فهرست مطالب

فصلنامه جاده
سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 97، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/08
  • تعداد عناوین: 17
|
  • کیوان آقابیک، کیارش رادمهر، حسین توانا صفحات 1-12
    نقش پیاده روی به عنوان یکی از اجزای اصلی حمل و نقل بر هیچ کس پوشیده نیست. این نقش در کلان شهرها و به ویژه در راستای دستیابی به حمل و نقل پاک و توسعه پایدار شهری بسیار حائز اهمیت است. بعلاوه حضور و آمد و شد عابرین پیاده باعث ایجاد فضای مناسب و ایمن شهری و ارتقاء سطح مراودات و فعالیت های فرهنگی و اجتماعی در سطح شهر خواهد بود. لیکن متاسفانه در بسیاری از شهرهای ما، زیرساخت ها حمل و نقل با توجه به نیاز خودروها طراحی و اجرا می گردند و کمترین توجه معطوف نیاز عابرین پیاده می باشد. این غفلت منجر به کاهش پیاده روی و حتی کاهش استفاده از حمل و نقل عمومی شده و افزایش استفاده از خودروی شخصی و لذا توسعه شهری خودرو محور را در پی خواهد داشت. بدیهی است در چنین شهرهایی معضلات عدیده بروز خواهند کرد و به ویژه مشکلات ایمنی عابرین پیاده در آن ها برکسی پوشیده نیست. این پژوهش به جمع بندی و شرح اقدامات ممکن برای بهبود زیرساخت های شهری و افزایش ایمنی عابرین پیاده می‏پردازد.  
    کلیدواژگان: اقدامات ایمنی، ایمنی راه، عابرین پیاده، تصادفات، پیاده مداری
  • محسن ابوطالبی اصفهانی، امیر مسعود رحیمی، زهره قاسمی صفحات 13-24
    عملکرد چراغ های راهنمایی در فازبندی مناسب ضمن کاهش تاخیر، باید سطح بالایی از ایمنی را نیز تامین نماید. در تقاطع های چراغ دار حرکت گردش به چپ، زمان برترین و پیچیده ترین حرکت است که می تواند به صورت «محافظت شده»، «محافظت نشده» و ترکیبی از «محافظت شده- محافظت نشده» برنامه ریزی شود. جمع آوری داده های مورد نیاز برای تعداد قابل توجه متغیرهای محاسبه ظرفیت حرکت گردش به چپ در تقاطع های چراغ دار به روش کتاب راهنمای ظرفیت راه ها(HCM) زمان بر و برای تصمیم گیری های سریع امکان پذیر نیست. لذا شناسایی متغیرها موثرتر و دست یابی به روشی سریع در این خصوص، مسئله پژوهش است. بنابراین هدف اصلی این پژوهش بررسی عوامل تاثیرگذار بر روی حجم عبوری حرکت گردش به چپ و ارائه ی یک رابطه ی ساده با تعداد متغیرهای کمتر نسبت به روش HCM برای محاسبه ی حجم گردش به چپ و تشخیص فازبندی این حرکت است. در این مطالعه از اطلاعات دو تقاطع چراغ دار شهر اصفهان استفاده شده است. نتیجه حاصل از ساخت مدل های مختلف و آزمون های آماری منجر به ارایه «یک مدل لگاریتمی تک متغیره ساده برای تعیین حجم عبوری گردش به چپ» بر پایه ی «حجم جریان مخالف، تعداد خطوط جریان مخالف و درصد زمان سبز» شده است. این مدل مقادیر بحرانی حجم عبوری را در صورت نیاز به فاز گردش به چپ محافظت شده مشخص می کند. مدل بر پایه ی مشاهدات صورت گرفته از دنیای واقعی ایجاد شده و اعتبار سنجی مدل بر پایه ی روش HCM انجام شده است. همچنین نتایج نشان می دهد مدل پیشنهادی تشابه زیادی با مقادیر مشاهده شده دارد. در پایان تقاطع های موردنظر از طریق نرم افزار شبیه ساز AIMSUN مدل سازی شده و حجم بحرانی حرکت گردش به چپ در حالت فاز محافظت شده براساس شاخص ها به دست آمده است  
    کلیدواژگان: تقاطع های چراغ دار، شبیه سازی جریان ترافیک، ظرفیت گردش به چپ، فاز محافظت شده، فاز محافظت نشده
  • حسن دیواندری، امیر فریدونی صفحات 25-39
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر استفاده از سه نوع براده فلزی آهن، چدن و آلومینیوم بر پارامترهای مارشال مخلوط آسفالتی گرم، مقاومت شیار شدگی و ضرایب اصطکاک مخلوط آسفالتی انجام گرفته است. به این منظور مقادیر 5، 10، 15، 20 و 25 درصد از هرکدام از براده های مذکور به مخلوط آسفالتی اضافه شد و پس از انجام تراکم، مقادیر استحکام، نرمی، فضای خالی مصالح، فضای خالی پر شده با قیر، دانسیته و فضای خالی آسفالت با استفاده از تجهیزات آزمایش مارشال اندازه گیری شد. لازم به ذکر است که علاوه بر اندازه گیری پارامتر های فوق، آزمایش های اثر جای چرخ وآزمایش تعیین ضرایب اصطکاک به ترتیب برای اندازه گیری مقاومت شیار شدگی و مقاومت لغزشی مخلوط ها انجام گرفت. نتایج حاصل از آزمایش های مارشال نشان داد که افزودن براده های فلزی به خصوص چدن و آهن، دارای تاثیر مثبت بر پارامترهای مارشال بوده است. اما در درصدهای مختلف، این افزودنی ها عملکرد متفاوتی در تغییر پارامتر های مارشال داشته اند. نتایج آزمایش مقاومت شیارشدگی نشان می دهد که افزودن 5 درصد براده آهن و چدن دارای تاثیر مثبتی در کاهش عمق شیار بوده است. اما افزایش درصد این افزودنی ها دارای عملکرد معکوس می باشند و موجب افزایش عمق شیار شدگی نسبت به حالت پایه می شوند. در نهایت نتایج آزمایش مقاومت اصطکاکی نشان دادکه اضافه کردن براده های فلزی آهن و چدن موجب افزایش ضرایب اصطکاک نمونه ها می شود.  
