فهرست مطالب

تعاون و کشاورزی - سال یکم شماره 2 (تابستان 1391)

نشریه تعاون و کشاورزی
سال یکم شماره 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید غلامرضایی، مهشید بهادری، سید مجتبی موسوی صفحه 1
    هدف این مقاله بررسی دیدگاه اعضای شرکت تعاونی تولیدی دامشهر سپیدکوه شهرستان خرم آباد لرستان درباره موانع و مشکلات فراروی توسعه آنهاست. این تحقیق از نوع توصیفی بوده و با استفاده از روش پیمایشی در سال 1390 انجام شده است. جامعه آماری مورد نظر کلیه اعضای فعال در امر تولید شیر شرکت تعاونی دامشهر سپیدکوه را در برمی گیرد (81=N). برای جمع آوری اطلاعات از روش تمام شماری استفاده و درنهایت 64 پرسشنامه جمع آوری و تجزیه و تحلیل شد (64=n). ابزار اصلی این تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بوده است که روایی صوری آن با نظرخواهی از استادان و کارشناسان صاحب نظر حوزه تعاونی دام تعیین شد. برای به تعیین پایایی پرسشنامه نیز از آزمون مقدماتی استفاده شد که ضریب آلفای محاسبه شده بین 78/ 0 تا 89/ 0 به دست آمد.
    بر اساس نتایج این تحقیق، مشکلات در قالب شش محور دسته بندی شدند. اعضای شرکت تعاونی تولیدی بر روی موانع مالی و اعتباری به عنوان اولویت اول توافق داشتند. در این راستا مشخص شد همبستگی معنی داری بین متغیر های «موانع مالی و اعتباری»، «موانع دیوانسالاری و مدیریتی»، «موانع نیروی انسانی و عاطفی»، «موانع فنی و تجهیزاتی» و «موانع ایمنی و امنیتی» با متغیر وابسته تحقیق (دیدگاه اعضا نسبت به موانع و مشکلات) وجود دارد، در حالی که همبستگی معنی داری بین «موانع تسهیلاتی و خدماتی» و دیدگاه اعضا نسبت به موانع و مشکلات مشاهده نشد. نتایج تجزیه و تحلیل رگرسیون به روش توام نیز مشخص کرد که این متغیر ها نزدیک به 74 درصد از تغییرات نگرش را تبیین کرده اند. در نهایت بر اساس نتایج، توصیه هایی برای توسعه تعاونی تولیدی دامشهر ارائه شد.
    کلیدواژگان: تعاونی تولید، توسعه، دامشهر خرم آباد، موانع مالی و اعتباری
  • سمیه باستانی، سید مسعود ماجدی، سید محمدحسین کمانی صفحه 29
    برپایه دیدگاه های سنتی مدیریت، توسعه سرمایه های اقتصادی، فیزیکی و نیروی انسانی مهمترین نقش را در سازمانها ایفا می کردند، اما در عصر حاضر برای توسعه، بیشتر از آنچه به سرمایه اقتصادی، فیزیکی و انسانی نیاز باشد به سرمایه اجتماعی نیاز است. در همین راستا این مطالعه در سال 1389-90 با هدف بررسی متغیرهای تقویت کننده سرمایه اجتماعی در سازمانها به روش پیمایشی انجام گرفت. جامعه مورد مطالعه این تحقیق را تعاونی های شهر شیراز تشکیل داده اند که با استفاده از جدول کرجسی مورگان تعداد 322 نفر از میان 11092 نفر به عنوان جامعه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز تحقیق از پرسشنامه استفاده شد. جهت بررسی روایی پرسشنامه، از دیدگاه های متخصصان، استادان دانشگاهی و کارشناسان خبره بهره گرفته شد. همچنین تعداد 30 پرسشنامه در بین کارکنان مختلف شرکتهای تعاونی توزیع و تکمیل شد تا با انجام مطالعه ای مقدماتی و با بهره گیری از نرم افزار آماری و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ، پایایی پرسشنامه ها برآورد شود.
