فهرست مطالب

تعاون و کشاورزی - سال سوم شماره 9 (بهار 1393)

نشریه تعاون و کشاورزی
سال سوم شماره 9 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضوان عزتی، علی اسدی، خلیل کلانتری، ابوالفضل رنجبر * صفحه 1

    هدف اصلی این تحقیق بررسی چالش های کاربرد فناوری آبیاری تحت فشار از دیدگاه اعضای تعاونی های تولید کشاورزی شهرستان های اردبیل و بیله سوار بود. جامعه آماری این پژوهش شامل 900 کشاورز گندمکار شهرستان های اردبیل و بیله سوار بود که سیستم آبیاری تحت فشار را در اراضی خود در قالب تعاونی اجرا کرده بودند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 130 نفر تعیین شد که از طریق نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب و به وسیله پرسش نامه مورد مصاحبه قرار گرفتند. روایی ظاهری و محتوایی پرسش نامه با نظر استادان دانشگاه تهران و تعدادی از کارشناسان جهاد کشاورزی و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ (72/ 0=α) تایید گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSSاستفاده شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که بین میزان گندم تولیدی هر هکتار زمین زراعی قبل و بعد از اجرای سیستم آبیاری تحت فشار و نیز میزان درآمد خالص سالانه هر هکتار گندم قبل و بعد از اجرای این سیستم در سطح 1درصد تفاوت معنی داری وجود دارد.همچنین بر اساس نتایج تحلیل عاملی چالش های کاربرد فناوری آبیاری تحت فشار از دیدگاه کشاورزان مورد مطالعه، این چالش ها در چهار گروه (عوامل فنی، اجتماعی، طبیعی و اقتصادی) دسته بندی شدند. این چهار عامل در مجموع 21/ 64 درصد از واریانس کل را تبیین کردند. بازنگری در فرایند طراحی و اجرای این سیستم ها در منطقه مورد مطالعه از جمله پیشنهادهای این تحقیق بود.

