فهرست مطالب

رسانه - سال بیست و هفتم شماره 3 (پیاپی 104، پاییز1395)

فصلنامه رسانه
سال بیست و هفتم شماره 3 (پیاپی 104، پاییز1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد مهدی فرقانی، پردیس سیاسی صفحه 5
    موضوع مقاله حاضر، شناخت جایگاه طنز در مطبوعات امروز ایران است. در این پژوهش، 16 نفر از طنزپردازان شاخص مکتوب و تصویری با استفاده از روش مصاحبه عمقی مورد پرسش قرار گرفته اند. نظریه های سه گانه طنز، منطق گفت وگویی و کارناوال میخائیل باختین و مسئولیت اجتماعی رسانه ها چارچوب نظری این مقاله را شکل می دهند. پرسش ها در قالب سه دسته کلی شامل: تعریف و ماهیت طنز مطبوعاتی، رابطه طنز مطبوعاتی با جامعه و رسانه و چالش ها و آینده طنز مطبوعاتی، طراحی و پرسش شده اند. طبق نظر طنزپردازان، مهم ترین کارکرد طنز مطبوعاتی انتقادی و ژورنالیستی بودن آن است و طنز مطبوعاتی به دلیل این ماهیت به شکل مستقیم با دستگاه های صاحب قدرت گره خورده است و بر خلاف نظر باختین، طنز مطبوعاتی در فضای بسته سیاسی، کارکرد انتقادی خود را از دست می دهد. اختلاف تعریف طنزپردازان و جامعه از مفهوم طنز، خطوط قرمز نامشخص و سیال و ظهور شبکه های اجتماعی به شکل مستقیم آینده طنز مطبوعاتی را دچار ابهام کرده است.
    کلیدواژگان: طنز، اجتماعی، مصاحبه عمقی نظریه های سه گانه طنز، نظریه کا نظریه رناوال، مسئولیت
  • محمدرضا ویژه، مریم تقی خانی صفحه 29
    دخالت افراد متعدد در تهیه و نشر مطبوعات و تحقق پدیده مجرمانه مطبوعاتی، باعث پیچیدگی موضوع مسئولیت کیفری (مباشرت، شرکت و معاونت) در حقوق ایران شده است.
    نویسنده، خبرنگار، مدیرمسئول، صاحب امتیاز و سردبیر از جمله مهم ترین اعضای مطبوعاتی اند که در قانون مطبوعات به طور جداگانه دارای مسئولیت هایی هستند. این مسئولیت ها در بخش هایی از قانون خطاب عام داشته و شامل همه اعضا می شود؛ نظیر فصل چهارم (حدود مطبوعات) و گاهی مانند تبصره 3 (الحاقی مصوب 30/1/1379) از ماده 5 قانون مطبوعات، که مسئولیت را به طور مستقیم متوجه نویسنده دانسته است.
    با توجه به اینکه زیان در مسئولیت کیفری حوزه مطبوعات می تواند به گستره قابل توجهی از جامعه وارد شود، لذا این مسئولیت جایگاه حساس و ویژه ای دارد که البته قانون مطبوعات ایران در تبیین مسئولیت کیفری پیشروی زیادی داشته و همواره مورد انتقاد هم بوده است.
    این مقاله بر آن است که ضمن تبیین نظریه های مطرح در قلمرو مسئولیت کیفری، نحوه توزیع این مسئولیت را با تاکید بر مدیرمسئول و نویسنده در قوانین مطبوعاتی ایران از گذشته تا حال و نیز تطبیق نظریات در هر دوره تاریخی را بررسی کند و بر این فرض استوار است که قانون مطبوعات ایران در شناخت مسئولیت کیفری به طور شفاف از یک نظریه واحد، تبعیت نمی کند و مسئولیت مرتکبین جرائم مطبوعاتی را با پیچیدگی مواجه ساخته است.
