فهرست مطالب

تعاون و کشاورزی - سال چهارم شماره 14 (تابستان 1394)

نشریه تعاون و کشاورزی
سال چهارم شماره 14 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مستانه غنجی، محمد چیذری، حسن صدیقی، علی ربیعی صفحات 1-37
    ازجمله نظریه های جدید، که در پاسخ به کاستی های نظریه سنتی و مدرن مدیریت و در پاسخگویی به نیازهای فزاینده و درحال تغییر سازمان ها و جامعه مطرح شده است، نظریه مدیریت تغییر فرانوگراست. در این پژوهش، میزان کاربست مولفه های مدیریت تغییر فرانوگرا در مدیریت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دو وضعیت موجود و مطلوب مطالعه شده است. در بسیاری از متون مربوط و بررسی ادبیات موضوعی مدیریت تغییر فرانوگرا، این مولفه ها در قالب عبارات «خلاقیت و ابتکار»، «ترغیب رهبری برمبنای تئوری های رهبر خدمتگزار»، «هم آفرینی و مدیریت برمینای شبکه»، «خودکنترلی»و «سازماندهی فعال»مطرح شده است. روش مورد استفاده جهت انجام این پژوهش روش توصیفی – پیمایشی و جامعه آماری این پژوهش کلیه مدیران وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درسطوح عالی، میانی و اجرایی در سال 1393بوده است. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون های آماری tوابسته و t2 هتلینگ استفاده شد. نتایج نشان داد که براساس t مشاهده شده، کلیه مولفه ها در وضعیت موجود کمتر از سطح متوسط و در وضعیت مطلوب بیشتر از سطح متوسط هستند. درضمن، نتایج آزمون t هتلینگ نشان داد که در وضعیت موجود، میزان کاربست مولفه هم آفرینی(مدیریت بر مبنای شبکه) از همه بیشتر و میزان کاربست مولفه خلاقیت از همه کمتر بوده است، در حالی که آزمودنی ها میزان مطلوبیت مولفه ترغیب بر مبنای رهبری خدمتگزار را بیش از سایر مولفه ها ارزیابی کرده اند و میزان کاربست مولفه خودکنترلی را کمتر از سایر مولفه ها. به طور کلی، نتایج نشان می دهد که مدیریت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در حال حاضر به میزان اندکی از این مولفه ها بهره مند بوده است و با وضعیت مطلوب فاصله زیادی دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت تغییر فرانوگرا، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
  • فریبا حیدری، کریم نادری مهدیی، احمد یعقوبی فرانی، علیقلی حیدری صفحات 39-60
    این تحقیق با هدف شناسایی شاخص های ارزیابی عملکرد تعاونی های کشاورزی و نهایتا ارتقای کمی و کیفی این تشکل ها و شناسایی تعاونی های موفق کشاورزی انجام شد. روش تحقیق با توجه به هدف و سوالات تحقیق، کاربردی و از نوع تحقیقات کیفی می باشد که در دو مرحله انجام شده است. در مرحله اول، به صورت کتابخانه ای تحقیقات و منابع مختلف بررسی و شاخص های اولیه مرسوم در ارزیابی استخراج گردید و در مرحله دوم از تکنیک دلفی برای تدوین و وزن دهی به شاخص ها استفاده شد. نمونه گیری به صورت کاملا هدفمند و از نوع گلوله برفی بوده به طوری که 26 نفرکارشناس مرتبط و آشنا با تعاونی ها انتخاب شدند و مورد مصاحبه قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد که مهم ترین شاخص ها برای شناسایی موفقیت تعاونی ها را می توان در شش بعد اقتصادی، اجتماعی، حقوقی، مدیریتی، فردی و آموزشی تقسیم بندی کرد. مهم ترین شاخص های شناسایی شده عبارت اند از: اشتغال زایی، سودآوری، سطح تحصیلات مدیران و اعضا، تخصص مدیران و اعضا، تداوم فعالیت شرکت تعاونی و میزان مشارکت و رضایت اعضا. نتایج وزن دهی صاحب نظران و کارشناسان نشان داد سودآوری با مقدار 30 /89 درصد، اشتغال زایی 08 /83 درصد، سطح تحصیلات مدیران و اعضا 20 /86 درصد، میزان مشارکت اعضا 35 /73 درصد و میزان رضایت اعضا با مقدار 27 /78 درصد به ترتیب بیشترین ضریب اهمیت یا وزن را به خود اختصاص داده ند.
