فهرست مطالب

فصلنامه جاده
سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 95، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/20
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمدحسین جعفری، حسین حسین جانزاده، حسن دیواندری * صفحات 1-11
    تعمیر و نگهداری راه های کشور یکی از مراحل ضروری بهبود شرایط فیزیکی راه ها هستند که در تحلیل چرخه عمر روسازی نقش مهمی دارند و از همان اولین سال بهرهبرداری آغاز می شوند. با در نظر داشتن این امر، سالانه بخش عظیمی از بودجه عمرانی کشور صرف ترمیم و نگهداری و بهسازی راه ها می شود. آنچه که مطرح شد، نیاز اساسی یک برنامه مدون اقتصادی و فنی، به عنوان ابزاری برای تصمیمگیری ها و بهینه سازی هزینه های ترمیم و نگهداری است. در این پژوهش اولویت های گزینه های تعمیر و نگهداری روسازی راه از طریق نرم افزارجامع و کاربردی HDM-4 مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور محور کلارآباد- عباس آباد به صورت پایلوت در نظر گرفته شد (که به علت شباهت مشکلات محورهای راه های مواصلاتی شهرهای استان مازندران، روند عملیاتی را میتوان تعمیم داد). در این مطالعه بررسی دقیق اطلاعات ورودی به نرم افزار شامل هزینه ها و مشخصات ناوگان ترافیکی و شبکه راه بررسی شده است. نرم افزار HDM-4 نتایج اولویتبندی گزینه های پیشنهادی را در دو سناریوی بدون محدودیت بودجه که فنی ترین گزینه و سناریوی با محدودیت بودجه که اقتصادیترین گزینه میباشد را معرفی می کند. با در نظر داشتن نتایج تحلیل نرم افزار و همچنین باتوجه به شاخص ارزش خالص فعلی (NPV) گزینهای که هم برای کاربران راه و هم برای کارفرما بهعنوان مقرون به صرفهترین گزینه تناوبی تعمیر و نگهداری روسازی است، برای محورکلار آباد - عباس آباد معرفی گردید. با توجه به خروجی های بدست آمده، نرم افزار با بودجه نامحدود، گزینه (وصله- درزگیری ترک و بازسازی با روکش cm10) را پیشنهاد کرد. همچنین با رویکرد بودجه محدود، نرم افزار راهکار پایه که شامل (وصله و درزگیری ترک) میباشد را پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: تعمیر و نگهداری، روسازی راه، محدودیت بودجه، HDM، 4
  • سید فرزین فائزی *، شاپور زارعی چقاالهی صفحات 13-27
    از بهترین و کم هزینه ترین روش های کاهش آلاینده های کلان شهرها کاستن مصرف سوخت های فسیلی است. برای این منظور باید کاربرد ناوگان ریلی برقی را در شهرها گستراند. هم اینک گازهای متصاعد از خودروها و سوخت های فسیلی و نیز گرد و غبار منطقه ای سبب شده تا شهر کرمانشاه که از قطب های مهم کشاورزی، صنعتی و خدماتی، از دید آلودگی نه تنها در کشور بلکه در جهان از شهرهای بسیار آلوده به شمار آید. از این رو هدف از این تحقیق تعیین عوامل موثر در توجیه اقتصادی قطار سبک شهری کرمانشاه می باشد. روش تحقیق، روش تحلیل اقتصاد مهندسی بوده که پس از مشخص شدن هزینه های مختلف ساخت و بهره برداری و همچنین برآورد دقیق تمامی درآمدهای کمی، به بررسی اقتصادی بودن موضوع تحقیق پرداخته شده است. مسیرهای مورد مطالعه عبارت اند از: میدان معلم (شمال شهر) تا میدان آزادی و از میدان آزادی تا میدان فردوسی (جنوب شهر). نتایج نشان می دهد با توجه به روش های اقتصاد مهندسی ازجمله روش های ارزش خالص کنونی طرح، نسبت منافع به هزینه ها، نرخ بازده داخلی و ارزش افزوده اقتصادی و مثبت بودن تمامی پارامترهای فوق و همچنین به دلیل کاهش مصرف سوخت های فسیلی، کاهش زمان سفر، کاهش سوانح و تصادفات و حفظ محیط زیست پروژه قطار سبک شهری کرمانشاه دارای توجیه اقتصادی می باشد. نتایج مطالعات انجام شده در تحقیق حاضر می تواند در دیگر کلان شهرهای ایران جهت استفاده از سیستم حمل ونقل ریلی درون شهری به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: قطار سبک شهری، کرمانشاه، توجیه اقتصادی، ارزش خالص کنونی، ارزش افزوده
  • محمدرضا اکبری، فاطمه مهدی پور، بابک گلچین * صفحات 29-34
