فهرست مطالب

نشریه مطالعات زبان و گویش های غرب ایران
سال هفتم شماره 24 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا احمدخانی، آناهیتا لطیفی صفحات 1-19
    هدف از پژوهش‏ حاضر بررسی ‏برخی از مهم‏ترین فرایندهای واجی موجود در گویش بروجردی ‏است. این گویش یکی‏ از گویش‏های ‏لری ‏است ‏که ‏به‏همراه‏ زبان ‏فارسی،‏ به ‏شاخه جنوبی ‏زبان‏های ‏ایرانی‏ غربی تعلق‏ دارند. داده‏های مورد استفاده در پژوهش از میان واژه‏ها و عبارات گفتگوهای محاوره‏ای گردآوری‏شده از تعداد هجده گویشور این گویش استخراج شده است. پژوهش حاضر با روش توصیفی – تحلیلی و در چارچوب واج‏شناسی زایشی و نظریه بهینگی، به توصیف و تبیین برخی از فرایندهای واجی در گویش بروجردی می‏پردازد. در این مقاله به فرایندهایی چون همگونی، ناهمگونی، تضعیف و حذف اشاره شده است. بررسی های انجام گرفته نشان داد که برخلاف فرایند تقویت، موارد بسیاری از فرایندهای همگونی، تضعیف و کشش جبرانی در این گویش دیده می‏شود که این امر، بیان گر آن است که گویشوران لری بروجردی، نسبت به گویشوران زبان فارسی معیار، تمایل بیشتری به استفاده از اصل کم‏کوشی دارند. در بررسی این گویش از چارچوب نظریه بهینگی مشخص شد که در واژه‏های بررسی‏شده لری‏ بروجردی، محدویت‏های حذف‏ همخوان پایانی (NO CODA)، اصل مرز اجباری (OCP)، محدودیت مجاورت همخوان انسدادی دندانی و همخوان سایشی (FRIC DENT STOP) و کم‏کوشی (LAZY) رعایت شده که در گونه فارسی معیار این محدودیت‏ها نقض شده‏اند.
    کلیدواژگان: گویش لری، گویش بروجردی، واج‏شناسی زایشی، نظریه بهینگی، فرایندهای واجی
  • مهران احمدی، محمدصدیق زاهدی ، وحید غلامی صفحات 21-31
    در پژوهش توصیفی - تحلیلی پیش رو، پژوهش گران در چارچوب اصول و روش های نظریه واج شناسی بهینگی به فرایند کوتاه شدگی واکه در گویش کردی میانی پرداخته اند. بررسی داده ها بیان گر آن است که گویشوران کردی میانی این فرایند را، در پیوند با غلت سازی، درواقع به منزله راهکاری برای رفع التقای دو واکه به کار می برند. به این صورت که واکه های کشیده پایان واژه که دارای دو جایگاه زمان مند و دومورایی هستند، هنگامی که پیش از پسوندهایی قرار گیرند که با یک واکه شروع شده اند، کوتاه می شوند و یک مورایشان آزاد می گردد و در فرایند غلت سازی، به یک غلت تعلق می گیرد که جایگاه آغازه هجای بعدی را پر می کند؛ بنابراین، فرایند یادشده با هدف حفظ جایگاه های زمان مند صورت می گیرد. این امر می تواند به این معنی باشد که در کردی سورانی، همخوان های آغازه هجا مورایی هستند؛ همچنین، پس از تعیین محدودیت های دخیل در صورت گرفتن این فرایند و مشخص نمودن سلسله مراتب آن ها، تحلیل بهینگی داده ها نشان داد که در کردی میانی، فرایند غلت سازی ازطریق کوتاه شدگی واکه های کشیده، نسبت به فرایندهای دیگری که به طور معمول برای رفع التقای واکه ها در پیش گرفته می شود مانند درج غلت، حذف یکی از واکه ها، ادغام دو واکه، مرکب سازی واکه ای و... هزینه کمتری دربر دارد.
