فهرست مطالب

مطالعات راهبردی زنان - پیاپی 73 (پاییز 1395)

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 73 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • توکل آقایاری هیر، مینا فرخی نگارستان، سیده صدیقه لطیفی مجره صفحه 7
    کشف عوامل زمین های کاهش باروری در ایران-که به باروری زیر سطح جانشینی رسیده- نیازمند توجه ویژه است. پژوهش حاضر با هدف مطالعه ی پدیده ی کم فرزندی در میان زنان شهر تبریز و به روش کیفی انجام شده است. بدین منظور، دیدگاه های 30 نفر از زنان در مورد تجارب کم فرزندی آنها که به شیوه ی نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند، با استفاده از تکنیک مصاحبه ی عمیق جمع آوری و با استفاده از نظریه ی زمینه ای تحلیل شده است. بر اساس نتایج تحلیل روایت های زنان از تجاربشان، پدیده ی کم فرزندی می تواند با استفاده از یک نظام معنایی مبتنی بر مخاطره در چهار بعد، شامل مخاطره ی زیبایی/ تناسب اندام (شخصی و تعمیم یافته)، مخاطره ی سلامتی (جسمانی، ذهنی- روانی و اجتماعی) و مخاطره ی اقتصادی (هزینه های مستقیم و هزینه ی فرصت فرزندآوری) و مخاطره ی قدرت (کودک شهریار) فهمیده شود. «فرزندآوری به مثابه ی مخاطره» به عنوان مقوله ی هسته ای مطالعه ی حاضر شناسایی شد. همچنین تغییرات کارکردی خانواده و تحلیل نقش مادری، پذیرش اجتماعی و نهادینه شدن کم فرزندی، کاهش فشار/ حمایت اجتماعی، عبرت آموزی نسلی، عرفی شدن فرزندآوری، بی اعتمادی به سیاست های تشویقی، برساخت رسانه ای و پزشکی کم فرزندی از جمله شرایط تسهیل گر کم فرزندی شناسایی شدند. در نهایت، پیامدهای کم فرزندی به اجمال بحث شد.
    کلیدواژگان: کم فرزندی، شرایط علی، شرایط تسهیل گر، نظریه زمینه ای، تبریز
  • عباس عسکری ندوشن، محمد جلال عباسی شوازی، مریم پیری محمدی صفحه 35
    روند رو به افزایش سن ازدواج یکی از ابعاد مهم تحولات اخیر ازدواج و خانواده در ایران بوده است. هماهنگ و توام با روند تاخیر در سن ازدواج، نگرش های اجتماعی نسبت به سن مطلوب و ایده آل ازدواج نیز تغییراتی کرده است. مقاله ی حاضر، نگرش ها و ایده آل های اجتماعی مرتبط با سن مناسب ازدواج دختران و پسران و عوامل موثر بر آن را تحلیل و بررسی می کند. داده های تحقیق از طریق پیمایش در بین دو گروه از زنان ازدواج کرده واقع در سنین 49-15 ساله (به تعداد 480 نفر) و دختران مجرد در سنین 29-18 ساله (به تعداد 240 نفر) در شهر یزد گردآوری شده است. به منظور تبیین تفاوت های نگرشی زنان در خصوص ایده آل های مربوط به زمان بندی ازدواج، نقش تعیین کننده عوامل مختلفی نظیر وضعیت تاهل، تحصیلات پاسخ گو، تحصیلات والدین، خودتحقق بخشی، نگرش به برابری جنسیتی، فردگرایی و... ارزیابی و تحلیل شده است. یافته های مطالعه نشان می دهد، میانگین دامنه ی سنی مطلوب ازدواج دختران و پسران از نظر زنان شهر یزد به ترتیب 22/5 و 27/5 سال است. همچنین متغیرهای تحصیلات پاسخ گو، تحصیلات والدین، خودتحقق بخشی، نگرش به برابری جنسیتی، فردگرایی و سرمایه ی فرهنگی رابطه ی مستقیم و معنادار و در مقابل، متغیر پای بندی به ارزش های دینی رابطه ی معکوس و معناداری با نگرش به حداقل و حداکثر سن مناسب ازدواج دختران دارند.