    کلیدواژگان: مسئولیت کیفری، جرائم مطبوعاتی، مدیرمسئول، نویسنده
  • مهدی جعفری، زهرا منوچهر آبادی، عقیل متقدم، زینب استادی صفحه 45
    روند رو به رشد آسیب های اجتماعی و جرائم، موضوعی است که نه تنها در ایران بلکه در سراسر جهان به دغدغه مسئولان و متولیان سلامت اجتماعی تبدیل شده است. با افزایش جرائم، تعداد زندانیان و به تبع آن پیامدهای ناشی از محبوس شدن مجرمان باعث شده است تا نهادهای اجتماعی و قضایی به دنبال یافتن راهکارهایی برای پیشگیری از وقوع و کاهش پیامدهای پس از ارتکاب جرم باشند.
    رسانه ها با مدیریت افکارعمومی، طراحی و ارائه الگوهای رفتاری، انواع نگرش و بینش به مخاطبان، تاثیر بسزایی در کاهش وقوع جرم و تامین احساس امنیت دارند. در این مقاله با بهره گیری از نظریه های کاشت و جریان دو مرحله ای اطلاعات، ضرورت و اهمیت نقش مسئولیت اجتماعی رسانه ها در رهبری و هدایت افکار عمومی بررسی شده است و با تحلیل موردی حادثه بازکردن بخیه چانه کودک خمینی شهری، نقش رسانه در چگونگی انعکاس و موضع گیری نسبت به آسیب های اجتماعی واکاوی شده است.
    کلیدواژگان: رسانه های جمعی، پیشگیری، جرم، مجازات جایگزین
  • سمیه تاجیک اسماعیلی، مریم رمضانلو صفحه 67
    هدف از نگارش مقاله حاضر بررسی رابطه میان سواد رسانه ای با رضایت مندی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق از اخبار شبکه های سراسری و شبکه های ماهواره ای است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد واحد تهران شرق است که تعداد این افراد، 10610 نفر و نمونه آماری طبق فرمول کوکران 371 نفر است. جهت سنجش متغیرهای تحقیق از پرسشنامه ای با طیف 5 گزینه ای لیکرت که مشتمل بر 6 سوال مربوط به رضایت مندی و 35 سوال مربوط به ابعاد سواد رسانه ای و دارای دو بخش شبکه های داخلی و شبکه های ماهواره ای است، استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از پرسش نامه ها، ضریب همبستگی پیرسون (اسپیرمن) و روش رگرسیون خطی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که میان سواد رسانه ای با میزان رضایت مندی مخاطبان دانشجوی دانشگاه آزاد واحد تهران شرق از اخبار شبکه های سراسری و ماهواره ای رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، رضایت مندی مخاطبان، اخبار شبکه های سراسری و ماهواره ای
  • محبوبه علی محمدی صفحه 95
    گفت وگو از ” گفت“ و ”گو“ (dialogue) برآمده و این چنین ناظر بر دو یا چند نفر است که به تبادل اندیشه یا دیدگاه خود می پردازند. این گونه گفتاری به دلیل تبادلی که از آن انتظار می رود ابتدایی ترین و البته مهم ترین نوع ارتباط بشری است، چراکه پیش از شکل گیری رسانه های دیگر وجود داشته و خود به عنوان رسانه ای شفاهی به شیوه ای صمیمی و رودررو (face to face) پیام ها را میان افراد منتقل کرده است. همین مهم همچنان موجب می شود که این شیوه ارتباطی به عنوان روشی پر کاربرد در رسانه های گوناگون مورد استفاده قرار گیرد که سهم تلویزیون در این میان قابل توجه است. این مقاله پژوهشی با تمرکز بر بنیان های گفت وگو سعی دارد ابعاد ”محتوایی“ و ” شکلی“ گفت وگو را در قالب یک برنامه تلویزیونی بازشناسد. اسناد موجود و مصاحبه با 15 تن از کارشناسان حوزه ارتباطات و تولید تلویزیونی، منابع گردآوری داده ها در این مقاله را فراهم آورده اند. نتایج نشان می دهد که نقطه ثقل ”محتوا“ در این برنامه ها متنی است چند بعدی که دیدگاه های متناظر را بازتاباند و صیرورت آن در ذهن مخاطب، نکته های دیگری را روشن کند. اما ”شکل“ گفت وگو تابعی از متن است که باید بیش از همه در خدمت معنای گفت وگو قرار گیرد و هماهنگ با آن باشد.
