فهرست مطالب

جاده - سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 90، بهار 1396)

فصلنامه جاده
سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 90، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کیوان آقابیک*، حسین توانارضایی، وحید فخراییان صفحه 1
    توجه ویژه به مقوله بهسازی و نوسازی از یک سو و حجم ترافیک از سوی دیگر، این روزها ایمنی مناطق عملیات عمرانی را بسیار حائز اهمیت می سازد. عملیات عمرانی مناسب و در عین حال حفظ تردد ایمن یکی از اهداف و وظایف اساسی مسئولین و متخصصین ذی ربط می باشد. شرایط رانندگی در محدوده مناطقی که عملیات عمرانی در حال اجراست با شرایط رانندگی عادی متفاوت است. به علاوه شرایط رانندگی در هر منطقه ای از محدوده عملیات عمرانی ممکن است با منطقه دیگر متفاوت باشد. این عوامل می تواند منجر به نقض انتظار استفاده کنندگان راه و لذا باعث تراکم، مانورهای نامنظم و در نهایت تصادف و کاهش ایمنی شود. کمبود دانش راننده از نحوه رانندگی و اقدامات مناسب مربوط به این مناطق، اشتباه و عدم تبعیت از قوانین ترافیکی و عدم آگاهی از وجود مناطق عمرانی و یا کارگران نیز موجبات کاهش ایمنی را فراهم می سازد. این مقاله با مروری بر اقدامات ایمنی ممکن در مناطق عملیات عمرانی قصد دارد ابزار مناسبی در اختیار مسئولین و متخصصین ذی ربط قرار دهد تا وابسته به شرایط با انتخاب اقدام یا اقدامات مناسب، باعث ارتقای ایمنی و کاهش تصادفات مربوطه گردند.
    کلیدواژگان: اقدامات ایمنی، ایمنی راه، عملیات عمرانی، تصادفات
  • مریم حسنپور*، روزبه شاد، ابوالفضل محمدزاده مقدم، غلامرضا شیران، سید حسن محسنیان صفحات 19-30
    تحقیقات نشان میدهند که سهم عابر پیاده از مرگ ومیر ناشی از تصادفات ترافیکی 22 درصد و این مقدار در کشور ایران معادل با 2/23 درصد میباشد. از اینرو تحلیل و ارزیابی تصادفات عابرین پیاده به یکی از چالش های مهم مهندسی در زمینهی ارتقای ایمنی و سلامت عمومی تبدیل شده است. با این حال نقطه ضعف اساسی اکثر تحقیقات، عدم توجه به پارامتر مکان حادثه بوده، به طوری که به مسالهی تغییرات مکانی در فرآیند تحلیل توجهی نشده است. در این مقاله با در نظر گرفتن مکان رخداد تصادفات جرحی عابر پیاده شهر مشهد در سال های 1391 تا 1393 به عنوان نمونه موردی و انجام تحلیلهای مکانی-آماری در محیط GIS، نواحی دارای تراکم بالای تصادفات عابر پیاده شناسایی و اولویتبندی گردیدند. بدین منظور ابتدا داده های رستری با ابعاد 20*20 متر در یک پایگاه داده مکانی شامل 111537 پیکسل آماده سازی و با استفاده از تابع چگالی کرنل شبکه ای (network Kernel Density Estimation) نقاط حادثهخیز شناسایی شدند. با استناد به مناطق متراکم استخراجشده، میدان فجر در منطقهی چهار شهرداری، ابتدای جادهی سرخس در منطقه شش شهرداری و تقاطع همت-رسالت، به عنوان حادثه خیزترین نقاط شهر مشهد از لحاظ تعداد تصادفات جرحی عابر پیاده شناسایی شدند. از اینرو اولویتدهی به منظور ممیزی ایمنی در این نقاط توصیه میگردد.
