فهرست مطالب

تعاون و کشاورزی - سال بیست و دوم شماره 5 (بهار 1390)

نشریه تعاون و کشاورزی
سال بیست و دوم شماره 5 (بهار 1390)

  • بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/03/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سمانه دهباشیان، قدرت سپیدنام، منیژه کشتگری، رضا اکبریان صفحه 1
    در این تحقیق نقش تسهیلات تکلیفی بخش تعاون در ایجاد اشتغال استان خراسان رضوی طی سالهای 1379 تا 1383 (طی برنامه سوم توسعه) مطالعه می شود. برای تنظیم چارچوب کلی و نظری تحقیق از روش کتابخانه ای بهره گرفته شده است. نتایج نشان داد که تسهیلات تکلیفی توانسته است 5/58 درصد فرصتهای شغلی پیش بینی شده را تحقق بخشد. طرحهای تعاونی در بخشهای کشاورزی و خدمات از نظر میزان اشتغال زایی، بالاتر از بخش صنعت قرار گرفته اند و طرحهای توسعه، تکمیلی و احداثی از نظر میزان اشتغال زایی با یکدیگر تفاوت معنی داری ندارند. همچنین میزان تسهیلاتی که برای اشتغال یک نفر در بخشهای مختلف اقتصادی در شهرستانها تخصیص داده شده است با یکدیگر تفاوتی ندارند، ضمن اینکه اگر هدف دولت جذب سرمایه های خرد و پراکنده به منظور سرمایه گذاری باشد، تسهیلات تکلیفی عامل موثری در این زمینه به شمار می آید به طوری که با افزایش میزان تسهیلات، سرمایه گذاری توسط مجریان طرحهای تعاونی نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: تسهیلات تکلیفی، بخش تعاون، فرصتهای اشتغال
  • علیرضا کرباسی، مرتضی یعقوبی صفحه 21
    کاهش صادرات صنایع دستی و واردات بی رویه صنایع دستی سایر کشورها به بازار داخلی فشارهای زیادی را بر این صنعت وارد کرده است. این پژوهش بر آن است تا با بررسی بازار فروش صنایع دستی استان سیستان و بلوچستان، راهکارها و پیشنهادهایی جهت بهبود وضعیت فعلی ارائه دهد. این مطالعه کاربردی و میدانی بوده و با توجه به حجم جامعه، برای کسب اطلاعات پایه و مورد نیاز، سرشماری صورت گرفته و از 102 تعاونی فعال تعداد 78 پرسشنامه جمع آوری شده است.
    نتایج نشان داد به ترتیب واردات بی رویه صنایع دستی سایر کشورها، وجود واسطه ها و ناتوانایی فروش مستقیم آثار صنایع دستی، تبلیغات ناکافی و مسائل فرهنگی- اقتصادی مانند تغییر سلایق بازار مهمترین علل رکود بازار صنایع دستی به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: آزمون فریدمن، تعاونی، بازار صنایع دستی، رتبه بندی، سیستان و بلوچستان
  • فائزه هاشمی، ایرج ملک محمدی، حمید موحد محمدی صفحه 47
    هدف این تحقیق بررسی عوامل موثر بر میزان مشارکت در اداره امور تعاونی ها در سال 1389 است. به لحاظ روش شناسی، این تحقیق پیمایشی و از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری تحقیق 498 نفر از مدیران تعاونی های کشاورزی استان تهران را در بر می گیرد که تعداد 72 نفر از آنان به روش نمونه گیری تصادفی با انتساب متناسب به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. روایی محتوایی پرسشنامه مورد استفاده جهت گردآوری داده ها با کسب نظر استادان دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی دانشگاه تهران و کارشناسان وزارت تعاون سنجش شد و بر این اساس اصلاحات لازم صورت گرفت. برای تعیین پایایی بخش میزان مشارکت اعضا در اداره امور تعاونی ها از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید که مقدار آن 72/ 0 به دست آمد. نتایج آمار توصیفی نشان داد که میزان مشارکت اعضا در اداره امور تعاونی ها از دیدگاه مدیران تعاونی های تولید کشاورزی در حد زیاد بوده است. نتایج تحلیل همبستگی نیز نشان داد که بین میزان استفاده از منابع اطلاعاتی و کانالهای ارتباطی، میزان نگرش نسبت به بخش تعاون و تعاونی ها، ویژگی های کارآفرینی و میزان کارامدی مدیران تعاونی ها با میزان مشارکت اعضا در اداره امور تعاونی ها رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. همچنین براساس نتایج تحلیل رگرسیون مشخص شد که دو متغیر میزان کارامدی مدیران تعاونی ها و میزان استفاده از منابع اطلاعاتی و کانالهای ارتباطی در حدود54 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: مشارکت، تعاونیهای تولید، اعضا