    کلیدواژگان: گفت و گو، گفت و گوی رسانه ای، ساختار برنامه تلویزیونی، محتوای برنامه های گفت و گو محور، شکل برنامه های گفت و گو محور
  • مژگان فراهانی صفحه 113
    مقاله حاضر با هدف نشانه شناسی تبلیغات کودکان، آگهی های تجاری که کودکان را مخاطبان هدف خود قرار داده اند، مورد خوانش قرار می دهد. تکنیک های به کار رفته و همچنین ارزش های مورد تبلیغ در این آگهی ها از اهداف پژوهش حاضر است. نمونه های مورد بررسی پنج آگهی تجاری پخش شده در سال های دهه 90 از تلویزیون جمهوری اسلامی ایران است. نتایج نشان می دهد که آگهی های تجاری که مخاطب هدف آنان کودکان هستند از جاذبه هایی نظیر طنز و احساسات و تکنیک هایی همچون رویاپردازی، رتوسکوپ، انیمیشن، موزیکال و... بهره جسته اند. همچنین در این آگهی ها، سازندگان عمدتا با تاکید بر قوه تخیل کودکان، روایتی داستان گونه را بیان می کنند که در آن کودک به راحتی نمی تواند به اهداف سازندگان کالاها پی ببرد. در همه آگهی های مورد خوانش، کالا عمدتا رهایی بخش، جبرانی برای کسالت ها و سردرگمی ها و کمبودهای فردی و اجتماعی و هویت بخش معرفی می شوند.
    کلیدواژگان: آگهی های تجاری، تبلیغات، ارزش ها، نشانه شناسی، کودک
  • ابراهیم سلیمی کوچی، رضوان صادقی قهساره صفحه 133
    فردگرایی پدیده ای برآمده از لیبرالیسم و نظام سرمایه داری است؛ نظامی که بر پایه رقابت ایجاد شده است که در آن تنها دغدغه افراد، رفاه و آسایش، از طریق مصرف کالای بیشتر است. در مطالعات فرهنگی، مصرف تبدیل به موضوعی فرهنگی شده است که جنبه نمادین دارد، به طوری که فرد برای رفع نیاز خود دیگر مصرف نمی کند بلکه با مصرف کردن، میل به نمایش خود دارد و در حقیقت از این طریق هویت خویش را می سازد. از طرف دیگر کلیشه های جنسیتی مربوط به زنان و مردان در جامعه، افراد را به گونه ای متفاوت تعریف می کند، برای مثال زنان را افرادی ضعیف، وابسته، عاطفی و مردان را افرادی قوی، مستقل و جدی نشان می دهد. اما این کلیشه ها در پویانمایی ” باب اسفنجی“ در جهت تشدید فردگرایی تغییر کرده و صفات مختص به زنان و مردان جایشان عوض شده است. مقاله حاضر در صدد است به رابطه بین تغییر کلیشه های جنسیتی در این پویانمایی با لیبرالیسم فرهنگی و اقتصادی و به تبع آن فردگرایی و سرمایه داری بپردازد. بازنمایی تغییر کلیشه ها در این سریال، از وجود رابطه ای نزدیک بین این کلیشه ها و تفکر لیبرالیسم خبر می دهد. از آنجا که سرمایه سالاری از ارکان بلافصل لیبرالیسم است، در نتیجه مصرف گرایی و خودشیفتگی حاصل از آن، دلیل اصلی بازنمایی تغییر کلیشه های جنسیتی در این سریال خواهد بود.
    کلیدواژگان: پویانمایی باب اسفنجی، کلیشه های جنسیتی، لیبرالیسم، فردگرایی، مصرف گرایی
  • شیرین الادینی، میترا پورقبادی، هما خراسانی صفحه 177
|
  • Mohammad Mehdi Forghani, Pardis Siasi Page 5
    This paper deals with the status of satire in today’s Iranian print media. In this study, 16 distinctive satirists and caricaturists have been interviewed through in-depth questions. The troika theories of satire, the logic of dialogue, Mikhail Bakhtin’s carnival theory, and social responsibility theory shape the theoretical framework of this paper. The questions asked were within three general categories including: definition and nature of press satire, the relationship of press satire with the society and the media, and the challenges and future of print media satire. According to satirists, the most important application of press satire is its critical and journalistic role. For this reason it has been directly tied with power owners and contrary to Bakhtin’s theory, journalistic humor loses its critical function in a politically-closed atmosphere. The future of press satire is ambiguous because of the difference in the definitions provided of this concept by the society and satirists as well as undetermined red lines and emergence of social networks.
