فهرست مطالب

نشریه تعاون و کشاورزی
سال سوم شماره 10 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا موحدی، محمود زارع، علیقلی حیدری، احمد یعقوبی فرانی صفحه 1
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی دوره های آموزشی برگزارشده برای شرکت های تعاونی مرغداران عضو اتحادیه استان سمنان و به روش پیمایشی انجام گرفت. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه و جامعه آماری نیز شامل مرغداران عضو اتحادیه استان به تعداد 234 نفر بود که به شیوه تمام شماری بررسی شدند. برای تعیین روایی پرسش نامه ها از دیدگاه های کارشناسان امر استفاده شد. پایایی پرسش نامه نیز با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ مورد ارزیابی قرار گرفت که مقدار آن 85/ 0 محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو بخش توصیفی و تحلیلی انجام گرفت. از جمله آزمون های آماری مورد استفاده در این تحقیق ضریب همبستگی اسپیرمن، پیرسونو رگرسیون چندگانهبه روش گام به گام بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که متغیرهای مکان اجرای آموزش، روش های آموزشی، امکانات و تجهیزات آموزشی، محتوا و مطالب آموزشی، سن، شرایط برگزاری دوره ها، کادر آموزشی، توانایی ها و دانش مدرس، تطابق سرفصل ها با نیازهای شرکت کنندگان و نیز با رسانه ها و تجهیزات آموزشی، مدیریت آموزش، طول مدت دوره، و نور و فضای فیزیکی محل برگزاری با متغیر وابسته (اثربخشی دوره های آموزشی تعاونی های مرغداری استان سمنان) رابطه معنادار دارند. نتایج رگرسیون نشان داد که از بین متغیرهای مورد مطالعه، سه متغیر شرایط مناسب برگزاری دوره های آموزشی، توانایی ها و دانش مدرس و فضای فیزیکی محل برگزاری دوره بیشترین تاثیر را در اثربخشی دوره ها داشته اند.
    کلیدواژگان: اثربخشی آموزشی، تعاونی ها، شرکت های تعاونی مرغداران، استان سمنان
  • اقدس ولی زاده، حسین آگهی، فاطمه قربانی پیرعلیدهی، امین خلیلی، آزاده قربانی پیرعلیدهی صفحه 25
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل بازدارنده توسعه تعاونی های کشاورزی شهرستان دهلران در استان ایلام انجام شد. رویکرد کلی تحقیق حاضر کیفی است که بهمنظورتحلیلداده هایکیفیازروشنظریه بنیانی بهره گرفته شد. داده ها از طریق انجام مصاحبه انفرادی، بحث گروهی و مشاهده غیرمشارکتی با اعضای تعاونی، مدیران، کشاورزان پیشرو و کارشناسان جهاد کشاورزی جمع آوری و اعتباریافته هایپژوهشازطریقفرایندسه گوشه سازی[1] تایید شد. بر اساس یافته های تحقیق، نبود مدیریت صحیح در تعاونی؛ همکاری و مشارکت نکردن اعضا؛ ناآشنایی و ناآگاهی اعضا با اصول، فلسفه و مفاهیم تعاونی؛ عدم آموزش اعضا و مدیران؛ وجود قوانین ضعیف؛ ضعف بنیه اقتصادی اعضا و نبود نظارت دولت از مهم ترین عوامل بازدارنده توسعه تعاونی های کشاورزی شهرستان دهلران به شمار می آیند. در مجموع، ایجاد الگوی مدیریتی مناسب، آموزش مدیران کارامد، آموزش به کشاورزان و برنامه ریزی مدون و بلندمدت برای انجام فعالیت های تعاونی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: عوامل بازدارنده توسعه، تعاونی های کشاورزی، شهرستان دهلران، نظریه بنیانی، سه گوشه سازی
