فهرست مطالب

درسهایی از مکتب اسلام - سال پنجاهم شماره 4 (پیاپی 652، تیر 1389)

ماهنامه درسهایی از مکتب اسلام
سال پنجاهم شماره 4 (پیاپی 652، تیر 1389)

  • 74 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1389/04/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مهدی پیشوایی صفحه 5
    قرن ها پیش نمایش بر پایه کمدی های رومی بویژه کمدی های ترنس و پلاوتوس استوار بود که به آن نمایش مدرسه گفته می شد. این نمایش ابتدا در قرن شانزدهم در کشورهای مختلف به اجرا درمی آمد. دبیرستان ها و کالج ها افزون بر علاقه به احیای این نوع درام تاریخی، برای سرگرمی و تفریح به کمدی های تاریخی روی آوردند.
    گاهی ثروتمندان از مدارس دعوت می کردند تا نمایش ها را در حضور آنان اجرا کنند تا هم پولی نصیب بازیگران و مدارس شود و هم اینکه باعث به وجود آمدن فضای سرگرم کننده برای مردم و خانواده ها شوند. کم کم نمایشنامه های اصیل بر پایه الگوهای کلاسیک به زبان های مختلف در مدارس به اجرا درآمدند. نوعی از این نمایشنامه ها از مضمونی متفاوت از آنچه قبلا به روی صحنه می رفت به وجود آمد؛ این درام در قالب نظمی خشک از الگوهای مختلف در تقسیم بندی پرده و صحنه، وحدت های زمان و مکان، انگیزش های دراماتیک و تنظیم طرح نمایش پیروی می کرد
  • آیت الله جعفر سبحانی صفحه 8
    دلایلی که در شماره گذشته مطرح شد، به روشنی ثابت کرد که شرایط زندگی حاکم در جامعه اسلامی آن روز ایجاب می کرد که پیامبر برای صیانت از دعوت الهی برنامه ای بریزد و از خلاء معرفی فردی لایق و دانا و توانا، از سرگردانی و نزاع محتمل پس از خود جلوگیری کند. اینک این بحث را با توجه به وظایف چنین شخصی پی می گیریم.
  • یعقوب جعفری صفحه 27
    آن گروه از کافران که در برابر حق، عناد و لجاجت و گردنکشی می کنند و آیات الهی را که توسط پیامبران آمده دروغ می انگارند، هم در دنیا و هم در آخرت کیفر سختی خواهند داشت. یکی از کیفرهای آنها این است که خداوند درهای آسمان را به روی آنها نمی گشاید.
  • فرج الله فرج اللهی صفحه 32
    در شماره گذشته به رویارویی موسی با فرعون و شروع مبارزه آن حضرت، و همچنین تحقیر آن حضرت توسط فرعون و در خواست دلیل از او و ارائه معجزه از سوی حضرت موسی اشاره شد
  • غلامرضا گلی زواره صفحه 39
    مسلمانان پس از فتح فرانسه به مسیحیان این کشور آزادی دینی دادند و کلیساها را به کشیشان واگذار کردند. مسیحیان که خوش رفتاری مسلمانان را مشاهده می کردند می کوشیدند شعائر آنان را هم تا حدودی رعایت کنند؛ مثلا پسران خود را ختنه می کردند و گوشت خوک نمی خوردند و وقتی که صدای اذان را می شنیدند به خدا پناه می بردند.
  • محمود حکیمی صفحه 44
    خالد، سلمان و ویلیام از سوی مؤسسه پژوهش ادیان، از اروپا به کشور هندوستان می روند تا درباره دو مذهب غیرتوحیدی هندویی و بودایی و تاثیر آموزه های آن دو مذهب بر جوامع انسانی تحقیق کنند. سلمان شیعی مذهب است و آگاهی های بسیار از مذاهب و فرقه های دینی دارد. خالد که سال ها در یکی از مدارس وهابیان تحصیل کرده است هر زمان که فرصتی می یابد با سلمان به بحث می پردازد و از اندیشه های ابن تیمیه و محمد بن عبدالوهاب دفاع می کند. ویلیام مسیحی است و از محتوای دو کتاب عهد عتیق و عهد جدید (تورات و انجیل) دفاع می کند. یکی از پیروان مکتب خلفا به نام ابوسعید -که از دوستان خالد است- در یکی از روزها در یکی از پارک های شهر دهلی به خالد و سلمان می پیوندد. او شرح می دهد که با پژوهش های دقیق و آزادانه متوجه باطل بودن اندیشه های ابن تیمیه و محمد بن عبدالوهاب شده است. بحث سلمان و خالد همچنان ادامه می یابد...
  • عباسعلی براتی صفحه 51
    دین ستیزان مدرن، ادبیات گسترده ای در زمینه نقد شیوه های موجود اداره جامعه و نظام های سیاسی دارند ولی کمتر درباره مدل پذیرفته شده خود و نوع حکومت مطلوب خود سخن می گویند. گویا در تخریب، بیشتر تخصص دارند تا در سازندگی. و این ناشی از پایه های فکری آن هاست که بر نفی و انکار استوار است. اما تجارب عملی و رفتارهای سیاسی آنان می تواند الگوی اعلام نشده آن ها را به دست دهد و سمت و سوی تلاش ها و فعالیت های آنان را روشن سازد.
  • صفحه 63
    فمنیسم به عنوان یکی از سکه های رایج زمانه، از جمله تمهیداتی است که گروه های صاحب منافع به منظور سیطره بر روح و روان زنان و در نتیجه واداشتن آنها به دنبال کردن ایده آل هایی که آنها برایشان ترسیم می کنند، ابداع کرده اند. فمنیسم با فراخواندن زنان به کسب استقلال از طریق اشتغال و بریدن رشته های وابستگی خود با مردان، تلاش دارد. سکس و اقتدار را به جای ازدواج و مادر شدن بنشاند و از این طریق زنان را بیشتر و بیشتر از زنانگی خود، در پی گزاره های نادرستی چون مستقل شدن از مردان در تمامی زمینه ها و کسب برابری با مردان هستند. وضعیتی که از دهه ها قبل در غرب و به خصوص آمریکا، میلیون ها زن را از ازدواج و توانایی عشق ورزیدن نسبت به مردان و در نتیجه بی اعتمادی گزنده ای که نسبت به آنها دارند، دور کرده است.
  • صفحه 66
    عالم ربانی و فقیه متقی حضرت آیت الله سید محمد مفتی الشیعه موسوی اردبیلی، پس از ده ها سال تلاش و کوشش علمی، معنوی، خدمت به مکتب اهل بیت: و خدمات اجتماعی و فرهنگی، روز بیست و نهم سال 1389 در سن هشتاد و دو سالگی دعوت حق را لبیک گفت و به لقاء الله پیوست. پیکر آن مرحوم در حوزه علمیه، با شکوه و عظمت تشییع شد و مجالس بزرگداشت متعدد در قم، تهران و اردبیل، به این مناسبت برگزار شد و پیام های تسلیت منتشر گردید.
  • منصور اشرفی، مرتضی اشرفی صفحه 70
    در این مقاله، از میان بیماری های شایع چشم در سالمندان، با چهار بیماری: خشکی چشم، ناخنک چشم، پیرچشمی و استحاله نقطه زرد، و علل و عوامل پیدایش آنها و نیز راه های پیشگیری و درمان آنها آشنا می شویم.