فهرست مطالب

فصلنامه جاده
سال بیست و ششم شماره 3 (پیاپی 96، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/15
  • تعداد عناوین: 19
|
  • امیر رضا حدادی، امیر ایزدی ، حسن دیواندری صفحات 1-14
    از آنجایی که حفظ ایمنی و کیفیت راه از مهم ترین فاکتور ها در ساخت و طراحی روسازی جاده است، استفاده از آسفالت متخلخل به عنوان مدلی از روسازی هدایت کننده آب این امکان را می دهد تا در شرایط بارندگی، ایمنی جاده حفظ شود و خطرات ناشی از شرایط نامناسب جوی تا حدود زیادی کاهش یابد. با توجه به مدل ساخت روسازی آسفالت متخلخل، توجه به کیفیت و دوام آن از مسائل مهم در طراحی این نوع از مخلوط های آسفالتی است. کارشناسان و محققین، بکارگیری مصالح نوین و افزودنی ها را جهت بهبود علمکرد آسفالت متخلخل پیشنهاد نموده اند. یکی از این مصالح که در ساخت آسفالت های گرم متداول مورد توجه قرار گرفته است، ضایعاتی به نام سرباره فولاد بوده که نتیجه مثبت آن در عملکرد مخلوط آسفالت گرم مشخص شده است. در این تحقیق جهت بررسی دقیق تر، استفاده از ریزدانه های سرباره به عنوان فیلر در آسفالت متخلخل با ریزدانه های سنگ کوهی مقایسه شده است. نتایج حاصل از انجام آزمایشات عملکردی نظیر کانتابرو و حساسیات رطوبتی (لاتمن) مشخص نمود که بکارگیری سرباره فولاد بعنوان فیلر نه تنها بهبودی در عملکرد مخلوط آسفالت متخلخل را به همراه نداشته است بلکه کاهش خواص عملکردی را نیز منتج شده است. همچنین در این پژوهش ضمن بررسی دلایل نتایج کسب شده پیشنهادهایی جهت بهبود عملکرد آسفالت متخلخل سرباره ای ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آسفالت متخلخل، حساسیت رطوبتی، سرباره فولاد، فیلر، کانتابرو
  • کیوان آقابیک، مهدی رمضانی صفحات 15-24
    جریان های مستقیم و گردشی در تقاطع با ایجاد تداخل بین وسایل نقلیه با هم، وسایل نقلیه با عابر پیاده و یا وسایل نقلیه با دوچرخه، باعث بروز تصادف می شوند. به همین علت اگرچه تقاطع ها تنها بخش کوچکی از شبکه راه را تشکیل می دهند، اما نقاط تمرکز تصادف می باشند. تقاطع های چراغدار به طور کلی شلوغ ترین نوع تقاطع بوده و نقش مهمی در ایمنی از جمله تصادفات منجر به فوت دارند. عملکرد تقاطع های چراغدار پیچیده بوده و فاکتورهای زیادی در مسائل ایمنی آن موثر است. طرح هندسی و کنترل ترافیکی مناسب تقاطع می تواند منجر به عملکرد کارا و ایمن تقاطع شود. لذا این مقاله در ابتدا به تشریح اقدامات مربوط به اصلاح هندسی و ارتقای تجهیزات کنترل ترافیک در تقاطع های چراغدار جهت بهبود ایمنی آنها می پردازد. هرچند مشکلات ایمنی در تقاطع های چراغدار ضرورتا تنها با اقدامات مهندسی حل نمی شود. لذا ممکن است نیاز به اقدامات دیگری همچون کمپین های اطلاع رسانی عمومی یا اعمال قانون برای ارتقاء ایمنی در تقاطع باشد. مطالعه پیش رو علاوه بر این اقدامات به تشریح سایر راهکارهای زیربنایی مرتبط جهت ارتقای ایمنی تقاطع های چراغدار می پردازد تا ابزار کاملی در اختیار مهندسین و متخصصین راه در هنگام طراحی یا رفع مشکلات ایمنی قرار دهد.
    کلیدواژگان: اقدامات ایمنی، تقاطع های چراغدار، ایمنی راه، تصادفات
  • مهدی آشتیانی، امیرعلی مصطفوی مقدم صفحات 25-44
    امروزه در شهر های بزرگ، مترو ها و تونل های شهری به عنوان یکی از کلیدی ترین و مهمترین اجزای شبکه حمل و نقل شهری و زیرساخت های آن به شمار می آیند. احداث این نوع زیرساخت ها در کشورهای توسعه یافته و حصول نتایج مناسب از بکارگیری آن ها در کاهش مشکلات حمل ونقل شهری، لزوم توجه به استفاده گسترده از این مستحدثات را در کشورهای در حال توسعه اجتناب ناپذیر می نماید. از طرفی، طراحی و اجرای چنین پروژه های عظیمی در داخل کشور که هزینه قابل توجهی برای ساخت آن صرف می شود، همواره ممکن است با خطرات و تهدیدهایی همراه باشد. این خطرات و تهدیدها همواره به عنوان یکی از اصلی ترین چالش های حرفه تونلسازی در هر سه فاز طراحی، اجرا و بهره برداری محسوب شده و برای نیل به پیشرفت و توسعه پایدار در زمینه ساخت و نگهداری سازه های زیرزمینی، بایستی مطالعه ایمنی و ارزیابی ریسک ناشی از وقوع آن ها به جد مدنظر قرار گیرد. در این خصوص، اولین گام شناسایی این نوع خطرات و تهدیدها و بررسی تبعات وقوع آن ها بر تونل های درون شهری است. در فاز بهره برداری، مطالعه و بررسی انواع خطرات و تهدیدهای مترتب بر تونل های درون شهری نشان می دهد که خطراتی از قبیل آتش سوزی (غیرعمدی) ، تصادف وسائط نقلیه، ورود آب های سطحی و سیلاب، زلزله و عدم توجه به بحث تعمیر و نگهداری و همچنین تهدیدهایی از قبیل انفجار، انتشار عوامل شیمیایی، بیولوژیکی، رادیواکتیویته، حملات سایبری، آتش سوزی (عمدی) و عملیات های خرابکارانه را بایستی در مبحث مدیریت ریسک و تامین ایمنی تونل های درون شهری لحاظ نمود.
