فهرست مطالب

نشریه تعاون و کشاورزی
سال هفتم شماره 27 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد کریم معتمد محمد دشوارپسند صفحات 1-28
    حل مشکلاتی از قبیل نظام خرده مالکی، پراکندگی اراضی، عدم استفاده بهینه از منابع تولید و پایین بودن عملکرد بدون اصلاح نظام بهره برداری و نهادینه شدن آن عملی نیست. بر همین اساس، در این تحقیق، نظام های بهره برداری موجود در مناطق چای کاری کشور (دهقانی، تعاونی مشاع و تجاری) بررسی شد. نتایج تجزیه واریانس داده ها، مقایسه میانگین ها و آزمون توکی میان 9 متغیر مستقل سن، سطح تحصیلات، نوع مالکیت، سطح زیر کشت چای، درآمد حاصل از چای کاری، هزینه تولید، توپوگرافی باغ چای، آبیاری و سابقه فعالیت چای کاری با عملکرد تولید چای (به عنوان متغیر وابسته) در نظام های مختلف بهره برداری و نیز اولویت بندی این نظام ها با استفاده از 5 شاخص عملکرد، اشتغال زایی، مصرف کود شیمیایی، به کارگیری ماشین آلات و رضایتمندی از فعالیت چای کاری براساس رهیافت غربالگری [1] نشان داد از سه نظام شناسایی شده در مناطق چای کاری، بیشترین عملکرد متعلق به نظام تعاونی مشاع بوده است و این نظام می تواند مناسب ترین نظام بهره برداری مناطق چای کاری کشور باشد.
    کلیدواژگان: چای، نظام های بهره برداری، عملکرد، رهیا فت غربالگری
  • الهام امامی، غلامحسین حسینی نیا ، احمد یعقوبی فرانی صفحات 29-60
    تحقیق حاضر تاثیر کارکردهای تعاونی های زنان روستایی در ایجاد و تقویت ویژگی های کارآفرینانه زنان و توانایی آنها در شناسایی و ارزیابی فرصت های کارآفرینانه را بررسی کرد. این تحقیق به شیوه مطالعات پیمایشی و با بهره گیری از نظرهای 131 نفر از زنان روستایی عضو تعاونی های روستایی انجام گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه بود که روایی آن با بهره گیری از نظر استادان و محققان حوزه کارآفرینی و تعاون تایید شد و برای محاسبه میزان پایایی ابزار نیز از روش آلفای کرونباخ استفاده گردید که مقادیر به دست آمده برای بخش های مختلف مبین مناسب بودن سوالات و گویه ها برای سنجش متغیرهای مورد نظر بود. بر مبنای ضرایب همبستگی، رابطه همبستگی مثبت و معنی داری بین تمامی ابعاد کارکردهای تعاونی ها با دو متغیر تقویت ویژگی های کارآفرینانه و توانایی در شناسایی و ارزیابی فرصت های کارآفرینانه به دست آمد. تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که 3 متغیر تامین و توسعه بازار، تقویت انگیزه ها و توانمندی های شخصی و تامین سرمایه و زیرساخت تولید به میزان 2/58 درصد از تغییرات متغیر ایجاد و تقویت ویژگی های کارآفرینانه را تبیین کردند. همچنین 7/42 درصد از تغییرات توانایی شناسایی و ارزیابی فرصت های کارآفرینانه توسط 3 متغیر تامین و توسعه بازار، تامین سرمایه و زیرساخت تولید و آموزش و اطلاع رسانی تببین شد.