    سیستمهای اطلاعات مکانی همراه از جمله سامانه هایی است که با بکارگیری فناوری های بی سیم، فرآیند اخذ و مدیریت داده مکانی بسیار حجیم در گستره های جغرافیایی وسیع را متحول نموده و امکان جمع آوری چنین داده ای را در مدت زمان کوتاه و با دقت قابل قبول بویژه در تهیه نقشه های متوسط مقیاس فراهم نموده است. از طرفی، شبکه راه ها جزء مجموعه داده های مکانی است که با توجه به نقش زیربنایی آن در کلیه طرحها و برنامه های ملی و منطقه ای بطور متناوب در سراسر کشور همواره نیازمند بهنگام سازی است. لیکن بدلیل گستردگی جغرافیایی این شبکه در منطقه ای به مساحت کل کشور، بروز رسانی آن بسیار پرهزینه و زمانبر می باشد. در این مقاله از سیستمهای اطلاعات مکانی همراه بعنوان روشی برای تسریع فرآیند به روزرسانی راه ها درمنطقه شمال غرب ایران استفاده شده است تا از یک سو با افزایش سرعت اخذ داده مکانی و از سویی دیگر تولید همزمان اطلاعات به فرمت shp و کاهش بخش عمده ای از حجم پردازشهای دفتری، در وقت و هزینه صرفه جویی شود. بر این اساس، اطلاعات مکانی و توصیفی شبکه راه های شمال غرب کشور با طراحی و پیاده سازی یک سیستم اطلاعات مکانی همراه اخذ و ذخیره سازی شده و سپس در کار دفتری شبکه جدید ترسیم و ویرایش نهایی شده است. پیاده سازی این سیستم در اخذ داده حجیم مکانی برای راه های شمال غرب کشور نشان داد که خطای انسانی در ورود داده و مراحل پردازش دفتری کاهش یافته، امکان کنترل و ردیابی خطاهای موجود نیز فراهم می گردد.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعات مکانی همراه، برداشت داده زمینی، شبکه راه ها، عوارض حاشیه راه ها، پردازش داده مکانی
  • امیر محجوب *، فواد کیلانهئی، سید محمد منصورزاده صفحات 35-46
    بررسی پدیده های هیدرولیکی رودخانه ها با استفاده از مدلهای عددی تجاری بسیار رواج یافته است. در این میان استفاده از مدلهای سهبعدی با توجه به پیشرفت تکنولوژی از محبوبیت بیشتری برخوردار است. اطلاعات بسیار گستردهای از مدلهای سه بعدی قابل استحصال است لیکن دانش فنی مورد نیاز برای استفاده از آنها بسیار بیشتر از مدلهای یکبعدی و دوبعدی است. در این مقاله ضمن ارائه کلی مدلهای تجاری سهبعدی معتبر به بررسی معیارهای مهم انتخاب مدل مناسب برای شبیهسازی های مختلف پرداخته شده است. از میان مدلهای عددی سهبعدی که توانایی شبیه سازی جریان و رسوب را به صورت همزمان دارا باشند، مدل FLOW3D به عنوان مدل مناسب پیشنهاد شده است. این مدل دارای مرجع علمی و راهنمای مناسبی است و مثالهای متعددی در آن وجود دارد. رابط گرافیکی قدرتمند، کاربر دوست بودن، اطلاعات خروجی مناسب و به شکل مطلوب از دیگر مزایای این مدل است. استفاده از این نرم افزار در هیدرولیک، رسوب کانالهای باز در جریانهای موضعی و جریان اطراف پایه پلها پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: مدلسازی عددی، جریان در رودخانه، مطالعات رسوب، نرم افزار تجاری، معادلات بقا
  • نگارالسادات مدنی، بهروز شیرگیر * صفحات 47-59
    سرفاصله زمانی، فاصله زمانی عبور دو وسیله نقلیه متوالی از یک شاخص معین در جاده است. این پارامتر یکی از خصوصیات مهم جریان ترافیک بوده که در مطالعات خرد شبیه سازی و مدل سازی ترافیک، از اهمیت و کاربرد فراوانی برخوردار است. مدیران ترافیک و مهندسان، به منظور برنامه ریزی صحیح در شرایط مختلف، باید شناخت دقیقی از رفتار رانندگان در انتخاب سرفاصله ها داشته باشند. چرا که نحوه توزیع سرفاصله ها بر پارامترهای مختلف جریان همچون ظرفیت، سطح سرویس و ایمنی، تاثیرگذار است. تحلیل دقیق توزیع سرفاصله های زمانی، همچنین این امکان را برای برنامه ریزان فراهم می آورد که با شبیه سازی و تولید مدل های خرد، میزان تاخیر را کاهش و ظرفیت تسهیلات را افزایش دهند. سرفاصله مناسب وسایل نقلیه در طول حرکت در جاده، سبب افزایش ایمنی و کاهش احتمال تصادفات شده، رضایت مندی بیشتر سفر را در پی خواهد داشت. در این پژوهش، مطالعه ای پیرامون تحلیل و مدل سازی سرفاصله زمانی خودروها در شرایط مختلف آب وهوایی در بزرگراه انجام شده است. داده های سرفاصله زمانی با هدف بررسی شرایط آب وهوایی به تفکیک خط، زوج خودرو، شب و روز و حجم عبوری از مسیر گروه بندی شده و مدل های به دست آمده از هر گروه تحلیل شدند. نتایج نشان داد که به طور کلی میانگین سرفاصله های زمانی در حالت بارانی بیشتر بوده و همچنین در بیشتر گروه ها اختلاف میانگین سرفاصله ها در حالت هایی که خودروی سنگین تعقیب کننده است، از حالت های دیگر بیشتر است.