    کلیدواژگان: آبیاری تحت فشار، تعاونی های تولید کشاورزی، موانع
  • سهیلا سادات موسوی، سید جمال فرج الله حسینی، سید مهدی میردامادی صفحه 19
    هدف این تحقیق توصیفی – همبستگی بررسی عوامل اجتماعی موثر بر ارتقای مدیریت نوآوری در تعاونی های کشاورزی و روستایی استان تهران است. 695 مدیر و عضو هیئت مدیره تعاونی های کشاورزی و روستایی استان تهران جامعه آماری را تشکیل می دهند که بر اساس فرمول کوکران، 128 نفر به عنوان نمونه از طریق روش نمونه گیری با انتساب متناسب انتخاب شدند. روایی پرسش نامه با تایید کارشناسان مربوط به دست آمد و پایایی آن نیز با انجام آزمون مقدماتی از طریق تکمیل 30 پرسش نامه و سپس محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای بخش های مختلف بین 87/ 0- 98/ 0 محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS16 صورت گرفت. بر پایه نتایج، به نظر اکثر پاسخگویان، تاثیر عوامل اجتماعی بر ارتقای مدیریت نوآوری در تعاونی های تولید کشاورزی و روستایی در حد متوسط بود. نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه گام به گام نشان داد متغیرهای افزایش همکاری و تعاملات بین مدیران و اعضای تعاونی ها در زمینه نوآوری، باورها و اعتقادات اعضا نسبت به نوآوری در تعاونی ها و تعامل تعاونی های کشاورزی و روستایی با یکدیگر در زمینه تبادل تجربیات نوآورانه 2/ 55% از تغییرات ارتقای مدیریت نوآوری در تعاونی های کشاورزی و روستایی را تبیین کرده اند.
    کلیدواژگان: مدیریت نوآوری، تعاونی کشاورزی و روستایی، عوامل اجتماعی، نوآوری، استان تهران
  • محمدرضا محبوبی، سوسن مقصودلو نژاد صفحه 41
    هدف این تحقیق کاربردی و توصیفی شناسایی عوامل درون سازمانی موثر بر موفقیت تعاونی زنان روستایی فدک شهرستان سرخنکلای استان گلستان است. جامعه آماری این تحقیق را 170 زن روستایی عضو تعاونی تشکیل می دهند. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی- مورگان 120 نفر تعیین شد که از طریق نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند و با پرسش نامه مورد مصاحبه قرار گرفتند. روایی پرسش نامه با نظر اعضای هیئت علمی ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و پایایی آن با آزمون آلفای کرونباخ (88/ 0 =α) تایید شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با نرم افزار آماری SPSS19و با استفاده از آزمون های همبستگی و رگرسیون انجام شد. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد بین موفقیت تعاونی و متغیرهای مربوط به اجرای اصول تعاونی توسط مدیرعامل و هیئت مدیره، ویژگی های مدیرعامل و هیئت مدیره تعاونی و ویژگی های کارکنان تعاونی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد هفت متغیر احساس مسئولیت کارکنان تعاونی در قبال انجام وظایف، مسئولیت پذیری مدیرعامل تعاونی، شناخت کافی هیئت مدیره و مدیرعامل از اعضا و نیازهای آنان، اطلاع رسانی بموقع و مناسب در زمینه جلسات و تصمیم گیری ها به اعضا توسط کارکنان تعاونی، تعداد سهام عضو در تعاونی، تعداد مراجعه عضو به تعاونی در طول ماه و برخورداری هیئت مدیره و مدیرعامل از دانش و توانایی مدیریتی توانسته اند 2/ 55 درصد از واریانس متغیر وابسته یعنی موفقیت تعاونی زنان روستایی را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: تعاون، زنان روستایی، عوامل درون سازمانی، مدیریت، استان گلستان
  • سید سینا عیسی پور، علی کیانی راد، لورنس انویه تکیه صفحه 61
    در تحقیق حاضر بهره وری شرکت های تعاونی روستایی شهرستان میانه شامل 26 شرکت تعاونی روستایی فعال، با استفاده از شاخص مالم کوئیست و روش تحلیل پوششی داده ها (DEA)،با رویکرد ورودی محور و بازده ثابت نسبت به مقیاس اندازه گیری شد. به این منظور کلیه اطلاعات لازم از قبیل اعضا، تعداد روستاهای تحت پوشش هر شرکت، فاصله شرکت تا روستا، سن اعضا، میزان خرید و فروش و... جمع آوری و بررسی گردید. داده ها با استفاده از نرم افزارهای Deap2وSpss19 تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان دهنده وجود بهره وری در برخی شرکت هاست که این بهره وری به بالابودن کارایی مقیاس این شرکت ها (بالا بودن تعداد روستاهای تحت پوشش) مربوط می شود. بر پایه نتایج تحلیل عاملی، عواملی چون تعداد روستاهای تحت پوشش، فاصله روستاها از شرکت های تعاونی مربوطه و تعداد اعضای شرکت های تعاونی در بهره وری تاثیر معنی داری داشته اند. میانگین بهره وری شرکت های تعاونی، با فرض بازده ثابت به مقیاس، برابر 745/ 0 است؛ به عبارت دیگر، این شرکت ها با کاهش5/ 26 درصدی در استفاده از نهاده ها به حداکثر بهره وری دست می یابند. میانگین کارایی کل شرکت های بررسی شده در این تحقیق نیز معادل 450/ 0 است.