    کلیدواژگان: تعاونی، تعاونی زنان روستایی، کارآفرینی، ویژگی های کارآفرینانه، فرصت شناسی
  • روح الله کریمیان، علی غلامی کالوس، آیت الله کرمی صفحات 61-86
    هدف از این پژوهش نیز بررسی چالش های توسعه تعاونی ها و تشکل های روستایی است. جامعه آماری را 8 شرکت تعاونی روستایی با 64 عضو هیئت مدیره و 22 هزار عضو تعاونی در نقاط روستایی شهرستان بویراحمد تشکیل دادند که از این میان به طور تصادفی، سه شرکت تعاونی با 5717 عضو به عنوان نمونه انتخاب شدند و بر اساس فرمول کوکران 170 پرسش نامه به طور تصادفی ساده و با انتساب متناسب در هر سه شرکت تکمیل شد. روایی پرسش نامه با نظر گروهی از کارشناسان و متخصصان در زمینه تعاون روستایی تایید شد و برای تعیین پایایی ابزار پژوهش، پیش آزمون و بررسی نظر 27 نفر از افراد مطلع در زمینه مورد نظر انجام پذیرفت، سپس مقدار ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد که برابر 78/0 به دست آمد. به منظور تحلیل داده ها نیز از روش تحلیل عاملی و نرم افزار SPSS استفاده شد. در این تحقیق، با استفاده از تحلیل عاملی، 14 عامل استخراج شدند که به ترتیب میزان اهمیت عبارت بودند از: زیرساختی، سرمایه اجتماعی، اقتصادی، اطلاع رسانی، مشکلات فروش، بازاریابی، فنی، آموزشی، حمایتی، محیطی، قانونی، اجتماعی، مدیریتی و فردی که 67/77 درصد از واریانس را تبیین کردند. لذا هر یک از این عوامل باید در رفع چالش های تعاونی روستایی بر حسب اهمیت مورد توجه واقع شوند.
    کلیدواژگان: چالش ها، موانع، تعاونی روستایی، شهرستان بویراحمد
  • افروز امدادی، محمدرضا محبوبی ، غلامحسین عبدالله زاده صفحات 87-114
    تحقیق حاضر با هدف تحلیل نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدیدهای تعاونی های توسعه روستایی استان گلستان با استفاده از روش SWOT انجام شد. جامعه آماری کلیه اعضای هیئت مدیره 25 تعاونی فعال در استان گلستان به تعداد 124 نفر بودند که به شیوه تمام شماری به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بود که روایی صوری آن توسط متخصصان و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدیدها به ترتیب برابر 83/0، 943/0، 702/0 و 911/0 به دست آمد و تایید شد. نتایج نشان داد بر اساس ضرایب نهایی، افزایش مشارکت و هم فکری بین اعضای تعاونی ها از طریق مجامع تعاونی (389/0) ، استفاده بهینه از امکانات و قابلیت های موجود در سطح روستاها در جهت اشتغال (379/0) و فراهم کردن زمینه های مساعد برای پرداخت تسهیلات اعتباری (376/0) مهم ترین نقاط قوت؛ پایین بودن سرمایه تعاونی ها (242/0) ، عدم توانایی آنها در تامین وثیقه اخذ وام (236/0) و کمبود امکانات فیزیکی و زیرساختی تعاونی برای ایفای نقش مناسب (234/0) مهم ترین نقاط ضعف؛ معافیت تعاونی ها از مالیات (393/0) ، امکان سرمایه گذاری و مشارکت آنها در فعالیت های کشاورزی، عمرانی و آموزشی (376/0) و امکان استفاده از کارشناسان و دانش آموختگان دانشگاه در اجرای طرح های تعاونی (365/0) مهم ترین فرصت ها؛ مشکلات دسترسی به وام با بهره مناسب (286/0) ، حمایت ضعیف بانک ها و اتحادیه های تعاونی (280/0) و مشکلات دسترسی به موقع به منابع مالی (274/0) مهم ترین تهدیدها به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: تعاونی توسعه روستایی، قوت، ضعف، فرصت، تهدید
  • سکینه صابری، حسین مهدی زاده ، سمیره صی محمدی صفحات 115-142
