD Test. The findings of the research confirm the research hypotheses and show that tax exemption system in terms of distinction between sectors, considering the regional differences in determining tax discount rates, tax support of research, development and information activities about tax discounts affects the process of establishment and development of the cooperatives. In conclusion, this article examines the viewpoints of the managers of cooperative companies in various taxing status.
    Keywords: Cooperative, Cooperation Sector, Taxes, Tax Support
  • B. Khafaie Page 183
    More than half a century has passed since agriculture cooperative companies were established, but still these companies cannot fulfill a role befitting a national economical section with importance and expansion as that of agriculture has not yet found their true position in development and extension of sustainable agriculture. This study was conducted in 2008 aiming to examine the status of the agriculture cooperatives companies in Bushehr and Dashtestan cities and the factors contributing to the lack of success in these companies. The statistical population consists of all related experts and specialists in Bushehr's Province General Office of Cooperation and other related offices and the province's agricultural cooperative companies Managing Directors. Sampling method was simple random type and sample size was determined 56 persons using Neyman – Pearson method. Data gathering tool was a questionnaire with five choice questions (using Likert spectrum) and data analysis was carried out according to subject's requirements by descriptive and inferential statistical methods (Hypothesis and T Tests). The results show that factors that play an important role in province's unsuccessful agricultural cooperative companies include: lack of cooperation and suitable reaction from province's executive bodies, high costs of raw material & provision, high commissions of bank facilities and long procedures for acquiring such facilities from banks and financial and credit institutes, insignificant capitals, lack of proper cooperation from the province's cooperative fund, unfavorable marketing and absence of proper information services in various fields.
    Keywords: cooperation, Investment, Marketing, Agricultural Cooperative Companies