    کلیدواژگان: ایمنی، تونل های درون شهری، تهدید، ریسک، خطر
  • محسن ابوطالبی اصفهانی، علیرضا افشاری صفحات 45-58
    پل های عابر پیاده امکان عبور غیرهمسطح ایمن عابران از عرض معابر را تامین می کنند. مشاهده شده با وجود پل عابر پیاده معمولی و حتی مکانیزه (پله برقی) ، عابران پیاده به صورت همسطح عبور می کنندکه در برخی موارد موجب تصادف می شوند. بنابراین علت مشاهده این رفتار عابران پیاده لازم است بررسی گردد. لذا هدف از این مطالعه بررسی تاثیر پل های عابر پیاده و مکانیزه شدن آنها در عبور غیر همسطح از معابر و پیشگیری و کاهش تصادفات و افزایش ایمنی عابران پیاده در زیر آنها، است. بدین منظور از پرسشنامه و تحلیل های آماری مربوطه که از مصاحبه روی شهروندان اصفهانی که ازروی پل های عابر پیاده و یا زیر آنها عبور کرده اند، استفاده شده است. همچنین از آمار تصادفات عابران در سال های 1391 الی نیمه اول سال 1395 در محل پل های تحت مطالعه، استفاده شده است. آمار تصادفات و نتایج مطالعه میدانی نشان داد پل های عابر پیاده معمول و یا مکانیزه (پله برقی) دارای اثربخشی مناسبی نبوده اند، لذا وجود آسانسور در پل ها می تواند به مقدار قابل توجهی باعث بالارفتن اثر بخشی آنها گردد. علاوه براین ایجاد نرده با توجه به آمار و نظرات مصاحبه شوندگان در جلوگیری از عبور همسطح اجتناب ناپذیر است. آموزش، تامین امنیت اجتماعی و جلوه های بصری زیبای پل ها در جذب عابران تاثیرگذار بوده و نیاز به به یک برنامه پیشگیرانه و توجه ویژه است. تجهیز پل های مکانیزه به آسانسور و نرده در پیشگیری از تصادفات زیر پل های عابر پیاده محرز بوده و آموزش عابران، ایجاد امنیت اجتماعی بیشتر و زیبا سازی پل ها در عبور از آنها بسیار موثر است.
    کلیدواژگان: ایمنی، پل عابر پیاده، پل مکانیزه، تصادفات، عابر پیاده
  • محمدرضا سلیمانی کرمانی صفحات 59-76
    احیا کردن بافت از دست رفته روسازی جاده ها یکی از انواع راهکارهای مهم نگهداری بزرگراه های پر ترافیک است. حتی با پیشرفته ترین مصالح ساختمانی و فناوری های امروزه، بزرگراه های شلوغ در نهایت به دلیل ترافیک بیش از حد و اثرات آب و هوایی مقاومت لغزشی خود را از دست می دهند. باران، برف و یخ، همراه با حجم زیاد تردد وسایل نقلیه، می تواند سطح جاده ها را از بین ببرد و یا صیقلی نماید. از دست رفتن اصطکاک به معنی عدم توقف خودرو در فاصله ایمن است و هنگامی که فاصله توقف افزایش یابد موقعیت خطرناک به وجود می آید و منجر به تصادف می گردد. نقاطقی در جاده ها، میادین و… وجود دارند که به دلایل صیقلی شدن نیاز به احیا کردن مقاومت لغزشی دارند. جاده ها یی که برای بازگرداندن ویژگی های لغزشی آسفالت عملیات احیا کردن اجرا شود به نوبه خود از سطح بالا تر ایمنی برخوردار می گردند. در حال حاظر با استفاده از تکنیک های چندگانه، می توان دوباره از سطح موجود استفاده نمود که بسیار هم مقرون به صرفه است و نیاز به اجرای روسازی جدید نمی باشد. در این مقاله روش های مختلف احیا کردن مقاومت لغزشی سطوح آسفالتی صیقل یافته پرداخته شده و جایگاه استفاده از هر روش تعیین شده است.
    کلیدواژگان: مقاومت لغزشی، احیا کردن، ضریب اصطکاک، صیقلی شدن
  • محمد مهدی خبیری، سیدجواد طباطبایی صفحات 77-89
    پیاده روها جزئی از شبکه جابه جایی شهری هستند،ولی ایمنی وبهسازی این شبکه در مقایسه با گسترش سیستمهای حمل ونقل موتوری کمتر مورد توجه محققین، و تصمیم گیران شهری قرار گرفته است. کم توجهی به پیاده روها باعث ناکارآمدی آنها باعث افزایش حوادث عابرین پیاده وکاهش بهره وری می گردد،شناخت مسائل ژئوتکنیکی بستر و انتخاب مصالح مناسب مشکلات ثانویه ای در وقوع خرابی های سطحی رویه در این فضاها محدود می نماید. روش تحقیق انتخاب شده بر پایه مطالعات مروری و کتابخانه ای و بازدیدهای میدانی از ناحیه مورد بررسی است. در مطالعه موردی پیاده رو ومحوطه سازی بوستان روستایی مورد توجه قرارگرفت وآزمایشهای شناسایی خاک بستر و تعیین خواص خمیری و تراکم انجام گرفت. در نهایت ضمن پیشنهاد مقطع مناسب رویه سازی براساس دستورالعملهای فنی، برای تامین مقاومت لایه زیرین دو گزینه تامین دانه بندی مناسب و تامین مقاومت به کمک افزودنی آهک مقایسه شد. نتایج حاکی از آن است که اضافه کردن مصالح سنگدانه ای به علت آسیب کمتر به محیط زیست مناسبترو از نظر اقتصادی نیز به طور متوسط %12 ارزان تر است.
    کلیدواژگان: زیرسازی، پیاده رو، رویه و کف سازی محوطه، عابرین پیاده، اصلاح دانه بندی
  • سید فرزین فائزی، حمید اهرابی صفحات 91-100
    ساختار بازار تاریخی تبریز به لحاظ دارا بودن گذرهای کم عرض و عدم امکان تعریض مسیرها، به لحاظ ساختار تاریخی موجود، دیگر پاسخگوی تردد و حمل ونقل کالا نیست. بنابراین هدف اصلی از این تحقیق، ساماندهی حمل ونقل کالا در بازار تاریخی تبریز است به طوریکه به ساختار تاریخی بازار نیز آسیب نرساند. روش انجام این تحقیق از نوع توصیفی و از نظر هدف کاربردی هست. اطلاعات لازم برای تحقیق حاضر از مصاحبه با خبرگان و پرسش نامه جمع آوری شد. پرسش نامه ها توسط کسبه و مغازه دارها، افراد فعال در امور حمل و نقل در بازار، جمعیت مراجعه کننده به بازار و مصاحبه با صاحب نظران تکمیل شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS16 با استفاده از آزمون آماری شامل آمار توصیفی، آمار استنباطی، آزمون کولموگرف - اسمیرنوف (K- S) تجزیه و تحلیل شد. مهمترین نتایج حاصل از تحقیق بیانگر این هست که با اختصاص ساعاتی خاص (صبح زود و نزدیک های ظهر) جهت امر حمل ونقل کالا، محدودیت ترافیکی برای وانت بارها برای بارگیری و تخلیه بار در ورودی های اطراف بازار، استقرار کیوسک نگهبانی در ورودی های بازار برای کنترل عبور و مرور باربرها، استفاده از لباس فرم برای باربرها و تغییرات در فرم ساختاری گاری های سنتی، توپ دار کردن جنس لاستیک گاری ها و موتوردار کردن آن ها، برخورد با سد معبر کنندگان، استقرار دفتری در بازار که عهده دار امورات حمل ونقلی بازار باشد و نیز استفاده از کاروانسراها به عنوان بارانداز، می تواند در بهبود ساماندهی حمل ونقل کالا در بازار تاریخی تبریز، موثر واقع گردد.