    کلیدواژگان: تصادفات جرحی عابر پیاده، تخمین چگالی، سیستم اطلاعات مکانی
  • کامران رحیم اف*، محمدرضا ملک، سعید آفتابی حسین صفحات 31-46
    عامل سرعت در رانندگی به مرگ و صدمات جدی منجر می شود. هر چند تصویر دقیقی برای نشان دادن سرعتی که به تصادف منجر می شود وجود ندارد، هزینه بالای تصادفات که روزانه توسط جوامع به اشکال مختلف پرداخت می شود. سبب گردیده بهبود ایمنی از اهداف مهم طراحان و برنامه ریزان حمل و نقل باشد. از مهمترین جنبه های ایمنی راه ها، ساخت مدل های پیش بینی تصادفات جهت کمی سازی رابطه میان خصوصیات راه و تعداد تصادفات مشاهده شده است.در این مقاله سعی شده است که با در نظر گرفتن تمامی عوامل، تاثیر سرعت مجاز بررسی شده و با استفاده از بانک اطلاعاتی جمع آوری شده، در دو محور مطالعاتی «آزادراه تهران - قم» و «آزادراه کرج - قزوین» بصورت رفت و برگشت مدلی ارائه شود، تا میزان تاثیر افزایش سرعت مجاز راه بر ایمنی جاده های برون شهری بررسی شود. بدین منظور متغیرهای تاثیر گذار شامل حجم تردد، روشنایی، سن، تعدادخطوط، سرعت تردد وسایل نقلیه، شانه راه و... جهت مدلسازی انتخاب شده اند. سپس بر اساس آمارگیری و برداشت های میدانی در محورهای مطالعاتی و تکمیل اطلاعات لازم، متغیرهای اصلی تعیین و مدل نهایی کالیبره و ارائه شده است. مدل نهایی به صورت فرم تابع لگاریتم طبیعی ایجاد شده است که شامل متغیرهایی همچون: میانگین حجم تردد روزانه، سرعت مجاز وسایل نقلیه، سرعت تردد وسایل نقلیه، شاخص کیفیت روسازی راه و متوسط درصد وسایل نقلیه سنگین در ماه در محور می باشد. در ادامه با استفاده از آنالیز حساسیت، میزان تاثیر گذاری سرعت مجاز را بر ایمنی سنجیده شده است که حاکی از تاثیر این متغیر به میزان 17 درصد در وقوع تصادفات می باشد،و در نهایت راهکاری جهت ارتقاء ایمنی در کشور مطرح گردیده است.
    کلیدواژگان: سرعت، تصادفات، مدلهای پیش بینی، ایمنی تردد
  • صالح شریف تهرانی*، محمد پورباقر، محمد حاجی جعفری صفحات 47-56
    هوشمندسازی زیرساخت های حمل و نقل از مهمترین راه حل های ممکن برای استفاده بهینه از ظرفیت موجود میباشد. لذا این مقاله، به بررسی کارایی سیستم های هوشمند حمل و نقل در ارتقاء سیستم حمل و نقل همگانی شهر مشهد پرداخته است. بدین منظور پرسشنامه ای در خصوص گزینه ها و نحوه راه اندازی این سیستم آماده گردید و یک جامعه آماری شامل کارشناسان حمل و نقل عمومی شهر مشهد به تعداد 280 نفر به طور تصادفی انتخاب و مصاحبه شدند و داده ها با استفاده از آزمون t و ANOVA بررسی شدند. نتایج نشان دادند که اجرای ITS بر ارتقاء عملکرد حمل و نقل همگانی مشهد تاثیر قابل توجهی داشته و سرمایه گذاری در این بخش نسبت به پروژه های مشابه نتایج مطلوبی در عملکرد ناوگان حملونقل همگانی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: سیستم های هوشمند حمل و نقل ITS، ناوگان اتوبوس رانی BRT، قطار سبک شهری، ناوگان تاکسیرانی
  • امیرحسین شریفیان*، امیر ایزدی صفحات 57-64
    ایمنی تردد عابر پیاده و نرخ بالای تصادفات وسایل نقلیه با عابران که متاسفانه در اغلب موارد منجر به فوت و یا جراحات جدی و دائمی می گردد،توجه زیادی را به خود معطوف داشته است. با بررسی پارامترهای رفتاری عابران پیاده و نحوه رفتار آن ها
    به هنگام عبور از عرض خیابان و همچنین خصوصیات ترافیکی، می توان آنچه را که بر ایمنی و راحتی عبور عابران موثر بوده است را شناسایی نمود. تحلیل داده های تصادفات از گذشته تاکنون به عنوان اصلیترین رویکرد در زمینه تحلیل و ارزیابی وضعیت ایمنی تسهیلات ترافیکی مورد توجه بوده است. اما تحلیل ایمنی، تنها با استفاده از داده های تصادفات معایب و نواقص زیادی را با خود به همراه دارد. تنها با تکیه بر آمار تصادف، در هنگام ارزیابی خطر تصادف در یک مکان خاص و یا در یک وضعیت ترافیک خاص، در بسیاری از موارد اطلاعات کافی در مورد تعریف خطر تصادف و یا فاشکردن مکانیسم های زیربنایی نا امنی ارائه نمیشود.
