فهرست مطالب

رسانه - سال سی‌ام شماره 1 (پیاپی 114، بهار 1398)

فصلنامه رسانه
سال سی‌ام شماره 1 (پیاپی 114، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مصطفی کریمی*، اکبر نصراللهی کاسمانی صفحات 5-20
    نهادهای ارتباطی در جمهوری اسلامی ایران، نقش و جایگاه موثری د ارند ؛ به نحوی که در لایه های مختلف اسناد بالاد ستی نظام، شاهد توجهات آشکار و پنهانی به آن هستیم. این پژوهش با هدف کلی شناسایی جایگاه نهادهای ارتباطی در اسناد بالاد ستی نظام جمهوری اسلامی ایران، انجام شد ه؛ به این منظور 12 سند ، به صورت تمام شماری و به روش تحلیل محتوای کمی مطالعه شده است. روایی مقوله های شمارش شد ه، بر اساس ضریب کاپای کوهن بین 69/0 تا 93/0 به دست آمده. نتایج عمد هاین پژوهش در پاسخ به سوال های تحقیق، بیانگر آن است که مجموعه اسناد ، به لحاظ کمی و کیفی، توجه یکسانی به رسانه ند ارند . این ناهمگونی هم در میان اسناد مشابه، نظیر قوانین برنامه های توسعه و هم در مجموعه اسناد به چشم می خورد . اسناد بالاد ستی نظام، بیشترین توجه را از میان انواع رسانه، به رسانه های د یجیتال و از مجموع سازمان های رسانه ای و ارتباطی، به سازمان صد اوسیما د ارند و بر عنصر رسانه (به عنوان ابزار)، کارکرد اطلاع رسانی به ویژه در حوزه های فرهنگی و اجتماعی، مواجهه فعال با رسانه های جدید ، افزایش کمی و کیفی فعالیت ها در سطح ملی با توجه به محیط عمومی داخلی، تاکید بیشتری د اشته و بیش از آنکه رسانه را محصول توسعه بد اند ، آن را عامل توسعه د انسته است.
    کلیدواژگان: نهادهای ارتباطی، اسناد بالادستی، نهاد رسانه، برنامه توسعه
  • طاهر روشندل اربطانی، مهسا زارع* صفحات 21-38

    سیمای جمهوری اسلامی ایران، به منظور اثربخشی بیشتر اهد افش، نیازمند جذب مخاطب است؛ این رسانه که تا پیش از این مهم ترین کالای رسانه ای در سبد مصرف رسانه ای مخاطبان بود ، حالا گرفتار نوعی سکون شده است. به وجود آمد ن این بحران، برای پرمخاطب ترین سازمان کشور، باعث شد تا این پژوهش با هدف اصلی شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر افت مخاطبان تلویزیون جمهوری اسلامی ایران انجام شود . برای این منظور، عوامل مورد نظر به کمک اد بیات و پیشینه پژوهش شناسایی و بر اساس مدل سه شاخگی، در سه بخش “محتوایی”، “ساختاری” و “زمینه ای” تد وین شد ند . در ادامه برای بررسی این عوامل، نمونه مورد مطالعه به صورت تصادفی انتخاب و تاثیر آنها بر کاهش مخاطبان با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته سنجید ه در نهایت 386 پرسشنامه تکمیل و توسط نرم افزار SPSS تحلیل شد . از مهم ترین عوامل محتوایی شناسایی شد ه، می توان به “ضعف محتوای برنامه ها” و “عدم بهره مند ی کافی از چهره ها” اشاره کرد ؛ همچنین “انحصاری بود ن تلویزیون” و “پیچید گی جغرافیایی تلویزیون” به عنوان عوامل ساختاری و “ظهور رقبای جدید “و “تغییر در سبک زند گی مرد م” به عنوان عوامل زمینه ای شناخته شد ند . نتایج این پژوهش، حاکی از آن است که عوامل ساختاری، بیشترین تاثیر را بر کاهش مخاطبان تلویزیون د اشته است و به ترتیب عوامل محتوایی و زمینه ای با اختلاف کمتری در رتبه های بعد ی قرار د ارند .

