فهرست مطالب

نشریه مطالعات زبان و گویش های غرب ایران
سال ششم شماره 23 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی خان محمدی ، شجاع تفکری رضایی صفحات 1-19
    قلب نحوی در کردی کلهری حرکتی مشخصه مبنا با انگیزه بازبینی مشخصه تاکید است. انواع مختلف قلب نزدیک، قلب دور، قلب چندگانه نزدیک و دور و قلب به سمت چپ در کردی کلهری رایج است. مفعول مشخص، گروه فعلی، گروه پرسش واژه و فاعل درونه برخلاف مفعول نامشخص سازه های مقلوب شدنی در این زبان هستند. قلب نزدیک و دور مفعول مشخص در کردی کلهری، منجر به ایجاد روابط ارجاعی و مرجع گزینی جدید می شود که ضمن رد نظر میاگاوا (2001) و ماهاجان (1990) که موردی از تناقض ویبلهوت نیز است. با ارائه استدلال هایی ازقبیل جایگاه قید جمله و قید گروه و همچنین، ضرورت وجود فاعل در پاسخ کوتاه اثبات شد که برخلاف برخی مطالعات (میاگاوا، 2001؛ ماهاجان، 1994 و کریمی، 2005) ، مشخصه اصل فرافکنی گسترده را نمی توان به مثابه انگیزه قلب نزدیک در کردی کلهری فرض کرد. داده های بررسی شده در این مقاله بیان گر آن است که قلب نزدیک در کردی کلهری حرکتی غیر موضوعی به مشخص گر گروه تاکید است. یکپارچگی ارائه شده در تبیین قلب نزدیک و دور از دستاوردهای دیگر این مطالعه است که شواهدی برای رد ماهاجان (1994) ؛ میاگاوا (2001) و کریمی (2005) محسوب می شود. این یکپارچگی در تبیین قلب نزدیک و دور هم سو با اصول اقتصادی موجود در کمینه گرایی مبنی بر استفاده حداقلی از ابزارها در تحلیل داده ها نیز است.
    کلیدواژگان: قلب نحوی، کردی کلهری، کمینه گرایی، بازبینی مشخصه، تاکید تقابلی
  • جواد رحمانی ، محمدرضا اروجی، بهزاد رهبر صفحات 21-36
    پژوهش حاضر، تلاشی است در جهت بررسی پیشوندهای واژ - واجی گویش تاتی تاکستان و واکاوی چگونگی عملکرد فرایندهای واژ - واجی در چارچوب نظریه بهینگی. منظور از فرایندهای واژ - واجی آن دسته از تغییرات واجی است که در بافتی صرفی یعنی در مرز بین تکواژها ایجاد می شود و انگیزه آوایی دارد. روش پژوهش به صورت تحلیلی بوده و داده ها از کتاب های تاتی، رادیو و شبکه های محلی گردآوری شده اند. متغیرهای زبانی براساس نوع فرایندهای آوایی و واژگانی دخیل مورد بررسی قرار گرفتند. نهایتا، براساس داده های موجود، این نتیجه به دست آمد که در این زبان گاهی فرایند حذف و گاهی درج در مرز تکواژی رخ می دهد؛ هرچند فرایند حذف در پیشوندها از مرتبه بالاتری نسبت به درج برخوردار است. این امر، نشان دهنده هم نوایی یا همان دسیسه واجی است و درواقع نشان می دهد که مرتبه بندی محدودیت های جهانی در این گویش صادق بوده و محدودیت های موجود در گویش یادشده با محدودیت های جهانی هم سو است. این پژوهش به پیکره دانش زبانی زبان شناسان در مورد گویش تاتی افزوده و به پژوهش گران در شناخت هرچه بیشتر فرایندهای واژ - واجی گویش تاتی و تطابق آن با جهانی های این حوزه یاری می رساند.