    کلیدواژگان: تغییرات نگرشی، سن ایده آل ازدواج، جوانان، خانواده، یزد
  • مسعود عالمی نیسی صفحه 65
    باوری در جامعه ی ما وجود دارد که اگر دختران زود ازدواج کنند، چون تحصیلات خود را به پایان نرسانده اند، شغل خوبی به دست نخواهند آورد. این تحقیق در پی پاسخ به این سوال است که این باور تا چه اندازه واقعی است؟ آیا واقعا دختران با به تاخیر انداختن ازدواج خود آینده ی شغلی خوبی خواهند داشت؟ آیا قطعیت این باور تا آن اندازه است که بتوان گفت این یک گزاره ی عام و جهان شمول است که در همه ی شرایط و حالت ها مصداق دارد؟ برای پاسخ به این سوال، تحقیقات تجربی انجام شده در کشورهای مختلف درباره ی تاثیر سن ازدواج در موفقیت شغلی زنان (درآمد، امکان اشتغال و موقعیت شغلی) با استفاده از روش «شمارش قاعده مند» بررسی شدند. نتایج نشان داد، علیرغم آنکه برخی تحقیقات میان سن ازدواج و موفقیت شغلی زنان رابطه ی مثبت را گزارش داده اند، اما بسیاری تحقیقات دیگر چگونگی رابطه میان این دو متغیر را به ساختار اقتصادی- اجتماعی جامعه و نیز دوره ی زندگی خانوادگی زن منوط دانسته اند. از سوی دیگر تحقیقاتی که افزایش سن ازدواج را با موفقیت شغلی زنان همراه دانسته اند، عوامل واسطی برای این رابطه برشمرده اند که تغییر این عوامل از طریق سیاست گذاری کلان اقتصادی- اجتماعی ممکن است؛ لذا اصل رابطه ی میان سن ازدواج و موفقیت شغلی تغییرپذیر است.
    کلیدواژگان: موفقیت شغلی، سن ازدواج، پژوهش تجربی، شمارش قاعده مند، زنان
  • کرم حبیب پور گتابی، زرنوش بابایی همتی صفحه 95
    امروزه، با تجربه ی مدرنیته و صنعتی شدن جوامع، نیازهای انسان در حال گسترش بوده و با افزایش چشم وهم چشمی در بین خانواده ها، بیشتر مصارف واقعی جای خود را به مصرف نمایشی داده است. مصرف نمایشی، پیامدهای متعددی برای فرد، خانواده و جامعه دارد که نظر به اهمیت موضوع، این تحقیق با استفاده از روش پیمایش و نظریه های وبلن، بوردیو، ایناکون و دیگران و اینگلهارت، عوامل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی موثر در مصرف نمایشی خرید در بین 384 نفر از خانواده های مناطق 1، 7 و 19 شهر تهران را بررسی کرده است. یافته ها نشان داد مصرف نمایشی در بین بیش از یک سوم خانواده ها بالاست که در این بین، خانواده های مناطق 1، 19 و 7 به ترتیب بیشترین میزان مصرف نمایشی را دارند. در ضمن، متغیرهای مادی گرایی، سرمایه ی فرهنگی، جهت گیری منزلتی، سرمایه ی اقتصادی، منزلت اجتماعی و پای بندی دینی به ترتیب بیشترین میزان تاثیر را در مصرف نمایشی خانواده ها دارند. همچنین، از نظر کیفیت تاثیرگذاری، متغیرهای مستقل شش گانه سه نوع تاثیر در مصرف نمایشی خانواده ها دارند: اثر مستقیم (مادی گرایی)، اثر غیرمستقیم (جهت گیری منزلتی) و هم اثر مستقیم و هم اثر غیرمستقیم (سرمایه ی اقتصادی، سرمایه ی فرهنگی، منزلت اجتماعی و پای بندی دینی). یافته ها دلالت بر آن دارد که مصرف نمایشی در شهر تهران، برخلاف نظر وبلن، دیگر مختص طبقات مرفه و بالای جامعه نیست و به مرور در بین سایر طبقات جامعه نیز رو به رشد است و تمام طبقات جامعه به نوعی درگیر مصرف نمایشی اند.