    کلیدواژگان: سرفاصله زمانی، تسهیلات حمل ونقلی، جریان ترافیکی، سطح سرویس
  • علیرضا ماهپور، مقصود پوریاری *، مهران غلامی صفحات 61-70
  • حامد شفیع آبادی، مجتبی عباسپور * صفحات 71-84

    با شناخت و اولویت بندی عوامل تاثیرگذار در مکان یابی سایت اوراق کشتی، موجب اتخاذ تصمیمی درست در مورد ایجاد سایت اوراق کشتی خواهد شد، تا مکان در نظر گرفته شده هیچ گونه معضل اجتماعی و محیطی برای صنایع دیگر در منطقه به همراه نداشته باشد. بنابراین چنین مکانی در بازه زمانی کمتر و با اطمینان بیشتری هدف از این پژوهش شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر استقرار صنعت اوراق کشتی با اسکله و دسترسی به خدمات حمل ونقل دریایی با 0.614، از میان زیر معیارهای فنی و فیزیکی، اختلافات جزر و مد آب با 0.244، از میان زیر معیارهای اجتماعی و اقتصادی، با 0.376 ، از میان زیر معیارهای منابع و انرژی، دسترسی به خطوط انتقال گاز با 0.508 و از میان زیر معیارهای زیست محیطی، معاهدات ملی و بین المللی مربوط به حفاظت از محیط زیست دریا با 0.339بعنوان مهمترین اولویت در زیر معیار مربوطه.

    کلیدواژگان: صنعت اوراق کشتی، حمل ونقل دریایی، سایت اوراق کشتی، مدل AHP
  • سید جعفر حجازی * صفحات 85-104
    امروزه جمعیت کلان شهرها به شدت در حال افزایش می باشد این در حالی است که زیرساخت ها به ویژه حمل ونقل جوابگوی این تغییر نبوده و این امر ترافیک را به معضل اساسی در کلانشهرها تبدیل کرده است. از این رو جهت روان سازی این معضل توجه به تغییرات کاربری اراضی شهری و استفاده از مدلهای شبیه سازی جهت حل آن، امری ضروری است. هدف این پژوهش نیز ارزیابی سناریوهای روان سازی ترافیک در محلات کیان پارس و کیان آباد کلان شهر اهواز می باشد. روش این تحقیق بر اساس هدف کاربردی و از حیث روش توصیفی – تحلیلی میباشد. جهت گردآوری مبانی نظری از روش اسنادی و کتابخانه ای و جهت کسب اطلاعات ترافیکی از روش میدانی استفاده گردید. در تحلیل داده ها نیز از نرم افزارArc GIS و AIMSUN برای تهیه نقشه ها و شبیه سازی سناریوها استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان می دهد که از میان چهار سناریوی که در این پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفته اند به ترتیب سناریوی یکطرفهسازی شبکه، سناریوی نصب چراغ های فرمان، سناریوی مدیریت شبکه و سناریوی حمل ونقل همگانی به علت کیفیت بالای شاخصهای خروجی مدل AIMSUN بهترین عملکرد را در روان سازی ترافیک محدوده مورد مطالعه مورد خواهند داشت. در نهایت سناریوی یکطرفهسازی شبکه در اولویت اول و اجرای تقاطع های چراغدار در اولویت دوم جهت روان سازی در نظر گرفته شده اند. البته بدون در نظر گرفتن مطالعات کاربری اراضی و پیش بینی های مربوط به آن هر کدام از سناریوهای پیشنهادی با شکست مواجهه خواهند شد.
    کلیدواژگان: روان سازی ترافیک، سناریو، کاربری اراضی، کلان شهر اهواز، مدل شبیه سازی (AIMSUN)
  • امیر کاووسی، حسن تقوی زواره *، مهدی ابراهیم زاده، محسن احمدی صفحات 105-113
    عریانشدگی و شیارشدگی از جمله خرابی های مهمی هستند که در روسازی های آسفالتی رخ میدهند. حساسیت رطوبتی تمایل مخلوط های آسفالتی به عریان شدگی است که می تواند مقدمه ای برای ایجاد خرابی هایی از قبیل ترک خوردگی، شن زدگی و به ویژه شیارشدگی باشد. در این پژوهش آزمایشگاهی، مقاومت در برابر شیارشدگی و عریانشدگی مخلوطهای آسفالتی حاوی درصدهای مختلف گوگاس (30،40 و50 درصد وزن حجمی قیر) که نمونهای از افزودنی گوگرد پلیمری است مورد ارزیابی قرار گرفته و با مخلوط آسفالتی شاهد در همان شرایط مقایسه شده است. پس از تعیین درصد قیر بهینه به روش مارشال، به بررسی اثر افزودنی گوگاس بر حساسیت رطوبتی مخلوط ها با استفاده از آزمایش های مقاومت کششی غیرمستقیم (AASHTO T-283) و نیز شیارشدگی مخلوطهای آسفالتی با استفاده از پارامتر نسبت مارشال (ASTM D-1559) پرداخته شد. به منظور بررسی اثر دما، آزمایش نسبت مارشال در دو دمای 45 و 60 درجه سانتیگراد انجام شد. نتایج آزمایش نسبت مارشال نشان داد که افزودن گوگاس به مخلوط آسفالتی موجب افزایش استقامت مارشال، کاهش روانی و نیز افزایش پارامتر نسبت مارشال شد. همگی این موارد موحب افزایش مقاومت مخلوط آسفالتی در برابر شیارشدگی میگردد. نتایج آزمایش کششی غیر مستقیم نیز نشان داد که گوگاس به خودی خود باعث افزایش مقاومت در برابر حساسیت رطوبتی نشده و بدین منظور باید از افزودنی های ضد عریان شدگی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مخلوط آسفالتی گرم، گوگردپلیمری، شیارشدگی، حساسیت رطوبتی
