فهرست مطالب

تعاون و کشاورزی - سال چهارم شماره 16 (زمستان 1394)

نشریه تعاون و کشاورزی
سال چهارم شماره 16 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسعود یزدان پناه*، طاهره زبیدی، فلوریا محمدی، جعفر یعقوبی صفحات 1-19
    آفت کش ها نقش عمده ای در مدیریت آفات در کشاورزی ایفا می کنند. با وجود اثرات مثبتی که آفت کش ها برای کشاورزی و رفاه انسان داشته است، استفاده از آنها خطرات مختلفی برای سلامت انسان، موجودات غیر هدف و محیط زیست به عنوان یک کل به همراه داشته است. استفاده از روش های کنترل بیولوژیکی می تواند به عنوان یکی از روش های جایگزین توسط کشاورزان مورد استفاده قرار گیرد. این مطالعه به بررسی عوامل موثر بر تمایل یا نیات رفتاری گلخانه داران در ارتباط با استفاده از روش های کنترل بیولوژیک پرداخته است. برای این بررسی، از نظریه رفتار برنامه ریزی شده (TPB)، به عنوان یکی از پرکاربردترین نظریات در بررسی ارتباط بین نگرش و عمل استفاده گردید. جامعه آماری مطالعه را گلخانه داران شهرستان بندرعباس به تعداد 300 نفر تشکیل می دادند. تعداد اعضای نمونه به روش نمونه گیری تصادفی (N=110) انتخاب شدند. روایی ظاهری پرسشنامه توسط اعضای هیات علمی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان و پایایی پرسشنامه نیز با انجام مطالعه پیش آزمون با استفاده از آزمون کرونباخ آلفا (83/0-68/0) مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد که نگرش، کنترل رفتاری درک شده و هنجارهای ذهنی در مجموع قادرند، 49 درصد از تغییرات متغیر نیت یا تمایل را تبیین کنند. همچنین، نتایج نشان داد که هنجارهای ذهنی گلخانه داران، پیش بینی کننده اصلی نیت آنان جهت استفاده از روش های کنترل بیولوژیکی بود. مطالعه حاضر توجیهی برای استفاده از ابعاد نگرش، کنترل رفتاری درک شده و هنجارهای ذهنی در سیاست و تصمیم گیری ها به منظور تشویق گلخانه داران به استفاده از روش های کنترل بیولوژیکی فراهم می کند.
    کلیدواژگان: نظریه رفتار برنامه ریزی شده، روش های کنترل بیولوژیکی، تعاونی گلخانه ها
  • مرتضی مرادی*، سید شهریار مرادی آورزمان صفحات 21-55
    با توجه به ظرفیت محدود اشتغال در بخش دولتی، امروزه بر بخش های تعاونی و خصوصی تاکید زیادی شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر اشتغال پایدار شرکت های تعاونی و خصوصی فعال در شهرستان نهاوند و مقایسه این عوامل در بین شرکت های تعاونی و خصوصی است. پژوهش از نظر ماهیت و روش از نوع توصیفی- پیمایشی و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش 250 مدیر از شرکت های تعاونی و خصوصی فعال در شهرستان نهاوند در سال 1393 است که حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 148 مدیر از شرکت های تعاونی و خصوصی فعال با استفاده از نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب گردیده است. ابزار گردآوری اطلاعات پژوهش پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی آن توسط اساتید و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ در مرحله پیش آزمون 741/0 و در مرحله نهایی 762/0 به دست آمد. با توجه به توزیع نرمال نمونه آماری با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون t استیودنت تک نمونه به بررسی فرضیه های پژوهش پرداخته شد. نتایج نشان داد؛ به ترتیب عوامل تسهیلات بانکی، سهم آورده اعضاء، قوانین و مقررات بانکی، جذب سرمایه گذار، آموزش و دوره های آموزشی، فرهنگ کار گروهی، حمایت و نظارت دولت، اشتغال تعهد شده، حضور در نمایشگاه ها و بکارگیری تکنولوژی بیشترین تاثیرگذاری را بر اشتغال پایدار در شهرستان نهاوند دارا بودند. نتایج مقایسه بین دو دسته از شرکت ها با استفاده از آزمون t مستقل نیز نشان داد که تاثیر عامل جذب سرمایه گذار در شرکت های خصوصی نسبت به تعاونی بیشتر است .