    کلیدواژگان: تعاونی روستایی، بهره وری، تحلیل پوششی داده ها، شاخص مالم کوئیست، شهرستان میانه
  • احمد یعقوبی فرانی، غلامحسین حسینی نیا، مهسا معتقد، لیلا زلیخایی صفحه 85
    این تحقیقباهدف شناساییکارکردهای بخش تعاون در تسهیل فرایند خوداشتغالی زنان دانش آموخته کشاورزی جویای کار در شهرستان همدان و به شیوه تحقیقات پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق را زنان دانش آموخته رشته های کشاورزی در شهرستان همدان تشکیل می دهند که تعداد آن ها بر اساس آمارهای موجود در زمان انجام تحقیق، 1654 نفر بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 120 نفر تعیین شد. پرسش نامه مهم ترین ابزار جمع آوری اطلاعات در تحقیق حاضر بود که روایی آن توسط متخصصان فن تایید شد و برای بررسی پایایی پرسش نامه نیز ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد که رقم 94% به دست آمد. با بهره گیری از تکنیک تحلیل عاملی، کارکردهای بخش تعاون در زمینه سازی برای خوداشتغالی زنان دانش آموخته کشاورزی در چهار گروه دسته بندی شدند. عامل اول با توجه به متغیرهای تشکیل دهنده آن، «ظرفیت سازی انگیزشی- نهادی» نام گرفت و با تبیین 37/ 26 درصد از واریانس به عنوان مهم ترین عامل معرفی شد. این عامل همراه با سایر کارکردها نظیر «خدمات آموزشی- مشورتی»، «تعامل با محیط های دانشگاهی» و کارکردهای «هدایتی- حمایتی» در مجموع 75 /70 درصد از واریانس کارکردهای ضروری برای خوداشتغالی زنان را تبیین نمودند.
    کلیدواژگان: خوداشتغالی، زنان دانش آموخته، کشاورزی، تعاون
  • فاطمه هماپور، ابوالقاسم شریف زاده، غلامحسین عبدالله زاده صفحه 113
    با توجه به شواهد، شرکت تعاونی شباهنگ شهریار یکی از نمونه های موفق تعاونی روستایی در زمینه نوآوری و کارآفرینی است و لذا یررسی رویکرد این شرکت در زمینه کارآفرینی و عوامل تعیین کننده آن برای ارائه یک الگوی تجربی از شرکت های تعاونی های روستایی کارآفرین سودمند به نظر می رسد. این تحقیق به روش مورد کاوی با هدف بررسی کارآفرینی شرکتی در تعاونی روستایی شباهنگ شهریار انجام شد. جامعه آماری شامل تمام مدیران و کارمندان این شرکت به تعداد 250 نفر بود. حجم نمونه براساس جدول کرجسی- مورگان، 152 نفر تعیین و برای نمونه گیری از روش تصادفی ساده استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بود که روایی محتوای آن را اعضای کمیته تحقیق و گروهی از کارشناسان تعاونی روستایی شباهنگ تایید کردند. میانگین ضریب آلفای کرونباخ برای ارزیابی پایایی بخش های مختلف پرسش نامه برابر 84/ 0 به دست آمد. نتایج آزمون فریدمن نشان داد که از بین مولفه های کارآفرینی شرکتی، مولفه های «حمایت مدیریت ارشد» و «اختیارات و آزادی عمل» به ترتیب اولویت بالا تری دارند. نتایج تحلیل عاملی عوامل تاثیر گذار بر توسعه کارآفرینی شرکتی به استخراج شش عامل «تعاملات نهادمند، بازاریابی و عرضه محصولات، بودجه بندی و تخصیص اعتبارات، کسب حمایت اجتماعی، مخاطب محوری و عملکرد مدیریتی» منجر شد که 835/ 67 درصد از واریانس کل را تبیین کردند. طبق نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام، ترکیب خطی متغیر های بازار یابی و عرضه محصولات، مخاطب محوری، رضایت شغلی و کسب حمایت اجتماعی در مجموع 1/ 51 درصد از تغییرات کارآفرینی شرکتی در تعاونی روستایی شباهنگ را تبیین می کردند.
    کلیدواژگان: تعاونی روستایی، شرکت تعاونی، تعاونی کارآفرین، کارآفرینی شرکتی، شرکت تعاونی شباهنگ، موردکاوی
  • علی اصغر کدیور، مهدی بخشی، حسن صالحی سلامی * صفحه 151