    کلیدواژگان: کوتاه شدگی، واکه، کردی میانه، بهینگی، التقای واکه
  • مزدک انوشه، گوهر شریفی صفحات 33-48
    در بیش از دو دهه گذشته، این فرضیه که گروه فعلی متشکل از دو فرافکن گروه فعلی کوچک یا گروه جهت و گروه فعل واژگانی است، فرضیه پذیرفته شده ای در میان زبان شناسان چامسکیایی محسوب می شود؛ اما پژوهش های اخیر درباره ساختار گروه فعلی، براساس فرضیه گروه فعل کوچک شکافته، هسته جهت را متفاوت از هسته فعل کوچک و گروه فعلی را متشکل از سه فرافکن می دانند که عبارت اند از: گروه فعلی کوچک، گروه جهت و گروه فعل واژگانی. در این تحلیل، فعل کوچک، فعل ساز است و نوع رویداد را نشان می دهد. جهت، موضوع بیرونی را معرفی می کند و هسته گروه فعل واژگانی، ریشه ای بی مقوله است. تعامل تکواژ سببی و فعل سبک در ساخت های سببی مرکب و حضور موضوع بیرونی در ساخت های دارای فعل سبک، نمونه مواردی هستند که طرح دولایه ای گروه فعلی را در زبان فارسی به چالش می کشند. پژوهش حاضر با ارائه شواهدی از ساخت های سببی در زبان فارسی نشان می دهد که گروه فعلی، سه لایه ای بوده و هسته جهت و فعل کوچک به طور مستقل و متفاوت از یکدیگر در گروه فعلی ایفای نقش می کنند.
    کلیدواژگان: گروه فعل کوچک شکافته، فعل کوچک، جهت، موضوع بیرونی، ساخت سببی
  • حبیب گوهری ، زهرا شرفخانی، اکبر عزیزی فر صفحات 49-72
    زبان ها از سه سازوکار برای بازنمایی نقش های دستوری استفاده می کنند که عبارت اند از ترتیب سازه ها، حالت نمایی و مطابقه. در پژوهش حاضر نظام مطابقه و عوامل موثر بر آن در کردی ایلامی بررسی شده است. برای انجام این کار، از روش توصیفی، مصاحبه و ضبط صدای گویشوران بومی به منظور استخراج داده های لازم استفاده شده است. عوامل موثر بر مطابقه که گیون (2004) آن ها را بیان کرده است و همچنین روش کار دبیرمقدم (1392) به عنوان دو منبع مهم مورد استناد قرار گرفته اند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که در کردی ایلامی از نظام مطابقه فاعل مفعولی برای بازنمایی روابط دستوری فاعل و مفعول استفاده می شود؛ همچنین مشخص شد که نظام مطابقه در کردی ایلامی گذرایی محور و زمان محور نیست. دستاورد دیگر این است که در کردی ایلامی، مطابقه ابزار مهمی برای بازنمایی فاعل دستوری است ولی کاربرد مطابقه برای بازنمایی مفعول هم اختیاری است و هم متاثر از چندین عامل. ازجمله عوامل موثر بر مطابقه پی بست های مفعولی با مفعول می توان به عوامل معرفگی - نکرگی، ارجاعی - غیر ارجاعی بودن، مبتدایی - غیر مبتدایی بودن، انضمامی - غیر انضمامی بودن اشاره کرد؛ در حالی که این عوامل در مطابقه مفعولی در کردی ایلامی تاثیرگذار هستند، اما در صورت بندی فاعل موثر نیستند. سرانجام اینکه در کردی ایلامی، نمود جملات و نقش های معنایی در نحوه مطابقه وندها و پی بست های نشانه مطابقه، عوامل تاثیرگذاری نیستند.
    کلیدواژگان: مطابقه، فاعلی - مفعولی، معرفگی - نکرگی، ارجاعی - غیر ارجاعی بودن، مبتدایی - غیر مبتدایی بودن، انضمامی - غیر انضمامی
  • وحید صادقی صفحات 73-91
    درباره ساخت نواختی تکیه زیروبمی در زبان فارسی دو دیدگاه واجی متفاوت وجود دارد. یکی از دیدگاه ها فرض می کند که دیرکرد قله در واج شناسی آهنگ فارسی فاقد نقش واجی و تمایزدهنده است؛ از این رو، وقوع زودهنگام یا دیرهنگام قله در تکیه زیروبمی خیزان فارسی باعث تفاوت های معنایی نمی شود. برمبنای این دیدگاه، تکیه زیروبمی فارسی یا به صورت L+H* یا L*+H بازنویسی می شود. درمقابل این دیدگاه، دیدگاه دیگری نیز وجود دارد که فرض می کند هر دو تکیه زیروبمی L+H* و L*+H در دستور واجی آهنگ فارسی وجود دارند ولی حوزه عملکرد آن ها در ساخت سلسله مراتبی گفتار با یکدیگر متفاوت است: L+H* مربوط به سطح کلمه واجی و L*+H مربوط به سطح گروه واژه بست است. در پژوهش حاضر رفتار آوایی نواخت ها در تکیه زیروبمی کلمات با تکیه غیر آغازی در بافت های نوایی مختلف بررسی شد. شواهد آوایی به دست آمده نشان داد که در زبان فارسی تنها یک نوع تکیه زیروبمی دونواختی به صورت L*+H وجود دارد که زمان بندی وقوع قله این تکیه زیروبمی، بسته به بافت نوایی ساخت زنجیره ای گفتار (مانند جایگاه تکیه در سطح کلمه) و ساخت هجایی و زنجیره ای هجای تکیه بر متفاوت است. به این ترتیب می توان چنین گفت که دیرکرد قله در واج شناسی آهنگ فارسی رویداد آوایی پیوسته و غیر مقوله ای است که میزان آن به صورت پیوستاری از درجات مختلف از عدم دیرکرد تا دیرکرد زیاد بسته به عوامل نوایی مختلف متفاوت است.