    نتایج به دست آمده نشان می دهد که سرمایه اجتماعی در تعاونی ها به نسبت بالا بوده است و از بین متغیرهای فرهنگ سازمانی، جو سازمانی، توانمندسازی کارکنان، انگیزش، مشارکت در تصمیم گیری، تعلق به مکان، ثبات شغلی، آموزش و همچنین متغیرهای جمعیت شناختی (که همگی به عنوان متغیرهای تقویت کننده سرمایه اجتماعی مورد فرض قرار گرفته بودند)، متغیرهای فرهنگ سازمانی، جو سازمانی، توانمندسازی کارکنان، انگیزش، مشارکت در تصمیم گیری، تعلق به مکان و ثبات شغلی به عنوان متغیرهای تقویت کننده سرمایه اجتماعی به اثبات رسیدند و در ادامه با تحلیل رگرسیون گام به گام ثابت شد که متغیرهای مشارکت در تصمیم گیری، جو سازمانی، تعلق به مکان و فرهنگ سازمانی به ترتیب سهم بیشتری نسبت به متغیرهای دیگر در تقویت سرمایه اجتماعی دارند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مشارکت در تصمیم گیری، جو سازمانی، تعلق به مکان، فرهنگ سازمانی
  • ناهید احسانی، باقر آرایش، حامد چهارسوقی امین صفحه 55
    هدف اصلی تحقیق حاضر، شناسایی عوامل موثر بر مشارکت اعضای تعاونی های کشاورزی شهرستان شیروان و چرداول در استان ایلام در سال 1390 بوده است. این مطالعه به لحاظ هدف از نوع تحقیق کاربردی، به لحاظ شیوه جمع آوری اطلاعات از نوع تحقیقات میدانی و به لحاظ نحوه کنترل متغیرهای تحقیق از نوع غیرآزمایشی است. ابزار اصلی گردآوری داده ها در این تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته بوده که روایی آن توسط استادان دانشگاه و کارشناسان خبره تعاون و پایایی آن از طریق محاسبه آلفای کرونباخ (80/ = α) تایید شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل 751 نفر از اعضای فعال تعاونی های کشاورزی شهرستان شیروان و چرداول بوده است که تعداد 260 نفر از آنها به کمک جدول حداقل حجم نمونه کرجسی و مورگان انتخاب و مطالعه شدند. روش نمونه گیری برای انتخاب نمونه های آماری به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب بوده است. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSو آماره های توصیفی (شاخصهای مرکزی و پراکندگی) و تحلیلی (ضرایب همبستگی و رگرسیون گام به گام) تجزیه و تحلیل شدند. نتایج ضریب همبستگی نشان داد که بین متغیرهای سن، سابقه عضویت در تعاونی ها، میزان زمین کشاورزی، درآمد سالانه، ویژگی های اجتماعی- فرهنگی، ویژگی های اقتصادی، ویژگی های آموزشی– ترویجی، عوامل مدیریتی، ویژگی های روان شناختی، عوامل سیاسی و عوامل ارتباطی- اطلاع رسانی با مشارکت اعضای تعاونی های کشاورزی رابطه معنی داری وجود دارد. نتایج رگرسیون گام به گام نیز نشان داد که متغیرهای عوامل سیاسی، عوامل اقتصادی، عوامل مدیریتی و عوامل اجتماعی نقش مثبتی در مشارکت اعضای تعاونی های کشاورزی داشته و 65 درصد از تغییرات متغیر وابسته یعنی میزان مشارکت اعضای تعاونی های کشاورزی را تبیین نموده اند.