    کلیدواژگان: تعاونی کشاورزی، روش دلفی، ارزیابی عملکرد، شاخص های موفقیت تعاونی ها
  • امیرمظفر امینی، نادر مزینی، سید علیرضا قدیمی * صفحات 61-87

    تحقیق کمی حاضر با هدف ارزیابی تطبیقی موفقیت تعاونی های تولید روستایی در مقایسه با دیگر نظام های بهره برداری کشاورزی انجام شد. جامعه آماری این تحقیق بهره برداران بخش کشاورزی شهرستان های کاشان، آران و بیدگل بودند(2700=N) که تعداد 486 نمونه به صورت طبقه ای تناسبی از بین 5 نوع نظام بهره برداری و سه منطقه جغرافیایی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساز بود که روایی آن از طریق پانل متخصصان و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. داده ها و اطلاعات به دست آمده از طریق مطالعات میدانی و تکمیل پرسش نامه ها با استفاده از نرم افزار 16SPSS و بهره گیری از آماره های توصیفی، آزمون ANOVA و دانکن تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که تعاونی های تولید روستایی از نظر تمام شاخص های مورد ارزیابی(اجتماعی، فنی، اقتصادی و مدیریتی) با دیگر نظام های بهره برداری کشاورزی دارای تفاوت معنی داری است به گونه ای که از نظر شاخص اجتماعی و فنی در رتبه اول و از لحاظ شاخص اقتصادی و مدیریتی پس از نظام تجاری در رتبه دوم قرار دارد.

    کلیدواژگان: نظام های بهره برداری کشاورزی، تعاونی تولید، ارزیابی تطبیقی
  • حسین حیدری، امیرحسین علی بیگی، اکرم بیناییان صفحات 89-109
    هدف اصلی این تحقیق توصیفی – اکتشافی، بررسی موانع و شناسایی بهترین راه حل ها برای تعاونی های مرزنشین استان کرمانشاه است. جامعه آماری پژوهش را مدیران عامل و اعضای هیئت مدیره این تعاونی ها تشکیل می دهند (115=N). روش نمونه گیری تصادفی ساده بود که تعداد 85 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان انتخاب شدند. ابزار اصلی جمع آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی آن توسط استادان دانشگاه و متخصصان تعاونی و پایایی آن نیز با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تایید گردید. برای استخراج موانع تعاونی ها از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. برپایه نتایج تحقیق، عوامل گوناگونی به نام های موانع دولتی-حمایتی، مدیریتی، آموزشی، اجتماعی – اقتصادی و مهارتی- تخصصی استخراج شدند. فراهم کردن زیرساخت های مناسب و بالا بردن سهمیه ارزی مرزنشینان و آزادی عمل بیشتر در واردات و صادرات از جمله راهکارهای مهم فعال سازی این تعاونی ها می باشند.