    کلیدواژگان: شیارشدگی، ضایعات فلزی، مخلوط آسفالتی، مقاومت مارشال
  • محمدرضا سلیمانی کرمانی صفحات 41-54
    روسازی های بتنی مانند رویه های آسفالتی با جریان ترافیک، تغییرات محیط زیستی، تغییرات جوی، آلودگی و... به مرور زمان سطح مقاومتی لغزشی خود را در طول عمر مفید خود ازدست می دهند. علت بسیاری از حوادث جاده ای و بزرگراه ها، به ویژه در شرایط مرطوب، زمانی که کمبود گیرش تایر و سطح می باشد اتفاق می افتد. سطح جاده همیشه باید دارای بافت مناسب باشد که شامل هر دو بافت ریز و بافت درشت می شود. کلیه روش های احیاء کردن مقاومت لغزشی با یکدیگر متفاوت هستند و انتخاب تکنیک همیشه باید بر اساس کیفیت و ماهیت خاص رویه مورد نظر انجام می شود. اکثر فرایندهای احیا کردن مقاومت لغزشی را می توان در هر زمانی از سال و در سخت ترین شرایط آب و هوایی انجام داد. این روش ها می توانند به عنوان یک ابزار ترمیمی کوتاه تا میان مدت ​​برای تعمیر رویه های با ریسک بالا باشد و بسیاری از روش ها قابل تکرار مجدد می باشند. این روش ها دارای فرایند متفاوتی جهت افزایش مقاومت لغزشی هستند و انتخاب روش باید همیشه با توجه به کیفیت و ماهیت خاص روسازی انجام شود. در این مقاله، روش های مختلف احیا کردن مقاومت لغزشی رویه های بتنی معرفی گشته و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و محل استفاده مناسب از آنها توصیه شده است.    
    کلیدواژگان: روسازی، ترافیک، مقاومت لغزشی، احیاء کردن
  • حامد نادرنیا، حمید شیرمحمدی * صفحات 55-63

    در این پژوهش، با در نظر گرفتن ریسک هایی که می توانند در ارائه یک مدل بهینه حمل و نقل تاثیرگذار باشند، به ارائه یک مدل حمل و نقل عمومی بهینه با در نظر گرفتن ریسک پرداخته شده است، که در این مقاله مدل پیشنهادی ریاضی بهینه جهت حمل و نقل عمومی مسافرین توضیح و ارائه داده شده است که مدل مذکور ترکیبی مسافر و وسایل حمل و نقل، به برنامه ریزی همراه ریسک در وسایل حمل و نقل موجود در سیستم می باشد که باید به مسافرینی خدمت دهی کنند که در
    موقعیت- های جغرافیایی معلومی قرار دارند و هرکدام به ارائه خدمت مخصوص نیاز دارند و در عین حال برای هر یک از این مشتریان، یک موعد زمانی برای ارائه خدمت و همینطور یک جریمه دیرکرد معینی تعریف شده است. همچنین وسایل حمل و نقل موجود در سیستم نیز از جهت سرعت حمل و نقل، هزینه به ازای واحد زمانی حرکت و توانایی آنها جهت سفر به مکان مشتریان، با هم متفاوت هستند. هر یک از وسایل حمل و نقل در هر واحد زمانی تنها قادر به جابجایی یک مقدار مسافر هستند و جهت تعویض مسافرها باید به مبدا بازگردند. تابع هدف مدل پیشنهادی با تخصیص بهینه مینیم سازی هزینه و ریسک مسافران و همینطور تعیین مسیرهای بهینه برای هر وسیله، به دنبال کمینه سازی هزینه های جابجایی، خدمت دهی و دیرکرد می باشد.  

    کلیدواژگان: حمل و نقل شهری، ریسک، بهینه سازی، نرم افزار GAMS
  • هادی گنجی زهرایی صفحات 65-76
    کنترل انتشار گازهای گل خانه ای در بهره برداری از حمل و نقل زمینی، موضوعی است که در توافقنامه کیوتو بدان توجه شده است. به منظور تسهیل در دستیابی به اهداف پروتوکل، مکانیزمی با عنوان مکانیزم توسعه پاک در آن منظور شده که امکان مشارکت کشورهای توسعه یافته و صاحب تکنولوژی با کشورهای درحال توسعه برای اجرای پروژه های بهینه سازی مصرف سوخت وجود دارد. در این مقاله با استفاده از دو ابزار متا تحلیل و مطالعات میدانی، به اولویت استفاده از مکانیزم توسعه پاک در حمل و نقل جاده ای نسبت به ریلی پرداخته شده است. براین اساس، برآورد سالانه پتانسیل کاهش انتشار براساس سناریوهای مختلف در کل حمل و نقل در بازه 62.8-12.56 میلیون تن و برای حمل و نقل جاده ای 25.8-5.16 میلیون تن برآورد می شود. درکنار آن درمقایسه ی دو مد حمل و نقل جاده ای و ریلی در شرایط مساوی جابجایی بار و مسافر دریک بازه زمانی 20 ساله، میزان انتشار در مد جاده ای مسافر 124% و در قسمت بار 413% نسبت به ریلی بیشتر است.    
    کلیدواژگان: پروتکل کیوتو، مکانیزم توسعه پاک، پتانسیل کاهش انتشار، اندازه بازار تجارت انتشار
  • علی غفاری سرجامی، محمدحسن ده باشی صفحات 77-95
    در اکثر رشته های کاربردی و صنعتی به خصوص رشته مهندسی عمران، تصمیم گیری های چندمعیاری مهم، تاثیر اساسی بر بازده خروجی مورد نظر دارند. یکی از روش های مطرح، برای تصمیم گیری های چندمعیاری، روش فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP)
    می باشد. در این مقاله سعی شده است تا با استفاده از روش مذکور و با توجه اساسی به معیارهای زیست محیطی، اقدام به انتخاب تکنولوژی حفاری از میان سه گزینه کند و پوش (Cut & Cover)، روش جدید تونل زنی اتریشی (NATM) و دستگاه حفاری تونل (TBM)، جهت مطالعه خط دو متروی مشهد صورت پذیرد. نتایج این تجزیه و تحلیل نشانگر این است که روش های مدیریتی و تصمیم گیری مانند ANP می توانند با توجه به رویکرد های مدنظر (مانند محیط زیست)، نتایج منطقی و قابل اطمینانی ارائه دهند. همچنین نتایج نشانگر این است که روش TBM در میان سه روش مذکور دارای ارجحیت بوده و تحت اکثر معیارها به جز معیارهای مالی، عملکرد قابل قبولی دارد.    