    کلیدواژگان: تعاونی تولید کشاورزی، مشارکت فعال، اعضای تعاونیها
  • موسی اعظمی، احمد یعقوبی فرانی، عفت موسوی صفحه 75
    این تحقیق با هدف بررسی عوامل سازمانی موثر بر سطح کارآفرینی در تعاونی های کشاورزی، به روش توصیفی – همبستگی در سال 1390 انجام گرفت و اطلاعات مورد نیاز آن از طریق بررسی و تحلیل ادبیات نظری و پیشینه پژوهشی موضوع مورد نظر به شیوه مطالعات کتابخانه ای و داده های میدانی از طریق ابزار پرسشنامه گردآوری شد. روایی پرسشنامه را صاحب نظران تایید کردند و برای تعیین پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آن 88/ 0 به دست آمد. جامعه آماری این پژوهش شامل مدیران عامل تعاونی های کشاورزی استان همدان است که تحت نظارت وزارت تعاون مشغول فعالیت هستند. با توجه به محدود بودن تعداد تعاونی های کشاورزی استان، نمونه گیری انجام نشد و از روش سرشماری استفاده شد. در نهایت، 93 نفر از مدیران عامل مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که رابطه مثبت و معنی داری بین متغیرهای سیستم تشویق و پاداش و فرهنگ سازمانی با سطح کارآفرینی در تعاونی های کشاورزی وجود دارد؛ لذا اصلاح ساختار نهادی شرکتهای تعاونی، فرهنگ سازی در راستای توسعه کارآفرینی، آشنا سازی اعضا و ارکان تعاونی ها با مقوله کارآفرینی در تعاونی و تبیین راهکارهای انگیزشی برای توسعه کارآفرینی در تعاونی ها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی سازمانی، شرکت تعاونی کشاورزی، شرکت کارآفرین
  • علی سردار شهرکی، علیرضا سرگزی، محمود صبوحی صفحه 101
    کشاورزی به دلیل وجود شرایط کنترل نشدنی مانند عوامل جوی و آفات و بیماری ها در فرایند تولید و نیز عوامل اقتصادی همچون نوسانهای قیمت و بازار، از مخاطره آمیزترین فعالیتهای اقتصادی شمرده می شود. از همین رو بیمه کشاورزی به عنوان ابزاری برای کاهش ریسک و تقویت انگیزه سرمایه گذاری در کشاورزی مطرح است. این مطالعه نیز با هدف بررسی نقش تعاونی های روستایی منطقه سیستان بر تقاضای بیمه محصولات کشاورزی در سال 1388- 89 انجام گرفت. در این تحقیق داده های مورد نیاز از 64 تعاونی و 220 بهره بردار بیمه شده و بیمه نشده منطقه از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده جمع آوری و پرسشنامه های مربوط تکمیل شد. برای تحلیل اطلاعات پرسشنامه ها، نرم افزار Eviews5 و مدل توبیت به کار رفت.
    برپایه نتایج این مطالعه، یک درصد افزایش در درآمد و سن کشاورز به ترتیب موجب 06/ 0 و 4 درصد افزایش در پذیرش بیمه شده است. تاثیر منفی و معنی دار نداشتن تحصیلات حکایت از بیسواد بودن بیشتر کشاورزان منطقه دارد. نتایج همچنین نشان می دهد که تعاونی های روستایی در خدمات رسانی بیمه محصولات کشاورزی در سالهای اخیر با فراز و نشیب هایی همراه بوده اند و عوامل اقتصادی و اجتماعی متعددی بر پذیرش و تقاضای بیمه از سوی کشاورزان تاثیر گذاشته است و لذا پیشنهاد می شود تغییرات ساختاری در بخش کشاورزی و سیاستگذاری مناسب در بخش تعاونی ها از سوی دولت در گسترش بیمه محصولات کشاورزی در دستور کار قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تعاونیهای روستایی، بیمه محصولات کشاورزی، مدل توبیت، تقاضا، منطقه سیستان
  • پریسا سلمیزاده، خلیل کلانتری، ناصر مطیعی صفحه 117
    شرکتهای تعاونی دامپروری سهم مهم و بزرگی در روند توسعه روستایی کشور ایفا کرده اند و به عنوان یکی از ابزارهای مهم در شتاب بخشیدن به این هدف، به رسمیت شناخته شده اند. مطالعه حاضر نیز با هدف بررسی عوامل موثر بر موفقیت این شرکتها در سال 1390 صورت پذیرفته است. جامعه آماری این مطالعه را تمام شرکتهای تعاونی دامپروری در استان آذربایجان شرقی تشکیل می دهند که تعدادشان به 56 شرکت می رسد. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه و پرسشنامه و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است.