  • محمدرضا شهرکی، احمد عابدی سروستانی، بهاره بهمنش، یازمراد کوسه غراوی صفحه 45
    تحقیق حاضر به بررسی وتجزیهوتحلیلبرنامه های مدیریتی موثربرمیزان اثربخشی تعاونی های مرتعداری در حفظ، احیا و بهره برداری از مراتع استان گلستان پرداخته است. بدین منظور، تعاونی های تحت نظارت اتحادیه تعاونی های مرتعداری با حداقل پنج سال فعالیت در عرصه های مرتعی بررسی شدند. جمعیت مورد مطالعه شامل 1043 نفر از اعضای تعاونی های مرتعداری بودند که با استفاده از روش تحقیق پیمایشی و نمونه گیری طبقه بندی شده تصادفی، داده های مورد نیاز با کمک پرسش نامه از 280 نفر از اعضا، به عنوان نمونه تصادفی، از بین 21 تعاونی مرتعداری در استان گلستان جمع آوری شد. نتایج نشان داد که میزان اثربخشی تعاونی ها در امر حفظ، احیا و بهره برداری از مراتع در دامنه 1تا 5، برابر 35/ 3 یعنی در حد متوسط به بالاست. همچنین عواملی مانند کنترل ظرفیت تعداد دام در مرتع، اجرای عملیات بوته کاری و جلوگیری از تبدیل مراتع به اراضی متروکه و بایر بیشترین تاثیر را در میزان اثربخشی تعاونی ها در فعالیت حفظ، احیا و بهره برداری از مراتع دارند. یافته های حاصل از همبستگی نشان داد که به جز سه عامل، یعنی ارتباط با سایر تعاونی ها و میزان ارتباط با اعضا و استقرار تعاونی ها در مکان مناسب، سایر برنامه های مدیریتی با میزان اثربخشی تعاونی های مرتعداری رابطه ای مثبت و معنی دار دارند. بر اساس نتایج حاصل از تحلیل عاملی، عوامل موثر بر اثربخشی تعاونی ها را می توان در 4 دسته طبقه بندی کرد که بیشترین میزان تبیین مربوط به دسته اول یعنی رفاه اقتصادی- اجتماعی است که 48/ 28 درصد از واریانس کل را تبیین کرده است.
    کلیدواژگان: مراتع، تعاونی مرتعداری، اثربخشی، استان گلستان
  • سیده مژگان حسینی، حنانه آقاصفری، علیرضا کرباسی صفحه 65
    در این مطالعه، با استفاده از ماتریس سوات (SWOT)، نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدیدهای پیش روی تعاونی های تولید کشاورزی ایران شناسایی و برای دستیابی به اهداف این تعاونی ها و توسعه آن ها راهبرد مناسب تدوین و پیشنهاد شد. برای تعیین حجم نمونه آماری، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایدومرحله ای، ابتدا از هر یک از اقلیم های آب و هوایی کشور 3 استان و در مرحله دوم، از تعاونی های تولیدی هر استان 10 تعاونی به طور تصادفی انتخاب شدند و تعداد 360 نفر از کارشناسان و صاحب نظران این تعاونی ها به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب گردیدند و مورد پرسش قرار گرفتند. بر پایه نتایج، از مهم ترین نقاط قوت و ضعف تعاونی ها به ترتیب می توان به افزایش سطح آگاهی فنی و تخصصی اعضا و ضعف رهبری و مدیریت توانمند در تعاونی اشاره کرد. عمده ترین فرصت ها و تهدیدهای پیش روی تعاونی ها به ترتیب عبارت اند از: حمایت دولت از بخش تعاونی و نامشخص بودن جایگاه تعاونی در امور حقوقی. همچنین نتایج نشان داد که راهبرد مناسب برای تعاونی های تولید کشاورزی راهبرد رقابتی است که شامل ارتقای سطح تولید و درآمد کشاورزان برای کاهش وابستگی اقتصادی به دولت و نیز سازماندهی بنگاه های کوچک و یکپارچه سازی فعالیت ها و افزایش رقابت پذیری است.