    کلیدواژگان: فرایند واژ - واجی، گویش تاتی، نظریه بهینگی، محدودیت ها، پیشوند
  • والی رضایی ، سلیمان قادری صفحات 37-59
    کاربرد فراوان حرف اضافه با در زبان فارسی، پژوهش حاضر را بر آن داشته است تا در چارچوب دستور نقش و ارجاع، با بررسی بازنمایی ساخت منطقی برخی جملات زبان فارسی شنیده پژوهش گران که دربردارندهحرف با بوده است، به بررسی انگیزش های دستوری یا معنایی اعطای این حرف اضافه به گروه های اسمی در زبان فارسی بپردازد. نتیجه این نوشتار آن است که حرف اضافه با، حرفی اصولا مکانی و مقوله ای شعاعی است که مفاهیم مربوط به آن از مفاهیمی مرکزی چون باهم بودن و داشتن منشعب می شوند. به تبع آن، نشان می دهد که نمی توان تنها به قوانین اولیه بیان شده در دستور نقش و ارجاع در زمینه تخصیص حروف اضافه، بسنده کرد و می بایست با بررسی انگیزش های معنایی، ساخت منطقی جملات حاوی حروف اضافه را به گونه ای دقیق تر ترسیم کرد که از مشکلات و مسائلی که در نمودهای ساخت منطقی اولیه پیشنهادی رویکرد نقش و ارجاع وجود داشت، برحذر بود. افزون بر این، تحلیل ارائه شده در این پژوهش قادر به توجیه کاربردهای متنوعی از حرف اضافه با مانند انواع قیدی، مشارکتی، پذیرنده و ابزاری در زبان فارسی است.
    کلیدواژگان: دستور نقش و ارجاع، رویکرد فارل، حرف اضافه با، ساخت منطقی، مقوله شعاعی
  • شهلا رقیب دوست ، معصومه ملکیان صفحات 61-81
    شواهد محکمی در حمایت از وجود ارتباط بین رشد زبان در کودکان و رشد نظریه ذهن وجود دارد. ولمان و لیو (2004) مقیاسی از پیشرفت رشدی درک حالت های ذهنی در کودکان پیش دبستانی ارائه داده اند. در این مقیاس گذاری، توالی ای از هفت تکلیف ارائه شده که به نظر می رسد با ترتیبی قابل پیش بینی، در فرایند رشد کودکان پدیدار می شوند. مجموعه این تکلیف ها بر ساخت های مفهومی مختلفی تمرکز دارند که در این فرایند شناختی به دنبال هم ظاهر می شوند. در پژوهش حاضر، هفت تکلیف نظریه ذهن روی سی کودک فارسی زبان و سی کودک فارسی – ترکی زبان اجرا شد تا ترتیبی از این هفت تکلیف براساس سطح دشواری آن ها برای هریک از دو گروه زبانی ارائه شود و از سوی دیگر، ترتیب های مشخص شده با یکدیگر و همچنین با ترتیب پیشنهادی ولمان و لیو (2004) از تکلیف های نظریه ذهن مقایسه شوند. الگوهای ارائه شده از رشد شناخت اجتماعی برای آزمودنی های پژوهش حاضر بیان گر آن است که کودکان فارسی زبان و فارسی – ترکی زبان، مراحل رشد شناخت اجتماعی مشابهی را با تفاوتی اندک نشان می دهند. با توجه به نتایج به دست آمده، تفاوتی میان عملکرد کودکان تک زبانه و دوزبانه در انجام تکلیف های نظریه ذهن معنادار نیست؛ به عبارتی، نمی توان عملکرد یک گروه زبانی در انجام تکلیف های نظریه ذهن را بر گروه دیگر برتر دانست.
    کلیدواژگان: دوزبانگی، رشد شناخت اجتماعی، نظریه ذهن، کودکان فارسی - ترکی زبان، کودکان فارسی زبان، حالت های ذهنی، مقیاس ولمان و لیو
  • اسفندیار طاهری صفحات 83-96
    در گونه های مختلف گویش لری، پیشین شدگی واکه ū و تبدیل آن به ī دیده می شود. مشابه همین دگرگونی در گویش های مرکزی ایران نیز وجود دارد که پیشین شدگی ū در بیشتر گونه ها به ü و در تعدادی به ī انجام گرفته است. چگونگی توزیع این واکه پیشین شده، خاستگاه و ارزش واجی آن به ویژه در گویش های مرکزی همیشه موضوع بحث پژوهش گران بوده است. در این مقاله، با رویکردی تاریخی به این پدیده در مهم ترین گویش های لری مانند بختیاری، بویراحمدی و خرم آبادی و تعدادی از گویش های مرکزی مانند گزی، میمه ای و جرقویه ای پرداخته شده است و با بررسی برابر فارسی میانه و ایرانی باستان، واژه هایی که پیشین شدگی در آن ها انجام شده است، این فرایند در چارچوب دگرگونی های آوایی تاریخی این گویش ها بررسی شده است. نتایج این بررسی نشان می دهد پیشین شدگی تنها در واژه هایی انجام گرفته است که واکه پیشین شده بازمانده از واکه ū در دوره میانه و باستان زبان های ایرانی است، در حالی که در واژه هایی که ū بازمانده از واکه ō دوره میانه است، این پیشین شدگی دیده نمی شود؛ از سوی دیگر، می توان گفت این دگرگونی در دو مرحله انجام گرفته است، نخست پیشین شدن ū به ü که در گویش های مرکزی انجام گرفته است، سپس گسترده شدن ü به ī که در گویش های لری دیده می شود.