  • شهپر گراوندی، امیرحسین علی بیگی صفحه 67
    هدف از پژوهش کیفی حاضر، شناسایی عوامل بستر ساز رکود تعاونی های پرورش گوساله در سال 1389 در شهرستان کرمانشاه با بهره گیری از روش تئوری بنیانی است. به این منظور، تعاونی 348 پرورش گوساله که دچار رکود شده بود، به عنوان جامعه مورد مطالعه انتخاب شد. داده های مورد نیاز از طریق مصاحبه عمیق، بحث گروهی، مطالعه مدارک و اسناد کتابخانه ای و اینترنتی و مشاهده جمع آوری شد. سپس داده های حاصل با استفاده از سه نوع کد گذاری باز، محوری و انتخابی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که به ترتیب مشکلات ساختاری و زیر بنایی، مشکلات مالی و قانونی، سیاستهای دولت، مدیریت ناکارامد، کمبود دانش و اطلاعات فنی، از جمله عواملی بوده اند که سبب بروز رکود و از کار افتادگی تعاونی مورد مطالعه شده اند. روایی این نتایج توسط کارشناسان اداره کل تعاون استان کرمانشاه و اتحادیه دامپروری مورد تایید قرار گرفت. در پایان نیز به منظور حل پاره ای از این مشکلات پیشنهادهایی کاربردی ارائه شد.
    کلیدواژگان: تعاونی پرورش گوساله، فعال سازی، از کارافتادگی، رکود، راهکارها، تئوری بنیانی
  • حسن گیوریان، محمدرضا ربیعی مندجین، فرج الله فلاح پوری صفحه 79
    شرکتهای تعاونی سازمانهایی مشارکتی هستند و نشانه بارز در آنها دخالت دموکراتیک اعضا در برنامه ریزی ها و تصمیم گیری های مربوط به اداره امور شرکت است. تحقیق حاضر با این هدف و به منظور بررسی عوامل موثر بر مشارکت هیئت مدیره شرکتهای تعاونی صنعتی در تصمیم گیری های مربوط به اداره امور شرکت تعاونی ها در سطح شهرستان خرم آباد صورت گرفته است. نوع تحقیق کاربردی، توصیفی از نوع پیمایشی است. این تحقیق به شیوه میدانی و با استفاده از پرسشنامه صورت گرفته و جامعه آماری آن شامل تعاونی های صنعتی فعال حوزه اداره تعاون شهرستان خرم آباد در سال 1389به تعداد 211 تعاونی است. در این پژوهش از روش نمونه گیری سیستماتیک (منظم) با شروع تصادفی استفاده شد که تعداد 136 تعاونی با توجه به روش مذکور انتخاب گردیدند و یک پرسشنامه به هر تعاونی منتخب ارائه شد که پس از تکمیل آن توسط مدیر عامل یا یکی از اعضای هیئت مدیره، پرسشنامه ها جمع آوری شد. برای تعیین پایایی پرسشنامه تحقیق حاضر از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده های آماری استخراج شده از پرسشنامه ها با استفاده از بسته نرم افزاری SPSS، هم از شاخصهای آمار توصیفی و هم از آزمونهای آمار استنباطی استفاده شد. نتایج به دست آمده از تحقیق نشان می دهد که عوامل حس مسئولیت پذیری، افزایش کارایی، کسب اعتبار، احساس منزلت و انگیزه کاری به میزان زیادی بر مشارکت هیئت مدیره در تصمیم گیری تعاونی ها موثرند.
    کلیدواژگان: مشارکت، شرکتهای تعاونی صنعتی، مدیریت مشارکتی، هئیت مدیره، تصمیم گیری، مسئولیت پذیری
  • محسن امامی فر، تورج مجیبی میکلایی، علی مهدیزاده اشرفی صفحه 99
    در این مقاله ارزیابی میزان آمادگی اجرای سیستم مدیریت کیفیت جامع[1] در تعاونی های فعال تولیدی بخش صنعت استان مازندران در سال 1389مطالعه می شود.
    سوال اصلی تحقیق این است که میزان آمادگی تعاونی های فعال تولیدی بخش صنعت استان مازندران برای اجرای سیستم مدیریت کیفیت جامع چقدر است؟این سوال اصلی منشا هشت سوال فرعی تحقیق شده است.روش تحقیق، توصیفی-پیمایشی می باشد و به این منظور از یک نمونه 210 نفری متشکل از مدیران وکارشناسان تعاونی ها با نمونه برداری تصادفی طبقه ای بر حسب صنعت استفاده شده است.ابزار اندازه گیری، پرسشنامه استاندارد موسسات کیفیت فدرال آمریکا می باشد. پس از جمع آوری داده ها، از آزمون توزیع دو جمله ای برای پاسخگویی به سوالات استفاده شد.
