فهرست مطالب

فصلنامه جاده
سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 91، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم میرزایی، سید محمد قائمی، علی اکبری مطلق* صفحات 77-86
    نصب علائم و هشدارهای موثر از جمله ضرورت های ایمنی راه است که به منظور بهره وری مناسب از راه های موجود هر کشور، استفاده می شود. از این رو آسفالت رنگی میتواند نقش عمده ای در انتقال این علائم و هشدارها بازی کند. در بعضی از موارد بر روی آسفالت سیاه معمولی، لایه ای از رنگ پلیمری کشیده می شود که به مرور زمان و باتوجه به گرمی هوا و تردد وسایل نقلیه، لایه رنگ از آسفالت جدا می شود. بنابراین استفاده از رنگدانه هایی که در لابه لای قیر و مصالح آسفالت مینشینند، میتواند آسفالتی رنگی و مقاوم را با هزینه نگهداری کم برای استفاده در راه ها و جاده ها تولید نماید. در این تحقیق به معرفی مصالح مصرفی در آسفالت رنگی و مشخصات فنی آنها و ساخت نمونه آزمایشگاهی آسفالت رنگی قرمز با درصدهای مختلف اختلاط رنگدانه و مقایسه نتایج آزمایشگاهی آن پرداخته شد. در انتها نیز مباحث اقتصادی آسفالت رنگی در روسازی راه ها مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: آسفالت رنگی، رنگدانه، روسازی، ایمنی راه ها
  • مصطفی پورسلطانی، ابوالفضل عطاالهی، سعید حسامی*، ابراهیم حسامی صفحات 87-100
    عملکرد موفقیت آمیز میکروسرفیسینگ در پروژه های ترمیم و نگهداری روسازی باعث ترغیب روز افزون به آن شده است. این آسفالت حفاظتی به دلیل اختلاط سرد و مصرف کم مصالح نسبت به سایر مخلوط های آسفالتی دارای مزایای زیست محیطی بسیار بیشتر و در عین حال هزینه کمتر است. هم چنین به خاطر دوام بالا از عمر مفید مناسبی نیز برخوردار می باشد. این لایه ی حفاظتی گرچه به علت ضخامت بسیار کم دارای قابلیت باربری نمی باشد، اما برای روسازی هایی که از نظر سازه ای و یا تحمل بار ترافیکی مشکلی ندارند؛ می تواند به عنوان جایگزین مناسب روکش آسفالت، مورد استفاده قرار بگیرد. در این مقاله پس از مروری کوتاه بر مخلوط میکروسرفیسینگ و ارائه ی خصوصیات فنی و کاربردی آن، به بررسی امکان استفاده از مواد بازیافتی خرده آسفالت و خرده لاستیک در این مخلوط، براساس مطالعات انجام گرفته تاکنون پرداخته می شود. با بررسی این مطالعات نتیجه می شود که استفاده از این مواد بازیافتی می تواند باعث بهبود در ویژگی های فنی به ویژه کندروانی مخلوط گردد و توسعه ی عملکرد میکروسرفیسینگ را نیز به دنبال داشته باشد. هم چنین در سالهای اخیر گرایش به سمت استفاده از مخلوط های جدید میکروسرفیسینگ حاوی مواد بازیافتی وجود دارد که البته نیاز به تحقیقات بیشتری برای بررسی ویژگی های آزمایشگاهی آنها مطابق با آیین نامه های مربوط می باشد.
    کلیدواژگان: میکروسرفیسینگ، محیط زیست، بازیافت سرد درجا، خرده آسفالت، خرده لاستیک
  • فرشاد قطب، محسن زاهدی*، سید شهاب حسنی نسب، مجید کریمی صفحات 101-108
    اصلاح خصوصیات رئولوژی قیرهای خالص به منظور بهبود عملکرد مخلوط های آسفالتی در چند دهه اخیر مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفته است. در این پژوهش تاثیر گیلسونایت بر خواص رئولوژی قیر خالص بررسی شد. بدین منظور از درصدهای مختلف پودر گیلسونایت در اصلاح مشخصات رئولوژی قیر خالص 70/60 استفاده شد. در بررسی رئولوژی قیرها (اصلاح شده و اصلاح نشده)، آزمایشات ویسکوزیته، نقطه نرمی، درجه نفوذ و درجه اشتعال انجام شد، همچنین حساسیت حرارتی قیرها نیز محاسبه گردید. نتایج بدست آمده از این تحقیق حاکی از آن است که افزودن گیلسونایت به قیر خالص موجب افزایش ویسکوزیته و نقطه نرمی قیر شده و کاهش درجه نفوذ آن را به همراه داشته است. همچنین افزودن این پودر به قیر خالص موجب بهبود حساسیت حرارتی شده اما، تاثیری بر درجه اشتعال قیر نداشته است. گیلسونایت و قیر استفاده شده در این تحقیق به ترتیب از معدن استان ایلام و پالایشگاه نفت پاسارگاد تهیه شده است.