    این پژوهش با هدف بررسی آثار تعاونی های آب بران بر وضعیت اقتصادی- اجتماعی کشاورزان استان خراسان شمالی انجام گرفت. جامعه آماری را بهره برداران استان خراسان شمالی به تعداد 20721 نفر تشکیل دادند که با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای، 102 نفر از ساکنان روستاهای دارای تعاونی آب بران و 92 نفر از ساکنان روستاهای فاقد تعاونی آب بران به عنوان نمونه انتخاب شدند. روایی پرسش نامه با استناد به دیدگاه صاحب نظران و کارشناسان و پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای متغیر های اقتصادی (76/) 0 و برای متغیر های اجتماعی (84/0) قابل قبول برآورد شد. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که میانگین متغیرهای استفاده از روش ها و سیستم های پیشرفته آبیاری، دبی آب ورودی، قدرت پس انداز، میزان سرمایه گذاری برای استقرار سیستم آبیاری تحت فشار و ارتباط با مروجان و کارشناسان کشاورزی در روستاهای دارای تعاونی آب بران به طور معناداری از روستاهای فاقد تعاونی بیشتر است. در مقابل، میانگین متغیرهای هزینه تامین آب، اختلافات آب (نزاع بر سر آب) و تمایل به مهاجرت در روستاهای فاقد تعاونی بیشتر است. به طور کلی، نتایج نشان داد تعاونی آب بران در استان خراسان شمالی توانسته است در بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی روستاهای تحت پوشش تعاونی در حد متوسط موثر باشد. با توجه به نتایج پژوهش، هرچند بهره برداران روستاهای دارای تعاونی آب بران از مدیریت منابع آبی خود رضایت دارند، اما ازآنجاکه سطح این رضایت پایین تر از حد مناسب و ایده آل بود، به منظور رضایت بیشتر بهره برداران پیشنهاد شد که توزیع آب بدون هیچ گونه تبعیضی طبق برنامه ای زمان بندی شده و بر اساس نیاز آبی مزرعه هر بهره بردار صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: تعاونی آب بران، مدیریت آب، اثرات اجتماعی- اقتصادی، خراسان شمالی
  • علی ضامن راحمی اردکانی، یحیی اسماعیل پور ، یاسر محمدی، حمید غلامی صفحات 143-170
    این تحقیق با هدف بررسی مشارکت اعضای تعاونی عمران و توسعه پایدار لپویی فارس در طرح های احیای بیولوژیک به روش پیمایشی انجام شد. 600 خانوار از 1574 خانوار عضو فعال در شرکت تعاونی جامعه آماری را تشکیل دادند که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، حجم نمونه به تعداد 234 محاسبه و به شیوه کاملا تصادفی نمونه گیری انجام گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی آن توسط پنل متخصصان و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ به مقدار بالاتر از 9/0 تایید شد. تحلیل داده‏ها نیز به‏ وسیله نرم‏افزار SPSS و AMOS انجام گرفت. نتایج مطالعه نشان داد متغیر سن پاسخگویان دارای بیشترین اثر مستقیم و مثبت بر میزان مشارکت بوده و شغل و وضعیت تاهل ارتباط منفی معنی دار با میزان مشارکت داشته است. گویه های رضایت از اجرای طرح ها، اطلاع رسانی و افزایش آگاهی از اهداف طرح ها و تاثیر و نقش مردم در طرح ها دارای اثر مثبت و معنی داری بر میزان مشارکت بودند. در این میان، بیشترین اثر مربوط به میزان اطلاع رسانی و افزایش آگاهی افراد و سپس اهداف طرح ها بوده است. همه گویه های مورد بررسی دارای همبستگی مثبت معنی دار با میزان مشارکت بودند. در نهایت، توسعه نقش و مشارکت افرادی که در روستاها زندگی می کنند و ارتباط مستقیم با بهره برداری منابع دارند دارای تاثیر قابل توجه ارزیابی شد. نتیجه گیری کلی اینکه افزایش آگاهی مردم از اهداف و مزایای طرح های احیا به بهبود مشارکت بهره برداران و اعضای تعاونی در طرح های مدیریت و احیای بیولوژیک منابع طبیعی و آبخیزداری انجامیده است.