    کلیدواژگان: ANP، AHP، تکنولوژی حفاری تونل، محیط زیست، خط دو مترو مشهد
  • علیرضا غنیزاده، ابوذر یارمحمودی، حکیمه عباسلو، سعید دادکانی صفحات 97-110
    هدف از انجام این تحقیق، ارائه مدلی برای پیش بینی وزن مخصوص خشک بستر رسی تثبیت شده با سیمان و باطله سنگ آهن است. برای این منظور سیمان با درصدهای 0، 6، 9، 12 و 15درصد و باطله با درصدهای 0، 10، 20، 30 و 40 درصد به خاک رس اضافه و سپس آزمایش تراکم با استفاده از روش پروکتور اصلاح شده بر روی 25 ترکیب مختلف انجام شد و پایگاه داده ای متشکل از 125 رکورد آماده شد. سپس با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM)، مدلی جهت پیش بینی وزن مخصوص بستر رسی تثبیت شده با باطله سنگ آهن و سیمان ارائه گردید. متغیرهای ورودی در این مدل شامل درصد رطوبت، درصد باطله و درصد سیمان و متغیر خروجی وزن مخصوص خشک بستر رسی تثبیت شده است. مقدار ضریب رگرسیون مدل توسعه داده شده برابر با 9634/0 به دست آمد که نشان دهنده دقت بالای این مدل است. همچنین مقدار R2 پیش بینی شده (9416/0) نشان دهنده سازگاری منطقی آن با مقدار R2 تعدیل یافته (9551/0) با توجه به تفاوت کمتر از 02/0 میان آن ها است. درنهایت بر پایه مدل توسعه داده شده، نمودارهایی برای پیش بینی حداکثر وزن مخصوص خشک آزمایشگاهی و تعیین رطوبت بهینه جهت تراکم بستر رسی تثبیت شده با سیمان و باطله سنگ آهن توسعه داده شد. با توجه به نتایج این تحقیق می توان بدون انجام آزمایش تراکم، رطوبت بهینه و حداکثر وزن مخصوص خشک بستر رسی با خمیری کم تثبیت شده با سیمان و باطله سنگ آهن را پیش بینی نمود.      
    کلیدواژگان: باطله سنگ آهن، بستر رسی، پارامترهای تراکم، تثبیت با سیمان پرتلند، روش سطح پاسخ (RSM)
  • عرفانه راسخ جهرمی، سمانه نورانی صفحات 111-124
    هدف محوری این مطالعه اندازه گیری بهره وری در سامانه حمل ونقل مترو تهران جهت ارزیابی میزان پیشرفت و پسرفت هر خط مترو می باشد. بدین منظور از داده های آماری سامانه حمل ونقل مترو تهران طی سال های 91-1387 و روش تحلیل پوششی داده ها استفاده شده است. در واقع این مطالعه با بهره گیری از شاخص بهره وری مالم کوئیست، که از دو اثر تغییر در فناوری و تغییر درکارایی فنی نشات گرفته، بهره وری کل عوامل تولید در دو مرحله مورد سنجش و ارزیابی قرار می دهد. نتایج پژوهش موید آن است که در مرحله اول از بین چهار خط فقط یک خط با افزایش بهره وری (6 در هزار) مواجه بوده است و در مرحله دوم همگی خطوط در سال های اولیه افزایش بهره وری داشته اند، اما با گذشت زمان نوساناتی در بهره وری خطوط مشاهده شده است. به طورکلی در خطوط مترو تهران در هر دوره اثر تغییرات فناوری بر بهره وری بیشتر از تغییرات کارایی فنی بوده است. از این رو جهت افزایش بهره وری خطوط مترو لازم است کارایی فنی و کارایی مقیاس بهبود یابند.      
    کلیدواژگان: بهره وری، شاخص مالم کوئیست، سامانه مترو، تحلیل پوششی داده ها، حمل و نقل
  • جواد شمسی، محسن سینایی جدیدی، سید محمد صادق حسینی صفحات 125-134
    نوشتار حاضر در مورد مسئولیت های متصدی حمل و نقل هوایی در باب ورود خسارت به مسافر و کالا و یا تاخیر در پرواز مسافر و رسیدن کالا بحث می کند. مسائل مطروحه در باب مقررات مربوط به این موارد و دفاع هایی که متصدی حمل و نقل هوایی برای معاف شدن از مسئولیت در موارد یاد شده ، می تواند در پروازهای داخلی و بین المللی طرح کند، تحلیل و بررسی می شود. این مقاله شامل تحلیل و بررسی کنوانسیون های ورشو و مونترال، از این جهت که مربوط به پروازهای بین المللی است و مقررات داخلی مرتبط با بحث که در مورد پروازهای داخلی است، می شود. مبنای مسئولیت متصدی حمل و نقل هوایی مسئولیت محض است. مقررات کنوانسیون ورشو در حقوق داخلی هم قابل اعمال است.از موارد معافیت متصدی حمل و نقل از مسئولیت علاوه بر قوه قاهره، می توان به گذشت مرور زمان اقامه دعوا اشاره نمود.    