    کلیدواژگان: حمل ونقل، بازار تاریخی، تبریز، کاروان سرا، بارانداز
  • مریم دهقانی زاده ، مهدی فلاح تفتی صفحات 101-118
    نرخ جریان اشباع تقاطع های چراغدار یکی از پارامترهای اساسی برای تحلیل و طراحی این تقاطع ها محسوب می شود. مقدار این پارامتر تا حد زیادی به شرایط و رفتار رانندگی در هر کشور بستگی دارد. از این رو، آئین نامه های تحلیل ظرفیت ترافیکی در کشورهای مختلف، مقادیر و روش های مختلفی را برای آن پیشنهاد نموده اند. تاکنون مطالعات معدودی به منظور برآورد این پارامتر در شرایط ترافیکی ایران انجام شده است، بنابر این، نیاز به مطالعات گسترده تر در این ضمینه تشخیص داده شد. در این مطالعه، امکان تعیین مناسب ترین آئین نامه از بین آیین نامه های معتبر در دسترس برای برآورد نرخ جریان اشباع در تقاطع های چراغدار ایران با مطالعه موردی بر روی تقاطع های چراغدار شهر یزد مورد بررسی قرار گرفته است. به این منظور، نرخ جریان اشباع هم به شکل میدانی و هم با استفاده از آئین نامه های ظرفیت راه های کشور های آمریکا، کانادا، استرالیا، مالزی، اندونزی و ایران برای 14 رویکرد تقاطعهای چراغدار این شهر محاسبه و با یکدیگر مقایسه شدند. اطلاعات ترافیکی موردنیاز با استفاده از روش فیلم برداری و نیز روش دستی برداشت شد. مقایسه نتایج میدانی برداشت شده و آئین نامه های ذکر شده نشان دادند که در حالت چپگرد حمایت شده، روابط ارائه شده در آئین نامه استرالیا و در فاصله نزدیکی از آن،آئین نامه ایران و در حالت چپگرد حمایت نشده، آیین نامه آمریکا بهترین نتیجه را ارائه دادند. این نتایج، مناسب نبودن روابط فعلی پیشنهادی در آئین نامه ایران برای شرایط حمایت نشده و لزوم تحقیقات بیشتر به منظور توسعه مدلهای جدیدتر را نشان داد.
    کلیدواژگان: تقاطعات چراغدار، سرفاصله زمانی اشباع، ضریب معادل سواری، ظرفیت تقاطع، نرخ جریان اشباع
  • حمید شیرمحمدی، امین طولابی نسب صفحات 119-134
    اگرچه انتخاب روکش آسفالتی در مواقع برخورد با خرابی های بتن آسفالتی سریع ترین و اقتصادی ترین گزینه به نظر می رسد اما ادامه و انتشار ترک های انعکاسی منجر به خرابی مجدد و زودرس این سیستم می گردد. برای آنکه متوجه پیچیدگی های ترک انعکاسی شویم می بایست به بهترین شکل مکانیسم رفتار این نوع ترک ها در روسازی آسفالتی را بشناسیم. بنابراین به منظور شناخت بهتر ترک های انعکاسی و توانایی تخمین سرعت رشد ترک و عمر روکش های آسفالتی تحت تاثیر این نوع خرابی ها در این تحقیق مدل اجزاء محدود روسازی های آسفالتی با خرابی ترک انعکاسی باضخامت ها و مدول الاستیسیته های مختلف به صورت خطی و غیرخطی با استفاده از نرم افزار ABAQUS بررسی گردیده است. در این مقاله موضوع عرض بحرانی ترک و بحرانی ترین نقطه اثر بار که منجر به ایجاد عریض ترین ترک در روسازی می گردد مورد بررسی قرار گرفته است. اما یکی دیگر از موارد کاهش خرابی در روسازی های آسفالتی که در معرض ترک انعکاسی هستند استفاده از موادی است که بتواند با کمترین هزینه بیشتریم مقاومت را در برابر خرابی از خود نشان دهد به همین جهت با بررسی مواد کامپوزیتی متفاوت به این نتیجه رسیدیم که استایرن بوتادین استایرن بهترین کامپوزیت برای اصلاح ساختار رویه آسفالتی است.
    کلیدواژگان: روسازی آسفالتی، ترک، آباکوس، کامپوزیت
  • امیرمسعود رحیمی، سجاد مرامی صفحات 135-144
    یافتن مسیر مناسب برای حل مسائل مسیریابی وسایل نقلیه در تحقیقات کاربردی حمل و نقل از جایگاه مهمی برخوردار است. در مقاله حاضر از الگوریتم جامعه مورچگان برای بهینه سازی حل مساله مسیریابی وسایل نقلیه با پنجره زمانی و اعمال محدودیت ظرفیت استفاده شد. در ابتدا الگوریتم مورچگان را بر روی مساله مسیریابی وسایل نقلیه با پنجره زمانی و محدودیت ظرفیت وسایل نقلیه کلاسیک اجرا شد. در این حالت از 9 مساله اجرا شده با 100 مشتری در 6 مساله جواب ها بهینه شده اند. در مرحله بعد، الگوریتم بر روی روش توسعه یافته ای از مساله مسیریابی وسایل نقلیه با پنجره زمانی پیاده شد. جواب های حاصله از اجرای مساله فوق بر روی 100 مشتری نشان می دهد که در تمامی مسائل جواب ها بهبود یافته اند. بیشترین کاهش هزینه مربوط به مساله R206 با 32. 72 درصد کاهش هزینه می باشد. بطور متوسط کمتر از 20 ثانیه برای اجرای هر مساله زمان لازم است.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، الگوریتم جامعه مورچگان، مساله مسیریابی وسایل نقلیه با پنجره زمانی و محدودیت ظرفیت وسایل نقلیه
  • مهرداد فرداد صفحات 145-159
    بتن غلتکی در دو زمینه کاملا مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. اولین زمینه کاربرد بتن غلتکی در سد سازی و دومین زمینه کاربرد آن در روسازی راه می باشد. یکی از پارامترهای مهم که امروزه در بحث اجرای انواع سازه های بتنی مورد توجه است، مسئله ی دوام آن می باشد. طراحان سازه های بتنی بیشتر به مشخصات مقاومتی این ماده توجه دارند درحالی که خرابی زودرس سازه های بتنی در مواردی که مشخصات مقاومت نیز رعایت شده درس های ارزشمندی را در مورد کنترل عامل های موثر در عدم دوام سازه های بتنی به ما می دهند. با توجه به استفاده بتن غلتکی روسازی در نواحی مختلف با شرایط گوناگون محیطی بررسی پارامترهای دوام بسیار حائز اهمیت می باشد، لذا هدف اصلی در این تحقیق بررسی اثر پدیده کربناسیون در بتن غلتکی روسازی می باشد. در این تحقیق بتن غلتکی با نسبت آب به سیمان ثابت 32/0 در عیارهای 270، 300، 330 و 350 ساخته شده و آزمایشات مقاومت فشاری، جذب مویینگی، مقاومت الکتریکی در سنین 7، 28 و 90 روز انجام شده است. در نهایت نتایج حاکی از آن است که افزایش عیارسیمان پارامترهای دوامی را بهبود بخشیده است. همچنین وقوع پدیده کربناتاسیون تاثیر بسزایی در عملکرد فیزیکی و دوامی بتن غلتکی ایجاد ننموده است. در نتیجه می توان گفت استفاده از بتن غلتکی روسازی در محیط شهری که پدیده کربناسیون در آن محتمل تر است، بلامانع است.