    نتایج تحقیق نشان داد که چهار معیار حمایت و رهبری مدیران عالی، برنامه ریزی استراتژیک، تضمین کیفیت و پیامدهای بهبود بهره وری و کیفیت برای اجرای این سیستم در سطح مطلوبی قرار دارند و چهار معیار مشتری مداری، تشخیص و آموزش کارکنان، توانمندسازی کارکنان و کار گروهی و اندازه گیری و تجزیه تحلیل کیفیت برای اجرای این سیستم در سطح مطلوبی قرار ندارند. در نهایت نیز مشخص شد که میزان آمادگی در تعاونی های فعال تولیدی بخش صنعت استان مازندران برای اجرای سیستم مدیریت کیفیت جامع در سطح مطلوبی قرار دارد.در پایان مقاله پیشنهادهایی جهت بهبود عوامل فوق نیز ارائه شده است
    کلیدواژگان: کیفیت، سیستم مدیریت کیفیت جامع، تعاونیهای فعال تولیدی بخش صنعت
  • آرزو میرزایی، سید مهدی میردامادی، سید محمود حسینی، اشرف سجادی صفحه 127
    هدف تحقیق توصیفی- همبستگی حاضر، بررسی تاثیر منابع ترویجی و اطلاعاتی بر مشارکت کشاورزان در تعاونی های آب بران در سال 1389 بوده است. کلیه کشاورزان عضو تعاونی های آب بران استان گلستان جامعه آماری این تحقیق را تشکیل می دهند. براساس فرمول کوکران، 190 نفر به کمک روش نمونه گیری طبقه ای تناسبی و خوشه ایبه صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه است که روایی و پایایی آن تایید گردید. در پژوهش حاضر به منظور بررسی ارتباط بین متغیرهای مستقل و وابسته از آزمون همبستگی اسپیرمن و همچنین برای پیش بینی تغییرات یک متغیر به وسیله متغیرهای دیگر از رگرسیون چندمتغیره استفاده شد. نتایج حاصل از اولویت بندی گویه ها نشان داد که ملاقات کشاورزان با مروج در مرکز خدمات کشاورزی و شرکت در کلاسهای آموزشی- ترویجی دو اولویت اول متغیر ابزارهای ترویجی و نیز گویه های کشاورزان هم محل و پیشرو دو اولویت اول متغیر منابع اطلاعاتی هستند. بررسی ضرایب همبستگی نشان داد که بین مولفه های ارتباط با کشاورزان هم محل، کشاورزان پیشرو، برنامه های تلویزیونی، توصیه رهبران محلی، شورای اسلامی روستا، شرکت در کلاسهای آموزشی-ترویجی، نمایش فیلمهای ترویجی، ملاقات کشاورزان با مروج در مرکز خدمات کشاورزی، مزارع و بازدید از تعاونی های موفق با مشارکت کشاورزان در تعاونی های آب بران رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام نیز نشان داد که نمایش فیلمهای ترویجی، ملاقات مروج با کشاورزان در روستا و توصیه رهبران محلی 36% از تغییرات مشارکت کشاورزان در تعاونی های آب بران را تبیین نموده اند.
    کلیدواژگان: ابزارهای ترویجی، منابع اطلاعاتی، مشارکت، تعاونیهای آب بران، کشاورزان، استان گلستان
  • فرهاد نژادایرانی، یعقوب علوی متین، کبری فیروزی صفحه 145
    هدف عمده پژوهش حاضر سنجش میزان موفقیت و تعیین رابطه آن با عوامل درون سازمانی در شرکتهای تعاونی اعتبار شهرستان ارومیه است. در تحقیق حاضر از مدل تدوین استراتژی فردآر.دیوید (1383) به عنوان مبنای مطالعاتی و چارچوب نظری عوامل درون سازمانی و از مدل ارائه شده معاونت تحقیقات آموزش وترویج وزارت تعاون به عنوان مبنای مطالعاتی میزان موفقیت تعاونی ها استفاده شده است. فرضیه های تحقیق شامل یک فرضیه اصلی و 6 فرضیه فرعی می باشد. روش تحقیق در این پژوهش از نظر ماهیت و روش از نوع توصیفی - پیمایشی و از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی است. جامعه مورد پژوهش کلیه اعضای هیئت مدیره و کارکنان شرکتهای تعاونی اعتبار شهرستان ارومیه را در برمی گیرد که بر اساس آمار اخذ شده از اداره کل تعاون شهرستان ارومیه تعداد آنها در 55 تعاونی اعتباربرابر با 203 نفر بوده که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 133 نفر برآورد و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده است. با توجه به تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها، همه فرضیه های تحقیق تایید و مشخص شد که در چارچوب ابعاد عوامل درون سازمانی به ترتیب کیفیت بازاریابی، میزان استقرار سیستم اطلاعات رایانه، عملکرد امور مالی، میزان توجه به تحقیق وتوسعه، میزان اثر بخش بودن عملیات و در نهایت عملکرد مدیریت بر میزان موفقیت تعاونی های اعتبار شهرستان ارومیه تاثیر دارند. بر اساس یافته های تحقیق همچنین مشخص شد که وضعیت عوامل درون سازمانی در تعاونی های اعتبار شهرستان ارومیه متوسط و میزان موفقیت نیز متوسط است.