    کلیدواژگان: پیشین شدگی، واکه ?، گویش های ایرانی، گویش های مرکزی، لری
  • اکرم کرانی ، خسرو غلامعلی زاده، عامر قیطوری صفحات 97-110
    خطاها انحرافات رایج و نظام مندی هستند که در نتیجه تخطی از قواعد زبان دوم به وجود آمده اند. در پژوهش حاضر خطاهای واژگانی براساس دسته بندی دالی، برت و کراشن (1982) به سه دسته تقسیم شده اند: خطاهای بین زبانی، خطاهای درون زبانی و خطاهای مبهم. هدف این نوشتار، بررسی سرچشمه و توزیع خطاهای واژگانی در گفتار کردزبانان کلهر ساکن کرمانشاه است. نمونه آماری این پژوهش که ازنظر رویکرد، جزء پژوهش های کمی - کیفی است، هفده دختر و پسر دوزبانه ساکن شهر کرمانشاه را شامل می شود که به طور مساوی از هردو جنس به روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند. بعد از جمع آوری داده ها، ابتدا خطاها طبقه بندی شدند و سپس بسامد وقوع آن ها در قالب جدول و نمودار نشان داده شد. نتایج نشان داد که خطاهای مشاهده شده دارای منشا درون زبانی و بین زبانی هستند. بیشترین خطاهای مشاهده شده نیز به ترتیب متعلق به خطاهای بین زبانی و درون زبانی بود. نتایج این پژوهش در کنار ارائه توصیفی از خطاهای واژگانی کردزبانان کلهر، بر ضرورت اصلاح شیوه های تدریس، طراحی آزمون ها و منابع درسی و همچنین تهیه کتاب های دوزبانه تاکید می کند تا گامی در جهت کاهش مشکلات کردزبانان به هنگام تعامل با فارسی زبانان برداشته شود.
    کلیدواژگان: خطا، خطاهای بین زبانی، خطاهای درون زبانی، زبان فارسی، کردی کلهری
|
  • mostafa khanmohammadi , shoja tafakkori rezayi Pages 1-19
    Scrambling in Kalhori kurdish is a feature-based movement triggered by Focus feature. In this article, Scrambling in Kalhori Kurdish is studied based on Minimalism Program (Chomsky, 1995). In this language short distance, long distance and multiple scrambling occur .Specific direct object, specific indirect object, embedded object, WH – question phrase and verb phrase are scrambled constituents in Kalhori Kurdish but nonspecific object cannot be scrambled. Long and short distance scrambling can create new binding relationship which contrary to Mahajan (1990) and Miyagawa (2001) show one characteristic of A – Scrambling which can be considered a Webelhuth S Paradox. Using evidence such as the position of sentence verbs, phrase verbs and the presence of overt subject in tag question, it is proved that EPP feature on TpP cannot trigger short distance scrambling in Kalhori Kurdish. Therefore short scrambling is an A' – movement to the Spec of Focus Phrase on upper TpP. Uniformity in short and long distance scrambling as the main outcome of the study is in contrast to previous studies like Saito (1985), Miyagawa (2001) and Karimi (2005) while it is in line with Minimalism and and its main claims for minimal use of analytic devices and it is also consistent with facts of Kalhori Kurdish.
    Keywords: scrambling, Kalhori Kurdish, minimalism, feature checking, contrastive focus
  • Javad Rahmani , Mohammadraza Oroji, Behzad Rahbar Pages 21-36
    The present study was an attempt to investigate the Morphophonological Prefixes and processes in Takestan Tati Dialect on the basis of Optimality theory. Morphophonological processes are phonological changes occurring in a morphological context, those changes happening among morphemes, and are phonologically governed. The research was analytical and the data were collected from Tati books and local media. Data were then analysed on the basis of relevant phonological and lexical process. The results illustrated that in Tati both elision and insertion processes happen in morphological borders, highlighting conspiracy in this language. However, elision has a higher rank in the hierarchy and any violation of it renders the output optimally unacceptable. In the same vain, this study concluded that the universally- ranked constraints also apply to Tati and the constraints in Tati dialect were in line with the universal ones.It is hoped, the present study could add to the linguistic scope and knowledge of scholars, acquainting the researchers more with Morphophonological processes of Tati dialect and its adaptation to the universalities of this realm.