    نتایج حاصل از تحلیل عاملی عوامل پیشبرنده و بازدارنده موفقیت شرکتهای تعاونی دامپروری نشان می دهد که سطح تحصیلات و تجربه، مدیریت و منابع مالی، ساختار سازمانی و کارکرد اعضا، مهمترین عاملها در موفقیت این شرکتها بوده به گونه ای که نزدیک به 89 % از واریانس را تبیین کرده اند. از طرفی، کمبود تخصص و آگاهی، ضعف ساختاری و سرمایه اجتماعی- مالی و عدم مسئولیت پذیری و همکاری مهمترین عاملها در عدم موفقیت این شرکتها بوده به طوری که نزدیک به84% از واریانس را تبیین کرده اند.
    کلیدواژگان: تعاونی دامپروری، آذربایجان شرقی، عوامل پیشبرنده، عوامل بازدارنده، موفقیت و عدم موفقیت، تحلیل عاملی
|
  • S. Gholamrezai, M. Bahadori, S.M. Musavi Page 1
    The current research aims at surveying the attitudes of the members of Damshahre Sepidkooh Producer's Cooperative in Khorram Abad- Lorestan Province to learn about their problems and difficulties. The statistical population comprises the entire cooperative members involved in milk production by Damshahre Sepidkooh Producer's Cooperative (N=81) which were all included in the survey. 64 questionnaire were collected and analyzed (n=64). Questionnaire was used as the data collection tool whose facial validity was approved by eligible scholars and experts. A pilot study was conducted to determine reliability whereby Cronbach's Alpha was calculated to be between 0.78 and 0.89. Based on the results, the problems were identified and categorized in 6 groups. The members of cooperatives had consensus on drawbacks on finance as the top priority. It was also revealed that there was significant correlation of bureaucracy and management, human resources and emotions, technicality and equipments, and security and safety with member's attitude towards problems involved- the dependent variable. There was found to be yet more significant correlation between "facilities and services" and member's attitude towards problems involved while there were not found any significant correlation between “facilities and services” and the members’ attitudes. It was also found out that the abovementioned variables account for nearly 74 percent of the attitudinal variance. Suggestions were given accordingly.
    Keywords: Producer's Cooperatives, Development, Damshahre Khorram Abad, Financial, Credit Drawback
  • S. Bastaani, S. M. Majedi, S. M. H. Kamani Page 29
    Based on the traditional management perspectives, economic, tangible and human capitals played crucial part in organizations however; today social capital is of prime concern. With regard to this, the current research was conducted in 1398-90 to study variables reinforcing social capital in organizations. Across the cooperative societies of Shiraz city, using Kerjsey-Morgan table, 322 members were selected out of 11092- the statistical population. Questionnaire was the data collection tool which was put to expert view for validity test. Also, for a pilot study, 30 copies of the questionnaire were handed out to and completed by employees of cooperatives to calculate Cronbach's Alpha for reliability. Results obtained show that social capital is high in cooperatives. Also, demographic factors (which were considered as reinforcing factors to social capital), organizational culture, organizational sphere, employee's empowerment, motivation, involvement in decision-making, sense of belonging to workplace, and job security were established to be factors reinforcing social capital. Also, with stepwise regression it was revealed that participation factors in decision-making, sense of belonging to workplace and organizational culture respectively had more share than other factors in social capital.
