فهرست مطالب

نشریه تعاون و کشاورزی
سال سوم شماره 11 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمیه ده حقی، محمد چیذری*، حسن صدیقی صفحه 1

    مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش تعاونی های کشاورزی در توانمندسازی اجتماعی زنان روستایی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق زنان عضو تعاونی های کشاورزی استان تهران به تعداد 150 نفر بودند که بر اساس جدول مورگان، 108 نفر از آن ها از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و به منظور اطمینان و دقت بیشتر، در نهایت 118 پرسش نامه جمع آوری شد. ابزار اصلی تحقیق پرسش نامه ای متشکل از دو بخش ویژگی های فردی و توانمندی اجتماعی بود. روایی پرسش نامه مذکور به تایید گروهی از استادان گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس و کارشناسان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی رسید. همچنین به منظور تعیین پایایی آن، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد (78/ 0= a). نتایج تحلیل داده ها نشان داد که بین میزان توانمندی اجتماعی زنان روستایی، در زمان قبل و پس از عضویت، تفاوت معناداری وجود داشت به طوری که پس از عضویت، میزان توانمندی اعضا افزایش یافته بود. با توجه به نتایج حاصل از معادله رگرسیونی، متغیرهای سابقه عضویت در تعاونی، درآمد، تحصیلات و مالکیت زمین توانستند 2/ 34 درصد از تغییرات متغیر وابسته یعنی توانمندی اجتماعی را تبیین کنند.

    کلیدواژگان: زنان روستایی، تعاونی کشاورزی، توانمندسازی زنان، توانمندسازی اجتماعی
  • حمید انصاری، مهران جورابلو *، نصرالله پورافکاری، علی هاشمیان فر صفحه 25

    در پژوهش پیمایشی حاضر، عوامل اجتماعی موثر بر مشارکت در تعاونی های تولیدی (صنعتی و کشاورزی) استان تهران بررسی شده است. داده ها با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته ای که روایی و پایایی آن قبلا برآورد شده بود جمع آوری شد. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه اعضای تعاونی های استان تهران به تعداد 16960 عضو بوده است. از بین این تعداد، با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای،400 نفر برای پاسخ به پرسش نامه ها انتخاب شدند. یافته ها نشان داد که میزان مشارکت در تعاونی های تولیدی استان تهران، با میانگین 46 از 100، در حد پایین است. میزان مشارکت اعضا در تعاونی ها به ترتیب از متغیرهای سرمایه اجتماعی، باورهای مشترک، پایگاه اجتماعی، سود دریافتی از تعاونی، آگاهی از اصول تعاونی و میزان استقلال تعاونی از دولت تاثیر مثبت و معنی دار می پذیرد. همچنین اعضای زن در مقایسه با مردان مشارکت بیشتری در تعاونی دارند. در کل، متغیرهای مذکور قادرند 44% تغییرات میزان مشارکت را تبیین کند.

