فهرست مطالب

جاده - سال بیست و پنجم شماره 3 (پیاپی 92، پاییز 1396)

فصلنامه جاده
سال بیست و پنجم شماره 3 (پیاپی 92، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکبر اختیاری*، مهدی فقیهی، سمیه علیزاده صفحات 1-9
    کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در تجهیزات سخت افزاری زیرساخت های حمل ونقل هوشمند و ایجاد قابلیت ذخیره سازی انواع اطلاعات مخابره شده از این تجهیزات سبب شده است. پایگاه داده های عظیم اطلاعاتی از فعالیت های این تجهیزات ایجاد گردد. اطلاعات مخابره شده از دوربین های شامل اطلاعات مفیدی هستند که در صورت تحلیل می توانند به منظور پیش بینی، کنترل و مدیریت مورداستفاده قرار گیرند. تحلیل این داده های حجیم با روش های دستی امکان پذیر نیست، داده کاوی با استفاده از راهکار های خودکار امکان استخراج دانش موثر از انبوه اطلاعات را فراهم می کند. در این مقاله مدل موثری به منظور استخراج دانش از اطلاعات دوربین های پلاک خوان ارائه شده است. پیاده سازی این مدل دانش ارزشمندی در خصوص رفتار رانندگان ناوگان عمومی حمل ونقل مسافر ارایه شده است.
    کلیدواژگان: داده کاوی، سیستم های حمل ونقل هوشمند
  • حمیدرضا بهنود*، مهرداد کیهانفر، علی عبدی کردانی صفحات 11-18
    تامین مقاومت لغزندگی کافی در زمینه راه سازی یکی از اقدامات مهم و اجتناب ناپذیر است. پژوهش حاضر در پی آن است که امکان فنی استفاده از درصدهای مختلف آسفالت های بازیافتی را، هم در بافت ریز و هم در بافت درشت روسازی راه ها، به منظور کاهش لغزندگی مورد بررسی قرار دهد. برای اندازهگیری لغزندگی، روش آونگ انگلیسی به کار گرفته شده است. در این تحقیق پانزده نمونه آسفالت درشت دانه و پانزده نمونه آسفالت ریزدانه با درصدهای مختلف آسفالت بازیافتی ساخته شده و در انتها نیز مقاومت لغزندگی هر یک از نمونه ها در شرایط مرطوب (خیس) اندازهگیری شده است. داده های به دست آمده از آزمایش با استفاده از آزمون t تحلیل شده است. در این تحقیق، علاوه بر مطالعات آزمایشگاهی به بررسی مقاومت لغزندگی در نمونه کارگاهی با ترکیب 80 درصد آسفالت بازیافتی در محور آزادراه تهران- قم نیز پرداخته شده است. برای این منظور، سه نمونه آسفالت گرم غیربازیافتی و سه نمونه آسفالت گرم بازیافتی از محل کارگاه تهیه شده و با دستگاه آونگ انگلیسی مقاومت لغزندگی نمونه ها مورد آزمایش قرار گرفته است. با توجه به مقادیر t و p-value و مقدار ارزش آزمون که برابر عدد 82 در نظر گرفته شده با ضریب اطمینان 95 % تنها برای دو نوع آسفالت بافت درشت 40% تازه بعلاوه 60% بازیافتی و آسفالت بافت درشت 20% تازه بعلاوه 80% بازیافتی فرض صفر که همان فرض برابری عدد مقاومت لغزندگی دو نوع آسفالت است در سطح 5 % رد نمیشود. با توجه به استفاده 80 درصدی از آسفالت بازیافتی در طرح های اجرایی فعلی، توصیه می شود سهم آسفالت بازیافتی در اجرا به 60 درصد کاهش یابد.