    Keywords: Satire, Troika Theories of Satire, Carnival Theory, Social Responsibility Theory, In, Depth Interview
  • Mohammad Reza Vijeh, Maryam Taghikhani Page 29
    Involvement of several people in the preparation and publication of newspapers and realization of the press criminal phenomenon has resulted in the complexity of the issue of criminal responsibility (supervision, participation and collaboration) in the Iranian law. Author, journalist, managing director, license holder and chief editor are among the most important members of the press who have individual responsibilities before the press law. At parts of the law, these responsibilities address all and are inclusive of all members of the press-- as for example Chapter IV (the boundaries of the press)-- and sometimes the law directly recognizes the author responsible as mentioned in Note 3 (Additional Act approved on April 18, 2000). With respect to the damage criminal liability of the press can inflict on a major portion of the society, such responsibility has a particularly sensitive status. Nevertheless, Iran’s press law has made great progress in defining criminal responsibility and has always been criticized, too. This paper aims to explain the distinctive theories in the domain of criminal liability and review the methods of distribution of such liability with an emphasis on the managing director and author in Iran’s press law in the past and present, and also conduct a comparative study of the theories in each historical era. It is based on the assumption that Iran’s press law does not clearly follow a single theory in identifying the criminal responsibility and has faced the liability of press offenders with complexity.
    Keywords: Criminal Liability, Press Offenses, Managing Director, Author
  • Mehdi Jafari, Zahra Manuchehrabadi, Aqil Motaghadem, Zeinab Ostadi Page 45
    The growing trend of social damages and crime is an issue that concerns public health officials and administrators not only in Iran but throughout the world. With increase in crime rates, the number of prisoners and as a result the consequences of criminals’ confinement have made social and judicial institutions look for ways to prevent and reduce the consequences of crimes. The media play a significant role in dropping the crime rate and providing a sense of security by guiding the public opinion as well as designing and presenting behavioral patterns, various kinds of attitudes and insights to the audience. This paper has studied the necessity and importance of the role of media’s social responsibility in guiding the public opinion through employing cultivation theory and the two-step flow of information and aimed to examine the role of media in how to reflect and take position towards social damages by analyzing the case of undoing the stitches on the chin of a poor child from Khomeini-shahr district.
    Keywords: Mass Media, Prevention, Crime, Alternative Punishments
  • Somayeh Tajik Esmaeili, Maryam Ramezanloo Page 67
    In the world today, people are faced with the development of new communication technologies and the phenomenon of mass media becoming epidemic, a phenomenon that has managed to capture a big portion of their daily lives and become their most important communication channel with their surrounding world. This phenomenon has penetrated all the private and public areas of their lives including moral, religious, political, social and cultural domains. Media literacy is one of the most important elements that has been applied in the media and communication policy making in the recent decades by different countries for the purpose of research, analysis, training and studying media effects on different classes of the society. The aim of this paper is to study the relationship between media literacy and the level of satisfaction with the news broadcast by nationwide and satellite channels of students of Islamic Azad University, East Tehran Branch. The study population includes all the 10,610 students of Azad University, East Tehran Branch, while the statistical sample involves 371 people as per the Cochran formula. To measure the research variables, a questionnaire with a 5-point Likert rating scale has been used that includes 6 questions related to satisfaction and 35 questions related to media literacy dimensions and consists of two parts of nationwide and satellite channels. Pearson’s correlation coefficient (Spearman) and linear regression test have been used to analyze the data collected from the questionnaires. The research findings indicate that media literacy has a significant and positive relationship with the satisfaction level of students of Islamic Azad University, East Tehran Branch, with the news broadcast by the nationwide and satellite channels.