    کلیدواژگان: عوامل درون سازمانی، میزان موفقیت، تعاونی اعتبار، ارومیه
|
  • S. Dehbashian, G. Sepidnam, M. Keshtgari, R. Akbarian Page 1
    In this study the role of imposed facilities of the cooperation sector to create job opportunities in Khorasan province during the years 2000- 2004 (3rd Development Plan) is examined. The theoretical framework of the research was established using library method. The findings showed that imposed facilities have realized 58.5% of the predicted job opportunities. Cooperation projects in agriculture & service sectors aremore successful than industrial sectors in regard to job creation and development, complementary and construction projects have no significant difference in regard to job creation. Also facilities needed for employment of one individual in various economic sectors of several cities are shown to have no significant difference. In addition if the government aims to attract various small and scattered investments, imposed facilities constitute an effective factor, as the increase in the amount of facilities results in increased investments by the executors of cooperative projects.
  • A.R. Karbasi, M. Yaghoubi Page 21
    Decrease in the local handicrafts exports & unregulated imports of foreign handicraft puts a lot of pressure on the domestic markets of this industry. This research intends investigate the market of handicrafts in the province of Sistan & Baluchistan & propose strategies and recommendations to improve its current status. Research method wasfield study and applied and considering the size of the population (102 active cooperatives) census was carried out and 78 questionnaires were returned.Results indicated that excessive imports of handicrafts from other countries, intermediate sellers & inability in direct sales of products, inadequate advertisements and cultural– economical issues such as changing market trends are respectively the main factors of thestagnation of the handicrafts market.
  • F. Hashemi, I. Malak Mohammadi , H. Movahed Mohammadi Page 47
    The purpose of this study is to examine factors affecting participation in the governing the affairs of cooperatives in 2010. The research was descriptive-correlative and carried out by survey method. The statistical population included 498 managers of agriculturalcooperatives of Tehran province from which a number of 72 were selected using random sampling method with proportional assignment. Validity of questionnaires used to collect data was verified by consulting the professors of the Faculty of Agriculture Economy & Development, University of Tehran and experts in the Ministry of Cooperation andnecessary corrections were made. Reliability of participation rate of members in governing cooperatives was verified by Cronbach alpha coefficient (0.72). Descriptive statistical results showed from the manager’s point of view participation of members in governing the cooperatives stands at high levels. Correlation analysis results showed that between utilization of information sources and channels of communication, attitude towards cooperatives and cooperative sector, the entrepreneurial characteristics and efficiency of the managers with participation of members in governing the cooperatives there issignificant positive relationship. Based on results of regression analysis, the two variables of manager’s efficiency & utilization of information sources and channels of communication constitute approximately 54% of variations in the dependant variables.
  • Sh. Geravandi, A. H. Alibeigi Page 67
    The purpose of this qualitative research was to determine the reasons of stagnation in calf breeding farm cooperatives in Kermanshah City in 2010 by utilizing Grounded Theory. To this end, the stagnated calf breeding cooperative no. 348 was studied as the statisticalpopulation. Research data were collected by in depth interviews, group discussion, studying library and internet documents & sources and by observation. Data were then analyzed by opening, axial and selective coding. Based on findings, the most important reasons for stagnation of the cooperative were respectively structural & infrastructural, financial and legal, government policies, inefficient management and deficiency ofscientific and technical knowledge. Validity of findings was confirmed by the experts of Kermanshah Province Cooperation Administration & Animal Husbandry Union. In the end suggestions were proposed to solve some of the aforesaid problems.