    کلیدواژگان: بتن غلتکي روسازي (RCCP)، کربناسيون، مقاومت الکتريکي
  • رضا جوادیان، مجید رنجبر *، عین الله جهانی صفحات 161-171

    امروزه مشکلات ترافیکی در شهرهای بزرگ زندگی انسانها را تحت شعاع قرار داده است. مشکلاتی که ارمغان صنعت و مدرنیته می باشند. انضباط ترافیکی و مقررات رانندگی متاسفانه توسط طیفی از رانندگان مقبول نبوده و رعایت
    نمی شود. استفاده از دوربین ها و تجهیزات الکترونیکی برای شناسایی و ثبت تخلفات رانندگی یکی از این راه کارها می باشد. هدف این تحقیق بررسی تاثیر دوربینهای ثبت تخلفات طرح زوج و فرد بر میزان قانون پذیری رانندگان می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف ، کاربردی است و دراین تحقیق از روش توصیفی -پیمایشی استفاده شده است ، جامعه آماری شامل رانندگان شهر تهران که تعداد نامحدود بوده است و حجم نمونه با توجه به تعداد نامحدود رانندگان از جدول مورگان استفاده گردیده که تعداد 384 نفر در نظر گرفته شد. از پرسشنامه محقق ساخته برای جمع آوری داده های تحقیق استفاده شد برای بررسی نتایج حاصل از پرسشنامه ها، با استفاده از نرم افزار آماری SPSS، تجزیه و تحلیل داده ها به دو شکل توصیفی و استباطی صورت گرفت. نتایج حاصل از بررسی های به عمل آمده بر روی جامعه نمونه رانندگان نشان می دهد که تاثیر دوربین های ثبت تخلفات طرح زوج و فرد بر رفتار ترافیکی رانندگان، انضباط ترافیکی ، کاهش تخلفات و مدیریت رانندگان شهر تهران تا حد زیادی مثبت است. نتایج حاصل گویای این است که دوربین های زوج وفرد به عنوان یکی از راهکار های تاثیر گذار در کاهش قانون گریزی و کاهش تخلفات رانندگان در راستای آرام سازی ترافیک می باشد. هم چنین استفاده از دوربین های زوج وفرد باعث کاهش حجم ترافیک و کاهش تصادفات می شود.

    کلیدواژگان: دوربین، طرح زوج و فرد، قانون پذیری، تخلفات، مدیریت، تاثیر
  • علی منیری، مجید گرامی ولندانی صفحات 173-178
    تقاطعات از مهم ترین عناصر شبکه حمل ونقل شهری محسوب می شوند. انتخاب نوع تقاطع کمک شایانی به کاهش زمان سفر، کاهش مصرف سوخت، افزایش ایمنی می کند. تقاطع های هم سطح اشباع در ابتدا سعی می شود با ارائه راهکارهای ساده و معمول ساماندهی شوند اما چنانچه این راهکارها کافی نباشند غیر هم سطح کردن تقاطع گزینه مناسبی می باشد. تقاطع تک نقطه ای درون شهری (SPUI) به دلیل اشغال فضای کمتری از حریم راه نسبت به سایر تقاطعات غیر هم سطح در طراحی های درون شهری یکی از گزینه های مناسب برای تقاطعات با حجم ترافیک بالا می باشد. تقاطعات دسته پارچی (jughandle) نیز گزینه مناسبی برای روان کردن ترافیک مربوط به گردش به چپ در تقاطعات هم سطح می باشند که ازنظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه هستند. در این مطالعه، بامطالعه موردی بر روی تقاطعی در شهر اصفهان و مدل سازی این تقاطع در نرم افزار Aimsun، به مقایسه عملکرد تقاطعات تک نقطه ای درون شهری و تقاطع غیر هم سطح ساده و دسته پارچی پرداخته شده است. نتایج حاکی از آن است که تقاطعات دسته پارچی و تک نقطه ای درون شهری به ترتیب 40% و80% از زمان تاخیر مسافرین را کاهش می دهند. هم چنین تقاطعات دسته پارچی گزینه های اقتصادی و ایمنی برای بهبود وضعیت تقاطعات پر ترافیک می باشند.
    کلیدواژگان: زمان سفر، تقاطع دسته پارچی، تقاطع تک نقطه ای، تقاطع هم سطح اولیه
  • عباس شیخ فرد، فرشیدرضا حقیقی، محمد آزموده، سعید منصوری صفحات 179-188
    خسارات ناشی از تصادفات جاده ای، هزینه های قابل توجهی را به بدنه اقتصاد کشور تحمیل می کند. ممیزی ایمنی راه از جمله اقداماتی است که می تواند با شناسایی عوامل زمینه ساز وقوع تصادفات، منجر به کاهش تصادفات و در نتیجه خسارات مالی ناشی از آن شود. محور بابل به بابلسر و بالعکس به طول 18 کیلومتر واقع در استان مازندران از جمله محورهای پرتردد استان است که همواره به عنوان مسیر ترانزیتی و گردشگری مسافرین مورد استفاده قرار می گیرد. لذا با توجه به اهمیت محور، در
    پروژه ی حاضر به ممیزی ایمنی راه در مسیر پرداخته شد تا عوامل اصلی زمینه ساز وقوع تصادفات شناسایی گردند. بدین منظور محور مورد نظر به 18 قطعه ی یک کیلومتری تقسیم بندی شد و مطابق با آیین نامه اصول ممیزی ایمنی راه های کشور، مطالعات ایمنی آن صورت گرفت. پس از ممیزی ایمنی راه در محور مورد نظر، میزان هزینه های اصلاحی مشکلات شناسایی شده با استفاده از فهرست بهای راه، راه آهن و باند فرودگاه سال 1396 محاسبه شد. خرابی های روسازی، نقص در خط کشی مسیر و همچنین تابلوگذاری، از مواردی بودند که در این پژوهش مورد مطالعه قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: ایمنی، خرابی روسازی، خط کشی مسیر، تابلوگذاری، هزینه
  • پریسا بازدار اردبیلی، پیمان پژمان زاد صفحات 189-198
    مصرف انرژی، رشد اقتصادی و آلودگی هر سه اجزای نظام تولیدی اقتصاد هستند که بررسی ارتباط سه گانه ی آن ها برنامه ریزان را به ارائه راهکارهای مناسب برای نیل به اهداف اقتصادی همراه با حفظ محیط زیست رهنمون می کند. هدف مقاله ی حاضر بررسی روابط کوتاه مدت و بلندمدت بین مصرف انرژی، رشد اقتصادی و آلودگی زیست محیطی در بخش حمل ونقل ریلی است. ازاین رو با استفاده از رویکرد الگوی خود بازگشت با وقفه های توزیعی و مدل تصحیح خطا به بررسی روابط بین این متغیرها در دوره 94-1383 پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که کشش مصرف انرژی در بخش حمل ونقل ریلی نسبت به آلودگی زیست محیطی بخش حمل ونقل ریلی کشور در کوتاه مدت و بلندمدت به ترتیب 27و 43 می باشد و حاکی از آن است که با افزایش مصرف انرژی، شاخص آلودگی زیست محیطی در بخش حمل ونقل ریلی کشور افزایش می یابد. همچنین کشش تولید ناخالص داخلی نسبت به آلودگی زیست محیطی در بخش حمل ونقل ریلی در کوتاه مدت و بلندمدت به ترتیب 4/0و 08/0 می باشد که نشان می دهد با افزایش تولید ناخالص داخلی در بخش حمل ونقل ریلی کشور، آلودگی زیست محیطی در این بخش افزایش می یابد. هم چنین علامت ضریب جمله ی تصحیح خطا مطابق انتظار، منفی است، که نشان می دهد عدم تعادل ها در کوتاه مدت تعدیل می شوند تا رابطه ی تعادلی بلندمدت ایجاد شود. مقدار این ضریب 36/0- است که به معنی تعدیل36 درصدی در هر دوره تا برقراری تعادل بلندمدت است.