    کلیدواژگان: تکیه زیروبمی، تکیه غیر آغازی، دیرکرد قله، واجی شدگی، ساخت نواختی
  • آرزو مولوی وردنجانی، ساسان شرفی ، الخاص ویسی، منصوره شکرآمیز صفحات 93-115
    فشرده سازی از مفاهیم کلیدی و نقطه عطف نظریه آمیختگی مفهومی (فوکونیه و ترنر، 2002) است. این نظریه که در چارچوب معنی شناسی شناختی تدوین شده است، درپی ارائه مدلی شناختی برای ساخت معنا است. فشرده سازی به انسان امکان می دهد تا به طور هم زمان زنجیره های پی درپی و پراکنده استدلال منطقی را کنترل و معنای آن ها را درک کند. پژوهش حاضر سعی دارد با هدف تبیین فرایند فشرده سازی در ایجاد نوآوری، تصویرسازی و ماهیت پویای ساخت معنا در شبکه آمیختگی مفهومی به بررسی مضامین نهفته در فیلم رقص در غبار به کارگردانی اصغر فرهادی (1381) بپردازد. یافته ها بیان گر آن است که رابطه حیاتی برون فضایی بازنمایی به کاررفته، از بسامد تکرار بالایی نسبت به سایر روابط حیاتی برخوردار بوده و پس از آن، به ترتیب بسامد کاربرد روابط قیاس و تغییر، علت - معلول و جزء - کل و درنهایت، روابط زمان، واسنجی و مکان قرار می گیرند که در فضای آمیخته در روابط حیاتی درون فضایی یکتایی، هویت، زمان سنجه ای، رابطه مقوله ای و ویژگی فشرده می شوند. افزون بر این، یافته ها نشان می دهد این نظریه در ایجاد مفاهیم نوظهور و پیوستگی معنایی کفایت قابل قبولی دارد، اما به نظر می رسد در بازنمایی انسجام روایی فیلم چندان توانمند ظاهر نمی شود.
    کلیدواژگان: نظریه آمیختگی مفهومی، آمیختگی، فشرده سازی، روابط حیاتی
|
  • Mohammad Reza Ahmadkhani, Anahita Latifi Pages 1-19
    The purpose of this paper is to study some of the most important phonological processes in the Boroujerdi dialect of Lori's language. To understand how changes are made for readers not familiar with the dialect, we compare the research data with the standard Persian language. The data used in the research are derived from the words, sentences and phrases of conversations used by the informants. Data are transcribed based on the IPA International alphabet. This research uses a descriptive-analytic method to describe and explain some phonological processes in the dialect in a generative phonology framework and also on the basis of the optimality theory. Processes such as assimilation, dissimilation, weakening, elision, and metathesis will be studied. The results indicate that there is no fortition process in the dialect, but many processes related to assimilation and lenition.
    Keywords: Lori dialect, Boroujerdi dialect, Generative phonology, Optimality Theory, phonological processes
  • Mehran Ahmadi, Mohmmad Sedigh Zahedi , Vahid Gholami Pages 21-31
    In the present descriptive-analytical study, the researchers investigate vowel shortening process in Central Kurdish based on the principles and methods of optimality phonology. Data analysis indicates that this process along with glide formation is used as strategies to resolve the hiatus of two vowels by speakers of Central Kurdish. Thus, the long vowels at the end of the word having two temporal and bimoraic positions are shortened when they are before suffixes ending in a vowel and thus one of their moras is released; in the glide formation process it belongs to a glide filling the position of the onset of the following syllable. Thus, the aforementioned process is conducted to preserve the temporal positions. This indicates that in Central Kurdish, the consonants of syllable onsets are moraic. Moreover, after determining the limitations involved in the formation of this process and clarifying their hierarchy, the optimal analysis of the data indicated that in Central Kurdish, the glide formation through shortening long vowels takes less attempt in comparison to other processes that are normally adopted to resolve hiatus including adding a glide, deleting a vowel, contracting two vowels, compounding a vowel, etc.