    کلیدواژگان: تاخیر، تقصیر، حمل و نقل، مسافر، قوه قاهره
  • محسن سقایی، محمودرضا شاهسواری صفحات 135-144
    در قرن حاضر حمل و نقل هوایی در روابط کشورهای مختلف جهان ، تبادل فرهنگ ، نمایش قدرت های اقتصادی و نظامی وتسریع امورحیاتی یک کشور نقش حساسی بر عهده دارد و در این بین فرودگاه ها بخش حیاتی و مهمی از سیستم حمل و نقل هوایی را تشکیل می دهندو درواقع زیربنایی ترین بخش در صنعت حمل و نقل هوایی محسوب می شوند. در این راستاهدف اصلی این تحقیق تحلیلی بر مکان یابی فرودگاه بین المللی شهید بهشتی اصفهان با استفاده ازروش های تحلیلی، میدانی (مشاهده) و مصاحبه همراه با پرسش نامه و مدل فرایند تحلیل عامل و شاخص های استاندارد سازمان هواپیمایی کشوری (ایکائو) است و نتایج حاصل مشخص می کند که شاخص نزدیکی فرودگاه به فرودگاه نظامی با 49/26 درصد واریانس تبیین شده ، مهم ترین مشکل فرودگاه از دید پاسخگویان بوده است. همچنین شاخص عدم رعایت شاخص های زیست محیطی ، دوری تا شهر اصفهان و نزدیکی فرودگاه به مناطق صنعتی ، شاخص های مهم دیگر بوده اند که قابل تامل و رسیدگی می باشند.  
    کلیدواژگان: فرودگاه بین المللی شهید بهشتی اصفهان، مدل تحلیل عاملی، شاخص های سازمان هواپیمایی کشوری، شاخص های زیست محیطی
  • بابک میربهاء، علیرضا عبدالرزاقی صفحات 145-154
    عبور از چراغ قرمز یک عمل بسیار خطرناک رانندگی است.که کاهش این رفتار مخاطره آمیز بستگی به درک شیوع آن و همچنین عوامل تاثیرگذار بر این رفتار دارد. با این هدف در این مطالعه پس از برداشت داده های واقعی ازچهار تقاطع چراغدار شهرقزوین با استفاده از دوربین های نظارت تصویری و نرم افزار چراغ های هوشمند مرکزی در دو زمان اوج و غیر اوج ترافیک و شرایط جوی بارانی و آفتابی نسبت به تحلیل ریسک پذیری رانندگان از تقاطع در فاز قرمز با استفاده از مدل لوجیت باینری اقدام شد. معمولا عبور از چراغ قرمز امری تعمدی نمی باشد، به طور کلی طبق مشاهدات انجام گرفته 96 درصد متخلفان در 2 ثانیه ابتدایی از فاز قرمز چراغ اقدام به عبور کردند. همچنین نتایج بدست آمده از مدل ، حاکی از آن است که وجودعابرپیاده در سواره رو، فاصله خودرو از خط ایست در ابتدای فاز زرد و مدت زمان سپری شده از فاز قرمز مهم ترین عوامل تاثیرگذار برتوقف رانندگان در فاز قرمزاست. همین طور افزایش سرعت خودرو مهمترین عامل تاثیرگذار برعبور رانندگان در فاز قرمز است. همچنین اگر فاصله خودرو در هنگام زرد شدن چراغ راهنمایی بیش از 20 متر باشد احتمال عبور از چراغ برای خودرو صفر می گردد و اگر خودرو در فاصله9 متری از تقاطع قرار داشته باشد ومتغیر های دیگر در متوسط میزان خود باشند به احتمال 51 درصد خودور تخلف می کند.      
    کلیدواژگان: تقاطع چراغدار، فاز قرمز، رفتاررانندگان، لوجیت باینری
  • ویدا ورهرامی، ندا حسین پور صفحات 155-165
    بدون تردید بخش حمل و نقل، یکی از بخش های کلیدی اقتصاد محسوب می شود که دارای آثار پسین گسترده ای بر سایر بخشهای اقتصادی است. فعالیت های این بخش بشدت وابسته به حامل های انرژی است، به گونه ای که بی ثباتی قیمت این
    حامل ها، متغیرهای اساسی این بخش نظیر ارزش افزوده و تورم را تحت تاثیر خود قرار داده و در نهایت به سبب رابطه گسترده آن با سایر بخش های اقتصادی، تاثیری چشمگیر بر متغیرهای اساسی دیگر بخش ها می گذارد. با توجه به این مساله، در مطالعه زیر، میزان و نحوه اثرگذاری بی ثباتی قیمت حامل های انرژی بر ارزش افزوده و نرخ تورم بخش حمل و نقل زمینی، بر اساس الگوی تصحیح خطای برداری(VECM) وتوابع واکنش آنی طی سالهای 1393-1370 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بدست آمده تایید کننده فرضیه اول تحقیق مبنی بر رابطه معکوس بی ثباتی قیمت حامل های انرژی با ارزش افزوده و رابطه مستقیم آن با نرخ تورم بخش حمل و نقل زمینی است. همچنین فرضیه دوم تحقیق مبنی بر تاثیرگذاری بیشتر بی ثباتی قیمت حاملهای انرژی برنرخ تورم نسبت به ارزش افزوده این بخش نیز تائید می گردد.    
    کلیدواژگان: ارزش افزوده، بی ثباتی قیمت حامل های انرژی، تورم، حمل و نقل زمینی
  • ناهید پورفریدونی، علیرضا شکیبایی، سیدعبدالمجید جلایی اسفندآبادی صفحات 167-187
    امروزه حمل و نقل هوایی و حمل و نقل ریلی دو صنعت مهم در دنیا محسوب می شوند چرا که در مباحث اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی جوامع اثر دارند و موجب ارتباط شهرها با یکدیگر و در فضای بزرگتر منجر به ارتباط کشورها با یکدیگر می شوند. به عبارت دیگر منجر به رشد جامعه در همه ی زمینه های اقتصادی ، فرهنگی و اجتماعی می شوند و بر صنعت گردشگری اثرات گاهی منفی و گاهی مثبت دارند. گردشگری نیز موجب به حرکت افتادن چرخ های اقتصادی و استفاده بهتر از منابع می شود. در این پژوهش، نمونه ای از استان های کشور ایران را در دوره ی زمانی 1394-1389 مورد بررسی قرار داده ایم. روش تحقیق از دو روش علیت گرنجر و داده های تابلویی است. نتایج نشان می دهد که رابطه بین حمل و نقل هوایی، حمل ونقل ریلی و گردشگری یک رابطه یک طرفه است و به دلیل اولویت نداشتن گردشگری در برنامه های توسعه و نبود زیرساخت های مناسب حمل و نقل هوایی و ریلی بر خلاف انتظار ارتباط مستقیم، نتایج ارتباط غیرمستقیم را نشان می دهد. همچنین برای سنجش بهره وری بخش حمل و نقل هوایی و ریلی استان های منتخب، از نسبت ستانده به نهاده استفاده شده است. با توجه به نتایج به دست آمده از طریق محاسبه میانگین هر استان در طی دوره 1394-1389، در نسبت تولید ناخالص به میزان مسافر جابه جا شده ریلی استان تهران بیشترین میزان در تولید ناخالص داخلی را دارد. در نسبت تولید ناخالص به میزان بار حمل شده ریلی استان تهران با بیشترین میزان در تولید ناخالص داخلی را دارد. در نسبت تولید ناخالص به میزان مسافر جابجا شده هوایی استان تهران بیشترین میزان در تولید ناخالص داخلی را دارد و در نسبت تولید ناخالص به میزان بار حمل شده هوایی استان مرکزی بیشترین میزان در تولید ناخالص داخلی را دارا می باشد.  