    کلیدواژگان: مصرف، مصرف نمایشی، مصرف واقعی، الگوی مصرف
  • میزان دینداری زنان دانشجو و عوامل اجتماعی موثر در آن / مطالعه موردی: دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم وتحقیقات تهران
    زهرا حضرتی صومعه صفحه 125
    هدف این پژوهش بررسی میزان دینداری دانشجویان زن و عوامل اجتماعی موثر در آن است. چارچوب نظری پژوهش حاضر بر اساس نظریات گلاک و استارک و پیتر برگر و تامس لاکمن و روش آن پیمایشی و از نوع توصیفی و تبیینی است که با تکنیک «پرسش نامه توام با مصاحبه و مشاهده» در بین 375 نفر از دانشجویان زن دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران که با روش نمونه گیری سهمیه ای و تصادفی ساده انتخاب شدند، انجام شده است. یافته های پژوهش نشانگر این بودند که میانگین دینداری کلی دانشجویان متوسط رو به بالاست. دینداری در بعد اعتقادی بالا و در بعد مناسکی (اعمال جمعی) پایین است. میزان دینداری دانشجویان زن بر حسب سن، وضعیت تاهل و پایگاه اقتصادی و اجتماعی تفاوت معناداری را نشان داد و نیز متغیرهای استفاده از رسانه های جدید، رضایت از زندگی و نوگرایی با میزان دینداری دانشجویان رابطه دارند. همچنین، یافته های مستخرج از مدل رگرسیون چندگانه نشان داد که 6 متغیر استفاده از رسانه های جدید، پایگاه اقتصادی- اجتماعی، رضایت از زندگی، نوگرایی، سن و وضعیت تاهل توانستند متغیر دینداری را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: دینداری، رسانه های جدید، رضایت از زندگی، پایگاه اقتصادی - اجتماعی، دانشجویان
  • محمد جواد محمودی صفحه 153
    سالخوردگی جمعیت پدیده ای جدید در بسیاری از کشورهای جهان است، هر چند که بین مناطق مختلف جهان در این زمینه تفاوت هایی وجود دارد. به طوری که شدیدترین میزان کاهش باروری و سریع ترین نرخ های سالخوردگی جمعیت در کشورهای در حال توسعه در حال رخ دادن است. در ایران نیز کاهش چشمگیر نرخ باروری در دهه ی هفتاد و تداوم و تشدید آن در دهه ی هشتاد ترکیب سنی جمعیت را در آینده ی نزدیک سالخورده می کند. سرعت و شدت زیاد کاهش باروری در ایران با شیب تندتری از سایر کشورها مشاهده می شود. در ایران، در سال 1394 حدود 10 درصد جمعیت بالای 60 سال سن داشته اند. در 35 سال آینده یعنی سال 1429، درصد سالخوردگی جمعیت ایران به 33 درصد افزایش خواهد یافت. آنچه این روند را در ایران مسئله آمیز می کند، نبود یک سیاست جامع جمعیتی و سند سالمندی است. اکنون نیز در صورت بی توجهی و سهل انگاری و فقدان برنامه ریزی، در آینده ی نزدیک نیز با مشکلات انبوه جمعیت سالخوردگان به ویژه زنان مواجه خواهیم شد. در این مقاله تلاش می شود پدیده ی سالخوردگی در ایران در ابعاد مختلف مورد بررسی قرار گیرد. در ادامه، برای درک صحیح و درست از نگرانی های موجود میان کارشناسان در خصوص سیاست گذاری و اجرای سیاست های جمعیتی، پس از مرور مهم ترین مطالعات انجام شده در زمینه ی سالخوردگی جمعیت، به ابعاد و شاخص های سالخوردگی جمعیت اشاره می شود.
    کلیدواژگان: سالخوردگی جمعیت، سالخوردگی فردی، سن بازنشستگی، جمعیت 60 ساله و بیشتر، آستانه ی سالخوردگی
|
  • Tavakol Aghayari Hir, Mina Farokhi Nekarestan, Seiedeh Sedighe Latifi Mojreh Page 7
    Understanding of the underlying factors of fertility decline in Iran, which is experiencing below replacement fertility according to the existing knowledge, needs especial attention. Present study, aimed at exploring the socio-economic and cultural grounds of bearing few children among women of Tabriz city, by taking a qualitative approach. To this end, utilizing purposive sampling technique, viewpoints of 30 women about their childbearing experiences are gathered and analyzed by the use of semi-structured in-depth interviews and Grounded Theory. Analyzing narratives of women about their childbearing experiences show that bearing few children could be understood with a four dimensional meaning system of risk, including: Beauty/Physical Symmetry risk (Personalized and Generalized), health risk (physical, mental, and social), power risk (king child) and economic risk (direct and opportunity-costs). Childbearing as Risk is derived as the core category. Furthermore, institutionalization of better life with few children, changes in mothering role, social recognition of having few number of children, reduction of familial social support/pressure, generational lessons, secularization of childbearing, distrust to pro-natal policies, and medical and media’s reconstruction of low-fertility, act as underlying facilitating factors. Finally, consequences of low fertility are briefly discussed.
    Keywords: Bearing few children, causal conditions, facilitating conditions, grounded theory, Tabriz
  • Abbas Askari Nodoushan, Mohammad Jalal Abbasi Shavazi, Maryam Piri Mohammadi Page 35
    The increasing trend of age at marriage has been one of the important aspects of recent developments of marriage and family in Iran. Coordinated with the trend of delay in marriage, social attitudes towards the desirable and ideal age at marriage have also changed. This paper analyzes social attitudes and ideals related to the appropriate marriage age for girls and boys and its correlates. The results of this paper is drawn from sample survey data from two groups of women: married aged 15-49 years (n=480), and unmarried girls aged 18-29 years (n=240) in Yazd. In order to explain the differences between womens’ attitudes towards ideal age at marriage, the impact of such factors as marital status, respondent’s education, parents’ education, self-actualization, attitude towards gender equality and individualism are assessed and analyzed. Our results showed that the desired average range of marriage age for girls and boys is between 22.5 and 27.5 years, respectively. Controlling for such variables respondent’s education, parents’ education, self-actualization, attitude towards gender equality and individualism and cultural capital had a direct and significant relationship with the attitude towards girls’ age at marriage, and in contrast, adherence to religious values had an inverse and significant relationship with age at marriage.