    Keywords: morphophonemics processes, Tati dialect, optimality theory, constraints, Prefix
  • Vali Rezaei , Solaiman Ghaderi Pages 37-59
    The abundant use of prepositions in Persian has led the present study to choose the framework of Role and Reference Grammar (RRG), a structural-functional theory of grammar, in order to investigate the logical structure representations of some sentences containing the preposition ba meaning 'with'. This is to find out the semantic and structural motivations of this preposition assignment to Persian NPs. This article concludes that the preposition ba, is a basically locative preposition and a radial category with senses related to the central, primary maning of 'togetherness' and 'having'. As a consequence, it can be shown that one cannot be restricted solely to the primary preposition assignment rules stated in RRG, and must focus on the semantic motivations to represent the logical structure of the sentences containing prepositions, in a better way. In this way, we avoid the problems and issues in RRG primary logical structure representations. In addition, the analysis presented in this study is able to justify the various uses of the Preposition ba in Persian, such as adverbial, commutative, theme-marking and, instrumental ba.
    Keywords: Role, Reference Grammar, Farrel approach, preposition ba, logical structure, radial category
  • Shahla Raghibdoust Raghibdoust , Masoumeh Malekiyan Pages 61-81
    There is strong evidence in support of close relationship between language and theory of mind development in children. Wellman and Liu (2004) have provided a scale of the developmental progression of the mental states understanding in preschoolers. In this scaling, a sequence of seven tasks is presented that seems to emerge in a predictable order in this process. In other words, this set of tasks focuses on various conceptual constructs supposed to be sequentially evident in this cognitive process. 30 Persian speaking and 30 Persian-Turkish speaking children were tested on seven tasks of the theory of mind to provide a sequential pattern of these tasks based on their level of difficulty, on the one hand, and to compare these patterns with each other and also with that of Wellman and Liu proposed for preschoolers, on the other. Determined social development pattern indicated that the sequence of the theory of mind tasks for Persian speaking and Persian-Turkish speaking children almost is the same. Based on the results, the difference between monolingual and bilingual groups mean scores wasn’t significant in this study; none of the lingual groups was better than the other on performing theory of mind tasks.
    Keywords: SocialCognition Development, Theory of Mind, Persian-Turkish Speaking Children, Persian Speaking Children, Mental States, Wellman, Liu Scale
  • Esfandiar Taheri Pages 83-96
    In most varieties of Lori Dialects original ū is generally fronted to ī in some words which is seen with ū in Persian. A similar change is found in Central Iranian Dialects where original ū has been fronted to ü or ī. There are some issues about the origin of the fronted vowel, its distribution in sound system of the Iranian dialects, and its phonemic value especially in Central dialects. In this paper by a diachronic approach and etymological analysis of the words that have the fronted vowel, it will be shown that the fronting can be viewed as a sound change in historical development of the dialects. The results show that fronting of ū has been occurred where ū or ī are originally from Middle Iranian and Old Iranian ū, while it is not found in words that have an ū from Middle Iranian ō which itself is derived from Old Iranian au.
    Keywords: fronting, ? vowel, Iranian dialects, Lori, Central Iranian Dialects
  • akram korani , Khosrow Gholamalizadeh, Amer Gheitury Pages 97-110
    Errors are common and systemic deviations resulting from the violation of the rules of the second language. In the present study, lexical errors based on the classification of Dulay, Burt and Krashen of errors (1982) are divided into three categories: intralingual errors, interlingual errors and ambiguous errors. The purpose of this research is to investigate the source and distribution of lexical errors in the speech of Kalhori natives living in Kermanshah. The sample of this quantitative- qualitative study included 170 bilingual Kalhori males and females living in Kermanshah. They were selected equally via voluntary sampling method. After gathering data, at first they were classified and then their frequencies were shown through tables and charts. The results showed that the sources of these errors are intralingual and interlingual. The highest percentage of observed errors belonged to intralingual and then interlingual errors. The results of this study, along with presenting a description of the lexical errors of Kalhori natives, emphasize on the necessity of correcting and improving teaching methods, constructing tests and teaching resources and providing books to teach Persian to Kalhor students, in order to take steps to decrease the problems of Kalhori natives when interacting with Persian natives.
    Keywords: Error, Intralingual errors, Interlingual errors, Persian, Kalhori Kurdish