فهرست مطالب

رسانه - سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 108، پاییز 1396)

فصلنامه رسانه
سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 108، پاییز 1396)

  • 184 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/08/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدخت بروجردی علوی، مهدیه شکری صفحه 5
    مقاله حاضر به موضوع جایگاه اخلاق حرفه ای در عملکرد روزنامه نگاران مطبوعات امروز ایران پرداخته است. در این پژوهش با 20 نفر از روزنامه نگاران، استادان ارتباطات، حقوقدانان و مدیران مسئول روزنامه ها مصاحبه عمقی انجام گرفته است. نظریه هنجاری مطبوعات و تاکید بر مفهوم عینیت چارچوب نظری این پژوهش را تشکیل می دهد. در چارچوب مفهومی این پژوهش، بر نظریه مسئولیت اجتماعی و مفهوم عینیت تاکید شده است. بنابراین پرسش های تحقیق با توجه به این چارچوب و در قالب گویه ها و موقعیت های اخلاقی، غیراخلاقی و تردیدآمیز طراحی شده اند. در این سوال ها مصاحبه شوندگان هر کدام در پاسخ به سوال، دلیل خود را نیز توضیح داده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد بین مصاحبه شوندگان درباره اخلاقی، غیراخلاقی یا تردیدآمیز بودن بسیاری از موقعیت هایی که روزنامه نگاران با آن مواجه می شوند، اتفاق نظر وجود ندارد. به طوری که رعایت نشدن اخلاق حرفه ای در روزنامه نگاری، به امری طبیعی بین بسیاری از روزنامه نگاران تبدیل شده است. یکی از دلایل این امر، عدم وجود قانونی مشخص و شفاف در زمینه اخلاق روزنامه نگاری است.
    کلیدواژگان: اخلاق روزنامه نگاری، مطبوعات، نظریه مسئولیت اجتماعی، مصاحبه عمقی، عینیت
  • محمد مهدی مظاهری، مجید کافی صفحه 25
    پژوهش حاضر تلاش می کند تا به عنوان یکی از نخستین گام ها در این مسیر، به آینده شناسی نسبت دولت و رسانه در بستر تحولات تکنولوژیک و فرهنگی پیش رو بپردازد. با توجه به تغییراتی که طلیعه آن از هم اکنون به وضوح آشکار است، سرشت و سرنوشت رسانه به طور کلی، در حال دگردیسی است. این پژوهش با رویکرد و روش شناسی آینده پژوهانه احتمالات ممکن در باب آینده رسانه را بررسی کرده و توضیح می دهد در هر یک از سناریوهای پیش رو دولت چه نسبتی با رسانه خواهد داشت و از چه میزان توان کنترل رسانه برخوردار خواهد بود. برای انجام این مهم پژوهشگران حاضر ابتدا چارچوب مفهومی و روش شناسی انتخابی خود (روش سناریو نویسی) را تشریح کرده و سپس به تدوین سه سناریو از آینده دولت و رسانه خواهند پرداخت. این سه سناریو عبارت اند از: 1. رقابت بین بازیگران دولتی و غیردولتی برای تسلط بر رسانه، 2. جامعه شبکه ای سلسله مراتبی؛ ورود به دوران تاریک کنترل اطلاعات و 3. جامعه شبکه ای باز؛ شروع دوران برابری اطلاعاتی و عصر روشنگری. در پایان نیز این سه سناریو بر اساس آینده های ممکن، محتمل و مطلوب بررسی می شوند.