    کلیدواژگان: مخاطب، تلویزیون، رسانه ملی، کاهش مخاطب، صداوسیما
  • نیره شاه محمدی* صفحات 39-54
    هد ف پژوهش، ارزیابی مجله رشد د انش آموز از نگاه کارشناسان، معلمان و د انش آموزان بود . این پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری آن، شامل سه گروه کارشناسان آموزشی و مجلات رشد ، معلمان و د انش آموزان پایه ششم ابتد ایی بود . از جامعه مورد نظر، 25 کارشناس، 38 معلم و 880 د انش آموز پایه ششم، با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای از 6 استان اصفهان، آذربایجان شرقی، خراسان رضوی، خوزستان، مازند ران و تهران انتخاب شد ند . برای گرد آوری داده ها، سه فرم مصاحبه نیمه ساختاریافته برای د انش آموزان، معلمان و کارشناسان طراحی شد . پایایی ابزار سنجش، با انجام پیش آزمون و محاسبه ضریب توافق کاپای کوهن 7/0 به دست آمد . برای تحلیل اطلاعات به دست آمده از آزمون t تک متغیری و آزمون Z استفاده شد . نتایج نشان د اد 70 درصد د انش آموزان مورد بررسی معتقد بودند که مطالب مجله رشد د انش آموز، بر میزان اطلاعات و یادگیریشان تاثیر د اشته است. از میان کارشناسان آموزشی 21/84 درصد بیان کرد ند که محتوای مجله به نحوی انگیزه یادگیری و مطالعه را درد انش آموزان تقویت می کند . دوسوم کارشناسان مجله رشد د انش آموز را از جهت تناسب با نیازهای د انش آموزان پایه ششم و تامین نیازهای علمی، مهارت های زند گی و ایجاد انگیزه یادگیری مناسب می د انند . د انش آموزان، معلمان و کارشناسان محتوای مجله را متناسب با نیازهای د انش آموزان و در جهت تامین نیازهای آنها می د انند
    کلیدواژگان: دانش آموزان پایه ششم، مجله رشد دانش آموز، کتاب درسی، موضوعات درسی
  • بهناز خوش طینت*، پریسا ثابتی، پیمان مظاهری صفحات 55-76
    د ر عصر فرا اطلاعات، رسانه های جمعی تاثیر قابل توجهی روی مخاطبان می گذارند . در این میان کودکان بیشتر در معرض این تاثیرات هستند . در واقع تبلیغات با ویژگی های خاص خود ، قاد ر به تاثیرگذاری غیر قابل انکار ، بر کودکان و نوجوانان است. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر تبلیغ در حوزه کودکان بر تغییر الگوهای رفتاری آنها با در نظر گرفتن محیط زند گی و تحصیلی آنان (د ر نقش تعد یل گر) است. جامعه آماری پژوهش شامل د انشجویان، مشاوران روانشناسی و استاد انی است که فرزند بین 5 تا 10 سال د ارند و نمونه آماری آن 185 نفر انتخاب شد . تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Smart-PLS انجام شده و نتایج حاصل از بررسی فرضیه های تحقیق نشان د اد که چهار بعد تبلیغات در زمینه کودکان (استفاده از شخصیت های محبوب، وجود رنگ و موسیقی شاد ، به تصویر کشید ن روابط میان اعضای خانوده و به تصویر کشید ن شرایط مختلف زند گی) بر تغییر الگوهای رفتاری کودکان تاثیر گذاشته است
    کلیدواژگان: الگوی رفتاری کودکان، تبلیغات کودکان، محیط زندگی و تحصیلی
  • مسعود طوفان* صفحات 77-99
    نظام ارتباطی، به عنوان ساز و کار الحاقی به برنامه های توسعه، به یک نیاز و البته راهبرد جد ی برای تحقق اهداف برنامه، مبد ل شده است. تجربه انتخاب نخستین سخنگوی لایحه بودجه 97 و شکل گیری امواج بی سابقه اجتماعی و رسانه ای، در جریان تصویب برنامه ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، نشان د اد د شواری همراه ساختن افکار عمومی با اهداف مورد نظر برنامه، کمتر از د قت و حساسیت در تهیه محتوای برنامه ها نیست؛ بی توجهی به برقراری یک نظام ارتباطی صحیح با ذی نفعان می تواند پذیرش عمومی و موفقیت هر برنامه ای را تحت تاثیر قرار دهد . با توجه به تحول در نقش رسانه ها، به خصوص رسانه های نوظهور و تغییر مدل های ارتباطی