  • H. Givarian, M. R. Mandjin, F. Falahpouri Page 79
    Cooperative companies are partnership organizations and their indicative mark is democratic participation of members in planning & decision makings involved in governing the company’s affairs. The current study was conducted to investing the factors affecting the participation of the board of directors of industrial cooperatives indecision makings related to governing cooperative companies in the city of Khoram Abad (2010). Study type is applied, descriptive and survey. The research was carried out in the field by using questionnaires and its statistical population includes 211 active industrial cooperatives located in the district Khoram Abad Cooperation Administration. Samplingmethod was systematic (methodical) with random beginning during which 136 cooperatives were selected and a questionnaire was submitted to each cooperative which was completed by the managing director or a member of the board of directors and then was collected. To verify the reliability of the questionnaire Cronbach alpha coefficient was used.Analysis of the data was carried out by SPSS software and both descriptive and inferential tests were used. The findings show that factors such as sense of responsibility, increase in efficiency, acquiring creditability, self esteem and motivation greatly affect the participation of the board of directors in the decision makings of the cooperatives.
  • M. Emamifar, T. M. Mikalayee, A. M. Ashrafi Page 99
    This article evaluates the preparation for implementation of Total Quality Management (TQM) system in active producing cooperatives of Mazandaran Province Industrial Sector. The main research question is to what extent the active producing cooperatives of Mazandaran Industrial Sector are prepared to implement TQM system. This question has led to eight detailed question of this research. The Research method is descriptive –survey and a sample of 210 cooperatives’ managers and experts were used by stratified random sampling method based on industry’s type. The research tool was standard US Federal Quality Institutes questionnaire for collecting data. After data collection,binomial distribution test was used to respond to the questions. The findings of research revealed that the four criteria of top management leadership and support, strategic planning, guarantee of quality and productivity improvement results are in the desirable stage for implementation of this system. And the four criteria of customerorientation, employee recognition & training, empowerment of the employees and teamwork, quality measurement and analysis are not at desirable level. In the end it is indicated that preparation of active producing cooperatives of Mazadaran industrial sector for implementing of TQM system is generally at the desirable level and somerecommendations for improving above mentioned factors were suggested.
  • A. Mirzayee, S. M. Mirdamadi, S. M. Hosseini, A. Sajadi Page 127
    The purpose of this descriptive–correlation study is to investigate the effects of informational and extension sources on participation of the farmers of Golestan province in water users cooperatives. All of the farmer members of Golestan province water user's cooperatives constitute the statistical population of this research. Based on Cochranformula, a number of 190 individuals are selected randomly, using stratified and cluster random sampling methods. The tool of research was questionnaire and its reliability and validity was confirmed. The study was carried out in 2010 and in order to investigate the relationship between dependent & independent variables Spearman’s correlation testwas used. Also for predicting the changes in a variable by other variables, multivariable regression was used. The findings of prioritizing comments showed that the meetings between farmers and extension agents in agricultural service centers and participating in educationalextension courses are the first two priorities of extension tools variable and also neighbor and progressive farmers’ comments are the first two priorities of informational sources. The study of correlation coefficients revealed that there is a positive and significant relationship between the factors of relations with neighbor farmers, progressive farmers, TV programs, recommendations of local leaders, Rural Islamic Council, participation in educational- extension courses, educational- extension movies, meeting with extension agents in agricultural services centers & farms and visiting successful cooperatives with participation of farmers in water users cooperatives. The findings of step by step regression showed that educational- extension movies, meeting with extension agents in agricultural service centers and recommendations of localleaders constitute 36% of changes in the participation of farmers in water users’ cooperatives.
  • F. Nejhadirani, Y. Alavi Matin, K. Firouzi Page 145
    The main objective of this study is to assess success rate of credit cooperatives of Urmia and determine its relation with intraorganizational factors.In the current study Fred. R. David strategy compiling model (1999) was used as the basis of studies and the theoretical framework of intra-organizational factors. The model provided by Extension & Education Research Department of the Ministry of Cooperation was used as the basis of studies for success rate of cooperatives. Research hypotheses include a main hypothesis and 6 sub-hypotheses. Research method is descriptive-survey in nature & applied in objective. The statistical population is all the members of the board of directors (203) and employees of credit cooperatives of Urmia (55) and using Cochranformula sample size was determined 133 using simple random sampling method. According to data analysis and hypothesis testing, all study hypotheses were confirmed and it was revealed that within the limits of the intra-organizational factors, marketing quality, establishment of computerized information systems, financial performance and attention to research & development respectively determine the rate of effectiveness in performance & in the ned performance of the management system on the success of credit cooperatives in Urmia city. Based on research findings it was also determined that intraorganizational factors status in credit cooperatives of Urmia city is at best medium & success rate is also moderate.