    کلیدواژگان: آینده شناسی، رسانه، سناریو، جامعه شبکه ای سلسله مراتبی، جامعه شبکه ای باز
  • محمد سلطانی فر، مریم سلیمی، سیدغلامرضا فلسفی صفحه 43
    هدف این پژوهش بررسی اخبار جعلی و مهارت های مقابله با آن است؛ موضوعی که امروزه به یکی از پربسامدترین واژه ها در رسانه های خبری جهان تبدیل شده که مواضع رسانه ای پرچالش دونالد ترامپ در این خصوص بسیار تاثیرگذار بوده است. این پژوهش، با چهار پرسش اصلی شامل اخبار جعلی چیست؟، چرا اخبار جعلی تولید و منتشر می شوند؟، چگونه می توان اخبار جعلی را شناسایی کرد؟ چه مهارت هایی برای مقابله با اخبار جعلی وجود دارد؟؛ تکیه نظری خود را بر دو نظریه ” جنگ روانی“ و ” نظریه توطئه“ قرار داده است. اخبار جعلی که بر بستر فضای دوم و به یاری ابزاری چون رسانه های اجتماعی، مجالی مناسب تر برای تولید و انتشار توسط دولت ها، احزاب، سازمان ها، گروه های تروریستی و حتی ربات ها یافته؛ به یک معضل بزرگ و نگرانی جدی بدل شده است. با این حال و علی رغم تلاش های انجام گرفته جهت مواجهه با اخبار جعلی، امکان تشخیص آن از اخبار واقعی بنا به علل گوناگون همچنان دشوار است. در این میان یکی از موثرترین شیوه های مقابله با اخبار جعلی، توسعه آموزش سوادهایی از جمله سوادهای رسانه ای1، خبری2، بصری3 و اطلاعاتی4 به مخاطبان است تا آشنایی با روش ها و فراگیری مهارت های لازم، توان شناسایی و مقابله با اخبار جعلی را فراهم کند.
    کلیدواژگان: اخبار جعلی، اطلاعات جعلی، جنگ روانی، تئوری توطئه، سواد رسانه ای
  • علیرضا حسینی پاکدهی، رحمان سعیدی، سید رضانقیب سادات، رحیم نریمانی صفحه 71
    پژوهش حاضر درصدد تدوین مدل روابط عمومی مطلوب برای نهادهای انقلاب اسلامی است. لذا ضمن مروری بر سوابق تجربی و نظری، با استفاده از روش کیفی و از نوع مصاحبه نیمه استاندارد با 15 نفر از خبرگان حوزه روابط عمومی که به صورت روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند؛ داده های پژوهش گردآوری و برای تحلیل داده ها از تحلیل مضمون و از روش شبکه مضامین استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد روابط عمومی مطلوب نهادهای انقلابی، بر اساس مصاحبه نیمه استاندارد با خبرگان از 4 مقوله کلی(مضامین فراگیر) مدیریتی، الکترونیکی، محتوایی و سرمایه اجتماعی سازمانی، 9 مقوله جزئی(مضامین سازمان یافته) اصلی،23 مقوله جزئی(مضامین سازمان یافته) فرعی و در نهایت با 139 مضمون پایه ای به اشباع نظری رسیده است. پس از احصاء مضامین، نگاره شبکه مضامین روابط عمومی مطلوب نهادهای انقلابی ترسیم شد. به منظور اعتبارسنجی مدل تدوین شده از روش ارزیابی به شیوه ارتباطی و همچنین به منظور پایایی سنجی اقدام به استفاده از همکار محقق شد که میزان توافق به دست آمده 90% بوده است.