از عمود ی به افقی و تعاملی، پیوند مدیریت راهبرد ی در موفقیت برنامه های توسعه، با تولید موافقت در افکار عمومی بیش از پیش آشکار شده است. این در حالی است که فقد ان یک نظام ارتباطی و رسانه ای، برای تبیین برنامه های توسعه، پروژه ها و طرح های ملی و فراگیر از آسیب های جد ی برای تغییر نگرش های اجتماعی و همگرایی در این حوزه است. این مقاله می کوشد با به کارگیری نظریه های ارتباطات جمعی و استفاده از روش تحلیلی توصیفی، د لایل بی توجهی برنامه ریزان به ساز و کارهای الحاقی رسانه ای در برنامه های توسعه کشور را بیان کرد ه، با ارائه یک چارچوب عملی، جایگاه پیوست رسانه ای را، در تغییر نگرش و همراهی عمومی، با برنامه های توسعه ای تبیین کند . تعریف پیوست رسانه ای و مراحل آن، اهمیت ارتباطات رسانه ای، پیشینه و آسیب های کنونی فقد ان پیوست رسانه ای در برنامه های توسعه کشور، ارائه مد لی برای الحاق پیوست رسانه ای به برنامه های توسعه، تولی گری و چگونگی ساز و کار اجرایی آن موضوع های د یگری است که در این مقاله مورد توجه قرار می گیرد .
    کلیدواژگان: نظام ارتباطی، پیوست رسانه ای، برنامه، توسعه، رسانه
  • علیرضا تابش* صفحات 101-117
    د ر این مقاله به مفاهیم رسانه و نقش محتوایی آن، سینما به عنوان رسانه جمعی، همچنین رسانه در نقش ابزاری د یپلماتیک برای القای محتوا و معنای هدف به مخاطب بین المللی، پرد اخته شده است. اهمیت استفاده از سینما برای معرفی فرهنگ، بیان واقعیت و جایگاه آن در این مسیر مورد بررسی قرار گرفته و سپس به د لایل استفاده از آن در نقش ابزار د یپلماسی رسانه ای و د یپلماسی فرهنگی پرد اخته شده و هر یک از این مفاهیم اخیر نیز به تفکیک مورد کنکاش قرار گرفته اند . در این پژوهش، با روش کتابخانه ای و بر پایه داده های ثانویه تلاش شده است تا با استفاده از مقوله های علمی و اسناد بالاد ستی حوزه سینما در کشور، چارچوبی فرایند ی برای این منظور ارائه شود . این چارچوب در چهار گام طراحی شده و نتیجه نهایی نشان می دهد که سینما، در صورتی که هد فمند و برنامه ریزی شده به کار گرفته شود ، می تواند در طراحی مناسبات بین المللی و همگام کردن مخاطب جهانی برای آگاهی از فرهنگ ایرانی و هویت کشور ما نقشی منحصربه فرد د اشته باشد ؛ در ضمن با تصویر غلطی که رهبران برخی کشورها از ایران ساخته اند ، مقابله کند .
    کلیدواژگان: فیلم و سینما، رسانه، محتوا، دیپلماسی رسانه ای، دیپلماسی فرهنگی
  • مرجان گل پیرا*، مجید رضاییان، حسین بصیریان جهرمی صفحات 119-140
    هد ف این پژوهش آن است، تا رابطه بین هوش فرهنگی را، با ویژگی های شخصی و شغلی خبرنگاران روزنامه ها و خبرگزاری های ایرانی، که نسخه انگلیسی د ارند ، بررسی کند . جامعه آماری آن شامل کلیه خبرنگاران روزنامه ها و خبرگزاری های شهر تهران است که نسخه انگلیسی زبان د ارند . تعد اد این افراد 130 نفر است و 113 نفر از آنها به پرسشنامه ها جواب د اد ند . شیوه این تحقیق پیمایش و پرسشنامه، ابزار گرد آوری داده ها بود . برای سنجش هوش فرهنگی از تست مرکز هوش فرهنگی (2005) در آمریکا و برای آزمون پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرنباخ استفاده شد ؛ که برای هوش فرهنگی880/0 به دست آمد . تجزیه و تحلیل داده ها نیز با بهره جستن از روش کمی و نرم افزار آماری SPSS نسخه 23 انجام شد . یافته های تحقیق نشان می دهد که هوش فرهنگی 9/0 درصد پاسخگویان در سطح کم، 1/22درصد در سطح متوسط، 2/60درصد در سطح زیاد و 8/16درصد در سطح بسیار زیاد ، هستند . آزمون فرضیه های تحقیق نیز گویای آن است که از میان ویژگی های شخصی و شغلی افراد مورد مطالعه، تنها بین میزان تحصیلات با هوش فرهنگی، همبستگی وجود د ارد .