    به منظور رویارویی با این مسائل، چند روش تجزیه و تحلیل تداخل توسعه یافته اند. این رویکردها بر اساس این ایده بوده است که تداخل فعل و انفعالاتی در ترافیک می باشد (موقعیتی نا امن که در آن برخورد رخ می دهد، اگر یکی یا هر دو کاربر جاده، سرعت و یا جهت خود را تغییر ندهد.) و با خطر تصادف در ارتباط هستند. روش تداخل ترافیکی سوئدی و روش تداخل ترافیکی هلندی از مشهورترین و پرکاربردترین روش های ارزیابی بر اساس تجریه و تحلیل تداخلات میباشند. در این مقاله این دو روش برای استفاده محققان بصورت جداگانه تشریح شده است.
    کلیدواژگان: تعارضات ترافیکی، ارزیابی ایمنی، روش های تعارضات ترافیکی
  • علیرضا غنی زاده*، امیر توانا املشی، حکیمه عباسلو صفحات 65-75
    یکی از مهم ترین پارامترهای ورودی برای طراحی روسازی با استفاده از روش مکانیستیک- تجربی، مدول برجهندگی مصالح مختلف روسازی است. مدول برجهندگی معمولا با انجام آزمایش بارگذاری سه محوری دینامیک تعیین می شود که بسیار پر هزینه و زمان بر است و نیاز به امکانات آزمایشگاهی خاصی دارد. هدف از این مقاله ارائه یک مدل بر پایه سیستم استنتاج عصبی-فازی تطبیقی (ANFIS) به منظور پیش بینی مدول برجهندگی مصالح اساس تثبیت شده با افزودنی های مختلف تحت اثر سیکل های تر و خشک شدن است. برای این منظور از یک پایگاه داده آزمایشگاهی متشکل از 704 رکورد استفاده شد. در این تحقیق پارامترهای ورودی به مدل ANFIS شامل تعداد سیکل های تر و خشک شدن، نسبت آهک آزاد به سیلیس، آلومینا و ترکیبات اکسید آهن در مواد سیمانی(SFA) ، نسبت دانسیته خشک حداکثر به درصد رطوبت بهینه، تنش انحرافی و تنش محدودکننده در نظر گرفته شدند. نتایج نشان دهنده ی دقت بالای مدل با ضریب رگرسیون 9669/0 و 9625/0 به ترتیب برای مجموعه داده های آموزش و آزمون و 9655/0 برای کل داده ها بود. به علاوه نتایج تحلیل حساسیت مدل نشان داد که متغیر نسبت دانسیته خشک حداکثر به درصد رطوبت بهینه (DMR) دارای بیش ترین تاثیر و متغیر تعداد سیکل خشک و تر شدن (WDC) کمترین تاثیر را بر مدول برجهندگی اساس تثبیت شده دارد. در ضمن نتیجه گرفته شد که مدول برجهندگی وابستگی بیشتری به مقدار تنش انحرافی در مقایسه با تنش محدودکننده دارد.