    Keywords: shortening, vowel, Central Kurdish, Phonology, optimality
  • Mazdak Anushe, Gohar Sharifi Pages 33-48
    In more than two decades, the conclusion that any verb phrase is made up of two projections, vP or voiceP and VP, has become standard among Chomskyan linguists. Recent studies, using split-vP hypothesis, however, suggest that VP can be decomposed into three layers: vP, voiceP and VP. In this hypothesis, voice is different from v: v represents the type of event, such as the causative event. On the other hand, voice introduces the external argument. VP is a projection in which the head is an acategorial root which can be categorized via its movement to v. Interaction of the causative morpheme and light verbs, in addition to introducing the external argument in complex predicates, in Persian, are some examples that challenge the bipartite verb phrase. This research aims to show, by studying causative constructions, that Persian verb phrases are tripartite, in which voice and v are different and independent.
    Keywords: split-vP hypothesis, v, voice, external argument, causative construction
  • habib gowhari , zahra sharafkhani, Akbar azizifar Pages 49-72
    Languages make use of three mechanisms to code grammatical relations: word order, case marking, and agreement. In the present study, an attempt is made to investigate agreement and the factors affecting agreement in Ilami Kurdish. To achieve this goal, Givon (2004) and Dabirmoghadam (1392) were adopted as the theoretical framework. The data were derived from interviews with native speakers using targeted questions. Results indicated that in Ilami Kurdish, 'nominative-accusative' agreement mechanism is employed as the main tool to signal grammatical relations. Also, it was proved that agreement system in the investigated language is not tense/ transitivity- sensitive. Another finding is that agreement is the main tool to code subject. However, using agreement to code object is both optional and affected by some factors including '(in)definiteness', being (non)referential', '(non)topical', and '(un)incorporated'. While, these factors were found to have some repercussions for coding objects, they are, however, irrelevant in coding subjects in Ilami Kurdish. Finally, it was found that factors including 'grammatical aspect' and 'semantic roles' of subject and object have no implications for agreement in Ilami Kurdish.
    Keywords: grammatical relations, nominative- accusative, (in)definiteness, referential- inferential
  • Vahid Sadeghi Pages 73-91
    There are two competing views with respect to the tonal structure of Persian pitch accents. According to the first view, peak delay in Persian intonational grammar serves no phonological or contrastive function. This view assumes that the earlier or later peak alignment in Persian does not lead to contrasts in intonational meanings. As such, pitch accents in Persian are phonologically characterized as either L+H* or L*+H. According to the second view, it is assumed that both L+H* and L*+H exist in Persian intonational phonology, but they act at different layers of Persian prosodic structure: L+H* operates at the level of phonological word, while L*+H functions at the level of enclitic group. The present study addressed the phonetic behavior of Persian pitch accents in different prosodic contexts. The phonetic evidence found in this research shows that the tonal structure of Persian includes only one pitch accent, namely L*+H, whose peak (H tone) is realized with magnitude degrees of late alignment from no delay to long delay according to peak alignment continuum.
    Keywords: pitch accent, non-initial stress, peak delay, phonologicalization, tonal structure
  • Arezu Molavi Vardanjani, Sasan Sharafi , Elkhas Veisi, Mansoore Shekaramiz Pages 93-115
    Compression is one of the key concepts in Conceptual Blending Theory (Fauconnier & Turner, 2002) which as part of Cognitive Semantics seeks to render a general model for meaning construction. Compression helps human beings to perceive diffused consequent chains and logical reasonings. This study aims to analyze the hows and whys of compression in the light of CBT, in "Dancing in Dust", an Iranian film by Asqar Farhadi (1381). Outcomes reveal among the outer space vital relations, the representation is used more frequently than others and the rest of them like analogy, change, cause-effect, part-whole, time, disanalogy, and place consequently follow it. These relations are compressed in the blended space converting to inner space vital relations as uniqueness, identity, analogical time, category, and property. Besides, findings unveil the insufficiency of CBT in disclosing the temporal consequence of narration in the genre of film, although in grasping sophisticated ideas it is efficient.
    Keywords: conceptual blending theory, integration, compression, vital relation, Dancing in Dust