    کلیدواژگان: گیلسونایت، قیر خالص، مشخصات رئولوژی
  • مهرداد فرداد* صفحات 109-120
    اهمیت و ضرورت بتن، به عنوان پرمصرف ترین و مهمترین مصالح ساختمانی قرن بیستم معرفی شده است و پس از آب، بیشترین ماده ای است که بشر مصرف میکند. این، در حالی است که فقط حدود دو قرن از ابداع سیمان و بتن گذشته است و این مصرف به سرعت در حال فزونی می باشد. بتن غلتکی در دو زمینه کاملا مختلف مورد استفاده قرار می گیرد، اولین زمینه کاربرد بتن غلتکی در سد سازی و دومین زمینه کاربرد آن در روسازی راه می باشد. امروزه در ساخت بتن از کامپوزیت ها به عنوان یک فناوری نوین در صنعت ساخت و ساز استفاده می شود. از جمله مواد جدیدی که جایگاه ویژه ای در ساخت وساز به خود اختصاص داده، افزودنی های بتن و الیاف تقویت کننده می باشد. در این پژوهش هدف اصلی بررسی اجمالی بتن غلتکی روسازی از لحاظ پارامترهای مختلف فنی و همچنین بررسی اثر الیاف در آن میباشد. زیرا امروزه ترک خوردگی بتن به عنوان یکی از مسائل روز دنیا مطرح می باشد و یکی از راهکارهای کاربردی در این امر استفاده از الیاف می باشد. الیاف های مورد استفاده در این پژوهش شامل الیاف های فولاد صنعتی و شیشه از شرکت میسون و الیاف پلی پروپیلن از مرکز تحقیقات راه سازی و بتن دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان می باشد. استفاده از این الیاف ها در بتن غلتکی، مقاومت فشاری و کششی را بهبود می بخشد و در تمامی نمونه ها با افزایش درصد الیاف سرعت پالس عبور از بتن کاهش پیدا کرده است که این نشان از کیفیت بهتر بتن الیافی نسبت به بتن معمولی دارد. نتایج این پژوهش گویای اهمیت کاربرد الیاف جهت بهبود عملکرد بتن غلطکی روسازی می باشد.
    کلیدواژگان: بتن غلطکی روسازی (RCCP)، الیاف، آزمون اولتراسونیک، خواص مقاومتی
  • شاهین شعبانی، وحید عسگرنژاد، آزاده قنبرپور* صفحات 121-131
    تحلیل تصادفات ترافیکی، از نقطه نظر فنی و ایمنی، شامل بررسی نرخ و شدت رخداد آن می باشد. در مقاله ی حاضر، اثرگذاری پارامترهای ترافیکی شامل سرعت و حجم وسایل نقیله بر تصادفات، مورد تحلیل قرار گرفته است. محور پر تصادف رشت – رودسر به منظور توسعه ی رابطه ی نرخ تصادفات به عنوان مرجع با پارامترهای جریان، چگالی و سرعت وسیله نقلیه مورد ارزیابی آماری قرار گرفته و اعتبار سنجی مدل، با استفاده از تحلیل تصادفات در محور بیرجند- قائن به عنوان محور مشابه از لحاظ مشخصات هندسی و آمار تصادفات، بررسی شده است. مدل سازی به روش رگرسیون غیرخطی و چند متغیره انجام شده و نتایج پژوهش نشان می دهد که برازنده ترین مدل از یک تابع نمایی پیروی می نماید. مدل نهایی ، منحنی حجم – سرعت را به صورت یک منحنی s شکل نشان می دهد و نشانگر رابطه ی عکس نرخ تصادفات و سرعت با ضریب 25/0 و رابطه ی مستقیم نرخ تصادفات با حجم تردد با ضریب 0005/0 میباشد.