    کلیدواژگان: اشتغال پایدار، شرکت تعاونی، شرکت خصوصی، توسعه، اشتغال
  • عاطفه یزدانی قر، آزاده نورالله نوری وندی*، احمدرضا عمانی صفحات 57-73
    هدف از این پژوهش، شناسایی موانع کاربرد کشاورزی دقیق در تعاونی های زراعی شهرستان دزفول از دیدگاه مدیران عامل می باشد. تحقیق از نوع پیمایشی بوده و ابزار مورد استفاده برای جمع آوری داده ها پرسشنامه می باشد. روایی آن از طریق پانل متخصصان و پایایی آن با استفاده از آزمون پایایی و تعیین مقدار ضریب آلفای کرونباخ(753/0) مورد تایید قرارگرفت. جامعه آماری تحقیق شامل 136 مدیر عامل بوده که در نهایت 111 نفر از آنها از طریق سرشماری بررسی شدند. در این تحقیق برای شناسایی موانع از روش تحلیل عاملی با مدل تحلیل مولفه های اصلی استفاده شد. بر اساس نتایج حاصل از تحلیل عاملی موانع کاربرد کشاورزی دقیق در تعاونی های زراعی در قالب 5 عامل مهم شناسایی شدند که شامل: فقدان الزامات اقتصادی و فنی، فقدان الزامات شناختی، جامعه پذیری پایین، ضعف خدمات حمایتی و ناسازگاری با شرایط محیطی و اجتماعی بودند. پس از چرخش عاملی متعامد به روش واریماکس، مشخص شد که این عوامل 65/57 درصد از کل واریانس موانع کاربرد کشاورزی دقیق در تعاونی های زراعی را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: کشاورزی دقیق، تعاونی زراعی، موانع اقتصادی و اجتماعی، دزفول
  • محجوبه محمدزاده چالی، محمد شریف شریف زاده*، غلامحسین عبدالله زاده، یازمراد کوسه غراوی صفحات 75-101
    این تحقیق با هدف شناسایی و تحلیل کارکردی اتحادیه تعاونی های مرتع داری در استان گلستان انجام گرفت. تحقیق حاضر از نوع توصیفی بود و به شیوه پیمایشی اجرا شد. جامعه آماری تحقیق تمام اعضای اتحادیه تعاونی های مرتع داری استان گلستان را در برگرفت (N=1043) و حجم نمونه طبق جدول بارتلت و همکاران (2001) 200نفر تعیین شد (n=200). نمونه گیری در دو مرحله به صورت تصادفی ساده و خوشه ایانجام شد. روایی پرسشنامه محقق ساخته براساس نظر کمیته تحقیق و کارشناسان اداره منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان و پایایی آن نیز از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بین 95/0 تا 98/0 تایید شد. نتایج تحلیل عاملی کارکردها به استخراج پنج عامل با عنوان اطلاع رسانی و آموزش های ترویجی، خدمات حمایتی تخصصی، پیشبرد همکاری و تعاملات اجتماعی، احیای مراتع و تامین نهاده ها با درصد واریانس تبیین شده (176/74) منجر شد. نتایج تحلیل عاملی عوامل تاثیرگذار بر کارکرد اتحادیه نیز به استخراج چهار عامل با عنوان برخورداری از منابع و زیرساخت ها، انسجام اجتماعی و حمایت نهادی، قابلیت مدیریتی و عضومحوری با درصد واریانس تبیین شده (241/77) انجامید. همچنین، تحلیل عاملی دستاوردها و پیامدهای مورد انتظار از کارکرد اتحادیه تعاونی های مرتعداری به استخراج دو عامل با نام بهره برداری پایدار از مراتع و توسعه سرمایه نهادی اجتماعی در بهره برداری از مراتع با درصد واریانس تبیین شده (694/76) منجر شد.