  • آرش بخشی پور صداپشته *، بابک علی نژاد صفحات 115-131
    امنیت سازه همیشه در طراحی پروژه های مهندسی عمران برای مهندسان امری کلیدی بوده است. یکی از مکانیزم های که سازه در آن دچار شکست می شود و در چند دهه توجه زیادی به آن شده است مربوط به تخریب پیشرونده است که در آن یک یا چند عضو سازه ای ناگهان به علت تصادف یا حمله تروریستی یا غیره دچار شکست شده و سپس ساختمان به شکل پیشرونده ای دچار فروریزش می گردد. تخریب پیشرونده رویدادی نسبتا نادر است که در آن بارهای غیر متعارف آسیب موضعی را ایجاد می کنند و سازه بدلیل کمبود پیوستگی، شکل پذیری و نامعینی آسیب را پخش می کند. به بیان ساده تر خرابی پیش رونده در سازه ها را می توان به عنوان یک واکنش زنجیره ای تعریف کرد که در آن تحت عللی خاص، صدمه موضعی در ناحیه نسبتا کوچکی از سازه رخ میدهد و در شرایطی این صدمه موضعی، به بخشهای دیگری از سازه گسترش یافته و در نهایت به خرابی کلی سازه، منتهی می شود. در این مقاله نگارندگان برای آشنایی مخاطبان ابتدا مفاهیم و روش های خرابی پیشرونده را توضیح داده و سپس با ارائه چند مثال کاربردی از تحلیل خرابی پیشرونده در انواع سازه های فولادی، مفهوم و تئوری این پدیده را به زبان ساده بیان کنند. در انتها نیز نتایج بدست آمده از تحلیل و پایداری سازه های فولادی در برابر پدیده خرابی پیشرونده ارائه می شود.
    کلیدواژگان: خرابی پیشرونده، سازه های فولادی، شکست سازه، قاب خمشی، مهاربند فولادی
  • کامبیز پیکارجو، تیمور محمدی، شیوا دهقان عفیفی صفحات 133-150
  • شبیر ارشدنژاد *، محمد جواد عرب صفحات 151-159
    یکی از پارامترهای مهم در تحلیل پایداری شیبها و یا تونل ها، پارامتر مقاومتی سنگ بکر نظیر مقاومت کششی می باشد. خواص فیزیکی سنگ مانند تخلخل و چگالی به عنوان پارامترهای فیزیکی در سنگ و تاثیرگذار بر مقاومت آن از اهمیت زیادی برخوردارند. از این رو بر قراری رابطه ریاضی میان خواص فیزیکی و مقاومتی سنگ می تواند راهکاری ابتکاری و آسان جهت تخمین مقاومت مکانیکی سنگ ها در فعالیتهای میدانی و یا تخمین های اولیه باشد. در این مقاله سعی شده با انجام آزمایش های صحرایی و آزمایشگاهی و بر قراری رابطه میان آن ها فرمولهایی ارائه شوند که انجام آزمایش های آزمایشگاهی پر هزینه و وقت گیر که گاهی در صحرا ممکن نیست با آزمایش های ساده با دقت معقول جایگزین گردد. این آزمایش ها بر روی تعدادی نمونه سنگ آهن مگنتیت با چگالی های متفاوت از معدن سرویان دلیجان انجام شده اند. پس از انجام این آزمایش ها، هر یک از پارامترهای مورد بررسی به صورت دو به دو با یکدیگر مورد مقایسه قرار گرفته و دو مدل تجربی با ضرایب همبستگی 74/0 و 65/0 بدست آمد. علاوه بر مدل های یاد شده، مدلی تکامل یافته و دو پارامتری با ضریب همبستگی 74/0 نیز پیشنهاد شدند که از کارایی بالاتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: تخلخل، چگالی، مقاومت کششی (برزیلی)، سنگ آهن مگنتیت
  • محمدرضا سلیمانی کرمانی * صفحات 161-174
    سطوح جاده ها همواره نیاز به درجه خاصی از مقاومت در برابر لغزش دارند تا رانندگان بتوانند عملیات ترمز و تغییر مسیر ناگهانی را به راحتی انجام دهد. اگر مقاومت لغزشی مورد نیاز موجود در وضعیت مناسب نباشد، در این صورت میتواند منجر به عدم تعادل خودرو گشته و سرانجام ناخوشایندی را رقم بزند. همانطور که مقاومت لغزشی یک سطح جاده کاهش می یابد، میزان تصادف افزایش می یابد. سطوح جاده ها باید همیشه مقاومت لغزشی را برای انواع وسایل نقلیه جهت انجام مانورهای مطمئن فراهم نمایند. بیش از یک سوم حوادث در سطوح مرطوب جاده ها در جهان رخ میدهد و باعث تلفات جانی و مالی بسیاری در سال به همراه دارد لذا، شناسایی سیاست های کارآمد و مقرون به صرفه برای اندازهگیری مقاومت لغزشی در ایران برای حصول اطمینان از مقدار مناسب در همه موقعیتها بسیار حائز اهمیت است. در حال حاضر در کشور های مختلف، روش ها و دستگاه های مختلفی برای اندازهگیری مقاومت لغزشی در شبکه های مختلف بزرگراهی مورد استفاده قرار گرفته است. اما با این حال هیچ روش اندازه گیری مقاومت لغزشی یکسانی در کشورهای جهان وجود ندارد. تا کنون، این موضوع در ایران مورد توجه قرار نگرفته است. در این مقاله به منظور اندازه گیری مقاومت لغزشی پیوسته (میدانی) شبکه جادهای ایران به بررسی روش ها و ابزارهای سنجش پرداخته شده و از نتیجه آن سیاستها و روش مناسب برای جاده های ایران پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: شبکه جاده، ابزار اندازه گیری مقاومت لغزشی، حوادث