    کلیدواژگان: نرخ تصادفات، جریان ترافیک، سرعت، مدلسازی
  • امید مبارکی*، یاور تمری صفحات 133-150
    رشد روز افزون شهر نشینی، جمعیت شهری و به تبع آن رشد عبور و مرور و رفت و آمد های ساکنان شهر با وسایل نقلیه موتوری در سطح برون و درون شهری، مشکلات بسیاری را در سیستم حمل و نقل ایجاد نموده است . بر این اساس برای کاهش معضلات ترافیک، حمل و نقل و آلودگی هوا برنامه ها و طر حهای متنوعی اجرا می گردد. یکی از برنامه هایی که با اجرای عملی و صحیح آن می توان تا حد قابل توجهی آرامش را به سیستم حمل و نقل و عبور و مرور شهری باز گرداند، توسعه حمل و نقل انسان گرا ( پیاده روی- دوچرخه سواری) می باشد. روش این تحقیق توصیفی – تحلیلی بوده و جمع اوری اطلاعات به روش اسنادی و میدانی انجام شده است. هدف تحقیق ارزیابی وضعیت طبیعی و کالبدی شهر ارومیه به منظور گسترش دوچرخه سواری است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که؛ در انتخاب مسیرهای دوچرخه سواری علاوه بر عوامل کالبدی، توپوگرافی(شیب) و اقلیم نیز بسیار تاثیر گذار هستند با توجه به اینکه مسیرهای دوچرخه به مسیرهای انحصاری، نیمه انحصاری و مختلط تقسیم می شوند. فقط در تعداد محدودی از خیابان های اصلی شهر ارومیه (خیابان دکتر بهشتی، خیابان مافی ساحلی، خیابان والفجر و...) امکان ایجاد مسیرهای دوچرخه سواری وجود دارد.
    کلیدواژگان: حمل و نقل، دوچرخه سواری، مکانی گزینی، شهر ارومیه
  • محمودرضا کیمنش، نوشین شهریاری* صفحات 150-158
    کشورهای در حال توسعه در دهه‏ی 1980 با بحران‏های مالی مواجه شدند. این بحران‏ها توانمندی های دولت‏ها را برای سرمایه‏گذاری در بنگاه های دولتی به شدت کاهش دادند. این امر در سطح اقتصاد کلان پیامدهای منفی به بار آورد که به نوبه‏ی خود، هم در بخش دولتی و هم در بخش خصوصی برای شرکت‏ها تبعات بدی داشت. پژوهش‏های تجربی اخیر درباره تاثیر خصوصی‏سازی بر عملکرد پولی و عملیاتی، نیروی کار و ترازهای مالی موید این نظر است که خصوصی‏سازی می‏تواند برای شرکت‏هایی مفید باشد که در ساختار بازار رقابتی، در کشورهایی با درآمد متوسط قرار داشته باشند. تجزیه و تحلیل تاثیر مالی خصوصی سازی بر اقتصاد، کار بسیار پیچیده‏ای است اما بررسی ها نشان می‏دهد اجرای خصوصی‏سازی در شرکت‏های دولتی باعث افزایش کارایی، بهره وری و گسترش منابع سرمای های می‏شود. در این مقاله به تهدیداتی که در اثر کمبود بزرگراه ها ممکن است به وجود آیند، اشاره شده است که با خصوصی‏سازی می‏توان این مشکلات را کاهش داد و همچنین موانع و معایب و مزایای خصوصی‏سازی و جنبه های مختلف آن نیز بررسی شده است.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، تامین مالی بزرگراه، مشارکت
|
  • E. Mirzaei, S. M. Ghaemi, A. Akbari Motlagh* Pages 77-86
    Installing effective warning signs are one of the road safety requirements that have used in order to better utilization of the existing roads and streets in every country. Thus, the colored asphalt in roads and streets pavements can play a major role in transferring of these signs. In some cases a layer of polymer colors spread on asphalt pavement that as time passes and the air warm and vehicle traffic, layer of color is separated. Therefore, using of the pigments that set between the bitumen and asphalt materials can produce colored and durable asphalt with low maintenance costs. In this study, the materials that used in colored asphalt and its specification are introduced and laboratory prototypes of the red asphalt with different percentages of pigments are built and the laboratory results of different samples are compared. At the end, economic analysis of color asphalt used in road pavement is studied.
    Keywords: Colored Asphalt, Pigments, Pavement, Safety of Roads
  • M. Poursoltani, A. Ataollahi, S. Hesami*, E. Hesami Pages 87-100
    Microsurfacing successful performance in pavement preservation treatments, increasingly has caused to encourage it. Because of cold mixing and low material consumption compared to other asphalt mixtures, microsurfacing has environmental benefits much more, yet costs less. The mixture also enjoys a good shelf life for high durability. However, due to the very low thickness of the protective layer is not capable of bearing, but can be used as alternative to asphalt overlay for pavements that do not have the structural or load-bearing traffic problems. In this paper, after a brief review of the microsurfacing mixture and presenting technical and functional characteristics, the feasibility of using reclaimed asphalt pavement and crumb rubber in the mixture is perused based on the studies have been done so far. Considering these studies, it was concluded that the use of this recycled materials can improve on the technical characteristics especially mixture viscosity and it can also entail the development of microsurfacing function. Besides, in recent years there has been a trend toward the use of new microsurfacing mixtures containing recycled materials; that of course, more research is needed to examine the laboratory characteristics in accordance with relevant regulations.