    کلیدواژگان: اتحادیه تعاونی های مرتع داری، تعاونی های مرتع داری، مدیریت مراتع، کارکردها
  • مینا فاریابی، مصطفی احمدوند* صفحات 103-129
    تعاونی ها به عنوان نهادهایی برخاسته از متن جامعه، نقش انکارناپذیری در توسعه اقتصاد روستایی داشته و منبع مشارکت و تحرک بخش نیروی انسانی در نیل به توسعه درون زا و پیش برد فعالیت اقتصادی و اجتماعی آن بوده اند. از این رو، موفقیت آنان بسیار حائز اهمیت است. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی سازه های موثر بر موفقیت تعاونی های تولید روستایی جنوب استان کرمان، به صورت پژوهشی توصیفی- پیمایشی، با مشارکت 120 نفر از اعضای دو تعاونی موفق و ناموفق صورت پذیرفت. داده های پژوهش با استفاده از پرسش نامه ای محقق ساخته گردآوری شد. روایی پرسش نامه توسط پانل متخصصان و پایایی آن نیز با انجام یک مطالعه پیش آهنگ و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (50/0-97/0) تایید گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS19 انجام گرفت. واکاوی مقایسه ای یافته های پژوهش حاکی از آن بود که وضعیت مطلوب ساختاری و فرهنگی اجتماعی در مرحله ایجاد و تاسیس تعاونی ها حائز اهمیت بوده و در مرحله ثبات تعاونی ها نیز توجه به سازه های ساختاری (مدیریتی)، فرهنگی اجتماعی و محیطی در پایداری تعاونی ها نقش به سزایی داشته است. فزون بر آن، مهم ترین سازه ها در مرحله ی استمرار تعاونی ها شامل سازه های سرمایه اجتماعی، محیط روستا، اعتماد و ساختار تعاونی بودند. بنابراین، بر اساس یافته های پژوهش، پیشنهاد می گردد کارگاه ها و دوره های آموزشی جهت توانمندسازی اعضاء در کار گروهی برگزار شود. هم چنین، گسترش فعالیت های تعاونی و توجه به نیازهای اعضاء ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تعاونی تولید روستایی، توسعه کشاورزی، موفقیت تعاونی، جنوب کرمان
  • رضا موحدی* صفحات 131-150
    بی شک یکی از مفید ترین و ساده ترین راه حل ها برای بهبود معضل اشتغال دانش آموختگان مدل تعاونی است که با توجه به ماهیت آن بستر مناسبی برای اشتغال دانش آموختگان دانشگاهی فراهم می کند. در این تحقیق نقش تعاونی ها در بهبود اشتغال دانش آموختگان جوان رشته های کشاورزی مورد بررسی قرار گرفته است .جامعه آماری تحقیق 600 نفر شامل فارغ التحصیلان رشته های کشاورزی در بین سال های 1390تا 1393 از دانشگاه بو علی سینا همدان می باشند. از بین آن ها تعداد 234 نفر به عنوان نمونه های آماری با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و روش نمونه گیری سیستماتیک انتخاب شدند. روایی پرسشنامه توسط افراد صاحب نظر و خبره مورد بررسی محتوایی قرار گرفت. پایایی پرسشنامه ها نیز با انجام پیش آزمون بر روی 25 نفر از دانش آموختگان کشاورزی و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ به میزان 91 درصد برای سوالات بخش ویژگی ها و 79 درصد برای سوالات بخش عوامل موثر مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیش از 80 درصد از دانش آموختگان مورد مطالعه در هیچ تعاونی تاکنون عضو نشده اند، ولی 73 درصد از آن ها علاقه مند به عضویت در تعاونی دانش آموختگان کشاورزی هستند. نتایج تحقیق همچنین نشان داد عواملی نظیر حمایت همه جانبه دولت، نقش فرهنگی- اجتماعی، اعتقاد و باور به تعاون مهم ترین عوامل در تشکیل و توسعه تعاونی های دانش آموختگان کشاورزی بوده اند. سایر عوامل به ترتیب شامل کارآفرینی و اشتغالزایی، آموزش و مشاوره، حمایت مالی و اعتباری، و حمایت رسانه ها بوده اند.