    کلیدواژگان: مصرف انرژی، آلودگی زیست محیطی، حمل ونقل ریلی، الگوی خود بازگشت با وقفه های توزیعی، مدل تصحیح خطا
  • سید شهاب حسنی نسب ، سجاد یدالهی ده چشمه صفحات 199-208
    مسائل زیست محیطی به یکی از مهمترین چالش های دنیای امروز بدل شده است. فرایند تولید و تراکم آسفالت گرم به دلیل مصرف زیاد سوختهای فسیلی و تولید آلودگی های مربوطه به یک صنعت پرهزینه تبدیل شده، جهت حل این معضل، راه های گوناگونی پیشنهاد شده که یکی از آن ها استفاده از آسفالت سرد بازیافتی است. در ساخت آسفالت بازیافتی استفاده از یک فیلر مانند سیمان ضروری است. تولید سیمان مستلزم ایجاد آلاینده های گلخانه ای است. به منظور کاهش این آثار مخرب و نیز به منظور بهبود خواص مکانیکی آسفالت بازیافتی می توان از مواد افزودنی دیگری به جای سیمان در این نوع آسفالت استفاده کرد. در این پژوهش با افزودن نانوآهک به امولسیون قیر به جای سیمان در آسفالت بازیافتی، جهت بهبود خواص خستگی آسفالت استفاده شده است. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات بصورت مقایسه ای و بر اساس نمودارهای بدست آمده از آزمایشهای تجربی خواهد بود. در این پژوهش تنش کششی، کرنش کششی، و مدول سختی نمونه آسفالتی توسط آزمایش خمش چهار نقطه ای با ساخت تیرچه خمشی اندازه گیری شد. بر اساس نتایج بدست آمده، مقایسه میان مدول سختی دینامیکی برای نمونه های با درصد وزنی مواد افزودنی متفاوت نشان می دهد مدول سختی نمونه آسفالتی با افزودن نانو آهک بهبود می یابد. میانگین مدول سختی برای نمونه دارای 2. 5 درصد وزنی نانوآهک بیشترین و برای حالت بدون نانوآهک، کمترین مقدار را داراست.
    کلیدواژگان: آسفالت بازیافتی، مدول سختی، نانوآهک
  • رعنا خوشدل نیت، مجید پرچمی جلال*، مهدی روانشادنیا صفحات 209-232

    با توجه به پیشرفت بشر در حوزه زیرساخت ها و افزایش پیچیدگی پروژه های عمرانی، بحث نگهداری و نحوه بهره برداری از آن ها، تبدیل به موضوعی گشته که از حساسیت قابل توجهی برخوردار است؛ زیرا مسئله مذکور ارتباط مستقیمی با میزان سوددهی و تداوم زیرساخت مربوطه دارد. ازاین رو، قراردادهای منعقده در حوزه خدمات نگهداری می تواند به طور قابل ملاحظه ای از مفهوم ساده خود به یک روند پیچیده تغییر نماید. عدم درک صحیح از ابعاد فنی و حقوقی قراردادهای خدمات نگهداری، سبب کاهش میزان سوددهی، افزایش هزینه ها، کاهش کیفیت و بازدهی، هدررفت سرمایه و غیره می شود. بدین منظور این مقاله به دنبال بررسی انواع قراردادهای خدمات نگهداری و بخش های مختلف موجود در آن بوده تا بتوان برای اعمال موفقیت آمیز خدمات نگهداری پروژه، قراردادی متناسب با موضوع پروژه انعقاد و اجرا نمود. ابزارها و روش های گردآوری اطلاعات موجود در این پژوهش عبارتند از بررسی و مطالعه کتب، مقالات، اسناد و مدارک معتبر.

    کلیدواژگان: انواع قراردادهای خدمات نگهداری، چالش ها، زیرساخت ها، قراردادهای خدمات نگهداری سنتی
  • علیرضا ماهپور، فرزین ایمان، مهیار گرانمهر صفحات 233-242
    یکی از الزامات توسعه ملی افزایش دسترسی میان شهرهای کشور است. این ارتباط به تسهیلات حمل و نقل بین شهری وابسته است. پایانه های مسافری بین شهری، محل تغییر نوع وسیله حمل و نقل درون و برون شهری مسافر بوده و نقش عمده ای در تبادلات بین شهری به عهده دارد. تنوع طبقه بندی شهر ها از یک سو و وجود قوانین خاص مترتب با این طبقه بندی ها منجر به عدم توجه به شهر های متوسط، کوچک و گاهی بزرگ در امر برنامه ریزی کاربری زمین شده است. مکان یابی فعالیت های مختلف در سطح شهر های ایران، یکی از مشکلات شهری است که گریبان گیر مدیران و مشاوران شهری شده است. هدف از این مقاله مکان یابی پایانه جدید مسافری بین شهری شهرستان کاشان با اتکا به روش های کلاسیک مکان یابی و رعایت ملزومات ملی- بومی شهرستان است. در این مطالعه ابتدا سه گزینه پیشنهادی جهت مکان جدید پایانه معرفی و سپس امتیاز دهی این گزینه ها بر اساس نشریه 352 انجام می شود و درنهایت گزینه برتر مکان جدید پایانه مسافر بری معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: حمل و نقل بین شهری، پایانه مسافر بری، مکان یابی، حمل و نقل همگانی
  • علی جهان، سید محمد مهدی خاتمی، افشین عباسپور صفحات 243-257
    افزایش قابل توجه سوانح رانندگی و از دست رفتن جمع زیادی از هموطنان، ضرورت تحلیل ریسکهای احتمالی سفر با اتوبوس را بیش از پیش نمایان می کند. تجزیه و تحلیل عوامل شکست و آثار آن( (FMEA معمولا برای شناسایی و اولویت بندی حالات بالقوه خرابی در یک سیستم، محصول، فرآیند و یا سرویس،بکار می رود. این تحقیق بیانگر کاربردی جدید از روش FMEA می باشد که در ارائه سریعترین اقدامات در مواجهه با عوامل متعدد حادثه ساز در سوانح جاده ایی اتوبوس ها یاریگر است. مسلما رتبه بندی عوامل حادثه ساز و تمرکز بیشتر بر روی عوامل با رتبه های بالاتر، اقدامی موثر و اثر بخش در کوتاه ترین زمان ممکن برای کاهش خسارات جانی خواهد بود. اولین سطح برای کاهش ریسک، سوانح اتوبوس هایی است که در سالهای گذشته تولید شده و در حال تردد در جاده ها می باشند. این تحقیق با همکاری جمعی از مهندسین با سابقه شرکت عقاب افشان که در سال های اخیر بطور مستقیم در جریان سوانح مربوط به اتوبوس های اسکانیا بوده اند،انجام شده است. در این مطالعه با استفاده از تعاریف جدید و با توجه به آمار بررسی مربوط به 2063 اتوبوس اسکانیا فراخوان شده، روش جدیدی برای بررسی سوانح جاده ایی ارائه شده که FMEA سوانح Crash FMEA نام گذاری شده است. در این تحقیق تلاش شده است مجموعه اقداماتی است که می بایست از جانب شخص راننده، مراکز خدمات پس از فروش و پلیس راهور در راستای کاهش ریسک حوادث جاده ای اتوبوس قابل انجام است، اولویت بندی شوند.