    کلیدواژگان: روابط عمومی، نهادهای انقلابی، مدیریتی، سرمایه اجتماعی سازمانی، الکترونیکی، محتوایی
  • سیدمهدی شریفی، مهدی یار راشد، هادی سابقی صفحه 103
    حفظ و نگهداری کارکنان موضوع مهمی است که سازمان ها با آن مواجه هستند. این در مورد کارکنان دانشی حیاتی تر است، چراکه دانش ارزشمندترین سرمایه سازمان محسوب می شود. کارکنان سهیم در سرمایه ذهنی، کارکنان دانشی نامیده می شوند و این سرمایه در سازمان های رسانه ای حضور قابل ملاحظه ای دارد. با عنایت به اینکه عرصه رسانه شاهد تحولات گسترده ای است، آینده پژوهی می تواند نقش مهمی را در این عرصه ایفا کند؛ زیرا موجب روشن شدن دیدگاه برنامه ریزان نسبت به رویدادها، فرصت ها و چالش های احتمالی آینده می شود. آینده پژوهی از طریق کاهش ابهام ها و تردیدهای فرساینده، توانایی انتخاب هوشمندانه را افزایش می دهد. البته در این پژوهش صرفا با بهره گیری از برخی مفاهیم آینده پژوهی تلاش شده است تا تصویر واضح تری از رسانه های آینده ترسیم شود. ابتدا در قالب پیشینه نظری به مفاهیم آینده پژوهی، کارکنان دانشی و رسانه پرداخته و سپس پیشینه تجربی موضوع حفظ کارکنان دانشی سازمان های رسانه ای آینده را بررسی می کنیم. با توجه به اینکه در این موضوع خاص پیشینه تجربی چندانی وجود ندارد، با رویکردی آینده نگرانه، به وسیله ابزار مصاحبه، اقدام به دریافت نظر خبرگان شد و با روش کیفی تحلیل تم، مصاحبه ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در پایان، مدل مفهومی، نمایی از ارتباطات را میان فرایند پژوهش و یافته های هر بخش ارائه می دهد تا به وسیله آن و با دسته بندی و تلفیق یافته ها به نتایج کاربردی برسیم.
    کلیدواژگان: حفظ کارکنان دانشی، سازمان های رسانه ای، آینده پژوهی
  • محمدسعید تسلیمی، محمد حقیقی، زینب مولایی صفحه 121
    یکی از مشکلات عمده مدیریت بحران زلزله در ایران، کمبود آموزش و اطلاع‏رسانی عمومی مناسب است. گرچه معمولا بعد از وقوع هر زلزله، مسئولان و رسانه ها بحث‏های مختلفی در رابطه با زلزله و لزوم آمادگی در مقابل آن مطرح می‏ کنند، اما به طور کلی جامعه اطلاعات کافی در این‏باره ندارد و ضعف بزرگی در میزان آگاهی های عمومی وجود دارد. با توجه به احتمال بالای پیشامد زلزله در کلان‏شهر تهران تصمیم‏گیری درباره چگونگی آگاهی بخشیدن به عموم شهروندان جهت مدیریت شرایط بحران ضروری است. این پژوهش با هدف شناسایی و اولویت‏بندی اجزاء آگاهی‏بخشی و اطلاع‏رسانی درباره زلزله تهران به روش دلفی انجام شده است. مخاطبان و مسیرهای اطلاع‏رسانی به ‏منظور آگاهی‏بخشی، شناسایی و اولویت‏بندی شده‏اند. اجماع 43 نفر از خبرگان حوزه های مرتبط نشان داد که شش گروه دانش آموزان، زنان خانه دار، دانشجویان، افراد شاغل، کودکان و سالمندان به‏ ترتیب مهم‏ترین مخاطبان هدف برای اطلاع‏رسانی هستند. برای هر یک از این گروه های شش‏گانه 10 مسیر اطلاع‏رسانی برای انتقال پیام شناسایی شده است. در نهایت فهرست اولویت‏بندی‏شده از مخاطبان و مسیرها به دست آمد که می‏تواند در جهت آماده‏سازی شهروندان برای مقابله با بحران مورد توجه سیاست‏گذاران و مجریان نهادهای مرتبط قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اطلاع رسانی، مدیریت بحران، برنامه ریزی ارتباطات، آماده سازی شهروندان، زلزله تهران
  • نعمت الله فاضلی، اقبال خالدیان، مهراوه فردوسی صفحه 141
    مهم ترین هدف این مقاله رسیدن به مفاهیمی در ترانه های سیاه موسیقی پاپ است که در بر دارنده درون مایه هایی از واقعیت های اجتماعی دهه 80 باشد. برای رسیدن به مفاهیم مورد نظر، ترانه هایی که مریم حیدرزاده و محسن چاوشی سروده و با صدای محسن چاوشی منتشر شده اند، برگزیده شده است. چارچوب نظری و روش مورد استفاده در این مقاله رهیافت مارکسیستی است و به طور ویژه، از آموزه های این مکتب فکری استفاده کرده ایم. پس از تحلیل متون انتخابی، بر اساس مدل تحلیلی مهم ترین نتایج به دست آمده بر اساس سوال مقاله، در سه دسته رمزگان مطرح شده است: دسته نخست واژه هایی هستند که درون مایه اصلی آنها فریاد اعتراض و نوخواهی است. دسته دوم، واژه هایی است که دوری از معشوق، آرزوی نفرین و مرگ یار بی وفا و خودکشی عاشق است. دسته سوم از مفاهیم، شامل گزاره ها و واژه هایی هستند که در بردارنده امید به بازگشت روشنایی و باوفا بودن یار است. به لحاظ عاشقانه بودن ترانه ها و ویژگی های این نقطه و روشنایی، در قالب یک معشوق باوفا و متفاوت از دیگران و هیجان آفرین ترسیم شده است .