    کلیدواژگان: مشارکت، طرح های احیاء بیولوژیک، تعاونی عمران و توسعه پایدار لپویی فارس، مدیریت منابع طبیعی
  • محمدرضا معین فرد، محمد کاظم عماد زاده ، مرتضی طبیبی صفحات 171-192
    نهادهای محلی در ایران سابقه طولانی به واسطه برخورداری از قوانین و مقررات دارند. با این حال، برای نیل به هدف مطلوب، همواره با چالش ها و موانع متعدد تاریخی، سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و… مواجه بوده اند. مقاله حاضر درصدد است موانع حقوقی فراروی شوراهای اسلامی را به لحاظ صلاحیت (وظایف و اختیارات) از منظر قوانین مختلف بررسی کند. به این منظور، با روش توصیفی- تحلیلی، موانع و چالش های صلاحیتی شوراهای اسلامی شهر و روستا از جمله تعارض اصول قانون اساسی، عدم برخورداری شوراها از وظایف و اختیارات لازم و کافی و عدم تفکیک امور ملی و محلی در قوانین عادی بررسی شدند. در این خصوص، ارائه تفسیری متفاوت و در خور شان و جایگاه شوراهای اسلامی توسط شورای نگهبان از قانون اساسی، استفاده از ظرفیت های فعلی و موجود شوراها و اهتمام قوه مقننه در وضع قوانین مناسب برای شوراها لازم به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: شوراهای اسلامی، امور ملی، امور محلی، موانع صلاحیتی، قانون اساسی
|
  • mohammad doshvarpasand Pages 1-28
    Solving problems such as the system of small land ownership, land scatteredness, lack of optimal utilization of production resources and low yield is not feasible without reforming the system of operation and its institutionalization. Accordingly, in this research, operation systems in tea growing areas of Iran (peasant, common cooperative, and commercial) were investigated. The results of analyzing the data variance and comparing the averages and the Tukey tests of nine independent variables including age, education level, ownership, tea cultivated area, tea growing income, production cost, tea field topography, irrigation, and records of tea growing activity with tea production yields (as the dependent variable) in different operation systems as well as prioritization of these systems using five indexes including yield, employment generation, fertilizer consumption, machinery utilization, and satisfaction of tea growing activity based on screening approach showed that among the three systems identified in the tea growing areas, the common cooperative system had the highest yields and could be known as the most suitable operation system in tea growing areas of the country.
    Keywords: Tea, Farming systems, product, Riddling Approach
  • elham emami, gholamhossein hosseininia, Ahmad Yaghoubi Farani Pages 29-60
    The main purpose of this research was to examine the role of cooperatives functions in strengthening entrepreneurial characteristics and opportunity identification competencies of rural women in Kermanshah province. This study was conducted in a survey method using the views of 131 rural women members of rural cooperatives. The data gathering tool was a questionnaire that its validity was confirmed by a panel of experts in the field of entrepreneurship and co-operative and Cranach’s alpha method was used to calculate the reliability of the instrument that the values obtained showed the relevance of questions and items for different sectors of the questionnaire. Based on correlation coefficients, a positive and significant correlation was found between all aspects of cooperative functions with strengthening entrepreneurial characteristics and opportunity identification competencies of rural women as two dependent variables. Regression analysis also showed that the three functions of cooperatives like market supply and development, strengthening personal motivations and capabilities, and providing capital and production infrastructure can explain 58.2% of changes of strengthening entrepreneurial characteristics as dependent variable. Also 42.7% of changes in rural women’s opportunity identification competencies explained by three functions like market supply and development, providing capital and production infrastructure, and education and information related functions.
    Keywords: cooperatives, rural women’s Cooperatives, entrepreneurship, entrepreneurial characteristics, opportunity identification
  • Roohollah Karimyan, Ali Gholami Kalous Pages 61-86
    The purpose of this study was to examine the challenges of cooperative development and rural organizations. The statistical population of this study consisted of 170 managers and cooperative members and experts in the rural areas of Boyer-Ahmad County who were selected by simple random sampling method. Content validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts in the field of rural cooperatives. To determine the reliability of the research tool, a pre-test study and review of the views of 27 information keys in the field were considered. The calculated Cronbach's alpha coefficient was 0.78. Factor analysis and SPSS software were used to analyze the data. In this research, 14 factors were extracted using factor analysis. These factors, according to their importance consisted of infrastructural, social capital, economic, information, selling, marketing, technical, knowledge, supportive, environmental, legal, social, managerial and individual factors, respectively, which explained 77.67% of the total variances. Each of these factors should be considered in addressing the challenges of rural cooperatives.
    Keywords: Challenges, barriers, rural cooperative, Boyer-Ahmad County
  • Afrooz Emdadi, Muhammad Reza Mahboobi Pages 87-114
    The purpose of this study was to analyze the strengths, weaknesses, opportunities and threats of rural development cooperatives in Golestan Provinceusing SWOT analysis. Statistical population was all of board director’s members of 25 active cooperatives in Golestan province that 124 of them selected as the sample of the study using census method. The data gathering tool was a questionnaire that its face validity was confirmed by experts. Its reliability was confirmed by Cronbach's alpha for strengths, weaknesses, opportunities and threats and was 0.83, 0.943, 0.702 and 0.911, respectively. The results showed thatbased on the final coefficients, increased participation and cooperation among members of cooperatives through public assemblies (0.389), optimal use of existing facilities at the village level for employment (0.379) and providing favorable conditions for paying out credit facilities (0.376), were the most important strengths. Low capital of cooperatives (0.242), their inability to supply the security of loan (0.236) and lack of physical and infrastructure facilities of the cooperative for playing a proper role (0.234), are the most important weaknesses. Exemption of cooperatives from the tax (0.393), the possibility of their investing and participating in agricultural, developmental and educational activities (0.376) and the possibility of using experts and graduates of the university to implement cooperative projects (0.365), were the most important opportunity. Problems with access to loans at the right price (0.286), weak support of banks and cooperative unions (0.280) and problems with timely access to financial resources (0.274), were the most important threat.