    کلیدواژگان: آسفالت بازیافتی، مقاومت لغزندگی، بافت ریز و درشت، آونگ انگلیسی
  • سعید حسامی*، سعید صبحی صفحات 19-32
    در این پژوهش با مرور بر تحقیقات انجام شده، خصوصیات اصلاح شده قیر و مخلوط آسفالتی با افزودنی گیلسونایت موردبررسی قرار می گیرد. گیلسونایت یک ماده هیدروکربنی حاصل از قیر نفتی بوده که در مناطق نفت خیز ایران به وفور دیده می شود و این ماده با توجه به قیمت کمتر و اصلاح و بهبود خصوصیات مخلوط آسفالتی می تواند هزینه های پروژه های راهسازی را کاهش دهد. تحقیقات انجام شده نشان می دهد افزودن گیلسونایت به مخلوط آسفالتی باعث افزایش مقاومت خستگی و مدول سفتی مخلوط آسفالتی اصلاح شده می گردد و با توجه به افزایش مدول می توان نتیجه گرفت که روسازی دارای سختی بیشتری بوده و عمر خستگی بالاتری دارد. همچنین نتایج حاکی از آن است که این ماده باعث افزایش ویسکوزیته و کاهش درجه نفوذ می شود و با توجه به قیمت کمتر آن نسبت به سایر افزودنی ها از جمله افزودنی های پلیمری و صنعتی، می تواند یک جایگزین مناسب برای بهبود شیار شدگی در درجه حرارت بالا در روسازی آسفالتی باشد. بررسی ها نشان می دهد این ماده افزودنی باعث افزایش استحکام و مقاومت کششی غیرمستقیم مخلوط آسفالتی شده و با افزایش نسبت TSR، مقاومت رطوبتی مخلوط آسفالتی را بهبود داده و از عریان شدگی مخلوط آسفالتی جلوگیری می کند و می تواند به عنوان یک ماده ضد عریان شدگی در مصالح سیلیسی بکار گرفته شود. همچنین با توجه به قابلیت تحمل نیروهای برشی بالا می تواند در تقاطع چهارراه، ایستگاه های اتوبوس بخصوص در مسیر اتوبوس های تندرو، اطراف میدان ها و همچنین روسازی فرودگاه ها استفاده شود.
    کلیدواژگان: گیلسونایت، شیار شدگی، ویسکوزیته، حساسیت رطوبتی، ضد عریان شدگی
  • محمد رحیمی، اورینب رنجبر* صفحات 33-44
    تحقیق حاضر با توجه به شرایط کنونی شهر کرمان می کوشد تا به ارزیابی راهکارهای مدیریتی و برنامه ریزی در کنترل ترافیک شهر کرمان بپردازد. نوع پژوهش حاضر به لحاظ ماهیت تحلیلی- قیاسی و به لحاظ هدف کاربردی بوده برای جمع آوری داده ها و اطلاعات مربوط به آن از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. در مطالعات میدانی به وسیله روش دلفی از نظر متخصصان استفاده و پس از تائید نهایی راهکارها، با تهیه پرسشنامه، اطلاعات موردنیاز جمع آوری شده است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS با آزمون تی تک نمونه ای و رگرسیون صورت گرفته است. نتایج حاصل از آزمون T به منظور بررسی وضعیت شاخص های و عوامل ارتقا و بهبود برنامه ریزی ترافیک نشان داد که میانگین شاخص های موردمطالعه ارتقا و بهبود برنامه ریزی ترافیک به طور کل با میانگین (3.93) بالاتر از حد متوسط می باشد. نتیجه می گیریم نقش عوامل موثر بر ارتقا و بهبود برنامه ریزی کنترل ترافیک در شهرکرمان مطلوب می باشد. همچنین نتایج آزمون تحلیل رگرسیون به منظور بررسی تاثیرگذاری متغیرهای مستقل (شاخص ها و عوامل موثر بر بهبود و ارتقا برنامه ریزی ترافیک) بر متغیر وابسته نشان می دهد متغیر طراحی تقاطع ها، مدیریت پارک وسایل نقیله با بتای441/0 و مدیریت زیست محیطی با بتای 408/0بیشترین تاثیر را بر انتقاد و بهبود برنامه ریزی ترافیک شهری در شهر کرمان دارد؛ و متغیر زیرساختی، طرح ها و پروژه های عمرانی با ضریب بتای 262/0 کمترین تاثیر را بر ارتقا و بهبود برنامه ریزی ترافیک شهر کرمان داشته اند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی ترافیک، SPSS، روش دلفی، شهرکرمان
  • علیرضا رشیدی کمیجان*، نسیبه جمشیدی صفحات 45-60
    امروزه صنعت حمل و نقل هوایی، به عنوان یکی از مهمترین محورهای رشد در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، مطرح میباشد. بخش هوایی به دلیل رشد روز افزون و نیاز به توسعه زیر بنایی این صنعت، از اهمیت بسزایی برخوردار است. رقابت شدید بین خطوط هوایی و بالا رفتن سطح توقع مسافران، منجر به طرح مسائل پیچیده زما نبندی و برنامه ریزی شده است، به طوریکه نیازمند مدل ها و روش های جدید برای حل این گونه مسائل می باشد. مشکلات برنامه ریزی که این روزها مدیران فرودگاه و خطوط هوایی با آن مواجه میشوند بسیار پیچیده تر از مسائل برنامه ریزی سنتی میباشد. در این مقاله، یک مدل ریاضی برای زمانبندی پروازهای یک فرودگاه در افق یک روزه ارائه شده که مواردی نظیر تخصیص ناوگان، تخصیص گیت و زمانبندی و توالی پروازها نیز در آن دیده شده است. در این مقاله، زمانبندی پروازها به صورتی انجام می گیرد که تعادل در بازه های زمانی مختلف ایجاد شود. به بیان دیگر، مدل سعی می کند از تراکم پروازها در یک یا چند بازه زمانی پرهیز کرده و پروازها را بطور متعادل در بازه های مختلف زمانی برنامه ریزی کند و در عین حال، محدودیتهای مختلف موجود در مسئله زمانبندی پرواز را نیز تضمین نماید. این مساله به صورت یک مدل عدد صحیح مختلط مدلسازی و با روش دقیق به کمک نرم افزار GAMS حل شده است.