    کلیدواژگان: حمل و نقل ریلی، حمل و نقل هوایی، صنعت گردشگری
  • امیر ایزدی صفحات 189-196
    معابر پیاده از جمله مهمترین فضاهای عمومی و شهری هستند و این اهمیت، هم ناشی از عملکرد آنها به عنوان جزئی از سیستم حمل و نقل درون شهری و هم ناشی از عملکرد آنها به عنوان یک فضای شهری است. وجود اشتراک بین سیستم پیاده روی در ترابری شهری و شهرسازی ایجاب می کند که یک کار مشترک برای مراحل مختلف برنامه ریزی و طراحی و مدیریت انجام شود. هدف اصلی این تحقیق تعیین زمان بندی بهینه چراغ های راهنمایی با بررسی رفتار عابران پیاده در تقاطع ها و تعامل آن با وسایل نقلیه در یکی از مهمترین تقاطع های شهر تهران است. اهداف جزئی شامل محاسبه پارامترهای ترافیکی مرتبط با هر نوع از تسهیلات ترافیکی ، شبیه سازی رفتار عابران پیاده توسط نرم افزار و برنامه نویسی به منظور تعیین زمان بندی بهینه چراغ های راهنمایی می باشد.:
    کلیدواژگان: عابرپیاده، شبیه سازی، زمانبندی چراغ راهنمایی، چگالی، زمان تاخیر
  • عادل عساکره، عبدالرحیم اسدی صفحات 197-206
    وجود خاک های واگرا در محل احداث پروژه های راهسازی به عنوان یکی از مشکلات ژئوتکنیکی شناخته شده است. این تحقیق به مطالعه خصوصیات مهندسی خاک های واگرای طبیعی و تثبیت شده می پردازد. خاک مورد مطالعه در محدوده نیمه واگرا-واگرا قرار می گیرد. در این پژوهش ابتدا پتانسیل واگرایی خاک مورد مطالعه (منطقه میناب در استان هرمزگان) توسط آزمایش های هیدرومتری دوگانه، کرامپ، پین هول و شیمیایی ارزیابی گردیده است، سپس، خاک واگرای مورد مطالعه با خاک سرخ جزیره هرمز و سیمان مخلوط شده و پس از پایان عمل آوری14 روزه، برروی نمونه ها، آزمایش های پین هول، هیدرومتری، شیمیایی و حدود اتربرگ انجام گرفته و میزان تغییرات واگرایی و خواص خمیری خاک مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج آزمایش ها نشان داده که به دلیل حضور Fe+3 در خاک سرخ هرمز و Ca+2 در سیمان، پتانسیل واگرایی به شدت کاهش یافته است. بر اساس آزمایش پین هول افزودن 10 درصد خاک سرخ و بر اساس آزمایش هیدرومتری دوگانه افزودن 10 درصد خاک سرخ و 5/1 درصد سیمان باعث از بین رفتن کامل پتانسیل واگرایی شده است.    
    کلیدواژگان: پتانسیل واگرایی، خاک سرخ هرمز، سیمان، تبادل کاتیونی، تثبیت خاک واگرا
  • مهدی آشتیانی *، امیرعلی مصطفوی مقدم صفحات 207-217
    امروزه، وجود محدودیت در فضاهای شهری، لزوم توجه به کاربری زمین از منظر زیست محیطی و اجتماعی و همچنین نیاز به توسعه شبکه حمل و نقل شهری، دست اندرکاران امر مدیریت شهری را ملزم به استفاده از فضاهای زیرسطحی به عنوان یکی از بهترین گزینه ها نموده است. استفاده از این نوع زیرساخت ها در کشورهای توسعه یافته، نتایج بسیار خوبی را در خصوص کاهش مشکلات ترافیکی و حمل ونقل شهری به همراه داشته است که لزوم استفاده از آن ها را اجتناب ناپذیر می نماید. از طرفی، پتانسیل وقوع خطرات و ریسک مترتب بر تونلها همواره به عنوان اصلی ترین چالش تونلسازی در هر سه فاز طراحی، اجرا و بهره برداری محسوب شده و با توجه به هزینه بسیار بالای اجرا و بهره برداری این قبیل مستحدثات، شناسایی این خطرات و بررسی پیامدهای وقوع آن ها بر تونل ها به منظور کاهش خسارات احتمالی از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. در فازهای طراحی و اجرا، بررسی انواع خطرات مترتب بر تونل های شهری نشان می دهد که خطراتی از قبیل بروز اشتباهات در مرحله برنامه ریزی نظیر تهیه مشخصات فنی و برآورد پارامترهای طراحی، اشتباهات محاسباتی و عددی، اشتباهات مدیریتی و کنترلی، بروز خطا و اشتباهات در مرحله اجرای تونل، خطرات ناشی از ناشناخته بودن فضاهای زیرسطحی، وجود آب زیرزمینی، ورود آب های سطحی و سیلاب، اثرات زلزله روی تونل، خطرات ناشی از فرونشست زمین و خطرات ناشی از انتشار گازها را بایستی در مبحث مدیریت ریسک و تامین ایمنی تونل های درون شهری لحاظ نمود.