    کلیدواژگان: توسعه، تعاونی های مرزنشین، صادرات و واردات، کرمانشاه
  • مصطفی نصرالهی، محمدصادق اللهیاری، شهرام صداقت حور، سیدعلی نورحسینی صفحات 111-126
    به منظور بررسی دلایل عدم موفقیت تعاونی های چایکاران مطالعه ای با استفاده از روش تحقیق توصیفی- همبستگی در استان گیلان صورت گرفت. جامعه آماری در این تحقیق شامل کلیه مدیران عامل، کارکنان، اعضای هیئت مدیره و اعضای عادی شرکت های تعاونی چایکاران استان گیلان (38736 نفر) بود. در این تحقیق براساس جدول کرجسی و مورگان 400 نفر با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. پرسش نامه به عنوان ابزار پژوهش، جهت جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار گرفت که روایی آن توسط پانل متخصصان و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ در مرحله پیش آزمون (904 /0) تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و نیز تحلیل عاملی اکتشافی تحت نرم افزار آماری SPSS16 استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که در کل هفت عامل آموزشی، مشارکتی، حمایتی، توسعه ای، مدیریتی، مسئولیتی و دولتی در مجموع توانستند 034 /71 درصد از عوامل موثر بر عدم موفقیت تعاونی های چایکاران استان گیلان را تبیین کنند. به طور کلی مهم ترین عوامل موثر بر عدم موفیقت تعاونی های چایکاران به ترتیب عبارت بودند از: ناکافی بودن حمایت های دولتی، عدم ارتباط مناسب بین تولیدو بازاریابی، عدم بازاریابی مناسب محصولات، سیاست های اعتباری نادرست، نبود همبستگی میان اعضا، ناآشنایی اعضا با اصول تعاونی، عدم بهره مندی از اعتبارات و تسهیلات دولتی و بی توجهی به سرمایه گذاری بلندمدت.
    کلیدواژگان: تعاونی، چایکاران، کارشناسان، استان گیلان
  • اصغر میرفردی، سیروس احمدی، آسیه صادق نیا، محمدجعفر رستمی صفحات 127-143
    هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر سرمایه فرهنگی و متغیرهای جمعیتی (به عنوان متغیرهای کنترل) در عملکرد (مالی و غیرمالی) شرکت های تعاونی کشاورزی و صنعتی شهرستان بویراحمد بوده است. در این پژوهش از دو روش پیمایشی و اسنادی استفاده شده است. جامعه آماری مورد مطالعه 210 نفر از اعضای ارکان تعاونی های کشاورزی و صنعتی شهرستان بویراحمد بوده که از میان آن ها 136 نفر به عنوان نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی از نوع طبقه ای متناسب انتخاب شدند. نتایج پژوهش وجود ارتباط خطی و تاثیر متغیرهای رفتار و رویه های فرهنگی و مجموع مولفه های سرمایه فرهنگی بر عملکرد شرکت های تعاونی کشاورزی و صنعتی را تایید می کند، ولی متغیر نوع مصرف کالاهای فرهنگی اعضای ارکان تعاونی ها تاثیری بر عملکرد شرکت های تعاونی کشاورزی و صنعتی نداشته است. همچنین مجموع دو متغیر رفتار و رویه های فرهنگی و مصرف کالاهای فرهنگی اعضای ارکان تعاونی ها توانسته اند 6 /33 درصد از واریانس عملکرد شرکت های تعاونی را تبیین کنند. بین عملکرد شرکت های تعاونی با توجه به جنس، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات، سابقه فعالیت و سابقه عضویت اعضای ارکان تعاونی ها تفاوت معناداری وجود نداشته است.