    کلیدواژگان: مدول برجهندگی، اساس تثبیت شده، سیکل های تر و خشک شدن، سیستم استنتاج عصبی، فازی تطبیقی (ANFIS)
|
  • K. Aghabayk*, H. Tavana Rezaie, V. Fakhraian Page 1
    Given the emphasis on maintaining and reconstructing existing infrastructure from one hand and road traffic volumes on the other hand, the issue of work zone safety has become more prominent in recent years. Maintaining efficient and safe movement of traffic through work zones is a major challenge for authorities. The work zone driving conditions differ from normal driving conditions. Further, the driving conditions of each type of work zone may differ from those of another type of work zone. These factors can result in violations of road user expectancy, which in turn can lead to congestion, erratic maneuvers, and ultimately crashes. In addition, the lack of driver knowledge about appropriate work zone driving actions, failure to obey traffic laws, and lack of awareness of work zones and/or workers also reduce work zone safety. This paper reviews work zone safety measures and aims to provide an appropriate tool for road authorities in order to apply possible measure based on conditions to enhance safety and reduce associated crashes.
    Keywords: Safety Measures, Road Safety, Work zones, Accident
  • M. Hasanpour*, R. Shad, A. Mohammadzadeh Moghaddam, Gh.R. Shiran, S.H. Mohsenian Pages 19-30
    Based on recent literatures, 22% of fatality’s crashes have been categorized as pedestrian-related worldwide. In Iran, such a record is about 23.2. The analysis and evaluation of pedestrian accidents be turned to one of the major engineering challenges in the promotion of public health and safety. However in the most works undertaken the spatial parameters on the location of the accident, so spatial variations in the predictive have been neglected. In this paper considering pedestrian injury accidents for the city of Mashhad in Iran during time period of 3 years (1391-1393) by employing geo_statistical processing in GIS, sites with a high density of pedestrian accidents have been identified and prioritized. For this purpose, after preparing required raster layers with the pixel size of 20 meters in a spatial database containing 111,537 pixels has been prepared and using network Kernel Density Estimation, hotspots were identified. By implementing KDE to the study area of the city of Mashhad, it was revealed that Fajr square of the four region municipalities, beginning of Sarakhs Road in the six Municipality and Hemat-Resalat intersection, as hazardous areas of the city of Mashhad in the number of pedestrian injury accidents were identified. Therefore, prioritize safety audit in these areas is recommended.
    Keywords: Pedestrian Injury Accidents, Density Estimation, GIS
  • K. Rahimov*, M. R. Malek, S. Aftabi Hossein Pages 31-46
    Operating speed-driving leads to death or serious injuries. However, a clear picture to show speed leads to an accident there, the high cost of accidents on a daily basis paid by communities in different ways. Has caused improve the safety of the main goals is transportation planners. The database collected, based on two studies "Tehran - Qom" and "freeway of Karaj - Qazvin" just sweep a model, so the effect of increasing the speed limit on suburban road safety be investigated. For this purpose, the factors including traffic volume, brightness, age, number of lane, speed of movement of vehicles, shoulder, etc. have been chosen to model. Then, based on surveys and field studies and completing the necessary information in the fields, variables determine the final model calibration and presented. The final model for the natural logarithm function form has been created that includes variables such as: average daily traffic volume, vehicle speed limit, speed of movement of vehicles, road pavement quality index and percentage of heavy vehicles are driven on the moon.