    کلیدواژگان: تعاونی ها، اشتغال، دانش آموختگان کشاورزی، تحلیل عاملی
  • همایون مرادنژادی *، زهرا فریادرس، مرجان واحدی صفحات 151-176
    پژوهش حاضر با هدف واکاوی مشکلات موجود در شرکت های تعاونی مرزنشین شهرستان ایلام به انجام رسیده است. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نظر گرد آوری داده ها جزو پژو هش های توصیفی و از میان پژوهش های توصیفی از روش پیمایشی بهره برده است. جامعه آماری پژوهش اعضای شرکت های تعاونی مرزنشینان شهرستان ایلام به تعداد 6606 نفر بود. برای برآورد تعداد نمونه آماری از فرمول کوکران استفاده شد که براساس این فرمول تعداد نمونه آماری 364 نفر محاسبه و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تعیین روایی پرسشنامه پژوهش از دیدگاه صاحب نظران و متخصصان مرتبط با موضوع و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ ، 84% درصد به دست آمد که بیانگر مناسب بودن پرسشنامه بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت. با توجه به اینکه این پژوهش از نوع پژوهش های پیمایشی است و به دنبال کاهش حجم متغیر ها و دسته بندی مشکلات تعاونی برای دستیابی به اهداف پژوهش بود، از روش تحلیل عاملی با رویکرد اکتشافی استفاده شد. بر اساس یافته های به دست آمده، عامل های سیاستی و اداری، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و زیرساختی 61/26 درصد از واریانس کل را تبیین نمودند.
    کلیدواژگان: شرکت های تعاونی، مرزنشین، مشکلات، ایلام
|
  • Masude Yazdanpanah* Pages 1-19
    This study investigated greenhouse owner’s behavioral intentions with regard to use of biological control methods. The Theory of Planned Behavior (TPB) was used for implementing this study, as it is one of the most widely used practical theories for investigating the relationship between attitude and action. The population of this research consisted of Greenhouse owners (N=300) in Bandar Abbas district. The samples were selected through random sampling of greenhouse owners (n= 110) in Bandar Abbas. The face validity of the questionnaire was approved by a research staff at Ramin agriculture and Natural Resource University. Questionnaire reliability also was confirmed through a pilot study by Cronbach alpha (0.68- 0. 83). Results indicated that attitude, perceived behavioral control and subjective norms were significant predictors of intention. Results also revealed that the greenhouse’ subjective norm was the main predictor of their intention to use biological control methods. This study provided a justification for using attitude, perceived behavioral control and subjective norms dimensions in policy and decision making that intend to encourage greenhouses owners to use biological control methods.
    Keywords: Theory of Planned Behavior, biological control methods, greenhouses cooperatives
  • Morteza Moradi*, Shahriyar Moradi Pages 21-55
    The purpose of the current research was to investigate the factors affecting the stable employment of cooperative and private companies in Nahavand Township and to compare these factors among private and cooperative companies. The research, in terms of its nature and method, was a descriptive-survey, and in terms of its aim, was applied. The population of this research included 250 private and cooperative companies in Nahavand, in which the sample size has been drawn, using Morgan Table, 148 cooperative and private companies have been selected, using stratified sampling. The validity was assessed by using faculty members and its constancy was determined through Cronbach’s alpha 0.762. Regarding the normal distribution of statistical sampling, the hypotheses of the research were examined by the use of SPSS software and One-sample Student t-test. The result showed that the factors such as bank facilities, members’ contributed share, banking regulation, investor attraction, teaching and teaching courses, teamwork etiquette, government’s support and supervision, the promised job, attendance at fairs and utilizing technology have had the most profound effect on stable employment across the Township of Nahavand. The comparison between the two categories of companies using independent t test showed that effect of investor attraction in private companies was more than cooperative companies and the effect of banking regulation at private companies was less than the cooperative companies.
    Keywords: Stable Employment, Cooperative Company, Private Company, Development, Employment
  • Azade Norolahi Noorivand* Pages 57-73
    The purpose of this study was to identify obstacles hampering the use of precision agriculture from the viewpoints of managers regarding farming production cooperatives of Dezful Township. The research used a survey method to conduct the study. The instrument used for data collection was a questionnaire. Its validity was gained by the use of a panel of experts and its reliability by using Cronbach's alpha (0.735) was approved.The population included 136 managers of farming production cooperatives of Dezful Township were selected through census method. To identify the obstacles, a factorial analysis with principal components model was used. Based on the results of a factorial analysis regarding obstacles hampering the application of precision farming, 5 main factors were identified, which included: the lack of economic and technical requirements, lack of requirements for cognitive domain, low socialization, lack of support services and conflicts with environmental and social conditions. After using orthogonal factor rotation varimax method, it was found that these obstacles in regard to the use of precision farming, 57.65 percent of the total variance explained.