    کلیدواژگان: مشارکت، سرمایه اجتماعی، تعاونی، باورهای مشترک، اصول تعاون
  • حامد چهارسوقی امین، حسین سعیدی، محمدباقر آرایش صفحه 53
    هدف از این پژوهش بررسی عوامل مرتبط با گرایش دانشجویان سال آخر مقاطع تحصیلی کاردانی تا کارشناسی ارشد رشته های کشاورزی دانشگاه های استان ایلام به اشتغال در بخش تعاون بوده است. این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بوده از روش های همبستگی در آن استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را دانشجویان سال آخر (سال تحصیلی 1391-92) علوم کشاورزی دانشگاه های استان ایلام (دانشگاه ایلام، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام و دانشگاه جامع پیام نور واحد ایلام) به تعداد 1100 نفر تشکیل دادند که از این تعداد با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب، 285 نفر به عنوان نمونه آماری تعیین شدند. داده های مورد نیاز از طریق پرسش نامه جمع آوری شد. روایی پرسش نامه را کارشناسان مربوط بررسی و تایید کردند و پایایی آن نیز با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تایید شد که این ضریب از 76/ 0 تا 90/ 0 در نوسان بود. نتایج این تحقیق نشان داد گرایش حدود 65 درصد از پاسخگویان نسبت به بخش تعاون و اشتغال در آن در سطح نسبتا مثبت و مثبت قرار دارد. همچنین بین متغیرهای سن و موانع موجود بر سر راه توسعه تعاونی های تخصصی کشاورزی با متغیر گرایش پاسخگویان به اشتغال در بخش تعاون رابطه منفی و معنی دار وجود دارد. بین متغیرهای میزان اعطای مشوق های ضروری برای تشکیل تعاونی های تخصصی کشاورزی، سطح آگاهی پاسخگویان از تعاونی های مذکور، جنسیت، محل سکونت و مقطع تحصیلی با گرایش به اشتغال در بخش تعاون رابطه مثبت و معنی دار مشاهده شد. به علاوه، نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که در مجموع موانع موجود بر سر راه توسعه تعاونی های تخصصی کشاورزی، سطح آگاهی پاسخگویان از تعاونی ها و میزان اعطای مشوق های ضروری برای تشکیل تعاونی های مذکور 54 درصد از تغییرات متغیر وابسته گرایش به اشتغال در بخش تعاون را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: گرایش، تعاون، رشته کشاورزی، دانشگاه های استان ایلام
  • رها صفرپور، احمدرضا عمانی *، آزاده نورالله نوری وندی صفحه 77

    هدف اصلی تحقیق حاضر شناسایی عوامل موثر در عدم اجرای مهندسی مجدد تعاونی های تولید کشاورزی شهرستان اهواز بوده است. جامعه آماری این پژوهش را اعضای تعاونی های تولید کشاورزی شهرستان اهواز به تعداد 920 نفر تشکیل داده اند که با استفاده از فرمول کوکران 120نفر به عنوان نمونه تعیین و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. روایی ابزار تحقیق از طریق پانل متخصصان و پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تعیین شد. این ضریب برای کلیه بخش ها بالاتر از 7/ 0 به دست آمد. به منظور سنجش موانع مهندسی مجدد، 16 گویه مطرح و بر اساس دیدگاه افراد ارزیابی شدند. بر پایه نتایج، گویه های کمبود منابع مالی جهت اجرای مهندسی مجدد، نبود آموزش های صحیح و درک مناسب از مهندسی مجدد و عدم پشتیبانی مدیریت در اولویت اول تا سوم قرار گرفتند. در ادامه، موانع مهندسی مجدد در تعاونی های کشاورزی شهرستان اهواز بر اساس نتایج تحلیل عاملی مشخص شدند که بر این پایه،عامل اول با مقدار ویژه 095/ 2 به تنهایی تبیین کننده 093/ 13 درصد واریانس کل بوده است. به طور کلی، شش عامل در مجموع 466/6 5 درصد کل واریانس را تبیین کردند. این شش عامل عبارت اند از: عدم فعالیت های حمایتی، فقدان فعالیت های آموزشی و انگیزشی، موانع مدیریتی، فقدان برنامه محوری و مشتری مداری، موانع مالی و عدم عضویت مداری.