    کلیدواژگان: زمان بندی پرواز، تخصیص ناوگان، تخصیص گیت
  • حسن زیاری، حسن دیواندری*، ابوالفضل افشین صفحات 61-74
    اصلاح و بهبود خواص عملکردی مخلوط های آسفالتی گرم با استفاده از افزودنی های گوناگون همواره مورد توجه محققان و پژوهشگران بوده است. الیاف به عنوان یکی از انواع افزودنی ها و به دلیل ویژگی های مکانیکی مناسب، پتانسیل زیادی برای تغییر در عملکرد آسفالت دارند. تاکنون مطالعات گستردهای به منظور بررسی عملکرد الیاف شیشه و بازالت به صورت مجزا در مخلوطهای آسفالتی انجام شده است. در پژوهش های گذشته کمتر اثر همزمان دو یا چند نوع افزودنی روی مخلوط های آسفالتی مورد توجه قرار گرفته است. این تحقیق با هدف بررسی پارامترها و خواص عملکردی مخلوط های آسفالتی اصلاح شده با دو نوع الیاف شیشه و بازالت بطور همزمان انجام شده است. بدین منظور نمونه های آسفالتی اصلاح شده با 1/0، 2/0 و 3/0 درصد از این الیاف ساخته و تحت آزمایش های مقاومت وروانی مارشال، مدول برجهندگی، شیارشدگی، خزش دینامیکی و حساسیت رطوبتی قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان می دهد استفاده به میزان بهینه از الیاف شیشه وبازالت در کنارهم، منجر به افزایش شاخص مارشال و عدد روانی در مخلوط آسفالتی می شود که این امر نشان دهنده مقاومت بیشتر در برابر تغییرشکل های دائمی از جمله شیارشدگی می باشد. با افزودن این الیاف به مقدار بهینه، مدول برجهندگی آسفالت افزایش قابل توجهی می یابد. علاوه بر این، افزایش چشمگیر شاخص TSR در نمونه های اصلاح شده با الیاف شیشه و بازالت، نشان دهنده تاثیرات مثبت ترکیب این دو نوع الیاف در برابر آسیب های رطوبتی رویه های انعطاف پذیر می باشد.
    کلیدواژگان: مخلوط آسفالتی اصلاح شده، الیاف شیشه، بازالت، آزمایش های عملکردی آسفالت
  • هادی گنجی زهرایی* صفحات 75-80
    برآورد هزینه های تعمیرونگهداری آزادراه ها به منظور انجام برنامه ریزی هر چه دقیق تر برای تخصیص بودجه و سایر اقدامات همواره، مطرح است. در این خصوص، معمولا از روش های سنتی یا بهره گیری از ضرایب بین المللی استفاده میشود. در این مقاله با استفاده از روش رگرسیونی، مدلی برای تابع کل هزینه تعمیرونگهداری آزادراه های ایران ارایه شده است. نتایج حاکی از آن است که مدل غیرخطی بوده و شامل متغیرهای توصیفی سن راه و میزان بار استاندارد محور بر مسیر است. همانطور که انتظار میرود سن تاثیر منفی با ضریب 33/0 بر مجموع هزینه تعمیرونگهداری در کل دوران بهره برداری و برعکس، بار استاندارد محور دارای تاثیر مثبت با ضریب 2/1 داشته است. با استفاده از این تابع، مدل هزینه نهایی آزادراه ها نیز برآورد شده است. بر اساس این مدل، هزینه نهایی آزادراه اردکان-مهریز که در برنامه ساخت قراردارد برای دوره بهرهبرداری 30 ساله برابر 11/0 ریال خواهد بود. با توجه به این مدل با توجه به سن راه میتوان حساسیت هزینه را نسبت به بار اضافی برآورد کرد.