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، ترانه های سیاه، موسیقی پاپ، محسن چاوشی
|
  • Page 5
    This paper addresses the role of professional ethics in the performance of Iranian print media journalists today. In this study, in-depth interviews were conducted with 20 journalists, communication professors, jurists and newspaper managing directors. The press normative theory and emphasis on the objectivity concept form the theoretical framework of this research. In the conceptual framework of this research, emphasis is laid on the theory of social responsibility and the objectivity concept. Therefore, research questions are designed within this framework and in terms of statements as well as ethical, unethical and controversial situations. Replying the questions, the interviewees have also explained their reasons for their choices of answers. The study findings indicate that there is no consensus among the interviewees about the ethical, unethical or controversial nature of the many situations that journalists are confronted with. This is to the extent that failure to observe professional ethics in journalism has become a natural occurrence among many journalists. One reason for this is the absence of specific and transparent legal framework for journalism ethics .
    Keywords: Journalism Ethics, Press, Social Responsibility Theory, In-depth Interview, Objectivity
  • Page 25
    The present research tries to address the future of the relationship between the government and the media in the context of technological and cultural developments as one of the first steps in this direction. Due to the changes the manifestation of which is already evident, the nature and fate of the media in general are in the process of transformation. By adopting a futuristic approach and methodology, this study examines the future possibilities of the media and explains how in each of the scenarios the government will deal with the media and how much would it be able to control the media.
    To accomplish this important task, researchers outline their conceptual framework and their methodology (scenario writing method) and then develop three scenarios about the future of the government and the media. These three scenarios are: 1) Competition between government and non-government actors on domination over the media, 2) Hierarchical network society, the entry into the dark time of information control, 3) Open network society; the beginning of the era of information equality and the Enlightenment. In the end, these three scenarios will be examined based on possible, likely and ideal future prospects .
    Keywords: Futures Studies, Media, scenario, Hierarchical Network Society, Open Network Society
  • Page 43
    The purpose of this research is to investigate fake news and the skills to fight them: a topic that has become one of the most frequently used terms in the world news media today, with the controversial media positions taken by Donald Trump being very effective in this regard. This research has raise the following four main questions: What is fake news?; Why fake news are produced and published?; How can fake news be identified?; and What skills are available to fight fake news? The paper has put its theoretical focus on the two theories of “psychological war” and “conspiracy theory."
    Fake news, which by reliance on the second theory and by benefiting from tools such as social media, have found a more appropriate chance for production and publication by governments, parties, organizations, terrorist groups, and even robots, has been turned into a major dilemma and a serious concern. However, despite the efforts made to fight fake news, it is difficult to distinguish it from real news for various reasons. Here, one of the most effective methods of countering fake news is development of educations such as media, news, visual and information education to the audience in order to acquaint them with the methods and skills required to identify and fight fake news .