    Keywords: precision agriculture, farming production cooperatives, economic, social barriers, Dezful
  • Mohammad Sharif Sharifzadeh* Pages 75-101
    The purpose of this research was to identify and analyze the functions of rangeland cooperative’s union in Golestan province. This descriptive research was conducted through survey methodology.The target population was all members of rangeland cooperative's union in Golestan province (N=1043). Based on the Bartllet et al. (2001), sample size was determined (n=200).To select the sample, random cluster technique was used. The validity of the questionnaire was confirmed by natural resources and watershed management experts in Golestan province and its reliability was confirmed by Cronbach’s alpha coefficient ).95 to .98).Factorial analysis of the union’s functions extracted five factors namely as: providing information and training services, technical support, collaboration and social interactions, rangeland rehabilitation and provision of inputs that explained 74.176% of the total variance. Factorial analysis of the influencing factors on the union’s functions was led to extract four factors, including: accessibility of resources and infrastructure, social cohesion and institutional support, management capabilityandmember orientation which explained 77.241 percent of total variance. Finally, the results of factorial analysis of expected outcomes of the union’s functions revealed two factors, including sustainable utilization of therangelands and development of social and institutional capital forrangeland exploitation
    Keywords: Rangeland management cooperatives union, Rangeland management cooperatives, Rangeland management, Functions
  • Mina Faryabi, Mostafa Ahmadvand* Pages 103-129
    The main purpose of this study was to assess the factors that influence the success of rural production cooperatives in the South of Kerman province using descriptive-correlational design with the participation of 120 members of two Rural Production Cooperatives (RPCs) in the region (one successful and one failed RPCs). Therefore, participants were interviewed with the aid of a questionnaire containing both open and closed-ended questions. Face validity was confirmed by experts, and the questionnaire was subjected to reliability testing by using data collection in the pilot study with Cronbach’s Alpha value of 0.50 to 0.97. Comparative analysis revealed that suitable environmental and socio-culture condition were the key determinants for the establishing stage. Findings also showed that the desirable economic, personal, structural, environmental, and socio-cultural situations were important in stabling stage. This is while; the village’s environment, social capital, trust and cooperative structure were key determinants in the durability stage. Discriminate analysis showed that trust and cooperative structure were the most important significant factors to discriminate cooperatives.
    So, based on these findings, it is suggested that for empowering members in team working, some workshops and training courses need to be held. Also, it is essential to expand cooperative activities according to the needs of the members.
    Keywords: Rural production cooperative, RPC, Agricultural development, Cooperative success, South of Kerman
  • Reza Movahedi* Pages 131-150
    In this study the role of cooperatives in improving young graduate's employment majoring in agricultural sciences has been investigated. The statistical population of the study included 600 graduates from Bu-Ali-Sina University in Hamedan. Among them 234 people were systematically selected as samples. The questionnaire was validated for
    both content and face by a panel of experts. Reliability of the questionnaires was gained through a pilot test process by a number of 25 agricultural graduates, then for calculating reliability coefficient of items in the questionnaire, a Cronbach Alpha test was used by SPSS software. The items were accordingly 91 percent for the questions of characteristics and 79 percent for the questions of affective factors. The results showed that more than 80 percent of the respondent's graduates were not members of any cooperative so far, but 73 percent of them were interested in membership in agricultural related cooperatives. The results also showed the factors such as a comprehensive support by the government, cultural and information contribution, belief and accredit to cooperation, were the most important factors in improving the employment situation of the agricultural graduates. Other factors were self-employment and entrepreneurship, training and advisory work, financial and credit support, and media support respectively.
    Keywords: Cooperatives, Employment, Academic Agricultural Graduates, Content Analysis
  • Homayoon Moradnezhadi*, Zahra Faryadras, Marjan Vahedi Pages 151-176
    The purpose of this study was analyzing problems of frontiersman cooperatives in Ilam Township This study was applied and a descriptive- survey method was used. The population of this study included members of frontiersman cooperatives in Ilam Township (N=6606) that by using proportionate stratified random sampling method and based on Cochran sample size formula, 364 persons were selected as the sample. Instrument of data gathering was questionnaire. Its validity was confirmed by a panel of experts. For reliability of the questionnaire Cronbach alpha coefficient was used and its value was equal to 0.84. Data analysis conducted by SPSS software. Factorial analysis with exploratory approach was used for identifying and categorizing problems of cooperatives. Findings showed that problems of administrative-political, economic, cultural, social and geographical explained 61.26 percent of total variance.
    Keywords: Cooperatives, Frontiersman, Problems, Ilam