    Keywords: Attitudes, Ideal age at Marriage, Family, Youth, Yazd
  • Masood Alami Neisi Page 65
    In our society there is a belief that if women marry early, a good job would not obtained, because they have not finished their education. The question is to what extent this belief is true? Do women by delaying their marriage really will have good job? Is the proposition universally and in all situations and modes true? To answer this question, empirical researches in different countries about the impact of age at marriage on women professional achievement (income, employment and occupational status), using “Formal Vote Counting” method were analyzed. The results show that, although some studies report a positive relationship between age at marriage and career success for women, but many others conclude the relationship is dependent on socio-economic structures and family life-cycle. On the other hand the positive relationship researches consider intervening variables which could be manipulated through socio-economic policy making. Therefore, the relationship between age at marriage and career success is changeable.
    Keywords: professional achievement, age at marriage, experimental study, Formal Vote Counting, women
  • Karam Habibpour Gatabi, Zarnosh Babaei Hemmati Page 95
    Nowadays human needs are growing with regard to experience of modernity and industrialization of societies and conspicuous consumption is replaced by real consumption with regard to increasing rivalry among families. Conspicuous consumption has various consequences on individual, family and society which with regard to importance of subject, this research reviewed the social, economic and cultural factors affecting on conspicuous consumption among 384 persons of families in 1, 7 & 19 in Tehran city by survey method and theories of Veblen, Bourdieu, Inacon et al. & Engelhard. Findings showed that conspicuous consumption is high among more than third of families in which families in 1, 19 & 7 have highest level of conspicuous consumption irrespectively. In addition, materialism, cultural capital, status orientation, economic capital, social status and religiosity variables have most effect on conspicuous consumption irrespectively. Also, with regard to quality of effect, these 6 independent variables have three types of effect on conspicuous consumption: direct effect (materialism), indirect effect (status orientation) and both direct and also indirect effect (economic capital, cultural capital, social status and religiosity). Findings implied that conspicuous consumption in Tehran city, unlike Veblen, no longer isn’t confined to upper and high classes of society and it is growing among other classes of society and all classes of society are involved in that. ƒƒƒƒƒƒƒƒƒƒ
    Keywords: Consumption, Conspicuous consumption, Real consumption, Consumption Pattern
  • Zahra Hazrati Someeh Page 125
    The aim of this research is to survey the degree of university female students piety and social factors affecting it . The theoretical framework is based on the theories of Glock and Stark ,Peter Berger and Thomas Luckmann and its method is descriptive and explanatory survey with the technique of ‘questionnaire and interview and observation “among 375 female students of Islamic Azad University, Science and Research Branch of Tehran who were randomly selected. The findings show moderate to high degree of piety in students. Concerning religious creed, the degree of their piety was high but considering ritual practices it was low. The degree of female students piety in terms of age, marital status and socio-economic status showed significant difference, besides variables such as the use of new media, life satisfaction and modernity were related to students piety. Also, the findings obtained from multiple regression showed that six variables using new media, socio-economic status, life satisfaction, modernity , age and marital status could explain variable of piety.
    Keywords: Piety, New media, life satisfaction, socio-economic status, Students
  • Mohammad Javd Mahmodi Page 153
    Population aging is a new phenomenon in many countries of the world, although there are differences among the various region of the world in this field. So that the steepest rate of decline in fertility and quickest rates of population aging in developing countries is taking place. Iran is also dramatic decline of fertility rates in the seventies and the continuation and intensification of the eighties, age composition of population will be aging in the near future. The speed and high intensity fertility decline in Iran is a steeper slope from other countries. In ran in 2015, around 10% of the population is older than 60 years. In just 35 years’ time, this will have increased to around 33% of the population. What makes the process of elderly a matter of concern is the absence of a comprehensive population policy and master plan on aging. Now, if neglected, neglect and lack of planning in the near future, elderly population, especially women, will be faced with many problems. In this paper we try to explore the phenomenon of aging in different dimensions. Then, for a correct understanding of the concerns among experts about the policy and implementation of population policies, after reviewing the most important studies in the field of population aging, the dimensions and indicators of aging population are mentioned.
    Keywords: Aging population, individual aging, retirement age, population 60 years, over, the threshold of senility