    Keywords: Fake News, Fake Information, Spywar, Conspiracy Theory, Media literacy
  • Page 71
    The present research sought to develop an optimal public relations model for the Islamic Revolution institutions. So, reviewing the experimental background and the literature in this field, the research data were collected using qualitative method and semi-standard interview with 15 public relations experts selected by purposeful sampling. Thematic analysis method and thematic network technique were used to analyze the data. Based on a semi-standard interview with experts, the research findings showed that a public relations favored by revolutionary institutions would reach theoretical saturation at four general categories (comprehensive themes) of management, electronic, content and organizational social capital; nine main minor categories (organized themes), 23 secondary minor categories (organized themes); and ultimately 139 fundamental themes. The thematic network diagram of the public relations favored by revolutionary institutions was drawn after specifying the themes. In order to validate the developed model, the communication evaluation method was applied and for the purpose of reliability the method of employing a research colleague was used. The agreement reached was 0.90
    Keywords: public relations, Revolutionary Institutions, management, Organizational Social Capital, Electronic, Content
  • Page 103
    The retaining of employees is a major issue faced by various organizations; the challenge is more critical when it concerns knowledge workers, because knowledge is considered to be the most valuable asset of an organization. Employees involved in intellectual capital are called knowledge workers, and this capital has a remarkable manifestation in media organizations. Considering that the media sector has gone through a great deal of change, future studies can play an important role in this field, as it will clarify the planner's perspective vis-à-vis possible future events, opportunities and challenges. Through reduction of erosive ambiguities and uncertainties, future studies increase the ability to make intelligent choices. Of course, this study attempts to draw a clearer picture of future media only by using some of the futuristic concepts.
    First, we deal with the concepts of future studies, knowledge workers and the media in the literature review and within the framework of theoretical background and then examine the empirical background of retaining the knowledge workers of future media organizations. Considering the fact that there is not much empirical background on this specific topic, by adopting a futuristic approach, the interview method was used to obtain expert opinions. Then the interviews were analyzed through qualitative research method of thematic analysis. In the end, the conceptual model provides an overview of the linkages between the research process and the findings of each section so that it can achieve applied results by categorizing and integrating the findings .
    Keywords: Retaining of knowledge workers, media organizations, Future studies
  • Page 121
    One of the major problems of earthquake disaster management in Iran is shortage of appropriate public education and information dissemination. Although, after every earthquake, various debates are raised by the authorities and the media concerning the incident and the need to be prepared to cope with it, in general, the society does not have enough information about this issue and the public awareness in this regard is meager. Considering the high probability of occurrence of an earthquake in Tehran metropolis, it is imperative to decide how to educate the general public to manage the crisis. This research has been conducted using Delphi method with the aim of identifying and prioritizing the components of providing awareness and information about an earthquake in Tehran. The audience and information dissemination routes have been identified and prioritized for the cause of awareness. Consensus among 43 experts in the relevant fields showed that six groups are the most important target audience for information dissemination, respectively: High school students, housewives, college students, working people, children and the elderly. To communicate messages, 10 information dissemination routes have been identified for each of these six groups. Finally, a prioritized list of audience and routes was obtained that could be considered by policymakers and executives of the relevant institutions to prepare citizens to cope with the crisis.
    Keywords: Information dissemination, Disaster Management, Communication Planning, Citizens Preparation, Tehran Earthquake
  • Page 141
    The main purpose of this paper is to arrive at concepts in dark pop songs that include the themes of the social realities of the 2000s. To develop the above-mentioned concepts, songs written by Maryam Heydarzadeh and Mohsen Chavoshi and sung by Mohsen Chavoshi have been selected. The theoretical framework and the method used in this study are Marxist approaches and, in particular, the teachings of this school of thought have been applied. After analyzing the selected texts based on the analytical model, the most important findings have been set forth based on the question of the survey in three categories of codes: The first category consists of the words and codes whose main theme is the cry of protest and call for modernism. The second category includes words concerning separation from one’s beloved, cursing and wishing death for the disloyal lover and committing suicide by the lover. The third category of concepts consists of propositions and words that contain the hope for the return of the light and the lover’s loyalty.
    Due to its romance, the songs and the characteristics of this spot and the light are depicted in the form of a loyal lover who is sensational and different from others.
    Keywords: Semiotics, Dark Songs, Pop Music, Mohsen Chavoshi