    کلیدواژگان: مهندسی مجدد، تعاونی های تولید کشاورزی، مشکلات تعاونی ها
  • فاطمه صبوری، کورش رضایی مقدم، میثم منتی زاده صفحه 95
    این پژوهش با هدف بررسی سرمایه اجتماعی در بین کشاورزان عضو و غیرعضو تشکل های کشاورزی شهرستان گرمسار انجام شده است. جامعه آماری شامل کشاورزان شهرستان گرمسار بود که با استفاده از فرمول کوکران 300 نفر از آن ها (150 نفر عضو و 150 نفر غیرعضو تشکل های کشاورزی) به عنوان نمونه انتخاب شدند. فن پیمایش و ابزار پرسش نامه برای جمع آوری اطلاعات مورد استفاده قرار گرفتند. روایی صوری پرسش نامه با نظر استادان دانشگاه شیراز تایید و پایایی آن نیز با استفاده از مطالعه راهنما و آزمون آلفای کرونباخ سنجیده شد. دامنه ضریب آلفای کرونباخ برای متغیرهای مختلف تحقیق بین 65/ 0 تا 9/ 0 به دست آمد. نتایج نشان داد که کشاورزان عضو تشکل های کشاورزی از سایر کشاورزان تحصیلات بالاتر و دانش فنی بیشتری داشته اند. همچنین میانگین درآمد کشاورزان عضو تشکل از سایر کشاورزان بالاتر بوده است و اعضا وام بیشتری برای فعالیت های کشاورزی از بانک ها دریافت کرده اند. افزون بر این، کشاورزان عضو تشکل ها از کشاورزان غیر عضو مشارکت بیشتری در فعالیت های اجتماعی داشته و دارای شبکه روابط اجتماعی، اعتماد اجتماعی و انسجام اجتماعی قوی و بالاتر بوده و از فعالیت ها و برنامه های ترویجی بیشتر نیز بهره مند بوده اند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، تشکل های کشاورزی، کشاورزان، گرمسار
  • علی شیردل، عمران غفاری، اصغر باقری صفحه 119
    هدف اصلی این پژوهش پیمایشی ارزیابی عملکرد تعاونی های تولید کشاورزی در شهرستان اردبیل بود. جامعه آماری تحقیق را کشاورزان عضو تعاونی های تولید شهرستان اردبیل تشکیل دادند که به روش نمونه گیری تصادفی 130 نفر از آنان انتخاب و بررسی شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه بود که روایی آن توسط متخصان و اعضای هیئت علمی دانشگاه و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (8/ 0) تایید شد. نتایح تحقیق نشان داد که علی رغم نیاز زیاد کشاورزان به خدمات مختلف تعاونی های تولید کشاورزی، این واحدها عملکرد مناسبی در رفع نیاز کشاورزان نداشتند. همچنین بیشترین عملکرد تعاونی ها در مرحله کاشت شامل تهیه بذر اصلاح شده و کود و سموم و در مرحله قبل از کاشت شامل یکپارچه سازی اراضی، توسعه و پوشش نهرها و توسعه سیستم های آبیاری بوده است. براساس نتایج تحقیق، در هیچ یک از موارد بررسی شده بین نیاز کشاورزان و عملکرد تعاونیف رابطه معنی داری یافت نشد.
    کلیدواژگان: عملکرد، تعاونی های تولید کشاورزی، شهرستان اردبیل
  • بهروز آریان پور، محمد صادق اللهیاری، محمد عابدی صفحه 143
    در تحقیق حاضر عوامل محیطی(درونی و بیرونی) تاثیرگذار در عملکرد شرکت ها و اتحادیه های تعاونی روستایی استان گیلان در قالب تحلیل سوات(SWOT) بررسی شده اند. بر این اساس، نقاط قوت و ضعف، فرصت ها و تهدیدهای پیش روی تعاونی ها به کمک روش دلفای شناسایی و برپایه آن، راهبردهای مناسب جهت بهبود عملکرد تعاونی ها ارائه شده است. جامعه آماری این پژوهش 174 شرکت و اتحادیه تعاون روستایی با حدود 1080 نفر شاغل را در برمی گیرد که از این میان، به طور تصادفی و با استفاده از جدول حداقل حجم نمونه بارتلت و همکاران Bartlett et al.، 2001)، 223)پرسش نامه محقق ساخته بین اعضا و ارکان شبکه تعاون روستایی در سطح استان توزیع شد. پس از جمع آوری پرسش نامه ها و آماده سازی داده ها، تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS19 انجام گرفت. نتایج نشان داد که شرکت ها و اتحادیه های تعاون روستایی دارای نقاط ضعف بیشتری نسبت به نقاط قوت اند و دچار ضعف برنامه ریزی در برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت، روزمرگی، کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش و ناآشنایی و ناآگاهی هیئت مدیره و بازرسان نسبت به وظایف و تکالیف قانونی خود هستند. لذا برای بهبود عملکرد تعاونی ها وزارت جهاد کشاورزی و سازمان تعاون روستایی باید با بهره گیری از ظرفیت ها و مواد قانونی اصل 44 قانون اساسی شعاع عملکردی خود را افزایش دهند و در سیاست های نظارتی، حمایتی و تسهیلاتی بازنگری جدی کنند
    کلیدواژگان: تحلیل SWOT، مدل های سنجش وضعیت، تدوین راهبرد، مدیریت استراتژیک، تعاون روستایی، استان گیلان
|
  • Somayeh Deh Haghi, Muhammad Chizari, Hasan Sadighi Page 1