    کلیدواژگان: ماتریس سوات، راهبرد، تعاونی تولید کشاورزی، ایران
  • معصومه شیخ سوینی، احمدرضا عمانی، آزاده نورالله نوری وندی صفحه 87
    هدف اصلی این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر ناکامی تعاونی های تولید زراعی استان خوزستاناست. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و از لحاظ روش تحقیق، توصیفی- همبستگی و تحلیلی از نوع علی ارتباطی است. جامعه آماری این تحقیق را اعضای شرکت های تعاونی تولیدی زراعی به تعداد 3700 نفر در بر می گیرند که از طریق روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی چندمرحله ای360 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این تحقیق، پرسش نامه مهم ترین ابزار جمع آوری اطلاعات به شمار می آید که روایی آن با استفاده از روش پانل متخصصان تایید شد. به منظور سنجش پایایی ابزار تحقیق نیز تعداد 30 پرسش نامه در اختیار اعضای شرکت های تعاونی تولیدی زراعی، غیر از جامعه آماری، قرار داده شد و ضریب آلفای کرونباخ برای تمام بخش های پرسش نامه بالای7/ 0 محاسبه گردید. بر پایه یافته های تحقیق، بین سن، نگرش اعضا به فعالیت های مشارکتی تعاون گونه، کیفیت آموزشی، میزان مشارکت اجتماعی، منزلت اجتماعی و سابقه فعالیت کشاورزی اعضای تعاونی های تولیدی زراعی استان خوزستان در سطح 99 درصد و بین تعداد افراد خانوار، عملکرد محصول و میزان درآمد اعضای شرکت تعاونی های تولید زراعی در سطح 95 درصد رابطه معنی داری با ناکامی این تعاونی ها به دست آمد. نتایج حاصل از رگرسیون نشان داد که از بین متغیرهای مستقل، که با متغیروابسته(ناکامی تعاونی های تولید زراعی) رابطه معنی داری داشته اند، 5 متغیر نگرش اعضا به فعالیت های مشارکتی تعاون گونه، کیفیت آموزش، منزلت اجتماعی، مشارکت اجتماعی و درآمد مهم ترین متغیرهای موثر بر متغیر وابسته تحقیق بوده به گونه ای که به طور تعاملی 6/ 78 درصد از تغیرات این متغیر را تبیین کرده اند.
    کلیدواژگان: عوامل موثر بر ناکامی، تعاونی های تولید زراعی، استان خوزستان
  • شهره کرمی، امیرحسین علی بیگی صفحه 111
    هدف کلی این تحقیق شناخت و اولویت بندی عوامل تاثیرگذار بر توسعه تعاونی های تولیدی کشاورزی است. جامعه آماری را تعاونی های تولیدی کشاورزی شهرستان کرمانشاه تشکیل داده اند که به روش نمونه گیری تصادفی 88 نفر به عنوان نمونه آماری از میان آن ها انتخاب شدند. ابزار تحقیقپرسش نامه بوده است که روایی آن بر اساس پانل متخصصان و پایایی آن بر پایه پیش آزمون انجام شده و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (85/ 0) تایید شد. داده های حاصل با استفاده از تکنیک AHP (فرایند تحلیل سلسله مراتبی) و نرم افزار Expert Choiceتحلیل شدند. نتایج نشان داد که عامل آموزشی با نسبت 425 و با بیشتر ین سهم در اولویت اول و پس از آن به ترتیب عامل فرهنگی- اجتماعی با نسبت 355، عامل شخصیتی با نسبت 329، عامل مدیریتی با نسبت 275 و عامل اقتصادی با نسبت 204 در اولویت های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، توسعه، تعاونی های تولیدی کشاورزی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • اصغر احمدی، احمد قیدی، جعفر یعقوبی صفحه 143
    هدف این پژوهش بررسی موانع و محدودیت های دوره های آموزشی تعاونی های کشاورزی استان زنجان است. روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری تحقیق را مدیران عامل تعاونی های کشاورزی استان زنجان تشکیل دادند که 80 نفر از آن ها با استفاده از فرمول کوکران به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه استفاده شد. روایی پرسش نامه با استفاده از دیدگاه های اعضای هیئت علمی و کارشناسان بخش تعاون و انجام اصلاحات مورد نظر آن ها تایید شد. پایایی ابزار نیز با استفاده از پیش آزمون و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (88/ 0) تعیین شد. بر اساس نتایج تحلیل عاملی، مهم ترین مشکلات آموزش های حضوری به 5 عامل زیر تقسیم شدند: 1. انعطاف پذیری پایین، معلم محوری و به روز نبودن دانش آموزشگران؛2. محدودیت مکانی و به کارگیری محدود فناوری های نوین آموزشی؛ 3. ناکارامدی آموزشی به دلیل محدودیت های بودجه ای و کمبود آموزشگر؛ 4. زمان بر بودن یادگیری و هزینه بر بودن آن؛ 5. نظارت ضعیف در تطابق آموزش ها با نیازهای جامعه. این 5 عامل در مجموع، 44/ 65% درصد واریانس مشکلات آموزشی را تبیین کردند. همچنین نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد بین دیدگاه زنان با مردان در مورد مشکلات آموزشی شامل محدود به زمان خاص بودن، به کارگیری محدود فناوری های نوین آموزشی، عدم پاسخگویی به حجم زیاد آموزش ها و محدودیت مکانی برای برگزاری کلاس ها اختلاف معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: آموزش، تعاونی، کشاورزی، موانع آموزشی