    Keywords: Microsurfacing, Environment, Cold in Place Recycling, Reclaimed Asphalt Pavement, Crumb Rubber
  • F. Ghotb, M. Zahedi*, S. Sh. Hasani Nasab, M. Karimi Pages 101-108
    The modifying of the rheological properties of pure bitumen to improve the performance of Asphalt mixtures has attracted many researchers in recent decades. The purpose of this study is to investigate the effect of Gilsonit on rheological properties of pure bitumen .For this purpose, different percentages of Gilsonite powder were used to modify the rheological properties of pure bitumen 60/70 .In the study of rheology of bitumen (modified and unmodified), viscosity test, softening point, penetration test and flash point were performed, in addition to, the thermal sensitivity of the bitumen was calculated. The results of this study indicate that the addition of Gilsonite to pure bitumen increases the viscosity and softening point and the penetration index of bitumen decreased. Also, Gilsonite improves the thermal sensitivity of pure bitumen, but this bitumen powder has no effect on the flash point. Gilsonite and bitumen used in this research are from the mine of Ilam province and the Pasargad oil refinery, respectively.
    Keywords: Gilsonite, Pure Bitumen, Rheological Properties
  • M., Fardad* Pages 109-120
    Importance and necessity of concrete, as the most consumed material and the most important construction material has been introduced in the 20th century and also after the water, the material that human consume more than everything is Concrete. While only about two centuries, past after innovation of cement and concrete and also this consuming is growing rapidly. Roller compact concrete use in two different field, the first application field is in dams and the second application is in the Pavements. Today, composites are used in concrete products as a new technology in the construction industry. New materials that have a special place in construction are concrete additives and amplified fiber. In this study, main goal is to look about roller compact concrete for road pavements in terms of different technical parameters and also examine the effect of fiber in it. Because, today, cracking of concrete is considered as one of the most important issues of the day and one of practical solutions is use of fiber. The use of fiber in the roller compact concrete improves compressive strength and tensile strength; and in all the specimens, pulse velocity through concrete decreased with use of more fiber that it is a sign of a better quality of fibered concretes than ordinary concrete. The results of this study showed the importance of application of fiber to improve performance of roller compact concrete for pavements.
    Keywords: Roller Compacted Concrete Pavements, Fiber, Ultrasonic Testing
  • Sh. Shabani, V.Asgarnejad, A. Ghanbarpour Pages 121-131
    Traffic accidents analysis, from the technical and safety points of view, includes its rate and severity. This research focuses on the effectiveness of the traffic parameters like, speed, volume and density on the occurrence of the accidents. Rasht- Roudsar corridor is considered as a black corridor to model the relationship between accidents rate and traffic parameters and the model validity is assured by considering another similar corridor name: Ghaen- Birjand. Using worldwide relationships of traffic parameters to localize traffic accidents rates is the main feature of this study. Using the nonlinear and multi variable regression method to develop the model shows that an exponential function would best fit. Speed- Volume diagram follows an S curve and the result explicit an inverse relationship between accident rate and car speeds with a coefficient equal to 0.25, while there is a direct relation between accidents rate and the traffic volumes with a coefficient of 0.0005.
    Keywords: Traffic Accidents Rate, Traffic Flow, Speed, Modeling
  • O. Mobaraki*, Y. Tamari Pages 133-150
    Increasing urbanization, the urban population and consequently the growth of traffic and movement of urban residential with motor vehicles in out within the city has created many problems in transport system. Accordingly to reducing traffic, transport and air pollution implemented variety programs and plans. One such program that with implementation practical and correct can be considerably peace return with transportation is humanities transport development (walking- cycling). Research type is practical and research method is descriptive- analytical and data collection done the method documentary and survey. Research purpose is evaluation natural and physical of Urmia city with purpose spread cycling. Research results shows that in cycling routes select in additional physical factors affect topography and climate factors. According that cycling routes divided with exclusive, semi exclusive and mixed routes. The only in a limited number for the main streets Urmia city (Beheshti, Mafisaheli, Valfajr, Bahonar…) there is the possibility of created cycling.
    Keywords: Transportation, Cycling, Location Selection, Urmia City
  • M. R. Keymanesh, N. Shahriari* Pages 150-158
    Developing countries have encountered with financial problems and crisis in the 1980s that these problems and crisis have reduced the abilities of government in governmental states. This issue made negative effects and impacts to the level of high economic and had bad result both for the private department and state department in countries. The last research about the effects of privatization on operational and financial function and performance, human resource, staff shows that privatization can be good for those companies which are located in countries with average incomes. Analyzing the impacts of privatization on economic is a complicated job and difficult action, but researches have indicated that privatization increase efficiency, productivity, and capital resources. And in this article, the threats that may arise from lack of highways are outlined which could be mitigated by privatization, and the obstacles, as well as the advantages and disadvantages of privatization and its various aspects, are also investigated.
    Keywords: Privatization, Financing the highways, Participation