    این پژوهش به شیوهتحلیلی- مقایسه ای و با رویکردی کاریردی صورت گرفته و هدف آن ارزیابی عملکرد اقتصادی و اجتماعی تعاونی های آب بران در روستاهای حوزه پایاب سد دوستی شهرستان سرخس بوده است. نتایج مورد تایید آماره های توصیفی و تحلیلی تحقیق نشان داد که تعاونی ها در بعد اقتصادی زمینه افزایش تولیدات کشاورزی از طریق استفاده بهینه از منابع آب تنظیم شده سد دوستی، ایجاد رقابت در تولید، افزایش درآمد کشاورزان، و توزیع و فروش بهتر محصولات تولیدی را فراهم آورده اند. در بعد اجتماعی، عملکرد تعاونی ها سبب افزایش امنیت اجتماعی، کاهش نزاع ها و درگیری های محلی، کاهش پرونده های محاکم انتظامی و قضایی و افزایش روحیه کار جمعی در میان بهره برداران شده است. به رغم این موفقیت ها، نتایج دیگر تحقیق نشان داد که تعاونی ها در زمینه آموزش و ترویج فرهنگ تعاونی میان اعضا و همچنین استفاده از ظرفیت های قانونی برای تقویت زیرساختارهای اقتصادی و اجتماعی ناموفق بوده اند.