|
  • Reza Movahedi, Mahmoud Zaree, Aligholi Heidari, Ahmad Yaghobi Fannie Page 1
  • Aghdas Valizadeh, Hussein Agahi, Fatemeh Ghorbani Piralidehi, Amin Khalili, Azadeh Ghorbani Piralidehi Page 25
    This study examined the factors inhibiting the development of agricultural cooperatives in DehloranTownship by the use of grounded theory. This was a qualitative study. Therefore a grounded theory approach was used to interpret and analyze data. Data were gathered through conducting Individual interviews, implementing focus group meetings and non- participatory observations with the cooperative members, directors, leading farmers and agricultural experts. The validity of the research findings was gained through the use of triangulation approach. Based on the research findings lack of proper management of the cooperatives, lack of collaboration among cooperative members, lack of awareness and knowledge of members regarding the principles, philosophies and concepts of cooperatives as well as lack of training for the cooperative's staff and administrators, lack of laws and regulations, weak financial situation among members, lack of governmental supervision were the most important inhibiting factors on the development of agricultural cooperatives in DehloranTownship. A proper and efficient management functions, providing proper training for farmers and having a systematic and long term plans for cooperative activities are recommended.
    Keywords: Inhibiting Factors on Development, agricultural cooperatives, Dehloran Township, Grounded Theory, Triangulation
  • M.Reza Shahraki, Ahmad Abedi, Sarvestani, Bahareh Behmanesh, Yazmorad Kouse, Gharavi Page 45
    This research analyzed the effect of management practices and the effectiveness of range management cooperatives on conservation, reclamation and utilization of rangelands in the Golestan province. The Cooperatives which had at least 5 years of operations were selected. A survey research was used to conduct this study. The population consisted of (N=1043) members from 21 range management cooperatives in Golestan province. A classified random sampling technique was used to select (n=280) members. Data was collected using a questionnaire. Results showed that the effectiveness of cooperatives on conservation, reclamation and utilization of rangelands gained a mean score of 3.35. Respondents indicated that factors such as controlling stocking rate in rangelands, implementing shrub planting and preventing rangeland transformation to barren lands, are pretty effective. Correlations showed that all the management activities except three factors namely consisting of relation with other cooperatives, the amount of relation with members and establishment of cooperatives in an appropriate location, had positive and significant relation with range management cooperatives effectiveness. Factor analysis classified factors in to four groups. The first factor group was economic-social welfare, which explained 28.48 of total variance. Based on the findings and to increase the effectiveness of the cooperatives, it is recommended that range management cooperatives should take serious attempt to entice greater trust and satisfaction of members, provide drinking water for livestock and planting trees to increase forage.