    This study was conducted to investigate the role of agricultural cooperatives on social empowerment of rural women in Tehran Province. Population consisted of all women members of agricultural cooperatives in Tehran Province (N=150). The sample size was estimated by Krejcie and Morgan’s Table (n=108) which finally 118 questionnaires were collected and analyzed. The data collection instrument was a questionnaire. Validity was confirmed by a panel of experts consisting of faculty members at Tarbiat Modares University and specialists of Ministry of Labor, Welfare and Cooperative. A pilot test was implemented and the reliability gained was (α= 0.78). The results showed that there was a significant difference between social ability of women, before and after membership in cooperatives. Also, result of regression analysis indicated that four variables consisted of the number of years served as a member of cooperatives, income, education and ownership of land could explain 34.2 percent of social empowerment.

    Keywords: Rural Women, agricultural cooperatives, Women Empowerment, Social Empowerment
  • Hamid Ansari, Mehran Jourablou, Nasrallah Porafkari, Li Hashemianfar Page 25

    This research investigated social factors affecting level of participation by members of production cooperatives in Tehran Province. The target population for the study were all members (N=1690) of production cooperatives. A multi-stage cluster sampling technique was used to determine and select sample (n=400) size. Survey methodology was used in this research to conduct the research. A self-constructed questionnaire was developed by the researchers to elicit responses. Both the validity as well as the reliability of the instrument was gained. Findings indicated that the mean participation level for all respondents was 46 on a scale from zero to hundred. Obviously, the score showed an insufficient level of participation by the members. Results of examining various variables showed that the social capital, shared beliefs of members of cooperatives, amount of dividends received from cooperatives, level of awareness from cooperative principles, degree of independence from the state union, social status and gender have significant correlation with participation of all members of production cooperatives. Furthermore, participation by females in production cooperatives appeared to be more than that of males. Also, regression analysis showed that all independent variables had a significant effect on the variance of member`s participation in production cooperatives with 44% coefficient of determination.

    Keywords: participation, social capital, cooperative, Shared Beliefs, Principles of Cooperation
  • Hamed Chaharsoughi Amin, Hossin Saeidi, M.Bagher Arayesh Page 53
    The purpose of this study was to investigate associated factors toward the tendency of senior students of agricultural majors in Ilam province toward employment in cooperative sector. A descriptive correlational research design was used to conduct this research..The target population (N=1100) included senior students of agricultural majors in Ilam universities (Ilam university, Islamic Azad University, Ilam Branch, and Payame - e Noor University).A stratified sampling technique was used to select the samples (n=285)for this research.The required data was collected through a questionnaire in which its face validity confirmed by a panel of experts. The reliability coefficient of the questionnaire was also confirmed by implementing a pilot-test. Cronbach's alpha coefficient calculated to establish the internal consistency of the attitudinal scale was between 0.76- 0.90. To achieve the objectives, researchers asked seniors whether or not they were interested in employment at cooperative sector. About 65 percent of the respondents showed tendency toward employment in the cooperative sector. The results of correlational analysis showed that there was a negative relationship between variables of age and obstacles hampering the development of specialized agricultural cooperatives with the variable of respondent's tendency to employment in cooperative sector. On the other hand, there was positive relationship between the variables of the amount of granting essential incentives for formation specialized agricultural cooperatives and the level of respondent's knowledge about cooperatives. In addition, the results of multiple regression analysis showed that in developing specialized agricultural cooperatives, the level of respondent's knowledge about cooperatives and the amount of granting essential incentives for formation of mentioned cooperatives, explained 54 percent of obtained changes on dependent variable of tendency to employment in cooperative sector.
    Keywords: Tendency, Agricultural Major, Ilam Universities
  • Raha Safarpour, A.Reza Omani, Azadeh Noorollah Noorivandi Page 77