    کلیدواژگان: تعاونی آب بران، شهرستان سرخس، بهره برداران، سد دوستی، شرکت های آب منطقه ای
|
  • Rezvan Ezzati, Ali Asadi, Khalil Kalantari, Abolfazl Ranjbar Page 1

    The main purpose of this study was to examine the obstacles hampering the application of pressurized irrigation technology through the perception of agricultural production cooperatives members in both Ardabil and Bilesavar Townships. The population of the research included 900 wheat growers, which 130 persons were selected by proportional stratified sampling method. The sample size was determined by the use of Cochran formula. All of the selected farmers, cooperatively, applied pressurized irrigation system on their farms. The data collection tool was a questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts at the University of Tehran and a group of Agricultural Jihad Organization specialists. Cronbach’s alpha coefficient was used to determine the reliability of the questionnaire (α=0.72). Data analysis was performed by implementing SPSS statistical software. The results of the study showed, there was a significant difference between the amount of wheat production and annual net income per hectare before and after implementation of pressurized irrigation systems. The obstacles of applying pressurized irrigation technologies by wheat growers were categorized in to four factors (Technical, Social, Natural and Economic). These factors all together accounted 64.21% of the total variance.

    Keywords: Pressurized Irrigation, Agricultural Production Cooperatives, Challenges
  • Sohela S. Mousavi, Jamal Faraj Allah Hosseini, S. Mehdi Mirdamadi Page 19
    The purpose of this study was to examine the affective social factors in promoting innovation management of agricultural and rural cooperatives of Tehran province. This research was a descriptive- correlation type and the total population of this study were 695 managers and board members of agricultural and rural cooperatives in Tehran province. Based on the Cochran formula, 128 respondents were selected through proportional random sampling method. Validity of questionnaire was confirmed by the experts in this field. Reliability of questionnaire was measured by Cronbach alpha and it was determined to be between 0.87- 0.98. Analysis of data was done by SPSS software version 16. The result of study showed that the impact of social factors on enhancing innovation management was in medium range. Results of stepwise multiple regression analysis indicated that increasing cooperation and interaction between managers and members of cooperative about innovation¸ beliefs of members about innovation in cooperative and interaction between agricultural cooperatives to exchange their experiences in the field of innovation explained 55.2 percent of the variation in perception of respondents about promoting innovation management in agricultural and rural cooperatives.
    Keywords: Innovation Management, Agricultural, Rural Cooperatives, Social Factors, Innovation, Tehran Province
  • Muhammad Reza Mahboobi, Sosan Maghsoodloo Nejad Page 41
    The major objective of this applied and descriptive research was to determine the influencing managerial factors on success of Fadak rural women's cooperative in Golestan Province. The population consisted of all members of rural women's cooperative (N=170). Using systematic random sampling method and Krejcie and Morgan Table, 120 members were selected as sample. Face and content validity were established by a panel of experts from the faculty members of Agricultural Extension and Education Department at the Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources. Reliability of the questionnaire was confirmed according to calculated Cronbach's alpha (α=0.88). Data were analyzed by the use of statistical software SPSS19. Both correlation and regression statistics were implemented. The results of the correlation analysis showed that there was a positive and significant relationship between the cooperative success and management variables such as the implementation of cooperative principles by both the chief executive officer and board of directors, as well as characteristics of the chief executive officer and, board of directors with the personality characteristics of staff. Results of the regression analysis showed that seven variables consisted of commitments of cooperative employees in execution of tasks, accountability by the chief executive officer, recognition by the chief executive officer and board of directors regarding member's various needs, timely and suitable notification about meetings and participation in decision making by cooperative employees, the number of registered shares in the cooperative, numbers a visits made by the members to cooperative during each month and managerial knowledge and ability of board of directors and chief executive officer were explaining 55.2 percent of variance in the dependent variable.
    Keywords: cooperation, Rural Women, Management, Golestan Province
  • Syed Sina Eisapor, Ali Kianirad, Lawrence Anviyeh Tekyeh Page 61
    In the present study the productivity of 26 rural cooperatives in Miyaneh Township were analyzed and measured by the use of Malmquist index and Data Envelopment Analysis (DEA), with Input oriented approach and Constant returns to scale. Various information were gathered such as number of villages in each subsidiary company, companies distance to the villages, the age of members, the amount of capital available and the costs portfolio. These data were analyzed by the use of Deap2 and Spss19 software.The results showed there was high productivity among specific companies, due to their pretty high scale efficiency (High number of village's subsidiary). Analysis of data also indicated that the number of village's subsidiary, distant villages and the number of members in each cooperative had a significant role in their productivity level. The average productivity of cooperatives, assuming constant returns to scale in year was close to 0.745. In other words, these companies decreased 26.5 percent in the use of inputs to achieve maximum productivity. Average efficiency was about0.450 level.
    Keywords: Rural Cooperative, Productivity, Data Envelopment Analysis, Malmquist Index, Miyaneh Township
  • Ahmad Yaghoubi Farani, G.H. Hosseininia, Mahsa Motaghed, Leila Zoleikhaie Page 85
    The main purpose of this survey research was to identify the most important functions of the cooperatives toward creating jobs for female graduates of agriculture in Hamedan Township. A sample of 120 graduates was randomly selected. The questionnaire’s validity was verified by a panel of experts. Its reliability was acquired using Cronbach’s Alpha coefficient (0.94). Based on factor analysis the functions of the cooperatives facilitating the employment of female graduates classified into four factors named institutional and motivational capacity building, providing advisory and educational services, interacting with higher education institutions, and providing guidance and supporting services which explained 70.75 percent of variances.
    Keywords: Self, employment, Agricultural Female Graduates, Agriculture, cooperatives
  • Fatemeh Homapour, Aboulghasem Sharifzadeh, Gholamhossein Abdolahzadeh Page 113
    According to the evidence, Shahriar Cooperative Company is one of the successful rural co-operatives in the field of innovation and entrepreneurship. Therefore, investigation of entrepreneurial approach of this company and its determinants seems useful in order to introduce an empirical model of entrepreneurial rural co-operatives. This case study research aimed to investigate corporate entrepreneurship in Shabahang Shahriyar cooperative company. Statistical population of this research consisted of all the managers and staff of this company (N=250). According to Krejcie and Morgan table, size of the sample was determined (n=152). The respondents were chosen through simple random sampling technique. Content validity of the questionnaire as research tool was confirmed by a panel of experts in mentioned company. Calculated Coronbach alpha coefficients were between α=0.71 to α=0.97 revealed that the reliability of the questionnaire was suitable. According to the results of Friedman test, some components of corporate entrepreneurship, such “management support” and “work discretion” get higher prioritiy. Explanatory factor analysis led to extract six factors which named as: “institutionalized interactions”, “budgeting”, “credit allocation”, “social supports”, “customer orientation” and “management performance”. These factors explained 67.835 variance of corporate entrepreneurship, totally. The results of compare means tests showed a significant difference between two groups of respondents which received pre-service training and whom not received pre-service training regarding corporate entrepreneurship. These results revealed a significant difference between members and non-members of the cooperative regarding corporate entrepreneurship. Also, respondents who have intended to self-employment and respondents who have not indented to self-employment have significant difference regarding corporate entrepreneurship. According to the results of stepwise regression, linear function of “marketing, product supply, customer orientation, job satisfaction and social supports” explained 51.1% of variance of “corporate entrepreneurship”.
    Keywords: Rural Cooperative, Cooperative Company, Entrepreneurial cooperative, Corporate entrepreneurship, Shabahang Shahriyar Cooperative, Case study
  • Ali Asghar Kadivar, Mehdi Bakhshi, Hasan Salehei Salamy Page 151

    The Water User Cooperative is a joint organization for optimal management and exploitation of water, which in recent years has been the focus of attention among Iranian authorities. Therefore, the regional water companies have established and developed a significant number of Water User Cooperatives (WUCs) throughout Iran during recent years. Among them are WUCs at the downstream of Doosti Dam in Serakhs of Razavi Khorassan province. The basic issue that has gained little attention is the assessment of these cooperatives from different operational perspectives. Thus the present research, which has been done with an analytical–comparative method, aims to practically evaluate the economic and social operations of Water Users Cooperatives in downstream of Doosti Dam in Serakhs. The results, confirmed by statistical analysis, indicated that economically, the WUCs have increased the agricultural products through the optimal consumption of the water resources of Doosti dam and have created competition in production, and increased the farmers’ income. In the social dimension, the operation of WUCs has caused an increase in the social security, and a reduction in the local conflicts and quarrels, as well as legal cases in courts and police stations. This has also heightened the spirit for group work among the water users. Despite these successful results, WUCs have not been successful in training and promoting the cooperative culture among their members or utilizing the legal potentials to strengthen the social and economic infrastructures of WUCs.

    Keywords: Water Users Cooperation (WUCs), Sarakhs Township, Water Users, Doosti Dam, Regional Water Companies