    کلیدواژگان: ایمنی، تونل های درون شهری، خطر، طراحی و اجرا
|
  • K. Aghabayk, R. Kiarash, H.Tavana Pages 1-12
    As a main mode of transportation, the role of walking cannot be neglected. In order to achieve clean transportation and sustainable urban development in metropolitans, such a matter is of utmost importance. Moreover, the presence of pedestrians helps to enhance the urban safety and increases the cultural interactions. However, in most cities of Islamic Republic of Iran, the infrastructures are built merely considering the needs of the vehicles and almost no attention is devoted to the needs of the pedestrians. Such neglect leads to a decrease in walking and the use of public transportation which in turns can result in a vehicle-centered city, as more and more pedestrians resort to driving personal vehicles. It is obvious that such a city would face safety problems considering the pedestrians. Considering this status, the current article summarizes and describes the possible available strategies to improve the city infrastructure and enhance the pedestrian safety.    
    Keywords: Pedestrian Infrastructure, Transportation Infrastructure, Pedestrian Safety, Sustainable Urban Development, Walkability
  • M. Aboutalebi Esfahani, A.M. Rahimi, Z. Ghasemi Pages 13-24
    The performance of traffic signal is to develop phasing plans that reduce delays while maintaining a high level of safety. In the signalized intersections and among various feasible movements, “left-turn” is the most complex and time-consuming, which can operate as a protected movement, a permitted movement and a combination of protected-permitted movement. The compilation of the required data for a significant number of variables for calculating the left-turn capacity at the signalized intersections is not possible by the time-consuming way Highway Capacity Manual (HCM) method and is not feasible for rapid decision-making. Therefore, identifying variables more effectively and finding a quick method in this regard is a research issue. So the main objective of this study is to investigate the factors affecting the left-turn capacity and it proposes a simplified model with the fewer number of variables rather than the material of HCM to determine left-turn volume. In this research, data of two signalized intersection in the city of Isfahan, Iran have been used. With these information’s a simplified single variable logarithmic model is proposed to determine left-turn capacity based on following factors opposing volume, number of lanes and percentage of green time. This model estimate critical left-turn capacity for protected left-turn phasing. To validate the objective model, a comparative assessment is carried out taking computational relations of HCM into account. At the end of the research the modeled intersections are simulated by AIMSUN software and the left-turn capacities are obtained in permitted phasing given various indices.  
    Keywords: Left-Turn Capacity, Permitted Left-Turn, Protected Left-Turn, Signalized Intersections, Simulation of Traffic Flow
  • H. Divandari, A. Fereidouni Pages 25-39
    This research has been done to investigating the effect of three type of metallic swarf including Iron, cast iron and aluminum on asphalt mixture parameters, rutting resistant and the friction coefficient of the asphalt mixtures. In this regard, the amounts of 5,10,15,20 and 25% of each afore said swarf are added to the asphalt mixture and after compacting, the amount of stability, flow, void in the mineral aggregate and void filled with asphalt, unit weight, asphalt binder content and air voids was measured using Marshall Test Equipment. It should be noted that in addition to measuring the above parameters, the Hamburg wheel track test and the friction resistance test were performed to measuring the rutting stability and friction coefficient of the mixtures, respectively. The results of Marshall tests showed that the addition of metallic swarf, especially iron and cast iron, had a positive effects on Marshall parameters, but in different percentages, these additives  had a different performance on changing the Marshall parameters. The results of the wheel track test showing that the addition of 5% iron and cast iron has a positive effect on reducing the depth of the rut , but the increase in the percentage of these additives has a reverse function and increases the depth of the rut relative to the base state. Finally, the results of the friction resistance test showed that the addition of metallic swarf increases the frictional coefficients.  
    Keywords: Rutting, Metal Waste, Asphalt Mixture, Marshall Stability
  • M. R. Soleymani Kermani Pages 41-54
    Concrete pavements are performing the as asphalt pavements. Their skidding resistance level eventually reduced by the flow of traffic, environment, climate change, pollution etc. During their service life. Cause of many road and highway accident, especially in wet condition is lack of skid resistance. Surface of the road must always have a proper texture, which includes both micro texture and macro texture. Mechanical retexturing treatment is about correcting skidding resistance level of the road that improves the return of any leakage of resistance, texture depth, or both. Most of the processes can be done at any time of the year in the toughest weather conditions. These methods can be used as a short to medium term remedial tool for repairing high risk sites and many processes can be replicated. The most appropriate technique to be used in any situation depends on the nature of the level and the downtime that needs to be addressed. All methods for reducing skid resistance are different, and the choice of technique should always be done according to the quality and the specific nature of the procedure. In this paper different methods of re-texturing have been analyzed and place of their usage have been materialized.    
    Keywords: Road Pavement, Traffic, Skid Resistance, Re-Texturing
  • H. Nadernia, H. Shirmohammadi Pages 55-63

    In this research, the risks that can influence the development of an optimal transportation model were taken into account to present an optimal public transport model that considers risks. This is an applied desk and field research. GAMS were used for modeling and solving the model. The mathematical model is a combination of passengers and means of transportation and involves risk planning associated with the means of transportation in the system which should be used by travelers who are in known geographical locations and each require a specific service. At the same time, a time limit for service and a certain late payment are defined for each customer. The means of transportation in the system are different in terms of speed of transportation, cost per time unit, and their ability to travel to the customers' locations. At any time, each mean of transportation can transport one passenger and must return to the origin for the exchange of passengers. The objective function of the proposed model includes the optimal allocation of cost and risk minimization of passengers, as well as determination of the optimal routes for each vehicle, and is aimed at minimizing the costs of transportation, service and latency. An applied example is presented at the end.  