    کلیدواژگان: تعمیرونگهداری، تابع هزینه، هزینه نهایی
|
  • A. Ekhtiari*, M. Faghihi, S. Alizadeh Pages 1-9
    Today, the effective role of information technology in intelligent transportation systems is not limited to the use of IT approaches to set up and implement these systems, but also to collect, manage and analyze information from it, so achieving the goals of ITS without studying the data obtained It is impossible. Data derived from the use of intelligent transport systems has three prominent features. First of all, huge amounts of data are generated due to the use of a variety of sensors, cameras, global positioning systems (GPS), spatial information management systems (GIS), and moreover, the problem of storage, analysis and applications of these data presents serious challenges. Second, data is produced and changed at an unprecedented pace. Encountering a variety of data streams and rapid response to other challenge variations is considered. The use of information and communication technology in intelligent transport infrastructure hardware hard ware and the ability to store data types transmitted from this equipment has led. Massive database of information on the activities of this equipment. Transmitted data from cameras contains useful information that, if analyzed, can be used for prediction, control and management. The analysis of these bulky data is not possible by manual methods; data mining provides the ability to extract knowledge from the mass of information by using automated solutions. This paper presents an effective model for extracting knowledge from plaque-camera data. Implementing this model is a valuable knowledge of the behavior of the drivers of the public passenger transport fleet.
    Keywords: Data Mining, ITS, Big Data
  • H. R. Behnood*, M. Keyhanfar, A. Abdi Kordani Pages 11-18
    Providing sufficient road skid resistance is an important and inevitable measure. The current study seeks for the technical feasibility for testing the effects of various percentages of recycled asphalt pavements in macro and micro textures of road surface on the road skid resistance. In this study, 15 macro texture plus 15 micro texture samples were used incorporating various contents of recycled asphalt pavements. The British Pendulum was used as the tool for this end. The resulted values of skid number were analyzed using the t-test value. In addition, a case study was carried out with 80 percent recycled asphalt pavements. The resulted t statistics and p-values showed that the composition of 40 percent new hot mixed asphalt with the 60 percent recycled asphalt pavement with the macro texture would lead into the highest value of skid number. Referring the current usage of 80 percent recycled asphalt pavements, it is recommended to use 60 percent contents instead.
    Keywords: Recycled Asphalt Pavement, Skid Resistance, Macro, Micro Texture, British Pendulum
  • S. Hesami*, S. Sobhi Pages 19-32
    In this study after a review on researches, the properties of modified bitumen and asphalt mixtures with Gilsonite additives have been evaluated. Gilsonite is a hydro-carbonic substance derived from oil in the oil-rich regions and it is observed in abundance and this material due to low price and improving properties of asphalt mixture can reduce the cost of road construction projects. Research conducted shows that the increase of gilsonite to the asphalt mixture increases the fatigue strength and stiffness modulus of modified asphalt mixture. With the increase in modulus it can be understood that the pavement would show higher stiffness and longer fatigue life. The results indicate that the gilsonite increases the viscosity and decreases the degree of penetration, and with respect to its lower price compared to other additives such as polymer and industrial additives, could be a viable alternative to improve the rutting at high temperatures in asphalt pavements. The studies show that the additive enhances the strength and indirect tensile strength of mixture of pavement and with increasing the ratio TSR, resistance to moisture asphalt mixture is improved and stripping asphalt mixture is prevented and can be used as an anti-stripping agent for siliceous aggregates. Also, due to the ability to withstand high shear forces can cross at intersections, bus stops, especially in extremist bus routes, around the field and also used runway pavement.