  • شهاب حسنی نسب *، امیر شریفی راد، محسن زاهدی صفحات 175-182
    سرعت از اصلی ترین دلایل خسارت های مالی و جانی در تصادف ها است. استفاده از دوربین های کنترل ترافیک یکی از روش های مرسوم برای مدیریت سرعت است. عملکرد این ابزار به دلیل داشتن برد مکانی محدود در قطعات قبل و بعد از محل نصب دوربین نیاز به بررسی دارد، تا علاوه بر نقاط حادثه خیز توان برآورد مناطق حادثه خیز را نیز داشته باشیم. در این پژوهش اطلاعات سرعت در سه قطعه قبل از محل نصب دوربین، محل نصب آن و قطعه بعد محل نصب جمع آوری گردید. تغییرات سرعت در سه فاز سرعت قطعه قبل و محل نصب، سرعت قطعه بعد و محل نصب، سرعت قطعه قبل و قطعه بعد مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات توسط نرم افزار SPSS صورت گرفت. از ضریب همبستگی و آزمون t وابسته برای بررسی اطلاعات استفاده شد. بین سرعت عملکرد محل نصب دوربین و قطعه قبل، در بازه اطمینان 95% دارای رابطه و همبستگی است. تفاوت معناداری در سرعت عملکرد محل نصب و قطعه قبل وجود دارد. سرعت عملکرد در قطعه بعد از محل نصب با سرعت عملکرد در محل نصب دوربین دارای رابطه و همبستگی نیست، ولی تفاوت سرعت معناداری بین این دو قطعه وجود دارد. سرعت عملکرد در قطعه بعد از محل نصب با سرعت عملکرد در قطعه قبلش دارای رابطه و همبستگی نیست، سرعت عملکرد در این دو قطعه تفاوت معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: سرعت عملکردی، مدیریت سرعت، دوربین کنترل ترافیک
  • علی گهرپور، پرند ابراهیم نژاد *، بابک فرهنگ مقدم صفحات 183-194
    هر یک از پروژه های راه سازی در کشور با توجه به زمان و اهمیت اجرا و شاخصها و الویت ها، روش های تصمیم گیری مختلفی را پیش چشم مدیران و مجریان این عرصه می گذارد. به عبارت دیگر می توان گفت که انتخاب روش تصمیم گیری به خودی خود یک مسئله تصمیم گیری چند معیاره است و در این مورد نیاز به باز شدن الگو و چهارچوب های جدید احساس می شود. از این رو در این پژوهش سعی شده که به ارائه رویکردی جهت پشتیبانی پروژه های راه سازی در تصمیم گیری مدیران پرداخته و چهار چوب عملکردی و نتایج قابل بررسی در سطح کلان، با استفاده از روش های AHP، تاپسیس و الکتر مورد ارزیابی قرار گیرد. سپس به بررسی پروژه های استان مورد مطالعه (استان بوشهر) پرداخته و با توجه به الویت های شناسایی شده در AHP ، تاپسیس و الکتره رتبه بندی شده و نتایج و پیشنهاداتی را ارائه خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: احداث راه، بهینه سازی، تصمیم گیری، چند شاخصه، راهسازی
  • کیوان آقابیک *، مهدی رمضانی صفحات 195-206
|
  • M.H. Jafari, H. Hossein Janzadeh, H. Divandari * Pages 1-11
    Repairing and maintaining roads are among the necessary steps for improving their physical conditions and play important roles in pavements’ life cycle analysis. This issue starts from the first year of roads utilization. Considering this fact, a great portion of annual civil development national budget is allocated to the repairing and maintenance of roads. What is worth considering is a well-devised technical and economic plan that could prioritize improvements and maintenance expenses. In this research, the prioritization of roads pavements repairing and maintenance has been fulfilled with the use of the thorough practical software HDM-4. For this purpose, Kelarabad-Abbasabad road was considered as pilot (due to the similar problems of other city roads in the Province, this case study can be extended to other cases as well). A detailed analysis of software input data including expenses, traffic network configuration, and road networks was conducted. HDM-4 results prioritized the proposed options in two scenarios; a free budget scenario which introduces the most technical option, and a budget-restricted scenario which introduces the most economic option. Given the results of this software and net present value (NPV), the most economic option was introduced for Kelarabad-Abbasabad road as sequent repair and maintenance of pavements in accordance with the needs of the users and employers. Considering the findings, the software introduced patching, seizing, cracking and rebuilding (10cm) for the budget free scenario. For the budget restricted scenario, the software proposed patching and cracking.