    کلیدواژگان: خبرگزاری ها، خبرنگاران، فرهنگ، ویژگی های شغلی، هوش فرهنگی
|
  • Mostafa Karimi *, Akbar Nasrollahi Kasmani Pages 5-20
    Communication institutions have influential position within the government of Islamic Republic of Iran to an extent that within the different layers of the upstream documents of the government we can see the explicit and implicit attention paid to such documents. This research work is generally aimed at exploring the position of communication institutions at the upstream documents of the government of the Islamic Republic of Iran. For this purpose 12 documents have been studied based of quantitative analysis of their entire contents. The validity of counted concepts based on Cohen’s kappa Coefficient has been between 0.69 to 0.93.
    The major results of this research work in response to questions of the study show that a collection of documents both quality and quantity wise have not equal interest on media. The upstream documents of the government of Islamic Republic show more interest to digital media among all there media and among all mass communication media they show more interest on Islamic Republic Broadcasting (IRIB) and on the media itself as a tool for dissemination of information especially in cultural and social areas, active encounter with new media, increased activities both in quality and quantity at national level by taking into account internal public environment and they consider media as a means of development rather than a product of development.
    Keywords: Communication entities, upstream documents, media entity, Development plan
  • Mahsa Zare* Pages 21-38

    The state TV of the Islamic Republic of Iran for achieving its objectives needs to attract audience. This media, that once was the main media item in the media basket of Iranian TV audience, now is suffering from a kind of stagnation. Such crisis affecting country’s most popular media have inspired the conducting of this research work to identify and categorize the elements responsible for decline of audience of Iranian State TV. In order to find out the responsible factors behind such crisis, this research work, by help of the literature and principles of research works and based on three- branch model has classified these factors in three areas of “Content”, “Structure” and “Context”. Then, in order to analyze these factors, the sample under the study was selected in a random manner and the role of the factors in decline of audience was measured through questionnaires and finally 386 questionnaires were completed and analyzed by SPSS software. The most important “content” factors that were identified include weak content of programs and lack of sufficient use of celebrities. Other factors such as monopoly nature of TV and its geographical complexity as a structural factor and emergence of new rivals and change of people’s life style as contextual factor were also determined as responsible elements for audience decline.  Results of this study show that structural factor has the greatest role on audience decline and content and contextual factors, rank second and third responsible factors respectively with slight difference, for decline of the audience of Iranian state TV

    Keywords: audience, Television, national media, Audience decline, Radio
  • NAYEREH SHAHMOHAMMADI * Pages 39-54
    The objective behind this study has been evaluation of school students’ Progress Magazine (Roshd) from perspectives of experts, teachers and students. This research work is based on descriptive survey and its statistical population includes three groups of education and Progress Magazines experts, teachers and students of grade 6 of elementary school. The statistic population consists of 25 experts, 38 teachers and 880 students of grade 6. The study is carried out by using Cochran Formula and multi-stage random sampling from 6 provinces of Isfahan, East Azerbaijan, Khorasan Razavi, Khozestan, Mazandaran and Tehran. For data gathering 3 different semi structural interview forms for students, teachers and experts have been designed. The validity of the evaluation tool has been carried out by pretest and calculation of Cohen’s kappa coefficient and the obtained figure was 0.7. For analysis of the collected data the T test of single variable and z test have been used. The results showed that 70 percent of students who took part in the survey believed that topics discussed at the Progress Magazine have contributed to their knowledge and learning capability. Among the educational experts 84.21 percent have said that the said magazine have somehow influenced the learning motivation and studying of students. Two third of the experts believed the magazine is in line with the needs of the students of grade 6 and meets their scientific, life skills needs and encourage their learning motivation.
    Teachers, experts and students say that the magazine meets the needs of students and is in line with their education requirements.