    Keywords: Gilsonite, Rutting, Viscosity, Moisture Sensitivity, Anti-Stripping
  • M. Rahimi, O. Ranjbar* Pages 33-44
    According to the present condition of Kerman city, current research tries to evaluate the management procedures and planning in traffic control of Kerman city. Type of research in terms of its nature, is analytical-deductive and in terms of its goal is applied one. In order to collect data and related information, it has been used of librarian and field method. In field studies using Delphi method it has been used of expert’s opinions and after final approval of procedures, the required information has been collected by preparing questionnaire. Data analysis has been done using SPSS software along with single sample T-test and regression. Results from T-test which meant to survey the condition of indexes and the improvement and progress of factors of traffic planning, showed that generally the average of understudy indexes of improvement and progress of traffic planning with a median of 3.9 is above middle level. It can be concluded that the role of effective factors on improvement and progress of traffic control planning is desirable in Kerman city. Also the results from regression analysis which meant to survey the impact of independent variables (indexes and effective factors on improvement and progress of traffic planning) on dependent variable, show that the variable of intersections design, park management, vehicles with a Beta of 0.4410 and environmental management with a Beta of 0.408 have the most influence on improvement and progress of urban traffic planning in Kerman city. And the infrastructure variable, designs and development projects with a Beta coefficient of 0.262 have the least influence on improvement and progress of urban traffic planning in Kerman city.
    Keywords: Traffic Planning, SPSS, Delphi Method, Kerman City
  • A. Rashidi Komijan*, N. Jamshidi Pages 45-60
    Nowadays, air transportation industry is considered as one of the most important pivots of growth in developed and developing countries. Due to increasing growth and need to develop the infrastructure of this industry, the aviation sector enjoys a great importance. The intense competition between airlines and the increased level of passengers’ expectation, has led to considering complex scheduling and planning problems, so that requires new models and methods to solve these problems. Scheduling difficulties which principals of airports and airlines are encountering these days are much more complicated than conventional planning problems. In this paper, one mathematical model has been proposed for an airport flight scheduling in a horizon of one day, in which items such as fleet assignment, gate assignment and flight scheduling and sequencing has been considered. In this paper, flight scheduling is carried out so as to balance is created in various time intervals. In other words, the model tries to avoid flight congestion in one or more time intervals and to schedule flights moderately in different time intervals and also ensures different constraints of flight scheduling problem. This problem has been modeled as a mixed integer programming model and has been solved using an exact method with GAMS software.
    Keywords: Flight Scheduling, Fleet Assignment, Gate Assignment
  • H. Ziari, H. Divandari*, A. Afshin Pages 61-74
    Improve the performance properties of Hot Mix Asphalt (HMA) by using various additives has always been a concern for researchers. Fibers as one of the varieties of additives have a good ability to change the asphalt mix due to the appropriate mechanical properties. In order to evaluate the performance of glass and basalt fiber in asphalt so far, many studies have been conducted on these materials separately. In the past researches, the simultaneous effects of two or more additives in asphalt mixtures rarely have been considered. This research has been conducted with the aim of examining parameters and the functional properties of modified asphalt mixtures with glass and basalt fiber simultaneously. For this purpose, it was made modified asphalt specimens with 0.1, 0.2 and 0.3 percent of these fibers and tested under Marshall Test, Resilient Modulus, Rutting, Dynamic creep and humidity sensitivity. The result shows that the use of glass and basalt fiber at the same time leads to an increase of the Marshall Index and flow number in the asphalt mix that indicates more resistance to permanent deformation like rutting. Adding 0.1% of these fibers as an optimum amount increase the resilient modulus by about 15%. Furthermore, an increase of 9.5% in the TSR index in modified samples with 0.3% of glass and basalt fibers indicates the positive effects of these two types of fibers against moisture damages.
    Keywords: Modified Asphalt Mixture, Glass fiber, Basalt, Asphalt Performance Tests
  • H., Ganji Zahrei* Pages 75-80
    It is necessary estimating of maintenance cost of highways because of allocate appropriate budget and preparing enough action. It is used traditional methods or some international coefficients in under developed countries because of lack of information. In the traditional methods it is allocated budget respect to economic situation. In best practice it is used a trend method. In this paper it is introduce and estimate full maintenance cost function for Iranian’ s highways. The output shows that the function is nonlinear with two explanatory variables: equivalent single road axle (ESAL) and age of the highway. As, it is expected age has a negative influence and in contrast ESAL has a positive one. According to the model it is estimated marginal cost function which it is also nonlinear. It is used for Ardakan-Mehrize highway which is in construction agenda. According to the mode, the marginal cost of it for using at least 30 years is 11 Rial.
    Keywords: Maintenance, Full Total Coast, Marginal Cost