    Keywords: Repair, Maintenance, Roads Pavement, Budget Limitations, HDM-4
  • S.F. Faezi *, Sh. Zarei Choghaelahi Pages 13-27
    Metropolises of the best and cost effective to reduce emissions are to reduce consumption of fossil fuels. For this purpose, the use of electric rail fleet in the city unfolds. Now, gases emitted from cars and fossil fuels, as well as regional dust has caused major poles of Kermanshah from agriculture, industry and services, not only in the country but in the world of visual pollution of the cities considered highly polluted. The aim of this study was to determine the factors affecting the economic justification is light-rail Kermanshah. The research, engineering economics analysis after determining the costs of construction and operation as well as an accurate estimate of all income slightly, Economic Analysis has been the subject of research. The study tracks are: right teacher (north of) the right to liberty and the right to freedom of Ferdowsi Square (downtown). The results show that the methods of engineering economics, including methods of net present value scheme, the ratio of benefits to costs, internal rate of return and value added economic and positive of all parameters and also due to reduced consumption of fossil fuels, reduce travel time, reduce accidents and environmental conservation Kermanshah light-rail project is economically justified. The results of studies conducted in this study may help in other metropolises in Iran for Urban rail transit system to be used.
    Keywords: Light-rail Transportation (LRT), Kermanshah, Economic, Net Present Value, Value Added
  • M.R. Akbari, F. Mehdipour, B. Golchin * Pages 29-34
    Mobile GIS is one of the systems uses wireless technologies for improving the process of spatial data acquisition and management in a wide range of geographic arena. It provides the possibility of the data acquisition in a short time with an acceptable precision for producing medium scale maps. Road network is a kind of spatial data that according to its principal role in national and regional plans needs a periodical updating. Because of the wideness of roads all over the countries, updating process needs high amount of costs and efforts. In this paper a mobile GIS has been used to accelerate as well as facilitate road network updating in Iran northwest region. This process increases the data acquisition speed and simultaneously produces the shp format maps and reduces the amount of the office process cost and time. So, road network data has been prepared based on the designed and implemented mobile GIS and then updated map has been adjusted and generated. Implementation of a mobile GIS in updating of northwest roads showed that human errors and official data process steps decreased while the ability of control and error tracing has been provided.
    Keywords: Mobile GIS, Spatial Data Acquisition, Road Networks, Features beside Roads, Spatial Data Process
  • A. Mahjoob *, F. Kilanehei, S. M. Mansoorzadeh Pages 35-46
    Nowadays, studies on river's hydrological phenomena using commercial numerical models are very extensive and, meanwhile, 3D models are more popular because of the progress in technology. Although very much information can be found on 3D models, the technical knowledge required to use them is much more complicated than that needed for 1 and 2D models. In addition to a general introduction of the authentic 3D commercial models, this paper examines the important criteria for selecting appropriate models for different simulations. From among the 3D numerical models that can simulate flow and sediment simultaneously, FLOW3D has been proposed as a suitable one. It has scientific reference and useful guide, and contains several examples. Having a powerful graphical interface, being user-friendly, and providing proper, desirable output are among its other merits. The use of this software has been suggested in hydraulics, sediments in open channels in local flows, and flows around bridge piers.
    Keywords: Numerical Modeling, Flow in River, Sediment Studies, Commercial Software, Conservation Equations
  • N. S. Madanib., Shirgir * Pages 47-59
    The time headway is the time interval between passing two consecutive vehicles from a specific road index. This parameter is one of the important characteristics of traffic flow, which is very important in the study of simulation and traffic modeling. Traffic managers and engineers, in order to correctly plan in different situations, must have a thorough understanding of driver's behavior in adopting headway. Because the distribution of headway influences various flow parameters such as capacity, service level and safety. A careful analysis of the distribution of time headway also provides planners with the ability to simulate and generate micro models, reduce latency, and increase the capacity of the facility. Appropriate vehicle headway along the road, increasing safety and reducing the chance of accidents will result in more travel satisfaction. In this research, a study was conducted on the analysis and modeling of the time of vehicles in different climate conditions in the highway. The time data was analyzed with the aim of studying the weather conditions by lane, automobile pair, night and day and traffic volume from the grouped way and the models obtained from each group were analyzed. The results showed that, in general, the average of the time headway was higher in rainy conditions, and in most groups, the difference in mean headway in cases of heavy pursuit is more than the other.
    Keywords: Time Headway, Capacity, Traffic Flow, Level of Service
  • A.R. Mahpour, M. Pouryari *, M. Gholami Pages 61-70
    In terms of transportation, two main reasons for a crisis can be considered: a sudden drop in supply and an increase or a sudden change in demand. The sudden drop in supply occurs when the normal capacity of the network suddenly decreases due to natural or abusive factors. Increases or sudden changes in demand include changing demand for trips in general (total network demand), or part (part of the network demand), or changing demand (such as business trips, recreational activities, relief and emergency evacuation). Various approaches have been proposed in the literature to investigate the issue, in some of which they have investigated the effect of changes in supply and demand. In this paper, for evaluating crisis effect on intercity road, and changing travel patterns, the volume changes in the intercity roads of Kermanshah province have been evaluated. The results show that after the earthquake, the produced / attracted volume of the east of province has decreased. The earthquake-affected cities include the Salas-e Babaajani, Sarpol-e-Zahab and Qasr-e-Shirin which have increased up to 100% in comparing to volumes on a normal day. Key words: Crisis, Post- Crisis Situation, Demand Change, Intercity Roads, Kermanshah.