    Keywords: Grade 6 students_Progress Magazine_Student_Text book_topics of study
  • Behnaz Khoshtinat *, Parisa Sabeti, Peyman Mazaheri Pages 55-76
    At the age super-information, Mass media exert considerable influence on their audience but children are more exposed to media influence. Infact, advertisement or commercials with their special features are able to influence children and youngsters in an undeniable manner. The objective behind this research work is to review the extent of the influence of media advertisement on the pattern of children’s behavior by taking into consideration their living and education environment (their modifying role).
    The statistical population of this study includes university students, psychologists and University professors who have children aged between 5-10 years old and the number of the sample group is 185 persons.
    The data were analyzed by Smart-PLS software and the obtained results from the hypothesis showed that 4 dimensions of the children and youngsters specific commercials (using celebrities, joyful music and vibrant colors, depicting relation among family members as well as other aspects of life) affect the children’s pattern of behavior.
    Keywords: children’s pattern of behavior, Children specific Commercials living, education environments
  • Masood Toofan * Pages 77-99
    The communication system, as an attached mechanism to development plans has become a need as well as a new strategy for achieving the objectives of such plans and programs. The experience of appointment of the first spokesman for the 2018 Budget Bill and the unprecedented social and media reactions to that showed that securing the approval of the public opinion for the set goals and objectives of the concerned plan is as much difficult as the diligence and sensitivities shown for preparing the contents of development plans.
    Not paying due attention to formulating a correct and proper system for communicating with the beneficiaries could affect the public acceptance and success of any plan. By taking into account the transformation of the role of media and the modern media in particular and changing of communication models from vertical to horizontal and interactive, the connection of the strategic management and success of development plans and generating public acceptance has become ever more evident.
    At the same time, lack of a communication and media system for elaboration of development programs and major national projects and plans are among the most serious shortcomings for changing the social outlook and securing convergence in this sector.This paper is an effort aimed at making use of mass communications theories as well as analytical- descriptive methods to show the reasons behind not paying attention by the planners to media related mechanisms in country’s development plans and by presenting a practical framework to elaborate on the role of media in changing the outlook and providing public support for such plans.
    The definition of media attachment and its stages, importance of media communication, background and the prevailing harms of absence of Media attachment, sponsorship and its implementation mechanisms are other topics discussed in this paper.
  • Alireza Tabesh * Pages 101-117
    In this paper, the concept of media and its content as a mass media as well as media as a diplomatic tool to convey the content and meaning of the objective to international audience have been evaluated. The importance of using cinema in introducing culture, telling the truth and its status in this path has been reviewed and then reasons behind using cinemas a tool of media diplomacy and cultural diplomacy have been discussed and each of these new concepts has been separately elaborated.
    In this study, by using library research process based on secondary data, efforts have been made to use scientific concepts and upstream documents of cinema industry of the country, a process base framework to be presented. This framework has been designed in four stages and the final result show that cinema if used objectively and systematically can play a unique role in formulating international relations and bringing inline the international audience to become aware of our Iranian culture and identity of the country and at the same time to confront the distorted image given about Iran by leaders of some countries.
    Keywords: Film, Cinema, Media, content, culture, media diplomacy, cultural diplomacy
  • Marjan Golpira *, Majid Rezaeian, Hossein Basirian Jahromi Pages 119-140
    The goal of this research work is to review Cultural Intelligence and its relation with personal, occupational characteristics of Iranian press and news agencies reporters. The statistical population of this study include all reporters of press and
    News agencies in Tehran that have English edition.
    The statistical population in this research work consist of 130 reporters that 113 of them have completed the questionnaire. The method of the study is survey and questionnaires have been used for collection of data.
    For measuring the cultural intelligence or cultural quotient of the reporters the test of American Cultural Intelligent Center (2005) and for validity of the questionnaire, Cronbach’s Alpha have been used and the cultural quotient of 0/880 was obtained. Data was analyzed with SPSS edition 23 statistical software and quantitative method.
    Results of the study show that the cultural intelligence of 9 percent of reporters is low, 22.1 percent is average, 60.2 percent high and 16. 8 percent were very high.
    Analysis of the hypothesis shows that among the personal and occupational characteristics of the people under this study, there is correlation only between the level of education and the cultural intelligence.
    Keywords: News Agencies, culture, Occupational characteristics, Cultural Intelligence