    Keywords: Social Capital, Involvement in Decision, Making, Organizational Sphere, Sense of Belonging to Workplace, Organizational culture
  • N. Ehsani, B. Arayesh, H. Chaharsoughi Amin Page 55
    The main objective of the current research involves the identification of the factors effective on the participation of cooperative members in Shirvan and Cheravadal townships, Ilam Province in 1990. It is of an applied, non-experimental field work using questionnaire as its data collection tool whose validity was approved by university professors and experts on cooperatives (Cronbach's alpha= 0.8). The statistical population comprised 751 members of active cooperatives in Shirvan and Chardaval townships, out of which, 260 were selected and studied through tables of Kerjsey and Morgan's minimum sample volume. Proportionate random method was adopted for sampling. The data were processed through SPSS software. Descriptive statistics (central and distribution indices) and analytic ones (step by step regression and correlation coefficients) were analyzed. The correlation results show that there is significant relations between variables of age, years of membership in cooperatives, size of farming plot, yearly income, cultural and economic characters, educational and extensional characters, managerial factors, psychological and political factors, and communicational issues on one side and member participation on the other side. Step by step regression shows that political, economic, managerial and social factors have a positive role in the participation of the cooperative members and account for 65 percent of the variance of participation- the dependent variable.
    Keywords: Agricultural Production Cooperative, Active Participation, Cooperative Members
  • M. Azami, A. Yaqubi Farahani, E. Mousavi Page 75
    This research was carried out with the aim of surveying organizational factors affecting the level of entrepreneurship in agricultural cooperatives. Through a descriptive-correlation method in 1990. The data were gathered through literature review as well as fieldwork. The reliability of the questionnaire was approved by eligible experts and the reliability was calculated (Cronbach Alpha = 0.88). Statistical population comprised managing directors of agricultural cooperatives of Hamadan Province which are under Ministry of Cooperatives. The entire statistical population was covered and no sampling was made. At the end, 93 managers were surveyed. The findings show a positive and significant correlation between “incentive system and organizational culture” and “level of entrepreneurship” in agricultural cooperatives. Therefore, modification of structure of cooperatives, setting cultural norms in line with entrepreneurship development, familiarization of members and cooperative bodies, and elaborating incentive mechanisms to develop entrepreneurship are recommended.
    Keywords: Entrepreneurship, Organizational Entrepreneurship, Agricultural cooperative, Entrepreneur Entity
  • A. Sardar Shahraki, A. Sargazi, M. Saboohi Page 101
    In view of uncontrollable conditions such as acts of God, pests and diseases in production process on the one hand, and economic conditions like price and market fluctuations on the other hand, Agriculture is considered as of the most hazardous economic activities. Therefore, insuring agricultural products is regarded as a means for risk reduction and investment motivation. The current research aims at studying the role of rural cooperatives in systan district in insurance demand for agricultural products in the year 1388-89. The data were collected from 64 cooperatives and 220 insured and uninsured users through random sampling. Questionnaire was the data collection tool. Eviews5 and Tubit Model were applied for data analysis. According to the results obtained, one percent increase in the income and the age of the farmer have caused 0/06 and 4 percents increase respectively in insurance takeout. Also, rural cooperatives have witnessed ups and downs in insurance coverage of agricultural products in recent years with various socioeconomic factors affecting the level of insurance takeout by farmers. Therefore it is recommended that structural changes be made in agricultural sector and proper policies be set in cooperative sector by the government in line with insurance agricultural products.
    Keywords: Rural Cooperatives, Insuring Agricultural Products, Tubit Model, Demand, Systan District
  • P. Salimzadeh, Kh Kalantari, N. Motiee Page 117
    Husbandry Cooperatives have a great role in the rural development of the nation and are recognized as one of the important means for accelerating it. The current study aims at surveying factors effective in the success of these cooperatives in 1390. The statistical population consists of all husbandry cooperatives in Eastern Azarbaijnan which mounts to 56. Interview and questionnaire were data collections techniques and their analysis was made through descriptive and inferential statistics. The results obtained from factor analysis on helping and hindering factors to the success of husbandry cooperatives show that level of education and experience, management and financial resources, organizational structure and members’ performance, have been most important factors contributing to the success of these cooperatives accounting for almost 89 percent of the variance. On the other hand, poor expertise and awareness, structural weakness and poor social-financial capital, poor accountability and cooperation were identified as the most important hindering factors to cooperatives’ success accounting for about 84 percent of the variance.
    Keywords: Husbandry Cooperative, Eastern Azarbaijan, Helping Factors, Hindering Factors, Success, Lack of Success, Factor analysis