    Keywords: Post- Disaster, Earthquake, Transportation Network, Trip Demand, Kermanshah
  • H. Shafiabadi, M. Abbaspour Pages 71-84

    By identifying and prioritizing factors affecting the location of ship scrapping site, would make the right decision about the ship will be scrapped on site, until Intended place have not any social and environmental problems for other industries in the region. Therefore, such a location is chosen in the range of less time and with greater certainty. The aim of this study is to identify and prioritize the factors affecting the establishment of ship scrapping industry by examining the literature review and comments population. For this purpose, data resulted from the distribution of the two-stage questionnaire were analyzed by using AHP model and Expert Choice 11, SPSS22 software. The results showed that, among the main criteria, environmental indicators are top priority with final weight of 0.478. Among the transport subgroups, close to port, docks and access to maritime transport services with 0.614, among the technical and physical subgroups, tidal water differences with 0.244, among the social and economic subgroups, the optimal distance from the metropolitan area (pollution prevention and settlement) with 0.376, among the resources and energy subgroups, access to gas pipelines 0.508 and among the Environmental, national and international treaties subgroups relating to the protection of the sea environment with 0.339 were identified as the most important priority in the relevant criteria.

    Keywords: Ship Scrapping Industry, Maritime Transportation, Ship Scrapping Site, AHP Model
  • J. Hejazi * Pages 85-104
    The population in mega cities in this era is facing and enormous increase, although infrastructure especially the urban transport has not been able to compete this growth, therefore the traffic congestion within these cities has increased in multiple. In this regard managing the zoning codes and traffic easing by the use of traffic simulations software has become essential. The purpose of this research is to focus on the urban traffic flow analysis of Kianabad and kianpars district in Ahvaz mega city by software simulator modeling.
    The method used in this research is based of practical and Descriptive- Analytical research. For the purpose of conceptual research the use of data gathering through library and E-journal documents and for the traffic data by field registering of traffic flow and number have been the main sources of this research. The analytical stage the research has used Arc-Gis and AIMSUN software in order to simulate and develop the necessary map.
    The research findings indicate that among four analyzed scenarios in this research, the one way direction scenario, installation of traffic light scenario, network management scenario and the mass transport scenario in relative order have the higher quality output in easing traffic flow in the AIMSUN model. Finally network of one way street scenario and the installation of traffic lights have the higher positive effect in the easing of traffic flow. It is important to emphasize that without the land use management and forecasting in all scenarios the modeling may result with problems in effectiveness.
    Keywords: Traffic Flow, Scenario, Land Use, Ahvaz Mega City, AIMSUN Simulation Model
  • A. Kavussi, H. Taghavi Zavareh *, M. Ebrahimzadeh, M. Ahmadi Pages 105-113
    Rutting and stripping are among the main distresses that occur in flexible pavements. Moisture damage will result in other distresses such as cracking, raveling and rutting. In this study, rutting and stripping resistance of asphalt mixtures containing different percentages Googas (30, 40 and 50 percent) were evaluated and compared with asphalt mix control under the same conditions. The optimum binder content was obtained from Marshall Method of mix design. The effects of varying googas contents on moisture susceptibility of asphalt mixes were investigated using Indirect Tensile Strength (AASHTO T-283) test. Rutting of this mixes were investigated using Marshall Quotient (ASTM D-1559) test. Marshall Quotient test was performed at temperatures of 45 and 60 ° C. Marshall Quotient test results show that the addition of googas increased the rutting resistance of the asphalt mixes. Indirect tensile test results show that the addition of googas does not increased resistance to moisture susceptibility. Therefore, anti-stripping additives should be used.
    Keywords: Hot Mix Asphalt, Sulfur-Polymer, Rutting, Moisture Susceptibility
  • A. Bakhshipour Sedaposhte *, B. Alinejad Pages 115-131
    Structural safety has always been key to designing civil engineering projects for engineers. One of the mechanisms in which the structure is defeated and has attracted considerable attention in decades is related to progressive destruction in which one or more structural members suddenly fail due to an accident or terrorist attack, etc. The building is progressively degraded. Progressive degradation is a relatively rare event in which unconventional loads cause local damage and the structure spreads due to the lack of continuity, ductility and indeterminacy of damage. In simple words, progressive failure in structures can be defined as a chain reaction in which, under a particular cause, local injury occurs in a relatively small area of ​​the structure and, in the event of this local injury, into other parts It extends from the structure and ultimately results in total failure of the structure. In this article, the authors explain the concepts and methods of progressive degradation to the audience first and then present the concept and theory of this phenomenon in a simple language by providing some useful examples of the progressive failure analysis in a variety of steel structures. Finally, the results obtained from the analysis and stability of steel structures against the phenomenon of progressive deterioration are presented.