    Keywords: Rangelands, Range Management Cooperative, Effectiveness, Golestan Province
  • S. M. Hossieni, Hanane Aghasafari, Ali Reza Karbasi Page 65
    This study used the SWOT matrix in order to identify strengths, weaknesses, opportunities and threats of agricultural production cooperatives in Iran. SWOT matrix provided appropriate strategies so that the goals as well as objectives of the agricultural production cooperatives could be accomplished. Two-stage cluster random sampling method used to determine Sample size using a two-stage cluster random sampling method determined as follows: In the first stage, each of the three weather climates at three different provinces were selected. In the second stage, within each Province, 10 production cooperatives were randomly selected. Finally, 360 specialists and scholars in these cooperatives were random selected and interviewed. The results showed the most important strength and weakness of cooperatives was improvement in the level of management and the lack of strong leadership in cooperatives, respectively. The most important opportunities and threats faced the cooperatives were government support from the cooperative sector and insufficient and unclear governmental policies and regulations regarding the development and expansion of agricultural cooperatives, respectively. Also the findings revealed that the best strategy for agricultural production cooperatives was competitive strategy which includes promoting the production level and boosting farmer's income in order to reduce economic dependence on the government, organizing small enterprises and integrating business activities.
    Keywords: Matrix SWOT, strategy, Agricultural Production Cooperative, Iran
  • Masumeh Sheykhsoveni, Ahmad Reza Ommani, Azadeh Noorivandi Page 87
    The purpose of this study was to identify failure factors on agricultural production cooperatives in Khuzestan province. The population of this study included 3700 members of cooperatives. A multi-stage cluster sampling method was used to select respondents. Also, questionnaire was used to gather data. Panel of experts was used to verify the content and face validity of the questionnaire. A pilot-test with 30 subjects was implemented. Overall alpha coefficient for all sections of the questionnaire was 0.7. The findings indicated that there was a significant relationship between the age, family members, and attitude toward cooperative type of activities, training quality, social participation, social status, and member's length of experience inagricultural production cooperatives in Khuzestan province with failure scale in 99% level. Also, between the crop yield and income of the members with failure scales in 95% level there was significant correlation. The findings of the regression analysis showed a significant relationship between the six independent variables and the only dependent variable (failure reasons of the cooperatives). These six independent variables were: attitudes toward cooperatives activities, training quality, social participation, social status income and crop yield were most important independent variables that had a significant effect on the dependent variable. In this study 78.6 percent of the dependent variable changes were explained by these variables.
    Keywords: Failure Factors, Farming Production Cooperatives, Khuzestan Province
  • Shohrh Karami, A.Hossin Alibaygi Page 111
    The purpose of this research was to identify and prioritize factors influencing the development of agricultural cooperatives. All agricultural cooperative members (N=88) were included in this study. They were selected through simple random sampling method. Data were collected using an instrument developed by the researchers to accomplish the objectives of the study. Face and content validity were established using a panel of experts. The reliability of the instrument was determined through chornbach's alpha Coefficient (0.85). The data were examined by using AHP technique (Analytical Hierarchy Process) and Expert Choice Software. Based on the results, educational factor was the main factor by ratio of 425 and the personality factor by ratio of 355, social-cultural factor by ratio of 329, management factor by ratio of 275 and economic factor by ratio of 204 were the most important factors for development of agricultural cooperatives in Iran, respectively.
    Keywords: Prioritizing, Development, agricultural cooperatives, Analytical Hierarchy Process
  • Asghar Ahmadi, Ahmad Gheidi, Jafar Yaghoubi Page 143
    The purpose of this study was to investigate the problems of courses in agricultural cooperatives in Zanjan province. Correlation – descriptive method used in this study. Agricultural cooperative managers in Zanjan province formed the population of the study. The sample size was estimated using Cochran formula (n=80). The questionnaire was used to collect data. The validity of the questionnaire was approved by a panel of academic experts. Pilot-test and calculating Cronbach's alpha coefficients were used to measure the reliability (0.88).Based on the results of the factor analysis main educational problems of agricultural cooperatives were summarized into 5 factors including: Low-flexibility and teacher-centered education or lack of knowledge, limited space and limited use of new technologies for training, instructional ineffectiveness due to budgetary constraints, teacher shortages and lack of funding, time and cost of learning to be poorly supervised adaptation educational needs of the community. These five factors together explained 65.44% of variance of educational problems. The comparison mean results showed that there was significant difference between view of women and men about educational problems including limited-time, limited use of new technologies in education, lack of education and limited space for addressing large classes.
    Keywords: Training, cooperatives, Agriculture, Educational Problems