    Keywords: Optimal Model, Urban Transportation, Risk, GAMS, Service
  • H. Ganji Zahrei Pages 65-76
    Always, controlling Emission Rate of air pollution has been paid attention with environments economic. For this it has been introduced some national and international agreements. Also, mechanism of controlling in these agreements has evolved during the years. The last one is Kyoto protocol. In this agreement it is designed a clean development mechanism. This mechanism provides cooperation of different countries for example developed and developing one in fuel efficient projects. Land transportation is one of sectors with high fuel consumption and as a result pollutant of it is highlighted. In this paper it is order the use of this mechanism in Iran road transportation with helps of Meta Analysis and also in filed investigation. As a result, with different scenarios, in all modes of transportation the potential of decreasing is estimated between 12.56 to 62.8 million tons yearly. This potential for only road transportation is approximately between 5.16 to 25.8 million tons. Furthermore, in the same situation with investigating feasibility study of rail projects it is known that road transportation pollute more than 124 times in passenger and 413 times for freight in comparison with rail.                                        
    Keywords: Kyoto protocol, CDM, Decrease Emission Potential, Market Volume
  • A.Ghafari Sarjami, M. H. Dehbashi Pages 77-95
    In the most of practical and industrial fields, specifically Civil engineering, important multi-criteria decisions have a fundamental impact on the seeking result. One of the popular methods for dealing with multi-criteria decisions is “Analytic Network Process” also known as ANP. In this paper, we try to choose the best tunneling system for the 2nd line of Mashhad subway, between the three alternatives: Cut & Cover, NATM, and TBM, using the above mentioned method and with taking environmental criteria into serious consideration. The results of this research indicate that decision-making and management methods like ANP can provide reliable and rational outcome, according to the approach we take (e.g. environment in this paper) and help optimizing any assessment process. Also, the results indicated that the technology TBM is preferable and reasonable between the three alternatives and has a reliable performance under most criteria except cost and land use related criteria.    
    Keywords: ANP, AHP, Tunneling Technology, Environment, Mashhad 2nd Line Subway
  • A. R. Ghanizadeh, A. Yarmahmoudi, H. Abbaslou, S. Dadkani Pages 97-110
    The purpose of this study is to provide a model for predicting the dry density of the clayey subgrades stabilized with Portland cement and iron ore mine tailing (IOMT) materials. For this purpose, Portland cement with 0, 6, 9, 12 and 15% and iron ore mine tailing with 0, 10, 20, 30 and 40% was added to clay soil, and then the compaction test was performed using modified proctor method on 25 different compounds and a database of 125 records was prepared. Then, using a response surface method (RSM), a model was proposed to predict the density of the clay subgrade stabilized with IOMT and Portland cement. Input variables in this model include moisture content, percentage of iron ore mine tailing and percentage of Portland cement, and the output variable is dry density of the stabilized clay soil. The regression coefficient of the developed model was 0.9634 which indicates the high accuracy of this model. Also, the predicted R2 (0.9416) indicates its logical compatibility with the adjusted R2 value (0.9551), with respect to a difference less than 0.22 among them. Finally, based on the developed model, two diagrams were developed to predict the maximum dry density and the optimum moisture content of clay subgrade stabilized with Portland cement and iron ore mine tailing. Regarding the results of this study, it is possible to predict the optimum moisture content as well as maximum dry density of the clay subgrade with low plasticity stabilized with Portland cement and iron ore mine tailing.
    Keywords: Iron ore Tailing, Stabilization with Portland Cement, Clay Subgrade, Compaction Parameters, RSM Method
  • E. Rasekhjahromi, S. Noraniazad Pages 111-124
    The main purposes of this article are to evaluate the productivity of Tehran Metro transportation system. To meet this ends, the data of Tehran metro transportation system over the periods of 1387-91 were used. Moreover, the data envelopment analysis (DEA) method was used to measure total factors productivity by Malmquist indexes which have resulted from technical efficiency and technological changes. Also, in this study sought to evaluate the progress and recession rates of productivity in each metro line on two steps. The results indicated that in the first stage, there was only one line with increasing productivity, and in the second stage, all lines have increased productivity in the early years, but over time, fluctuations in productivity were observed. On the other hand, in this transportation system, the ratio of technological changes to productivity was more than the ratio of efficiency to productivity. So to increase metro lines productivity, it is necessary to improve technical efficiency and scale efficiency.  
    Keywords: Productivity, Malmquist index, Metro system, DEA, Transportation
  • J. Shamsi, . Sinaei Jadidi, S. M.S. Hosseyni Pages 125-134
    The present article discusses the responsibilities of the air carriers regarding the arrival of the damage to the passenger and goods, or the delay in passenger flight and arrival of the goods. Issues about the regulations relate to these cases and the defenses that the air carrier can make in these cases will be analyzed in domestic and international flights. This article covers the analysis of the Warsaw and Montreal Convention, because it relates to international flights and domestic regulations related to the discussion of domestic flights. The basis of responsibility is the strict liability and the regulations of the Warsaw Convention can also be applied in domestic law, and the cases of exemptions in addition to force majeurem, is pass of time barred of lawsuit.  
    Keywords: delay, Fault, Transportation, Passenger, Force Majeure
  • M. Saghaei, M.R. Sahsavari Pages 135-144
    In present century the air transportation has had a very important role in relations between different countries of the world , as exchanging of culture, showing the economic and military power and speeding the vital affairs of a country and in this case airports form a very critical role in the Air Transportation system. In fact airports are considered to have the most basic role in Air Transportation industry. The main aim of the present research is to analyze the location of the Shahid Beheshti International Airport in Isfahan using analytical methods, field (observation) studies, and interviewing technique along with a questionnaire and the model of the factor analysis and standard indicators of the International Civil Aviation Organization (ICAO). The results determine that the airport's proximity index to military air base explained with 26.49% of the variance was the most important airport problem from participants’ viewpoints. In addition, the index of non-observance of environmental indices, distance to the city of Isfahan and the proximity of the airport to industrial areas are other important indices that are considered.  