    The primary objective of this research was to identifyobstacles hampering implementation of re-engineering agricultural production cooperatives of Ahwaz Township. The statistical population wasmembers of agricultural production cooperatives in Ahwaz Township (N=920). Based on Cochran formula the sample size has been determined (n=120). Sampling method was stratified random sampling method. The validity has been estimated by panel of experts. Also the reliability has been determined by using the Cronbach's alpha formula. Based on results lack of financial resources, lack of correct training and understanding of reengineering and lack of management supports were important variables that affected implementation of re-engineering in agricultural production cooperatives. Also barriers regarding re-engineering were identified by factor analysis. These factors included: lack of supportive activities, lack of educational and motivational activities, administrative barriers, lack of planning-oriented and customer-oriented, financial barriers and lack of membership-oriented. The first factor with eigenvalues ​​2.095 alone explained the 13.093% of the total variance. These six barriers explained 65.466% of factors that hampered implementation of re-engineeringAgricultural Production Cooperatives in Ahwaz Township.

    Keywords: Re, engineering, Agricultural Production Cooperatives, Problems Related to Cooperatives
  • Fatemeh Sabour, Korosh Rezaei, Moghaddam, M. Menatizadeh Page 95
    The major purpose of this study was to investigate social capital among members and non- member farmers of agricultural associations in Garmsar Township. Population included 300 farmers (150 members and 150 non- members) Cochran’s formula was used to select samples for the study. Survey technique and questionnaire were used forgathering data. Face validity of the instrument was confirmed by a panel of experts at Shiraz University. Questionnaires Reliability was gained by implementing a pilot study. Internal consistency analysis calculated from the pilot test produced Cronbach's alpha coefficients ranging from 0.65 to 0.9. The results revealed that member farmers have a higher education level and knowledge than non-members. The member farmers had higher income and received the more loans than the non-member farmers. Also the results showed that the member farmers have more social participation in social activities, network of social relations, social solidarity, social trust, participating in extension programs than the other farmers. Finally, based on the results, some recommendations are presented.
    Keywords: social capital, Agricultural Associations, Farmers, Garmsar
  • Ali Shirdel, Omran Ghafari, Asfar Bagheri Page 119
    The main objective of this survey research was to investigate the performance of agricultural production cooperatives in Ardabil Township. The population for this study included all agricultural production cooperatives’ members. A random sampling technique was used to select 130 farmers to participate in this study. A panel of experts who were familiar with cooperatives performance reviewed the instrument for clarity and content validity. A pilot study was conducted with 30 farmers. Cronbach's alpha coefficient obtained 0.8. Results showed that despite highly training needs of farmers, the cooperatives lacked adequate performance to meet their needs. Also, most cooperatives had their highest performances in the planting stage,i.e. agrochemicals and improved seed preparation. However, farmer's highest training need was related to pre-planting services, such as land consolidation, canal repairmen, and improvement in irrigation systems. Based on the results, there was not a significant relationship between farmer's needs and cooperatives performance.
    Keywords: Performance, Agricultural Production Cooperatives, Ardabil Township
  • Behroz Aryanpour, M.Sadegh Sadeghallahyari, Muhammad Abedi Page 143
    The study analyzed the effects of some environmental factors (internal or external), had on the performance and tasks of rural cooperatives and unions of Guilan Province. A SWOT approach was used to facilitate the analysis. In the same path, a Delphi technique was used to identify strengths, weaknesses, opportunities, and threats facing the cooperatives. In addition, appropriate strategies were presented to improve their performance. The population of the study included 174 rural cooperatives and unions, with 1080 employees. Bartlett et al (2001). Table was used to determine sample size. Two hundred twenty- three researcher-made questionnaires were randomly distributed among the board members and network of rural cooperatives. Results indicated that the rural cooperatives and unions had more weaknesses than strengths, and suffered from lack of long term and short term plans. Respondents indicated that a routine repetitive daily task was an obstacle hampering cooperatives performance. Lack of liquidity and working capital, lack of knowledge and awareness regarding laws and regulations among board members were found extensively in this study. Implementing appropriate strategies could reduce the negative factors in cooperatives performance.
    Keywords: SWOT Analysis, Assessment Models, Strategy Development, Strategic Models, Strategic Management, Rural Cooperatives, Unions, Guilan province