    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، عملکرد، تعاونی های کشاورزی، تعاونی های صنعتی، بویراحمد
  • علیرضا دربان آستانه، مجتبی قدیری معصوم، بهرام هاجری صفحات 145-174
    تحقیق حاضر بر آن است تا با ارزیابی تطبیقی به سنجش سطح رضایتمندی روستاییان از خدمات ارائه شده مدیریت محلی در قالب دو مدل تعاونی و مدل نقطه ای بپردازد. برای سنجش کیفیت خدمات در جهت رضایت روستاییان از مدل کیفیت خدمات سروکوال استفاده شد. جامعه آماری تحقیق روستاهای بخش مرکزی شهرستان های ابرکوه (مدل تعاونی) و بخش مرکزی شهرستان لامرد (مدل نقطه ای) هستند که به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شده و در هر شهرستان 130 و در مجموع 260 پرسش نامه توزیع شدند. برای تحلیل داده ها ازنرم افزار SPSS و آزمون های t تک نمونه ای و t مستقل و کای اسکوئر تک نمونه استفاده شد. نتایج تحقیق نشان می دهد میانگین رضایتمندی روستاییان در ابعاد مدل سروکوال، شامل فیزیکی، همدلی، پاسخگویی، پایایی و اعتماد در شهرستان ابرکوه برابر 86 /160 و در شهرستان لامرد برابر 80 /143 است. این امر نشان می دهد که رضایتمندی روستاییان شهرستان ابرکوه (الگوی تعاونی) با اختلاف 06 /17 بیش از شهرستان لامرد (الگوی نقطه ای) است. همچنین نتایج آزمون tمستقل نشان می دهد در بعد اعتماد، پایایی، فیزیکی و همدلی تفاوت معناداری بین دو شهرستان وجود دارد و در این ابعاد رضایتمندی روستاییان شهرستان ابرکوه با الگوی تعاونی بیش از رضایتمندی روستاییان شهرستان لامرد با الگوی نقطه ای است، اما در بعد پاسخگویی تفاوت معناداری میان دو شهرستان وجود ندارد؛ یعنی، در این بعد رضایتمندی روستاییان دو شهرستان در یک سطح قرار دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، مدیریت روستایی، تعاونی دهیاری ها، شهرستان های ابرکوه و لامرد
  • شهره کرمی، امیرحسین علی بیگی صفحات 175-201
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل تاثیر چشم انداز مشترک بر ارتقای سرمایه اجتماعی در توسعه کارآفرینی کشاورزی انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق در برگیرنده اعضای تعاونی های تولیدی کشاورزی شهرستان کرمانشاه به تعداد 152 نفر بود که 110 نفر بر اساس جدول کرجسی مورگان به روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند.روش پژوهش توصیفی- همبستگی و ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بود که روایی آن از طریق پانل متخصصان و پایایی آن با پیش آزمون و ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. به منظور اعتبارسنجی وتعیین میزان تطبیق و برازش داده ها، ازروش مدل سازی معادله ساختاریبا کاربردنرم افزار AMOS استفاده گردید و به منظور بررسی تاثیر چشم انداز مشترک بر سرمایه اجتماعی از تحلیل واریانس چندمتغیره MANOVA (بین دوگروه دارای چشم انداز مشترک و فاقد چشم انداز مشترک) با استفاده از نرم افزارSPSS بهره گرفته شد. بر اساس یافته ها، فرضیات پژوهش مبنی بر وجود رابطه معنی دار بین چشم انداز مشترک از آینده و شاخص های سرمایه اجتماعی (اعتماد اجتماعی، هنجارها و شبکه ها) در توسعه کارآفرینی کشاورزی و همچنین وجود رابطه معنی داری بین اعتماد اجتماعی، هنجارها و شبکه ها در توسعه کارآفرینی کشاورزی مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: چشم انداز مشترک، سرمایه اجتماعی، کارآفرینی کشاورزی، مدل معادله ساختاری
|
  • M. Ghonji, M. Chizari, H. Sadighi, A. Rabiee Pages 1-37
    The theory of postmodern change management is one of the new theories replying shortcomings of other traditional and modern theories to deal with increasing and changing requirements of organizations and the entire society. Application rate of components of postmodern change management in managing system of Ministry of Cooperatives, Labor and Social Welfare has been studied in this paper in two current and desirable situations. In many related texts while considering the literature of post-modern change management, these components were discussed as “creativity and innovation”, “encouraging leadership based on theories of serving leader”, “co-creation and management based on networks”, “self-control” and “active organization”. Descriptive-survey method was used in this research to study all managers and directors of Ministry of Cooperatives, Labor and Social Welfare in high, middle and executive levels. Dependent t-test and T-Hoteling statistical tests were used to analyze data. The findings showed that based on observed t-test, all components were less agreed than average level in current situation, but were agreed more than average level in the desirable situation. The findings of T -hoteling also showed that application rate of co-creation (management based on network) was higher in current situation, and application rate of creativity was the least one; while, desirability of encouraging leadership based on serving leader is evaluated higher than other components by means of standard scales, and application of self-control was less evaluated than other components. Generally, the results indicated that current management system of Ministry of Cooperatives, Labor and Social Welfare benefited very little from these components and were far from ideal situation.