    کلیدواژگان: سوانح جاده ایی، اتوبوس، حمل و نقل، تجزیه و تحلیل عوامل شکست
|
  • A.R. Haddadi, A. Izadi, H. Divandari Pages 1-14
    Since preserving the safety and quality of road is among the most important factors in designing and constructing pavements, using porous asphalt as a model of water guiding pavement makes an opportunity to maintain the road safety in raining condition and reduces greatly the risks due to improper climate conditions. Regarding to the construction model of porous asphalt pavement, attention to its quality and durability are among the important issues in designing this type of asphalt mixtures. Experts and researchers have suggested using modern materials and additives in order to improve the function of porous asphalt. One of these materials which is paid attention in using hot common asphalt (HMA) is a waste named steel slag that its positive effects have been seen frequently in function of hot asphalt mixtures. In this research, using slag fine-aggregates as filler in porous asphalts has been compared to fine-aggregates of mountain rocks in order to investigate more accurately. The results obtained from the function tests like Cantabro and moisture sensitivity (lottman) specified that using steel slag as filler not only has improved the function of porous asphalt mixture, but also it has led to decline in functional properties. Moreover, in this research, the causes of obtained results have been reviewed and then, some suggestions have been posed to improve the function of slag porous asphalt function.
    Keywords: Porous Asphalt, Steel Slag, Filler, Cantabro Test, Moisture Susceptibility
  • K. Aghabayk, M. Ramezani Pages 15-24
    Intersections with crossing and turning movements create potentials for vehicle-vehicle, vehicle-pedestrian, and vehicle-bicycle conflicts. Therefore, although intersections constitute a very small portion of the highway system, they are likely points for traffic crash concentrations. Signalized intersections are generally the busiest type of intersections and thus play a key role in the highway safety problems including fatal crashes. Signalized intersections are operationally complex and many factors contribute to their potential safety problems. Good geometric design combined with good traffic control can result in an efficient and safe intersection. So, this paper presents the associated strategies firstly as the fundamental measures to promote intersection safety. However, safety problems at signalized intersections cannot always be solved only with engineering countermeasures. Public information campaigns or enforcement of traffic regulations may be required to promote intersection safety. The current study explains these measures besides other intersection-related infrastructure treatments to provide a comprehensive tool which can help road engineers and professions while designing or dealing with safety issues.
    Keywords: Safety Measures, Signalized Intersection, Road Safety, Accident
  • M. Ashtiani, A.A. Mostafavi Moghadam Pages 25-44
    Nowadays in megacities, subways and urban tunnels are recognized as one of the most important key components of urban transportation network and its infrastructure. Construction of these infrastructures in developed countries and gaining efficient results as an outcome of their application in reducing urban transportation issues necessitates the requisiteness of attention on their widespread utilization in developing countries. However, the design and construction of such massive projects in the country which, remarkable costs are spent for, might always be involved with the occurrence of any hazard or threat. These issues are ever considered as one of the main challenges of tunneling during all three phases of design, construction, and operation, and in order to lead to the advancement and sustainable development of these underground structures in terms of construction and maintenance, the investigation of safety and risk assessment against these hazards and threats must be seriously taken into account. In this regard, the first step is the identification of hazards and threats and the investigation of the consequence of their occurrence on urban tunnels. In the operation phase, the study of various hazards and threats on urban tunnels shows that hazards including unintentional fire, collision of vehicles, entrance of surface water and flood into the tunnel, occurrence of earthquake, and negligence in maintenance and repair of tunnel, as well as threats such as explosion, emission of chemical, biological and radioactive agents, cyber-attacks, intentional fire, and subversive operations must be considered in the risk management and safety provision of urban tunnels.
    Keywords: Safety, Urban Tunnels, Threat, Risk, Hazard
  • M. Aboutalebi Esfahani, A.R. Afshari Pages 45-58
    Pedestrian bridges provide a safe below-grade across to transporting of passengers from width of street, which decreases traffic accidents. It is observed in many cases where normal pedestrian bridges and mechanized footbridge are installed, peoples pass the width of the streets as flush from below of the bridge and in some cases, and they are the cause of accidents. Therefore, it is necessary to review about the cause of this condition. The purpose of this study is to studding about the effect of pedestrian bridges and the role of their mechanization in reducing of traffic accidents and increasing the safety of pedestrians in Isfahan. This research is conducted by questionnaire and statistical analysis, which is the result of a study on 384 interviews who have crossed the width of street by pedestrian bridges or under of them in Isfahan city in 2016. In addition, to achieve the best results, in this study the pedestrian accidents statistics, which are under study, is used from 2012 to the first half of 2016. According to the results, the most pedestrian accidents occur during the hours of darkness and women more than men use footbridges. Emphasis on education is an important part of improving pedestrian traffic behavior. In addition, Social Security and visual and physical effects of the bridges are important for pedestrians. According to the accident data and field results, usual  pedestrian bridges has not been good efficacy and use of the escalator with elevator on bridges can increase  significantly the effectiveness of their.
    Keywords: Pedestrian, Safety, Accidents, Pedestrian Bridge, Mechanized Bridges
  • M.R. Soleymani Kermani Pages 59-76
    Restoration of lost texture road pavement is one of the most important ways to keep high-traffic highways safe. Even with the most advanced building materials and technologies of today, busy highways will eventually lose their skid resistance due to excessive traffic and weather effects. Rain, snow, and ice, along with the high traffic volume of vehicles, can eliminate road surfaces or polish them. Losing friction means dangerous situation occurs when the stopping distance increases and leads to an accident. There are accident prone places on the roads, squares, roundabouts etc. There is a need to restore skid resistance for polishing reasons of these surfaces. Skid-resisting resistive procedures, in turn, provide a higher level of safety. Now using multiple re-texturing techniques, roads can be re-used at its best performance again, which is also very cost-effective and does not require the implementation of a new pavement. In this paper, different methods of enhancing of the skid resistance of polished asphalt surfaces are investigated and the position of the use of each method is determined.
    Keywords: Skid Resistance, Accidents, Re-Texturing, Polished Asphalt Surfaces
  • M. M. Khabiri, S. J. Tabatabaie Pages 77-89
    Sidewalks are part of the city's urban transport network where the safety and upgrading of this network is less attractive to researchers and urban decision makers as compared to the development of motor transport systems. Lack of attention to sidewalks results in their inefficiencies leading to increase in the pedestrian accident and reduced productivity. Understanding the geotechnical problems of the bed and the selection of suitable materials will limit the secondary problems in the occurrence of surface damage in these spaces. The research method is based on review and library studies as well as field visits from the studied area. In the case study, sidewalk and landslide of rural park and garden were considered; moreover, soil identification tests, determination of plasticity properties and density of soil samples were also performed. Finally, with the suggestion of a suitable technical procedure based on the technical instructions, two suitable alternatives for the strengthening bottom layers and two options were considered to include proper soil gradation and lime addition. The results indicate d that the addition of aggregate materials due to less damage to the environment and economic reasons is also12% cheaper.