    Keywords: Speed, Accident Prediction Models, Traffic Safety
  • S. Shariftehrani*, M. Pourbagher, M. Haji Jafari Pages 47-56
    The aim of this research is to study the efficiency of intelligent transportation systems (ITS) in improving public transport systems in Mashhad and economic assessment of the implementation of intelligent transport systems. The statistical population includes of 280 persons of the public transport experts of Mashhad city, which from these people using the Cochran formula, 162 persons as sample were selected by simple random sampling. The questionnaire with 47 items was prepared in the structure composed of four sections including "BRT bus fleet", " light-rail transit", "taxi fleet" and "economic evaluation of ITS". To verify validity of the questionnaire, view point of certified professors and other specialists are used, and its validity is confirmed. Cronbach's alpha coefficient is used to verify reliability of the questionnaire, and its reliability is confirmed. The collected data are analyzed with SPSS software. This research includes two main hypotheses and three subsidiary hypotheses, which is evaluated using single-sample T-test. The results while confirm and prove all subsidiary assumptions of research, prove the first main research hypothesis (implementation of intelligent transport systems (ITS) to improve the performance of the public transport system in Mashhad is effective) is. Also based on the test results, the second main research hypothesis (implementation of intelligent transport systems (ITS) on the economic aspects of the public transport system is effective in Mashhad) is proved. In this research to compare the effect of the implementation of intelligent transport systems was used means comparison test (ANOVA). The results showed that ITS implementation from both aspects of improving and economic has greatest impact on Mashhad city's light-rail transit system.
    Keywords: Intelligent Transportation Systems (ITS), BRT Bus Fleet, Light-Rail Transit, Taxi Fleet
  • A.H. Sharifian*, A. Izadi Pages 57-64
    Pedestrian traffic safety and high rates of pedestrians - vehicles accidents that unfortunately, in most cases leading to death or permanent and serious injury has attracted much attention. By examining the pedestrians behavioral parameters And how their behavior when crossing the street as well as features of traffic, can identified what been effective on the safety and comfort of pedestrians crossing. From past to present Analyze the crashes as the main approach to the analysis and evaluation of facilitate traffic safety situation, has been considered. But safety analysis by using crashes data there are many flaws and defects. Only relying on accident statistics, when evaluating the accident risk in a specific location or in a specific traffic situation, in many cases enough information about the definition of accident risk or reveal the underlying mechanisms insecurity is not provided. In order to deal with these issues, several conflict analysis methods have been developed. This approach is based on the idea that conflict is interactions in traffic (Unsafe situation where the collision occurs, if one or both road users, does not change your speed or direction) and are associated with the risk of accident. Swedish and Dutch traffic conflict technique of the most famous and widely used assessment methods are based on the analysis of conflicts. In this paper, this two methods to be followed individually for the researchers used.
    Keywords: Conflict Traffic, Safety Assessment, Methods for Traffic Conflicts
  • A. R. Ghanizadeh*, A. Tavana Amlashi, H. Abbasou Pages 65-75
    One of the most important input parameters for pavement design using empirical mechanistic method is the resilient modulus of various materials. Resilient modulus is commonly determined by dynamic triaxial loading test which is very costly and time-consuming and requires special laboratory facilities.The purpose of this paper is to develop a model based on adaptive Neuro-Fuzzy inference system (ANFIS) for prediction of resilient modulus of stabilized base materials subjected to wet– dry cycles. For this purpose an experimental database consists of 704 records were used. In this study, the number of wet-dry cycles (WDC), the ratio of free lime to SAF (CSAFR), the ratio of maximum dry density (in kN/m3) to the optimum moisture content (in %) (DMR), the confining pressure ( ) and the deviator stress ( ) were considered as ANFIS input parameters. Results showed high accuracy of model with coefficient of determination (R2) of 0.9669 and 0.9625 for training and testing data sets and 0.9655 for overall data set, respectively. In addition, the result of sensitivity analysis showed that DMR and WDC have the most and least effectiveness on resilient modulus of stabilized bases, respectively. In addition, it was concluded that resilient modulus is more dependent on the value of variable compared with , and results of parametric studies also confirm this issue.
    Keywords: Resilient Modulus, Stabilized Aggregate Bases, Wet–¬Dry Cycles, Using Adaptive Neuro-Fuzzy Inference System (ANFIS)