    Keywords: Postmodern Change Management, Ministry of Cooperatives, Labor, Social Welfare
  • F. Heydari, K. Naderimahdei, A. Yaeghoubi Farani, A. Heydari Pages 39-60
    This study aimed to identify indicators for evaluating the performance of agricultural cooperatives and trying to promote quality and quantity of agricultural cooperatives and recognizing successful agricultural cooperatives. This study was applied research that was based on qualitative methodology. The data were collected in two phases. Reviewed literature and identifying primary indicators included the first step. The second step, for the purpose of finalizing and weighing the indicators a Delphi technique was used. Twenty-six related experts and specialists were the respondents of Delphi phase that were selected by purposeful and snowball sampling methods. The results showed that the most important indicators for the success of cooperatives could be detected in 6 dimentions such as; economic, social, legal, managerial, educational, and individual.The most important parameters were identified such as; employment, profitability, education level of administrators and members, the expertise of managers, members, continuity of co-operative activity and participation and saticfaction of the members pointed out. Factor of importance or weight given to these experts, the indexes are: profitability 89.30, job creation 83.08, education administrators and members 86.20, participation 76.35 and consent of the members 78.27.
    Keywords: Agricultural Cooperatives, Delphi Technique, Performance Assessment, Success Indicators of Cooperatives
  • A. M. Amini, N. Mazini, S. A. Ghadimi Pages 61-87

    This quantitative research was carried out with the aim of comparatively assess the success of rural production cooperatives in comparison with otheragricultural utilization systems. Statistical population of this research were agricultural beneficiaries in Kashan, Aran and Bidgol Townships (N=2700) that 486 Samples were selected through stratified random sampling from three geographical region and five kind of system operation. Data were collected using a questionnaire instrument. Validity of the questionnaire was obtained through a panel of experts and reliability was obtained through Cronbach's alpha. Data were analyzed by using SPSS16 and applying descriptive statistics, ANOVA and Duncan's test. Results revealed that the rural production cooperatives in all evaluated parameters (social, technical, economic and management) has a significant difference with other agricultural operation systems. Rural production cooperatives in comparison with other agricultural operation systems of the social and technical Index in the first place but in economy and management Index is in second place after the trading system.

    Keywords: Agricultural Operation Systems, Production Cooperatives, Comparative Assessment
  • H. Heidary, A.H. Alibaygi, A. Binaeyan Pages 89-109
    The main purposes of this descriptive- exploratory research were to survey barriers and identify the best solutions for activating frontiersmen cooperatives in Kermanshah Province. The population included board of directors and managers of the cooperatives (N =115). Eighty-five members using simple random sampling method was chosen by the use of Krejcie & Morgan Table. The main tool for data collection was a questionnaire that its validity was conducted through experts from the cooperative and its reliability was using Cronbach's alpha coefficient. Factor analysis was used to elicit the barriers of cooperatives success. Based on results, these barriers are linked to the government, management of cooperatives, situations of education, socio – economic barrier and proficiency. Strategies such as providing suitable infrastructures, increase foreign exchange quota of frontiersmen and more freedom in the import and export are important for the activation of the cooperatives.