    Keywords: Sidewalk, Pavement, Landscaping, Pedestrians, Soil Gradation Modification
  • S.F. Faezi, H. Ahrabi Pages 91-100
    Structure of historic bazaar of Tabriz having passages narrow and the impossibility of widening paths, in terms of historical, no longer responds to movement and transportation of commodities. So the main goal of this research, organizing transportation of goods in the historical Bazaar of Tabriz. The research method is descriptive and the practical purpose. Data for this study were collected from interviews and questionnaires. Questionnaires merchants and shopkeepers, people involved in the transportation market, have referred to the market and were completed interviews with experts. SPSS16 data by software using statistical analysis included descriptive statistics, inferential statistics, test Kolmogorov - Smirnov (K- S) were analyzed. The results indicate that by assigning certain hours (early morning and toward noon) for the transport of goods, traffic restrictions for pickups for loading and unloading entries in the market, the establishment of kiosks guard at the gates of the market for traffic control porters, for porters and changes in the structural form carts traditional gunboat off the rubber carts and motorized them, dealing with dam passage (s), establishment of the office of the market that is responsible for the affairs of the transport market, and used the inn as a dock, can Improve the organization of transport of goods in Tabriz historic bazaar.
    Keywords: Transportation, Tabriz Historic, Bazaar, Inn, Dock
  • M. Dehghani, Zadeh, M. Fallah Tafti Pages 101-118
    The saturation flow is one of the essential parameters for analysis and design of signalized intersections. The value of this parameter is affected by traffic behavior and other conditions in each country. On this basis, different values and methods are proposed in the highway capacity guides of different countries. There have been limited researches to estimate this parameter under Iranian traffic conditions. In this study, field measurements of saturation flow for14 entry approaches related to the signalized intersections, located in the city of Yazd in Iran, were conducted and then compared with their corresponding values estimated from Highways Capacity Guides of  United States, Canada, Australia, Malaysia, Indonesia and Iran. The results indicated that for the protected-left turn movements, Australian Guide and in a close competition, Iranian Guide outperformed other guides. For the un-protected left turn movements, American Guide outperformed other Guides. The results indicated that the current Iranian Guide is not appropriate the un-protected left-turn conditions and further researches and developments in this area are needed.
    Keywords: Signalized Intersections, Saturated Time Headway, Passenger Car Equivalent Coefficient, Intersection Capacity, Saturation Flow Rate
  • H. Shirmohammadi, A. Tollabi Nasab Pages 119-134
    Although the choice of asphalt pavement when dealing with asphalt concrete crashes seems to be the fastest and most economical option, the prolongation and release of reflective cracks can lead to a recurrence of this system. In order to understand the refractory quiescent complexities, we should know the best mechanism for the behavior of these cracks in the asphalt pavement. Therefore, in order to better understand the reflection cracks and the ability to estimate the growth rate of cracks and the life of asphalt cladding under the influence of this type of failure, in this research, the limited components of asphaltic pavements with reflective cracking damages and modulus of elasticity were linearly and nonlinearly analyzed using ABAQUS software. In this paper, the issue of critical crack width and the most critical point of the load, which leads to the widest crack in the pavement, have been investigated. 
    Keywords: Asphalt pavement, Crack, ABAQUS, Composite
  • A. M. Rahimi, S. Marami Pages 135-144
    Vehicle routing problem has an important place in applied research. Finding the right path to solve Vehicles Routing Problem is one of the most significant measures taken in recent decades. In this routing method, each delivery must be made within time windows, and not to mention the fact that each customer must be visited only once. At the present paper, Ant Colony Algorithm Optimization for Vehicle Routing Problem with Time Windows and Capacity Constraint (ACOVRPTWCC) has been utilized. First, Ant Algorithm for Vehicle routing Problem with Time Windows and vehicle Capacity Constraint classic has been implemented. In this way, of 9 problem implemented through 100 customers in 6 problems, solutions are optimized. Then, algorithm is carried out on a new type of vehicle routing problem with time window. The most decrease of cost related to R206 problem by 32.72 percent minimization of cost. For any problem, on the average, 20 second time is needed.
    Keywords: Optimization, Ant Colony Algorithm, Vehicle Routing Problem with Time Windows, Capacity Constraint
  • M. Fardad Pages 145-159
    Roller compacted concrete (RCC) nowadays is majorly used in two quite different fields. The first application of RCC is in the dam construction and the second is as the pavement. One of the most important parameters in the implementation of concrete structures is their durability, this is specially crucial for pavements which face with harsh enviroments and countinous dynamical loads. Designers of concrete structures are concerned more about strength properties of this material whereas early deterioration of concrete structures are also observed in cases where strength properties are checked which teach us valuable lessons about effective control of concrete structures for determining the lack of durability. Regarding the using of RCC pavements in areas with various environmental conditions assesing the durability parameters of RCCP are very important.The main purpose of this research was to investigate the effects of the carbonation phenomenon on durability properties of RCCP. In order to achieve this aim, RCC with 0.32 constant water-cement ratio in grades of 270 , 300 , 330 and 350 cement content were made and compressive strength tests, capillary absorption and carbonation resistance tests at the ages of 7 , 28 and 90 days were carried out. Overal the results which confirm each other suggest that, the increase in cement content have improved the durability parameters. It was also shown that carbonation phenomenon has not significant influence on physical performance and durability properties of  RCCP. As a result, it can be said that the use of RCCP in urban environments where the phenomenon of carbonation is more likely, is permitted. This study also, encourages the application of RCCP in terms of resistance toward carbonation phenomon.
    Keywords: RCC Pavements (RCCP), Carbonation, Electricical Resistance
  • R. Javadian, E. A. Jahani, M. Ranjbar Pages 161-171

    Today, traffic problem has influenced people in major cities. The problem which has been brought by modernization and industrialization. Without a doubt a percentage of this problem is the result of improper driving behavior by traffic users. Unfortunately traffic discipline and driving regulations are not accepted and conducted by various drivers. Traffic police as the traffic regulation enforcer has to encounter with them by traditional methods in addition to new methods. Using traffic cameras and electronic devices to detect and record traffic violation is one of the options. This research deals the police mechanism in order to acquaint electronic devices and traffic cameras usage in the statistical society of this research is Tehran's drivers which is obtained by questionnaire to gather information, thenceforth it deals to statistical analysis with related software. Ultimately it was presumed that camera activity reduces the traffic violations and improves law-abidance and assists Tehran's traffic police if certain conditions are met.
    Unfamiliarity of all Tehran's traffic personnel’s with this scheme is one of the weak points of its implementations which needs to be informed to them in this certain subject.