    Keywords: Media Literacy, Audience Satisfaction, Nationwide, Satellite News
  • Mahboobeh Ali, Mohammadi Page 95
    Dialogue is conversation between two or more people involved in exchange of ideas or opinions on a particular issue. This spoken variant, due to its exchanging nature, is the most basic and of course the most important kind of human connection, as it has existed long before other media and has been used as an oral media to transfer messages among individuals in a sincere and face to face manner. This same manner continues to be used as a highly applicable method in various media, with television having a considerable share in it. Concentrating on the bases of dialogue, this research paper intends to recognize the “content” and “form” dimensions of dialogue within the framework of a television program. The existing documents and interviews with 15 experts in communication and television production fields have provided the required data for this paper. The findings show that the gravity center of “content” in the programs is a multi-dimensional context that reflects corresponding viewpoints and that its reflect on the mind of the audience brings to light other points. However, the “form” of the talk is a function of the context that must be employed more than anything else at the service of the meaning of the talk and must be synchronized with it.
    Keywords: Dialogue, Media talk, Television Program Structure, Content of Dialogue, Based Programs, Formsof Dialogue, Based Programs
  • Mozhgan Farahani Page 113
    This paper aims to study semiotics in advertising for children and surveys the commercials that target children as their audience. Review of the techniques applied and the values advertised in these commercials are among the goals of the present study. The samples examined in this survey are five television commercials that were aired by the Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB) during the past five years. The research findings show that the commercials with children as their target audience have used attractions such as humor and emotions and techniques such as fantasy, rotoscoping, animation, musicals, and etc. Also, by focusing mainly on children's imagination, the advertisers tell a story-like narration by which children cannot easily realize the goals of the products’ manufacturers. In all the studied commercials, the product is introduced mainly as liberating, or compensating for frets, confusions and social and individual needs.
    Keywords: Commercials, Advertisements, Values, Semiotics, Children
  • Ebrahim Salimi Kouchi, Rezvan Sadeghi Ghahsareh Page 133
    Individualism is a phenomenon emerged from liberalism and capitalism; a system that is created on the basis of competitive principles, in which the only concern of people is welfare through more material consumption. In cultural studies, consumption has been transformed into a cultural subject that has symbolic aspect, so that individuals do not consume for their needs, but they tend to exhibit themselves via consuming materials, making their identities in this way. On the other hand, gender prototypes of men and women in the community define people in a different way; depicting women to be weak, dependent, and sentimental people and men to be strong, independent and serious individuals. But, the stereotypes in the Sponge Bob Square Pants series have changed towards intensification of individualism and behaviors specific to men and women have replaced each other. The present study intends to review the relations between changing gender stereotypes in this animation and cultural and economic liberalism and subsequently individualism and capitalism. Representation of the stereotype changes in the series reveals the close relationship between these stereotypes and liberalistic thought. Since capitalism is one of the inseparable principles of liberalism, the resulted narcissism and consumerism are the main reasons behind reviewing gender stereotype changes in this series.
    Keywords: SpongeBob Square Pants Series, Gender Stereotypes, Liberalism, Individualism, Consumerism
  • Page 157
    2016 is the first year of UNESCO marking 28 September as the “International Day for Universal Access to Information”. On 17 November 2015, UNESCO adopted a resolution (38 C/70) declaring 28 September of every year as International Day for Universal Access to Information.The resolution was sponsored Angola, Nigeria and Morocco. The resolution“invites all Member States, United Nations system organizations, and otherinternational and regional organizations, as well as civil society, including non-governmental organizations and individuals, to celebrate the Day”. Pursuant to the marking, by the UNESCO General Conference on 17 November 2015, of 28 September as the “International Day for Universal Access to Information”proclaimed by UNESCO Member States in November 2015.Civil society groups, in particular working The date has been celebrated as “Right to Know Day”. For the first Time , the inaugural commemoration meeting of this day was organised by the Iranian National Commission for UNESCO, in cooperation with the Bureau for Media Studies and Planning of the Ministry of Culture and Islamic Guidance of the IR of Iran.