    Keywords: Strength, Weakness, Opportunity, Threat, Rural Development Cooperative
  • sakineh saberi, Hossien Mehdizadeh, samireh Pages 115-142
    The present study examined the Water User Associations effects on the socio- economic status of farmers in Northern Khorasan Province. The statistical population was composed of 20721 people, out of which 102 villages being members of WUAs were sampled by multi-stage random sampling and 92 villages who were not members were selected according to Cochran's formula. The questionnaires validity was confirmed by a panel of experts, and its reliability was estimated to be economic variables 0.76 and for social variables, 0.84 by Cronbach's alpha. Results of t-test and Mann-Whitney-u test found that villages who were members of WUAs had better performance than those who were not members of these cooperatives in terms of "using advanced irrigation systems", "water use", "power savings", "the amount of investment to establish a pressurized irrigation system" and "relations with promoters and agricultural experts". Also, the average variables of cost of water supply, water disputes (dispute over water) and the desire to migrate in villages with Water User Associations are significantly less than those without cooperatives. In order to provide more satisfaction to the exploiters, it is proposed that water distribution be done without any discrimination according to the needs of the farm.
    Keywords: water user’s associations, water management, socio-economic impacts, Northern Khorasan province
  • Alizamen Rahemi Ardakani, Yahya Esmaeilpour, Yaser Mohammadi, Hamid Gholami Pages 143-170
    The aim of this study was identifying the factors affecting the participation of members of cooperative company in biological restoration and natural resources management projects in Lapooei village using survey method. Six hundreds households selected between 1574 active members of cooperative society as the statistical population. The sample size calculated 234 using Krejcie and Morgan table and sampled in completely randomized manner. Data collected using researcher-made questionnaire, which it's validity and stability confirmed respectively by panel of experts and the Cronbach's alpha coefficient (value greater than 0.9). Data analysis done by SPSS and AMOS software. The results showed that the age variable had the most direct and positive effect on participation rate and job and marital status had a significant negative correlation with participation rate. Satisfaction with the implementation of previous plans, informing and advertising of the goals of the plans, and the role of people in the plans had a positive and significant effect on the level of participation. The most effective item was informing and raising awareness of people in different ways and then the objectives of the plans. All studied items had a significant positive correlation with participation rate. Ultimately, the development of the role and participation of people living in villages and have direct relation to the resources evaluated as a strong factor affecting biological restoration projects. In conclusion, raising people information about the goals and impacts of biological restoration projects has led to improvement of their participation in management and restoration plans of natural resources.
    Keywords: Participation, Biological restoration projects, Cooperative development, sustainable development company of Lapooei village, Natural resources management
  • mohammad reza moein fard, mohammad kazem emad zadeh, morteza tabibi Pages 171-192
    The history of local institutions in Iranian system of law is long in terms of having rules and regulations. However, achieving the desired goal has always faced various historical, political, cultural, economic and social barriers and obstacles. In the meantime, legal qualification (duties and authorities) barriers facing Islamic councils can be separately studied from the standpoint of different laws. The inherent contradiction of the principles of the Constitution in this regard, lack of having sufficient duties and authorities of councils and lack of separation of national and local affairs in ordinary law are among the most significant qualification obstacles facing urban and rural Islamic councils in Islamic Republic of Iran. In this respect, it seems necessary for the Guardian Council to provide a different interpretation of the Constitution befitting the status and dignity of Islamic councils and to employ the current capacities of councils as well as Legislature to have its efforts in enactment of appropriate laws.
    Keywords: Islamic Councils, National Affairs, Local Affairs, Qualification Barriers, Constitution