    Keywords: Development, Frontiersmen Cooperatives, Export, Import, Kermanshah
  • M. Nasrolahi Allahyari, Sh. Sedaghathoor, S. A. Noorhosseini Pages 111-126
    In order to evaluate the factors affecting the failure of tea farmer cooperatives in Guilan Province a descriptive-correlation study was designed. The statistical population consisted of tea farmer cooperatives’ members and board of directors (N=38736). According to Kerjci and Morgan’s sample size table for the given population, 400 people selected as statistical sample by using stratified sampling method. The instrument used in this study was a questionnaire whose validity was confirmed by university faculty members and Cooperative Organization experts. The estimated reliability in pilot study, using Cronbach’s Alpha, was 0.904, which was an acceptable reliability. Descriptive and inferential statistics used for data analysis. SPSS16 software was used for data analysis. Results of the factor analysis revealed that seven factors such as educational, participatory, supportive, developmental, managerial, responsibility and governeral affect the failure of tea farmer cooperatives. These factors accounted for 71.034% of variance of effective factors in the failure of tea farmer cooperatives. In general, the main factors affected the failure of the tea cooperatives were: insufficient government support, lack of proper communication between production and marketing, lack of proper marketing of products, improper credit policies, and lack of solidarity among members, lack of familiarity with the principles of cooperative members, non-governmental and non-profit credit facilities due to long-term investment.
    Keywords: Cooperative, Tea Farmer, Experts, Guilan Province
  • A. Mirfardi, S. Ahmadi, A. Sadeqnia, M. J. Rostami Pages 127-143
    The main purpose this study was to investigate the cultural capital and demographic characteristics on the Performance of Agricultural and Industrial Cooperatives of Boyerahmad Township. Using survey and documentary methods, statistical population included 210 members of Agricultural and Industrial Cooperatives of Boyerahmad Township, from which 136 members were selected as sample size based on Morgan sampling Table and selected via approporiate multistage random sampling. Findings showed that "cultural behaviors and procedures" and cultural capital had linear relationship with the dependent variable, but there was no relationship between the kind of cultural goods consumption and the dependent variable. "Cultural behaviors and procedures" and cultural capital, totally, had explained 33.6 percentages of the dependent variable variance. There was no significant difference between the dependent variable according to the demographic variables (such as gender, marital situation, and education, membership and activity history of members).
    Keywords: Cultural Capital, Performance, Agricultural Cooperatives, Industrial Cooperatives, BoyrAhmad
  • A. Darban Astane, M. Ghadiri Masoum, B. Hajari Pages 145-174
    This study is based on a comparative assessment to measure the level of rural satisfaction with the services provided by local management in both cooperative and spot model. SERVQUAL model has been used to measure service quality. The population of this study included villages in the central district of Abarkuh Township (cooperative model) and the central district of Lamerd Township (point model). Stratified random Sampling method was used to distribute 130 instruments in each Township, a total of 260 questionnaires were distributed all together. For data analysis, SPSS software and one sample and independent sample T-test and Chi-square test was implemented. The results showed that the rural average satisfaction level in Abarkuh Township was higher than Lamerd Township. The independent sample T-test revealed that there was a significant difference between the two Townships regarding rural average satisfaction in reliability, durability, and physical and empathy dimensions. Also, there was a significant difference between the two Townships and rural average satisfaction in Abarkuh Township with cooperative model and Lamerd Township with point model. However, there was not a significant difference between two Townships regarding responsibility dimension.
    Keywords: Quality of Service, Rural Management, Cooperative Dehyari, Abarkooh City, Lamerd City
  • Sh. Karami, A. H. Alibaygi Pages 175-201
    The main purpose of this descriptive correlational research was to analyze the impact of social capital in developing a shared vision for agricultural entrepreneurship improvement. The population included 152 members of cooperatives in Kermanshah Township. A random sampling method was used to select 110 respondents. The main instrument was a questionnaire that Panel of expert method was used to verify its content and face validity. AMOS software was used to test the fitness of data in structural equation modeling. Multivariate Analysis of Variance was utilized to identify the effect of shared vision on social capital. The findings confirmed the significant relationship between shared vision and social capital indicators (including trust, norms, and networks) in development of agricultural entrepreneurship.
    Keywords: Shared Vision, social capital, Entrepreneurship, Structural Equation Modeling