    Keywords: Progressive Collapse, Structural Steel, Structural Failure, Frame Bending, Steel Bracing
  • K. Peykarjou, T. Mohammadi, Sh. Dehghan Pages 133-150
  • Sh. Arshadnejad *, M. J. Arab Pages 151-159
    Compressive and tensile strength of intact rocks are very important to analyze of rock slope stability and tunnels stability. The physical properties of rock such as porosity and density as physical parameters of the rock that affects strength are of utmost importance. Finding a relationship between the physical properties and strength of rock may be innovative and easy method to estimate the mechanical strength of rocks. In this paper, conducting simple field tests and establishing relationships between them, it has been tried to present relations for replacing simple tests with costly and time-consuming laboratorial test in the field. The tests are conducted on some samples of magnetite iron ore with different densities for each test. Samples have collected Sarvian Mine, near Delijan. After performing these tests, each of the parameters was studied and compared with each other mutually in order to determine their effects on each other and the relationship between them is obtained as two experimental models with correlation coefficient of 0.74 and 0.65. In addition to models obtained, a two parameters model was suggested with the correlation coefficient of 0.74 for the best model.
    Keywords: Porosity, Density, Tensile Strength (Brazilian), Magnetite
  • M.R. Soleymani Kermani * Pages 161-174
    Road surfaces always require having a certain degree of skid resistance for a variety of vehicles; so that drivers can safely perform braking and sudden necessary maneuvers. If there is not enough skid resistance in different places on the roads, vehicles control can be diminished and ultimately lead to accidents. As the skid resistance of a road surface decreases, the accident rate increases. More than one-third of the accidents occur on the wet roads in the world, resulting in very high fatal and injury accidents each year. Iran is among the top 10 countries in terms of number of accident in the world; therefore, identifying efficient and cost effective policies to measure the network skid resistance in Iran is very important. At present, different methods and devices have been used in different countries to measure skid resistance in various highway networks. However, there is no unique standard method to measure skid resistance in the countries of the world. So far, this issue has not been addressed in Iran. In this paper, in order to measure the network skid resistance of Iran’s road networks, different methods and tools has been investigated and, as a result, policies and appropriate methods for Iranian road networks have been suggested.
    Keywords: Road Network, Skid Resistance, Accidents, Measurement Tools
  • S. Sh. Hasaninasab *, A. Sharifi Rad, M. Zahedi Pages 175-182
    Speed is one of the main causes of financial and psychological damage in crashes. Using traffic control cameras is one of the common ways to manage speed. The function of this tool is due to the limited space available in the pieces before and after the installation of the camera, so that in addition to the accidental points, we can also estimate the incident areas. In this study, speed information was collected in three sections before installation of the camera, its installation location and the next installment. The velocity changes in the three phases of the speed of the previous unit and the installation site, the speed of the next piece and place of installation, the speed of the previous piece and the later part were examined. Data analysis was done by SPSS software. Correlation coefficient and dependent t test were used for data analysis. There is a correlation between the speed of the location of the camera installation and the previous piece, in the 95% confidence interval. There is a significant difference in the speed of the installation site and the previous piece. The performance speed in the piece after the installation site at the speed of performance at the installation site of the camera is not correlated, but there is a significant difference between these two pieces. The speed of performance in the piece after the installation site with the speed of performance in its previous section has no correlation and performance is not significant in these parts.
    Keywords: Functional Speed, Relaxation Measures, Speed Management
  • A.A. Goharpour, P. Ebrahimnejad *, B. Farhang Moghaddam Pages 183-194
    Depending on their implementation time, significance, indicators, and priorities, road construction projects offer various decision-making methods to project managers and executives. In other words, the choice of the decision-making method is arguably a multiple-criteria decision-making by itself which calls for the development of new models and frameworks. Accordingly, an approach for road construction project support in managerial decision-makings was offered in this study. The functional framework and explicable macro-level results were then analyzed using the analytical hierarchy process (AHP), TOPSIS, and ELECTRE methods. Finally, the projects of the studied province (Bushehr, Iran) were examined and ranked based on the identified priorities in AHP, TOPSIS, and ELECTRE and the results and suggestions were offered.
    Keywords: Building Roads, Optimization, Decision-making, Multiple Attribute, Road Construction
  • K. Aghabayk *, M. Ramezani Pages 195-206
    Heavy vehicles have different physical and functional characteristics in comparison with light vehicles. The average mile traveled by these vehicles is much more than passenger cars. Heavy vehicle drivers are usually more experienced at the same time are more often exposed to fatigue compared with passenger car drivers. In addition, maneuverability, acceleration and braking capabilities of these vehicles are less. Therefore, a design that is appropriate for general automobiles may not be appropriate for this group and cause serious problems and accidents. On the other hand, the probability of mistakes occurring from passenger car drivers in facing heavy vehicles is high as they do not fully understand the capabilities and limitations of heavy vehicles and expect them to be similar to their own. As the result, the rate of traffic accidents caused by heavy vehicles are higher than passenger cars and many of them are fatal and injury crashes due to the physical characteristics of heavy vehicles. It should be noted that most victims belong to other vehicles that are involved in the accidents. With these explanations, the importance of addressing heavy vehicle safety issues in order to reduce their accidents become more evident. This paper reviews and presents actions that will enhance the safety and reduce the crashes of this particular group of vehicles.
    Keywords: Safety Measures, Road Safety, Heavy Vehicle, Accident