    Keywords: Esfahan Shahid Behshti International Airport, Standard Indexes, Civil Aviation Organization, Factor Analysis Model, Environmental Indices
  • B. Mirbaha, A. R. Abdolrazaghi Pages 145-154
    Red-light running (RLR) is considered as a highly dangerous driving act. Reducing this risky behavior depends on understanding its prevalence, as well as the drivers which are involved. This study investigates the video images of traffic cameras and central smart program in four intersections of Qazvin. Peak and off-peak conditions were assessed in either sunny or rainy weather and drivers' behavior in red times was studied using binary logit model. It has been considered that red light running is often occurred unintentionally. Generally, according to the observations, 96 percent of red phase violations are happened during the first two seconds. Recent studies have concluded that drivers’ decision to stop or cross the red light is complex but can be reasonably predicted based on numerous factors (e.g. number of pedestrians in streets and time passed in red phase, etc). Vehicle’s speed is another significant factor which highly effects the crossing probability during red phase. Moreover, in situations where vehicles` distance from the intersection is more than 20 m at the onset of a yellow-phase, the passing probabilities are zero percent and if vehicles’ distance from the intersection is more than 9 m, red light running probability will be 51 percent (Other variables considered as their average).  
    Keywords: Signalized Intersections, Drivers' Behavior, Red Phase, Binary Logit Model
  • V. Varahrami, N. Hoseinpour Pages 155-165
    Transportation sector is an important sector of economic which has many effects on other sectors of economic. Operation of this sector is dependent to energy and energy price changes are affected on value added and inflation of this sector and have important effect on main variables of economic. In this paper, effects of volatility of energy price are surveyed on value added and inflation of land transportation sector and its intensity on these two variables with VECM, Impulse response. Results reveal indirect effect of volatility of energy price on value added and direct effect on inflation in land transportation sector. Second hypothesis as more effects of volatility of energy price on inflation respect to value added in this sector, is accepted.  
    Keywords: Value added, Inflation, Land Transportation, Volatility of Energy Price
  • N. PourFereidooni, A.R. Shakibai, S. A. M.¬ Jalaee Esfandabadi Pages 167-187
    Today, air and rail transportation are two important industries in the world, because they effect on the economic, cultural and social issues of societies, causing the cities to communicate to each other, and in the larger space, they lead to the relationship between countries. In other words, they lead to the society growth in all economic, cultural and social themes, and sometimes affect the tourism industry negatively or positively. In this research, a simple of Iran provinces have been investigated during the period of 1399-1389. The research method consists of two Granger causation and panel data methods. The results indicate that the relationship between aviation, rail transport and tourism is a one-way relationship, and due to the lack of priority tourism in development plans and the lack of adequate subtraction for airial and railing transportation, subtraction the expectation of direct communication, the results indicate an indirect communication. Also, to measurement of the aviation and rail sectors productivity of the selected provinces it has been used from the input-to-input ratio. According to the obtained results by calculating the average of each province during the period of 1394-1389, in the gross production ratio to the number of rail passengers, Tehran province has the highest measure in the GDP. In the ratio of gross production to rail arrived freight, Tehran province has the highest measure in the GDP. In the ratio of gross domestic product to the number of transported air passengers, Tehran has the highest measure in the GDP and In the ratio of gross production to the air carried freight, Markazi province has the highest measure in the GDP.  
    Keywords: Air transport, Rail transport, Tourism industry
  • A.Izadi Pages 189-196
    Footpaths are among the most important public and urban spaces, and their importance is due to their function as part of the urban transport system as well as its function as an urban space. The existence of a sharing between the walking system in urban transport and urban planning requires a collaborative work for different planning and design stages. The main objective of this research is to determine the optimal timing of traffic lights by examining the behavior of pedestrians at intersections and their interaction with vehicles at one of the most important intersections of Tehran. The minor objectives include calculating the traffic parameters associated with each type of traffic facility, simulating pedestrian behavior by software and programming in order to determine the optimal timing of traffic lights.  
    Keywords: Transmission, Simulation, Traffic Light Scheduling, Density, Delay Time
  • A. Asakereh, A. R. Asadi Pages 197-206
    The existence of dispersive soils in civil project is regarded as one of the geotechnical problems. This research studies the engineering properties of dispersive and improved soil. Studied soil is located in Dispersive- semi Dispersive range. In the current study, first, the disparity potential of studying soil (Minab city in Hormozgan province) was evaluated by double hydrometer, crumb, pinhole and chemical tests. In the following, Dispersive soil was mixed with red soil of Hormoz Island and cement, and after the 14 days curing, the test was performed on samples and finally dispersivity changes and soil plasticity were studied. The results showed dispersivity is greatly decreased, because of existence of Fe+3 in Red Soil and Ca+2 in cement. In addition, Plasticity index is increased in improved samples with increasing cement and the red soil. According to the results of pinhole test, adding 10% of red soil and according to double hygrometry 10% of red soil in addition to 1.5% of cement would result in the elimination of dispersivity potential.  
    Keywords: Dis persivity Potential, Hormoz Island Red Soil, Cement, Cation Exchange, Dispersive Soil Improvement
  • M. Ashtiani *, A.A. Mostafavi Moghadam Pages 207-217
    Nowadays, the existence of limitation in urban spaces, the requisiteness of consideration to land use from the environmental and social perspective, as well as the necessity to develop the urban transportation network, has forced those involved in urban management of cities to use underground spaces as one of the best alternatives. The usage of these infrastructures in developed countries, has led to the very well results on reducing the traffic and urban transportation issues, which unavoidably necessitates their application. On the other hand, the potential of the occurrence of hazards and incoming risks on tunnels has always been considered as the main challenge of tunneling in each three phases of design, construction, and operation, and with regard to the remarkable costs related to construction and operation of these establishments, the identification of these hazards and investigation of their impacts on tunnels has a particular importance on reducing the probable damages. In phases of design and construction, the investigation of types of hazards on urban tunnels shows that hazards such as the occurrence of mistakes in planning stage such as preparation of technical specifications and estimation of design parameters; computational and numerical mistakes; managerial and controlling mistakes; the occurrence of errors and mistakes during the construction phase of tunnel; hazards due to unknown situations of underground spaces; the existence of underground water; entrance of water and flood; effects of earthquake on tunnel; and hazards due to subsidence as well as the gases must be considered in the risk management and securing the safety of urban tunnels.
    Keywords: Safety, Urban tunnels, Hazard, Design, Construction