    Keywords: Even, Odd Traffic Plan, Law-Abidance, Violation, Management, Influence
  • A. Moniri, M. Gerami Pages 173-178
    The intersection are of the most important elements are the urban transportation network. Selecting a proper type of intersection helps to reduce travel time, reduce fuel consumption and increases traffic safety. Saturated level crossing intersections will first organized by providing simple solutions and common practices are not adequate organization and if these solutions are not adequate, multi-level intersections will be an alternative. As Single-point urban intersections (SPUI) occupy less space than other Interchanges they are proper alternatives for high traffic intersections. Jug handle intersections are also proper and cost-effective options to organize initial intersections. This paper aims to study the performance of level crossing jug handle and SPUI intersection. To do so, a level crossing signalized intersection is selected in Isfahan and after collecting the traffic data, intersection is simulated in the Aimsun software and in the next step a jug handle and SPUI intersection are designed and simulated. The results show that the Jug handle and SPUI intersections reduce the time delay by 40% and 80%. The Jughandle intersections are safe, cost-effective alternative to organize the saturated intersections.
    Keywords: Time Delay, Jughandle Intersection, SPUI Intersection, Level Crossing PrimaryIntersection
  • A. Sheykhfard, F.R. Haghighi, M. Azmoodeh, S. Mansoori Pages 179-188
    Damages caused by road accidents, impose significant costs to country's economy. Road safety audit is one of the measures that can be taken by identifying the underlying causes of accidents, resulting in reduced accidents and consequential financial losses. The Babol-Babolsar road and vice versa, 18 km in Mazandaran province, is one of the most popular areas of the province, which is always used as a transit and tourist route for travelers. Therefore, in view of the importance of the route, the road safety audit was considered in the project to identify the main causes of the occurrence of accidents. To this end, the target route was divided into 18 pieces of one kilometer and safety studies were carried out in accordance with the manual of the road safety audit. After auditing the road safety in the present route, the repair costs of identified problems were calculated using the road, rail, and runway Price List of 1396. Pavement distresses, defects in the pavement marking as well as sign implementation, were among the items studied in this study.
    Keywords: Safety, Pavement distress, Pavement Marking, Sign, Cost
  • P. Bazdar Ardebil, P.Pejmanzad Pages 189-198
    Energy consumption, economic growth, and pollution are all three components of the economic system the relationship between the three of them those planners to provide appropriate solutions to achieve economic goals with conservation brings. The purpose of this paper is to investigate the short-run and long-term relationships between energy consumption, economic growth and environmental pollution in the rail transport sector. Therefore, using the approach to auto regressive distributed Lag and error correction model to study the relationship between these variables is investigated in time period 2004 – 2015. The results show that the elasticity of energy consumption in the railway transportation sector in the short and long-term is 27 and 43, respectively, relative to the environmental pollution of the railway transportation sector It indicates that with the increase in energy consumption, the index of environmental pollution in the rail transport sector of the country increases. Also, the elasticity of GDP in the transport sector in the short and long run is about 0.4 and 0.8, respectively, relative to environmental pollution, therefore, this indicates that with the increase of GDP in the rail transport sector of the country, environmental pollution will increase in this sector. Also, the error Coefficient correction symbol is negative, as expected. This shows that imbalances are adjusted in the short run to create a long-term equilibrium relationship. The value of this coefficient is -0.36, which means a 36 percent adjustment in each period to a long-term equilibrium.
    Keywords: Energy Consumption, Environmental Pollution, Rail Transportation, Auto Regressive Distributed Lag, Error Correction Model
  • S. Sh. Hasaninasab, S. Yadolahi Pages 199-208
    Environmental issues have become one of the most important challenges in the world today. The process of producing and compacting hot mixed asphalt has been transformed into a costly industry due to the high consumption of fossil fuels and pollution generation, one of ways have been proposed to solve this problem is use of cold recycled asphalt. In the production of recycled asphalt, the use of a filler like cement is essential. The production of cement involves greenhouse gas emissions. In order to reduce these destructive effects and also to improve the mechanical properties of recycled asphalt, it is possible to use additives other than cement in this type of asphalt. In this research, the addition of nano-lime to emulsion bitumen instead of cement in recycled asphalt is used to improve the properties of asphalt fatigue. The method of analyzing information is comparative and based on the diagrams obtained from experimental survey. In this study, tensile stress, tensile strain, and stiffness modulus of asphaltic concrete were measured by bending the four-point bending test. Based on the results, a comparison between the stiffness modulus for samples with different weight percentages of additives indicates that the asphalt stiffness modulus improves by adding nano-lime. The average stiffness modulus for the sample with 2.5 % of nano-lime is highest and for the non-nano-lime mode, it has the lowest value.
    Keywords: Nano-Lime, Modules of Stiffness, Cold Recycled Asphalt
  • R. KhoshdelNiyat, M. Parchami Jalal, M. Ravanshadnia Pages 209-232

    With regard improvement in construction projects and increasing complexity of development projects, maintenance issues and their utilization have become important because the issue is directly related to the rate of profitability And continuity of the relevant infrastructure. Consequently, contracts concluded in the field of maintenance services can significantly change from a simple concept to a complex process. Failure to properly understand the technical and legal aspects of maintenance contracts reduces profitability, increases costs, reduces the quality and efficiency, loss of capital, and so on. For this purpose, this paper seeks to review types of maintenance contracts and various parts of it, to ensure that the maintenance services are executed properly. In this study, the tools and methods for collecting information, are reviewing books, articles, and valid documents.

    Keywords: Types of Maintenance Contracts, Challenges, Infrastructures, Traditional Maintenance Contracts
  • A. R. Mahpour, I. Farzin, M. Geranmehr Pages 233-242
    One of the requirements for national development is increasing access between cities in the country. This connection depends on the intercity transportation facilities. Terminals are places for changing the type of inters- city and intra- city trips and play a major role in trips exchanges. Locating different activities in the cities of Iran is one of the problems of the city that has been plagued by city administrators and consultants. The purpose of this article is to locate the new interurban passenger terminal of Kashan based on the classic methods of locating and observing the national-native requirements of the city. In this study, first three proposed options for the new terminal location are introduced and then the rating of these options is based on publication 352 and finally the preferred option is the new place of passenger terminal is introduced.
    Keywords: Intercity Transport, Terminal, Locating, Transit
  • A.Jahan_S M M.Khatami_A.Abbaspour Pages 243-257
    Recently a noticeable increase in road accidents related to buses has been reported. Of course, a comprehensive survey of these tragic events that has led to the death of a large number of our beloved countrymen is a duty as human being. FMEA method as an updated method in risk analysis can be useful for possible reduction in similar incidents. This research has been conducted with collaboration of experienced engineers group in Oghab Afshan Industrial Co. (The manufacturer of Scania buses in Iran), that has been directly affected from accidents relating to Scania buses in recent years. It should be mentioned that Scania buses are the main proportion of the Iran's active road transportation. This study represents a new application of FMEA, Crash FMEA, with some modification in table of risk elements to provide the fastest actions faced with several accidental factors that will be helpful in buses road accidents. Certainly, ranking these accidental factors and focusing more on the factors with higher ratings, would be an efficient and effective action in the shortest possible time to reduce life casualties. The results of this research project include actions that are required to carry out by driver, after sales service centers and Traffic Police. With the prioritization and implementation of preventive measures, we can see a dramatic reduction in buses road accidents with the lowest cost and fastest possible time.
    Keywords: FMEA, Road Accidents, Bus, Crash FMEA, Transportation